|
|
#481 | ||
|
Rozeznanie
|
Dot.: Kilka pytań dotyczących wyginania drutu-Wire Wrapping
Cytat:
Cytat:
Moniko, do Ciebie pytanie, gdzie się zaopatrujesz w te piękne kryształy i kamienie? Haniu, gdzie się zaopatrujesz w druty i łańcuszki? (P.s. Podziwiam Wasze prace!!) I jesze jedno, ile zamówić metrów na początek tej 0,4; 0,6 i 0,7 ?? Pozdrawiam
68>67>66>65>64>63>62>61>60>59>58>57Ehhh trzeba wziąć się w garść! Edytowane przez blau Czas edycji: 2009-12-03 o 22:03 Powód: dopisałam takie tam.. :D |
||
|
|
|
|
#482 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
W kamienie zaopatruję się w skarbynatury.pl , sklepbukowiec.pl no i ebay i etsy. Jakie ilości?? no nie wiem.... ja biorę ok 30 - 40 m drut 0,4 mm i ok 10 - 15 m drutu 0,7 mm i nie wiem co mi się prędzej kończy ;] Ale na pewno musisz wziąć więcej tego cienkiego
|
|
|
|
|
|
#483 |
|
Rozeznanie
|
ja wprawdzie zrobiłam dopiero pierwszą pracę w tej technice, ale juz sie nauczyłam ze drutu 0,4mm zawsze zużywa się więcej niż się założyło nawet zostawiając naddatek
![]() 0,4mm 999 miękki w hopei kosztuje 2zł za metr więc warto od razu kupic przynajmniej 10m mi na te kolczyki zeszło jakieś 4 m drutu 0,4: |
|
|
|
|
#484 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Zajrzałam na bukowiec i jestem troszkę smutna, bo nie ma tam drutu... Na razie najlepszą ofertę drucianą znalazłam na beadshopie. Planuję tam zamówić: 25 m 0,3mm; 5 m 0,6mm; 5 m 0,7 mm. Mam nadzieję, że mi starczy np. na komplet i 4 pary kolczyków (oczywiście uwzględniając mój początkujący poziom w tej technice biżu czyt. mało kombinacji )?Kupię tam jeszcze kilka paczek kuleczek 0,2 mm. Bigli, łańcuszka rollo i zawieszek szukam obecnie na allegro, bo w sklepach internetowych nie znalazłam korzystnych cen. P.S. Jak myślicie, ta oksyda nadaje się do biżu http://www.allegro.pl/item829404916_...er_jakosc.html ? Nie znam firm i się nie orientuję, czy np. nie będzie za mocno czernić...? Cytat:
Powiedz mi gdzie robisz zakupy?
|
|
|
#485 |
|
Zadomowienie
|
Hmmmm...a ja robię wywijasy nawet z 0,8 i nie są za grube
![]() Trudność do teraz sprawia mi stopienie kulek tej samej wielkości....i odcięcie za krótkiego kawałka drutu.....i jak coś wywijam to czasem zapominam że muszę zrobić coś o lustrzanym odbiciu. No a zakupy robię...w Bukowcu....i w Bukowcu ![]() Poza tym w Hopei, Beadshopie, Skarbach Natury, Kadoro i Szafirze. Blau - tą oksydę mam własnie teraz...jest cudowna....mocno czerni i srebro po zaoksydowaniu jest ciemne, ale nadal trochę błyszczy... Przedtem mialam oksydę z Kadoro i srebro było mega matowe... Edytowane przez poppppy Czas edycji: 2009-12-04 o 00:34 |
|
|
|
|
#486 |
|
Rozeznanie
|
drut srebrny-Hopea w Warszawie lub http://beadshop.pl/srebro-druty-blachy-c-12_146.html
a kamienie w beadshopie, bukowcu, skarbach natury. na bazę polecałabym Ci coś grubszego niż 0,6mm. w kolczykach które pokazałam zewnętrzna baza jest z 1mm a wewnętrzne zawijasy z 0,8mm. drucik którym owijałam to 0,4mm i jeśli zaczniesz od cieńszego to wydaje mi się ze będzie Ci trudniej - więcej owinięć trzeba zrobić i łatwiej się drut plącze. |
|
|
|
|
#487 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Tnij od razu dwa takie same kawałki drutu Jak zaczynam pracę i tnę drut na wywijaski do kolczyków to od razu parami - jeden do jednego kolczyka, drugi odkładam na bok do drugiego. To znacznie ułatwia sprawę.
