Tabletki YAZ - zbiorczy, cz.2 - Strona 11 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Ginekologia

Notka

Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-01-23, 14:57   #301
Miodus
Przyczajenie

Dot.: Tabletki odchudzajace a Yaz

Pare miesięcy temu zadawałam sobie to samo pytanie odnośnie tabletek Linea a tabletek anty , poprosiłam o poradę lekarza rodzinnego oraz uprzejmą Panią w aptece oczywiście ... uzuskałam odpowiedzi przeczące ... jak się okazało...Tabletki Linea po miesięcznym stosowaniu rozregulowały mi całkowicie cykl ... nie obyło się bez wizyty u Pani ginekolog która stwierdziła , że muszę się na coś zdecydować albo szybka utrata wagi i brak zabezpieczenia .... albo rezygnacja ze wszelkich srodkow odchudzajacych ... wiec moje Kochane Panie pozostała tylko dietka ...i na swoim koncie miałam zapisane dwa razy mocniejsze tableteczki na okres 2 miesiecy by wszysto sie uspokoilo...
Stary 2010-01-23, 16:45   #302
DarkNoir
Zakorzenienie

GG do DarkNoir
Dot.: Tabletki YAZ - zbiorczy, cz.2

Ja mam takie żyły odkąd biorę antykoncepcję (czyli od 3 lat). Mam też żylaki, teraz chodzę na badania z tym związane. Póki co badania mam w normie. Skoro po saunie miałaś takie objawy to po co tam chodziłaś?
DarkNoir jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-23, 19:36   #303
Anulka12617
Raczkowanie

Tak to już jest ,że jedno na coś pomaga a na drugie szkodzi....Byłam na saunie z 10 razy w ciągu roku to chyba nie aż tak dużo.Musiałam tam chodzić bo mój organizm zatrzymuje wode w organizmie i lekarz zalecił saunę suchą...w celu wyregulowania gospodarki wodnej. Mogłabyś mi powiedziec jakie badania robilas??
Anulka12617 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-23, 20:24   #304
DarkNoir
Zakorzenienie

GG do DarkNoir

Najpierw byłam na wizycie u chirurga naczyniowego, zrobiłam krzepliwośc krwi a od lekarza dostałam skierowanie na USG Dopplera
Stary 2010-01-23, 22:20   #305
Anulka12617
Raczkowanie

DarkNoir dziękuję za odpowiedź. Czy moglabyś mi jeszcze powiedzieć jak te badania Ci wyszły i czy radzono Ci zrezygnowac z antykoncepcji w postaci pigulek?
Anulka12617 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-24, 09:43   #306
roxxxxy
Raczkowanie

GG do roxxxxy

silniejszych nie brałam, tylko ibuprom zwykły i rutinoscorbin... i belisse codziennie biore...
Stary 2010-01-24, 12:35   #307
made_in_heaven_jolka
Przyczajenie

Cześć mam taki problem że zażywałam przez 2 miesiace yaz Mój problem polega na tym że razem z ginekologiem stwierdzilismy ze przez pogarszajaca sie moja cere oraz straszna suchosc podczas sexu zmienie na novynette. Jednak podczas tycch 4 tabletek placebo powinnam dostac okres a nie dostałam(dzis 4 tabletka) i stad pytanie czy powinnam jutro wziac tak jak zamierzalam novynette?Mimo tego ze okresu ani widu ani słychu. Znaczy pare dni temu na bieliznie znalazlam taki mały skrzep krwi ale to jeden.
Ciąże wykluczam poniewaz uzywalismy p[rezerwatyw dodatkowo.
made_in_heaven_jolka jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2010-01-24, 19:17   #308
DarkNoir
Zakorzenienie

GG do DarkNoir

Cytat:
Napisane przez Anulka12617 Pokaż wiadomość
DarkNoir dziękuję za odpowiedź. Czy moglabyś mi jeszcze powiedzieć jak te badania Ci wyszły i czy radzono Ci zrezygnowac z antykoncepcji w postaci pigulek?
USG nic nie wykazało, żyły mam drożne, brak zatorów. Wyniki z krzepliwości odbieram w następnym tygodniu. Chirurg kazał mi porozmawiać z ginem, czy antykoncepcja jest mi "niezbędna", ogólnie był bardzo na nie, zaczął opowiadać jakie to szkodliwe itd. Pewnie mówił tak, bo był Arabem :P a wiadomo jaki jest stosunek islamistów do antykoncepcji ;]
Stary 2010-01-24, 20:17   #309
ecrulo
moderatorka też wizażanka

Cytat:
Napisane przez DarkNoir Pokaż wiadomość
USG nic nie wykazało, żyły mam drożne, brak zatorów. Wyniki z krzepliwości odbieram w następnym tygodniu. Chirurg kazał mi porozmawiać z ginem, czy antykoncepcja jest mi "niezbędna", ogólnie był bardzo na nie, zaczął opowiadać jakie to szkodliwe itd. Pewnie mówił tak, bo był Arabem :P a wiadomo jaki jest stosunek islamistów do antykoncepcji ;]
Mały Offtop żeby nie rozbudzać dalej sterotypów.

