|
Notka |
|
Biochemia kosmetyczna Interesujesz się biochemią kosmetyczną? Chcesz poznać działanie poszczególnych składników zawartych w kosmetykach oraz ich wpływ na zdrowie. Dołącz do nas. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#4171 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Oleje, olejki, hydrolaty - ZBIORCZY
O tej nalewce benedyktynskiej to ja slyszalam juz wiele - same czary mary, ale pozytywne. Niestety jest na alko wiec dla dziecka odpada (a moj ma drozdze i to by pewnie pomoglo)
|
![]() ![]() |
![]() |
#4172 |
Wtajemniczenie
|
Dałabym macerat z alg (mają Mazidła i EcoSpa), ewentualnie macerat z kawioru (Thanatos chyba miał), olejki eteryczne: geraniowy, cynamonowy, jałowcowy; z ekstraktów podobno cuda działa pine bark.
|
![]() ![]() |
![]() |
#4173 |
Zadomowienie
|
dziewczyny to zaś ja...;D lada dzień przyjdzie mi ten olej konopy(65 g Mazidłowy ) i olejki eteryczne. Mam z tego zrobic:
60 ml oleju bazowego ( kupiłam konopy): 8 kropli cedrowych 10 cytrynowych 6 ylangowych Ale ja mam kupic do tego osobno jakąś buteleczkę? bo z tego co kojarzę to Mazidła mają takie dozowniki w olejach że ciężko to przelewac, a butelki są wypełnione maksymalnie..do mnie trzeba własnie prosto i dużymi literami jak do dziecka;-(
![]() |
#4174 |
Zakorzenienie
|
chcesz od razu z całości? ja bym na początek zrobiła z połowy,
w aptekach są takie małe szklane buteleczki, jak się ładnie uśmiechniesz to dostaniesz ![]() ![]() kroplomierze z buteleczek mazideł wyjmują się b/problemów trzeba je tylko podwadzić a ta ilość kropli da Ci trochę ponad ml więc się zmieści |
![]() ![]() |
![]() |
#4175 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
inhaluję dzieciaki tylko jak porządnie kaszlą, co Bartkowi się często zdarzało, używam albo czystej soli fizjologicznej albo rumianku, jak już naprawdę któreś jest poważnie chore to proszę o leki z możliwością podania wziewnie, np. Mucosolvan a proceder jest prostu - do zbiorniczka wlewasz 5ml płynu, wkraplasz kroplę lub dwie olejku, włączasz i paruje około 30 minut |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4176 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Juz ukręciłam sobie mleczko różane do ciała z kremobazy , olejów migdałowego , morelowego i ryżowego , olejku eterycznego z róży z ecospa i hydrolatów z 2 rodzajów róż z BU , boski ![]() następny będzie antycell ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4177 |
Zadomowienie
|
Kizia - daj znac po jakimś czasie czy Ci sie balsam nie rozwartwi, bom ciekawa
![]()
![]() |
#4178 |
Wtajemniczenie
|
Od wczoraj nic sie z nim nie stało
![]() Jakby coś się rozwarstwiło dam znać ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4179 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4180 |
Konto usunięte
|
Jaki emulgator polecacie do kremu nawilżającego? Ja dotąd stosowałam SLP z ZSK, ale chciałam wypróbować jakiś inny emulgator, najlepiej taki, który nie wymagałby dodatku gumy ksantowej. Z góry dziękuję za wszelkie sugestie.
|
![]() ![]() |
![]() |
#4181 |
Wtajemniczenie
|
podczytuję sobie Wasz wątek i postanowiłam się ujawnić :P
Zrobiłam I zamowienie na ZSK, doszlo blyskawicznie i miałam gratisy, mimo, że było za 17 zł :P a teraz zrobiłam drugie, juz takie "poważniejsze" ale pewnie poczekam do połowy przyszlego tygodnia. Chcę zrobić sobie lekki, nawilzajacy krem do raczej suchej skóry na dzien i troche tresciwszy na noc i jakieś masełko do ust ![]() mam nadzieje, że dobre rzeczy zamowiłam? ![]() Hydrolat rumiankowy Olej Jojoba NATURALNY ZŁOTY, 30 ml Olej ze słodkich migdałów RAFINOWANY, 30 ml Monostearynian glicerolu, 40 g Wosk pszczeli żółty, 25 g 3.99 1 3.99 Masło Kakaowe RAFINOWANE, 40g Z poprzedniego zamówienia mam jeszcze spiruline, macerat z nagietka i olej z pestek arbuza, wiec na pewno je wykorzystam ![]() Juz sie boje przygotowywania mojej pierwszej mikstury ![]() Edytowane przez adusiadu Czas edycji: 2008-12-13 o 22:13 Powód: literowka |
![]() ![]() |
![]() |
#4182 |
Wtajemniczenie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4183 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4184 |
Wtajemniczenie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4185 |
Zakorzenienie
|
muszę się wyżalić - ostatnio czegokolwiek bym nie użyła, skóra mnie swędzi, do tego chyba mam nawrót alergii, nie mogę sobie dać rady z oczami
![]() i żebym jeszcze używała jakiś skomplikowanych mikstur, gdzie tam ![]() po hydrolacie swędzi, po micelu swędzi, po oleju swędzi ![]() skóra jakby przesuszona, o makijażu mowy nie ma, bo natychmiast wyłażą suche skórki ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4186 |
Wtajemniczenie
|
Bidulko
![]() Mały OT: fajny blog, Ilonko ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4187 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() muszę zrobić wreszcie porządek w moich szpargałach a przy okazji może ktoś skorzysta z pożytkiem dla siebie mam nadzieję a alergię mam zdiagnozowaną niestety od kilku ładnych lat, na pleśnie, roztocza - kurz jednym słowem - objawy jak przy zapaleniu spojówek po urodzeniu dzieciaków było świetnie, czasem ciąża pomaga, ale widzę, że znów mam problem i to ciągle ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4188 |
Zadomowienie
|
Ilona - też zajrzałam na Twojego bloga
![]() ![]() ![]() C do alergii, to jakiś czas emu też miałam ten problem - może nie aż tak duży jak u Ciebie, ale miałam chropowatą buzię przez uczulenie i czerwone plamiska ![]() ![]() ![]()
#4189 |
Raczkowanie
|
A ja pytanie mam. Czy oleje zmieszane w różnych proporcjach z różnymi innymi olejami mogą, na przyklad, wysuszac? Nie wpadłoby mi do głowy takie pytanie gdyby nie eksperymenty olejowe
![]() Uzywałam juz osobno krokoszowego, lniankowego i sezamowego i było w miare ok, chociaz pierwsze dwa jakby lekko wysuszały a sezamowy chyba wysypał (może to przypadek, może hormony a może to jedyna znana mi substancja, która w taki sposob na mnie działa). Ale jak je zmieszałam to był sajgon: rano liniałam i miałam na policzku odcisnięty guzik od poduszki. Wybrałam krokoszowy i lniankowy bo zawsze mi sie wydawało, ze mam tłustą skórę. W dodatku z niespodziankami. Odwodnioną chyba raczej nie bo starałam sie nawilżać, nie matowić i tak dalej. Używałam olejku Hipp i po nim pieknie mi sie skóra uspokoiła i wyczyściła. A teraz to nie wiem czy nie mam supersuchej ![]() I czy stosowanie olejów na wilgotną albo suchą skórę ma jakies znaczenie dla samej skóry? Czy tylko dla nas, przy aplikacji? |
![]() ![]() |
![]() |
#4190 |
Wtajemniczenie
|
Opersiu, witaj w wątku
![]() Po jednym zastosowaniu (bo rozumiem, że raz użyłaś mieszanki) nie wyciągałabym wniosków, że coś jest nie tak. Jeśli służyła Ci oliwka Hipp, to znaczy, że Twoja skóra lubi jednak olej sezamowy - jest on w tej oliwce co prawda rafinowany, ale jest. Co do typu cery, to od jakiegoś czasu sama nie wiem, czy to takie ważne - zresztą to się zmienia z wiekiem. Moja zawsze była tłusta, ale teraz wyraźnie jest bardziej normalna, a myślę, że i suchej się za kilka lat doczekam. Tak że radziłabym Ci nie przejmować się etykietkami, tylko wybierać to, co Ci służy. Jeśli chodzi o aplikację olejów, to chyba sucha/wilgotna skóra ma znaczenie przede wszystkim dla ich wchłanialności. A olejów używasz solo czy z czymś mieszasz? |
![]() ![]() |
![]() |
#4191 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Na razie tylko solo. Chwilowo ograniczanie się do czegoś tak naturalnego jak olej sprawia mi dziką rozkosz ale spróbuje niedługo kapkę HA. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4192 |
Raczkowanie
|
Mam pytanie o beldi, nie wiem jednak czy o olej arganowy czy o sam rodzaj takiego mydła, bo nie używałam wcześniej ani oleju arganowego ani tego typu mydeł (oprócz ecospa chyba tylko biolander ma tego typu mydła, tyle że na oliwie).
Samo mydło nie jest złe, przyjemnie się rozprowadza, wystarcza mała ilość wielkości orzecha włoskiego, a potem dobrze pieni na rękawicy. Nie daje wprawdzie jakiegoś szczególnego efektu oczyszczającego - ot, efekt jak po zwykłym mydle (wysokie pH?), skóra lekko ściągnięta i jakaś tępa w dotyku. Więcej działa myjka niż samo mydło. (No, może po nałożeniu przepisowej 1/4 byłabym wyjałowiona ![]() Ale zapach! A raczej smród - gnijącej ryby, którą ktoś w dodatku posłodził. W wannie to nie problem, ale pod prysznicem można zwymiotować/zemdleć, bo smrodek nie za bardzo ma się gdzie ulatniać. Ze skóry na szczęście szybko znika, ale myjka nie do odratowania, no ryba zostawiona na słońcu i posypana cukrem. Wg ecospa olej arganowy ma przyjemny orzechowy zapach, wnioskuję więc, że to wodorotlenek sodu - czy zatem wszystkie mydła na początku mają taki mało atrakcyjny zapach? Już miałam chęć zrobić własną wersję beldi na jakimś innym oleju i z innym niż eukaliptus olejkiem, a tak to chyba zostanę przy olejkach hydrofilnych. |
![]() ![]() |
![]() |
#4193 |
Zakorzenienie
|
a ja melduję, że chyba znalazłam winowajcę mojego swędzenia
otóż w micelu jak i w serum bezolejowym na bazie kwasu HA które zawsze mieszam z olejami znajdował się mazidłowy aloes i pine bark przemyłam twarz samym hydrolatem - nic, nałożyłam solo skwalan - cisza wniosek: to któryś z dwóch powyższych, tylko nie mam na razie pojęcia który... nie ukrywam, że mi ulżyło wczoraj w ramach zakupów przedświątecznych zafundowałam sobie różę i lniany Oleofarmu oraz pestki dyni Vingean - w drugi dzień świąt obowiązkowo lody! ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4194 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
To sa na razie moje dziewicze poczatki wiec nie bijcie, szukalam dwa dni, ale zawsze wyskakuja posty dot. toniku/peelingu migdalowego. Poniewaz mieszkam gdzie mieszkam staram sie powolutku gromadzic zapasy do laboratorium. ![]() ![]() Napisz prosze z czym to mieszasz i jak uzywasz, oraz jak Ci sie sprawdzilo. Uff im wiecej czytam tym glupsza sie chyba robie..... ![]() A moze ktos inny uzywa i poradzi. Help! Jak nie pojdzie do salatki chyba..... |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4195 |
Wtajemniczenie
|
dziewczyny kupiłam na targu olej konopny i rzepakowy, pięknie pachną, i są ekologiczne ze wsi podlubelskiej.
Planowałam je użyć do jedzenia, ale mnie natchnęło, że przecież konopny jest fajny do cery tłustej... ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4196 |
Wtajemniczenie
|
Polu, powinno być dobrze
![]() A tak w ogóle - dobrych świąt, Drogie Olejomaniaczki ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4197 |
Zadomowienie
|
Niezamienna -
![]() ![]() ![]() ![]()
#4198 |
Rozeznanie
|
Dziewczyny chciałam Wam życzyć wszystkiego co najlepsze w te nadchodzące Święta. Uśmiechu, zdrowia, miłej atmosfery przy wigilijinym stole i fajnych prezentów pod choinką
![]() ![]()
#4199 |
Wtajemniczenie
|
Niezamienna
![]() Wszystkiego dobrego dziewczyny!! |
![]() ![]() |
![]() |
#4200 |
Zakorzenienie
|
Ile ozdób na choince, ile kartek leży w skrzynce, ile potraw jest na stole, ile siana masz w stodole, ile spadło w górach śniegu, ile czasu spędzasz w biegu. Tyle w święta miej radości, dobra, ciepła i miłości. Ilona, Jacek, Oli i Barti |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:06.