|
Notka |
|
Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#3301 | |
Rozeznanie
|
Dot.: Tabletki YAZ - zbiorczy, cz.2
Cytat:
No jak nie wspomina, jak masz książeczkę to sobie otwórz na stronie 30 i tam masz: "pominięto jedną tabletkę w 1-7 dniu". Czyli też w pierwszym. ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3302 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
#3303 |
Raczkowanie
|
Hej proszę o pomoc.
Jestem na 7 opakowaniu. Od 4 zaczeły się pewne nieprawidłowości. Otóż po skończonym okresie miałam 3-7 dni plamień. PAni dr po zbadaniu mnie powiedziała,że jst ok i jakby jeszcze kiedyś to się przydarzyło to mam wziac rutinoscorbin:P Przy 5 opakowaniu juz bylo ok. Teraz biore 7 i znowu!! Okres skonczyl sie w niedzielę a ja mam dzisiaj plamienie. |
![]() ![]() |
![]() |
#3304 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Może masz nadżerkę?
Zima minie wiosna przejdzie lato w niepamięci legnie rok Serce mnie nie boli, ręce ciągle zdolne do poświęceń są Oczy trochę senne, wszystkie moje drogi wiodą w noc Piotr Rogucki - I'm Not Afraid Of Your Soul |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3305 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#3306 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#3307 |
Raczkowanie
|
biorę 3 tydzień yaz - dodatkowo stosuje stosunek przerywany...
i musze powiedzieć że te tabletki to koszmar! bynajmniej dla mnie. w 3 tygodnie utyłam 2,5 kg, piersi nawet wytrzeć nie mogę po kąpieli bo cholernie bolą ponadto powiększyły się o rozmiar, mam niemiłosierne bóle w podbrzuszu i czuje mrowienia na ciele, na dodatek jestem strasznie senna. A na dodatek zaparcia ! ![]()
![]() |
#3308 |
Raczkowanie
|
mam problemik...
Otóż dokańczam właśnie drugie opakowanie yazu, dziś biorę trzecią placebo a krwawienia nie ma...właściwie to przy pierwszym opakowaniu krwawienie wystąpiło na czwartej placebo ,ale na trzeciej już były jakieś oznaki, brązowe upławy, lekki ból brzucha. a teraz ? nic. nie moge polegać na bólu piersi ,który zawsze występował przed miesiączką, bo od kiedy biore tabletki bolą mnie non stop. wiem ,że tabletki uciszają PMS ,ale coś nie wydaje mi się żeby jutro ten okres się pokazał. troszkę się martwię... PS. wszystkie tabletki wzięte, tylko raz zdarzyło mi się wziąść półtora godziny wcześniej niż zwykle, reszta o stałej godzinie.
"Mądra kobieta ma miliony naturalnych wrogów: wszystkich głupich mężczyzn." ![]() Edytowane przez Burberry93 Czas edycji: 2011-01-14 o 15:40 |
![]() ![]() |
![]() |
#3309 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
#3310 |
Wtajemniczenie
|
Witam, chcę odstawić tabletki. Moje pytanie dotyczy tego czy powinnam zacząć zabezpieczać już gdzieś pod koniec opakowania? Do kiedy będę chroniona jeśli nie zaczynam kolejnego?
![]() |
#3311 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]()
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#3312 |
Wtajemniczenie
|
niestety moje watpliwosci nie zostały uwzględnione.
![]() |
#3313 |
Przyczajenie
|
Witam. Byłam u ginekologa w poniedziałek, przypisał mi YAZ, moje pierwsze tabletki. Za pół roku kończę dopiero 17 lat, więc moja wiedza jest dosyć uboga.
![]() z góry dzięki za odp |
![]() ![]() |
![]() |
#3314 | |
Zadomowienie
|
Ciężko mi Tobie cokolwiek doradzić. Ja odstawiłam tabletki w 1 rządku ty chcesz op. dokończyć.
Po odstawieniu nie planowałam współżycia więc tego problemu nie miałam. Więc te 2 sytuacje są zupełnie inne. Może jakaś kobietka się wypowie. ---------- Dopisano o 13:54 ---------- Poprzedni post napisano o 13:41 ---------- Cytat:
Edytowane przez Leyla89 Czas edycji: 2011-01-16 o 12:51 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3315 |
BAN stały
|
Zabezpieczenie jest do ost wzietej tabletki tzn ze przy przerwie trzeba stosowac inna metode,
a) trzeba wziac min 14 tabletek gdyby doszlo do pominiecia ktorejs z 3 tyg czyli miedzy 15 a 24 tab bo trzeba zrobic przerwe z pominieta tab albo polaczyc op, a przeciez zalezy nam na odstawieniu b) przerwa jest zabezpieczona jesli sie zacznie nowe op Gdy odstawi sie tabletki przed 15 tab stosunki nie beda zabezpieczone tzn ze w 1 tyg dodatkowo stosunki z przerwy sa ryzykowne, a przerwa jest dopuszczalna od 15 tab wlacznie |
![]() ![]() |
![]() |
#3316 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() A w ogóle to nie kumam tekstu "lepiej wcześniej niż później". Jak na mój mały rozumek to kiepska logika jak na lekarza, bo przecież przyjmowane za wcześnie hormony mogą mocno namieszać w nieustabilizowanej jeszcze gospodarce hormonalnej młodego organizmu. ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3317 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3318 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() (zaznaczam, że opakowanie biorę całe do samego końca, a potem odstawiam)
![]() ![]() |
![]() |
#3319 |
BAN stały
|
to juz od ciebie zalezy, przeciez nie bede stac przy tobie i mowic ci co masz robic. ja tylko powiedzialam to co wiem. przerwa jest zbezpieczona gdy sie zacznie brac kolejne opakowanie na czas (ulotka o tym mowi) wiec sila rzeczy ost moment zabezpieczenia to ost pigulka
|
![]() ![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#3320 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() |
![]() |
#3321 |
BAN stały
|
nie mowilam niczego zlosliwie
![]() jesli sie stresujesz to zastosuj sobie to co ustalilas ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3322 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#3323 |
Rozeznanie
|
Hej mam pytanko! Biorę tabletki yaz jestem na rózowych. kochałam się z chłopakiem w sobotę i czy mogę dziś wziąć antybiotyk?? to ma jakiś wpływ? bo wiem ze w trakcie brania antybiotyku trzeba się zabezpieczać no i 7 dni po.Proszę o odpowiedź
![]()
#3324 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Osobiscie wzięłabym, ale w odstępie czasowym min. 5h (np. Yaz o 12, antybiotyk o 17) |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3325 |
Rozeznanie
|
nie o to mi chodzi . Tylko czy od stosunku sobotniego nie jest to za krótko. Bo przecież antybiotyki osłabiają antykoncepcję.Chodzi mi o to czy przed rozpoczęciem brania antybiotyku trzeba odczekać jakiś czas od ostatniego współżycia. Czy ma to jakieś znaczenie.????
#3326 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dodatkowo - nie wszystkie antybiotyki obniżają skuteczność. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3327 |
Rozeznanie
|
Dzięki wielkie za odpowiedz. Idę dziś do lekarza i napewno dostanę antybiotyk . Są to moje pierwsze tabletki antykoncepcyjne wiec wiedza jeszcze nie pełna. Już raz brałam antybiotyk ale to było tydzień po współżyciu wiec nie miałam żadnych obaw. Co wiecej antybiotyk brałam o 20 a tabsy anty o 21 i godziny brania tych tabletek nie mają zadnych skutków bo potem wszystko było w porządku
![]()
Z moim M. od 25.03.2010 ![]() ![]() Edytowane przez Lajlaa Czas edycji: 2011-01-17 o 09:37 |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#3328 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Aczkolwiek to tylko teoria, w praktyce raczej nie powinno być problemów. ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3329 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Oczywiście masz rację, różne przypadki się mogą zdarzyć - ale myślę, że akurat tutaj nie ma co panikować. Gdyby to było bardzo niebezpieczne to w ulotce na pewno zamieściliby odpowiednią informację. ![]() Swoją drogą wyobraziłam sobie sytuację : jest piątek, para chce się kochać, a ona zastanawia się czy mogą bo może jutro zachoruje i będzie musiała brać leki. ![]() ![]() Edytowane przez wdowa_po_leninie Czas edycji: 2011-01-17 o 13:20 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3330 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Zgadzam się, nie znam antybiotyku, który w praktyce miałby aż tak silne działanie w interakcji. Edytowane przez Fruchtgeele Czas edycji: 2011-01-17 o 14:29 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:11.