|
Notka |
|
Biochemia kosmetyczna Interesujesz się biochemią kosmetyczną? Chcesz poznać działanie poszczególnych składników zawartych w kosmetykach oraz ich wpływ na zdrowie. Dołącz do nas. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1651 | |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Oleje, olejki, hydrolaty - ZBIORCZY
Cytat:
![]() A tak serio - świetne zbiory, widać, żeś prawdziwa olejomaniaczka. Niech Ci nie będzie gorzej, bo to rzeczywiste pielęgnacyjne skarby. Dziękuję za wieści i pozdrawiam |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1652 |
Rozeznanie
|
Dziekuje za pocieszenie! Chyba jednak mam za duza ceche chomikowania.
|
![]() ![]() |
![]() |
#1653 |
Wtajemniczenie
|
Ja mam to samo - tak mnie skusiłyście olejem z pestek granatu, że dziś rano go zamówiłam... a przy okazji jeszcze arganowy
![]() Zdam relację, jak przyjdą ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1654 |
Wtajemniczenie
|
Przepraszam za posta pod postem - wyciągam wątek
![]() Uprzejmie donoszę, że moja kolekcja olejowa powiększyła się o: olej z pestek granatu 30 ml (EcoSpa), olej arganowy z prażonych orzechów 30 ml (EcoSpa). Na razie arganowy powąchany, a granatowy dodany do mieszanki zolejem porzeczkowym i do kremiku nawilżającego z ogórecznikiem. Wrażenie pozytywne. Mam też nowe hydrolaty - z drzewa herbacianego i z kadzidłowca. W zapachu kadzidłowca już się zakochałam, ale jeszcze nie używałam żadnego z nich. |
![]() ![]() |
![]() |
#1655 |
Przyczajenie
|
Mam takie pytanie, może i opowiedź już padła wcześniej, ale w funkcji "Przeszukaj wątek" nie wyświetlają mi się konkretne posty, a przejżenie 50 stron jest raczej niemożliwe. Tyle usprawiedliwienia
![]() Co myślicie o zbawiennych właściwościach oleju z jojoby dla skóry tłustej i trądzikowej? Sama mam taką więc brzmi kusząco... Na jakiejś stronie znalazłam takie informacje, włącznie z tym, że można go używać jako kremu na noc w kombinacji z jakimiś olejkami eterycznymi... Podobno ma budowę podobną do sebum i dlatego skórę suchą nawilża, a tłustą reguluje. No i łagodzi podrażnienia. Prawdę mówią? |
![]() ![]() |
![]() |
#1656 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1657 |
Wtajemniczenie
|
a powiedzcie mi jeszcze z jakim olejkiem eterycznym zmieszać olej porzeczkowy? śmierdzi mi i sie jeszcze ten smrodek długo utrzymuje. teraz mieszam go z ha
podobnie średnio mi odpowiada zapach hydrolatu oczarowego.tzn jest w nim coś bardzo ładnego,ale jest tez jakaś nuta odrzucająca. i też sobie pomyślałam coby go czymś złamać. macie jakieś pomysły? |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#1658 |
Wtajemniczenie
|
Pola, ja mieszam olej porzeczkowy z olejkiem lawendowym albo geraniowym, czasem z herbacianym (to już raczej hardcore zapachowy). Mnie się podoba
![]() Co do hydrolatu oczarowego, to możesz go połączyć np. z hydrolatem różanym w proporcjach 1:1 albo 1/4 oczaru : 3/4 róży. Zapach wychodzi bardzo przyjemny, dziewczyny już o tym chyba pisały. |
![]() ![]() |
![]() |
#1659 |
Zakorzenienie
|
Dziewczynki, powiecie mi coś
![]() Używam w porannej pielęgnacji Physiogelu, działanie ma super, ale zapach... odpadam. Mogłabym mieszać go z jakimś olejkiem eterycznym? Mówię o takich naturalnych oczywiście.
Pamiętam, że tego czerwcowego dnia obudził mnie mój własny krzyk. Serce łomotało mi tak, jakby dusza chciała wyrwać się z piersi i uciec schodami w dół. Tata przybiegł natychmiast i wystraszony, przytulił mnie do siebie, usiłując uspokoić. - Nie mogę przypomnieć sobie jej twarzy. |
![]() ![]() |
![]() |
#1660 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1661 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1662 |
Rozeznanie
|
Niezamienna jak tam Twoj olej granatowy (smiesznie wyszlo, choc olej niebieski nie jest).
Moj nowy olej taki malo ciekawy, ale jest i bede uzywac, olej sojowy. Nawet nie jest zly i ladnie pachnie. |
![]() ![]() |
![]() |
#1663 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
A sojowego używasz w stężeniu 100%? Masz go z EcoSpa? |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1664 |
Rozeznanie
|
żeby tak oleje pospadały nisko, że musiałam się ich tyle naszukać
![]() Ten olej sojowy to jest z innej firmy, ja mam zapasy w dwóch domach jak przeczytam nazwe to podam. Z tym olejem było śmiesznie, bo ja go przygarnęłam od sąsiadki, która już trochę wiedziała o moim zboczeniu olejowym. |
![]() ![]() |
![]() |
#1665 |
Wtajemniczenie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#1666 |
Rozeznanie
|
Należę do klubu olejarzy
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1667 |
Zakorzenienie
|
Wow, ja też, super
![]() Ano perturbacje życia codziennego ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1668 |
Wtajemniczenie
|
Mrs.Doubtfire, IlonaP, nie bądźcie takie skromne - w końcu jesteśmy aktywistkami tego wątku, no nie? I nie tylko my of kors
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1669 |
Rozeznanie
|
A, jestem, jestem!!! Nie było mnie parę dni, odwiedzałam Łódź
![]() Chodzi za mną od jakiegoś czasu umieszanie olejku do mycia - takiego, jaki można kupić w BU, czyli na bazie oleju słonecznikowego (glyceryl cocoate już do mnie leci). I tu pytanie: jaki olej kupić? Chciałabym, żeby był tłoczony na zimno, ale bezwonny ![]() Czy któraś z Was zna olej słonecznikowy oleofarmu? Wygląda ładnie, źółciutko ![]() |
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#1670 |
Wtajemniczenie
|
Schaetzchen, miło Cię znowu widzieć
![]() Owszem, pisałam o własnoręcznie robionych maceratach - lawendowym i różanym. Robiłam je w oleju słonecznikowym, właśnie oleofarmowym, o ile pamiętam. On nie ma właściwie zapachu, jest w miarę nietłusty - powinnaś być zadowolona. Teraz mam zamiar zrobić sobie macerat rumiankowy, ale to za czas jakiś. PS. To mój 500. post na wizażu - chyba przechodzę do wyższej kategorii wtajemniczenia ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1671 |
Zakorzenienie
|
Ja sobie w tym celu zafundowałam oliwę z Oleofarmu, ale trochę pachnie, chodzi mi po głowie też sojowy z Ecospa.
|
![]() ![]() |
![]() |
#1672 |
Rozeznanie
|
Dziękuję dziewczyny.
Kupię oleofarmowy, najwyżej skończy w sałatce ![]() Myślałam też o ryżowym z eco-spa - jakoś mi się taki ciąg skojarzeń zrobił: olejek do mycia -> japonia -> ryż ![]() Niezamienna, gratuluję nowej "kategorii". Ja mam jeszcze 13 postów do napisania ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1673 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Żeby nie zaczynać nowej 500 tak całkiem oftopikowo - testuję ostatnio hydrolat z drzewa herbacianego EsoSpa (chyba jeszcze o tym nie pisałam). Zapach ma, jak się należało spodziewać, taki... przewidywalny, ale działanie znakomite: naprawdę ściąga i oczyszcza pory! Szkoda, że to tylko 100 ml, bo nie starczy mi na długo... PS. Dziękuję za gratulacje oczywiście. Idę świętować... mieszanką porzeczkowo-granatowo-różaną ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1674 |
Rozeznanie
|
W mojej pielęgnacji olej granatowy również zagościł - stosuję mieszankę 5 kropli granatu na nieco ponad 10 ml oleju z pestek moreli, a to wszystko dosmaczone zapachem pomarańczowym: po 2 krople olejku eterycznego z pomarańczy, petitgrain i neroli. Paszcza chyba polubiła. Na początku miałam trochę cykora, bo za kaźdym razem miałam niezdrowe rumieńce
![]() PS rzeczywiście, te 13 postów... skąd mi się to wzięło? Jakiś dziwny przelicznik ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1675 |
Wtajemniczenie
|
Co do maceratów, to przypomniałam sobie jeszcze, że świetny jest do nich olej jojoba - też trwały i bezzapachowy.
|
![]() ![]() |
![]() |
#1676 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Szkoda ze nie maja mniejszych pojemnosci... |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1677 |
Rozeznanie
|
Olej z pestek granatu (kupiony 1 lutego) ważny do 31 stycznia 2010
olej arganowy (kupiony 9 grudnia 2007) ważny do 31 grudnia 2008 - kupowałam, kiedy w ofercie były dwa oleje arganowe i to jest ten zimnotłoczony. |
![]() ![]() |
![]() |
#1678 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#1679 |
Wtajemniczenie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#1680 |
Wtajemniczenie
|
Ja wczoraj zrobiłam zakupy oleofarmowe
![]() ![]() ![]() ![]() Oliwa z oliwek Avokado lniany Słonecznikowy |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 02:48.