|
|
|
|
|
|
#488 |
|
Rozeznanie
|
Ja też tak robię. Najpierw dwie bazy, później dwa wywijasy przygotowuję identyczne bądź lustrzane odbicie i zaczynam owijanie.
|
|
#489 |
|
Rozeznanie
|
Słuchajcie podam Wam wzór wymyślony przez mojego męża (umysł analityczny, czasami się przydaje) na długość drutu do owijania.
Przykładowo: owijamy drut 1mm(baza) drutem 0,4 mm. długość drutu 1mm - 140mm 140 mm : 0,4 (grubość drutu owijanego) = 350 owijek 350 x 3,14 (w tym przypadku 1mm x 2Pir- obwód pierścienia, nie wiem jak napisać liczbę Pi) = 1099 mm. Dodajemy ok 10% i nigdy nie zabraknie drutu. Sprobujcie. Sprawdza się. 0,4 grubość drutu, którym owijamy nie owijanego Edytowane przez ewasko Czas edycji: 2009-12-04 o 13:57 Powód: sprostowanie. |
|
|
|
|
#490 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Drut na wywijasy dokladnie tak jak Monika i Hania |
|
|
|
|
|
#491 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Dzięki
|
|
|
#492 | |||||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Czyli zaopatrzę się w tą oksydę ![]() Cytat:
Cytat:
![]() Moniko, podpowiesz mi gdzie kupić najkorzystniej łańcuszek srebrny typu rolo? Chcę wykonać dla mamy wisior na tym łańcuszku na prezent świąteczny i szukam jakiejś korzystnej oferty ![]() Cytat:
Cytat:
super sprawa, dzięki, bo właśnie myślałam czy mi starczy drutu na owijanie
|
|
|
#493 |
|
Rozeznanie
|
Jeśli chodzi MON1K4, Popppy i mnie to te wywijaski robimy własnymi rączkami i pomagamy sobie szczypcami. I sądzę, że tak robi większość. Można też zaopatrzyć się w specjalne urządzenie z takimi kołeczkami WigJig. Nawet w jakimś wątku ktoś oferował do sprzedaży.
Jeśli chodzi o druty to ja właśnie takich używam 0,7 930 jako bazę a 0,6 999 do wywijasków. Owijam to wszystko 0,4 mm i ten bym Ci poleciła. Kupiłam teraz z ciekawości 0,3 ale jest dużo drobniejszy i mnie się nim gorzej owija
|
|
#494 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
#495 |
|
Rozeznanie
|
Nie tu nie chodzi o plątanie to jakoś opanowałam
![]() On jest po prostu cieńszy i musisz się więcej na owijać i generalnie jakoś tak średnio mi się to podoba. Ja Ci z czystym sercem polecam 0,4. Najwyżej kup sobie trochę tego i trochę tego aby wyczuć w czym lepiej się czujesz. Myślę, że potwierdzisz moje zdanie, że 0,4 mm przyjemniejszy w owijaniu
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#496 |
|
Rozeznanie
|
Mój mąż nie tylko ścisłowiec ale i złota rączka sporządził mi WigJig-a
domowym sposobem. Ale jakoś w ogóle nie wychodzi mi praca z nim. Może dlatego, że ja drut owijam, prawie cały i wywijasy są jakieś "kanciaste". Używam szczypiec okrągłych i innych przedmiotów np. ołówek, i własne ręće. Drut do okręcania koniecznie próby 999, mnie 0,3 też dobrze się owija. Na bazę 1mm, ale to kwestia indywidualnego projektu. |
|
|
|
|
#497 |
|
Zadomowienie
|
Blau - kuleczki oczywiście palnikiem....ja w ogóle dość dużo z nim pracuję...
