Tabletki YAZ - zbiorczy, cz.2 - Strona 10 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Ginekologia

Notka

Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-01-18, 10:28   #271
kaktusica
Raczkowanie

Dot.: Tabletki YAZ - zbiorczy, cz.2

Dziekuje za słowa pokrzepienia

Cytat:
Napisane przez frozenstrawberries Pokaż wiadomość
Zresztą zazdroszcze, że masz tylko jedno takie pojedyncze plamienie. Jak ja połączyłam opakowania to plamienie występowało przez prawie cały okrągły miesiąc
ojej.. biedaku! <głaszcze>
Stary 2010-01-18, 13:24   #272
tosia14
BAN stały

przestępstwo

Edytowane przez zlosliwiec
Czas edycji: 2010-01-18 o 14:34
tosia14 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-18, 15:27   #273
DarkNoir
Zakorzenienie

GG do DarkNoir

Cytat:
Napisane przez kaktusica Pokaż wiadomość
Dziekuje za słowa pokrzepienia

ojej.. biedaku! <głaszcze>
Ja miałam to samo po łączeniu opakowań - skąpy okres przez cały miesiąc ;]
DarkNoir jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-18, 16:25   #274
kaktusica
Raczkowanie

Moje plamienio\krwawienia niestety nasiliły się po południu.. eh eh.
Dziwne, bo naprawde przy ostatnim łączeniu opakowań nic takiego mi się nie przytrafiło..
I oczywiście, wkręciłam sobie i wkręcam.. No. ;|
Stary 2010-01-18, 17:11   #275
zagubiona89r
Zakorzenienie

Cytat:
Moje plamienio\krwawienia niestety nasiliły się po południu.. eh eh.
Dziwne, bo naprawde przy ostatnim łączeniu opakowań nic takiego mi się nie przytrafiło..
I oczywiście, wkręciłam sobie i wkręcam.. No. ;|

Ale jak przeczytasz ulotkę to pisze w niej, że połączenie opakowań NIE GWARANTUJE zatrzymania krwawienia z odstawienia. U niektórych są plamienia, a u niektórych w końcu występuje normalne krwawienie z odstawienia. Uspokoi się przy następnym opakowaniu.

... znam słowa, które jak atropina rozszerzają źrenice i zmieniają kolor świata. Po nich nie można już odejść ...
zagubiona89r jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-18, 18:04   #276
kaktusica
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez zagubiona89r Pokaż wiadomość
Ale jak przeczytasz ulotkę to pisze w niej, że połączenie opakowań NIE GWARANTUJE zatrzymania krwawienia z odstawienia. U niektórych są plamienia, a u niektórych w końcu występuje normalne krwawienie z odstawienia. Uspokoi się przy następnym opakowaniu.
Moje krwawienie pojawiło się na 18 tabletce blistra z którym połączyłam poprzednie opakowanie.
Stary 2010-01-18, 18:12   #277
zagubiona89r
Zakorzenienie

Cytat:
Moje krwawienie pojawiło się na 18 tabletce blistra z którym połączyłam poprzednie opakowanie.

Może się pojawić na początku w połowie pod koniec itd. Po prostu to nie jest "naturalny" stan przyjmowania tabletek i każda kobieta za każdym razem zareaguje inaczej.

Jak nie zapomniałaś jakiejś tabletki i nie postąpiłaś w takim wypadku niezgodnie z ulotką to nie masz powodów do zmartwień. Od następnego opakowania po przerwie powinno być ok.

... znam słowa, które jak atropina rozszerzają źrenice i zmieniają kolor świata. Po nich nie można już odejść ...
zagubiona89r jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2010-01-19, 08:43   #278
anusiaczekk
Przyczajenie

