|
Notka |
|
Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#3031 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Tabletki YAZ - zbiorczy, cz.2
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
#3032 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
Zima minie wiosna przejdzie lato w niepamięci legnie rok Serce mnie nie boli, ręce ciągle zdolne do poświęceń są Oczy trochę senne, wszystkie moje drogi wiodą w noc Piotr Rogucki - I'm Not Afraid Of Your Soul |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3033 |
Zakorzenienie
|
Nie no, mnie to tak na okres coś tak zakuło, szarpnęło w dole i chlupnęło okresem ![]() ![]()
#3034 |
Przyczajenie
|
witam, mi ginekolog zlecił te tabletki ponieważ mam takie bóle przy okresie że nie ma rady wstać z łóżka nawet z przeciw bólowymi środkami. Pierwszą tabletkę wzięłam z pierwszym dniem okresu a więc 15.12 zwykle okres mam maksymalnie 5 dni a po tych tabletkach wydłużył mi się aż do 8! i nie zanosi się na koniec
![]() ![]()
#3035 |
Przyczajenie
|
alkohol osłabia ochrone przed ciążą?
tzn. jeśli piło sie o 14 a wzieło tabletke tak o 19? albo bliższe odstępy czasu? Edytowane przez wiadomekpl Czas edycji: 2010-12-23 o 16:30 |
![]() ![]() |
![]() |
#3036 | ||
Zakorzenienie
|
gratuluję
![]() Cytat:
![]() ![]() ---------- Dopisano o 17:42 ---------- Poprzedni post napisano o 17:38 ---------- Cytat:
![]() ![]() pierwsze 3 miesiące organizm przyzwyczaja się do tabletek, z krwawieniem może być różnie, ale po tym czasie wszystko powinno się ustabilizować. Cierpliwości ![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#3037 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() ja na pierwszym opakowaniu też miałam krawawienie-plamienie praktycznie cały miesiac. okres trwał dłużej niż zwykle, a juz do konca opakowania utrzymywalo sie plamienie. z kolei na tabletkach placebo plamienie prawie calkiem zanikło, wiec wpadłam w mega panike, że jestem w ciąży ![]() ![]() ![]() ale moim zdaniem nie ma sie co martwic na zapas, mi wszystkie skutki uboczne przeszły po pierwszym miesiacu i mozliwe, że z tobą będzie podobnie. teraz czuje sie super na nich. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3038 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3039 |
Zakorzenienie
|
Mj lekarz gin przepisał mi pierwsze w zyciu tabletki anty i to właśnie YAZ.
Dziś okolo 9 rano dostalam okres wiec zazylam pierwsza tabletkie po 10. I nie wiem czy dobrze rozumiem, następna mam wziąść jutro o 7 rano i kolejne nastepne codziennie o 7 rano ( taka pore sobie wybrałam). ???
#3040 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3041 |
Zakorzenienie
|
i mam jeszcze jedno pytanko. W związku z tym że we wtorek zażyłam jedna tabletkę na grzybice pochwy Flumycon i od tamtego czasu nic więcej, a dzis zażyłam pierwsza tabletkę Yaz-u to czy za 5-6 dni bede tak samo chroniona?
I czy floragyn tez może obniżać skuteczność?
#3042 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Floragyn to globulki dopochwowe? Leki o działaniu miejscowym, a więc globulki, kremy, maści itp - nie wpływają na skuteczność ponieważ nie trafią do krwiobiegu. ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3043 |
Zakorzenienie
|
No a Flumycon? i Furagina?
#3044 |
Zakorzenienie
|
Jeśli chodzi o różne interakcje to polecam ten wątek:
https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=90874 Dodatkowo - obowiązkowo lektura ulotek od leków - jeśli coś ma wpłynąć to tam w interakcjach będzie informacja. ![]() Flumycon nie wpływa (chyba, że jest brany przed długi okres czasu w b.dużych dawkach- ale takie dawkowanie raczej rzadko się zdarza). Furagina również nie wpływa. |
![]() ![]() |
![]() |
#3045 |
Zakorzenienie
|
Dziewczyny doradzicie mi coś ?
