|
Notka |
|
Biochemia kosmetyczna Interesujesz się biochemią kosmetyczną? Chcesz poznać działanie poszczególnych składników zawartych w kosmetykach oraz ich wpływ na zdrowie. Dołącz do nas. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1141 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Oleje i hydrolaty.
Dziękuję, Lafigue. Faktycznie, w Złotych Tarsach jest Organic Market, a z domami centrum świetny mały sklepik ze zdrową żywnością - mają tam prawie wszystko
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1142 | |
Zadomowienie
|
sklep ze zdrową żywnością Organic - jak jesteś na poziomie -1 (tam gdzie supermarket), to trzeba iść schodami do góry w kierunku wyjścia z Tarasów (są dokładnie na przeciwko schodów ruchomych, którymi się zjeżdża na poziom -1); po lewej stronie jest tam najpierw sklep Kuchnie Świata (też warto zajrzeć
![]() ![]() Cytat:
![]() ![]()
![]() |
#1143 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]()
Nie powiem, żebym strasznie lubiła depilować brwi, nosić pas do pończoch i malować sobie usta. Ale to mnie dosyć pociąga." ![]() pozdrawiam wszystkich ![]() Edytowane przez dhama Czas edycji: 2007-06-22 o 15:42 Powód: poprawka |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1144 |
Raczkowanie
|
Dziewczyny wspomóżcie mnie swoją wiedzą. Czy któraś zna skład oleku "Tonic" Clarinsa? Czy można coś takiego zrobić we własnym zakresie? Kiedyś go używałam i byłam bardzo zadowolona
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1145 |
Zakorzenienie
|
Złożyłam już swoje pierwsze zamówienie na Mazidłach
![]() ![]() I mam pytania odnośnie używania. A więc, czy mogę używać tego tak: rano - przemywanie twarzy ( nie lubię tego paćkania się żelami do twarzy) hydrolatem oczarowym + jakiś krem, ewentualnie podkład (tych używam od okazji:P), a wieczorem oczyszczenie twarzy i oczu mleczkiem do makijażu, hydrolat i olej z konopii. Czy tak można tego używać bez żadnej szkody dla cery?
#1146 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
http://uk.clarins.com/main.cfm?prodID=65 podany jest tam skład. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1147 |
Raczkowanie
|
to ciekawe bardzo, ziuta, ja też się zainteresowałam tym olejkiem i na stronie francuskiej znalazłam inny skład!
![]() huiles essentielles de romarin, géranium, menthe : parfument et procurent une agréable sensation de bien-être, tonifient, stimulent, huile de noisette : maintient l'hydratation*, nourrit la peau. czyli rozmaryn, geranium i mięta, a w wersji angielskiej olejek eteryczny z orzechów laskowych (jest taki?), wydaje się, że chyba jest błąd na stronie UK ![]() szkoda ilonabe, że nie spisałaś składu z opakowania; ciekawe co tam jest napisane ![]() ![]() ![]() ![]() dziunia, hydrolaty jak najbardziej, ale olej codziennie - to zależy jaką masz skórę; ja przy mojej mieszanej skórze, dzięki pielęgnacji mazidłowo-olejowej, czasami po prostu smaruję się tylko hydrolatem z kwasem hialuronowym i ekstensyną (albo samym) i moja skóra wygląda dobrze! a kiedyś zaraz po umyciu twarzy NATYCHMIAST musiałam ją smarować
![]() |
#1148 |
Rozeznanie
|
tutaj też jest podany inny skład:
http://torebka.kafeteria.pl/katalog....e=view&id=7652 "Olejek ma w składzie same naturalne komponenty: olejek orzecha laskowego i olejki eteryczne rozmarynu, szałwi, geranium, mięty pieprzowej" I jest podana mięta. moze rzeczywiście tam jest błąd?! W sumie bardzo prosty skład i jakies 5 minut roboty ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1149 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
#1150 |
Kasia o...
|
Przyszła do mnie upragniona paczka z Mazideł i...
![]() ![]() Poza tym dostałam próbkę oleju konopnego i będę się nim maziać, czy tylko ja uważam że on pachnie dokładnie jak surowe obrane ziemniaki?? ![]()
#1151 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Konopny mi sie tak nie kojarzyl. Oczarowy dla mnei pachnie tak nijak, ani zachwycajaco ani zle. Mam nadzieje, ze tej Neroli nie zamowilas duzego opakowania! |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1152 |
Rozeznanie
|
Wlasnie, a zna ktoś zapach głogowego hydrolatu? bo nie chciałabym się naciąć.
|
![]() ![]() |
![]() |
#1153 |
Wtajemniczenie
|
Hydrolat neroli to świetny przykład tego, że de odoribus non est disputandum
![]() Głogowego nie znam, ale bedę wdzięczna za informacje... Oczarowy ma zapach ziołowy, dla mnie niestraszny, bo ja ziółka lubię w każdej ilości i pod każdą postacią ![]() Edytowane przez niezamienna_juz_na_nic Czas edycji: 2007-06-22 o 19:09 Powód: uzupełnienie |
![]() ![]() |
![]() |
#1154 |
Kasia o...
|
Omg... 100ml!
#1155 |
Rozeznanie
|
Ach, te hydrolaty
![]() Dziś natomiast zamówiłam po malej flaszce lawendowego (miałam próbkę, do twarzy niekoniecznie, ale chcę robić serum do włosów z aloesem), bławatkowego (na dźwięk tej nazwy przechodzą mnie dreszcze rozkoszy ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1156 |
Zakorzenienie
|
A co ile stosować olej konopny mogę?
Moja cera jest czasami mieszana; czasami błyszczy się strefa T, a czasami mam malutkie wypryski na czole i wągry na nosie;/ (nie wiem jak się ich pozbyć, tylko wyciskanie chyba zostaje), a czasami całą cerę mam taką dziwną, że jak dam krem to się czuję jakby ona była strasznie "spragniona" i natychmiast go wchłania i mało jej. Dziwną mam cerę;/ ![]()
#1157 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Czekam z niecierpliwścią na relację o bławatkowym i głogowym ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1158 |
Rozeznanie
|
Lawendowy tez uwielbiam, nawet bardziej od rozy.
Tez czekam na relacje! Bławatkowy sie dobrze kojarzy, jesli jest podobny do kwiatow to powinien byc delikatny. A głogowy to nie wiem, znam głóg, ale on mi jakos specjlanie nie pachnie, mam nadzieje, ze nie bedzie podobny do rozy. |
![]() ![]() |
![]() |
#1159 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Na zaskórniki pomaga nie wyciskanie ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#1160 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Jeszcze parę uwag nt. bazy: nie robiłam na orzechu laskowym, tylko: miałam próbkę 5 ml oleju z orzecha włoskiego (mazidła). Tutaj wyczytałam, że dobrze jest go mieszać z innym olejem w stosunku 1:1 - domieszałam więc 5 ml makadamii. Orzech włoski jest obłędny - co za zapach!!! O działaniu mieszanki niewiele moge napisać, bo użyłam jej raz, bardziej żeby sprawdzić czy mnie nie uczula. Ładnie się wchłania, rano skóra (nawet po prysznicu) jest nawilżona i nieściągnięta (z czym miewam problem na łydkach). A ten olej z orzecha włoskiego chyba sobie kupię... Chociaz miałam żadnych olejów nie kupować dopóki nie pokończę tyhc które stoją na półce... Ale ten zapach... ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1161 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() Przy okazji - orzechowy jest (niestety) fantastyczny... |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1162 |
Raczkowanie
|
orzechowe u mnie też rządzą
![]() ![]() ostatnio kupiłam konopny ale nie otwieram jeszcze (twarda jestem ![]()
#1163 | |
Kasia o...
|
Cytat:
![]() Które oleje trzymasz w lodówce, bo ja trzymam je w apteczce w wc gdzie jest nachlodniej ale nie w lodówce, np. jojoba robi się stały pod wpływem zimna ![]() A propos olejów orzechowych to mam z laskowych i jak dla mnie on w ogóle nie ma zapachu ![]()
![]() |
#1164 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() Jak widzicie, mam zdecydowanie niemało olejowych skarbów (a to tylko półprodukty - posiadam jeszcze zapasiki gotowych olejków), ale nadal mnie coś kusi - olej arganowy. Tańszy jest tu: http://www.ecospa.pl/olej-arganowy-t...jny-p-105.html a droższy tu: http://www.biolander.com/index.php?m...roducts_id=301 Któraś z Was ma jakieś doświadczenia (poza olfaktorycznymi - już wiem, że zapach jest... hm, niepowtarzalny) z tym cudem? Edytowane przez niezamienna_juz_na_nic Czas edycji: 2007-06-23 o 17:41 Powód: uzupełnienie |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1165 | |
Kasia o...
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
#1166 |
Rozeznanie
|
Katarino,
w lodówce przechowuję te, które takie przechowywanie maja w opisie (wiesiołek, ogórecznik, orzech laskowy, słodkie migdały, makadamia - wszystkie sa płynne i przezroczyste, tylko w makadamii wytrąca się osad który jednak szybko rozpuszcza się w temperaturze pokojowej). Pozostałe oleje trzymam w szafce w której jest ciemno i chłodno. Olej z orzechów laskowych rzeczywiście nie ma orzechowego zapachu - i to zarówno ten z eco spa jak i taki spożywczy, tłoczony na zimno, który kupiłam kiedyś do sałatek... przeżyłam spore rozczarowanie podczas kręcenia pierwszego sosu ![]() Natomiast olej z orzechów włoskich pachnie najprawdziwszymi orzechami, zapach ten przebija nawet delikatnie w mieszance a la clarins "tonic". No i jak tu go nie kupić? |
![]() ![]() |
![]() |
#1167 |
Rozeznanie
|
Uzywacie miety w olejkach do twarzy?
|
![]() ![]() |
![]() |
#1168 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
http://www.ekosfera.pl/cgi-bin/shop....&psz=8102&pcz= Przyznam, że kupiłam go z myślą o depilacji, bo podobno eliminuje owłosienie. Postanowiłam spróbować - w końcu i tak codziennie używam olejku, mogę maziać się tym. Na razie smaruję nogi od tygodnia, dam znać, jakie efekty ![]() Cytat:
![]() Edytowane przez niezamienna_juz_na_nic Czas edycji: 2007-06-23 o 19:46 Powód: gapiostwo :) |
||
![]() ![]() |
![]() |
#1169 |
Rozeznanie
|
Ja nie. Dolewam sobie do kapieli, albo do mieszanek do ciała.
|
![]() ![]() |
![]() |
#1170 |
Wtajemniczenie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 04:06.