Zawijasy to tak jak Hania napisała.... Jeśli chodzi o rolo to chyba najkorzystniej do tej pory znalazłam w Hopei (ale na miejscu nie zamawiając pocztą)...zamawiałam też w Kadoro...ale jak się cena kształtuje nie pamietam. |
|
|
|
|
#498 |
|
Rozeznanie
|
Ufffff zakupy za mną, 3 dni spędziłam w internecie, żeby się namyślić, zaplanować i zorganizować takie mega zakupy. Ostatecznie w koszyku znalazł się drut 0,3 mm - 999- (wziełam w końcu 30 metrów, żeby mi nie zabrakło
), 06- 999 i 0,7 - 930, kamienie, palnik, oksyda, pasta polerska zielona, drobiazgi typu bigle, kulki, krawatki, łańcuszek rolo, federingi. Teraz czekam na przesyłki i zabieram się do pracy ![]() P.S. czy korzystacie z gotowych baz pod kolczyki, widziałam takowe np. w beadshopie? Dzięki za pomoc Dziewczyny
|
|
#499 |
|
Wtajemniczenie
|
blau, a pochwalisz się, jaki palnik? Ja właśnie wybieram i mam straszny dylemat
.
|
|
|
Okazje i pomysĹy na prezent
|
|
#500 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
W sumie sama się chętnie dowiem....te palniki mają dość wąskie płomienie...i raczej tylko małe elementy tym wypalisz....pytanie - jak małe? hmmmm
|
||
|
|
|
|
#501 |
|
Rozeznanie
|
Ja kupiłam gotową bazę-koło w beadshopie. Bardzo fajne, z drutu 999, trochę miękka jak na bazę, ale w owiniętym kolczyku nie odkształca się.
|
|
|
|
|
#502 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
! A już się zdecydowałam na dremelka .
|
|
|
|
|
|
#503 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#504 |
|
Zadomowienie
|
Ja się zupełnie nie znam na AC (chociaż mnie pociąga
), ale z tego co słyszałam (boże, mam nadzieję że nie palnę jakiejś głupoty) to można spokojnie wypalać na kuchence gazowej, czy nawet na butli turystycznej?... Więc może większy (a już na pewno droższy) palnik może nie jest aż tak konieczny?... Tylko nie krzyczcie za głośno jak sformułowałam tu jakaś straszną głupotę ;D
|
|
|
|
|
#505 | |
|
Wtajemniczenie
|
Właśnie weszłam na planetart i tam jest pokazane, jak wypalają właśnie takim małym palnikiem. Ufff, uspokoiłam się
![]() .---------- Dopisano o 11:32 ---------- Poprzedni post napisano o 11:31 ---------- Cytat:
.
|
|
|
|
|
|
#506 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
a z gazem masz tak jak ja.........ja raczej na elektrycznej płycie nic nie wypalę
|
|
|
|
|
|
#507 |
|
Zadomowienie
|
No tak, tego nie wzięłam pod uwagę
Ach ta nowoczesność wkradająca się cichaczem do naszych domów
|
|
|
|
|
#508 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
w załączniku
|
|
|
#509 |
|
Wtajemniczenie
|
Aha, dzięki. Ale ten to dla mnie na pewno będzie za mały
.
|
|
|
|
|
#510 |
|
Rozeznanie
|
No to nie będę offtopować i wrzucę porządną fotkę do swojego wątku...
68>67>66>65>64>63>62>61>60>59>58>57Ehhh trzeba wziąć się w garść! Edytowane przez blau Czas edycji: 2009-12-08 o 19:31 |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Biżuteria
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:13.

68>67>66>65>64>63>62>61>60>59>58>57

czyt. mało kombinacji