|
Notka |
|
Biochemia kosmetyczna Interesujesz się biochemią kosmetyczną? Chcesz poznać działanie poszczególnych składników zawartych w kosmetykach oraz ich wpływ na zdrowie. Dołącz do nas. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#4651 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Oleje, olejki, hydrolaty - ZBIORCZY
Rany, jaki zlot, jakie Maskaradki, jakie G+
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4652 |
Rozeznanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4653 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Schaetzchen bo ja przez Ciebie zbankrutuję, nie mogłam się powstrzymać, żeby nie zobaczyć - a już ograniczyłam wchodzenie na strony z nowościami! I znowu na zmianę paczki będą przychodzić z tymi mazidlanymi... Wracając do olejowania - chciałam pochwalić tu olej z czarnuszki (mało tu o nim słychać) - dla tłuścioszka jest naprawdę rewelacyjny, smaruję się nim od jakichś 3 miesięcy i w końcu widzę pozytywne efekty (dla mnie nawet lepszy niż serum Lemon), razem z HA utrzymuję w naprawdę ładnym stanie skórę, co prawda paskudy nadal się pojawiają, ale przynajmniej goją się o wiele szybciej i cera jest mięciutka i nawilżona - nie straszne mi żadne klimatyzacje i kaloryfery. Od niedawna dodaję do niego czarnej maliny - też polecam. Pomaga też centella - mieszam ją na noc z algami biof. i zamiast HA dodaję do oleju. Kremy już całkiem zarzuciłam. Edytowane przez asa___ Czas edycji: 2009-02-20 o 08:56 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4654 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Schaetzchen mi cos juz wspominala o miejscu w Wawie gdzie mozna je nabyc ale ja stara skleroza jestem ( moze macie jakis sprawdzony elixir na pamięć? ![]() Schaetzchen ale sie usmiałam klikając na "rozszyfrowanie szyfru"- byłam przekonana ze bedzie to zlot "naturalistek" a tu biusty mi wyjechały.... ![]() ps buźka juz doszła do siebie...wynika z tego ze winowajcą były minerały ( najprawdopodobniej EDM.. ![]()
![]() |
#4655 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4656 |
Zadomowienie
|
kurcze, ja tez wybieram sie na zlot
![]() nie wiedzialam ze wizazowe biochemiczne dziewczyny tez na zlot uderzają ![]() Edytowane przez ~~ALa~~ Czas edycji: 2009-02-20 o 19:08 |
![]() ![]() |
![]() |
#4657 |
Wtajemniczenie
|
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#4658 |
Zakorzenienie
|
Witam ponownie ! Jak już pisałam - nowicjuszka jestem. Następne pytanie z serii :
nic nie wiem. Czy olejek do mycia twarzy może wysuszać skórę ?! Nie przypuszczam żeby hydrolaty miały takie działanie .Szukam przyczyny mojej twarzowej masakry. |
![]() ![]() |
![]() |
#4659 |
Zadomowienie
|
myślę, że olejek myjący raczej nie, za to hydrolaty tak - jakich używasz?
mi osobiście hydrolaty solo nie bardzo służą, no może oprócz kocanki, zawsze coś tam jeszcze do nich nawilżającego kapnę a ta masakra na czym polega? |
![]() ![]() |
![]() |
#4660 |
Wtajemniczenie
|
Heroldin, jeśli zostawiasz hydrolat na twarzy do wyschnięcia, to może on niestety wysuszać. Najlepiej opisz swoją pielęgnację, poszukamy winnego.
|
![]() ![]() |
![]() |
#4661 |
Zakorzenienie
|
KKZJ - używam od dwóch tygodni właśnie tego z kwiatu kocanki oraz geraniowy i z róży damascena. Żel hialuronowy odstawiłam parę dni temu.
Jestem sucholcem, naczynkowcem i straszliwym wrażliwcem. ![]() Masakra = większe przesuszenie {jakby to jeszcze było możliwe}, ściągnięta skóra, piekąca i purpurowa twarz oraz baaaaardzo zaognione naczynka. Parokrotnie użyłam kompleksu witaminowego z kasztanowcem, witaminami P i K {Rejuvi} dla wrażliwców. Staram się właśnie dociec, co mnie tak urządziło ... Czym mogę nawilżyć twarz ? Pewnie przyjdzie mi półtłusta DERMIKĘ przeprosić. Edit : Dopiero rozpoczęłam naturalna pielęgnację . Co używam : olejek do mycia {teraz : bezzapachowy}, hydrolaty j.w. i próbowałam żelu j.w. Prawie wszystkie kremy mnie gryzą i szczypią. Jakieś dwa lata temu odkryłam półtłustą DERMIKĘ - seria Lipidea. Używałam bez przerwy przez te lata i skóra się tym kremem przejadła. Zaczęłam szukać czegoś innego. Efekt opłakany. Spróbowałam też ostatnio krem redukujący zaczerwienienia BANDI . Też porażka... To hydrolaty trzeba z twarzy wycierać, a nie zostawiać do wyschnięcia ?! Będę wdzięczna za każdą poradę. Edytowane przez Heroldin Czas edycji: 2009-02-21 o 09:49 |
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#4662 |
Zadomowienie
|
Heroldin - ja bym Ci radziła na razie odstawić naturalne kosmetyki , kupić krem Physiogel w aptece i doprowadzic buzię do porządku. A potem stopniowo wracać do kosmetyków naturalnych tak, żeby buzia się przyzwyczaiła. Może był to dla niej za duży szok?
#4663 |
Zadomowienie
|
przy hydrolatach trzeba albo zebrać nadmiar z twarzy wacikiem, albo kiedy buzia jest jeszcze wilgotna nakładać krem; jak pisała Niezamienna, staraj się nie zostawiać mokrej buzi do wyschnięcia;
na naczynka (i w ogóle na różnego rodzaju podrażnienia) , nawet te najbardziej rozhulane, super działa kompleks do cery naczynkowej z Naturalisa, tylko koniecznie trzeba go mieszać z olejem - solo bardzo ściąga |
![]() ![]() |
![]() |
#4664 |
Wtajemniczenie
|
Heroldin, Confused ma rację. Przede wszystkim nie powinnaś wprowadzać wszystkiego naraz. Wróć do kremu, który Ci odpowiadał, i uspokój buzię. Co do innych spraw - nie używaj kwasu hialuronowego solo, zawsze mieszaj go z olejem albo kremem. I zacznij od jednego hydrolatu (myślę, że dla Ciebie najmniej odpowiednie będzie geranium, to hydrolat dla tłustych cer, i różnie dziewczyny nań reagują).
KKZJ, to telepatia ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4665 |
Zakorzenienie
|
Dzięki Dziewczyny za rady ! Są dla mnie nieocenione. W poniedziałek postaram się o ten Physiogel.
KKZJ - czy ten kompleks, o którym piszesz - nie ma konsystencji żelu ?! Po tym hialuronowym mam awersje do wszystkich żeli - jak na razie ![]() Ten "mój" kompleks wit. z Rejuvi zastyga na twarzy taką - trudna do określenia - maską. Całkowity bark komfortu. |
![]() ![]() |
![]() |
#4666 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ---------- Napisano o 11:17 ---------- Poprzedni post napisano o 11:13 ---------- tak, ten kompleks jest żelowaty, ale myślę, że nie powinnaś się obawiać (zwłaszcza, że efekty stosowania są - przynajmniej w moim wypadku - spektakularne), w połączeniu z olejem jest super; ja też mam bardzo suchą skórę i po aplikacji kompleksu czekam jakieś 15 min, potem na to kładę coś treściwszego ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4667 |
Rozeznanie
|
Heroldin - używałaś kwasu hialuronowego solo?
To zależy od własnych odczuć i od typu skóry (a więc jak sprawny jest płaszcz lipidowy), ale generalnie nigdy nie powinno się go nakładać w 100% stężeniu, bo wyciągnie wodę z naskórka - potrzebna jest warstwa okluzyjna. Tak więc przy skórze suchej kw. hialuronowy w proporcji minimalnie 1:1 z olejem albo chociaż jakimś kremem. Myślę, że to główny powód Twojego problemu - czyli właśnie wysuszenie, piękąca, lekko zaczerwieniona skóra.
#4668 |
Wtajemniczenie
|
Schaetzen, Rocki, Ala - ja na cleo juz nawet nie wchodze, bo zamowilam w tym miesiacu nowa Maskaradke Shanghaj - satynowe cudo za prawie 200pln...
![]() Mam alarm na gebie. Nie wiem co sie dzieje, ostatnio nie moge w ogole uzywac toniku z BU rozano-mlecznego, wszystko mnie podraznia, szczypie, cos mi wyskakuje na brodzie.. Az zamowilam serum Lemon zeby mnie podratowalo. Mam wrazenie, ze to apogeum sezonu grzewczego dla mojej skory + nowosci w postaci mineralkow. Ktos tez tak ma/mial? Rozbawil mnie komentarz Niezamiennej o mineralkowym szyfrowaniu ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4669 |
Zakorzenienie
|
![]()
Oj durnam jam, durnam ! Napisane było : żel hialuronowy . To jam go :pac na gębusię. Potem poczytałam i ... mieszałam z olejami itp. Nie dało rezultatu . Tak właśnie takie durnoty jak ja robią. Czułam jak skóra ściąga i zmarszczek {!!!} przybywa. Odstawiłam !
Dziewczyny - ratujcie !!! I - błagam {!!!}- pomóżcie ! Z hydrolatami :już wiem .niezmienna ... - możeszmi doradzić : jaki hydrolat ?! Byłabym wdzięczna . KKZJ - z jakim olejem mieszać ! I : "kładę coś treściwszego" . CO ?! ?! ?! vLain - tego tzw. : płaszcza lipidowego - to ja już - w moim odczuciu - daaawno nie mam ![]() Próbowałam ten "osławiony" żel . I ... jak na mojego sucholca : porażka. Postaram się - zgodnie z Waszymi sugestiami spróbować : Physiogel i ten kompleks z Naturalisa. Dziewczyny - po wielokroć dzięki !!! Edytowane przez Heroldin Czas edycji: 2009-02-21 o 15:55 |
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#4670 |
Zadomowienie
|
Heroldin, moja ostatnio ulubiona mieszanka olejowa na sezon kaloryferowo-podrażnieniowy:
czerwona malina (z Mazideł) skwalan śliwkowy ogórecznik (lub w razie sahary totalnej wiesiołek - max 10%) olej z granatu (max 5%) + wit. E coś treściwszego to albo krem (w zasadzie wymyślony dla mojego dziecięcia o wiecznie podrażnionej i przesuszonej buzi) z ceramidami i alantoiną z olejami ok.30-35%, albo dość gęste serum z pine bark, też mocno olejowe |
![]() ![]() |
![]() |
#4671 |
Wtajemniczenie
|
Heroldin, hydrolaty polecane dla suchelców i naczynkowców: róża, migdał, lipa, głóg, zielona herbata, kocanka. W razie kompletnej masakry i sahary (czyli teraz) może warto spróbować też wody termalnej (dostaniesz ją w aptece - Avene, La Roche Posay, Iwostin - przy czym ten ostatni też raczej dla tłuścioszków).
Pranie - tak się mówi wśród minerałek ![]() ![]() BTW: Masz fajny awatar ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4672 |
Zakorzenienie
|
KKZJ - serdeczne dzięki ! Zgodnie z Twoją sugestią : na pierwszy rzut - spróbuję te maliny i śliwkę. Dalej - tak na : macanego !!!
Edycja : niezmienna ... - ![]() ![]() Edytowane przez Heroldin Czas edycji: 2009-02-21 o 16:46 |
![]() ![]() |
![]() |
#4673 |
Wtajemniczenie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4674 |
Wtajemniczenie
|
Pewnie wyglądasz duuuużo lepiej... A w ogóle to nie kokietuj, nie kokietuj, bo jeszcze zrobimy zlot, żeby się naocznie przekonać, jakie wszystkie jesteśmy piękne po tych olejach i hydrolatach
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4675 |
Zadomowienie
|
hahhaaa...czy piękne...? hmmm...na pewno "naoliwione"...
![]()
#4676 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4677 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() u mnie nadal leń, ograniczam się do spryskania twarzy hydrolatem i oleju + HA na dodatek mam cudną opryszczkę na samym środku wargi i skóra mi schodzi płatami pozdrawiam ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#4678 |
Raczkowanie
|
Dziewczyny mam pytanie. Pytałam się już w wątku o kosmetykach z ZSK, ale nie dostałam odpowiedzi, a zależy mi na niej. Jak używa się ekstraktów, np. taki antycellulitisowy? Trzeba wymieszać to z jakimś balsamem do ciała takim zwykłym z drogerii czy raczej z jakimiś olejami?
|
![]() ![]() |
![]() |
#4679 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
a swoją drogą, fajne nowości ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4680 |
Raczkowanie
|
ech dziewczyny... witam Was
![]() ja dopiero się wkręcam w ten watek, czytam go i czytam ale doczytac do końca nie mogę ![]() wszysko sie zaczeło od tego ze stwierdzono u mnie azs ale w lekkim stopniu: musze tylko porzadnie, dogłebnie nawilzyc skore i ją zmiękczyc ![]() ![]() ale im wiecej czytam tym wiekszy mam troche zamęt. wiem, ze juz było podobne pytanie, marcepanka interesowala sie tym tematem, ale musze spytac, czas uplywa a 160 stron nie czyta sie migiem ![]() myslalam zeby ukrecic cos sobie co ciała na bazie masla karite i/lub kakaowego + olej z wiesolka/ogórecznika + mocznik + kw. hialuronowy. ale nie wiem w jakich proporcjach, czy cos do tego dorzucic trzeba, aby sie 'trzymało kupy' ? czy jest jakis uniwersalny przepis na balsam do ciala? wiem ze w receptariuszu na mazidlach jest, ale dla mnie przekręcanie go na inne skladniki to wciaz czarna magia bo nie wiem co z czym się łączy i czym trzeba (?) stabilizowac. ![]() dajcie mi chociaz jakąs małą wskazóweczkę na poczatek... ![]() i przepraszam z góry jesli byla gdzies konkretna odpowiedz na to, ja po prostu w poszukiwaniu szykiej odpowiedzi 'skalalam' po tym temacie, wic moglam cos pominąć ![]()
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 02:03.