|
Notka |
|
Biochemia kosmetyczna Interesujesz się biochemią kosmetyczną? Chcesz poznać działanie poszczególnych składników zawartych w kosmetykach oraz ich wpływ na zdrowie. Dołącz do nas. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#3301 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Oleje, olejki, hydrolaty - ZBIORCZY
Cytat:
![]()
![]() |
#3302 |
Zakorzenienie
|
Przepraszam, że tak zaśmiecam wszystko, ale naprawdę nie mogę na siebie patrzeć
![]() http://mazidla.com/index.php?page=sh...mart&Itemid=27 po zmieszaniu z jakimś olejem? A właśnie jaki byłby najlepszy w mojej sytuacji? I w jakich proporcjach to potem połączyć?
![]() |
#3303 |
Rozeznanie
|
ja sie podepne olu pod twoje pytanie
![]() nati, dziekuje, tak wlasnie myslalam. to uczucie "klejenia" sie jest mianowicie w dzien nieznosne. w upalna noc rowniez ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3304 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Olka wstawiłaś ładnego linka. Na zielono masz zapisane linki do podstron gdzie ten kwas jest używany, masz pełen wybór do czego chcesz go dodać ![]() ![]()
![]() |
#3305 |
Zakorzenienie
|
Tylko, że chodzi o to, że ja nie umiem zrobić sama żadnego serum
![]() edit: Zdecydowałam się zamówić 100ml HA. W takim razie z jaką ilością oleju różanego mam go połączyć?Domyślam się, ze to względne:?. Ale ile najlepiej tak na początek?
![]() Edytowane przez --Olka-- Czas edycji: 2008-09-03 o 21:11 |
![]() ![]() |
![]() |
#3306 |
Zakorzenienie
|
Olka jeśli weźmiesz przepis z mazideł, zamówisz potrzebne składniki, zrobisz dokładnie tak jak jest napisane krok po kroku to nie masz żebyś nie umiała tego
![]() Trochę wiary w siebie ![]()
#3307 | |
DOMator
|
Cytat:
Ja nie mieszam oleju z kwasem na zapas. Poprostu w zagłębienie dłoni wlewam kilka kropel oleju, dodoaję do niego kroplę HA, mieszam palcem i nakładam na twarz i szyję. To wersja najprostsza na poczatek. Do serum mozesz dodać inne składniki. W wersji ekspresowej kroplę NMF, jedwabiu, d-panthenolu. Możesz też dodać szczyptę niacynamidu, który rozpuscisz bez problemu w kropli HA i potem dodasz olej (niacynamid nie rozpuści się w oleju, trzeba to zrobić przed dodaniem oleju). Olej rózany to dobry wobór, powinien ci słuzyć rónież olej jojoba, maceraty z brzozy czy kasztanoca (na naczynka), olej konopny. Poczytaj dokładnie opisy przy olejach, napeno cos jeszcze do oleju z róży wybierzesz na początek. |
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#3308 |
Zakorzenienie
|
Aha! Dziękuje ci bardzo za oświecenie. Tak właśnie zrobię
![]()
![]() |
#3309 |
Rozeznanie
|
Hej!
Mam cerę tłustą i nie służył mi żaden krem jakiego używałam. Dlatego pomyślałam o czymś naturalniejszym. Tu chciała bym zaczerpnąć porady. Jako tonik chcę używać hydrolatu rumiankowego. Jako nawilżenie zastanawiam się nad humektanami tylko nie wiem, czy można używać ich codziennie tak jak krem , czy raczej tylko jako serum których przepisy podane są na stronie Mazideł. Nie wiem też które z tych wszystkich humektanów były by odpowiednie dla cery bardzo tłustej. Była bym wdzięczna za jakąś poradę ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3310 |
Zadomowienie
|
Witam,
stwierdziłam że spróbuję wreszcie zrobic swoje pierwsze serum na noc . mam jednak co do tego parę dylematów- byłabym dozgonnie wdzięczna za pomoc. http://mazidla.com/index.php?option=...d=221&Itemid=2 to receptura na Algowo- niacynamidowe ekspresowe serum do cery trądzikowej jednak pojemnośc całości ma jedynie 2,15ml i pisze tam że do "jednorazowego użytku". czy mogę sama sobie sparokrotnic każdy składnik by to serum starczyło mi na 2-3 tyg- tak by zachowac ważnosc produktu a nie był tylko na jedną noc? Czy któraś z was robiła podobne serum? i czy olej ( macerat )z alg będzie do tego dobry?
