|
Notka |
|
Biochemia kosmetyczna Interesujesz się biochemią kosmetyczną? Chcesz poznać działanie poszczególnych składników zawartych w kosmetykach oraz ich wpływ na zdrowie. Dołącz do nas. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#3331 | |
Raczkowanie
|
Dot.: Oleje, olejki, hydrolaty - ZBIORCZY
Cytat:
Bardzo dziękuję! Wreszcie zakumałam, o co chodzi ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3332 |
Wtajemniczenie
|
Dzień dobry wieczór wszystkim Olejomaniaczkom znanym i nowym
![]() I am back ![]() Wypoczęta (aczkolwiek już znowu nieco sfrustrowana pierwszym kontaktem ze stolicą ![]() ![]() ![]() Aha, w nocy przed wyjazdem ukręciłam jeszcze ekspresowo mieszankę masła karite i oleju różanego (Oleofarmu) na stopy (w proporcjach "na łoko") i po raz pierwszy po kilkudniowym intensywnym chodzeniu po górach nie mam tarkowatych pięt ![]() Aleście naprodukowały... Widzę, że Ilona wspaniale mnie zastępowała - dzięki ogromne ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3333 |
Rozeznanie
|
Witaj Niezamienna!
![]() Fajnie, że wyjazd Ci się udał i fajnie, że miał również hmmm olejomaniacze skutki! ![]() Mam ostatnio spory zasuw, w domu właściwie tylko nocuję - ale to do jutra, w piątek jadę (w góry jak zwykle, morze zostawiam na październik). Z ostatnich działań na froncie olejowym donoszę, że wykańczam bardzo szybko porzeczkę (bo zaraz się przeterminuje) i bardzo sobie to chwalę. Zmieszałam z ryżem, brzozą (macerat), różą (ciupinka), arganem i granatem. Arganu wlało mi się sporo i zapach był taki sobie... Zabiłam go (na śmierć!) mieszanką bazylii, lawendy i rozmarynu (dodalam też parę kropelek olejowego ekstraktu z rozmarynu). Jak zwykle do mieszanki poszla porcyjka q10 (no i muszę go znowu kupić) i... alantoiny. Wiem, że to niekanoniczne, wiem, że rozpuszcza się w wodzie a nie oleju (o czym mogę się co wieczór dobitnie przekonać obserwując osad na dnie buteleczki - ale po wstrząśnięciu robi się zawiesina, która mnie zadowala). Nie wiem, czy to działa, ale i nie szkodzi. A pomysł wziął się stąd, że też termin przydatności do spożycia krótki ![]() Po powrocie zakupy - i w mazidłach i ecospa i BU i ZSK! Wężu kieszeniowy, drżyj! PS Ilona, bardzo ładny awatar! |
![]() ![]() |
![]() |
#3334 |
Raczkowanie
|
Jeśli bardzo potrzebujesz to ja mam - oszczędnie idzie mi używanie, więc jakieś 15 ml mogę odstąpić. Mnie od Bieszczad dzieli jeszcze jakiś miesiąc :c)))) Znowu nowość na BU: http://www.biochemiaurody.com/sklep/oil-monoi.html |
![]() ![]() |
![]() |
#3335 | ||
Wtajemniczenie
|
Schatezchen, jak dobrze Cię wreszcie zobaczyć
![]() ![]() Cytat:
Aso, dzięki wielkie za propozycję ![]() ![]() ![]() Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
#3336 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#3337 |
Zakorzenienie
|
W zasadzie to wątek bez Ciebie, Niezmienna też poszedł na urlop
![]() Schaetzchen, ![]() ![]() W kwestii tematu - dalej idę po najmniejszej linii oporu, czyli rano i wieczór sera expres z HA, olej jaki mi akurat wpadnie w rękę, a ma co wpadać ![]() ![]() |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#3338 |
Zadomowienie
|
Opis MONOI brzmi rzeczywiście zachęcająco, tylko bałabym się, że ze względu na olej kokosowy może mnie pozapychać
![]()
#3339 |
Wtajemniczenie
|
Ilono, co to za kokieteria - pięknaś i już, możesz służyć jako żywa reklama olejomaniactwa
![]() ![]() A w jakich proporcjach dajesz te kwasy do toniku? Ten skład wody Sanoflore jest podejrzanie niepełny - niby jak rozprowadzają się olejki eteryczne w hydrolatach, co? I cena - o matko! Faktycznie lepiej umieszać cóś swojego. Confused, ja też bym tego monoi na twarz nie kładła - raczej w okolice tętnicy szyjnej, coby ładnie pachnieć. I na końcówki włosów oczywiście ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3340 |
Zadomowienie
|
A ja właśnie mam problem z olejkami na buzię
![]() ![]()
#3341 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#3342 |
Wtajemniczenie
|
witajcie dziewczyny
![]() Dawno mnie nie było, urządzaliśmy się w Naszym Domku ![]() Niezamienna, zazdroszczę straszliwie tych Bieszczad... Chociaż w tym roku nie powinnam narzekać, byliśmy w Alpach... A w Bieszczady chcemy wyskoczyć na weekend jakoś w paździochu, albo ze trzy dni może się uda. Z Olejomaniaczych wieści, ukręciłam sobie kremik do stóp z różnymi masłami, olejem kokosowym, mocznikiem i kw mlekowym, zoabczymy co z tego wyniknie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3343 |
Wtajemniczenie
|
Confused, lawendę wspaniale "podkręca" rumianek. Możesz też spróbować z cytruskami.
Szugarbejb, dam sobie obciąć centymetr włosów, że oliwka YR nie jest naturalna - nawet na KWC napisane jest, że zawiera tylko 50% monoi. Co stanowi pozostałe 50%, wolę nie myśleć... Polu, a zazdrość,, zazdrość, jest czego ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3344 |
Konto usunięte
|
A ja jestem zadurzona w moich dwóch olejkach i maceracie z alg. Mam olej z komosy i olej z bawełny. Tylko muszę sobie coś kupić do demakijażu oczu (jest tłusty
![]() ![]() Dla zaciekawionych - to ja werka jak by co. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3345 |
Zadomowienie
|
Niezamienna - rumianku brak, a cytrynka z lawendą to moje marzenie, tylko, że... no właśnie, ten olejek na zaskórniki stosuje na dzień, bo na noc obowiązkowo używam serum Lemon, a z tego co słyszałam to cytrusy na dzień odpadają ;(
KociSpiew - do demakijażu oczu proponuje olej z pestek winogron, ewentualnie wzbogacony do 10% innym olejem - mnie nie szczypie w oczu, a mam je wybitnie wrażliwe ![]() A teraz musze ponarzekać na absolut różany z EcoSpa - żałuję wydanych pieniędzy ![]()
![]() |
#3346 |
Konto usunięte
|
Olej z pestek winogron - zobaczę - niedługo idzie zamówienie na mazidłach.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3347 |
Zadomowienie
|
Na Mazidłach nie ma oleju z pestek z winogron
![]() ![]() EDIT: ech, no i zapomniałam się pochwalić, że dziś zrobiłam mój pierwszy krem ![]() ![]() ![]()
#3348 |
Wtajemniczenie
|
Confused, racja, cytrynka na dzień nie bardzo...
Co do absolutu, nie miałam go, miałam (i jeszcze mieć będę) ten drugi ecospowy olejek - ten był z kolei baaaaardzo wydajny, bo pachniał intensywnie. Gratulacje z okazji kremu ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3349 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#3350 |
Rozeznanie
|
Złożyłam zamówienie i nie umie się doczekać paczki. Kupiłam składniki potrzebne do jakiegoś serun na tłustą cerę, dokladnie już nie pamiętam, ale wiem, że byl tam aloes, olej z czarnej porzeczki, jakieś algi i jeden humektant. Do tego hydrolat oczarowy.
Ile średnio czekałyście na dotarcie zamówienia? |
![]() ![]() |
![]() |
#3351 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Z listy zakupów podejrzewam, że chodzi Ci o zamówienie na Mazidłach? Jeśli tak, to ja już czekam od 3 września ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3352 |
Rozeznanie
|
Tak, tak - na Mazidłach. Zapomniałam dodać.
Ja złożyłam zamówienie wczoraj i widzę, ze chyba sobie troszkę poczekam. Mam nadzieję, że będzie warto. |
![]() ![]() |
![]() |
#3353 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() a centella śmierdzi tak, że więcej jej nie tknę ![]() ![]() oddam resztę w dobre ręce - któraś chętna??? Cytat:
![]() Niezmienna, Ty podlizuchu ![]() poprostu zazwyczaj wychodzę na zdjęciach nad wyraz poważnie albo jestem smutna, przygaszona i przemęczona ![]() kwasów PHA dodałam do toniku migdaowego 5% z BU [jakoś nie mogłam go samego zużyć] po 5% każdego - inspiracją było przeczytanie składów kremów Neostraty i chyba naprawdę te kwasy działają tak jak je zachwalają, bo nie czerwienię się tak często i twarz jest rozjaśniona, rozświetlona, nawilżona nawet po samym toniku wogóle odkąd darowalam sobie kosmetyki sklepowe widzę poprawę, głównie jeśli chodzi o naczynka i mam wrażenie że wreszcie osiągnęłam prawidłowy poziom nawilżenia - dotąd moja buzia potrafiła wchłonać dosłownie wszystko i w każdej ilości, teraz coraz bardziej zwiększam ilość kwasu HA w stosunku do oleju zmarszczki oczywiście posiadam bo to nie uniknione [głównie w miejscu tak uwielbianych przez babcie i ciocię "dołeczków"] ale tak prawde mówiąc specjalnie się nimi nie przejmuję... a co do tej wody bez emulgatorów, to wyczytałam, coś takiego: "Woda witalizująca: dodać olejek eteryczny do wody i przechowywać z dala od światła przez kilkanaście dni, codziennie potrząsać; olejek nie rozpuści się ale każda cząsteczka wody wejdzie z nim w kontakt i nasycii się jego zapachem" przemawia to do mnie spróbuję tak przygotować wodę lawendową do spryskiwania pościeli bo hydrolat się skończył a z zamówieniem muszę troche poczekać [rozsądek ![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#3354 |
Zakorzenienie
|
Parafina mnie nie zapycha, na szczęście
![]() Matko, Dziewczyny, już mnie oczy bolą od czytania, ciekawe czy przejdę dzisiaj przez ten wątek, a muszę, bo zrobiłam ostatnio duże zakupy Mazidłowo - Thanatosowe i olejkowe i chcę się dowiedzieć więcej ... Musicie tyle postów produkować, hę ???? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3355 |
Wtajemniczenie
|
Szugarbejb, a może parafina w duecie z kokosem? Czasem coś, co nie zapycha solo, w połączeniu z innym zapychadłem działa wprost zabójczo
![]() A produkujemy tyle, bo i temat ciekawy, i towarzystwo przednie, więc miło się rozmawia ![]() ![]() Ilono, co za niecne posądzenie ![]() ![]() Co do olejków eterycznych w wodzie, to też robię/robiłam takie domowe toniki, ale wydaje mi się, że w toniku ze sklepu nie powinno być takich nierozpuszczonych kawałków, to nie samoróbka... |
![]() ![]() |
![]() |
#3356 |
Zakorzenienie
|
Przeczytałam wyrywkowo pare postów, bo na 112 stron nie bede miec czasu
![]() ![]() Tutaj napisalam posta http://www.wizaz.pl/forum/showthread.php?t=278784 ale faktycznie odeslano mnie tu ![]()
#3357 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Dziękuję za zaproszenie ![]() |
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#3358 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Gotowanie płatków rózy nie jest najlepszym pomysłem gdyż: 1. Zdobycie płatków szlachetnej odmiany rózy, np. rosa damascena nei jest łatwe; 2. Metoda gotowanie optrzymasz zupę albo kompot, a nie hydrolat. 3. Wygotujesz wszelkie cenne subtancje, a chodzi nam o cos zupełnie odwrotnego. Hydrolatu otzymuje się w zupełnie innych warunkach: http://mazidla.com/index.php?page=sh...mart&Itemid=27 Poza tym, hydrolaty sa tańsze niż toniki, więc po co babrać się w gotowanie? |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3359 |
Zakorzenienie
|
Chyba nie rozumiecie o co mi chodzi dokladnie :P Czytalam kiedys ze przemywanie twarzy woda mineralna jest bardzo dobre. Wiec pomyslalam czy SPRYSKIWANIE np. woda mineralna tez jest dobre? A moze mozna do tego dodac np. napar z rumianku? czy cos? (bp np. czytalam ze przemywanie twarzy rumiankiem tez jest dobre i faktycznie po wyprobowaniu jestem zadwolona). Lubie w domu eksperymentowac, ale zupelnie nie wiem co sie nadaje do spryskiwania lica. Czy np woda gazowana czy nie..
LV, ten link nie działa coś.
#3360 |
Zakorzenienie
|
Można używać mineralnej, spryskiwać itp. Bardzo wiele osób tak robi, szczególnie wrażliwych na naszą twardą kranówę albo z alergiami. Natomiast samodzielne dodanie do tego np. naparu z rumianku i spryskanie da radę, ale trzeba codziennie zaparzać nowy napar - bo przetrzymywanie go pozbawia go właściwości to raz, a dwa, ze szybko się psuje. Czasochłonne i problematyczne - szybciej, łatwiej i taniej będzie zaopatrzyć się w jakiś hydrolat - wybór jest ogromny.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:38.