|
Notka |
|
Biochemia kosmetyczna Interesujesz siê biochemi± kosmetyczn±? Chcesz poznaæ dzia³anie poszczególnych sk³adników zawartych w kosmetykach oraz ich wp³yw na zdrowie. Do³±cz do nas. |
![]() |
|
Narzêdzia |
![]() |
#571 | |
Rozeznanie
|
Dot.: Jak dbacie o w³osy biochemiczki-nasze patenty na piêkne w³osy ZBIORCZY
Cytat:
![]() musisz byc jakos wybitnie wrazliwa, nafta jest zdaje sie zwykle dobrze tolerowana
![]() |
![]() |
#572 |
Matka buldoga
Wiadomo¶ci: 7 641
|
Czy do kazdej odzywki/maski moge sobie dodawac pare kropel (kropli?) olejku jojoba? Szczegolnie chodzi mi o te drogeryjne typu dove, nivea, loreal, schauma itp Czy olejek ten wzmocni dzialanie owych odzywek i da im wiecej "mocy"? Czy wogole to ma sens? Bo niestety stosowanie profesjonalnych odzywek typu Loreal, Martix, Goldwell, Schwarzkopf BC nic mi nie dalo, a tylko wyczyscilo portfel.
Mam wlosy farbowate z rozjasnianymi pasemkami czyli sa suche, puszace i co tu ukrywac zniszczone. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#573 |
Zadomowienie
|
L_V a czy ta od¿ywka (pomarañczowa) Nivea nadaje siê do w³osów cienkich, czy mo¿e je obci±¿yæ?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#574 |
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 159
|
co to jest ten wax?
co to sa te szampony waxy wylumaczy mi kots z wyszukiarki koszrystlam ale malo mi to mowi;/
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#575 |
Rozeznanie
Wiadomo¶ci: 694
|
Dot.: co to jest ten wax?
od¿ywka do w³osów oparta na ekstrakcie z henny, jest kilka rodzajow, tu masz przyklad wax do wlosów ciemnych: http://www.domzdrowia.pl/40029,treat...ych-480-g.html
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#576 |
BAN sta³y
Wiadomo¶ci: 414
|
Drogie Wiza¿anki, mam do Was pytanko. Otó¿ farbujê w³osy na bardzo jasne blondy, chocia¿ sama mam ¶rednio-jasny blond zale¿y od o¶wietlenia. W farbie wiadomo, ¿e jest amoniak, który powoduje, ma³e w³oski odstaj± od reszt w³osów. To takie krótkie i odstaj±ce, lekko sztywne w³oski (na szczê¶cie mam ich bardzo ma³o). Czy wiecie jak to leczyæ ? Bo tak to mam zdrowe, zadbane blond w³osy, gêste. Ja my¶la³am o cemencie. Co poradzi³yby¶cie mi??
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#577 |
Rozeznanie
Wiadomo¶ci: 965
|
Dziewczyny, nie jestem bieg³a we w³osowych wcierkach, od¿ywkach i innych kuracjach, ale dzi¶ uda³o mi siê ukrêciæ co¶, z czego jestem bardzo zadowolona. Proporcji nie podam, bo robi³am na oko:
- mleczko owsiane - rozpu¶ci³am w nim ekstrakt z pokrzywy i próbkê ekstraktu ze skrzypu - doda³am olej rycynowy, lecytynê sojow± i olejek eteryczny rozmarynowy Ca³o¶æ lekko podgrza³am (stawiaj±c miseczkê z mikstur± na kubku z gor±c± herbat± ![]() Wymieszalam ca³o¶æ, wysz³a do¶æ rzadka papka, ³adnie pachn±ca. Wtar³am to w such± skórê g³owy, za³o¿y³am czepek (zamiast folii, taki plastikowy, kupiony w leclercu, w za³o¿eniu to czepek pod prysznic), owinê³am rêcznikiem (dla ciep³a) i siedzialam tak po³torej godziny. Umy³am ³eb szamponem elseve z mleczkiem królewskim (kupi³am ten szampon dla zapachu ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#578 | |
BAN sta³y
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#579 |
Rozeznanie
Wiadomo¶ci: 965
|
Mleczko mam z mazide³, jest te¿ do kupienia u Tanatosa.
Z pewno¶ci± mo¿na nie dodawaæ pokrzywy, w zamian daæ np. olej kokosowy (i zrobiæ tak± np. czysto olejow± od¿ywkê) |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#580 |
BAN sta³y
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#581 |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 6 831
|
Dziewczyny szukam do w³osów czego¶ pielêgnacyjnego (mo¿e byæ szampon, od¿ywka, maska, nie chodzi mi o stylizacjê), co by je usztywnia³o. Mam je geometrycznie obciête i je¶li s± za bardzo zmiêkczone nie uk³adaj± siê tak fajnie, satysfakcjonowa³ by mnie w³a¶nie efekt takich sztywnych, sypkich w³osów.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#582 |
Wtajemniczenie
Wiadomo¶ci: 2 743
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#583 |
Przyczajenie
Wiadomo¶ci: 12
|
belissa i capivit piêkne w³osy
Witam, mam nadzieje ¿e moje pytanie pasuje do tego tematu
![]() Chcia³abym stosowaæ belissê i capivit piêkne w³osy, czy mogê stosowaæ te dwa rodzaje tabletek jednocze¶nie ? Sk³ady tych tabletek nie wykluczaj± siê nawzajem lub nie jest ich 'za du¿o' jak na jeden organizm ? Je¶li tak to który suplement proponujecie? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#584 |
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 156
|
Dot.: belissa i capivit piêkne w³osy
Sk³ad capivit'u piêkne w³osy:
Sk³adniki aktywne: - kwas askorbinowy - niacyna - D-pantotenian wapnia - chlorowodorek pirydoksyny (witamina B6) - fosforan sodowy ryboflawiny (witamina B2) - monoazotan tiaminy (witamina B1) - kwas foliowy - D-biotyna - cjanokobalamina (witamina B12) Sk³ad belissy: Witamina A Witamina B1 Witamina B2 Witamina B6 Witamina B12 Witamina C Witamina E Witamina PP Witamina H Pantotenian wapnia Kwas foliowy Cynk (siarczan cynku) Jod (jodek potasu) ¯elazo (mleczan ¿elaza) Beta Karoten L-Cysteina Wyci±g ze skrzypu polnego Ziele skrzypu polnego Polecam belisse, bo jest tañsza i rówie¿ w swoim sk³adzie posiada tak jak capivit pantotenian wapnia, wiêc na w³osy rówie¿ podzia³a a dodatkowo posiada zdecydowanie wiêcej witamin. pozdr chuda89
![]() ![]() Edytowane przez chuda89 Czas edycji: 2009-08-16 o 11:22 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#585 |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 6 145
|
Planujê zamowienie z mazide³. jestem poczatkujaca. jakie komponenty warto zamówiæ w 1 kolejno¶ci??
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#586 |
Wtajemniczenie
Wiadomo¶ci: 2 206
|
Subskrybujê
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#587 |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 9 247
|
![]()
Witajcie..
Z biochemi± mam do czynienia od niedawna ale ju¿ siê w niej zakocha³am.. Moja cera wreszcie jest odpowiednio nawil¿ona i g³adziutka.. Ca³y czas sprawdzam i testujê nowe rzeczy, teraz przyszed³ czas na kosmetyki do w³osów.. Chcia³abym Was prosiæ o rady, przepisy i opinie na temat sprawdzonych produktów biochemicznych do w³osów w³a¶nie.. Chodzi mi zarówno o maski jak i wcierki.. Produkty solo jak i mixy. Planujê przed gwiazdk± zamówienie na BU i Mazid³ach wiêc zale¿y mi na czasie ![]() Moje w³osy przet³uszczaj± siê u nasady (myjê g³owê codziennie rano), s± bardzo delikatne, miêkkie, ³atwo siê pusz± i elektryzuj±, a do tego s± do¶æ rzadkie.. Mimo przet³uszczania niestety w³osy s± na ca³ej d³ugo¶ci ciut suche. Za to koñcówki mam zdrowe ![]() Dot±d stosowa³am ró¿e maski, od¿ywki i spraye drogeryjne: Wax, Fructis itd, naftê kosmetyczn± (niestety zaczê³a mnie uczulaæ), olejek rycynowy, ampu³ki Racical i Rzepê Joanny, spray Seboradin, od¿ywkê Marca Anthonego.. Teraz chcia³abym daæ szansê biochemii.. My¶la³am o mas³ach np Shea czy Karite, mo¿e olejku jojoba.. Co radzicie? Bêdê wdziêczna za pomoc ![]() Ps. Szukam te¿ czego¶ mocno nawil¿aj±cego do w³osów na prezent dla bratowej.. Ma w³osy blond, gêste ale do¶æ cienkie.. Myje je co 2 dni mniej wiêcej.. Z góry dziêkujê za rady. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#588 |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 6 667
|
Dot.: Sprawdzone sposoby na piêkne w³osy
zamów sobie olej kokosowy z BU, stosuje siê go przed myciem w³osów. Nak³adasz na pare godzin a potem myjesz normalnie w³osy, cudo
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#589 |
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 1 944
|
na forum w³osowym jest mnóstwo takich porad
![]() np.odno¶nie olejków do w³osów,pielêgnacji naturalnej nawil¿ania itp.... olej kokosowy http://www.wizaz.pl/forum/showthread.php?t=146528 https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=223661 maski do w³osów indyjskie olejki https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=218725
Edytowane przez mg78 Czas edycji: 2010-12-05 o 12:31 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#590 |
Zakorzenienie
|
Dziêkujê..
Olej kokosowy z BU mam, ale u¿ywa³am g³ównie do twarzy.. Jako¶ go tak malutko na maskê mi siê wydaje ![]() No nic.. Idê czytaæ ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#591 |
Mod-¦nie¿ynka
Wiadomo¶ci: 3 364
|
Polecam Ci olej kokosowy z Efawitu (dostêpny np w sklepach zielarskich). Stosujê go raz w tygodniu na suche w³osy na kilka godzin (mo¿na na ca³± noc). Nak³adasz go na w³osy pasmami. Wnika we w³osy, dla mnie dzia³a bardzo dobrze.
Oliwa z oliwek równie¿ jest bardzo chwalona (nie stosowa³am jeszcze). Z kolei mas³o karite (mam z ZSK) dodajê do masek i od¿ywek). Jestem bardzo zadowolona z efektów siruliny (na ZSK), równie¿ dodajê do masek i od¿ywek). I ja równie¿ polecam forum w³osowe. Kopalnia porad (tylko du¿o czytania ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#592 |
Wtajemniczenie
|
A ja polecam amlê, do kupienia zarówno na mazidlach jak i na allegro w formie oleju. Moje w³osy od¿y³y dziêki niej. Zaczê³y rosn±c nowe, wzmocni³y siê... ¯eby nie by³o-te¿ mam w³osy przet³uszczaj±ce siê, myjê codziennie, bo po prostu lubiê mieæ czyste, ale wiadomo, ¿e w³osy nawil¿one, zdrowe rzadziej siê przet³uszczaj± - u mnie tak przynajmniej jest
![]() |
#593 |
Mod-¦nie¿ynka
|
Piszecie o przet³uszczaniu w³osów. To nie w³osy siê przet³uszczaj±, a skóra g³owy. Sebum ze skalpu nat³uszcza w³osy.
Amli nie stosowa³am, ale wiele dziewczyn bardzo j± chwali. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#594 |
Zakorzenienie
|
A macie jakie¶ do¶wiadczenia z p³ukaniem w³osów piwem??