![]() Brałam Yaz przez ponad rok ostatnio byłam na wyjezdzie i zapomnialam wziac nowego opakowania wiec musiałam zrobić przerwe ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3046 |
Przyczajenie
|
a ja mam inne pytanie... nie brałam tabletek anty baaaardzo długo (2 lata) . okres skończył mi się wczoraj a dojrzałam do tego by znów zacząć brać tabletki. Czy mogę łyknąć je po okresie ?
|
![]() ![]() |
![]() |
#3047 |
Rozeznanie
|
mam problem.
rok temu przez 3 miesiace bralam tabletki Yaz,ktore ginekolog przepisal mi na wchloniecie sie torbiela ( wyregulowanie okresu, ktory zachwiany mam przez chorobe na ktora sie lecze). po prawie roku znowu mialam objawy torbiela, wiec stwierdzilam, ze znowu musze zaczac brac tabletki, zeby mi pomogły ( wspomne, ze tamtem torbiel po 3 miesiacach brania tabletek mi sie wchlonal ). Od 21.12 biore tabletki Yaz a od chyba 22.12 tabletki na moja chorobe. Jakos od 22 jest mi jednak niedobrze przez parę godzin w ciagu dnia lub wieczorem. Jak wszystkie tabletki biore okolo 10 to okolo 14,15 zaczyna mi sie robic niedobrze. Dzisiaj specjalnie wzielam tabletke Yaz osobno, w polowie dnia, ( wydawalo mi sie, ze troche zrobilo mi sie nieodbrze, ale bylam ciagle na swiezym powietrzu i trudno mi okreslic ) ale wieczorem musialam wziac kolejna dawke moich lekow i teraz czuje sie tak jak w poprzednich dniach. ;/ To może byc wina samych tabletek Yaz czy polaczenia ich z innymi ? Dodam, że ponad 6 tyg temu uprawialam seks z chlopakiem... Z tym, że 'porannych mdlosci nie mam'... ___ I jeszcze - okresu nie miałam od sierpnia ( przez tego torbiela, ktory sie tworzyl ) . A wczesniej tez dlugo bralam tabletki na chorobe i czulam sie normalnie, nie mialam zadnych skutkow ubocznych, wiec to na pewno nie ich wina ).
luty cash : 5 10 15 20 25 30 35 40 45 50 55 60 65 70 75 80 85 90 95 100 luty gym : 1 2 3 4 5 6 7 8 ( 9 10 11 ) luty books : 1 2 3 Edytowane przez Matinne Czas edycji: 2010-12-26 o 00:07 |
![]() ![]() |
![]() |
#3048 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#3049 |
Raczkowanie
|
Dziewczyny powiedzcie prosze od ktorej tabletki placebo moze juz wystapic krawienie???Wczoraj wzielam piersza i nic....nawet nie czuje czegokolwiek co mialoby symbolizowac okres.....jesli okres nie wystapi przez te 4 placebo to moze wystapic na poczatku drugiego opakowania gdy zaczne juz brac te rozowe?
|
![]() ![]() |
![]() |
#3050 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#3051 |
Przyczajenie
|
Hej, ja mam podobny problem, co ktoś kilka postów wyżej
![]() ![]() a. wziąć różowe tabletki do końca, a potem 4 białe, tak jakby nic się nie stało i stosować dodatkowe metody mechaniczne przez następne 14dni b. wziąć różowe do końca i zacząć następne opakowanie tak szybko, jak się da c. przestać brać tabletki w ogóle dopóki nie będę miała okazji skontaktować się z ginekologiem Najchętniej wybrałabym opcję "a", ale nie wiem, czy przez tę za późno wziętą wszystko się nie rozregulowało i teraz już nigdy nie będą działać (<- histeria) albo coś? ![]() Dodam tylko, że i tak zawsze stosuję prezerwatywy, chodzi mi tylko o to, czy biorąc tabletki normalnie czegoś nie popsuję tak, że nie będą one działać również za dwa albo trzy miesiące, bo że w najbliższym opakowaniu mogę być niezabezpieczona, to wiem ![]() Edytowane przez lu in Czas edycji: 2010-12-26 o 10:24 |
![]() ![]() |
![]() |
#3052 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
co do objawów, to ja też nie mam przed. jak już dostane, to pierwszego dnia pobolewa mnie tylko troche brzuch |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3053 |
Raczkowanie
|
Hej, co prawda wątpliwości już prawie opadły ale wolę się skonsultować.
