![]() |
#421 |
Zadomowienie
|
Dot.: Kilka pytań dotyczących wyginania drutu-Wire Wrapping
Dziewczyny mam pytanie odnosnie drutu. mieszkam w UK i tu kupujac drut bo nie oplaca mi sie go po prostu sprowadzac z Polski. za to nie mam pojecia jak rozgryzc ich oznaczenia i tak do konca nie wiem jakiej proby drutu uzywam. Moze ktoras z Was orientuje sie w oznaczeniach? Dostepny tu jest:
Sterling silver Fine silver Argentium silver (pojawil sie jako nowosc ale na szczescie dystrybutor dodal notke ze to proba 930) Britannia silver Co wiecej w ramach tych grup mozna dostac drut o roznej twardosci a wiec: soft half hard hard a w Stanach jeszcze dead soft-bardzo mieciutki i fajny do owijania-raz skusilam sie by sprowadzic sobie taka 0,4 mm W kazdym razie caly ten podzial wprowadza mnie w konsternacje. Slede sobie ten watek by wiedziec co kupic na baze a co do owijania....po czym dalej nie mam pojecia co kupic. Ratunku.....
![]() |
#422 |
Zadomowienie
|
sterling silver - to 925 , fine silver to 999, Argentium silver - to chyba właśnie 930 [ale nie jestem pewna czy te argentyńskie srebro to nie jest srebro z topnikiem miedzi..], britannia silver to 958 chyba
![]() ![]() ![]()
------------------------------------------ my world , my love, my wire [czyli mój wąteczek z biżuterią.]- wymienię: https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...5#post30284685 Edytowane przez orangecountry Czas edycji: 2009-07-30 o 15:16 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#423 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]()
Moje próby z drucikami Moje decoupage blog ,,Rób to co lubisz a nigdy nie będziesz pracował"Konfucjusz Edytowane przez Reverie1 Czas edycji: 2009-07-30 o 15:31 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#424 |
Rozeznanie
|
Reverie,
1. hard oznacza, że jest twardy a więc nie wyżarzony, trudny do wyginania (jak sama zauważyłaś).. cząsteczki srebra są ciasno ułożone (to raczej nie jest fachowe wytłumaczenie ale mam nadzieję, że będzie wiadomo o co chodzi ![]() 2. Czy używasz lutówki do topienia kuleczek (czy w ogóle lutowania)?? Lutówka osłania srebro podczas tego procesu i jest mniejsze ryzyko przegrzania. Srebro (nie znam przedziału temperaturowego kiedy się tak dzieje - tylko z autopsji) po tym jak robi się czerwone i zanim się stopi już zmienia swoją strukturę i właśnie dlatego powstają te kratery (nie wolno dopuścić do takiego przegrzania - dlatego tak ważna jest lutówka). 3. Ze srebrem "Britannia" jeszcze się nie spotkałam, natomiast Argentium tak jak powiedziała orangecountry to jakaś wyższa próba od sterling z jakimiś domieszkami i podobno o niebo lepszymi właściwościami - nie ciemnieje tak szybko, okazjonalnie trzeba je przepłukać wodą i przetrzeć bawełnianą delikatną ściereczką (przynajmniej tak przeczytałam ![]() Jednak tak naprawdę nie wiem o co takie wielkie halo z tym Argentium (jako nowość coś niesamowitego). Srebro im czyściejsze, czyli im wyższa próba (więcej srebra w srebrze) to jest dłużej błyszczące i łatwiejsze w utrzymaniu (mniej tlenków na powierzchni) dlatego bardzo często pokrywa się wyroby 925 (sterling) warstewką 999(fine)... by były dłuuuużej piękne ![]() Chyba, że się umiłowało oksydę... wtedy to nie ma żadnego znaczenia ![]() Edytowane przez anika7 Czas edycji: 2009-07-30 o 17:53 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#425 |
Rozeznanie
|
Dziewczyny a powiedzcie mi taką rzecz. Do bazy używam 0,7 930 natomiast do ozdobienia 0,6 999. Tu moje pytanie. Drut 999 się super wygina i można z nim cuda robić ale co robicie aby już w gotowym wyrobie się nie zniekształcał ? Są jakieś sposoby?
![]() |
#426 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#427 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#428 |
Rozeznanie
|
Mam jeszcze pytanie. O jakiej gradacji powinnam kupić włókninę ścierną. Mam upatrzoną taką w szafirze ale czy lepiej jak najdrobniejszą czy wręcz przeciwnie.
http://www.szafir.pl/p/pl/nwss/wlokn...lon+szara.html
![]() |
#429 |
Raczkowanie
|
ja mam szmatkę do polerowania srebra taką zwyczajną i jest jak dla mnie wystarczająca
![]()
![]() |
#430 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() Edytowane przez anika7 Czas edycji: 2009-08-02 o 21:31 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#431 |
Raczkowanie
|
Hej! Czy ktoś mógłby mi powiedzieć, jak zrobić kuleczki na końcu drutu? Czy może jak założyć na koniec drutu takie gotowe kuleczki? Zmgóry dziękuję za odpowiedź.
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#432 |
Raczkowanie
|
tutaj już była o tym mowa. musisz poszukać na tymże wątku lecz wcześniej.
w skrócie: na srebrnym drucie kulkę robisz nad palnikiem (może być kuchenka). drut trzymasz nad płomyczkiem pionowo i wtedy się topi. najszybciej topi się 999 a troszkę dłużej 930 i 925. z posrebrzanego się nie da - bynajmniej mnie się nie udało ![]()
![]() |
#433 |
Raczkowanie
|
a co zrobić, żeby nie czerniał? Bo topiłam 999 i było ok, ale 925 mi cały czarny się zrobił.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#434 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Zanim zaczniesz pytać, poczytaj proszę trochę wątek. Niedawno o tym pisałam po raz któryś...... |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#435 |
Raczkowanie
|
dziękuję za odpowiedzi. czytałam to forum ale jakoś mi umknął ten wątek, więc sorki za niepotrzebne zawracanie głowy.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#436 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#437 |
Raczkowanie
|
oj taaaak. ten wątek to skarbnica wiedzy na temat wire w.
![]() ![]() przepraszam za off top ![]()
![]() |
#438 |
Wtajemniczenie
|
mam duzy problem. W porywie jakiegos szalu, amoku czy czegos kupilam ametryn o szlifie kite i.. nie wiem jak go oprawic, co robic zeby nie wypadl z bazy. Podgladam prace Moniki, Maqdy ale jakos nie umiem ogarnac tego owiniecia kamyczka bez dziurki. Jakas pomoc?
wymiary 29.77x24.22x11.49mm |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#439 |
Raczkowanie
|
Sweet to na pewno dłuższa i bardziej skomplikowana przeprawa ...
Trzeba by go unieruchomić z 3 stron co by się nie ruszał i wyglądał efektownie. hmmm ... Jedyne co znalazłam do tej pory to tutorial z linku poniżej (nie wiem czy mogę go tutaj zamieścić. jest darmowy i ogólnie dostępny więc chyba mogę) http://www.rockhounds.com/rockgem/ar...wirewrap.shtml Tutaj oprawiają kamień drutem o przekroju kwadratowym ale myślę, że gdyby wymłoteczkować okrągły t też można by coś z tego wyciągnąć. A tutaj dziewczyna oprawia mały kamyczek ale też bez dziurki http://cs.artjewelrymag.com/artcs/fo...710/31308.aspx Spróbuję jeszcze poszukać.
AngelDesign Edytowane przez kassia27 Czas edycji: 2009-08-11 o 13:42 |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#440 |
Raczkowanie
|
Mam jeszcze takie pytanko do tych z Was, które się trochę już na robieniu biżuterii znają. Jestem w trakcie robienia wisiora i zrobiłam kulki na końcach drutu, sczerniał mi niemiłosiernie, ale pomijając to- złamał mi się w miejscu, gdzie zaczynała się ta czarna część. Co zrobić, żeby uniknąć takich sytuacji?? Teraz ten kawałek drutu jest niedokończony bo zrobiło mi się to już po wmontowaniu go w bazę. Powiem, że jest to drut 0,7mm próby 925. Nie używałam żadnych preparatów i topiłam drut nad palnikiem kuchenki gazowej. Czy zastosowanie lutówki pomoże uniknąć takich niespodzianek?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#441 |
Wtajemniczenie
|
tak sie czasem zdarza jak kulka topi sie nie w strone drucika, tylko jakby"skupia sie od konca i od srodka na samej koncowce.
znaczy nie robi sie w jedna strone ----> tylko w dwie ----> <----- jak np trzymasz drut za gleboko w ogniu, lub gdy kulka jets za duza i odpada z powodu ciezaru. Co do lutowki niewiem. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#442 |
Raczkowanie
|
Chciałam się spytać jak Wy to robicie, że przy każdej waszej wiadomości na dole jest np na różowo napisane "Moje biżutki" i po kliknięciu w to łącze przenosi mnie do waszego wątku? Jestem trochę zielona i nie bardzo się nawet domyślam, jak to zrobić. Sorki, że piszę to pod tym wątkiem, ale wiem, że tu najszybciej mi ktoś odpowie. Z góry dziękuję!