![]() |
#3311 |
Raczkowanie
|
Tak sobie podczytuję ten wątek i cały czas nadrabiam zaległości, ale nie znalazłam w wyszukiwarce niczego, co dotyczyłoby pojemniczków, buteleczek, słoiczków - takich wielorazowego użytku, szklanych, co to można byłoby je ładnie w łazience wyeksponować - oczywiście do biochemicznych i mazidłowych mikstur. Skąd coś takie nabyć, Drogie Wizażanki? Bo widzę, że często o nich wspominacie. Szukałam w drogeriach, różnych sklepach z drobiazgami, ale na razie nic nie rzuciło mi się w oczy. Jak sobie z tym radzicie? Pls, help.
![]() A co do doświadczeń z olejkami, hydrolatami itp.: dopiero rozpoczynam, ale zachwalane serum lemon z biochemii nie działa na mnie wcale - ni tak, ni siak, za to cudem jest hydrolat różany - i na naczynka, i na rozszerzone pory i niespodzianki; z kolei na pomarańczowy olejek do mycia twarzy (jego oleistość) wynalazłam własny sposób: mieszam go z żelem tin itn Ziaji - efekt: brak efektu tłustości, oczyszczone pory, a nawilżenie super. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3312 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
natomiast jak sama nazwa wskazuje jest to serum exspresowe i robi się tylko po jednej porcji - nie jest to ani skomplikowane ani czasochłonne - nie ma tam emulgatora czyli czynnika łączącego składniki wodne z olejem Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
#3313 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
![]() |
#3314 |
Zadomowienie
|
skladniki wytrzymuja przynajmniej tyle, ile jest napisane na opakowaniu danego skladnika (mam na mysli oczywiscie date waznosci). tylko pamietaj o przechowywaniu w lodowce tych polproduktow, na ktorych opakowaniu jest takie zalecenie
![]() edit: a jesli chcesz zrobic sobie serum na dluzej, moze sprobuj ktoregos z przepisow na serum zamieszczonych na mazidlach (tylko wtedy musialabys nabyc emulgatory...) na dluzej i bez emulgatora mozesz zrobic tylko serum olejowe - skladajace sie z samych olejow i skladników rozpuszczalnych w olejach. |
![]() ![]() |
![]() |
#3315 |
Raczkowanie
|
dziewczyny witam dzisiaj
mam pytanko - czy mogę do takiego właśnie ekspresowego serum (HA+olej) dodać kilka kropel mleczka migdałowego? nie wiem, czy ma to jakiś sens, ale na wyczucie - tak bym zrobiła ;-) |
![]() ![]() |
![]() |
#3316 |
Rozeznanie
|
Naprawdę nikt nie wie, czy humektanów można stosować codziennie i w dodatku samych, nie zmixowanych w jakies serum?
|
![]() ![]() |
![]() |
#3317 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Niektóre humekanty mają wodnistą postać (np. NMF czy keratyna), a niektóre są sproszkowane (np. mocznik czy witamina b3). Zatem moja odpowiedź brzmi: nie można, ale jeśli nie chcesz robić serum, to rozpuść wybrany przez siebie humekant z wodzie lub w innej cieczy w której się dana rzecz rozpuszcza.
![]() |
#3318 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3319 |
Raczkowanie
|
Przyszła do mnie w końcu paczka z mazideł (sporo się czeka jednak) no i zacznę dzisiaj powoli to testować
![]() A mam hydrolat z głogu, olej śliwkowy, tamanu, z orzechów laskowych, masło karite i próbki hydrolatu z aloesu, zielonej herbaty, olej jojoba i olej z róży piżmowej. Ciężko się zdecydować od czego zacząć ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3320 |
Raczkowanie
|
Poproszę o pomoc: Popełniłam krem z POLAWAXEM, dwa razy wyszedł mi fantastycznie, kremowa milutka konsystencja - wpadłam w zachwyt, że to takie łatwe zaprosiłam mamę by jej takie cudeńko przygotować i nie wyszedł
![]() ![]() Gdyby nie to że na poczatku wyszło mi dwa razy dobrze to bym sądziła, że ma taki być !! Co nie tak robię ?? Czy któras miała podobny problem ??
#3321 |
Zadomowienie
|
Dziewczyny, czy po samorobionym serum z pine bark i kwasem HA też Was tak ciągnie skóra? Rany, liczyłam że mnie to troszkę nawilży i pewnie w sumie nawilża, ale to uczucie FULL-LIFTING troszkę mnie zniechęca. Dopiero jak nakładam filtr to puszcza. Dodam, że robiłam je na hydrolacie rożanym. Coś nie tak zamieszałam?
|
![]() ![]() |
![]() |
#3322 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3323 |
Zadomowienie
|
Dzięki
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3324 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
napisz o który chodzi i jak krok po kroku go robisz, może wtedy znajdziemy "winowajcę" ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3325 |
Raczkowanie
|
A dziekuję
![]() mam na mysli każdy mazidłowy z polwaxem. Ale już chyba doszłam, co inaczej zrobiłam niż na początku. Otóz nie dodałam masła, a w pierwszych dwóch razach dałam właśnie troszkę masła oczywiście mam na mysli kakaowe albo to drugie. Stestuje i doniosę co i jak.
#3326 |
Raczkowanie
|
Mam ochotę ukręcić sobie jakieś mazidło do ciała i myślałam o takich składnikach-
masło karite, jakiś olej, woda destylowana, lecytyna HLB7, koenzym Q10 i wit.E - tylko mam wątpliwosci w jakich proporcjach tego wszystkiego użyć? Mam jeszcze kwas HA i NMF, ale to wiem, że bezpośrednio przed aplikacją. |
![]() ![]() |
![]() |
#3327 |
Zakorzenienie
|
uuuuuuuuu hydrolaty ekologiczne na mazidłach
![]() ![]() !violet!, zmodyfikuj którys z przepisów mazidlowych na balsam/mleczko do ciała ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3328 |
Raczkowanie
|
![]()
Mam prośbę do znawczyń tematu. Przeczytałam tu kiedyś, że aby osiągnąć wymagane stężenie olejku eterycznego, należy dodać wymienioną ilość oleju roślinnego. Kłopot w tym, że żadną miarą nie umiem wyliczyć skąd wzięła się podana cyfra?
Jak Wy to wyliczacie? Wstyd mi niewiedzy ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3329 |
Zakorzenienie
|
20 kropel olejku eterycznego = 1 ml
1 łyżka olejku eterycznego = 15 ml 1 łyżeczka olejku eterycznego = 5 ml roztwór 1% = 1 kropla na łyżeczkę oleju bazowego = 3 krople na łyżkę oleju bazowego roztwór 2% = 2 krople na łyżeczkę ... roztwór 3% = 3 krople na łyżeczkę ... i jeszcze tutaj - dotyczy olejków eterycznych EcoSPA |
![]() ![]() |
![]() |
#3330 |
Zadomowienie
|
Dot.: Stężenie olejków eterycznych
Nareszcie dostałam zamówienie ze ZSK i EcoSpa
![]() ![]() Na razie zrobiłam dwa sera, jedno na naczynka, drugie na zaskórniki. Skład mniej więcej taki ![]() Naczynka: macerat z kasztanowca 5 ml jojoba 5ml olej z róży 3ml olej. ekst. z rozmarynu 2 krople absolut różany Zaskórniki: olej tamanu 10% jojoba 20% olej z dyni 20% olej z orzecha włoskiego 20% olej z pachnotki 20% ol. ekst. z rozmarynu 2 krople planuje jeszcze dodac kilka kropel lawendy, ale na razie muszę ja dokupić ![]() serum na naczynka wyszło fajnie - wczoraj sie nim wysmarwałam na noc i chyba mi uspokoiło policzki, które niestety zmaltretowałam kwasem salicylowem, co zaoowocowało wysypem;( Mam tylko wątpliwości co do pachnotki, zapach mnie męczy, jest taki polny, więc jako alergik mam pewne obawy ![]() ![]() Oleje z ZSK są w praktycznych buteleczkach plastikowych, wygodnie się je dozuje. Zamówiłam tez mocznik i witaminowe 'all-in-one' i opakowania maja dużo bardziej przyjazne niż te mazidlane ![]() Ukręciłam też serum dla Mamy: wiesiołek 5% granat 5% róża20% malina 10% jojoba 33% orzech włoski 20% macerat marchwiowy - kilkanascie kropli absolut różany - kilkanaście kropli ol. eks. z rozmarynu - 0.5% wit. E 1.5% koenzym Q10 (dwie kapsułki) Na razie Mama jest zadowolona tylko narzeka, że słabiej pachnie różą niż biochemiczne 3xROSE :P No ale cóż, nie mogę wszystkim na raz dogodzić ![]()
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 01:19.