Witajcie dziewczynki
Mam pytanko w zeszłym tygodniu byłam u lekarza. Ponieważ przyjmowałam Qlairę lekarz zmianił mi na Yaz, czy któraś z Was miała taką zmianę?? Chciałabym wiedziec czy coś sie u Was zmieniło. Jak Wasze organizmy toą przeprawę zniosły...
Pozdrawiam Was Goraco i dziękuję za każda informację
Pozdrówki z Olsztyna
anusiaczekk jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-19, 09:32   #279
201701251209
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez anusiaczekk Pokaż wiadomość
Witajcie dziewczynki
Mam pytanko w zeszłym tygodniu byłam u lekarza. Ponieważ przyjmowałam Qlairę lekarz zmianił mi na Yaz, czy któraś z Was miała taką zmianę?? Chciałabym wiedziec czy coś sie u Was zmieniło. Jak Wasze organizmy toą przeprawę zniosły...
Pozdrawiam Was Goraco i dziękuję za każda informację
Pozdrówki z Olsztyna
Poczytaj trochę watek, może taki przypadek zmiany tabsów jak Twój był poruszany
201701251209 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-19, 11:08   #280
anusiaczekk
Przyczajenie

Przeczytałam całe forum, pierwsze i kontynuację i nie znalazłąm takiego przypadku, dlatego zadałam takie pytanko Poszukuje dziewczyn które zmianiły Qlairę na Yaz!!! jakie sa efekty, czy były znaczące zmiany??
Pozdrówki
Stary 2010-01-19, 11:12   #281
201701251209
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez anusiaczekk Pokaż wiadomość
Przeczytałam całe forum, pierwsze i kontynuację i nie znalazłąm takiego przypadku, dlatego zadałam takie pytanko Poszukuje dziewczyn które zmianiły Qlairę na Yaz!!! jakie sa efekty, czy były znaczące zmiany??
Pozdrówki
Może ktoś się odezwie

Ale niestety nie można odpowiedzieć na Twoje pytanie, Tak było super po zmianie, albo Nie czułam się po zmianie fatalnie.
Z tabsami niestety jest tak, że to indywidualna sprawa jak organizm na nie zareaguje
201701251209 jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-01-19, 15:44   #282
saskaaa
Przyczajenie

Hej dziewczyny! Dzisiaj byłam u gina, ale nie robił mi żadnego badania, ciśnienia nie zmierzył tylko od razu przepisał mi po kilku pytaniach YAZ. Powiedział tylko, że w czasie pierwszego opakowania mam przyjść na rozmowę i wtedy mnie zbada żeby zobaczyć czy wszystko ok.
Nie powinno się czasami zbadać chociaż ciśnienia, krwi albo coś? Tylko tak od razu z marszu?
saskaaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-20, 07:27   #283
anusiaczekk
Przyczajenie

Powinno się zbadać ciśnienie, powinien zapytać się czy nie masz problemów z tarczycą, powinien zapytać się czy nie palisz papierosów, bo z ulotki wynika że YAZ!! jest dość specyficznym lekiem pod względem skutków ubocznych, ponieważ przeczytałam dokładnie ulotkę i sporo ma tych skutków ubocznych (dodatkowych) w porównaniu do Qlairy czy Logestu które przyjmowałam.
Ponawiam swoje pytanie czy któraś w Was Kochane zmieniała Q na Yaz??
Dzięki
POzdrówki
Stary 2010-01-20, 11:12   #284
Zuzianna
Raczkowanie

Send a message via Skype™ to Zuzianna

Hej, znów ja.
Jak już wcześniej opisałam swój problem, połączyłam opakowania, przez cały czas tego połączonego opakowania miałam brązowe plamienia. Teraz kiedy jestem trakcie tabletek placebo, powinno pojawić się krwawienie a go niestety nie ma, tylko te brązowe plamienia nasiliły się. Czy mam to traktować jako 'krwawienie z odstawienia'? Bo już sama nie wiem co sądzić, zaczęła się pojawiać 'schiza'. Przed niechcianą ciążą. W gruncie rzeczy jest to niemożliwe, bo z moim TŻ zabezpieczamy się też jeszcze dodatkowo 'mechanicznie'.
Proszę o odpowiedź.
Z góry dzięki!