By³am dzi¶ u polecanej przez kole¿anki fryzjerki i ona w³a¶nie doradzi³a mi poza zmian± szamponu na profesjonalny, w³a¶nie jak najczêstsze p³ukanki z piwa.. Ps. Dzi¶ posz³o spore zamówienie na Mazid³ach i BU, w tym ró¿ne produkty tak¿e do w³osów jak olej monoi, shikakai, owies i jedwab hydrolizowany.. Bêdê siê bawiæ w ró¿ne w³asnej produkcji maski, zobaczymy jakie bêd± efekty.. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#595 |
Mod-¦nie¿ynka
|
A jaki to szampon profesjonalny? Poszukaj czy nie ma go w kosmetykach analizowanych w forum w³osowym. Mo¿e okazaæ siê, ¿e oprócz wysokiej ceny niczym siê nie ró¿ni od innych, a dodatkowo napakowany jest silikonami, które niekoniecznie w szamponie s± potrzebne.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#596 |
Zakorzenienie
|
No je¶li chodzi o szampon to nie mam specjalnie przekonania do tego co mi powiedzia³a.. Generalnie chodzi³o jej o szampon stosowany w salonie (pewnie liczy³a, ¿e u niej kupiê od razu). Z firm wymieni³a Kerastase tylko..
Ja natomiast zaczê³am sobie dzi¶ przegl±daæ produkty na stronie Helfy i tak my¶lê czy od nich jakiego¶ naturalnego szamponu nie wzi±æ.. Mo¿ecie poleciæ który¶ konkretny? My¶la³am np o: szamponie shikakai, shikakai z aml± albo Sesa.. Jeszcze nie czyta³am dok³adnie opinii o nich tu na forum ale jako¶ wiêksze przekonanie mam teraz do takich zio³owych preparatów ni¿ firm z salonów fryzjerskich.. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#597 |
Mod-¦nie¿ynka
|
Nigdy nie robi³am szamponu, ale Kerastase raczej nie polecam (wybrane produkty ok, ale bardzo drogie). Mia³a¶ racjê, ¿e nie kupi³a¶.
Lubiê szampon z Fitomedu. Mam do suchych, dla Ciebie odpowiedni by³by dla przet³uszczaj±cych siê. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#598 |
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 56
|
A ja polecam szampony eko, tylko prawdziwe eko - z certyfikatami. Wybór jest du¿y i ceny te¿ najró¿niejsze. Mi po takich szamponach w³osy siê nie wysuszaj±, nie pusz±. Kiedy¶ bez u¿ycia prostownicy mia³am sianko na g³owie, a ju¿ w mokr± pogodê nawet po prostownicy - trochê deszczu i koniec. Teraz w ogóle ju¿ nie muszê u¿ywaæ prostownicy, tylko zwyk³y grzebieñ, którym przeczesujê w³osy w trakcie suszenia. Efekt jest taki jak kiedy¶ tylko po prostownicy, a kiedy jest wilgoæ w powietrzu, oczywi¶cie trochê siê napusz±, ale efekt jest totalnie bez porównania z tym co by³o kiedy¶. A ju¿ by³am pewna, ¿e jestem skazana na prostownicê
![]() Edytowane przez tequilla78 Czas edycji: 2010-12-17 o 21:13 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#599 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ps. Ja w³a¶nie mam na noc na g³owie maskê na bazie shikakai, który uwielbiam+ odrobina olei: monoi, ze s³odkich migda³ów i kokosowego+ po kilka kropli hydrolizowanych: keratyny, jedwabiu i owsa ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#600 |
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 88
|
pozwolê sobie odpowiedzieæ - z prawdziwych eko szamponów i od¿ywek u¿ywa³am tylko Lavera. Niektórzy po pierwszych myciach maj± tragiczne w³osy, ale u mnie od razu by³y super
![]() ![]() Edytowane przez kangurrr Czas edycji: 2010-12-27 o 09:54 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten w±tek obecnie przegl±daj±: 1 (0 u¿ytkowników i 1 go¶ci) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 05:09.