Tabletki YAZ - zbiorczy, cz.2 - Strona 100 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Ginekologia

Notka

Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-12-17, 08:04   #2971
Leyla89
Zadomowienie

Dot.: Tabletki YAZ - zbiorczy, cz.2

Natalka_Pralka

dzięki
wzięłam normalnie wczoraj...nie czekałam do wieczora, wzięłam w południe bo chciałam ustalić wygodną dla siebie godzine.
Z biegiem dnia pojawiło się krwawienie co prawda niewielkie ale jednak. Wiec to jednak okres musiał być Dość często tak mam ze zaczyna sie skromnie....

Leyla89 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-12-17, 12:11   #2972
jeannet88
Raczkowanie

hej dziewczyny to już tydzień jak zaczęłam plamic( przypominam ze 2 tygodnie temu pominęłam 2 tabletki) a we wtorek mam dostać okres.
wyczytałam na jakimś forum ze najlepiej jest odłożyć tabletki poczekać 7 dni i zacząć nowe opakowanie. czy dobrze robię??
a możne lepiej odstawić tabletki na ten jeden miesiąc?
do lekarza dopiero idę we wtorek
jeannet88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-12-18, 12:31   #2973
Leyla89
Zadomowienie

Exclamation Dot.: Tabletki YAZ - zbiorczy, cz.2

dziewczyny to jest moja 3 tabletka pierwszego opakowania...
wzięłam ją o stałej porze ale nie w tym rzecz a mianowicie: jeżeli wystąpi jednorazowy incydent ,,luźnego,, stolca właśnie w granicy do 4 godzin to co wtedy??? A co jeśli wystąpi np po 4.5 godz lub 5 ?

Stary 2010-12-18, 12:41   #2974
wdowa_po_leninie
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Leyla89 Pokaż wiadomość

dziewczyny to jest moja 3 tabletka pierwszego opakowania...
wzięłam ją o stałej porze ale nie w tym rzecz a mianowicie: jeżeli wystąpi jednorazowy incydent ,,luźnego,, stolca właśnie w granicy do 4 godzin to co wtedy??? A co jeśli wystąpi np po 4.5 godz lub 5 ?
Jednorazowa wizyta w toalecie (nawet taka za luźniejszą potrzebą ) to jeszcze nie biegunka - nie sprawi, że wydalisz tabletkę. Tak więc nie ma znaczenia czy pójdziesz za potrzebą raz po 2 godzinach czy po 6ściu. Gorzej jakby ten stan się utrzymywał dłużej a wizyty w toalecie były częstsze.

wdowa_po_leninie jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-12-18, 12:50   #2975
Leyla89
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez wdowa_po_leninie Pokaż wiadomość
Jednorazowa wizyta w toalecie (nawet taka za luźniejszą potrzebą ) to jeszcze nie biegunka - nie sprawi, że wydalisz tabletkę. Tak więc nie ma znaczenia czy pójdziesz za potrzebą raz po 2 godzinach czy po 6ściu. Gorzej jakby ten stan się utrzymywał dłużej a wizyty w toalecie były częstsze.
Dziękuje Ci bardzo, jesteś aniołem!
Po godzinie od przyjęcia tabletki zaczęło mi bulgotać w brzuchu i zaraz czarne myśli zaczęły krążyć odpukać na razie nie mam takiej potrzeby, ale wolałam zapytać.

Stary 2010-12-18, 13:53   #2976
wiadomekpl
Przyczajenie

witam ja mam takie pytanko

moja kobitka bierze tabletki yaz

skończyła 1sze opakowanie ( miała okres w 3 pigułce placebo tylko ze okres był mniej obfity, i skończył sie dzień później jak nigdy o.o to normalne?)

i nasuwa mi sie tu pytanie, kiedy powinna zacząć 2gie opakowanie? dopiero gdy skończy 1sze w całości ( wszystkie białe tabletki) czy odrazu w 1szy dzień miesiączki powinna zażyć różowa tabletke z nastepnego opakowania?? bo wlasnie tak zrobiła(dokonczyła cały blister i zaczeła nowe opakowanie czyli w ten 2gi dzień okresu zjadła różową) i nie wiem czy jest wszystko oki i czy trzeba uzywac prezerwatyw, pomocy

troche zmętliłem to, ale mam nadzieje ze ktoś bedzie wiedzial o co tu chodzi
wiadomekpl jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-12-18, 13:58   #2977
wdowa_po_leninie
Zakorzenienie

Cytat:
Dziękuje Ci bardzo, jesteś aniołem!
Po godzinie od przyjęcia tabletki zaczęło mi bulgotać w brzuchu i zaraz czarne myśli zaczęły krążyć odpukać na razie nie mam takiej potrzeby, ale wolałam zapytać.

Cytat:
Napisane przez wiadomekpl Pokaż wiadomość
witam ja mam takie pytanko

moja kobitka bierze tabletki yaz

skończyła 1sze opakowanie ( miała okres w 3 pigułce placebo tylko ze okres był mniej obfity, i skończył sie dzień później jak nigdy o.o to normalne?)

i nasuwa mi sie tu pytanie, kiedy powinna zacząć 2gie opakowanie? dopiero gdy skończy 1sze w całości ( wszystkie białe tabletki) czy odrazu w 1szy dzień miesiączki powinna zażyć różowa tabletke z nastepnego opakowania?? bo wlasnie tak zrobiła(dokonczyła cały blister i zaczeła nowe opakowanie czyli w ten 2gi dzień okresu zjadła różową) i nie wiem czy jest wszystko oki i czy trzeba uzywac prezerwatyw, pomocy

troche zmętliłem to, ale mam nadzieje ze ktoś bedzie wiedzial o co tu chodzi
Cytat:
jasnoróżowe tabletki przyjmuje się przez pierwsze 24 dni, a nastepnie białe tabletki przez ostatnie 4 dni. Nowy blister należy rozpocząć od razu (24 jasnoróżowe, a następnie 4 białe tabletki) bez stosowania przerwy między dwoma blistrami.
Kończy się jedno opakowanie, od razu zaczynamy drugie - nie patrzymy już wtedy na krwawienie itp - po prostu lecimy schemat. Ot, cała filozofia.

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2010-12-18, 14:42   #2978
Leyla89
Zadomowienie

Mam jeszcze jedno pytanko... zaczynam więc mogę być trochę natarczywa zauważyłam, że odkąd biorę tabletki (godz. 11:30) wieczorem ok godz 19-20 oddaję luźniejszy stolec (nie jest to żadne powiedzmy rozwolnienie czy tez biegunka). Stąd moje pytanie: czy ma to wpływ na skuteczność tabletek?

Stary 2010-12-18, 14:50   #2979
wdowa_po_leninie
Zakorzenienie

Cytat:
Mam jeszcze jedno pytanko... zaczynam więc mogę być trochę natarczywa zauważyłam, że odkąd biorę tabletki (godz. 11:30) wieczorem ok godz 19-20 oddaję luźniejszy stolec (nie jest to żadne powiedzmy rozwolnienie czy tez biegunka). Stąd moje pytanie: czy ma to wpływ na skuteczność tabletek?
Nie.

Stary 2010-12-18, 15:00   #2980
Leyla89
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez wdowa_po_leninie Pokaż wiadomość
Nie.
Dziękuje, dziękuje
w razie wątpliwości bede pytać... 3 dzień a już tyle pytań

Stary 2010-12-18, 16:03   #2981
olcia_8715
Raczkowanie

GG do olcia_8715

Hej dziewczyny- pisałam wcześniej że mam codziennie ciemne plamienie w 1 opakowaniu brania Yaz ale dzisiaj dostalam jakby krwawienia- a zostalo mi jeszcze 7 tabletek rozowych i te 4 placebo...nie wiem czy to normalne...powiedzcie cos...
olcia_8715 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-12-18, 16:16   #2982
wdowa_po_leninie
Zakorzenienie

Cytat:

Dziękuje, dziękuje
w razie wątpliwości bede pytać... 3 dzień a już tyle pytań
od tego jest forum

Cytat:
Napisane przez olcia_8715 Pokaż wiadomość
Hej dziewczyny- pisałam wcześniej że mam codziennie ciemne plamienie w 1 opakowaniu brania Yaz ale dzisiaj dostalam jakby krwawienia- a zostalo mi jeszcze 7 tabletek rozowych i te 4 placebo...nie wiem czy to normalne...powiedzcie cos...
ulotka mówi:
Cytat:
Przez pierwsze kilka miesięcy przyjmowania leku Yaz, można mieć nieoczekiwane krwawienia (krwawienia poza okresem stosowania tabletek placebo). Jeżeli takie krwawienie utrzymuje się dłużej niż kilka miesięcy, lub jeżeli zaczyna się po kilku miesiącach, lekarz powinien zbadać przyczynę.
tak więc niestety może się to zdarzyć.. Jeśli bierzesz prawidłowo to spokojnie, trzeba przeczekać, a jeśli po 3cim opakowaniu się nie unormuje to niestety trzeba wybrać się do lekarza, może to nie tabletki dla Ciebie.

Stary 2010-12-18, 22:02   #2983
talkshit
Zakorzenienie

dziewwczyny wezcie mi powiedzcie czy moge tak zrobic
- dostalam wlasnie @ i musze brac pierwsza tabletke anty i nie wiem czy teraz ja brac czy jutro ? staloby sie cos jakby wziela teraz o 23 a jutro o 17 i ciagle bym brala potem o 17 ?
najbardziej określają nas te,
których nie potrafimy okiełznać.

Motocykl
- mój sposób na życie.

talkshit jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-12-19, 07:46   #2984
Leyla89
Zadomowienie

Exclamation Dot.: Tabletki YAZ - zbiorczy, cz.2

Tak, tak to ja...to znowu ja i z kolejnym problemem... Czuję, że jeszcze trochę i zwariuje
Boli mnie łydka, zaraz w głowie myśl:zator
Tylko tak:nie mam jakiś gwałtownych bóli jak siedzę, leże...żadnych bolesnych skurczów,nic. Przypomina mi to bardziej naciągnięcie mięśnia ponieważ gdy wspinam sie na palcach lub też gdy kucam to wtedy czuje takie ,,ciągnięcie,,. Gdy ścisnę łydkę a dokładniej mięśnień to mnie boli.
Pomóżcie mi, powiedzcie czy mam powody do obaw. Wiem panikara jestem ale nic na to nie poradzę

Stary 2010-12-19, 08:19   #2985
hdg
Raczkowanie

Jak zobaczyłam tytuł 'Tabletki YAZ' to aż mi ciśnienie skoczyło. Nie nadrobiłam jeszcze lektury i nie czytałam wszystkich postów, ale powiem co ja przeszłam z tymi tabletkami. Na początku wszystko cacy, mniejsze bóle..a bez tabletek są niesamowite.. czułam się dobrze ogólnie..a nawet lepiej niż zwykle. Po pół roku zaczęły się cyrki, miałam takie wahania nastrojów,że to się w pale nie mieści.. czułam się zdezorientowana i byle jaka.. myślałam,że to depresja jakaś i postanowiłam odczekać i brać tabletki ziołowe na deprechę. Nie pomogły więc odstawiłam anty.. i to się okazało zbawienne.. Ja już wolę pocierpieć 2 dni bólu, zawrotów głowy i Bóg wie co jeszcze niż brać ten szatański wynalazek. Wcześniej brałam Yasminelle, nie było tak źle,ale też mi pruło głowę..choć niektóre koleżanki bardzo sobie chwalą.. na to chyba nie ma reguły

---------- Dopisano o 09:19 ---------- Poprzedni post napisano o 09:14 ----------

Cytat:
Tak, tak to ja...to znowu ja i z kolejnym problemem... Czuję, że jeszcze trochę i zwariuje
Boli mnie łydka, zaraz w głowie myśl:zator
Tylko tak:nie mam jakiś gwałtownych bóli jak siedzę, leże...żadnych bolesnych skurczów,nic. Przypomina mi to bardziej naciągnięcie mięśnia ponieważ gdy wspinam sie na palcach lub też gdy kucam to wtedy czuje takie ,,ciągnięcie,,. Gdy ścisnę łydkę a dokładniej mięśnień to mnie boli.
Pomóżcie mi, powiedzcie czy mam powody do obaw. Wiem panikara jestem ale nic na to nie poradzę
Najlepszym lekiem na taką obawę są badania :P ale nie przejmuj się ja mam podobnie mimo,że nie biorę tabsów. Choć pamiętam,że jak brałam i miałam takie bóle to moja pierwsza myśl była identyczna 'zator'. Tak jest ze wszystkim.. zaboli głowa- guz mózgu.. nie ma co panikować, za dużo się może naczytałaś o tym
Stary 2010-12-19, 08:24   #2986
a2fc2be9cd8d1027f8cb90d936276c49cf807c7d_655950424f87d
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez hdg Pokaż wiadomość
Jak zobaczyłam tytuł 'Tabletki YAZ' to aż mi ciśnienie skoczyło. Nie nadrobiłam jeszcze lektury i nie czytałam wszystkich postów, ale powiem co ja przeszłam z tymi tabletkami. Na początku wszystko cacy, mniejsze bóle..a bez tabletek są niesamowite.. czułam się dobrze ogólnie..a nawet lepiej niż zwykle. Po pół roku zaczęły się cyrki, miałam takie wahania nastrojów,że to się w pale nie mieści.. czułam się zdezorientowana i byle jaka.. myślałam,że to depresja jakaś i postanowiłam odczekać i brać tabletki ziołowe na deprechę. Nie pomogły więc odstawiłam anty.. i to się okazało zbawienne.. Ja już wolę pocierpieć 2 dni bólu, zawrotów głowy i Bóg wie co jeszcze niż brać ten szatański wynalazek. Wcześniej brałam Yasminelle, nie było tak źle,ale też mi pruło głowę..choć niektóre koleżanki bardzo sobie chwalą.. na to chyba nie ma reguły
Nie, no bez przesady z tym szatańskim wynalazkiem Nie tylko pigułki hormonalne powodują skutki uboczne, każdy inny lek także. Na jednych zadziała tak, na innych inaczej. Ty miałaś pecha, współczuję. Ale nie można demonizować tabletek
a2fc2be9cd8d1027f8cb90d936276c49cf807c7d_655950424f87d jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-12-19, 08:29   #2987
Leyla89
Zadomowienie