Zuzianna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-20, 15:50   #285
frozenstrawberries
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez saskaaa Pokaż wiadomość
Hej dziewczyny! Dzisiaj byłam u gina, ale nie robił mi żadnego badania, ciśnienia nie zmierzył tylko od razu przepisał mi po kilku pytaniach YAZ. Powiedział tylko, że w czasie pierwszego opakowania mam przyjść na rozmowę i wtedy mnie zbada żeby zobaczyć czy wszystko ok.
Nie powinno się czasami zbadać chociaż ciśnienia, krwi albo coś? Tylko tak od razu z marszu?
Generalnie lekarz powinien przeprowadzić dokładny wywiad z pacjentką na temat różnych dolegliwości, także w rodzinie. Powinien zapytać o papierosy, problemy z zylakami i inne różne kwestie. Dodatkowo należy przedstawić wyniki badania krwi (cholesterol, bilirubina, glukoza), badania moczu, ewentualnie cytologie. Przynajmniej moja obecna lekarka tego wymaga. Pierwsze tabletki przepisała mi inna pani doktor, która po pobieżnym badaniu stwierdziła, że jestem zdrowa jak ryba i od razu wcisnęła właśnie te tabletki. Wcześniej przygotowane wyniki badania krwi jej musiałam wcisnąć na siłę, a ona na to że nie potrzebnie się fatygowałam !
Po tym stwierdziłam, że tabletki to jednak dość poważna sprawa i postanowiłam zmienić lekarza.

Cytat:
Napisane przez Zuzianna Pokaż wiadomość
Hej, znów ja.
Jak już wcześniej opisałam swój problem, połączyłam opakowania, przez cały czas tego połączonego opakowania miałam brązowe plamienia. Teraz kiedy jestem trakcie tabletek placebo, powinno pojawić się krwawienie a go niestety nie ma, tylko te brązowe plamienia nasiliły się. Czy mam to traktować jako 'krwawienie z odstawienia'? Bo już sama nie wiem co sądzić, zaczęła się pojawiać 'schiza'. Przed niechcianą ciążą. W gruncie rzeczy jest to niemożliwe, bo z moim TŻ zabezpieczamy się też jeszcze dodatkowo 'mechanicznie'.
Proszę o odpowiedź.
Z góry dzięki!
Naprawdę przesadzasz, po prostu twój organizm źle zareagował na połączenie opakowania, stąd te objawy. Miałam dokładnie tak samo, gdy łączyłam opakowania. Poza tym dziwie się, że schizujesz przed ciążą, skoro dodatkowo się zabezpieczaliście.
frozenstrawberries jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2010-01-20, 19:45   #286
eala5
Przyczajenie

Oriętuje sie moze ktos na temat wziecia tabletyki yaz nie wten dzien co powinno sie.A wiec wzielam wczesniej niz dostalam okres .. i bylo to wczoraj bo wlasnie krwawilam i to byla data ktora mialam dostac okres , i przyjelam ta tabletke wczoraj .. a bylo to po stostunku mysalam ,ze cos mi sie naruszylo i dostalam okres . i teraz jestem w kropce nie wiem czy mam dzis tez ja brac czy czekac az sie pojawi ta wlasciwa miesiaczka ,, a do ginekologa dopiero jutro pojde ... pomocy ?

---------- Dopisano o 20:45 ---------- Poprzedni post napisano o 19:49 ----------

hej odpowiesz mi na to pytanie ? Oriętuje sie moze ktos na temat wziecia tabletyki yaz nie wten dzien co powinno sie.A wiec wzielam wczesniej niz dostalam okres .. i bylo to wczoraj bo wlasnie krwawilam i to byla data ktora mialam dostac okres , i przyjelam ta tabletke wczoraj .. a bylo to po stostunku mysalam ,ze cos mi sie naruszylo i dostalam okres . i teraz jestem w kropce nie wiem czy mam dzis tez ja brac czy czekac az sie pojawi ta wlasciwa miesiaczka ,, a do ginekologa dopiero jutro pojde ... pomocy
eala5 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-20, 20:47   #287
Neciak89
Zakorzenienie

Na prawde nie musisz nie wiadomo ile pisac prywatnych wiadomosci jak i na profilu! z reszta odpowiedz juz dostalas.

Kosmetycznie

Cytat:
Z kobietami nigdy nic nie wiadomo, bo są jak fizyka kwantowa. Znając położenie kobiety nie jesteś w stanie stwierdzić co ona myśli a znając jej myśli nie jesteś w stanie stwierdzić gdzie ona jest.
(...)Kobieta jest dla siebie taką samą zagadką jak dla świata zewnętrznego.
Neciak89 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-21, 08:49   #288
kambooania
Przyczajenie

hej dziewczyny !

Biore Yaz od pięciu miesięcy /pierwsze tabletki/. Poczatki byly rożne..:bolaly piersi, nastroje zmienne..to przeszło. Ostatnio jednak zauważyłam gwałtowne zmiany temperatury ..jakby takie fale gorąca , mocniej tłuści mi sie cera i włosy. Nalezy wspomnieć , ze miewałam problemy z cerą ale raczej sama powodowałam je swoim wyduszaniem ....
Okres mam góra trzydniowy(to raczej nie do konca dobrze)...na białych czyli niby ok
Martwie się tą cerą...bo to juz troche czasu mineło odkąd organizm sie miał przyzwyczaić do hormonów.
Jutro ide do gin. i nie wiem czy nie warto zmienic tabletek? Jaka jest Wasza opinia?

Edytowane przez kambooania
Czas edycji: 2010-01-21 o 09:09
kambooania jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-21, 11:47   #289
karolinka86
Zakorzenienie

Ja od prawie roku mam problemy z okresem. Oczywiście u lekarza byłam Ponieważ pól roku okresu nie było (nie byłam w ciąży) dostałam skierowanie na różne badania m.in. USG dopochwowe, TSH, prolaktyne... I okazaao sie że te zaburzenia mam na tle hormonalnym Dostałam tabletki Yasminelle na 3 miesiące... Srednio sie po nich czułam tzn ciągle chodziłam zmęczona, bez energii itp Okres po nich się pojawił ale jakiś dziwny, bo albo bardzo skąpy praktycznie samo plamienie albo ze 2 dni bardzo intensywnie...
Powiedzialam o tym lekarzowi i dostalam inne tabletki, tym razem Yaz... A jeśli sie nie mylę, to one maja ten sam sklad co Yasminelle Nie uwazacie, że to bez sensu?

karolinka86 jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-01-21, 23:52   #290
Aga_22
Przyczajenie

Hej Mam niecny plan przesunięcia sobie dnia krwawienia , jednak nie chcę skrócać "przerwy" tak jak to pisze w ulotce, bo wtedy wyszedłby tylko 1 dzień, czyli prawie jakbym połączyła opakowania. Czy mogę po prostu w ostatnim tygodniu wziąć 4 tabsy i potem zrobić sobie 4-dniową przerwę i nowy blister, a te 3 pozostałe zostawić sobie jako zapasowe? Czy podczas takiej przerwy będę zabezpieczona? Tak doradzają w przypadku zapomnienia w ulotce, ale mimo to nie jestem pewna... Któraś tak już zrobiła?
Aga_22 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-22, 07:42   #291
wdowa_po_leninie
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Aga_22 Pokaż wiadomość
Hej Mam niecny plan przesunięcia sobie dnia krwawienia , jednak nie chcę skrócać "przerwy" tak jak to pisze w ulotce, bo wtedy wyszedłby tylko 1 dzień, czyli prawie jakbym połączyła opakowania. Czy mogę po prostu w ostatnim tygodniu wziąć 4 tabsy i potem zrobić sobie 4-dniową przerwę i nowy blister, a te 3 pozostałe zostawić sobie jako zapasowe? Czy podczas takiej przerwy będę zabezpieczona? Tak doradzają w przypadku zapomnienia w ulotce, ale mimo to nie jestem pewna... Któraś tak już zrobiła?
ja tak robię często np jutro biorę 19stą tabletkę i mam przerwę. jest to bezpieczne

wdowa_po_leninie jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-22, 10:46   #292
roxxxxy
Raczkowanie

GG do roxxxxy

dziewczyny mam pytanie....
biore yaz od maja i zawsze okres miałam w dniu kiedy brałam różową tabletke z nowego blistra i miałam go przez 4-5 dni, nie był obfity, ale taki normalny... i teraz dostałam w dniu ostatniej tabletki placebo i trwał do wczoraj czyli 2 dni i to nie był taki normalny okres tylko plamienie, czym moze to byc spowodowane?
Stary 2010-01-22, 15:40   #293
PinkSlip
Różowy Jednorożec

A nie brałaś jakiś mocniejszych leków?

Dziewczyny, właśnie co do leków. Ibuprom nie wpływa na tabletki, to przeczytałam w pierwszej części wątku. A Ibuprom zatoki?
Stary 2010-01-22, 16:18   #294
Neciak89
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez PinkSlip Pokaż wiadomość
A nie brałaś jakiś mocniejszych leków?

Dziewczyny, właśnie co do leków. Ibuprom nie wpływa na tabletki, to przeczytałam w pierwszej części wątku. A Ibuprom zatoki?
Wątpie, żeby wpływał jakkolwiek

Kosmetycznie

Cytat:
Z kobietami nigdy nic nie wiadomo, bo są jak fizyka kwantowa. Znając położenie kobiety nie jesteś w stanie stwierdzić co ona myśli a znając jej myśli nie jesteś w stanie stwierdzić gdzie ona jest.
(...)Kobieta jest dla siebie taką samą zagadką jak dla świata zewnętrznego.
Neciak89 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-22, 17:27   #295
PinkSlip
Różowy Jednorożec

W ulotce w sumie nic takiego nie ma...
Stary 2010-01-23, 10:47   #296
Anulka12617
Raczkowanie

Witajcie Drogie Panie. Mam pytanie i licze ,że mi pomożecie i nie wyśmiejecie...
Pani doktor przpeisała mi tabeltki Yaz- moje pierwsze tabletki antykoncepcyjne. Mialam je zaczac brac w lutym ale to chyba nie wyjdzie....Chodzi o co....Otoz od okolo roku po saunie , cieplym prysznicu na dolnej lydce niedaleko od kosci piszczelowej wyskakuje mi taki ''wzgórek'' co jest wg najprawdopodniej żyłą Gdy temperatura ciała się ustablizuje problem znika....Postanowilam mimo to brac tabeltki az tu wczoraj patrze a na tylnej łydce nad kolanem mam żylaka Strasznie widoczna zielona żyłę wielkosci ok 2cm....Przerazilam sie bo mam dopiero 21 lat i ladne ,zgrabne nogi ...poki co Z 2 strony nie mogę pozwolić sobie na dziecko i tabletki chce brac koniecznie....Wiem ,że powoduja powstawanie zylakow ...Czy jednak musze sie skreslic?? Odpowiedz wydaje sie ozywista ale ja jak zwykle mam nadzieje....
Anulka12617 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-23, 11:37   #297
ojejka89
Zadomowienie

wystajaca żyła niekoniecznie musi być prawdziwym żylakiem.. udaj sie jeszcze raz do lekarza i porozmawiaj z nim o tym
ojejka89 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-23, 12:13   #298
Kamnicanka
Raczkowanie

Dziewczyny, a czy to jest możliwe, żeby yaz podniósł testosteron??
Ja robiłam badania przed braniem tabsów i miałam w normie (w środkowej granicy), później odłożyłam tabsy i zrobiłam badania 2-3 dni później i wyszedł powyżej normy
Przecież tabsy mają niby obnizac androgeny...
Kamnicanka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-23, 12:52   #299
ojejka89
Zadomowienie

z tego co wiem to badania na hormony nalezy robic nie wczesniej niz pol roku po odstawieniu tabletek, zeby byly wiarygodne...
jesli sie myle-prosze mnie poprawic.

ehh wlasnie zauwazylam ze zalozylas wczesniej juz taki watek i dostalas podobna odpowiedz..

Edytowane przez ojejka89
Czas edycji: 2010-01-23 o 12:57
ojejka89 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-23, 13:29   #300
Kamnicanka
Raczkowanie

Owszem, ale my się chyba nie rozumiemy. Ja nie chciałam moich wyników, kiedy organizm unormowałby się po odstawieniu tabletek.
Badania robiłam 3-4 dni po odstawieniu tabsów, czyli powinien utrzymać się poziom hormonów z czasów, kiedy brałam tabsy. Skoro tabsy mają go obniżać, to jakim cudem jest podwyższony??
Kamnicanka jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Ginekologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości