|
Notka |
|
Biochemia kosmetyczna Interesujesz się biochemią kosmetyczną? Chcesz poznać działanie poszczególnych składników zawartych w kosmetykach oraz ich wpływ na zdrowie. Dołącz do nas. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#2851 | |||
Wtajemniczenie
|
Dot.: Oleje, olejki, hydrolaty - ZBIORCZY
List od Pani z ZSK jest pierwsza klasa
![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() Kolor wyszedł taki, bo bazą jest olej z dzikiej róży, a dodałam jeszcze Q10, który jest pomarańczowiuteńki jak... nie wiem co ![]() ![]() EDIT: To mój jubileuszowy post ![]() ![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#2852 |
Wtajemniczenie
|
Pocieszcie mnie troche, bo ja juz nie moge z moja cera... Praktycznie codziennie uzywam olejku z BHA, raz albo dwa w tygodniu tonik z kwasem mlekowym na ktory pozniej nakladam retinoidy (jeszcze rano klindamycyne, choc nie codziennie, bo antybiotyk w sumie chyba sie jakis przyda) - i nic, paskudne zaskorniki jak byly, tak sa
![]() ![]() W dodatku czekam na zamowienie od Thanatosa, juz od dwoch tygodni, 0 kontaktu, a na stronie stan sie nie zmienia ![]() Jedyne z czego jestem zadowolona, to moj nowy mus do ciala (wedlug przepisu ecospowego, ale zrobilam go z 3 rodzajami masel, olejem kokosowym, arganowym i jojoba), ktory wyglada jak bita smietana i slicznie pachnie (pomarancza, ylangiem-ylangiem i troszke geranium) ![]() EDIT: slicznie pachnie rowniez moja truskawkowa maseczka z BU, do ktorej dodalam (bardzo oryginalnie ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2853 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() oczywiście gratuluję 1000 posta ![]() ![]() Cytat:
I tak w ogóle to nie martw się ![]() ![]() super że mus się udał ![]() ![]()
![]() |
#2854 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() W dodatku glupie BU nie wyslalo mi probki tamanu, a taka mialam na nia nadzieje po przeczytaniu wpisu niezamiennej... W ogole nie dostalam zadnej probki, nawet jakiegos glupiego hydrolatu, a zamowienie bylo za prawie 90zl ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2855 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() a może BU miało ograniczoną ilośc tych próbek tamanu? albo po prostu przez przeoczenie nie dostałaś - spróbuj może do nich napisac i zapytac? Edit: tak mnie natchnęło na ten olej tamanu i poczytałam o nim na LU no i sie napaliłam ![]() ![]() Niezamienna jak tam się podoba na podstawie próbki? ![]()
![]() |
#2856 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Rocki, bidulko ![]() ![]() ![]() Co do kremu truskawkowego, to kuszę nim najbardziej samą siebie... Ale paczka z ZSK już wysłana ![]() Za to Ty, Rocki, kusisz mnie maseczką truskawkową - zaczynam żałować, że jej nie kupiłam. Następną razą ![]() BU na pewno nie miało już próbek tamanu ![]() U Thanatosa nigdy jeszcze nie kupowałam - zniechęcają mnie właśnie takie historie jak Twoja. Poza tym nic mnie tam jakoś specjalnie nie kusi, ostatnio staram się maksymalnie uprościć pielęgnację. Ellu, tamanu nie próbowałam ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2857 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#2858 | ||||
Zakorzenienie
|
Nie było mnie wczoraj od południa, a One zdążyły naskrobać dwie strony
![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
a jak radzisz sobie z zapaszkiem makadamii, ja kiedyś pisałam, że kojarzy mi się z ... pasztetem wielkanocnym ![]() a kremik truskawkowy brzmi cudnie ![]() bardzo dziękuję; na alantoinę nie wpadłam bo mi się jakoś zawsze dobrze rozpuszcza a dodaję jej hojnie do wszystkiego Cytat:
![]() tak, ja również bardzo lubię musy z tego przepisu ukręciłam jeszcze kremowy peeling algowy i naprawdę jest cudnie kremowo-masłowy, używanie go to sama przyjemność, na dodatek obłędnie pachnie geranium[ ![]() Cytat:
![]() |
||||
![]() ![]() |
![]() |
#2859 | |
Wtajemniczenie
|
![]() Cytat:
Makadamii używam w małych stężeniach, bo to zdecydowanie nie "mój" olej. Solo ani jako jedyny olej w formulacji nie sprawdza mi się - jest za tłusty. Mam jednak jeszcze jakieś 5 ml, więc rozcieńczam ![]() ![]() ![]() Dziękuję za wszystkie miłe słowa pod adresem kremiku - w imieniu jego i swoim ![]() A bój się, bój... bo jakby co, to wszystko będzie na Ciebie, Kusicielko ![]() ![]() EDIT: Moje Drogie, nowości, nowości: http://mazidla.com/index.php?page=sh...mart&Itemid=27 ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2860 |
Wtajemniczenie
|
Staram sie zawsze spac na plecach (wlasnie z tego powodu), ale moze w nocy sie jakos przekrecam
![]() A z Tanathosa glownie bym chciala lukrecje, bo naczytalam sie o jej wlasciwosciach przeciwtradzikowo-uspokajajacych-likwidujacych zaczerwienienia, reszta zamowienia to tak oprocz ![]() ![]() Edytowane przez rocki Czas edycji: 2008-08-03 o 11:43 |
![]() ![]() |
![]() |
#2861 |
Zakorzenienie
|
Ilona ma rację- za szybko piszecie
![]() Tak każda zachwala ten mus z ecoSpa, że muszę spróbować ![]() Chcę zacząć robić żele do mycia ciała i twarzy, a także szampony. Zacznę od żelu do twarzy. Jaki detergent będzie najlepszy? Edit: zapomniałam o nowosciach na mazidłach- kuszenie ![]()
![]() |
#2862 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2863 |
Raczkowanie
|
dziewczyny! muszę, muszę się pochwalić!
zaraziłyście mnie (tzn. cała biochemia) tymi mazidłami, mazianiem, mieszaniem, ciapaniem i wszystkim, co tam jeszcze wymieniacie! ![]() po kolei, ale jednak wprowadzam sobie nowości, chcąc eksmitować z kosmetyczki takie tam różne dziwne rzeczy, które kiedyś na twarz kładłąm i jakoś mi to sprawnie nawet idzie; i wczoraj usłyszałam: ale masz ładną buzię! jakaś taka ona wypoczęta... (ja mam dwie małe dziewczynki, z którymi 24/24h i trudno podejrzewać mnie o dodatkowy sen czy też godziny w łazience lub u kosmetyczki) myślałam, że z krzesła spadnę, tak mnie to ucieszyło! powiedziała to moja przyjaciółka, której nie widziałam jakieś 2 miesiące ![]() do rocki ![]() ![]() dziewczyny, powiedzcie mi - czy Wy w ogóle używacie jakiegoś kwasu albo retinoidów? bo ja się tak zastanawiam - używam effaclar k - i wiem, że to słaby kwas, ale widzę sporą poprawę... miałam zakusy na coś mocniejszego, jednak teraz myśle, że może na naturę postawić? doradźcie - dalej smarować effaclarem, czy odstawić zupełnie? chociaż chciałabym spróbować kiedyś (jak przestanę karmić) retinoidów - po prostu po to, żeby się przekonać jak na moją skórę działają; i jeszcze jedno - czy używacie jakichś gotowych kremów (nawet tych ekologicznych) czy już tylko swoje mazidła? jeśli tak, to jakiej firmie ufacie? jeszcze jedno (tzn. drugie ![]() dziękuję ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2864 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Sama retinoidów nie używam (i chciałabym i boję się...). Chodzę wokół tematu od dluższego czasu - i nic. te apteczne bez recepty mnie uczuliły (konkretniej ystheal - chociaż nie mam żadnego dowodu na to że to uczulenie na wit.A - prędzej na inny skladnik kremu). No i po tym doświadczeniu boję się sięgnąć po eluage, nie mówiąc już o tych na receptę... Z kwasów używam effaclaru k i acnedermu. Ponieważ jestem wysuszonym mieszańcem, moja skóra toleruje kwasy najwyżej raz w tygodniu. Ale używane tak rzadko spisują się znakomicie. Robię też sobie tonik i olejek salicylowy, robiłam peeling z kwasu migdałowego (na dekolt). Gotowych kremów używam - filtrów ![]() Co do arganu - znam tylko tez z ecospa. Okropnie śmierdzi, ale namiętnie dolewam go do mieszanek, zapach zabijam olejkami eterycznymi - skóra to lubi (chociaż ciężko mi stwierdzić czy konkretnie argan - w mieszance używam kilku olejów). |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2865 |
Zakorzenienie
|
Widziałyscie? Juz mozemy krecic kremy z filtrem http://www.zrobsobiekrem.pl/?217,tego-sun-z-500
![]() "Mineralny filtr UV-A i UV-B, fotostabilny, mikronizowany (cząsteczki wielkości od 10 do 60 nm). Pozwala uzyskać emulsje nie pozostawiające białych śladów (przy zawartości filtra do 15%). Posiada certyfikat Eco-cert. " |
![]() ![]() |
![]() |
#2866 |
Wtajemniczenie
|
My szybko piszemy, a Ty szybko działasz
![]() A przy okazji - Schaetzchen, naprawdę fajnie, że już jesteś, brakowało Cię wśród olejomaniaczek ![]() Rocki, trzeci raz to samo ![]() Kasja25, witaj wśród olejo- i mazidłomaniaczek ![]() Co do Twoich pytań, to ja - w odróżnieniu od Schaetzchen, która już Ci odpowiedziała od siebie - staram się być naturalką, tzn. używać jak najmniej chemii. W związku z tym (i nie tylko tym zresztą - od jakiegoś czasu staramy się o powiększenie rodziny ![]() ![]() ![]() Kremów i w ogóle kosmetyków pielęgnacyjnych kupnych używam tylko na wyjazdach - zawsze biorę ze sobą tubkę kremu różanego albo irysowego Weledy i już. W tym roku po raz pierwszy mam zamiar ukręcić lekką mieszankę olejową na dzień i ją zabrać zamiast kremu, o czym chyba już pisałam w innym wątku. Weledę w ogóle wielbię i uważam za świetną, choć ostatnio przyszło mi do głowy, że mój ukochany krem różany może być na rafinowanym oleju z róży, bo ma kolor prawie biały, a olej różany jest wściekle pomarańczowy ![]() ![]() ![]() Psycho, fajnie ![]() Tlenek cynku działa tez zabójczo na wypryski. |
![]() ![]() |
![]() |
#2867 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Uprzejmie donoszę, że oprócz śliwki w mazidłach, zamówiłam w BU hydrolat i maseczkę czereśniową (czereśnie to chyba jednak moje ulubione owoce). Oprócz tego jeszcze eclipta, 2 inne maseczki i serum lemon - nie mogę dojść do ładu z brodą - co wyleczę jedno ufo, to ląduje drugie - sama już nie wiem co robić... ta broda to chyba przeszczepiona od kogoś innego. Alieny robią mi się tylko tam (może powinnam się z tego cieszyc...). Przestałam się smarować tam olejem (bo może któryś zapycha?), staram się pamiętać, żeby siedząc przed komputerem i czytając wizaż nie opierać brody o rękę (bakterie)... Na noc daję kwasior (częściej niż na resztę twarzy), lub vitelle ictamo, teraz latem boję się tak obdzierać bez pamięci, może to serum rozprawi się z prycholami. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2868 |
Wtajemniczenie
|
Schaetzchen, dzięki
![]() Pewnie wiesz, że wypryski w okolicach żuchwy często są oznaką problemów hormonalnych... Też je czasem, w niektórych miesiącach miewam, ale grzecznie znikają po kilku dniach. Sprawdzałam - w moim przypadku korelacja między lądowaniem ufo w tych okolicach a zakłóceniami cyklu działa niezawodnie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2869 |
Rozeznanie
|
Holender, może to hormony
![]() ![]() |
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#2870 |
Raczkowanie
|
dziewczyny dziękuję!