po prostu nie wiem czy cos sie niedobrego dzieje czy to tylko naciągnięcie mięśnia...
nie mam zadnych skurczy... tylko czuje ciagniecie przy wspianiu sie na palce itp.

Stary 2010-12-19, 08:47   #2988
hdg
Raczkowanie

Okej to zwracam honor tabletkom. To właściwie wina hormonów i lekarki,że mi nie potrafiła dobrać, ale uraz jest póki co.

Leyla89 to wygląda na zwykły ból, może sobie nadwyrężyłaś nogę, możesz sobie to 'obserwować' jeśli będzie długo Cię taki ból trzymał to po prostu dla własnego spokoju przejdź się do lekarza. Nie panikuj jeszcze przez pare dni bo szkoda nerwów, takie bóle się utrzymują kilka dni ale nie dłużej niż 4/5 przynajmniej u mnie. Jeśli po tym czasie nie minie to tak jak napisałam, lekarz..szybkie badanie i zobaczysz. Warto też sobie robić kontrolne co jakiś czas tak dla pewności. Nie tylko pod kątem zatoru ale i inne. Będziesz na bieżąco i spokojniejsza.

Edytowane przez hdg
Czas edycji: 2010-12-19 o 08:48
hdg jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-12-19, 08:49   #2989
Konto usunięte

Cytat:
Okej to zwracam honor tabletkom. To właściwie wina hormonów i lekarki,że mi nie potrafiła dobrać, ale uraz jest póki co.
Ja też nie od razu trafiłam z pigułkami, po pierwszych miałam paskudne plamienia. Ale zmieniłam tabletki i jest lepiej. Nie ukrywam, że to ogromna wygoda
a2fc2be9cd8d1027f8cb90d936276c49cf807c7d_655950424f87d jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-12-19, 08:56   #2990
hdg
Raczkowanie

[1=a2fc2be9cd8d1027f8cb90d 936276c49cf807c7d_6559504 24f87d;23862159]Ja też nie od razu trafiłam z pigułkami, po pierwszych miałam paskudne plamienia. Ale zmieniłam tabletki i jest lepiej. Nie ukrywam, że to ogromna wygoda [/QUOTE]
wygoda jest to fakt Ja niestety mam wyniszczony organizm antybiotykami i boję się brać tego co nie jest mi niezbędne. Myślę, że nawet po witaminie C moja wątroba będzie wołać o pomstę do nieba. Swoją drogą muszę poszukać wątku o czymś co może zregenerować wątrobę w jakimś stopniu.. a nuż się skuszę na te anty.

No i jeszcze te papierosy.. durna baba woli palić zamiast brać anty. Cała ja.

Edytowane przez hdg
Czas edycji: 2010-12-19 o 08:57
Stary 2010-12-19, 09:08   #2991
Leyla89
Zadomowienie

czy po 3 tabletce pierwszego opakowania moge przestac brac yaz?

Stary 2010-12-19, 09:40   #2992
hdg
Raczkowanie

Z tego co mi wiadomo to tak,możesz przerwać branie tabletek ale nie możesz zacząć od razu brać innych. Ja przerwałam sama w połowie 5 op. i nic mi się nie stało

Odp. lekarza na pytanie o odstawienie :

Lekarz Izabela Brym
Witam.

Może Pani bezpiecznie odstawić tabletki w dowolnym momencie. Proszę jednak pamiętać, że po odstawieniu tabletek płodność jest istotnie zwiększona.

To dotyczy każdego i w każdym momencie ps: http://abcantykoncepcja.pl/pytania/c...ego-opakowania

Edytowane przez hdg
Czas edycji: 2010-12-19 o 09:48
Stary 2010-12-19, 09:45   #2993
Leyla89
Zadomowienie

dzięki
na razie nie mysle o innych....przeraza mnie ta ciezkość nóg.

Stary 2010-12-19, 10:00   #2994
hdg
Raczkowanie

Mnie pamiętam przy tabletkach, może nie bolało ale miałam nieprzyjemne uczucie z tyłu za kolanem.. jakby mnie coś ścisnęło w środku.. zawsze jak mnie to łapało to tłumaczyłam to 'tak jakby mi ktoś za żyłę ciągnął' .. do dziś nie wiem co to było ale przeszło. No ale ja paliłam i bałam się tego zatoru jak diabli.. nie wiem jak Ty. Ale jeśli faktycznie masz się stresować za każdym razem gdy Cię coś zaboli to odstaw.
Stary 2010-12-19, 10:00   #2995
Konto usunięte

Cytat:
czy po 3 tabletce pierwszego opakowania moge przestac brac yaz?
Cytat:
dzięki
na razie nie mysle o innych....przeraza mnie ta ciezkość nóg.
Ja na Twoim miejscu bym poczekała, obserwowała organizm, ewentualnie skonsultowała odstawienie z lekarzem. Może to tylko przejściowe skutki uboczne, a może w ogóle nie ma to związku z pigułkami.
Stary 2010-12-19, 10:53   #2996
Leyla89
Zadomowienie

Cytat:
Mnie pamiętam przy tabletkach, może nie bolało ale miałam nieprzyjemne uczucie z tyłu za kolanem.. jakby mnie coś ścisnęło w środku.. zawsze jak mnie to łapało to tłumaczyłam to 'tak jakby mi ktoś za żyłę ciągnął' .. do dziś nie wiem co to było ale przeszło. No ale ja paliłam i bałam się tego zatoru jak diabli.. nie wiem jak Ty. Ale jeśli faktycznie masz się stresować za każdym razem gdy Cię coś zaboli to odstaw.
Ja własnie czuje takie ciągnięcie z tyłu za kolanami i do tego nogi mam ciezkie... Nie palę, ale niepokoi mnie to co sie dzieje i po 3 tabletce koncze...
jutro zadzwonie do ginka i zapytam sie jakie ma rozwiazanie w takiej sytuacji.

---------- Dopisano o 11:53 ---------- Poprzedni post napisano o 11:48 ----------

[1=a2fc2be9cd8d1027f8cb90d 936276c49cf807c7d_6559504 24f87d;23863165]Ja na Twoim miejscu bym poczekała, obserwowała organizm, ewentualnie skonsultowała odstawienie z lekarzem. Może to tylko przejściowe skutki uboczne, a może w ogóle nie ma to związku z pigułkami.[/QUOTE]

Jeżeli tj skutek uboczny to dziękuje bardzo. nie chce żyć w stresie jak mnie coś zaboli czy zakuje. Nigdy nie odczuwałam ciężkości nóg nie miałam z tym problemów aż tu nagle (tylko!)po 3 tabletkach coś się dzieje.....

Stary 2010-12-19, 10:59   #2997
dorisiaa
Raczkowanie

Ja przeszłam tragicznie pierwszy miesiąc brania Yaz-u, ale w zasadzie wszystko zgadzało się z treścią ulotki. Na szczęście teraz wszystko gra; a w kwestii wymiotów, to nic, bo ona się rozpuszcza, także wydalenie jej może być możliwe, jeśli zaraz po łyknięciu się zwymiotuje.
dorisiaa jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2010-12-19, 11:01   #2998
Leyla89
Zadomowienie

W kwestii tego odstawienia bede miała problemy z kolejną miesiaczka?

Stary 2010-12-19, 11:17   #2999
lovebird
Zakorzenienie

Cytat:
Bardzo możliwe, ale niekoniecznie

Przyszłość zaczyna się dzisiaj. Nie jutro.
Wymianki
lovebird jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-12-19, 12:24   #3000
hdg
Raczkowanie

Cytat:
Może przy pierwszej miesiączce, ale to tylko i wyłącznie dlatego,że organizm się nie zdążył do nich przyzwyczaić i już musi się odzwyczaić, nic groźnego

Nowe wątki na forum Ginekologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości