|
Notka |
|
Biochemia kosmetyczna Interesujesz się biochemią kosmetyczną? Chcesz poznać działanie poszczególnych składników zawartych w kosmetykach oraz ich wpływ na zdrowie. Dołącz do nas. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#3511 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Oleje, olejki, hydrolaty - ZBIORCZY
Pranie, oleje i hydrolaty nie są takie drogie, a dość wydajne. No chyba że chcesz testować wszystko po kolei...
Chomiczku, świetny pomysł, tylko że trzeba się dowiedzieć, czy macerować natkę, czy korzeń. No i zdobyć ekologiczną pietruszkę. A jak sprawuje się w wybielaniu kwas kojowy? Zauważyłaś jakieś efekty? |
![]() ![]() |
![]() |
#3512 |
Wtajemniczenie
|
Eeee... nic ciekawego. Bo wszystkie ekstrakty i oleje zamawialam miesiac temu z ZSK i Thanatosa, wiec teraz tylko takie same bardziej chemiczne: betaina kokamidopropylowa (chce zrobic sobie zel do higieny intymnej, nigdy jeszcze zelu nie robilam, wiec ciekawa jestem czy gra warta swieczki), glyceryl cocoate do olejku myjacego (w zimie lubie, w lecie niekoniecznie), optiphen, biobaze, hydrolat rozany i wreszcie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3513 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3514 |
Zakorzenienie
|
Dziewczyny mam pytanie, bo sama już powoli świruję :eyes:
Gdy chcę wykonać peeling salicylowy gdzie kwasu ma być 10%, który ma ciężar właści 0,63g/1cm3 to: salicyl 10%- 1ml-0.63g spirytus 90%- 9ml- 9g a gdy chcę liczyć w gramach to: salicyl 10%= 1g= 1,58ml spirytus 90%= 9g=9ml Zgadza się? Bo właśnie jestem na etapie sporu na innym wątku... A objętość jest równa masie tylko wtedy gdy wszystkie składniki mają taki sam ciężar właściwy?
#3515 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#3516 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#3517 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() edit: Lieselotte również dziękuję za odpowiedź ![]() Powoli już dochodziłam do wniosku, że ze mną coś nie tak ![]()
Życie to ciągłe ryzyko. Edytowane przez Nati02 Czas edycji: 2008-09-30 o 20:34 Powód: dopisek |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3518 |
Wtajemniczenie
|
Nati, a co to za cudo ten peeling salicylowy? Daj znać, jak rezultaty, dobrze?
|
![]() ![]() |
![]() |
#3519 | ||
Zakorzenienie
|
Kochana to jest zwykły kwas salicylowy
![]() Ja stosuję go naprzemiennie z kwasem migdałowym by pozbyć się przebarwień na plecach i w 100% spełnia wszystkie gwiazdki wyszczególnione poniżej ![]() Cytat:
Cytat:
![]() |
#3520 |
Wtajemniczenie
|
Dzięki
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3521 |
Rozeznanie
|
Prasa do oleju kojarzy mi się z pieczeniem swojego chleba. Gdybym miała domek na wsi, to kto wie, bo to raczej brudna robota.
|
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#3522 |
Rozeznanie
|
![]() olejek antycellulitowy - bardzo lekki, ładnie się wchłania, ale daje dobry poślizg do masażu. Pachnie delikatnie rozmarynem. hydrolat lipowy i hydrolat kocankowy - zapachowo to ten sam hydrolat ![]() hydrolat rumiankowy - pachnie ładnie rumiankiem. Chyba zrobię sobie mieszankę kocanki i rumianku do buteleczki z atomizerem (a co, też kupiłam ![]() olej monoi - boski! Posmarowałam wczoraj dłonie - bardzo wygładza skorę. Zapach piękny, delikatny, kwiatowo-cytrusowy, nieduszący, lekki. masło mango - nocował dziś u mnie pod oczami, ładnie nawilżył skórę, nie powoduje opuchlizny ![]() olej tamanu - maggi ![]() olej malinowy - pachnie "portowo" - wodorosty, ryby, nie tak intensywnie jak spirulina, ale coś w ten deseń. Ale ja uwielbiam morze i takie zapachy kojarzą mi się bardzo miło (zboczenie?) olejek myjący z drzewkiem różanym - jeszcze go nie zmieszalam, ale powąchałam - zapach jest cudowny! Biegnę dziś po olejek eteryczny z drzewka różanego!!! dostałam też próbkę oleju kokosowego - tak samo przyjemny jak ten z mazideł. |
![]() ![]() |
![]() |
#3523 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Zdecydowałam się machnąc następujące maceraty na zimę: Gwiazdkowy (korzenno - pomarańczowy) na ryżu z kwiatów lipy na słoneczniku z kwiatów czarnego bzu na słoneczniku z pietruszki na słoneczniku ![]()
![]() |
#3524 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() małe sprostowanie - moja kończy się jakoś na wysokości kolan, z małymi przerwami ![]() Cytat:
Cytat:
![]() chyba mnie skusiłaś na monoi ![]() Chomiku, korzenny czyli co? imbir, cynamon, goździki? nie boisz się o podrażnienie? a z pietruszki zdecydowałaś się na nać czy korzeń ![]() OT: a tak jeszcze o rozśmieszaniu - Ola zaczyna mówić i jej ulubione słowo obecnie to "hura" a że nie wymawia "r"... wyobraźcie sobie dwulatkę szalejącą po domu i wołającą co chwila "huja!" - bez obrazy ![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#3525 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
najbardziej w sumie ciekawa jestem maceratu lipowego...po hydrolacie z BU włączyla mi się "lipowa faza" ![]() p.s. Widzę, że w domu masz wesoło ![]() ![]() ![]()
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#3526 |
Wtajemniczenie
|
Podczytuję Was od jakiegoś czasu i uwielbiam ten wątek
![]() ![]() ![]() ![]()
#3527 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Z tego, co kojarzę, któraś z Dziewczyn podawała przepis, tylko nie wiem, czy w tym wątku, czy innym - poszukaj dobrze. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3528 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Golabek, tyle razy go już podawałam, że znam na pamięć: 17ml dowolnego hydrolatu lub wody destylowanej 2ml emulgatora rozpuszczalnego w wodzie - glyceryl cocoate, polysorbate 80 1ml d-pantenolu szczypta alantoiny czyli 10% emulgatorów, teoretycznie już 1% powinien działać, im wyższe stężenie tym lepiej zmywa ja mam obecnie micel jabłkowo-cytrynowy z d-pantenolem, alantoiną i niacynamidem ja zmywam tusz olejkiem myjącym i zdarzało mi się mieć kilka razy "mgłę" ale to z mojej winy a nie olejku [a oczy mam mega wrażliwe ![]() i na deser od EcoSPA: Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
#3529 |
Rozeznanie
|
Ilona, całusy dla Oleńki!
![]() ![]() W ecospa świętują urodziny - są zniżki na niektóre produkty no i tajemniczy "upominek" - dobrze, że czekalam na informację o witaminie A i ciągle jeszcze nie złożyłam zamówienia ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3530 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ten tajemniczy upominek to właśnie lotos ![]() i jest też tamanu |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3531 |
Rozeznanie
|
Lotos!!! Aaaaa!!! Zaraz skladam zamówienie
![]() A maggi, oops, tamanu mam z BU - dziś będzie nocować na paszczy ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3532 |
Wtajemniczenie
|
Ilonka baaaardzo dziękuję za przepis
![]() ![]() ![]() ![]()
#3533 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() za to maggi uwielbiam, znaczy taman, bo przyprawa to akurat straszne świństwo Cytat:
ja dolne jeno od święta tuszuje |
||
![]() ![]() |
![]() |
#3534 |
Wtajemniczenie
|
kubkow smakowych na swiecie jak mrowkow, mnie np. kocanka zapachem kompletnie odrzuca - musze doprawiac vegeta, pardon, tamanu
![]() Ma ktos jakies ciekawe zastosowania dla oleju kokosowego? w polaczeniach z czyms, bo sam jakis taki za tlusty, i na rece, i na wlosy (trudno mi go zmyc)... |
![]() ![]() |
![]() |
#3535 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#3536 |
Wtajemniczenie
|
Z urodzin EcoSpa bardzo się cieszę - wykorzystam okazję i zaraz złożę zamówienie, a co
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3537 |
Rozeznanie
|
Też złożyłam zamówienie. Kupiłam w sumie same olejowe niezbędniki, a z nowości witaminy A i K, mydło czarne, seasilk i honeyquat. Zobaczymy czym to się je
![]() Dostałam też odpowiedź z BU na moje pytanie dot. masła kawowego. Otóż zostało ono wycofane z powodu malego zainteresowania klientów. Jeśli znajdą się chętni, to masło znowu się pojawi w limitowanej edycji. Wyraźcie swoje zainteresowanie, please ![]() Edytowane przez schaetzchen Czas edycji: 2008-10-02 o 09:38 Powód: dopisek |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#3538 |
Wtajemniczenie
|
Ja kupiłam olejki eteryczne (cztery
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3539 |
Wtajemniczenie
|
Ja sie bardzo nastawialam na olejki rozane i jasminowe. Ale do zamowienia chcialam tez dolaczyc skwalan... Nikt nie wie, kiedy sie pojawi
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3540 |
Wtajemniczenie
|
A mnie odpisali w kwestii skwalanu - niestety, podobno oczekiwanie na niego może potrwać jeszcze kilka tygodni
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:05.