|
Notka |
|
Biochemia kosmetyczna Interesujesz się biochemią kosmetyczną? Chcesz poznać działanie poszczególnych składników zawartych w kosmetykach oraz ich wpływ na zdrowie. Dołącz do nas. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#751 |
Rozeznanie
|
Dot.: Oleje i hydrolaty.
można bez problemu
![]() płyn micelarny jak sama nazwa wskazuje powinien zawierać micele - micele mogą tworzyć się z surfaktantów (np.emulgatory=>polysorba te, lub detergnty) albo z fosfolipidów (kwasy tłuszczowe) - w odpowiednim procencie czyli najprostrzy z możliwych płyn micelarny może składać sie z wody i polysorbate (98% wody + 2% polysorbate), można do tego dodać jakieś łagodne tensydy, ewentualnie glicerynę albo panthenol, czy inne delikatne wyciągi roślinne (w zasadzie idealne do domowego wytworu płynu micelarnego nadają się właśnie hydrolaty) ![]() płyn micelarny z większą zawartością detergentu będzie mocniejszy i bardziej drażniący , a z mniejszą mniej.... jak widać - płyny micelarne to żadna filozofia, większość płynów do demakijażu kwalifikuje się do kategorii "miceli" - ale jak już się na etykiecie napisze "płyn micelarny" - to od razu cenę można podnieść ![]()
<= <= <= to jest kot davinci'ego ![]() Edytowane przez marianna Czas edycji: 2006-12-05 o 14:40 |
![]() ![]() |
![]() |
#752 |
Zakorzenienie
|
Pani Lidia polecała mi go , poodobno bardzo dobry, zwlaszcza dla cer naczynkowych
|
![]() ![]() |
![]() |
#753 |
Zakorzenienie
|
a ja ostatnio postanowiłam dobić mój nieużywany tonik do końca - mieszam go na waciku z olejem Bubchena i zmywa ślicznie wszystko
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#754 |
Wtajemniczenie
|
a jaki tonik?
|
![]() ![]() |
![]() |
#755 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#756 |
Wtajemniczenie
|
Tiaa, też mam ten tonik i nie bardzo wiem co z nim zrobić
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#757 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#758 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Napisałaś, że bazą do miceli mogą być hydrolaty. Czyli mogłabym zrobić sobie taki płyn składający się z 98% z wody i 2% z polysorbate lub też dodać do niego d-pantenol (nabiorę na szpatułkę borokrzemową trochę tego glutu ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#759 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Hmm jak dla mnie to trochę za dużo "chemicznego" języka ![]() ![]() ![]()
Szczęścia dwa: ![]() http://suwaczki.maluchy.pl/li-11327.png http://suwaczki.maluchy.pl/li-51291.png Edytowane przez asiuleczka_kubeczka Czas edycji: 2006-11-18 o 17:13 Powód: błąd znalazłam :) |
|
![]() ![]() |
![]() |
#760 | ||
Rozeznanie
|
Cytat:
wszelkie dodatki typu gliceryna, panthenol - odejmujesz z ilości wody... osobiście przy nastepnej próbie dodam kokoglukozyd ET - który jest anionowym detergentem (a anionowe detergenty /surfaktanty na pewno tworzą micele)- przez to , że będzie to detergent siła sprawcza takiego micela powinna być większa ![]() proporcja podana powyżej to jest minimum jakie musi być spełnione aby czary zadziałały ![]() mozna spróbować z lecytynami - w koncu fosfolipidy tez tworzą micele prawie pełna dowolnośc ![]() Cytat:
![]() najprostrzy i najdelikatniejszy: 98% wody 2% np. polysorbate, albo kokoglukozyt Et (albo jedno i drugie) wyjdzie bardzo delikatne - może dla niektórych okazać się za słabe ![]()
![]() |
#761 |
Zakorzenienie
|
Dziękuję Marianno za wyczerpującą odpowiedź i za pomoc.
![]() Na pewno wypróbuję. ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#762 |
Wtajemniczenie
|
Kupiłam ostanio 2 oleje: z konopii i arganowy. Ten z konopi bardzo fajnie pachnie, bardzo szybko się wchłania, rano skóra jest cudna. W ogóle same plusy.
Arganowy... twarz po nim jest rewelacyjna, ALE... on strasznie cuchnie, wg mnie to czuć go goownem - wybaczcie, ale naprawdę nie potrafię inaczej okreslić zapachu. Czy którejś z was też przeszkadza jego zapach? |
![]() ![]() |
![]() |
#763 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#764 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#765 |
Zadomowienie
|
Dziewczyny jak dodam do hydrolatu rozanego ekstrakt z cantella aziatica i mocznik to to nic zlego sie z tym nie stanie? nie wybuchnie cy co? Czy mocznik dziala w takim wodnym roztworze?
|
![]() ![]() |
![]() |
#766 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() nie myślałaś nad tym, żeby do arganowego dodać jakiś olejek eteryczny? tak właśnie zastanawiałam się, co by mogło zneutralizować zapach? boję się kombinować, żeby nie stworzyć jeszcze większego smrodku ![]()
![]() |
#767 |
Zakorzenienie
|
mocznik rozpuszcza sie zarówno w tluszczach jak i wodzie, wiec powinno być o.k., jeśli nie to dodaj troche polysorbate, no i nie przekraczaj steżenia 5%, chyba że chcesz działanie keratolityczne
|
![]() ![]() |
![]() |
#768 |
Zakorzenienie
|
Marianno - parę dni temu wykonałam płyn micelarny wg Twojego przepisu na bazie hydrolatu różanego i przyszłam powiedzieć, że bardzo mi przypadł do gustu, a przede wszystkim polubiła go moja twarz.
Sam hydrolat nie czynił jej takiej delikatnej i nawilżonej. Płyn bardzo fajnie radzi sobie z makijażem. Dziękuję raz jeszcze za przepis. ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#769 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#770 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#771 |
Raczkowanie
|
Witam serdecznie
![]() Mam takie pytanko, czy oleje np : rozany stosuje sie bezposrednio na skore twarzy ![]() ![]() ![]() Przepraszam ale nie przeczytalam calego watku ![]() Pozdrawiam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#772 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#773 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#774 |
Wtajemniczenie
|
aguskaaa, możesz mieszać np. z roztworem kwasu hialuronowego, to najprostszy sposób na ekspresowe serum do twarzy.
off: cudny ten lemurek, czy co to jest, który jest w Twoim avatarze ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#775 | ||
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
![]() robiłyście tylko z polysorbate? jestem winna dodatkową informację - gdyby ktoś chciał ukręcić własnego micela z detergentem , to do takiej mieszanki nadaje się tylko hydrolat różany albo lawendowy - bo tylko one współpracują z detergentami ![]() ale z polysorbate na pewno jest łagodniejszy ![]()
![]() |
#776 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#777 |
Wtajemniczenie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#778 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Limaria ma 2 rodzaje polysorbate: 80 i 85, który nadaje się do płynów micelarnych? Mam nadzieję, że 80 może być, mam z domu, to bym sobie od razu zrobiła własnego micela ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#779 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#780 |
Wtajemniczenie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:33.