Opuściłam wczorajszą tabletkę (sobota godzina 19.00) zażyłam ją po 14 godzinach (niedziela 9.00) była to 4 tabletka 1 rzędu. We wtorek współżyłam, a od środy mam okres (dziś jest końcówka). Jakie jest ryzyko że mogłabym być w ciąży? I jak powinno się liczyć 7 dni w którym powinno się dodatkowo zabezpieczać? od soboty? czy od niedzieli? i jak to ma wyjść? chodzi mi o sylwestra który jest z piątku na sobotę - musimy używać prezerwatyw czy nie... |
![]() ![]() |
![]() |
#3054 |
Przyczajenie
|
Matinne ja biore tabletki niecałe 2tyg i dopiero od jakiś 3 dni przestało mi być niedobrze. rano zawsze wszystko było ok a jakoś po południu już do wieczora było mi niedobrze zwłaszcza jak sobie pomyślałam o niektórych rzeczach do jedzenia x]
PS mi lekarz kazał brać tylko różowe tabletki i jak mi sie skończą to bez przerwy zacząć następny blister. okres zaczął mi się 15.12 i do tej pary mam małe krwawienia co mnie doprowadza do szału i przepłakałam całe święta przez to ;( teraz już sama nie wiem kiedy to się skończy ![]() ![]()
#3055 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Ktoś wyżej napisał, że po roku brania tabletek powinno się zrobić przerwę, ktoś wyjaśni o co chodzi? Nigdy o tym nie słyszałam...
![]() ![]() |
![]() |
#3056 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ja dostaję okres na 4 placebo i tak od 3 lat
Zima minie wiosna przejdzie lato w niepamięci legnie rok Serce mnie nie boli, ręce ciągle zdolne do poświęceń są Oczy trochę senne, wszystkie moje drogi wiodą w noc Piotr Rogucki - I'm Not Afraid Of Your Soul |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3057 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
jam za za chwile wezme tabletke i zobacze jak sie bede czuc, bo to tej pory od rana jest wszystko okay, oprocz torbiela ktory daje co chwile o sobie znac ;/
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#3058 |
Raczkowanie
|
skoro masz juz tak dlugi staz to mam pytanie. ja koncze brac drugie opakowanie i przy drugim rzadku (8-14dzien) zapomnialam wziac jasnorozowej tabletki. minelo wiecej niz 12godzin zanim zorientowalam sie, ze zapomnialam. oczywiscie od razu wzielam tabletke, a na opakowaniu jest napisane, zeby normalnie brac. ale pare postow wyzej zostalo napisane, ze gdy sie zapomni i minie ponad 12godzin to pominac tabletki placebo i zaczac nowy blister. i stad moje pytanie, czy w moim przypadku mam pominac tabletki placebo?
|
![]() ![]() |
![]() |
#3059 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
|
![]() ![]() |
![]() |
#3060 |
Raczkowanie
|
Witam : )
Biorę YAZ (btw jestem przy drugim opakowaniu, okres był ,jest ok). Czy dla dodatkowej pewności zabezpieczać się dodatkowo i używać prezerwatywy? Niby w ulotce jest napisane ,że skuteczność jest wysoka, dodatkowe zabezpieczenia wskazane są w przypadku pominięcia tabletki itp...nadgorliwość w tym wypadku jednak chyba nie zaszkodzi ![]()
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:02.