|
Notka |
|
Biochemia kosmetyczna Interesujesz się biochemią kosmetyczną? Chcesz poznać działanie poszczególnych składników zawartych w kosmetykach oraz ich wpływ na zdrowie. Dołącz do nas. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#3991 |
Zadomowienie
|
Dot.: Oleje, olejki, hydrolaty - ZBIORCZY
Witam
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3992 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() lorri a co powiesz na rozgrzany olej kokosowy, zamiast wosku. ja tak stosuje ostatnio. tylko przy aplikacji trzeba uwazac, zeby nalozyc (najpierw rozprowadzic malenka ilosc w dloniach) mala, bardzo mala ilesoc. inaczej wlasnie bedziesz miala smalec na wlosach ![]() Edytowane przez Dau Czas edycji: 2008-11-25 o 22:22 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3993 |
Zakorzenienie
|
Kokosowego używam przed myciem (i bardzo sobie chwalę). Obawiam się, że ryzyko efektu smalcu jest zbyt duże w przypadku czystego oleju nakładanego po myciu. Trzeba by dawać naprawdę kropelkę, a to z kolei raczej nie wystarczy do stylizacji. Chyba jednak zamówię ten olej brokułowy i coś pokombinuję z woskiem. Jak nie wyjdzie taki jak chcę, to zawsze mogę z tego zrobić odżywkę do włosów, dodając większą ilość olejów. Więc nic się nie zmarnuje
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3994 |
Wtajemniczenie
|
U mnie nakładanie olejów na umyte włosy nie zdało egzaminu. nawet, jeżelu nałożę ćwierć kropli (kokosowego lub jojoba) to zawsze mam tłuste włosy. Fakt, że mam krótkie, cienkie i przetłuszczające się włosy, ale po olejach sa mega tłuste.
|
![]() ![]() |
![]() |
#3995 |
Zadomowienie
|
Margaretka - też nie tolerowałam olejow, nawet w minimalnych ilościach na włosach, aż zrobiłam sobie to serum z jedwabiem. Wydajemi się, że ono nie natłuszcza tak włosów dzięki lecytynie w składzie. Bo innego wytłumaczenia nie potrafię znaleźć
![]() ![]()
#3996 |
Wtajemniczenie
|
Spodobał mi się przepis na Twoje serum, muszę najpierw kupić do niego składniki, a potem będę próbować na moich włosach.
|
![]() ![]() |
![]() |
#3997 |
Rozeznanie
|
ja tez zasadniczo nie toleruje, mimo ze moje wlosy sa bardzo geste, suche i mocno krecone, cos w rodzaju wlosow afroamerykanki
![]() ![]() ![]() schätzchen, moglabys sie juz wypowiedziac na temat dzialania tego "olejku herbacianego" stosujesz regularnie? i jakie ma dzialanie? ![]() Edytowane przez Dau Czas edycji: 2008-11-27 o 12:32 |
![]() ![]() |
![]() |
#3998 |
Raczkowanie
|
czy olejki są komodogenne? to dla mnie ważne, zanim zaczęłabym stosować np. różany. Jesli tak to jakie są komodogenne a jakie nie? Czy jest jakas stronka gdzie sa wipisane wszystkie olejki i ich zastosowanie?
to dla mnie bardzo wazne, licze na pomoc |
![]() ![]() |
![]() |
#3999 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4000 |
Zadomowienie
|
Ja od siebie jeszcze dorzucę tabelkę z rozpiską jaki olej jaki procent jakich kwasów
![]() http://docs.google.com/View?docid=dcn73vw4_2c899xt
#4001 |
Wtajemniczenie
|
A ja zupelnie z innej beczki: do dziewczyn ktore farbuja wlosy mieszankami roslinnymi. Czy kladlyscie po raz pierwszy henne, amle badz indygo na wlosy pofarbowane drogeryjnym specyfikiem? czy trzeba poczekac az chemiczna farba calkiem zejdzie i dopiero wtedy klasc proszki roslinne? boje sie czy na moje pofarbowane zwykla farba, ale posiwiale
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4002 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() A ja zupelnie z innej beczki: do dziewczyn ktore farbuja wlosy mieszankami roslinnymi. Czy kladlyscie po raz pierwszy henne, amle badz indygo na wlosy pofarbowane drogeryjnym specyfikiem? czy trzeba poczekac az chemiczna farba calkiem zejdzie i dopiero wtedy klasc proszki roslinne? boje sie czy na moje pofarbowane zwykla farba, ale posiwiale wlosy mix roslinny zlapie i czy otrzymam pozadany kolor.. tez bardzo bym chciała wiedzieć , bo tyle się naczytałam o tym farbowaniu henna, że mam ogromną ochotę, tylko boję się na moich zchemiowanych włoskach... |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4003 |
Zadomowienie
|
Anastazja - macerat herbaciany jest na bazie oleju słonecznikowego, który teoretycznie jest jednym z najmniej zapychających olejów. Ale to jest na prawde bardzo indywidualna sprawa. Mnie on nie pozapychał, wręcz przeciwnie - wyregulował prace gruczołów i buzia po nim jest bardzo wypoczęta. Największy szok przezyłam, gdy po zaaplikowaniu tego maceratu przed 2.5 godzinnym snem nie było sladu po zarwanej nocy na mojej buzi
![]()
#4004 |
Zakorzenienie
|
Właśnie nie,tylko ten macerat podejrzewam. Najpierw używałam trochę serum z zielonej herbaty z BU, strasznie mnie po tyg. pozapychało ale wine zwaliłam na silikony w nim i wyrzuciłam do kosza. Teraz , po kilku nocach z maceratem i kwasem hialuronowym znowu to samo, więc inny winowajca nie przychodzi mi do głowy. Zrobię za kilka dni jeszcze jedno podejście do niego i zobaczymy wtedy. Po tym co pisałyście o zielonej herbacie , aż nie chce mi się wierzyć w to co wyrabia z moją skórą, tym bardziej, że zielona herbate piję litrami od lat więc napewno nie jestem uczulona na nią ani nic z tycz rzeczy.
Oleju herbacianego czystego nie miałam, więc nie wiem jak na mnie działa, a słonecznikowy jest poza podejrzeniami. Edytowane przez anastazjaaa2 Czas edycji: 2008-11-27 o 23:17 Powód: dopisek |
![]() ![]() |
![]() |
#4005 |
Zadomowienie
|
Anastazja - skoro jesteś na 100% pewna, że olej słonecznikowy Cię nie zapycha, a miałaś kłopoty z serum z zieloną herbatą z BU, to może podrażnia Cię ekstrakt z zielonej herbaty
![]()
![]() |
#4006 |
Zakorzenienie
|
W takim razie może dam sobie spokój juz z tym maceratem...Kupiłam dziś olejek z drzewka herbacianego i teraz boje sie troche go użyć. W sumie z tym słonecznikowym, to przez dość długi czas używałam olejków myjących z BU i nie było problemu zadnego, więc dlatego go wykluczyłam.
|
![]() ![]() |
![]() |
#4007 |
Zadomowienie
|
Jesli chodzi o olejek z drzewa herbacianego, to nie masz czego sie obawiać, bo on z herbatą ma tylko nazwę wspólną
![]() ![]() Co do maceratu to możesz spróbwać wrócić do niego za jakiś czasi , sama nie wiem, nałożyć tylko na pół twarzy ![]() ![]()
#4008 |
Zakorzenienie
|
Dziewczyny, moja babcia [81 lat] zażyczyła sobie krem na dzień. Cera sucha, wrażliwa, naczynkowa. Jakie oleje byście poleciły? karite + jojoba albo morela?
|
![]() ![]() |
![]() |
#4009 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Ilonko, ależ Ty zmieniasz te awatary ![]() Confused, bardzo przydatna tabelka ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#4010 |
Zadomowienie
|
A co Dziewczęta myślicie o tym oleju
![]() http://www.zrobsobiekrem.pl/?259,ole...abu-rafinowany Może być ciekawy dla sucharków. Zastanwiam się czy nie zamówic go do serum dla Mamy. Tylko zastanawiam się czy jest sens skoro jest rafinowany ![]() Może też by się nadał dla Babci Ilony? A co do naczynek to u siebie zauważyłam lepszy wpływ na nie oleju z dzikiej róży niz maceratu herbacianego (który i tak kocham ![]()
#4011 |
Wtajemniczenie
|
Dzis bede krecic serum z LHA, tamanem, avocado, dynia i konopnym
![]() Nic na temat farb? Chooomiku???? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4012 |
Rozeznanie
|
Tak jestem (chwile przed egzaminem więc zakręcona lekko - sorry nie zauważylam twojego posta wczesniej) co do meritum - myslę, że nei powinno byc problemu jesli od farbowania chemicznego minał jakiś czas (najlepiej miesiąc i więcej), w druga stronę byłby większy problem, bo henna i inne ziółka farbujące oklejają włos i farba może wejść w reakcję chemiczną z ziółkami i dac nieoczekiwany efekt. Jak się bardzo boisz to zawsze możesz zrobić test na pasmie włosów. Jesli kolor nie wyjdzie odpowiednio soczysty (a za pierwszym hennowaniem często tak bywa szczególnie przy siwych włosach - wiem cos o tym niestety
![]() ![]() ![]() Lece produkować się na temat pasz i udoju krów - bez odbioru ![]()
#4013 |
Wtajemniczenie
|
Confused, mnie też zafascynował baobab, ale to, że jest rafinowany, mocno mnie zniechęca... Olej z baobabu jest też w NP:
http://www.naturalne-piekno.pl/index...&Itemid=100002 Może warto zadać pytanie, jaki on jest... Chomiku, trzymam kciuki ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4014 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Napewno będe świetnie wyglądała z połową twarzy w krostki, a połową gładką ![]() Olejek mam zamiar dodawać do mieszanek hydrolatowych dla wzmocnienia działania. ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4015 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() dzięki dzieki niezamienna ![]() ![]() ![]()
![]() |
#4016 |
Rozeznanie
|
Cześć, wreszcie trafiłam na ten wątek
![]() Poczytałam trochę, ale chciałabym Was poprosić o poradę. Co z "mazidła" byście poleciły do stosowania zamiast toniku dla cery suchej, wrażliwej i z naczynkami? Myślałam o hydrolacie różanym ale on ma działanie ściągające wiec nie wiem czy nie wysusza ? Drugie pytanie- co zamiast kremu nawilżającego? pozdrawiam |
![]() ![]() |
![]() |
#4017 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Z sąsiedniej beczki - co myślicie o nastawieniu maceratu z herbaty (kupionej w dobrym sklepie, więc chyba zachowującej antyoks. właściwości)? Ktoś może próbował? Lepsza byłaby zielona czy biała? ![]() |
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#4018 |
Zakorzenienie
|
Schaetzchen próbowała i wiem, że już zlała
![]() myślę, że biała jest delikatniejsza, ale w kosmetyce słyszałam tylko o zielonej ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4019 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Kolory, witaj w wątku ![]() Hydrolat różany jest szczególnie polecany do Twojego typu cery. Nie obawiaj się - on na pewno Cię nie wysuszy. Z innych hydrolatów stawiałabym jeszcze na migdałowy, lipowy (uwaga - ma mocny zapach!), aloes i zieloną herbatę - wszystkie są baaaardzo łagodne i nawilżające. Zamiast kremu możesz stosować ekspresowe sera hialuronowo-olejowe - wystarczy zmieszać małą porcję kwasu hialuronowego z kroplą oleju na dłoni i gotowe. Wybierz sobie jakiś olej dobry do suchej, naczynkowej cery - np. olej z dzikiej róży, do tego roztwór kwasu hialuronowego 1% (możesz go też dodatkowo wzbogacić o kwas małocząsteczkowy, który ma postać łatwo rozpuszczalnego proszku) i do dzieła! Choć oczywiście kręcenie kremów też jest fascynujące, wciągające i daje doskonałe efekty. Miłego maziania ![]() Edytowane przez niezamienna_juz_na_nic Czas edycji: 2008-11-28 o 15:42 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4020 | |
Raczkowanie
|
O, to czekam cierpliwie na relację Schaetzchen
![]() ![]() Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:02.