Muzułmanie mogą stosować antykoncepcję, nie jest ona zakazana przez religię, tak jak jest to u nas, każda szkoła prawna ujmuje to inaczej. Oczywiście są też przeciwnicy antykoncepcji, ale religia jej nie zabrania. Co więcej u nich tabletki antykoncepcyjne są do kupienia w aptece bez recepty.

A islamista, to badacz, znawca kultury islamu, a nie wyznawca.

Wymianka Nowe buty oraz ciszuki

Edytowane przez ecrulo
Czas edycji: 2010-01-24 o 20:19
ecrulo jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-24, 21:12   #310
DarkNoir
Zakorzenienie

GG do DarkNoir

Cytat:
Napisane przez ecrulo Pokaż wiadomość
Mały Offtop żeby nie rozbudzać dalej sterotypów.

Muzułmanie mogą stosować antykoncepcję, nie jest ona zakazana przez religię, tak jak jest to u nas, każda szkoła prawna ujmuje to inaczej. Oczywiście są też przeciwnicy antykoncepcji, ale religia jej nie zabrania. Co więcej u nich tabletki antykoncepcyjne są do kupienia w aptece bez recepty.

A islamista, to badacz, znawca kultury islamu, a nie wyznawca.
Antykoncepcja to w islamie zabijanie dzieci, jest dozwolona tylko w przypadku zagrożenie zycia kobiety. Jeżeli antykoncepcję zażywa się "dla wygody" wówczas jest to zabronione. Żaden z tych przypadków mnie nie dotyczy.
A z "islamistą" masz rację - mój błąd. EOT
Stary 2010-01-24, 21:18   #311
ecrulo
moderatorka też wizażanka

Cytat:
Napisane przez DarkNoir Pokaż wiadomość
Antykoncepcja to w islamie zabijanie dzieci, jest dozwolona tylko w przypadku zagrożenie zycia kobiety. Jeżeli antykoncepcję zażywa się "dla wygody" wówczas jest to zabronione. Żaden z tych przypadków mnie nie dotyczy.
A z "islamistą" masz rację - mój błąd. EOT
Zależnie dla której szkoły prawnej, sam prorok Mahomet stosował "antykoncepcję", Koran jej nie zakazuje, hadisy również

A jeśli mają coś do antykoncepcji- tabletek, to tylko ze względu na ich szkodliwość zdrowotną

Wiem czego się uczę na studiach

Wymianka Nowe buty oraz ciszuki
ecrulo jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-01-24, 21:22   #312
ESTEE87
Wtajemniczenie

/post usunięty przez moderatora/

Edytowane przez jaga_2001
Czas edycji: 2010-01-25 o 07:30 Powód: złamanie regulaminu
ESTEE87 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-25, 12:04   #313
Hugowoman
Przyczajenie

HEj dziewczyny
czy któras z Was ma podyższony poziom cholesterolu (nigdy wczesniej sobie nie badalam), teraz zbadalam i okazał sie za wysoki, czy to normalne zeby w wieku dwudziestukilku lat miec podwyzszony?
Zastanawiam sie czy to nie jest związane z przyjmowaniem YAZU (czy ktoraś z Was tez tak ma?) YAz przyjmuje juz ok 11 miesiecy
Hugowoman jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-25, 12:59   #314
mala_kk
Przyczajenie

cześć dziewczyny. jestem tu nowa, starałam się przekopać wątek ale chodzi o rade dotyczącą konkretnej sytuacji.
otóz od ponad 2 lat stosowalam yasminelle, od 3 miesięcy stosuję yaz. zawsze wszystko zgodnie co do godziny, bez wiekszych problemow, ale..

17.stycznia odbyłam stosunek, to byl ostatni dzien przyjmowania tabletek, potem okres placebo i krwawienie wystąpiło. od czwartku biorę tabletki z nowego blistra, w sobotę odbyłam 'pełny' stosunek a w niedziele po południu miałam problemy żoladkowe i niestety. biegunka. tabletki przyjmuje o 21 wiec wzielam o tej porze, moj brzuch jednak do konca sie nie uspokoil i musialam jeszcze raz odwiedzic toalete nie nazwalabym tego juz ciezka biegunka, no ale bylo to pol godziny po przyjeciu tabletki. jak mam to traktowac? jest ryzyko, ze jestem w ciazy?;/ pomocy, bardzo sie niepokoje..
mala_kk jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-25, 15:00   #315
ojejka89
Zadomowienie