niezamienna - ja też trzymam kciuki! ![]() no to nie wiem, co z tymi kwasami i retinoidami... na razie sobie poczekam z decyzją - mam czas ![]() chyba zamówię sobie ten argan z ecospa - sprawdzę go na sobie; a może któraś z Was używała tego? http://www.lavera.com.pl/p175-mleczk...filtrem.40.htm ciekawi mnie opinia o nim... schaetzchen - a to są takie ufo - UFO??? bo ja mam też wciąż na żuchwie, ale to są takie otwarte zaskórniki... choć teraz z effaclarem mniej jakby (w ogóle gładsza ta cera, jaśniejsza - to chyba serum vit.c, lepiej się goją miejsca po wypryskach i jak tak ma być to... hurra!) |
![]() ![]() |
![]() |
#2871 |
Rozeznanie
|
![]() No i sprawa jest o tyle dziwna, że reszta twarzy - OK. Tylko ta broda... (nawet nie cała żuchwa - broda!) |
![]() ![]() |
![]() |
#2872 |
Wtajemniczenie
|
Kasjam25
![]() Ja nie używałam tego mleczka Lavery, ale tu masz dyskusję naturalek o filtrach - między innymi o tym właśnie. Edytowane przez niezamienna_juz_na_nic Czas edycji: 2008-08-04 o 19:38 |
![]() ![]() |
![]() |
#2873 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() tak czy owak wrocilam do zasady mniej, jest wiecej. wrocilam do syndetu seba med, nastepnie przemywam twarz woda z cytryny, spryskuje hydrolatem z oczaru, na to krem aveny, a po jakiej pol-godz. zel z aloesem, kw. hialuronowym, algami i co tam on jeszcze zawiera. rano krem pod oczy, reszte twarzy spryskuje hydrolatem z oczaru i basta, finito. jak sytuacja powoli sie unormuje, chche wprowadzic jakies elementy bardziej pielegnacyjne. na razie czekam, bo czego jeszcze u mnie nigdy nie obserwowalam, jak przejade reka po polikach, to wyczuwam cala mase podskornych mini krosteczek. moge jedynie pytac co to? kto to? ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2874 |
Wtajemniczenie
|
Dostałam dziś paczkę z ZSK
![]() ![]() ![]() Na razie buteleczki obwąchałam, przede mną noc z żurawiną. Wszystkie produkty pachną fajnie - żurawina czymś zielonym bliżej niezidentyfikowanym, a truskawka po chwili pachnie tak świeżo... jak dla mnie to arbuzem ![]() ![]() A propos hydrolatów- czy żadna z Was nie zauważyła, że one są z Bułgarii??? Wyraźnie jest to na nich napisane. To tłumaczyłoby ich stosunkowo niewysoką cenę i dziwne (ale jak dla mnie dość ładne, takie trochę zabawne, gadżeciarskie) opakowania - one są po prostu cudzoziemskie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2875 |
Przyczajenie
|
Hej
Na wstępie się przywitam - czytam Was namiętnie od kilku tygodni. Równie namiętnie robię zakupy na mazidłach i w ZSK. I też postanowiłam łykać to co średnio we mnie wsiąkało lub wyjątkowo nie pasowało mi zapachem. Efekt miałam podobny. Bolące gule na żuchwie, szyji. Odstawiłam i zaczynam wracać do normalności. Nie wiem czy będę jeszcze próbować zimą. Zniechęciłam się trochę bo ślady nie myślą zniknąć ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2876 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() kasiek, sprobuj potraktowac te przebarwienia kwasami. jak nie teraz to jesienia. a i jeszcze dodam, ze jak nigdy (tzn. moze w okresie dojrzewania) nie mialam problemow z cyklem- zawsze regularne miesiaczki, praktycznie co do dnia. a teraz wyobrazcie sobie, ostatnia wystapila w jakims niecalo 3 tygodniowym odstepie od poprzedniej. chyba okrzykne tego wiesiolka winnym. precz z wiesiolkiem, wiesiolek na stos ![]() ![]() kasiek pisz, pisz, z nieba mi spadasz ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2877 |
Przyczajenie
|
Z obcymi walczę już lat kilkanaście ale nigdy nie miałam takich dużych, bolących
![]() ![]() Tak sobie przypominam, że na tych obcych stosowalam nawet maść ichtiolową i też nie dawała im rady. A potem zniknęli pozostawiając jedynie ślady... Widać tak mamy... Może kiedyś odkryjemy jakieś plusy naszej inności ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2878 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() eeh, a tak chcialam zeby bylo pieknie. bo z jednej strony skora z wypryskami, a zdrugiej wysuszona. dla mnie rowniez nie ma odpowiedniego kosmetyku. zyczylabym sobie jakis prosty nieskomplikowany, ktory dobrze by mi sluzyl. nie oczekuje cudow, tylko, zeby nie zapychal mi porow, a jednoczesnie nawilzal. kasku,a czego dokladnie uzywasz, moze mozesz cos polecic, chetnie rownie cos pod oczy ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2879 |
Rozeznanie
|
hej dziewczyny
![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2880 |
Wtajemniczenie
|
Witaj, Kasiek
![]() Dziewczyny, przykro mi, że tak macie. Na pocieszenie powiem Wam, że też dwa lata temu miałam niespodziewany wysyp podobny do tego, który opisuje Dau - wielkie, codziennie pojawiające się, ropne ufo na brodzie i w ogóle na żuchwie. Próbowałam walczyć kremem z kwasami (Iwostinem, zdaje się, potem Effaclarem) - efekty były mizerne. Skończyło się u dermatologa na antybiotykach, ale problem wrócił natychmiast po zakończeniu serii doksacykliny. Wtedy postawiłam na nawilżanie uspokojenie cery - trafiłam na krem irysowy Weledy, który bardzo mi pasował (po prostu poczułam ulgę natychmiast po jego nałożeniu) i używałam tylko jego przez dłuższy czas. Do tego hydrolat i woda termalna. Zaczęłam myć twarz tylko raz dziennie. Cera się trochę uspokoiła, a wtedy zaczęłam powoli wprowadzać wizażowe hity - tonik octowy, oleje itd., obserwując uważnie reakcje skóry. Jeszcze nie raz miałam (i mam) wysyp, szczególnie przed @ albo po jakimś niefortunnie dobranym mazidle, ale nie wpadam już w panikę i zwykle w parę dni udaje mi się paskudztwo okiełznać. Głowy do góry - Wam też się uda!!! grunt to nie zmieniać kosmetyków zbyt często, bo skóra oszaleje. Oczywiście jeśli problem jest ciągły i poważny, radzę udać się do lekarza, a najlepiej na wymaz ![]() Dau, wiesiołek wpływa na organizm kobiety, i to mocno - ja biorę go od jakiegoś roku (chyba ![]() ![]() Dusiu, na pewno coś znajdziesz tu: http://www.wizaz.pl/forum/showthread...ejki+eteryczne Olejki eteryczne same w sobie raczej nie nawilżają skóry, warto dodać do nich jakiś bazowy olej roślinny, np. z migdałów, ze słonecznika, oliwę z oliwek (a raczej je do oleju bazowego ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 05:52.