|
Notka |
|
Biochemia kosmetyczna Interesujesz się biochemią kosmetyczną? Chcesz poznać działanie poszczególnych składników zawartych w kosmetykach oraz ich wpływ na zdrowie. Dołącz do nas. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#2311 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Oleje, olejki, hydrolaty - ZBIORCZY
|
![]() ![]() |
![]() |
#2312 |
Rozeznanie
|
Och, a ja dziś wyjęłam ze skrzynki awizo na paczkę z mazideł... Oj, odstoję jutro swoje w kolejce - moja poczta jest w remoncie i muszę iść na inną, która obsługuje wieeelki kawał Ursynowa... pandemonium... A w paczce nowe dla mnie hydrolaty - migdał, geranium i zielona herbata (herbatę znam z ecospa, uwielbiam), olej kokosowy (Niezamienna,
![]() ![]() ![]() A propos emulgatorów: zrobiłam właśnie olejek z glyceryl cocoate (kończy mi się ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2313 | |
Wtajemniczenie
|
Schaetzchen, współczuję... U mnie ostatnio coś chyba poczta w lepszej formie (po tym strajku
![]() Cytat:
![]() Natomiast ja spędziłam właśnie noc z malinką. Po jednym razie trudno wyrokować, ale póki co mi się podoba ![]() ![]() EDIT: Schaetzchen, na pewno zieloną herbatę znasz z EcoSpa? |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2314 |
Zakorzenienie
|
Dziewczyny, wskoczę Wam w rozmowe, ale stworzyłam cudowny jak dla mnie balsam dla ciała, ale niestety nie zagęstniał. Dodałam 4% stucture xl i nic. Ani drgnęło. Chciałam ładną mleczną konsystencje, a mam zmętniałą wodę.
Pytanie organizacyjne: kiedy dodaję zagęszczacz? Do fazy wodnej, fazy olejowej czy po wymieszaniu? Wczoraj dałam do fazy końcowej i zaczęłam się nad tym zastanawiać ![]() Schaetzchen hydrolat geraniowy jest moim faworytem :yes: Zapach na początku mnie odurzył, ale po przyzwyczajeniu się, zaczyna się dostrzegać świetne działania geranii ![]()
#2315 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Jeśli idzie o zagęstnik, to co masz na myśli? Gumę ksantanową daje się np. do fazy wodnej, żeby spęczniała. Może napisz, jak robiłaś balsam, wtedy okaże się, co trzeba poprawić, żeby był w pełni miksturą z Twoich snów. Też baaaardzo lubię hydrolat geraniowy ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2316 |
Rozeznanie
|
Oczywiście pokręciłam... Z ecospa mam ten hydrolat, a to drzewo herbaciane a nie camelia sinensis
![]() ![]() Idę zaraz na pocztę po moje geranium ![]() Nati, pochwal się co dałaś do tego balsamu! ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2317 |
Zakorzenienie
|
Dopiero zaczynam robić balsamy więc trochę się w tym gubię
![]() Faza wodna: - hydrolat 43,3% - giceryna 10% - structure xl 4% - jedwab 3,3% - niacynamid 3% - NMF 3% Faza olejowa - olej kokosowy 15,1% - macerat z alg 10% - macerat z marchwiowy 3% - lecytyna hlb 4 3,3% Co do zagęstnika to nigdy nie wiem kiedy go dodawać. Teraz już wiem dzięki Tobie, że ksantową do fazy wodnej ![]()
#2318 |
Wtajemniczenie
|
Nati, więc tak:
1. za mało structure, jak mówiłam; 2. nie jestem pewna, czy lecytyna HLB4 współpracuje ze structure - tu masz wskazówki Limarii dotyczące emulgatorów: http://www.mazidla.com/index.php?opt...=257&Itemid=50 3. jeśli chcesz uzyskać gęstszą konsystencję, zawsze możesz zastąpić część olejów masłem karite, tak jak w przepisie: http://www.mazidla.com/index.php?opt...d=276&Itemid=2 W ogóle ten przepis to dobra baza dla robienia balsamów - można zastąpić biobazę odpowiednią parą emulgatorów i dodać różne cuda do fazy wodnej, tak jak to zrobiłaś, ale trzeba zachować ogólne proporcje. |
![]() ![]() |
![]() |
#2319 | |
Rozeznanie
|
Niezamienna fajnie, że malinka się podoba, się nie moge doczekać swojej.
![]() Cytat:
![]() Ja nadal zadowolona ze swojej Larendogry - dodatek olejku z mięty pieprzowej fajnie odświeża, czy po hydrolacie miętowym z Mazideł też jest takie uczucie lekkiego chłodzenia? Jesli tak to już zacieram łapki na jesienne zakupy ![]() Ilona daj znać jak macerat, używałaś już?
![]() |
#2320 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Zastosuje się do zaleceń i zobaczymy co z tego wyjdzie ![]()
![]() |
#2321 |
Wtajemniczenie
|
Chomiku, no pewnie, że dam mu czas - tak tylko na gorąco napisałam, pierwsze wrażenia
![]() Mięta była - dla mnie przynajmniej - cudowna, naprawdę odświeżająca, choć chyba jednak nie chłodząca. Nati, jeszcze o jednym zapomniałam - structure musi dobrze napęcznieć, więc zostaw fazę wodną w spokoju na kilka minut, a potem dobrze zmiksuj. Mój pierwszy kremik ze structure był też za rzadki i trochę się rozwarstwiał, bo byłam zbyt niecierpliwa ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2322 |
Raczkowanie
|
Dziewczynczy myslicie, że moja ulubiona nocną kombinację żel hialuronowy plus olejek jojoba można klaść na Effaclar K?????
Ostatnio z pobytu w bardzo cieplym miejscu wrócilam z acne majorca niestety ![]() ![]() ![]() czy olejek jojoba moze jakos negatywnie reagowac z Effaklar? |
![]() ![]() |
![]() |
#2323 |
Wtajemniczenie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#2324 |
Rozeznanie
|
tez nie wydaje mi się, żeby jojoba z Ha mogły zaszkodzić, kurcze nie fajnie taką pamiątkę z podróży przywieźć - wspolczuje
![]()
#2325 |
Wtajemniczenie
|
Wróbelku, jeśli masz jakieś wątpliwości, zawsze możesz stosować na przemian - jedną noc Effaclar, jedną olej.
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#2326 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2327 |
Rozeznanie
|
No właśnie, na stronie jest wyraźnie napisane, że to zimnotłoczony olej z nasion... Trochę mi zapał ostygł... Chyba sobie zrobię macerat z liści herbaty
![]() Natomiast piękny zapach hydrolatu z geranium osłodził mi to co przeżyłam na poczcie (1,5 godziny wyjęte z życiorysu, pyskówki, awantury...) |
![]() ![]() |
![]() |
#2328 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#2329 |
Wtajemniczenie
|
Oj tak, konkurencja dobrze by poczcie zrobiła... i nam przede wszystkim
![]() Schaetzchen, dobrze, że geranium wynagrodziło Ci męki ![]() Co do oleju herbacianego, to w składzie mamy: Helianthus annus seed oil i Camellia sinensis leaf extract. Na butelce jest wyraźnie napisane (po francusku - polskie tłumaczenie nie zawiera tej informacji) - że olej został uzyskany w procesie maceracji ![]() Na malince natomiast w jednym miejscu jest napisane "z nasion", a w innym "z pestek". W INCI jest "seed oil" ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2330 |
Zadomowienie
|
Dzisiaj zrobiłam mój pierwszy macerat
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2331 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Czy próbowałyście macerować kwiaty lipy? Chciałabym zatrzymać jej zapach ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2332 |
Rozeznanie
|
O właśnie, wczoraj spacerując po Ogrodzie Saskim marzyłam o zmacerowaniu kwiatów lipowych... Nie mam tylko dostępu do ekologicznej lipy. Mam natomiast w ogrodzie dziurawiec, więc może...
Niezamienna, ja z biologii tępa byłam, ale można chyba uznać, że nasiona i pestki malin to to samo ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2333 |
Zakorzenienie
|
Confused_ moje tez wystawały i też miałam pierta, że coś sknociłam ale mój maceracik przeżył i teraz czeka na przetworzenie w balsam do ciałka
![]() ... to samo ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2334 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Powiedzcie mi, czy jak smarujecie się olejami (ciało), to zawsze zostaje Wam taki tłustawy film? Na twarzy mi się ładnie wchłania z HA, na ciało też z nim próbowałam (chociaż mi go trochę szkoda) dawać olejek, po tym jak sam olej nie chciał się wchłonąć, ale nie ma różnicy :c((. Nawet z balsamem dawałam i zawsze mi zostaje. Twarz przyjmuje, a reszta nie? :c(( |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2335 |
Rozeznanie
|
Zostaje, na twarzy też, ale ja się smaruję bardzo obficie (i tylko na noc). HA rzeczywiście "usprawnia" wchłanianie - kiedy dam na twarz olej z HA to czasem muszę jeszcze dosmarowywać samym olejem bo mam ściągniętą skórę.
Dziś chyba zrobię sobie mieszankę różaną (pomysł ściągnięty z BU) - macerat z róży w jojobie, olej z róży z mazideł, q10, olejek rosa damascena... I dam do tego jeszcze olej ryżowy. Teraz pozostaje mi wymyślenie jakieś dobrej marketingowo nazwy. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2336 |
Wtajemniczenie
|
Confused, spokojnie. Będzie dobrze - jeśli płatki sa choćby trochę naolejone, nie powinnaś się martwić
![]() Mentho, Schaetzchen, o lipie marzę do jakiegoś czasu - ale mam tyle zapasów, że chyba za rok... Macerowałabym tak samo, jak wszystkie inne zioła, wymieniając "wkład", żeby zapach był bardziej intensywny. Dodam jeszcze, że lipa ma własności wygładzające i przeciwzmarszczkowe, więc tym bardziej warto... Co do ekologicznej lipy - wystarczy narwać jej gdzieś daleko od miasta i samochodów. Może jakieś firmy zielarskie (np. http://www.darynatury.pl/) mają w ofercie ekologiczną herbatkę z lipy - jak najbardziej do wykorzystania ![]() No tak... pestki i nasiona to jedno... sory ![]() Aso, na mnie też olej nie wchłania się całkowicie, ale zupełnie się tym nie przejmuję. Z warstwą da się noc przeżyć, a rano skóra mięciusieńka ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2337 |
Zadomowienie
|
Dzięki Dziewczyny
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2338 |
Rozeznanie
|
Otrzymałam i ja swoją przesyłkę z Biolandera wczoraj - na pierwszy rzut poszła herbata i rzeczywiście tak jak pisała niezamienna jest to macerat
![]() ![]() Apropos lipy - widzę, że wszystkie mamy podobne pomysły. Lipy tak niesamowicie teraz pachną, że oszaleć można - uwielbiam ten zapach. Jakby się dało go zatrzymać w maceracie to ... ![]() Mam ten swój macerat rożano-hibiskusowy i kurde okazało się, że słoik mam nieszczelny ![]()
#2339 |
Raczkowanie
|
Niezamiennia i choomik, dzieki za odpowiedź i dobre słowo
![]() ![]() ![]() Całe szczęście jest juz lepiej, pewnie po antybiotyku doustnym, co prawda naczytałam sie w innym wątku , że po odstawieniu może wystapic zdwojony wysyp , ale mam nadzieje, ze u mnie tak nie będzie , ha! Dobra wyzaliłam sie i nie zasmiecam watku. Spróbuje połozyc olejek z ha na Effaclar i dam znac czy cos sie dzieje, moze komys sie przyda taka wiedza ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2340 |
Wtajemniczenie
|
Chomiku, spokojnie - na pewno nic się nie stało przez te kilka dni
![]() Wróbelku, powinnaś tylko odczekać, aż się Effaclar wchłonie, a dopiero potem kłaść olej. Z tym olejem herbacianym to właściwie powinnyśmy się wcześniej domyślić - w końcu herbata nie jest rośliną oleistą. EDIT: Właśnie zauważyłam, że Elisabeth zmieniła opis herbatki - pojawiła się informacja, że to macerat, i skład INCI. To mi się podoba - brawo, Biolander! Aha, wczoraj widziałam ekologiczną herbatkę lipową z Darów Natury w sklepie naziemnym, tuż koło mnie... Powstrzymałam się, bo w sobotę jadę na łono natury i mam nadzieję, że na tym łonie zdybię jakąś kwitnącą lipę... Edytowane przez niezamienna_juz_na_nic Czas edycji: 2008-07-03 o 08:49 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:53.