|
Notka |
|
Biochemia kosmetyczna Interesujesz się biochemią kosmetyczną? Chcesz poznać działanie poszczególnych składników zawartych w kosmetykach oraz ich wpływ na zdrowie. Dołącz do nas. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#3451 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Oleje, olejki, hydrolaty - ZBIORCZY
Dziękuje bardzo Niezamienna
![]() ![]() A pachnotka... Ellu zachęciłaś mnie, mimo iż nie jestem skora do nowości ![]()
#3452 |
Wtajemniczenie
|
Ja musze się pochwalić bo ukręciłam swój pierwszy balsam na biobazie! Trochę się tej biobazy obawiałam, ale nie potrzebnie. Skład był następujący:
faza olejowa: olej z pestek dyni olej avocado olej kokosowy biobaza Faza wodna hydrolat neroli niacyniamid jedwab hydrolizowany d-pantenol olejowy ekstrakt z rozmarynu (na końcu) 2 kropelki maceratu z marchwi (na końcu) faza dodatkowa hydrolat neroli HA Balsamik wyszedł śliczny - super konsystencja. Dobrze się rozprowadza na skórze, jest treściwy ale wchłania się szybko, a skóra po nim pozostaje taka aksamitna i jakoś tak fajnie natłuszczona ![]() Muszę spróbować jeszcze biobazy do twarzy - zobaczymy co wyjdzie ![]() A propos oleju tamanu, to mnie on nie podrażnia. Jest faktycznie treściwy a co do działania to jeszcze się nie mogę wypowiedzieć bo za krótko stosuję. Zrobiłam też olejek z 2% BHA z mazideł. Użyłam dopiero raz więc też ciężko mi ocenić ale zdam relację po dłuższym stosowaniu ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3453 |
Wtajemniczenie
|
Iwi
![]() Widzisz, to wcale nie jest trudne ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3454 |
Wtajemniczenie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#3455 |
Zadomowienie
|
Iwi - a jak tam sprawa się ma z zapachem Twojego balsamu
![]()
#3456 |
Wtajemniczenie
|
Nie perfumowałam go niczym, bo jeszcze jestem w olejkach eterycznych kiepska. Powiem, że sam jego zapach nie jest zły. Robiłam na hydrolacie neroli i on chyba najbardziej się przebija co mi odpowiada
![]() Dodam jeszcze, że balsamik jest pięknie pomarańczowy ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3457 |
Zadomowienie
|
A czuć kokos?
#3458 |
Zakorzenienie
|
U mnie w żadnym balsamie nie czuć kokosu nawet jeśli jest go 30%
![]()
#3459 |
Wtajemniczenie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#3460 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Może jak Ci nie pasuje zapach na buzię to zużyj to do ciała, ja tak robię z tym co mi nie bardzo pasue tak jak śliwka ostatnio, zużyłam ją do ciała. Możesz użyć na stopy założyć skarpetki i na pewno Ci nie będzie tak śmierdzieć, albo użyj do peelingu cukrowego na ciało. Takie drogie tamanu to szkoda wylewać. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3461 |
Raczkowanie
|
Ja od wczoraj mogę używać wszelakich mieszanek zapachowych - tak mnie katar zatkał, że nie czuję zapachu, ani smaku :c(((
A najgorsze, że dziś zamówienie z BU przyszło - a ja nie czuję zapachu lipy. ;( |
![]() ![]() |
![]() |
#3462 |
Wtajemniczenie
|
a moja mama sobie zażyczyła mieszankę olejową, zapowiedziała że się będzie rzetelnie smarować. przekonałam ją moim boskim kremem do stóp
![]() No i teraz czas się dokształcić na temat olejów do dojrzałej skóry ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3463 |
Wtajemniczenie
|
Mrs.Doubtfire, rozumiem Cię dobrze - mnie też szkoda olejów i zużywam je do ostatka, nawet te troszkę przeterminowane
![]() Ja ostatnio jadę na gotowcach, które muszę wykończyć - teraz mam kilka ostatnich kapsułek różanych Alverde, a w kolejce czeka już słynny olejek Hauschki. Polu, już nieraz pisałam, że zazdroszczę niektórym Olejomaniczkom otwartych na oleje Rodzicielek i w ogóle rodzin. Mnie się ostatnio udało przekonać RAZ Męża, żeby posmarował jakąś ropną krostkę serum Lemon. Ile to było narzekania, że tłuste, że pobudzi mu koszulę ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3464 |
Wtajemniczenie
|
hehehe, mój mąż się też raczej nie daje, chociaż dał sie przekonać do zielonej glinki, i jak sobie robię za dużo, to mu smaruję czoło.
A Mama jest ogólnie naturalnie nastawiona do życia, więc daje sie przekonać. Ona robi nalewki i zalewa wszystko co jej wpadnie w ręce alkoholem, a ja ostatnio olejem ![]() Jeszcze tylko muszę popracować nad systematycznością (kiedyś miała serum z wit c i jej sie przeterminowało, bo zapomniała użyć ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3465 |
Rozeznanie
|
Otrzymałam zamówienie z Mazideł... niekompletne :/ Braakuje 2 rzeczy. Ciekawe, czy to zrekompensują...
Plus za to, że próbki dorzucają. |
![]() ![]() |
![]() |
#3466 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Ja nie tak dawno zamiast 150 ml zamówionego hydrolatu neroli dostałam tylko 100 ml i pani Lidka napisała w paczce, że nie było 150 ml i że zwraca różnicę w cenie (pieniążki były w paczce). Więc super profesjonalizm!!! |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3467 |
Zadomowienie
|
Mrs.Doubtfire - wiem, że to nieładnie tak marnotrawić oleje
![]() No nic na to nie poradzę, że tak mnie te zapachy odrzucają ![]() ![]() ![]()
#3468 |
Wtajemniczenie
|
Nowosci
![]() http://www.zrobsobiekrem.pl/?228,kwas-kojowy http://www.zrobsobiekrem.pl/?227,wyc...ony-10-krotnie http://www.zrobsobiekrem.pl/?226,sor...-wodny-70-65ml Na 2 i 3 sie z pewnoscia skusze, ale 1 troche sie boje... Czytalam gdzies, ze moze dzialac kancerogennie ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3469 |
Wtajemniczenie
|
A ja właśnie rozmyślałam nad kwasem kojowym... Zastanawiałam się, czy działa na blizny popryszczowe.
W październiku pewnie będę zamawiać w ZSK i chyba stanę się króliczkiem ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3470 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Wiesz ja też używam oleje po terminie tak do 2-3 miesięcy po. A resztki zużywam na peeling cukrowy, bo wtedy idą najszybciej. Confused, ja tylko tak sobie głośno myślałam, jestem osobą starej daty, która nauczyła się robić coś z niczego, wykorzystywać wszystko co ma i wymyślać różne zastosowania na rzeczy o nieco innym głównym przeznaczeniu ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3471 |
Wtajemniczenie
|
Mrs.Doubtfire, dzięki za rady
![]() Tamanu (próbka skończyła mi się już dawno) i pachnotkę nabędę na pewno w jakiejś przyszłości, choć na razie korzystam z zakupowego lenistwa, nie kupuję niczego i zużywam to, co mam na stanie, a jest tego niemało. |
![]() ![]() |
![]() |
#3472 |
Rozeznanie
|
Niezamienna - chyba Cię ubiegnę w tym królikowaniu, bo właśnie czekam na paczkę z kwasem kojowym i laktobionowym
![]() Doszedł też juz mój olej Monoi...piękny zapach! Delikatny, ciepły, kwiatowy trochę... Mojemu TZ kojarzy się dziwnie, bo z budyniem... ja tam budyniu nie czuję, tylko właśnie jakieś ciepłe kwiaty. Zapch jest inny niż w ten w oliwce YR - delikatniejszy i bardziej subtelny. Trzyma się skóry ok 3h - wypaciałam sie nim wczoraj cała...łącznie z twarzą choć olej kokosowy mnie przeraża napyszcznie, bo mialam kiedyś Efavitowski kokos i zapychał, ale zobaczymy... Obudziłam się z pięknym, jasnym, gładkim licem. Świetny na usta - w przeciwieństwie do czystego kokosa, który u mnie się raczej tylko 'ślizga' po powierzchni - kokos z monoi wsiąka i nawilża. ![]() Z innych olejowych nowości - używam już jakiś czas Stokrotki Naturado nacycnie ![]() ![]() Nastawiłam też macerat ziołowy ![]()
#3473 |
Wtajemniczenie
|
Chomiku, to fantastycznie - napisz proszę, co i jak.
Ja kwasy PHA wprowadzę chyba na stałe do swojej pielęgnacji - na razie mam tonik z glukonolaktonem i bardzo mi się on podoba. Kwas laktobionowy też powinnam wypróbować ![]() |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#3474 |
Zakorzenienie
|
Już dziewczyny czemu unikałam ten wątek- braku funduszy na zamówienie, a jak tu wchodzę to Kusicielki kuszą
![]()
#3475 |
Rozeznanie
|
#3476 |
Wtajemniczenie
|
Chomiku, Ty niemożliwa jesteś
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3477 |
Rozeznanie
|
No wiesz.... jakbym miala kasę i warunki na trzymanie i użytkowanie takiego sprzętu - to pewnie! chwilowo się wstrzymam jednak
![]() ![]() ![]()
#3478 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3479 |
Rozeznanie
|
Mam mały problem. Otóż posiadam z Mazideł "Suchy koncentrat w żelu" z Aloesu i nie wiem jak go 'władować" do serum. Czy wybierać bagietką ten proszek, czy skoro to koncentrat to się go jakoś rozpuszcza czy co
|
![]() ![]() |
![]() |
#3480 |
Wtajemniczenie
|
Rozpuść go w hydrolacie - najlepiej odmierz, ile trzeba, wrzuć do hydrolatu, wstaw to do ciepłej kąpieli na kilka chwil i pomieszaj.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 04:51.