raczej nie. tabletki nie wchlaniaja sie przy ostrej biegunce. czyli jak w ciagu krotkiego okresu czasu do 4 h po zazyciu tabletki odwiedzisz kilka razy toalete i stolec bedzie plynny ;pd
ojejka89 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-25, 15:34   #316
mala_kk
Przyczajenie

troche sie uspokoilam, dziekuje
Stary 2010-01-25, 17:51   #317
brizzz
Przyczajenie

witam.. mam pytanie. yaz to moje pierwsze tabletki. jak narazie nie zauważyłam żadnych efektów ubocznych poza plamieniami:| czy to oznacza, że dopóki będę je miała to mam zrezygnować z seksu?
brizzz jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-25, 17:54   #318
201701251209
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez brizzz Pokaż wiadomość
witam.. mam pytanie. yaz to moje pierwsze tabletki. jak narazie nie zauważyłam żadnych efektów ubocznych poza plamieniami:| czy to oznacza, że dopóki będę je miała to mam zrezygnować z seksu?
Nie nie ma powodu, żebyś rezygnowała z seksu.
Chyba, że bardzo nie komfortowo się czujesz, ale to już od ciebie zależy.
201701251209 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-25, 18:04   #319
brizzz
Przyczajenie

hmm, z mojej strony nie ma uczucia dyskomfortu ale obawiam się reakcji partnera.. mam nadzieję, że szybko miną..
brizzz jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-01-25, 20:11   #320
Noodle Soup
Zadomowienie

Witam Panie, ja dziś zażyłam już 7dmą tabletkę YAZ. Są to moje pierwsze tabl anty i na razie wielu skutków ubocznych nie ma, ale to za chwilę.

Martwi mnie jedna rzecz. Mój ginekolog nie skierował mnie na żadne badania przed przepisaniem tabletek. W trakcie wizyty o tym nie pomyślałam, dostać się do niego trudno, a ryzykować nie będę.

Mam więc pytanie, czy internista(kiedy przestawię mu swój problem) może wypisać mi skierowanie na badania krwi(próby wątrobowe i fibrynogen)?
Będzie to moja ogólnie pierwsza wizyta u internisty, w 09 skończyłam 18 lat.

Co do samych reakcji na tabletki, zauważyłam u siebie lekkie wahania nastrojów i opuchnięcie piersi(mało bolesne, ale wydają się za to jędrniejsze). Na razie jednak to początek, więc zobaczymy dalej.
Noodle Soup jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-25, 20:35   #321
mala_kk
Przyczajenie

ja myśle, że zwyczajny lekarz rodzinny nie powinien robić problemów ze skierowania Cie na takie badania.
Stary 2010-01-25, 20:52   #322
Noodle Soup
Zadomowienie

Dziękuje. Jutro się zarejestruje i spróbuje. Bądź co bądź, nawet jeśli trafie na jakiegoś złośliwca i nie uda mi się, pójdę prywatnie i zapłacę.
Noodle Soup jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-25, 20:59   #323
ojejka89
Zadomowienie

a wg mnie zrobi problem. chyba ze masz bardzo zaufanego intreniste.
ja za kazdym razem placilam za te badania, i lekarze i panie w laboratorium twierdzily ze one sa platne bo nie sa refundowane. ale na forum przewijaly sie informacje ze podobno sa-tylko baaardzo ciezko jest dostac na nie skierowanie. zwykle daja poprostu karteczke z nazwami badan i samemu za nie trzeba placic.
ojejka89 jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2010-01-26, 08:48   #324
Hugowoman
Przyczajenie

hej dziewczyny
czy którąs z Was wiem czy VITA BUERLECITHINE (płyn doustny)środek wzmacniający- naturalna lecytyna oraz witaminy wpływa na skuteczność YAZU?
Skłąd tego to:

-lecytyna sojowa (roslinny kompleks fosfolipidowy zawierający zawierający m.in. fosfatydylocholinę, kefalinę i inozytofosfatyd)

-witaminę B2 (w postaci soli sodowej fosforanu ryboflawiny)

-witamine B6 (w postaci chlorowodorku pirydoksyny)

-witaminę B12 (cyjanokobalamina)

-sodowy D-pantotenian

-nikotynowy kwas amid

-oraz subastancje pomocnicze w tym sacharozę i etanol.

Czy któraś z Was zażywa ten środek podczas stosowania YAZU?
Pozdrawiam
Hugowoman jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-26, 08:51   #325
wdowa_po_leninie
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Hugowoman Pokaż wiadomość
hej dziewczyny
czy którąs z Was wiem czy VITA BUERLECITHINE (płyn doustny)środek wzmacniający- naturalna lecytyna oraz witaminy wpływa na skuteczność YAZU?
Skłąd tego to:

-lecytyna sojowa (roslinny kompleks fosfolipidowy zawierający zawierający m.in. fosfatydylocholinę, kefalinę i inozytofosfatyd)

-witaminę B2 (w postaci soli sodowej fosforanu ryboflawiny)

-witamine B6 (w postaci chlorowodorku pirydoksyny)

-witaminę B12 (cyjanokobalamina)

-sodowy D-pantotenian

-nikotynowy kwas amid

-oraz subastancje pomocnicze w tym sacharozę i etanol.

Czy któraś z Was zażywa ten środek podczas stosowania YAZU?
Pozdrawiam
nie wpływa

wdowa_po_leninie jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-26, 09:53   #326
berry91
Przyczajenie

Mam pytanie. Tabletki yaz biorę już ponad pół roku.Ostatnio musiałam przesunąć krwawienie z odstawienia, z powodu operacji, która miała miejsce w dzień,kiedy miało wystąpić krwawienie. Pech chciał, że podczas brania tabletek z następnego opakowania (do którego przeszłam od razu, bez tabletek placebo) zapomniałam 15. tabletki, wzięłam ją razem z 16. Zgodnie z ulotką muszę w takim razie wyrzucić białe tabletki i przejść do następnego opakowania jak tylko wezmę 24. różową. Czyli znów przesunę krwawienie. I nie wiem, czy to do końca bezpieczne, przesuwać krwawienie 2 razy pod rząd. Co sądzicie?
berry91 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-26, 10:01   #327
agnes198
Przyczajenie

Dot.: Prosze o pomoc - tabletki yaz

dziewczyny pomocy zapomnialam zaczac nowy blister tabletki yaz biore od pol roku tabletke 1 z 1 tygodnia wzielam po 15 godz a wspolzylam 9 dni po tym czy jestem zabezpieczona lekarz mowil tak ale mam watpliwosci
agnes198 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-26, 12:58   #328
201701251209
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez berry91 Pokaż wiadomość
Mam pytanie. Tabletki yaz biorę już ponad pół roku.Ostatnio musiałam przesunąć krwawienie z odstawienia, z powodu operacji, która miała miejsce w dzień,kiedy miało wystąpić krwawienie. Pech chciał, że podczas brania tabletek z następnego opakowania (do którego przeszłam od razu, bez tabletek placebo) zapomniałam 15. tabletki, wzięłam ją razem z 16. Zgodnie z ulotką muszę w takim razie wyrzucić białe tabletki i przejść do następnego opakowania jak tylko wezmę 24. różową. Czyli znów przesunę krwawienie. I nie wiem, czy to do końca bezpieczne, przesuwać krwawienie 2 razy pod rząd. Co sądzicie?
Spokojnie myślę, że wszystko będzie ok. Co najwyżej będą Cię męczyć plamienia
201701251209 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-26, 15:56   #329
mala_kk
Przyczajenie

dziewczyny, czy pominięcie jednej tabletki przy regularnym stosowaniu tabletek przez 3 lata stwarza az tak duze ryzyko ciazy? :/ czy organizm nie jest na tyle 'przesiakniety' tymi hormonami, zeby sie obronic? strasznie mnie to nurtuje.
mam na mysli pominieta tzn. niewchłonieta o czym pisalam kilka postow wyzej
Stary 2010-01-26, 18:41   #330
Aga_22
Przyczajenie

Biorę tabletki od niedawna, ale do tylu rzeczy upewniam się na tym forum i przeczytałam chyba z tysiące postów i po pięć razy ulotkę że...

Po pierwsze, zależy w którym tyg. W ulotce pisze np. że w pierwszych i ostatnich tyg. jak się zapomni i minie więcej niż 12h to jest większe ryzyko, trzeba wziąć tabletkę jak najszybciej i się dodatkowo zabiezpieczać (albo połączyć opakowania, albo zrobić szybko przerwę...) a w tym drugim tygodniu wystarczy wziąć pominiętą tabletkę i ochrona jest zachowana. Z tego wnioskuję, że jeśli to było w 2 tyg. W ogóle nie ma co się stresować.

A poza tym, jak tak długo bierzesz tabletki, to chyba tak od razu to wszystko nie przestanie działać... Ryzyko nie będzie już 1% tylko nieco więcej, ale i tak... niewielkie. Skoro przyjmowałaś regularnie i w ogóle. Zdaniem takiej niedoświadczonej osóbki jak ja

No i pisałaś z resztą że to nie była taka prawdziwa biegunka, więc wg mnie nie ma się czym martwić w tym przypadku! Pewnie i tak się wchłonęła :P Rozumiem, że nie wzięłaś zapasowej?
Aga_22 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Ginekologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości