Tabletki YAZ - zbiorczy, cz.2 - Strona 110 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Ginekologia

Notka

Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2011-01-07, 02:04   #3271
tusamolot
Rozeznanie

Dot.: Tabletki YAZ - zbiorczy, cz.2

No i naknociłam... wcześniej parę postów temu pisałam o przesunięciu okresu przy następnym blistrze,zamierzałam tak zrobić i wszystko byłoby w porządku,ale... Chyba po raz pierwszy zdarzyło mi się zapomnieć o tabletce. Biorę je normalnie około 10.30 , dziś - nie wiem co się stało,zupełna pustka i kładąc się spać , dwadzieścia minut temu przypomniałam sobie i wzięłam.. Więc 12 godzin zdecydowanie minęło. Jest to tabletka z rzędu 15-24 , więc według informacji w ulotce , powinnam teraz dokończyć aktywne tabletki i ominąć białe , czyli rozumiem , że przesunąć okres na kolejny cykl. Sęk w tym,że to właśnie okres z kolejnego cyklu chcę przesunąć.. Nie wiem czy to najzdrowsze robić to dwa razy pod rząd? Czy naprawdę muszę postąpić w tym momencie według ulotki,przyjmując,że jest ona pisana w celach zapobiegania przed ciążą, a ja w swojej obecnej sytuacji nie jestem aktywna seksualnie od trzech miesięcy i najbliższy potencjalny stosunek będzie na początku lutego?

Pomóżcie , bo już się gubię , samo przesuwanie okresu mnie zawsze przerażało a teraz już generalnie jakaś paranoja :P

hang on

2419 - niezwykłej miłości nie pokonają zwykłe kilometry!
tusamolot jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-07, 09:47   #3272
Fruchtgeele
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Natalka_Pralka Pokaż wiadomość

a co myslicie o konczeniu w partnerce podczas brania tabletek?
No do tego to chyba służy,żeby siebie nie pozbawiać tej przyjemności,a faceta nie wpędzać w nerwicę.
Zresztą stosunek przerywany to nie antykoncepcja i może zrobić więcej złego niż dobrego, ale to jak widzę można powtarzać do znudzenia.

tusamolot - rzeczywiście trochę wtopa.:/ ale w tej sytuacji masz też drugie wyjście,od razu przejść do placebo. policz sobie jak Ci to wypada wtedy. ale tak czy siak możesz mieć plamienia w trakcie.
W sumie to sama nie wiem, ale jeśli rzeczywiście teraz nie współżyjesz to może i zostawić tak jak jest do końca opakowania, w sumie w tych systemach chodzi o zapobieganie ciąży (i ja bym pewnie tak zrobiła wiedząc, że nie ma ryzyka kinder niespodzianki). Nie masz jak zadzwonić do lekarza?
Fruchtgeele jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-07, 10:02   #3273
ilooonaaa
Raczkowanie

GG do ilooonaaa

Cytat:
aaa no to spoko dziekuje za odpowiedz
Pozdrawiam

---------- Dopisano o 22:46 ---------- Poprzedni post napisano o 22:45 ----------

a co myslicie o konczeniu w partnerce podczas brania tabletek?
WIem na właśnym przykładzie, że często podczas brania tabletek zwlaszcza w piewszych miesiącach ma się to obawę, że można zajść w ciąże, jak się przełamiesz i zobaczysz że to skuteczna metoda to myślęże to stanie się to dla Ciebie normą
Stary 2011-01-07, 17:09   #3274
tusamolot
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Fruchtgeele Pokaż wiadomość

tusamolot - rzeczywiście trochę wtopa.:/ ale w tej sytuacji masz też drugie wyjście,od razu przejść do placebo. policz sobie jak Ci to wypada wtedy. ale tak czy siak możesz mieć plamienia w trakcie.
W sumie to sama nie wiem, ale jeśli rzeczywiście teraz nie współżyjesz to może i zostawić tak jak jest do końca opakowania, w sumie w tych systemach chodzi o zapobieganie ciąży (i ja bym pewnie tak zrobiła wiedząc, że nie ma ryzyka kinder niespodzianki). Nie masz jak zadzwonić do lekarza?
No nie mogę się dodzwonić , a myślę , że chyba mniej szkody będzie jeśli normalnie dokończę blister skoro i tak nie współżyję a od tej dzisiaj - przyjętej o czasie tabletki organizm będzie miał pełny cykl przed czasem kiedy chciałabym przesunąć... No nie wiem. niech mi ktoś coś kompetentnego poradzi bo jutro o 10.30 wypada mi już tabletka placebo i nie wiem czy mam z rana biec do apteki po nowy blister czy się nie przejmować. I jeszcze do tego ten głupi wizaż nie działa (od rana próbuję się dobić )

hang on

Stary 2011-01-07, 17:19   #3275
agusiamyszka
BAN stały

ja zaczelam brac yaz, dzisiaj wezme 2 tabletke. ale zabezpieczona bede za 7 dni bo zaczelam go brac poza okresem ( w sumie przed okresem ale nie chcialam na niego czekac)

partner i tak zapowiedzial sie ze chce gumek uzywac, ja go rozumiem ze sie boi. dla niego najpewniejsza jest gumka. moze za troche przywyknie?

przerabialam to z 2 chlopakami z tymze uwierzyli mi na slowo ze mozna i sie stosowali do tego

tusamolot - jesli zrobisz normalna przerwe przy pominieciu tabletki z 3 tygodnia to bedziesz zabezpieczona dopiero od 8 tabletki z nowego opakowania

Edytowane przez agusiamyszka
Czas edycji: 2011-01-07 o 17:26
agusiamyszka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-07, 18:15   #3276
Mattay
Przyczajenie

Witam, kochałem się ze swoją dziewczyną w środę, po stosunku wzięła środową tabletkę, w czwartek kiedy przyszła pora przyjęcia tabletki zorientowała się że zgubiła opakowanie! W piątek, sobotę i niedzielę też nic nie weźmie ponieważ nie było możliwości zarejestrowania się do gin, na weekend. Tabletki przyjmuje od "kilku miesięcy". Boje się że zajdzie w ciążę, jaka jest na to szansa? Co można zrobić w takiej sytuacji? Jestem strasznie poddenerwowany
Mattay jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-07, 18:21   #3277
kat123
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Mattay Pokaż wiadomość
Witam, kochałem się ze swoją dziewczyną w środę, po stosunku wzięła środową tabletkę, w czwartek kiedy przyszła pora przyjęcia tabletki zorientowała się że zgubiła opakowanie! W piątek, sobotę i niedzielę też nic nie weźmie ponieważ nie było możliwości zarejestrowania się do gin, na weekend. Tabletki przyjmuje od "kilku miesięcy". Boje się że zajdzie w ciążę, jaka jest na to szansa? Co można zrobić w takiej sytuacji? Jestem strasznie poddenerwowany
spora, skoro nie wpadliście na pomysł by iść do apteki i błagać o opakowanie -aptekarze też są ludźmi! poza tym -szczyt nieodpowiedzialności, a jak to forum pokazuje przypadków takich coraz więcej... Powinniście lecieć do ginekologa od razu, jakiegokolwiek, czy innego lekarza -rodzinnego czy coś -ktoś by wam wypisał receptę

Aparatka od 11.10.2014 (góra).
Dół od 11.04.2015.
kat123 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-07, 18:47   #3278
Mattay
Przyczajenie

A gdyby jutro udalo sie zalatwic tabletki i przyjela by, szanse zmniejszyly by sie?
Mattay jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-07, 20:01   #3279
ilooonaaa
Raczkowanie

GG do ilooonaaa

Cytat:
Napisane przez Mattay Pokaż wiadomość
Nie będę Was krytukować bo to nie moje zadanie ale skoro skoro drugi dzień tak siedzicie boicie się i macie zamiar bać się przez kolejne dni to napewno od tego prawdopodobieństwo się nie zmniejszy

Ale tak na przyszłość:
Po pierwsze wzieła w środe w dzień srosunku,a w czwartek opamiętała się, że zgubiła więc jeśli jest jeszcze w miare wczesna pora to dziewczyna rejestruje się do byle jakiego lekarza ginekologa który tylko przyjmuje i do którego jest możliwość się dostania w waszym mieście, prosi o recepte bo mówi jaka jest sytuacja, wykupuje i bierze dalej od momętu w którym przerwała.
Po drugie jeśli nie ma mozliwości kontaktu z lekarzem jeśli jest np. późno i sytuacja jest krytyczna dziewczyna idzie do apteki i prosi o tabletki deklarując, że doniesie recepte, nie dali by jej w jednej to dali by jej w drugiej. A najlepiej jeśli ma aptekę w której zawsze wykupuje.

I po trzecie istnieją tak zwane tabletki "po" które można zarzyć do 72 godzin po stosunku, najlepiej chyba pierwsza tabletkę wziąść w ciągu pierwszych 24 bo potem prawdopodobieństwo skuteczności spada, ale nie mam pojecia jak to się ma do tabletek anty i te tabletki tez są na recepte.

Prawdopodobieństwo zajścia w ciąże napewno jest, a czy prawdopodobieństwo by się zmniejszyło ciężko powiedzieć musiałaby porozmawiać ze swoim ginekologiem co z tym fantem zrobić.
Stary 2011-01-08, 10:34   #3280
katarina36
Przyczajenie

Dot.: yaz lublin, gdzie najtaniej?

Tez juz nie raz probowalam przesledziec forum i znales cos na ten temat ale dla mnie gdzie zagladam tu co jakis czas jest to troche trudne alby cos znajesc ..
katarina36 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-08, 12:14   #3281
demesis
Raczkowanie

Dziewczyny, wczoraj wzięłam 10 tabletkę ( to moje pierwsze opakowanie ), uprawiałam seks z moim chłopakiem i ku mojemu zdziwieniu po stosunku dostałam jakiegoś krwawienia. Wygląda to jak typowe krwawienie miesiączkowe. Ja rozumiem, że w czasie pierwszych 3 opakowań mogą występować plamienia, ale żeby normalne krwawienie miesiączkowe? Czy to normalne?
demesis jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-08, 13:11   #3282
nnatalcia123
Przyczajenie

A czy Wy tez macie tak, ze pod koniec pierwszego rzedu tabletek do konca opakowania macie ogromna ochote na seks? Mnie to strasznie meczy bo ciagle mysle o tym i nie moge sie na niczym skupic...
nnatalcia123 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-08, 14:32   #3283
Leyla89
Zadomowienie

Exclamation Dot.: Tabletki YAZ - zbiorczy, cz.2

Kobietki jak to jest z odpisem recepty ile jest ważny?
30 dni? Jeśli tak to czy przez miesiąc czasu muszę wykupić wszystkie opakowania czy mogę sobie co miesiąc chodzić po 1 op. i przedłużać przy tym ważność odpisu o kolejne 30 dni?

Leyla89 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-08, 14:37   #3284
201712190924
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Leyla89 Pokaż wiadomość
Kobietki jak to jest z odpisem recepty ile jest ważny?
30 dni? Jeśli tak to czy przez miesiąc czasu muszę wykupić wszystkie opakowania czy mogę sobie co miesiąc chodzić po 1 op. i przedłużać przy tym ważność odpisu o kolejne 30 dni?
zalezy od apteki. w jednej mi robili odpisy ważne przez miesiac, a ostatnio kupowalam w innej aptece i babka powiedziala, że moge odebrac nawet za pół roku, wiec to chyba zalezy jak oni sobie ustalą
201712190924 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-08, 14:51   #3285
Leyla89
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez giginthesky Pokaż wiadomość
zalezy od apteki. w jednej mi robili odpisy ważne przez miesiac, a ostatnio kupowalam w innej aptece i babka powiedziala, że moge odebrac nawet za pół roku, wiec to chyba zalezy jak oni sobie ustalą
Dziękuje będę musiała iść i się zapytać jak to funkcjonuje

Leyla89 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-08, 15:57   #3286
Natalka_Pralka
Raczkowanie

mam problem. wczoraj bylam na imprezie. tabletke wzielam o 18tej, ale po powrocie gdzies tak po 3 zwymiotowalam. i dzisiaj caly dzien bardzo boli mnie brzuch i od czasu do czasu wymiotuje, ale juz nie ma czym, bo tez nic nie jadlam. i problem w tym, ze boje sie, ze jak wezme tabletke jakos teraz to zwymiotuje ja. i nie wiem, poczekac, az bol brzucha przejdzie i wtedy wziac tabletke? bo mysle, ze tamta wczorajsza sie wsiaknela przez tyle godzin.
Natalka_Pralka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-08, 16:19   #3287
agnieszka k
Zakorzenienie

Send a message via Skype™ to agnieszka k

Cytat:
Napisane przez nnatalcia123 Pokaż wiadomość
A czy Wy tez macie tak, ze pod koniec pierwszego rzedu tabletek do konca opakowania macie ogromna ochote na seks? Mnie to strasznie meczy bo ciagle mysle o tym i nie moge sie na niczym skupic...
tez to zauważyłam

---------- Dopisano o 17:19 ---------- Poprzedni post napisano o 17:17 ----------

Cytat:
Napisane przez demesis Pokaż wiadomość
Dziewczyny, wczoraj wzięłam 10 tabletkę ( to moje pierwsze opakowanie ), uprawiałam seks z moim chłopakiem i ku mojemu zdziwieniu po stosunku dostałam jakiegoś krwawienia. Wygląda to jak typowe krwawienie miesiączkowe. Ja rozumiem, że w czasie pierwszych 3 opakowań mogą występować plamienia, ale żeby normalne krwawienie miesiączkowe? Czy to normalne?
też tak mam. tyle ze nie leci normalnie krew tylko raczej takie skrzepy i zaraz ustaje. Ale bardzo czesto mi sie t zdaża. A jestem na pierwszym opakowaniu jeszcze.

Essence mania trwa

agnieszka k jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-08, 22:34   #3288
ilooonaaa
Raczkowanie

GG do ilooonaaa

Cytat:
mam problem. wczoraj bylam na imprezie. tabletke wzielam o 18tej, ale po powrocie gdzies tak po 3 zwymiotowalam. i dzisiaj caly dzien bardzo boli mnie brzuch i od czasu do czasu wymiotuje, ale juz nie ma czym, bo tez nic nie jadlam. i problem w tym, ze boje sie, ze jak wezme tabletke jakos teraz to zwymiotuje ja. i nie wiem, poczekac, az bol brzucha przejdzie i wtedy wziac tabletke? bo mysle, ze tamta wczorajsza sie wsiaknela przez tyle godzin.
Tabletka wchłania się max 4 godziny z tego co mi wiadomo więc co do tej wziętej o 18 nie masz się co martwić. Ale z tą lepiej poczekać aż nie bedziesz wymiotować bo jak zwymiotujesz zaraz po wzięciu to nieciekawie.
Stary 2011-01-09, 12:32   #3289
Natalka_Pralka
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez ilooonaaa Pokaż wiadomość
Tabletka wchłania się max 4 godziny z tego co mi wiadomo więc co do tej wziętej o 18 nie masz się co martwić. Ale z tą lepiej poczekać aż nie bedziesz wymiotować bo jak zwymiotujesz zaraz po wzięciu to nieciekawie.
jakos poznym wieczorem przestal bolec mnie brzuch i wreszcie moglam cos zjesc, ale zapomnialam o tabletce i w efekcie wzielam ja dzisiaj o 10, wiec minelo 17godzin, ale to juz drugi rzadek, tym bardziej, ze od kiedy zaczelam drugi blister nie wspolzylam.
Stary 2011-01-09, 14:59   #3290
ilooonaaa
Raczkowanie

GG do ilooonaaa

Cytat:
jakos poznym wieczorem przestal bolec mnie brzuch i wreszcie moglam cos zjesc, ale zapomnialam o tabletce i w efekcie wzielam ja dzisiaj o 10, wiec minelo 17godzin, ale to juz drugi rzadek, tym bardziej, ze od kiedy zaczelam drugi blister nie wspolzylam.
Myślałam, że tabletki mają Ci służyć zabespieczeniu, ale jeśli nie to ok.
Stary 2011-01-09, 21:06   #3291
Natalka_Pralka
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez ilooonaaa Pokaż wiadomość
Myślałam, że tabletki mają Ci służyć zabespieczeniu, ale jeśli nie to ok.
maja, ale jakos tak ostatnio nie bylo okazji.
Stary 2011-01-10, 17:47   #3292
kruszynka0020
Przyczajenie

Witam , Dziewczyny Bardzo prosze o poradę.
od 5 miesięcy biorę tabletki Yaz, Wszystko było ok , poprzedniego miesiaca przy ostatniej tabletce placebo miałam jedynie lekkie plamienie , ilość krwi była wręcz znikoma , ale myślałam że nie musze się tym przejmować, że może tak być, wczoraj wzięłam ostatnią tabletkę z kolejnego blistra , okresu nie dostałam , mam plamienie znowu ze znikomą ilością krwi , nawet jeszcze mniejsza niż poprzednio , dziś o 20 powinnam zacząć kolejne opakowanie tabletek tylko nie bardzo wiem czy powinnam. kocham się bez innego zabezpieczenia , i konczy we mnie. Nie wiem czy powinnam zaczynać kolejne opakowanie , czy to może być ciąża ?
jeśli nawet nie , to czy mogłabym dzisiejszy dzien pominąć , jutro np wybrać się do lekarza lub chociaz zrobić test i jutro wziąść tabletkę??? Proszę bardzo o szybka odpowiedź. Pozdrawiam.
kruszynka0020 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-10, 19:34   #3293
agusiamyszka
BAN stały

a co na to ulotka? ano wlasnie, po co czytac, ulotka przeciez jest do podcierania du.. albo do czytania w trakcie posiedzenia na tronie,prawda ?(moderator wybaczy)

Co nalezy zrobić, jezeli nie wystąpi krwawienie w okresie stosowania tabletek placebo

• Jezeli wszystkie jasnorózowe tabletki przyjmowano prawidłowo, nie wystąpiły wymioty, ani cięzka biegunka i nie przyjmowano zadnych innych leków, jest bardzo mało prawdopodobne, aby wystąpiła ciąza.
  • Jezeli oczekiwane krwawienie nie wystąpi kolejno dwa razy, moze to oznaczać ciązę. Nalezy natychmiast skontaktować się z lekarzem. Nie nalezy rozpoczynać następnego blistra dopóki nie uzyska się pewności, ze nie jest się w ciązy.

ja do tej ciazy jestem zdystansowana. ale test dla spokoju i dla zdrowia warto zrobic. tabletki moga powodowac zmiennosc krwawienia, a nawet juz czytalam nie raz o przypadkach ze po kilku miesiacach krwawienie po czasie bylo mniejsze.

o ile nie ma zlych wynikow badan to nic nie szkodzi, ale jesli krwawienie sie nie pojawia po razy n-ty, ciazy nie ma to znaczy ze tabletki nie sa juz dobre i trzeba zmienic
agusiamyszka jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2011-01-10, 20:58   #3294
Fruchtgeele
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez kruszynka0020 Pokaż wiadomość
Witam , Dziewczyny Bardzo prosze o poradę.
od 5 miesięcy biorę tabletki Yaz, Wszystko było ok , poprzedniego miesiaca przy ostatniej tabletce placebo miałam jedynie lekkie plamienie , ilość krwi była wręcz znikoma , ale myślałam że nie musze się tym przejmować, że może tak być, wczoraj wzięłam ostatnią tabletkę z kolejnego blistra , okresu nie dostałam , mam plamienie znowu ze znikomą ilością krwi , nawet jeszcze mniejsza niż poprzednio , dziś o 20 powinnam zacząć kolejne opakowanie tabletek tylko nie bardzo wiem czy powinnam. kocham się bez innego zabezpieczenia , i konczy we mnie. Nie wiem czy powinnam zaczynać kolejne opakowanie , czy to może być ciąża ?
jeśli nawet nie , to czy mogłabym dzisiejszy dzien pominąć , jutro np wybrać się do lekarza lub chociaz zrobić test i jutro wziąść tabletkę??? Proszę bardzo o szybka odpowiedź. Pozdrawiam.
Lepiej wziąć tabletkę, przerwy nie można wydłużać, lepiej nie narażać organizmu na skoki hormonów. W ciąży raczej nie jesteś, chociaż nawet w tym wątku jedna z dziewczyn opisywała, jak na tabletkach zaszła w ciążę i jakie miała później komplikacje.

Wiesz, pięć miesięcy to nie jest znowu tak dużo jeśli chodzi o branie tabletek, niektóre skutki uboczne mogą wyjść po roku i więcej stosowania. Możliwe, że Twój organizm właśnie od czwartego - poprzedniego - stosowania przyzwyczaił się do stałego pułapu hormonów i zawsze będziesz mieć plamienie. Najlepiej nie denerwować się i z wszystkimi obawami spokojnie iść do lekarza.
Stary 2011-01-10, 22:19   #3295
kruszynka0020
Przyczajenie

[QUOTE=agusiamyszka;242915 08]a co na to ulotka? ano wlasnie, po co czytac, ulotka przeciez jest do podcierania du.. albo do czytania w trakcie posiedzenia na tronie,prawda ?(moderator wybaczy)

Dziękuję czytałam ulotke ze 100 razy , ale prosiłam Was o poradę. są osoby które dłużej biorą tabletki i wiedzą coś na ten temat i wlaśnie chciałam się dowiedziec , bo nie wiem czy zaczynać opakowanie.
Co do mniejszego okresu , owszem zmniejszył mi się już po 1 blistrze , zawsze trwał 7 dni i był bardzo mocny , a po 1 blistrze miałam 3 dni , bezbolesny i malutki. ale był , teraz nie ma w ogóle...

jeszcze jest kwestia taka że mój lekarz przed przepisaniem mi tabletek nie zrobił zupełnie żadnych badań.. zupełnie nic , jestem osobą grubszą i z tego co słyszałam to takie właśnie osoby jak ja potrzebuja odpowiednią ilość hormonów.

Fruchtgeele
wiesz , na mnie internet źle działa , oczytam się a później panikuje. a co do ustabilizowania się tabletek w organiźmie to chyba już najwyższy czas , bo na początku bolała mnie głowa , miałam nudności , zawroty głowy , ale wszystko przeszło lekarz powiedział że może tak być to się nie przejmowałąm... i już o tym zapomniałam ...
wezmę dziś tą tabletkę , co prawda później bo długo się zastanawiałam co zrobić i myślałam że okres może jeszcze przyjdzie (ale się nie doczekałam) a jutro zrobię test (chociaż też się oczytałam że po tabletkach nie koniecznie może wyjść taki jak powinien :P ) i zarejestruję się do lekarza..

DZIĘKUJĘ dziewczyny za odpowiedz , pozdrawiam
Stary 2011-01-10, 23:00   #3296
Fruchtgeele
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez kruszynka0020 Pokaż wiadomość
[

Fruchtgeele
wiesz , na mnie internet źle działa , oczytam się a później panikuje. a co do ustabilizowania się tabletek w organiźmie to chyba już najwyższy czas , bo na początku bolała mnie głowa , miałam nudności , zawroty głowy , ale wszystko przeszło lekarz powiedział że może tak być to się nie przejmowałąm... i już o tym zapomniałam ...
wezmę dziś tą tabletkę , co prawda później bo długo się zastanawiałam co zrobić i myślałam że okres może jeszcze przyjdzie (ale się nie doczekałam) a jutro zrobię test (chociaż też się oczytałam że po tabletkach nie koniecznie może wyjść taki jak powinien :P ) i zarejestruję się do lekarza..

DZIĘKUJĘ dziewczyny za odpowiedz , pozdrawiam

Lekarz podczas badania praktycznie od razu może "wymacać" ciążę, bo zmienia się endometrium.
A testy siuśkowe nie potrzebują tabletek, żeby się mylić. Jak się bardzo zestresujesz możesz zrobić z krwi.

A z tym przyzwyczajaniem się to właśnie dlatego przyjęło się, że pierwsze trzy blistry są kontrolne, bo mogą się dziać różne rzeczy. Czyli np. na trzecim można mieć morze zamiast krwawienia, a od czwartego jeśli bierze się dalej tylko plamienie. Każdy organizm ma swój rytm, niektóre od początku dobrze się na hormonach czują, a niektóre potrzebują więcej czasu. Bez paniki.

Edytowane przez Fruchtgeele
Czas edycji: 2011-01-10 o 23:03
Stary 2011-01-11, 17:59   #3297
kruszynka0020
Przyczajenie

Misiączkę dostałam dziś koło południa bez testów i bez lekarzy Niestety jestem Panikara i dzięki za pomoc
Stary 2011-01-12, 10:36   #3298
tusamolot
Rozeznanie

znowu ja,znowu problem (poważnie,nie wiem co jest ze mną , ponad pół roku przyjmowałam te tabletki o idealnie równej godzinie a teraz wszystko sie sypie )

więc tak - dzisiaj środa,powinnam przyjąć pierwszą aktywną tabletkę z blistra,sęk w tym,że aptekę mam na drugim końcu miasta - nie mogę iść do tej bliższej bo mam odpis recepty,jestem okropnie chora i nie mam naprawdę siły wstać i jechać , no i żeby uniknąć odpowiedzi 'to wyślij kogoś' od razu powiem,że jestem dziś sama w domu, nie mam kogo wysłać. no więc przyjmę pierwszą tabletkę dopiero jutro. wiem,że nie można wydłużać przerwy,no ale naprawdę,nie mam innej możliwości .

więc mam pytanie,czy kiedy jutro doczłapię się do tej apteki , mam przyjąć dwie traktując to jako tabletkę pominiętą , czy jedną , traktując to jako zmianę pierwszego dnia ?

hang on

Stary 2011-01-12, 12:53   #3299
Fruchtgeele
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez tusamolot Pokaż wiadomość
znowu ja,znowu problem (poważnie,nie wiem co jest ze mną , ponad pół roku przyjmowałam te tabletki o idealnie równej godzinie a teraz wszystko sie sypie )

więc tak - dzisiaj środa,powinnam przyjąć pierwszą aktywną tabletkę z blistra,sęk w tym,że aptekę mam na drugim końcu miasta - nie mogę iść do tej bliższej bo mam odpis recepty,jestem okropnie chora i nie mam naprawdę siły wstać i jechać , no i żeby uniknąć odpowiedzi 'to wyślij kogoś' od razu powiem,że jestem dziś sama w domu, nie mam kogo wysłać. no więc przyjmę pierwszą tabletkę dopiero jutro. wiem,że nie można wydłużać przerwy,no ale naprawdę,nie mam innej możliwości .

więc mam pytanie,czy kiedy jutro doczłapię się do tej apteki , mam przyjąć dwie traktując to jako tabletkę pominiętą , czy jedną , traktując to jako zmianę pierwszego dnia ?
To zależy, jeśli np. bierzesz je normalnie o 23, a jutro zdążysz do apteki powiedzmy do 10 i o tej 10 weźmiesz tabletkę, to będzie mniej niż 12 godzin. W przeciwnym wypadku to jest pominięcie, nie ma czegoś takiego jak zmiana pierwszego dnia w takiej sytuacji bo jak sama zauważyłaś, przerwy nie wolno przedłużać.
Stary 2011-01-12, 12:58   #3300
tusamolot
Rozeznanie

biorę je rano,w takim razie jutro wezmę dwie. dziękuję za odpowiedź , miałam wątpliwości bo ulotka nie wspomina o takich sytuacjach .

hang on

Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Ginekologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości