![]() |
#841 |
Rozeznanie
|
Dot.: Kilka pytań dotyczących wyginania drutu-Wire Wrapping
Nie mam butli i kuchenki turystycznej, ale jak bede robila bigos (jak wiadomo dlugo sie gotuje), ponownie sprobuje wytopis kulki. Jesli mi wyjda, wrapek nazwe bigosowy
![]()
Moja biżu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=505050 Wymiana: biżuteria jubilerska/handmade https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...9#post34737439 ; książki https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=618274; ubrania https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...6#post34767816 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#842 |
Zadomowienie
|
Ale ja nie topiłam kulki pod patelnią, tylko przestawiłam patelnię na inny palnik ale nie wpadłam na to żeby go zapalić. Może następnym razem spróbuję jednak pod patelnią:P
Calluna, ja tym razem topiłam na normalnym miejskim gazie z sieci ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#843 |
Przyczajenie
|
Witam wszystkich na forum.
Jestem kolejna miłośniczką wrapków, która chce podjąć sie nauki robienia takich cudnych rzeczy. Chciałabym wrócić do pytania zadanego dawno temu na forum, mianowicie chodzi mi o druty miedziane. Mam dostep do drutów elektrycznych różnej grubości. I zastanawiam się czy takie druty sie nadają? czy muszą to byc odpowiednie stopy? Te druty maja różne kolory, twardości i grubości. Co o tym myślicie ??? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#844 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#845 |
Zadomowienie
|
elekturyczne są super
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() aaa! i raczej ważna informacja ![]() ![]()
![]() |
#846 |
Przyczajenie
|
Witam... starałam się poczytać coś o tej interesującej mnie technice... ale tyle tego że oczy mnie rozbolały...
![]() Pozaglądałam na kilka linków... i chyba najpierw coś spróbuje a potem będę pytać ![]() ![]() ![]() pozdrawiam |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#847 |
Zakorzenienie
|
Witaj. Rzeczywiście najlepiej najpierw popróbować, bo wtedy rodzą się pytania, więc powodzenia. Najczęściej topimy drut na końcu żeby uzyskać kuleczki/kuleczkę - zazwyczaj do użycia w szpilkach (żeby nie kupować gotowych) albo do ładnego zakończenia wolnego końca drutu w owijanych pracach, można też ładnie drut spiłować tworząc ostry koniec, ale nie każdemu to tak ładnie wychodzi (np. mnie nie).
![]() |
#848 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Niestety, nie czuję się na siłach, żeby marnować srebro, dostałam od dziadka worek miedziaków z kabli i ćwiczę. Czy miedziane też się topią w kulki? Bo mi się jakoś nie chciały. Nie wiem, czy to kwestia zbyt krótkiego podgrzewania nad kuchenką, "powłoczki kablowej", czy może po prostu miedzi. To samo tyczy się posrebrzaków. Topią się? Oświećcie mnie proszę ![]()
![]() |
![]() |
#849 |
Zadomowienie
|
miedź się topi . nie wiem w otulinie czy nie - nie pamiętam na jakiej próbowałam, ale sie topi. tylko z tego co pamiętam jest większy problem z wyczuciem temperatury na płomieniu niż w srebrze. poprostu musiałabyś więcej posiedzieć i popróbować
![]()
![]() |
#850 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Trzeba tylko pamiętać, że miedź ma wyższą temperaturę topnienia niż srebro. Mi na kuchennym palniku się nie udało, palnik długopisowy z Castoramy dał już radę ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#851 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]()
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#852 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() http://www.pistacja.com.pl/allegro_m...ik_gazowy1.jpg Po wpisaniu podanego przez Ciebie hasła na allegro wnioskuję, że to to samo ![]() Co do typowej lutownicy to raczej nie przejdzie, potrzebny jest Ci płomień, i to o wysokiej temperaturze ( okolice 900 - 1200 st.C). Oczywiście mogę się mylić, bo ja dopiero co zaczynam zabawę z lutowaniem ![]() Będę wdzięczna koleżankom na wyższym stopniu wtajemniczenia o ewentualne sprostowanie, sama jestem głodna wiedzy w tym temacie ![]() ![]() Edytowane przez Eilo Czas edycji: 2011-08-01 o 02:31 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#853 |
Przyczajenie
|
Witajcie
![]() zamierzam kolejny raz spróbować wire-wrappingu ![]() mam pytanie, gdzie aktualnie mają najkorzystniejsze ceny drutu srebrnego ??????? chciałabym kupić 925 albo 930 0,8mm i moze 0,7 i 999 0,4mm dzięki za wszelkie informacje. Asia. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#854 |
BAN stały
|
Odnośnie topienia kulek albo wykańczania końcówek drutu w wirewraping. Można też alternatywnie: Przyciąć końcówke cążkami bocznumi trzymanymi pionowo. Koniec otrzymuje formę trójkąta. Zgniatam naprawdę mocno szczypcami płaskimi. Spiłowuję płaskim iglakiem diamentowym do kształtu liścia. Mogę taka formę zostawić lub spiłować jeszcze szpic tego liścia i tak ukształtować kroplę.
Oczywiście stopioną kulkę też można ścisnąć szczypcami i efekt tez może być ciekawy. Może komuś się przyda. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#855 |
Raczkowanie
|
Witam wszystkich =)
Dopiero zaczynam swoją przygodę z wire-wrapping'em, w związku z czym mam pytanie dotyczące ściegu gorsetowego. Jak go wykonać, aby baza była ściśle owinięta drucikiem? Np. tak jak to jest tutaj http://2.bp.blogspot.com/_e-FM8Y064s...+wrap+11+a.JPG |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#856 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Hej, Wykonanie ściegu gorsetowego bardzo ładnie i czytelnie pokazała ggagatka na wykonanym przez siebie tutorialu, który znajduje się tu: http://artymyczki.blox.pl/resource/Gorset.gif Ten ruchomy tutorial jest jednym z moich wizażowych faworytów, jeśli chodzi o naukę owijania. Baaardo przydatny. ![]() ---------- Dopisano o 03:16 ---------- Poprzedni post napisano o 03:12 ---------- Z tego co się orientuję, to na chwilę obecną najlepsze ceny drutu srebrnego ma sklep HOPEA, oraz na allegro - użytkownik Zelimchan. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#857 |
Raczkowanie
|
Dziękuję bardzo za odpowiedź =)
Już wcześniej widziałam ten tutorial, ale chodzi mi o to żeby właśnie nie było tych przerw na bazie. To wystarczy tylko 'ścisnąć' ten drucik którym owijamy, żeby pozbyć się tych przerw i wtedy uzyskamy taki efekt? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#858 |
Zakorzenienie
|
Tak, pod warunkiem, że przerwy nie są zbyt duże a drucik dobrze naprężony. Ja ściskam na bieżąco, czyli co kilka owijek.
![]() |
#859 |
Zakorzenienie
|
Dokładnie, trzeba na bieżąco owijać blisko ostatniej owijki i dociskać ile się da. A jeśli chodzi o łuki itp. to na większym łuku przydałoby się robić więcej owijek niż na mniejszym, żeby nie powstawały odstępy na tym większym.
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#860 |
Przyczajenie
|
Ja mam pytanie dotyczace mlotka. Jaki najlepiej stosowac do "splaszczenia" bazy - drut miedziany? Domyslam sie, ze zwykly moze popsuc miedz.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#861 |
Zadomowienie
|
hm. zwykły najzwyklejszy młotek jak najbardziej się nadaje. sekret tkwi nie w młotku ale w ręku. polecam nie walić w miedź na umór ale DELIKATNIE ale ZDECYDOWANIE stukać - wtedy nie będzie zmasakrowane a wymłotkowane - czyli spłaszczone. nie o siłę w tej bajce chodzi
![]()
![]() |
#862 |
Rozeznanie
|
Przeglądam ten wątek i mnie zamurowało - ktoś wie, za co angus166 dostał bana ???
![]() |
#863 |
Zadomowienie
|
nie. ale też się zastanawiam.
ja sama kiedyś dostalam bana za wiadomości w których były same kropki - miałam problem z netem - zamiast literek wysyłało mi takie coś - kapnełam się po kilku wiadomościach ale bana dostałam tymczasowego. mega wkurzające- bo to nie było świadome... . i ... jak dla mnie to pierdoła była.
![]() |
#864 |
Rozeznanie
|
Angus chyba pomylił działy i zamiast w katalogu z rękodziełem założył wątek z pracami na sprzedaż tutaj. Na szczęście ma bloga
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#865 |
Przyczajenie
|
Witam ponownie wszystkie Wrappowiczki
![]() Przymierzam sie do wire wrappingu - na razie z drutu miedzianego. Zakupilam sobie pare grubosci, narzedzia. Jak na razie cwicze robienie samych slimakow, zawijancow itp. Nie bede rzucac sie na gleboka wode, bo potem sie przeraze i rzuce wszystko w kat ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#866 |
Przyczajenie
|
Prosze o odpowiedz
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#867 |
Zadomowienie
|
widzisz kochana to jest tak - owijsz bazę przed zamknięciem - to tak jest wygodniej. po zamknięciu - ciężej drut się przeciąga ale jest ok
![]() ![]()
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#868 |
Zadomowienie
|
Jeśli są tu jakieś dziewczyny z 3miasta, które tak, jak ja chciałyby się nauczyć metody wire wrapping proszę o kontakt na pw
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#869 |
Przyczajenie
|
Hej. Zrobilam swojego pierwszego "krzywulasa" wrappingowego
![]() ![]() ![]() Acha i mam pytanie - czy ten napis WIZAZ na moim avatarze jest zalezny od ilosci postow tutaj? Bo niektore z Was nie maja tego napisu na fotkach? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#870 |
Przyczajenie
|
Kilkanascie razy platal mi sie drut, ale wystarczyl jeden kawalek. Balam sie, ze bede sztukowac. Slimaki tez krzywe ech.. a tak w ogole to uzywam do nich szczypcow gladkich, ale i tak mi rysuja nieco liczko druta... moze cos zle robie? Staralam sie rowno plesc, ale niedociaglosci wylaza. Dzis tez moze troche pocwicze, ale palce mnie bola, jak po graniu na gitarze
![]() Aaaa no i nie mam oksydy na razie wiec wali miedzia po oczach ![]() Edytowane przez gosen Czas edycji: 2012-05-14 o 15:47 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:56.