wiza turystyczna, co bardziej przekona konsula itp... - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe > Emigrantki

Notka

Emigrantki Emigrantki to forum dla "zagranicznych" Wizażanek. Wejdź, poznaj rodaczki, wymień się opiniami i swoim doświadczeniem.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2006-03-01, 18:44   #1
Megg
BAN stały

wiza turystyczna, co bardziej przekona konsula itp...

Mam spory dylemat, dlatego postanowiłam podzielić się nim z Wami i poprosić Was o radę.
Mój chłopak stara się o wizę turystyczną do USA. Studiuje, jest na 1. roku. Dostał zaproszenie od mojego wujka, który w zaproszeniu zaznaczył, że osoba którą zaprasza jest jego przyjacielem.
I teraz.. Co będzie bardziej przekonujące dla konsula?
1. Lepiej powiedzieć że jedzie do przyjaciela rodziny, który go zaprasza i pokaże Stany?
2. Lepiej powiedzieć prawdę, czyli że jedzie do USA ze swoją dziewczyną (ze mną, ja też studiuję, 2. rok, oczywiście trzeba to też zaznaczyć w formularzu że jedzie z kimś) do jej wujka, chcą razem pozwiedzać i odwiedzić wujka. Ja byłam już 3x w USA, na miesiąc średnio.
3. Nie wymyśliłam :/

Nie wiem co będzie lepsze, jak przekonać konsula, że naprawdę wróci do Polski... Pomóżcie.

Buziaki
Megg jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-03-01, 19:15   #2
CzarnyElf
Zakorzenienie

Dot.: wiza turystyczna, co bardziej przekona konsula itp...

Najlepiej powiedziec prawde bez kombinowania-oni nie lubia jak sie kreci zreszta od razu sie pewnie kapna bo sa w tym szkoleni.Taka moja rada
Zreszta Twoj chlopak jest studentem czyli szansa na wize b duza
Zycze powodzenia
CzarnyElf jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-03-01, 19:34   #3
primavera
Zakorzenienie

Też jestem za powiedzeniem prawdy.
Co do dużej sznasy na wizę dla studentów- chyba nie dla wszystkich - moi kuzyni byli w zeszłym tyg. po wizy- dostali zaproszenie na wakacje do siostry ich matki- czyli cioci, obaj studiują (obaj będąpo wakacjach na V roku-kto rzuciłby studia na V roku??)- wiz nie dostali.
primavera jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-03-01, 19:46   #4
Megg
BAN stały

No tak Tylko zastanawiam się czy jakby powiedział całą prawdę, że jedzie z dziewczyną na wakacje do jej wujka, to czy nie pomyśleliby że chce tam zostać z dziewczyna ?
What u think ?
Megg jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-03-01, 19:48   #5
sunapee
Zadomowienie

GG do sunapee

Cytat:
Napisane przez CzarnyElf
Najlepiej powiedziec prawde bez kombinowania

prawda,cala prawda i tylko prawda.Jesli nie macie nic do ukrycia to nie ma sie czego bac.Ja jak staralam sie o wize to nawet w ambasadzie nie bylam,tylko wszystko zalatwiajam za pomoca servisco,ale moja mama 2 razy juz ubiegala sie o wize i za kazdym razem dostala bez problemu,moj brat zreszta tez.Takze z tego co sie orientuje nie jest wcale tak ciezko o wize.No chyba ze ktos jest bezrobotny i na pierwszy rzut oka widac ze jedzie tu z zamiarem zostania.Studenci moim zdaniem sa uprzywilejowani
Stary 2006-03-01, 19:50   #6
sunapee
Zadomowienie

GG do sunapee

Cytat:
Napisane przez Megg
No tak Tylko zastanawiam się czy jakby powiedział całą prawdę, że jedzie z dziewczyną na wakacje do jej wujka, to czy nie pomyśleliby że chce tam zostać z dziewczyna ?
What u think ?

niestety tego co pomysli konsul nikt nie jest w stanie przewidziec,oprucz niego samego Lepiej pzrestac kombinowac co by bylo gdyby,tylko napisac,mowic prawde i miec nadzieje ze konsul uwierzy
Stary 2006-03-01, 19:51   #7
logest
Zadomowienie

Cos mi sie wydaje , ze duze znaczenie ma kto zaprasza. Jesli obywatel, to szanse na wize sa wieksze, jesli posiadacz zielonej karty-szanse spadaja.Tak wynika z moich doswiadczen.
A ktora bajeczke wybrac-nie wiem, nigdy nie bylam w konsulacie w PL-wize otrzymalam poczta, bez rozmowy.
logest jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2006-03-01, 20:14   #8
CzarnyElf
Zakorzenienie

No niestety wiza to loteria-nikt nie jest w stanie przewidziec jak zachowa sie konsul-ale moim zdaniem szanse sa wieksze jezeli mowi sie prawde.Zreszta niemozliwe jest przyznanie wiz wszytkim starajacym sie-musza odrzucac bo jest duzo chetnych.

Oooo o tym ze szanse wieksze jak zaprasza obywatel nie slyszalam-zastanawiam sie czy moja siostra(pracujaca) miala by szanse gdyby moj Tz(obywatel) ja zaprosil-czy lepiej sie starac za pomoca prawnika -juz sama niewiem.
Stary 2006-03-01, 20:29   #9
sunapee
Zadomowienie

GG do sunapee

Cytat:
Napisane przez CzarnyElf
Oooo o tym ze szanse wieksze jak zaprasza obywatel nie slyszalam-zastanawiam sie czy moja siostra(pracujaca) miala by szanse gdyby moj Tz(obywatel) ja zaprosil-czy lepiej sie starac za pomoca prawnika -juz sama niewiem.

Elfie na moje oko prawnik to absolutnie nic nie zalatwi,a juz na pewno nie tutejszy.W Pl tez jeszcze nie slyszalam zeby ktokolwiek zalatwial wize turystyczna przez prawnika.Wiem, ze jakies tam agencje naciagaja biednych ludzi i proponuja pomoc w zalatwianiu wizy,ale to tylko kit,bo tak na prawde to tylko i wylacznie konsul decyduje komu przyzna wize.Ja mowie o turystycznej,jak jest z pracowniczymi to nie wiem bo o taka nigdy sie nie staralam.Turystyczna jak sama nazwa wskazuje sluzy do zwiedzania kraju,wiec prawnik nie ma tu nic do rzeczy.
Ja bym na Twoim miejscu wyslala zaproszenie i juz.Zreszta mozecie probowac tez bez.Ja ani mamie ani bratu zadnych zaproszen nie wysylalam,wogole nie uczestniczylam w ich procesie starania sie o wize i zawsze dostawali bez problemu.Teraz maja 10 letnie wiec moga przyjezdzac kiedy im sie chce
Stary 2006-03-01, 20:38   #10
CzarnyElf
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez sunapee
Elfie na moje oko prawnik to absolutnie nic nie zalatwi,a juz na pewno nie tutejszy.W Pl tez jeszcze nie slyszalam zeby ktokolwiek zalatwial wize turystyczna przez prawnika.Wiem, ze jakies tam agencje naciagaja biednych ludzi i proponuja pomoc w zalatwianiu wizy,ale to tylko kit,bo tak na prawde to tylko i wylacznie konsul decyduje komu przyzna wize.Ja mowie o turystycznej,jak jest z pracowniczymi to nie wiem bo o taka nigdy sie nie staralam.Turystyczna jak sama nazwa wskazuje sluzy do zwiedzania kraju,wiec prawnik nie ma tu nic do rzeczy.
Ja bym na Twoim miejscu wyslala zaproszenie i juz.Zreszta mozecie probowac tez bez.Ja ani mamie ani bratu zadnych zaproszen nie wysylalam,wogole nie uczestniczylam w ich procesie starania sie o wize i zawsze dostawali bez problemu.Teraz maja 10 letnie wiec moga przyjezdzac kiedy im sie chce
Sunappe-tak sobie pomyslalam o prawniku bo my moja narzeczenska tez zalatwialismy przez prawnika i poszlo bardzo szybko(z pewnych zrodel wiem ze Ci prawnicy maja tzw kontakty z tymi konsulami i ma to wplyw na przyznanie wizy) Wiadomo kosztuje to ale wiza jest pewna.Takze pomyslalam sobie ze moze moglismy sie spytac o pomoc prawnika do tych spraw-nie musiala by to byc koniecznie wiza turystyczna-moze ta sponsorowana.

No ale w sumie moja siostra moglaby tez sprobowac starac sie o turystyczna sam-moze by jej sie udalo-chociaz moim zdaniem ma kiepskie szanse bo pracuje w sklepie w ktorym zarabia 1000 zl i pewnie beda mysleli ze chce zostac-a ona by chciala przyleciec na wakacje tylko bo nie zna jezyka w sumie.
Stary 2006-03-01, 20:46   #11
aniahoneybunny1982
Raczkowanie

popatrz sobie na www.ewiza.com .tam bardzo duzo ludzi sie wypowiada na temat swoich wizyt w konsulacie.tam Ci doradza najlepiej

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2006-03-01, 20:55   #12
sunapee
Zadomowienie

GG do sunapee

Cytat:
Napisane przez CzarnyElf
Sunappe-tak sobie pomyslalam o prawniku bo my moja narzeczenska tez zalatwialismy przez prawnika i poszlo bardzo szybko(z pewnych zrodel wiem ze Ci prawnicy maja tzw kontakty z tymi konsulami i ma to wplyw na przyznanie wizy) Wiadomo kosztuje to ale wiza jest pewna.Takze pomyslalam sobie ze moze moglismy sie spytac o pomoc prawnika do tych spraw-nie musiala by to byc koniecznie wiza turystyczna-moze ta sponsorowana.

No ale w sumie moja siostra moglaby tez sprobowac starac sie o turystyczna sam-moze by jej sie udalo-chociaz moim zdaniem ma kiepskie szanse bo pracuje w sklepie w ktorym zarabia 1000 zl i pewnie beda mysleli ze chce zostac-a ona by chciala przyleciec na wakacje tylko bo nie zna jezyka w sumie.

Elfiku obawiam sie,ze wiza narzeczenska to zupelnie inna bajka.w tej sprawie mogl pomoc prawnik w zalatwianiu tych wszystkich formalnosci,tu sa zupelnie inne przepisy niz z wizami turystycznymi.Wiza sponsorowana podobnie.Z tego co wiem to wiza jako taka nie istnieje a jest jedynie czescia procesu ubiegania sie o zielona karte.Tzn mozna sponsorowac najblizsza rodzine,czyli wlasne dzieci i wspolmalzonka i na tej podstawie moze on przybyc do US i dalej starac sie o zielona karte.
Fakt,ze wszystkie rodzaje wiz i ich regulacje sa strasznie zakrecone i latwo sie w tym pogubic,ja jednak uwazam sie siostra ma jedyne szanse na wize turystyczna.I to ma duze szanse poniewaz jest zatrudniona,mimo ze zarabia niewiele.Moja kumpela tez zarabia cos kolo 1200 zeta i dostala wize.Tylko na 2 lata ale dostala.Takze najlepiej niesluchac tego co ludzie mowia bo przewaznie jest to wyolbrzymiane,najlepiej najzwyczajniej w swiecie zlozyc wniosek,zebrac jak najwiecej dokumentow swiadczacych o zwiazku z krajem i heja Trzymam kciuki i mam nadzieje,ze uda Ci sie zaprosic siostre))))
Stary 2006-03-01, 21:10   #13
CzarnyElf
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez sunapee
Elfiku obawiam sie,ze wiza narzeczenska to zupelnie inna bajka.w tej sprawie mogl pomoc prawnik w zalatwianiu tych wszystkich formalnosci,tu sa zupelnie inne przepisy niz z wizami turystycznymi.Wiza sponsorowana podobnie.Z tego co wiem to wiza jako taka nie istnieje a jest jedynie czescia procesu ubiegania sie o zielona karte.Tzn mozna sponsorowac najblizsza rodzine,czyli wlasne dzieci i wspolmalzonka i na tej podstawie moze on przybyc do US i dalej starac sie o zielona karte.
Fakt,ze wszystkie rodzaje wiz i ich regulacje sa strasznie zakrecone i latwo sie w tym pogubic,ja jednak uwazam sie siostra ma jedyne szanse na wize turystyczna.I to ma duze szanse poniewaz jest zatrudniona,mimo ze zarabia niewiele.Moja kumpela tez zarabia cos kolo 1200 zeta i dostala wize.Tylko na 2 lata ale dostala.Takze najlepiej niesluchac tego co ludzie mowia bo przewaznie jest to wyolbrzymiane,najlepiej najzwyczajniej w swiecie zlozyc wniosek,zebrac jak najwiecej dokumentow swiadczacych o zwiazku z krajem i heja Trzymam kciuki i mam nadzieje,ze uda Ci sie zaprosic siostre))))
DziekiNo ja tez mam taka nadzieje ze sie uda
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Emigrantki

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości