|
Notka |
|
Biochemia kosmetyczna Interesujesz się biochemią kosmetyczną? Chcesz poznać działanie poszczególnych składników zawartych w kosmetykach oraz ich wpływ na zdrowie. Dołącz do nas. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#4801 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Oleje, olejki, hydrolaty - ZBIORCZY
![]() Z mazideł tak ![]() ![]() A w oleje, hydrolaty, sera "bawie" się gdzieś tak od października (chyba ![]() Piewrsze co to śmierdzi ![]() Dziś jej użyję. Ale za to olej z orzecha wloskiego pięknie pachnie ![]() ![]() ![]() Olej śliwkowy ma dziwny zapach, nie wiem jeszcze czy mi sie podoba ![]() Ogólnie rzecz biorąc zapachy tych olejów (z wyjąkiem karite, cupucao i z orzechow) nie maja nic wspólnego z zapachami roślinek z których są ![]()
W zapisanych relacjach - wyprzedaż kosmetyków pielęgnacyjnych i do makijażu Edytowane przez Hosenka* Czas edycji: 2009-03-07 o 11:14 |
![]() ![]() |
![]() |
#4802 |
Wtajemniczenie
|
cześć dziewczyny
![]() Dawno mnie nie było w Waszym olejomaniaczym towarzystwie, ale nie mam ostatnio czasu za wiele, a poza tym nie chciałam wystawiać się na kuszenie ![]() Ale że zapasy się kończą.... idzie wiosna, a razem z nią Nowe Szalenie Ważne Potrzeby... WRACAM ![]() ![]() od razu mam pytanie o olejki do mycia twarzy: czy to nadaje się dla tłustolicych? Do tej pory używałam mydeł z Alep (zapasy jeszcze francuskie), ale kończą się. I nie wiem, czy jest sens zamawiać te mydła czy może równie dobrze poradziłaby sobie jakaś samoróba? pozdrawiam i idę pobuszować po wątku ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4803 |
Wtajemniczenie
|
Polu, witaj po przerwie
![]() Oczywiście że olejki nadają się dla tłustolicych - jestem tego najlepszym przykładem. Trzeba tylko wybrać lekki olej bazowy (ja lubię słonecznik, sezam, a ostatnio olej lniany) i znaleźć właściwy sposób używania takiego olejku - wylewanie na zwilżony wacik, na zwilżone ręce, rozcieranie i na buzię albo wprost z butelki na buzię. Trzeba popróbować. |
![]() ![]() |
![]() |
#4804 |
Zadomowienie
|
Ja następne zamówienie będę robić gdzieś tak za miesiąc (dopiero mi przyszło pierwsze)
ale już sie zastanawiam co by mi sie przydało ![]() A czy z półproduktów z mazideł można zrobić kremik z filtrem UV? Na pewno będę kręcić taki nawilżający na noc, to może i na dzień bym sobie coś ukręciła ![]() ![]()
#4805 |
Wtajemniczenie
|
![]() Na ZSK jest tlenek cynku - to jest naturalny filtr, ale fizyczny. |
![]() ![]() |
![]() |
#4806 |
Zakorzenienie
|
podczytuje was powoli..
ale mam pytanko, jeśli już było to przepraszam ![]() Jeśli spryskam twarz hydrolatem to muszę przetrzeć wacikiem? bo gdzieś mi migła taka wypowiedź, że powinno się tak zrobić(?!) |
![]() ![]() |
![]() |
#4807 |
Zadomowienie
|
tak sie stosuje hydrolat jako tonik, pryska i przeciera płatkiem. Tylko trzeba wcześniej przelać go do takiej buteleczki z atomizerem, bo jest on sprzedawany w zwykłych...
#4808 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
generalnie chodzi o to ,zeby nie zostawiać wilgotnej skóry po użyciu hydrolatu/toniku/termalki,bo to powoduje wyparowanie wody z naskórka i efekcie dodatkowe przesuszenie zamiast nawilżenia.
![]() |
#4809 |
Zadomowienie
|
Niniejszym ogłaszam, że przebrnęłam przez CAŁY wątek. Nie ma to jak czasem zachorowac i mieć trochę czasu dla siebie
![]() Dotychczas w Hiszpanii znalazłam w aptekach jak i El Corte Ingles i sklepie ze zdrową żywnością oleje migdałowe (bez intformacji czy sa rafinowane czy nie) nie jakoś super drogie, ale nie chce rafiniaka i koniec! W sklepie ze zdrowa żywnoscia i el corte ingles był również olej z róży, ale cholera kosztuje 23 euro za jakies 30 ml o ile dobrze pamiętam. Czekam z niecierpliwością na przyjazd do Polszy i mazidłowe zakupy
Odchudzam sie, bez kija nie podchodz... 82kg/170cm, cel: 62kg Edytowane przez sss7 Czas edycji: 2009-03-08 o 00:03 |
![]() ![]() |
![]() |
#4810 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wystarczy jak na wilgotną jeszcze skórę, nałożysz olej, krem lub to co lubisz ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4811 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() poszukaj jeszcze może w tej Hiszpanii, myślę, że znajdziesz trochę tych olejów. Albo hiszpańskie sklepy internetowe? Ja będąc we Francji też marudziłam, że chcę wracać do ojczyzny i zamawiać z polskich sklepów, ale potem poszukałam lepiej... i nie mogłam sobie poradzić z wyborem ![]() zamawiałam z tego sklepu:http://www.aroma-zone.fr/aroma/accueil_es.asp On jest francuski, ale jak widać ma tez wersję hiszpańską i chyba na tych samych zasadach wysyłają właśnie do hiszpanii. powodzenia!! |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4812 |
Zakorzenienie
|
Dziękuje za odpowiedź
![]() i wyjaśnienia. |
![]() ![]() |
![]() |
#4813 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Niestety w sieci nie ma hiszpanskich sklepów internetowych oferujących surowce ![]() Francuski sklep, do którego podałaś linka już wcześniej na tym forum wziełam pod lupę i rozwarzam zakupy tam. Ogromny wybór i sama nie wiem co chcę. Byłam ostatnio w Lyon i żałuje, że nie zabrałam się za naturalkowe zakupy na miejscu ( szczególnie bio kosmetyki do makijarzu ). No ale cóz wpadłam na naturalkowe fora juz po fakcie. ![]() Właśnie otworzyłam linka zeby jeszcze raz pocieszyc oczy i tak jak do tej pory cieszyłam oczy francuska ofertą na francuskiej wersji strony, tak dzis po przejrzeniu oferty w hispzanskiej wersji juz mi entuzjazm opadł, bo ta hiszpanska oferta jest znaaaaaacznie okrojona ![]()
Odchudzam sie, bez kija nie podchodz... 82kg/170cm, cel: 62kg Edytowane przez sss7 Czas edycji: 2009-03-08 o 14:03 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4814 |
Zadomowienie
|
Ale zaszalałam
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() EDIT: No to nie dziwię się już, że mnie tak szczypało - dodałam trochę hydrolatu do toniku (na oko max 5ml na 25) i zmierzyłam pH - wyszło 2 !!! Aż boje się myśleć jakie było przed rozcieńczeniem ![]()
Moja przygoda z szyciem ![]() ![]() http://www.burdastyle.com/profiles/c...tudio/projects Szukam próbki/odlewki Lancome O albo O Oui Edytowane przez confused_girl Czas edycji: 2009-03-08 o 23:27 |
![]() ![]() |
![]() |
#4815 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Dodaj do niego Pantenolu, alantoiny i aloesu i powinno byc ok ![]() Przez pierwsze kilkanaście minut szczypie nieźle, ale złagodnieje po jakimś serum i hialuronie ![]() ![]() A jak działa na Ciebie LHA ? Lepiej niż salicylowy czy porównywalnie? Edytowane przez anastazjaaa2 Czas edycji: 2009-03-08 o 23:30 |
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#4816 |
Zadomowienie
|
Jeśli ph=2, to prawie peeling ci wyszedł
![]() ![]() ![]()
#4817 |
Zakorzenienie
|
SSS7 zaskoczylas mnie z cena w el corte, przeciez ja kupowalam jakis miesiac temu ale mam co prawda 15 ml.
W aptekach u mnie jest tez Weleda olejek rozany cold pressed 15 euro za 30 ml, wersja intensive treatment. nie wiem czy szukalas w ich parafarmacjach, ale maja cold pressed roza i migdal. Innych nie znalazlam. tak jak Ty spedzam noce na wizazu ![]() Do przyjazdu do Polski 3 miesiace. hurra ![]() no i nie wiem czy czytalas o mineralkach, ja wsiaklam... Jedyne pocieszenie ze w filtrach Roc'a mozemy przebierac. |
![]() ![]() |
![]() |
#4818 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Co do olejów - znajdywałąm na produktach (róże i migdały) info, że ejst cold presse, ale już nie było informacji o rafinowaniu, aja jak mówiłam wczesniej uparłam się, że nie chcę rafiniaka. A co o mineralkach?? co jak gdzie? ( offtopowo)
![]() |
#4819 |
Zakorzenienie
|
Witam, czy ktoś robił olej kokosowy samemu? tzn rozwalić kokosa i używać tego mleczka kokosowego , czy może być lepsze takie naturalne od takich ze sklepu? bo wydaje mi sie że zawsze coś tam dodadzą. może sie mylę , moje spalone wielokrotnym farbowaniem rozjaśnianiem na pzremian włosy są sklejone i gładkie
![]() wlałem go do opakowania po gliss kurze w spreju i nakładamw ten sposub właśnie w spreju..czy ktoś już tak próbował? |
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#4820 |
Zakorzenienie
|
olej kokosowy robi sie z miazszu, sam tego nie zrobisz
#4821 |
Zakorzenienie
|
czyli do mleczko kokosowe nic nie daje? dobra kupie w sklepie jak znajde
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4822 |
Zakorzenienie
|
z wody z kokosa mozesz sobie co najwyzej zrobic drinka
![]()
#4823 |
Raczkowanie
|
Witam , woda kokosowa jest bardzo odżywcza , także do włosów, na mazidłach sprzedają cococin, który powstaje z "suszenia" wody kokosowej. Takiej wody ze świeżego kokosa nie stosowałam , ale powinna być ok.
Ale woda kokosowa to zupełnie coś innego niż olej kokosowy , który jest świetny do włosów, wiem bo używam. |
![]() ![]() |
![]() |
#4824 |
Zakorzenienie
|
Czy ktos wie gdzie mozna kupic Tetroizopalmitynian ascorbate, pochodna vit C rozpuszczalna w tluszczach, znana jako najbardziej stabilna forma vit C. Na BU jest olejek zawierajacy ten skladnik ale ja chcialabym kupic go solo.
Poza tym mam pytanie jaka forma vit C sprawdza sie Wam lepiej, kwas z mazidel czy tez SAP z ZSK? Kwas jest wychodzi taniej i jak pisze na BU SAP trudno przenika przez naskorek. Jak Wam sie sprawdzily w mieszaniu ser, kremow itd. Wszelkie uwagi mile widziane. ![]() sss7pytania do kosmetyczki, podforum Kosmetyki mineralne. EOT sorry ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4825 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
SAP nie stosowałam, więc nie pomogę. Natomiast co do wit.C w postaci kwasu askorbinowego to osobiście jestem bardzo zadowolona - używam serum z wit.C i kwasem ferulowym. Ponoć kwas askorbinowy to najbardziej skuteczna forma wit.C I jeszcze cytat z Mazideł: "Z pozostałych form witaminy C w postaci jej pochodnych podobne działanie wykazują jedynie magnesium ascorbyl phosphate (MAP) i sodium ascorbyl phosphate (SAP)." |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4826 |
Zakorzenienie
|
![]() O SAP Pani Basia pisze ze proces malo wydajny ze wzgledu na trudnosci z przechodzeniem przez naskorek. ale jak to bywa wiele wychodzi w praniu .... sorry mieszaniu... Ja na serum z vit C kwasem ferulowym to napalona juz jestem od dawna, ale dosypac cos do olejku na noc chyba nie zaszkodzi ![]() A moze ktos uzywal? |
![]() ![]() |
![]() |
#4827 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4828 |
Zakorzenienie
|
[1=513900e90b83d91c2e26787 f916d5639aed43c42;1138588 4]Sugerowane stężenie wynosi 1 - 10%. A ponieważ jest to słabsza forma witaminy C, więc chyba lepiej zdecydować się na wyższe stężenie. I tu pojawia się kwestia ceny w stosunku do ilości...
![]() Hmm... , na BU pisze ze wykazuje wysoka skutecznosc w steazeniach 1-3% max 10%, no wlasnie a ich olejek z vit Cma 10% . Czyli ile w koncu dawac? Ma tez dzialanie wolniejsze ale za to dluzsze! Stymluje synteze kolagenu znacznie lepiej niz kwas askorbnowy. Nic juz nie wymysle trzeba testowac! ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4829 |
Raczkowanie
|
Dziewczyny a jak oceniacie olej z pachnotki lub z szałwii hiszpańskiej z ZSK? Mam skórę suchą z tendencją do zapychania, olej z orzecha włoskiego mi nie podszedł za słabo nawilża, myślałam właśnie o tych 2 powyżej, albo o oleju z róży lub z żurawiny, chodzi mi o taki olej , który nie zapcha i dobrze nawilży, jeżeli to możliwe
![]()
#4830 |
Wtajemniczenie
|
Dziewczyny czy miałyście taka sytuacje ze przedobrzyłyście jakis olej? A efektem byl mega wysyp,wielka kaszka?
![]() Wlasnie sie dorobilam czegos co wyglada jak dermatoza ![]() ![]()
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 02:08.