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#443 |
Raczkowanie
|
Klikasz w ---> Ustawienia<--- następnie w --->Profil<--- potem --->Edytuj profil<--- i tam sobie wpisujesz co chcesz
![]()
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#444 |
Raczkowanie
|
Dziękuję za szybką odpowiedź. Ciekawe, czy mi wyszło...
---------- Dopisano o 17:03 ---------- Poprzedni post napisano o 16:54 ---------- Nie wyszło ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#445 |
Rozeznanie
|
wejdź w USTAWIENIA a następnie w EDYTUJ PODPIS
wstaw link i zapisz myślę jednak ze do prób przejdź do wątku plotkowego bo ten jest raczej tematyczny do wrappingu spróbuj wpisać ten bb codeale bez znaków cudzysłów, musze tak wspisać bo inaczej nic bys nie zobaczyła. a zatem "Moja biżuteria" wklej to gdzie mówiłam i na plotkowym sprawdź czy zadziałało ale tak właściwie to już w ustawieniach u góry strony widać czy zadziałało czy nie. Powodzenia UWAGA ! nawias okrągły na początku i na końcu zamień na kwadratowy. Powinno wyjść. (url=http://www.phpbb.com/]Odwiedź phpBB![/url) Oczywiście (url=https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=357697/]Moja biżuteria[/url)
Edytowane przez hanka2501 Czas edycji: 2009-08-14 o 16:23 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#446 |
Raczkowanie
|
ok. dzięki. nie wiedziałam, gdzie tego szukać i gdzie próbować. Obiecuję że już nie będę uciekać od tematu
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#447 |
Raczkowanie
|
och faktycznie! pomyliłam się. nie edytuj profil a edytuj podpis
![]()
![]() |
#448 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
Witam wszystkich i mogę podpisać się pod tym co powyżej, tyle że od rana, tak przyssałam się do kompa, że czytam kilka wątków naraz ![]() Mam pytanie dotyczące wagi wrapków. Mąż, który podgląda moje biżuhobby, doczytał się na necie informacji, że jeśli wyrób ma powyżej 5 gram to musi być cechowany a zatem zgłoszony w urzędzie probierczym. Jak sobie z tym radzicie gdy waga pracy przekracza wspomniane 5 gram ? Co do kropelki, to przed chwilką próbowałam na szpilce 0,8 próby 925 i tylko mi się osmoliła, pewnie cos źle zrobilam ... Chyba skuszę się na lut, o ile jest w kadoro, bo tam chyba kupię drut na wrapki ![]() pozdrawiam ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#449 |
Raczkowanie
|
EdiM tu jest wątek o próbach i cechowaniu:
http://www.wizaz.pl/forum/showthread.php?t=198176
![]() |
#450 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Co do cechowania-u mnie co prawda dolna garnica dla srebra to 7.78 ale przy większych wrapach łatwo ją przekroczyć. Przede wszystkim trzeba pamiętać że to waga srebra w pracy bez kamieni a w przypadku kolczyków jednej sztuki a nie pary. Staram się zatem nie przekraczać 7.78 w jednym kolczyku bo po prostu w tak delikatnych pracach nie ma gdzie nabic próby (tzn u mnie nabijają ją i tak laserowo łącznie z imiennikiem ale słyszałam że polskie Urzędy Probiernicze niezbyt chętnie to robią i bywa że zniszczą coś przywalając próbe tradycyjna metodą) Przy naszyjnikach np wyznaczasz miejsce nabicia próby przez wbicie swojego imiennika np na krawatce. Jeśli nawet na to nie mam miejsca daje przy zapięciu specjalną blaszke i tam polecam nabić wszystkie znaki. Mam nadzieje że Ci pomogłam choć troche
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 08:51.