|
Notka |
|
Biochemia kosmetyczna Interesujesz się biochemią kosmetyczną? Chcesz poznać działanie poszczególnych składników zawartych w kosmetykach oraz ich wpływ na zdrowie. Dołącz do nas. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#3871 | |
Rozeznanie
|
Dot.: Oleje, olejki, hydrolaty - ZBIORCZY
Cytat:
![]() ![]() a co na to inne dziewczeta? czy ktoras stosowala tego smierdziela na twarz? oj, jesli on tak intensywnie pachnie, czy ja sie z niem polubie? ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3872 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#3873 |
Rozeznanie
|
Dostałam jako gratis do zakupów w ZSK 40g oleju palmowego z nasion. Nie wiem, czy jest rafinowany czy nie... Dość twardy, biały, bez zapachu. Używam na noc na suche dłonie i stopy. Bardzo sobie chwalę
![]() Olej bardzo mi pomaga - wiadomo, nie jest idealnie, ale skora już nie jest tak wysuszona. W użyciu olejek przyjemny: zeskrobuję go z pudełka paznokciem ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3874 |
Zakorzenienie
|
Wetnę sie w dyskusję krókim pytaniem: czy na zrobsobiekrem jest telocapil/mirycelina?
#3875 |
Wtajemniczenie
|
O, wlasnie dostalam paczke z NP - z perlami Niezamiennej
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3876 |
Rozeznanie
|
pranie, bardzo prosze o relacje. czekam z niecierpliwoscia. moze nawet nie bede czekala i desperacko kupie jutro ten neem. sama nie wiem. co tu ma pomagac, a co szkodzic?:-(
|
![]() ![]() |
![]() |
#3877 |
Raczkowanie
|
Dziewczyny a jak ten nowy olej MONOI z BU, ktoś już stosował? Faktycznie tak pięknie pachnie jak opisują
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3878 |
Wtajemniczenie
|
Schaetzchen, olej palmowy z ZSK też mam i też sobie chwalę - stosuję go na podrażnienia po goleniu bikini. Faktycznie dobrze nawilża i koi. Jest rafinowany, zdaje się. Myślę, że nadawałby się też do pielęgnacji włosów - ma dużo kwasu laurynowego, podobnie jak olej kokosowy.
Nati, nie ma ![]() Pranie, mam nadzieję, że perły Ci się spodobają. Co do neem - też rozważałam zakup, ale opowieści o zapachu mnie odstraszyły. Koniecznie daj znać, jak się sprawuje - jeśli to jakaś rewelacja, to poświęcę się może dla urody... ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3879 |
Raczkowanie
|
mam olej MONOI z BU, rzeczywiście zapach jest niesamowity, ma taką nutkę ciepełka w moim odczuciu, kojarzy mi się z wakacjami, ciepłym lazurowym morzem, palmami, białym piaskiem, czymś delikatnym, zmysłowym
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3880 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3881 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3882 |
Rozeznanie
|
jakby neem mial faktycznie pomagac na wypryski, to gotowa jestem go stosowac. trudno, spie juz z zatyczkami w uszach, zaloze sobie klamre na nos w razie potrzeby. na zasadzie chcesz byc piekna, to cierp
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3883 |
Wtajemniczenie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#3884 |
Wtajemniczenie
|
Watek blizniakow juz sie pojawil, a Mrs. Doubtfire jakos nie dementuje
![]() Co do neem... Dziewczyny, chyba nie dam rady. Moze jak sie przyzwyczaje.. ale poki co na twarz nie dam sobie tego swinstwa polozyc za zadne skarby! za to wlalam do szamponu w proporcjach 4ml / 100ml. Espices d'Orient poradzil sobie ze smierdzacym neemem, a efekt widac natychmiast - wlosy "odstajace" od glowy, puszyste, blyszczace. Nastepnym razem, gdy bede miala troche czasu, sprawdze patent na odzywke do wlosow - wsmaruje w skore glowy z dodatkiem innych olejow i potrzymam przed myciem. Niezamienna, rownoczesnie z perlami przyszedl do mnie zamowiony jedwabnik Hauschki i tak sie nim podekscytowalam, ze na smierc zapomnialam o testowaniu perel ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3885 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]()
![]() |
#3886 |
kosmitka
|
Trochę może nie na temat - ale czy kwas hialuronowy może być stosowany bez względu na wiek? Ja dosyć sporo go używałam i po 'odstawieniu' miałam wrażenie, że skóra stała się bardziej wiotka, mniej sprężysta. Zastanawiam się, czy nie rozleniwił zbytnio skóry. W trakcie stosowania - rzeczywiście rewelacja, ale po... no właśnie?
![]() |
#3887 |
Zadomowienie
|
Ancia - podłączam siedo pytania. Tez się obawiam, że zaczęlam z HA zbyt wcześnie
![]()
#3888 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Kwas hialuronowy lub hialuronian INCI: Hyaluronic Acid Kwas hialuronowy należy do grupy polisacharydów. Polisacharydy należą do grupy cukrów i znajdują się w wielu komórkach żywych organizmów. Posiada własciwość absorbowania dużej ilości wody. W czystej, syntetycznej postaci tworzy białe kryształki, które rozpuszczone w wodzie tworzą żel. Nawet bardzo rozcienczony kwas hialuronowy (0,2%) wykazuje konsystencję żelu. Dzięki tej właściwości kwas hialuronowy mośna znaleźć w stawach jako substancję smarującą. W medycynie kwas hialuronowy stosowany jest w chirurgii oka oraz przy leczeniu zapalenia stawów. W kosmetyce stosuje się kwas hialuronowy ze względu na jego umiejętność tworzenia na skórze cienkiej, niewidzialnej, przepuszczającej swiatło, elastycznej warstwy. Warstwa ta nie dopuszcza do utraty wilgotności w skórze. Dzięki niemu skóra jest gładka, elastyczna i jędrna. Skutki działania kwasu hialuronowego nie są jednak trwałe. Skóra ma lepszy wygląd tylko w czasie jego stosowania. http://www.jaworek.net/kosmetyki/chemia_natura.php jak widać - nie macie się czego obawiać ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3889 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3890 |
Wtajemniczenie
|
Dau, jesli chcesz uzywac na wlosy (ja glownie w tym celu zamowilam), nie masz sie czego bac. Zawsze mozna zabic jego zapach mocno pachnacym szamponem. No i jak pisalam, efekty sa dosc imponujace. Reasumujac, za te grosze na Naturalnym Pieknie, jakie kosztuje - polecam.
|
![]() ![]() |
![]() |
#3891 | |
kosmitka
|
Cytat:
Co zatem przemawia za stosowaniem?
![]() ![]() |
![]() |
#3892 |
Wtajemniczenie
|
Słusznie, i to zdaje się, że ja sama zadawałam pytanie o bliźniaki jakieś dwie strony wcześniej.... Oj, coś roztargniona jestem ostatnio
![]() Pranie, Hauschkę też dosyć lubię, ale jednak mnie trochę bieli. Lepszy jest zmieszany z ajurwedyjskim proszkiem różanym, który kupiłam niespodziewanie w jakimś sklepie indyjskim: http://www.helfy.pl/puder-z-platkow-...ne-platki-rozy Dziś ukręciłam kilka mazideł, między innymi nowy olejek na noc - bazą jest olej lniany (6 ml) zmieszany z 2 ml oleju tamanu, 1 ml oleju z awokado i 1 ml jojoby. Do tego dodatki: 5 kropel oleju z granatu, koenzym Q10 i olejki eteryczne: neroli, lotos i rumianek. Pachnie średnio, ale też niespecjalnie odstręczająco. |
![]() ![]() |
![]() |
#3893 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() niezamienna, a widzisz dzialane tych olejkow eterycznych, chodzi mi glownie o lotos i rumianek? bo tez zamierzam kupic ![]() Edytowane przez Dau Czas edycji: 2008-11-13 o 21:35 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3894 |
Zakorzenienie
|
Różne cuda olejowe aplikowałam na skórę z tendencjami trądzikowymi - czarnuszki, argany, tamany... Żeby w końcu stwierdzić, że nic nie działa na nią lepiej niż 2 poczciwe olejki eteryczne - drzewko herbaciane i lawendowy. Pierwszy najlepiej sprawdził mi się jako dodatek do toniku (mieszałam z różanym Apotheker Scheller, jedynym akceptowanym przeze mnie gotowcem, z zaskakująco pozytywnym składem i boskim zapachem... no, może nieco mniej boskim po dodaniu olejku
![]() Teraz mam przerwę, ale wkrótce z pewnością po któryś sięgnę. Chciałabym zobaczyć ich ekologiczne wersje w którymś ze sklepów z półproduktami. |
![]() ![]() |
![]() |
#3895 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() pondto zawsze chcialabym jakiegos nawilzania, bo nie moge nigdzie dostac odpowiedniego kremu, ktory odpowiadalby mojej skorze. Edytowane przez Dau Czas edycji: 2008-11-13 o 22:43 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3896 |
Zakorzenienie
|
Dau, olejek rozmarynowy działa rozgrzewająco. Przy dużej skłonności do rozszerzonych naczynek raczej nie będzie wskazany
![]() A szałwię, w jakiej masz wersji? Lekarska brzmi nieciekawie w wizażowym opisie: https://wizaz.pl/images/oleje_eteryc..._lekarska#opis Edytowane przez Lorri Czas edycji: 2008-11-13 o 23:50 |
![]() ![]() |
![]() |
#3897 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() a co osobiscie stosujesz przy cerze tradzikowej. czym nawilzasz? rowniez stosujesz oleje? z ew. dodatkiem olejkow eterycznych? |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3898 |
Zakorzenienie
|
Przez ostatnie 5-6 lat kremy i mleczka z kwasami AHA i PHA na zmianę. Początkowo apteczne: Glyco A, Lysanel itp. Efekty były niezadowalające, wręcz żadne, więc szybko przestawiłam się na bardziej profesjonalne, lansowane na stronach bio-medu. Próbowałam Mene&Moy, Topix Pharmaceuticals. Było lepiej, (w przypadku Topixa), ale bez rewelacji. W końcu doszłam do NeoStraty i przez kilka lat nie ośmieliłam się użyć kremu do twarzy innej marki. Rezultaty były widoczne (dobre nawilżenie skóry, mało zanieczyszczeń, ekspresowe ustępowanie przebarwień). Byłam uzależniona
![]() Z czasem jednak coś się popsuło między nami. Uznałam, że czas się rozstać ze zbędną chemią i postanowiłam je zdradzić z kremikami ekologicznymi, z których - z uwagi na nietolerancję alkoholu i lanoliny - tylko nieliczne zostały zaakceptowane. Pierwszy romans nie trwał długo, najwidoczniej źle trafiłam. Wybór padł na krem aktywny Alva Rhassoul - tępy, ledwie dający się rozsmarować, marnie nawilżający (o ile w ogóle) (nie skreślam go jednak całkowicie, ponieważ mam nieodparte wrażenie, że po dodaniu pigmentów byłby z niego rewelacyjny podkład). Chciałam jeszcze popróbować kremów Logony, ale pociągała mnie niezwykle perspektywa własnych eksperymentów, najpierw z glinkami, czystymi olejami, olejkami eterycznymi, potem z własnymi formulacjami kremów i toników. I na tym stanęło. Niestety po odstawieniu kwasów twarz wyglądała coraz gorzej (pozapychane pory, trudno schodzące przebarwienia, efekt "suchara" nawet po łagodnych glinkach i detergentach). Dotarło do mnie, że jestem skazana na kwasy i przygarnęłam je ponownie, tym razem w wersjach kosmetyków hand made. Poprawa natychmiastowa ![]() To cała historia mojej twarzowej pielęgnacji. Proszę o wybaczenie za rozwlekłość wypowiedzi ![]() Edytowane przez Lorri Czas edycji: 2008-11-14 o 01:07 |
![]() ![]() |
![]() |
#3899 |
Wtajemniczenie
|
Lorri, nie ma za co przepraszać...
Dau, działania lotosu nie mogę jeszcze widzieć, bo użyłam go po raz pierwszy wczoraj, i to w niskim stężeniu (na 10 ml mojego mazidła dałam tylko 1 ml olejku Ecospowego, który zawiera zaledwie 5% olejku eterycznego). Natomiast rumianek stosuję hojnie już od jakiegoś czasu i wydaje mi się,żę jakoś uspokaja cerę - choć ostatnio i tak nie mam co narzekać, moja skóra zachowuje się i wygląda naprawdę ok. |
![]() ![]() |
![]() |
#3900 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
po zwykłym kremie nawilżającym często miałam wrażenie "mokrej, spoconej twarzy" teraz już tego problemu nie ma... ostatnio skusiłam się na masaż ajurwedyjski - poezja: ciepły olej sezamowy + olejki eteryczne z pomarańczy, bergamotki i rozmarynu, ach mogłabym tak codziennie ![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 08:25.