Tabletki YAZ - zbiorczy, cz.2 - Strona 112 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Ginekologia

Notka

Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2011-01-17, 16:21   #3331
Mrs.
Zakorzenienie

Dot.: Tabletki YAZ - zbiorczy, cz.2

Dziewczyny pomożecie ?

Brałam Yaz przez ponad rok odstawiłam na miesiac ( wiem ze sie nie powinno ale musiałam..) i teraz czekam na okres i chce od nowa brać tabletki , tylko teraz mam problem bo mam hmm nie wiem czy to juz okres czy plamienie :/ Hmm barwa ciemno brązowa i troszke tego jest ale nie jakoś dużo strasznie przez cały dzień i nie wiem czy brać tabletke czy nie ? Chciałabym ją przyjmować tak jak dawniej ok 20 poczekać do tej godziny i wziac dzisiaj czy jeszcze sie powstrzymać i poczekać na obfitsze krwawienie ? ehm
Mrs. jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-17, 23:27   #3332
Fruchtgeele
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Mrs. Pokaż wiadomość
Dziewczyny pomożecie ?

Brałam Yaz przez ponad rok odstawiłam na miesiac ( wiem ze sie nie powinno ale musiałam..) i teraz czekam na okres i chce od nowa brać tabletki , tylko teraz mam problem bo mam hmm nie wiem czy to juz okres czy plamienie :/ Hmm barwa ciemno brązowa i troszke tego jest ale nie jakoś dużo strasznie przez cały dzień i nie wiem czy brać tabletke czy nie ? Chciałabym ją przyjmować tak jak dawniej ok 20 poczekać do tej godziny i wziac dzisiaj czy jeszcze sie powstrzymać i poczekać na obfitsze krwawienie ? ehm
Jak już chcesz je brać to weź, nawet jeśli to nie okres jako taki możesz to potraktować jako rozpoczęcie w innym dniu cyklu i na wszelki wypadek możesz się przez tydzień dodatkowo zabezpieczać, ja bym w takich sytuacjach dmuchała na zimne.

Mam taką obserwację - biorę te tabletki od roku, wszystko było ok, jakoś z dwa-trzy miesiące temu zmniejszyło mi się nawilżenie podczas pieszczot i stosunku. Cóż - pomyślałam - tabsy robią swoje. Zaczęliśmy używać żelu, aż tu jakoś od nowego roku wszystko wróciło do normy. Miałyście może takie wahania? Wiem, że organizm jest czuły na hormony i różne rzeczy mogą się zdarzyć, ale nie słyszałam i cofaniu się skutku ubocznego, raczej o narastaniu. Ot, taka ciekawostka.
Fruchtgeele jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-18, 12:36   #3333
lovebird
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Fruchtgeele Pokaż wiadomość
Mam taką obserwację - biorę te tabletki od roku, wszystko było ok, jakoś z dwa-trzy miesiące temu zmniejszyło mi się nawilżenie podczas pieszczot i stosunku. Cóż - pomyślałam - tabsy robią swoje. Zaczęliśmy używać żelu, aż tu jakoś od nowego roku wszystko wróciło do normy. Miałyście może takie wahania? Wiem, że organizm jest czuły na hormony i różne rzeczy mogą się zdarzyć, ale nie słyszałam i cofaniu się skutku ubocznego, raczej o narastaniu. Ot, taka ciekawostka.
Może to niekoniecznie było spowodowane tabletkami?

Przyszłość zaczyna się dzisiaj. Nie jutro.
Wymianki
lovebird jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-18, 20:41   #3334
kaskaj24
Rozeznanie

A jak tam YAZ stoi cenowo? Może jest jakaś promocja w sieciach aptek a ja nic nie wiem?
  • UCZĘ SIĘ GOTOWAĆ
  • PRZYSZŁA PANI KOSMETOLOG
kaskaj24 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-18, 21:52   #3335
Natalka_Pralka
Raczkowanie

Cytat:
wlasnie mi sie tez tak zrobilo, ze zmniejszylo sie nawilzenie. teraz uzywamy zelow i mam nadzieje, ze tak jak w Twoim przypadku to sie cofnie tyle, ze ja mam tak, ze podczas pieszczot wszystko jest extra, a jak przychodzi co do czego to trzeba uzywac zelu.
Natalka_Pralka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-18, 22:52   #3336
Fruchtgeele
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez lovebird Pokaż wiadomość
Może to niekoniecznie było spowodowane tabletkami?
No właśnie nie, wykluczyłam wszystkie inne przyczyny.
Natalka - wiele kobiet ma tak po tabletkach.
Stary 2011-01-19, 10:46   #3337
DarkNoir
Zakorzenienie

GG do DarkNoir

Witam Was Dziewczyny
Mam mega problem...
Otóż mam zakażenie przewodu pokarmowego-od piątku ostra biegunka, wizyta w szpitalu i leczenie w domu. Biorę teraz antybiotyk Cipronex, który ponoć nie wpływa na skutecznośc anty, ale wolę być ostrożna.
Biegunka+antybiotyk, strzelam, ze skutecznośc Yaz spadła mi do zera... Tabletki biorę dalej ale zaczynam się zastanawiać czy to ma sens, skoro nawet nie mam pewności czy tabletka się wchłania... Jak sądzicie? Połączyć opakowania? Czy najlepiej zadzwonić do ginekologa i zapytać się co robić?
Antybiotyku mam jeszcze na 5 dni i nie wiadomo czy przez ten czas się wyleczę...
Oczywiście zero seksu.

Piotr Rogucki - I'm Not Afraid Of Your Soul

DarkNoir jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-20, 01:01   #3338
Fruchtgeele
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez DarkNoir Pokaż wiadomość
Witam Was Dziewczyny
Mam mega problem...
Otóż mam zakażenie przewodu pokarmowego-od piątku ostra biegunka, wizyta w szpitalu i leczenie w domu. Biorę teraz antybiotyk Cipronex, który ponoć nie wpływa na skutecznośc anty, ale wolę być ostrożna.
Biegunka+antybiotyk, strzelam, ze skutecznośc Yaz spadła mi do zera... Tabletki biorę dalej ale zaczynam się zastanawiać czy to ma sens, skoro nawet nie mam pewności czy tabletka się wchłania... Jak sądzicie? Połączyć opakowania? Czy najlepiej zadzwonić do ginekologa i zapytać się co robić?
Antybiotyku mam jeszcze na 5 dni i nie wiadomo czy przez ten czas się wyleczę...
Oczywiście zero seksu.
Ja bym zapytała lekarza.
Stary 2011-01-20, 08:43   #3339
anjaaaaa
Raczkowanie

rozpoczelam kolejny blister tabletek. zapomnialam wziac wczoraj tabletki (byla to tabletka z dnia od 1-7). biore je zwykle ok 18, a ze wczoraj zapomnialam to wzielam ja niedawno z 15h opoznieniem.

wiem, ze w ulotce napisane jest, ze do 12h mozna ja wziac, nie wiem czy 3h dodatkowe robia taka roznice...nie uprawialam seksu wczoraj, wiec spoko. chodzi mi o najblizsze dni, bo w ulotce napisane jest, ze przez tydzien musze stosowac mechaniczna metode dodatkowo, a wolalabym tego uniknac. caly czas sie zastanawiam czy to bedzie konieczne skoro wzielam tabletke z 15h opoznieniem.
anjaaaaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-20, 09:26   #3340
agusiamyszka
BAN stały

Cytat:
Napisane przez anjaaaaa Pokaż wiadomość
rozpoczelam kolejny blister tabletek. zapomnialam wziac wczoraj tabletki (byla to tabletka z dnia od 1-7). biore je zwykle ok 18, a ze wczoraj zapomnialam to wzielam ja niedawno z 15h opoznieniem.

wiem, ze w ulotce napisane jest, ze do 12h mozna ja wziac, nie wiem czy 3h dodatkowe robia taka roznice...nie uprawialam seksu wczoraj, wiec spoko. chodzi mi o najblizsze dni, bo w ulotce napisane jest, ze przez tydzien musze stosowac mechaniczna metode dodatkowo, a wolalabym tego uniknac. caly czas sie zastanawiam czy to bedzie konieczne skoro wzielam tabletke z 15h opoznieniem.

skoro ulotka klamie to po co bierzesz tabsy????
agusiamyszka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-20, 11:25   #3341
lovebird
Zakorzenienie

Cytat:

Ja też nie sądzę, żeby 3 godziny robiły istotną różnicę, ale może i robią. Aż taki problem jest w seksie z prezerwatywą? To Twoja sprawa, co zrobisz, jak zajdziesz w ciążę, to do nikogo nie będziesz mogła mieć pretensji

Wymianki

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-01-20, 11:38   #3342
Maja_Rysia
Przyczajenie

zmiana tabletek na yaz - pytanie

drogie dziewczyny!

lekarz zmienil mi tabletki z milvane na yaz. powiedzial, zeby pierwsza tabletke przyjac pierwszego dnia okresu i brac juz bez przerwy yaz.

pytanie jest takie, czy jestem juz w pelni chroniona od pierwszego dnia brania nowcyh tabletek? czy moze przy zmianie z tabletek trojfazowych nalezy przez pierwszy miesiac stosowac dodatkowe zabezpieczenie?
lekarz powiedzial, ze wszystko znajde w ulotce, tam niestety nie ma takiej informacji, a pod numerem podanym na ulotce nikt nie odbiera..

moze Wam lekarz powiedzial co nalezy zrobic w takiej sytuacji??
Maja_Rysia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-20, 21:48   #3343
Adriennne
Raczkowanie

GG do Adriennne

Cytat:

Może i 3h nie robią różnicy Twojemu organizmowi ale Twojej psychice zapewne zrobią. Mogę się założyć że jeśli nie użyjesz prezerwatywy do terminu następnego krwawienia będziesz się obserwować bardzo bardzo dokładnie. "Bo to były tylko 3h a być może zaszłam w ciążę..."
Adriennne jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-20, 22:20   #3344
Natalka_Pralka
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Adriennne Pokaż wiadomość
Może i 3h nie robią różnicy Twojemu organizmowi ale Twojej psychice zapewne zrobią. Mogę się założyć że jeśli nie użyjesz prezerwatywy do terminu następnego krwawienia będziesz się obserwować bardzo bardzo dokładnie. "Bo to były tylko 3h a być może zaszłam w ciążę..."
zgadzam sie. wkoncu prezerwatywa to nic strasznego, a bedziesz spokojna.
Stary 2011-01-21, 07:53   #3345
myszka018ok
Przyczajenie

Witam
Mam problem. Wczoraj zapomniałam wziąć tabletki. Była to 16 tabletka. Dziś rano dopiero zorientowałam się o tym fakcie;/. Minęło równe 24 h. I zgodnie z ulotką wzięłam 2 tabletki na raz. W ulotce jest napisane, że powinnam dokończyć opakowanie i wyrzucić białe tabletki i od razu rozpocząć następne. Jednak nie uśmiecha mi się łączyć opakowań. Czy jeżeli wezmę białe tabletki i rozpocznę nowe opakowanie jak zawsze to ochrona przed ciążą będzie zmniejszona? proszę o poradę. pozdrawiam.

Ps. tabletki biorę ponad 1,5 roku.
myszka018ok jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-21, 08:12   #3346
kat123
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez myszka018ok Pokaż wiadomość
Witam
Mam problem. Wczoraj zapomniałam wziąć tabletki. Była to 16 tabletka. Dziś rano dopiero zorientowałam się o tym fakcie;/. Minęło równe 24 h. I zgodnie z ulotką wzięłam 2 tabletki na raz. W ulotce jest napisane, że powinnam dokończyć opakowanie i wyrzucić białe tabletki i od razu rozpocząć następne. Jednak nie uśmiecha mi się łączyć opakowań. Czy jeżeli wezmę białe tabletki i rozpocznę nowe opakowanie jak zawsze to ochrona przed ciążą będzie zmniejszona? proszę o poradę. pozdrawiam.

Ps. tabletki biorę ponad 1,5 roku.
po to są instrukcje, by się do nich stosować. Nie chcesz łączyć opakowań to trzeba było zrobić przerwę gdy zapomniałaś, a nie brać dwie na raz. Teraz radziłabym podążać za ulotką, bo skoro tak mówi to tak należy zrobić

Aparatka od 11.10.2014 (góra).
Dół od 11.04.2015.
kat123 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-22, 08:18   #3347
ankkka_89
Przyczajenie

Witam,

Mam nadzieję, że piszę w odpowiednim wątku. Jestem nowicjuszką jeśli chodzi o tabletki i stąd moje pytanie. Jeśli zapomniałam o 20 tabletce z blistra i łyknęłam ją dokładnie 12 godzin po stałej porze to czy mogę skończyć normalnie opakowanie czy bezpieczniej zastosować się do zaleceń pominięcia tabletki ? Z góry dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam.
ankkka_89 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-22, 08:45   #3348
adakowalska009
Raczkowanie

hej. Czy tabletka będąca poza opakowaniem traci swoje właściwości? wydaje mi się, że nie. Wczoraj wypadła mi złośliwie z opakowania pod szafę.. wzięłam więc z drugiego opakowania właściwą tabletkę, a tę, która mi wpadła pod szafę odzyskałam dzisiaj. Teraz nie jest narażona na wilgoć, leży w szafce. Jak myślicie? można ją zażyć kiedy przyjdzie jej pora?
adakowalska009 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-22, 09:47   #3349
lovebird
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ankkka_89 Pokaż wiadomość
Witam,

Mam nadzieję, że piszę w odpowiednim wątku. Jestem nowicjuszką jeśli chodzi o tabletki i stąd moje pytanie. Jeśli zapomniałam o 20 tabletce z blistra i łyknęłam ją dokładnie 12 godzin po stałej porze to czy mogę skończyć normalnie opakowanie czy bezpieczniej zastosować się do zaleceń pominięcia tabletki ? Z góry dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam.
Moim zdaniem możesz normalnie kończyć opakowanie, ale jeśli jesteś typem, który strasznie przeżywa za każdym razem, kiedy krwawienie spóźnia się godzinę, to lepiej dla bezpieczeństwa uznaj, że była za późno i zastosuj się do ulotki

Cytat:
Napisane przez adakowalska009 Pokaż wiadomość
hej. Czy tabletka będąca poza opakowaniem traci swoje właściwości?
Ja bym spokojnie ją wzięła

Wymianki

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-01-22, 11:03   #3350
adakowalska009
Raczkowanie

dziękuję też uważam, że się nada
Stary 2011-01-22, 11:13   #3351
kat123
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez lovebird Pokaż wiadomość
Ja bym spokojnie ją wzięła
a ja bym wywaliła -raz, że spod szafy (ohyda), a po wtóre, że leżała tam kilka godzin. Oszczędność oszczędnością, ale ja bym to wywaliła

Dół od 11.04.2015.
Stary 2011-01-22, 12:21   #3352
lovebird
Zakorzenienie

Jak pod szafą nie ma jakiegoś syfu, to dlaczego? To już zależy od człowieka, czy jest w stanie zjeść z podłogi, czy nie, ale jak komuś to nie przeszkadza, to jego sprawa Według mnie to, że kilka godzin była na powietrzu jej nie zaszkodziło, bez przesady A Adzie raczej chodziło o to, czy z tabletką nic się nie stało

Wymianki
Stary 2011-01-22, 17:47   #3353
brizzz
Przyczajenie

Witam.. mam problem. od roku biorę yaz i zawsze wszystko było ok. tabletki biorę regularnie i nigdy nie zdarzyło mi się żadnej pominąć. białe tabletki zaczynam w przyszły czwartek, więc okresu spodziewam się w sobotę. niestety od trzech dni mam straszne bóle w plecach i w okolicy jajników oraz dosyć spore krwawienie, zaczęłam nawet używać tamponów. pierwszy raz spotykam się z taką sytuacją i proszę o pomoc.. czy to może oznaczać jakąś chorobę, ciążę, a może tabletki się nie do końca wchłaniają.. nie wiem co o tym myśleć, help kobietki, może któraś z Was miała była w podobnej sytuacji?!!
brizzz jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2011-01-22, 19:10   #3354
kat123
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez brizzz Pokaż wiadomość
Witam.. mam problem. od roku biorę yaz i zawsze wszystko było ok. tabletki biorę regularnie i nigdy nie zdarzyło mi się żadnej pominąć. białe tabletki zaczynam w przyszły czwartek, więc okresu spodziewam się w sobotę. niestety od trzech dni mam straszne bóle w plecach i w okolicy jajników oraz dosyć spore krwawienie, zaczęłam nawet używać tamponów. pierwszy raz spotykam się z taką sytuacją i proszę o pomoc.. czy to może oznaczać jakąś chorobę, ciążę, a może tabletki się nie do końca wchłaniają.. nie wiem co o tym myśleć, help kobietki, może któraś z Was miała była w podobnej sytuacji?!!
idź koniecznie do ginekologa!!!

Dół od 11.04.2015.
Stary 2011-01-22, 19:55   #3355
brizzz
Przyczajenie

mam taki plan.. ale niestety mam wizytę na za tydzień.. jaka może być przyczyna mojego stanu? tak się denerwuję..
brizzz jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-22, 20:06   #3356
kat123
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez brizzz Pokaż wiadomość
mam taki plan.. ale niestety mam wizytę na za tydzień.. jaka może być przyczyna mojego stanu? tak się denerwuję..
nie mam pojęcia, ale brzmi to jak zapalenie jajników, tylko krwawienia nie powinno być...

Dół od 11.04.2015.
Stary 2011-01-22, 20:15   #3357
DarkNoir
Zakorzenienie

GG do DarkNoir

Cytat:
Napisane przez DarkNoir Pokaż wiadomość
Witam Was Dziewczyny
Mam mega problem...
Oczywiście zero seksu.
No i dostałam krwawienia... Nie wiem czy to z wyczerpania organizmu, zbyt niskiej skuteczności Yaz czy z powodu leku na nadżerkę Albothyl (w piątek wzięłam ostatnia globulkę). Dziś sobota, więc do gina się nie dodzwonię...

Piotr Rogucki - I'm Not Afraid Of Your Soul

DarkNoir jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-22, 22:20   #3358
adakowalska009
Raczkowanie

ejże.. nie było tak źle z nią. leżała tam jakieś.. hm.. do godziny. nie chciałam się przyznać, że wpadłam w histerię, że ona gdzieś jest a ja nie wiem gdzie;p wywaliłam wszystko z szafy-przesunęłam i tadam! jest! zjem ją. zjem;]
Stary 2011-01-23, 10:55   #3359
agusiamyszka
BAN stały

dziewczyny moze cos podpowiecie.

zaczelam 1 opakowanie yazu. po 15 tabletce (w dniu w ktorym mialam wziac 16 tabletke) poklocilam sie z tz. tz powiedzial ze chce kilka dni spokoju. majac plamienia stwierdzilam ze lepiej zrobic przerwe. przerwa zaczela sie w pt, czyli we wt musze wziac opakowanie. na zgode sie narazie nie zanosi dopoki nie zmienie swojego postepowania, a dwa ze partner ma mnie dosyc wiec za jakis czas albo zerwie albo zateskni. co jest mniejszym zlem zaczecie 2 opakowania i po ew rozstaniu zaprzestac, czy teraz przerwac? jesli chodzi o kwestie finansowe to nie narzekam i moge brac tabletki dalej, tylko bez partnera to moze tak bez sensu? mam dylemat
agusiamyszka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-23, 11:05   #3360
Natalka_Pralka
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez agusiamyszka Pokaż wiadomość
dziewczyny moze cos podpowiecie.

zaczelam 1 opakowanie yazu. po 15 tabletce (w dniu w ktorym mialam wziac 16 tabletke) poklocilam sie z tz. tz powiedzial ze chce kilka dni spokoju. majac plamienia stwierdzilam ze lepiej zrobic przerwe. przerwa zaczela sie w pt, czyli we wt musze wziac opakowanie. na zgode sie narazie nie zanosi dopoki nie zmienie swojego postepowania, a dwa ze partner ma mnie dosyc wiec za jakis czas albo zerwie albo zateskni. co jest mniejszym zlem zaczecie 2 opakowania i po ew rozstaniu zaprzestac, czy teraz przerwac? jesli chodzi o kwestie finansowe to nie narzekam i moge brac tabletki dalej, tylko bez partnera to moze tak bez sensu? mam dylemat
ja to chyba bym brala dopoki sytuacja z tz nie wyjasni sie do konca, gdyz odstawic mozesz w kazdym momencie. ale jak zrobisz przerwe i do siebie wrocicie to z tego co wiem bedziesz musiala troche odczekac. ja bym brala, a jesli powiedzieci sobie, ze to definitywnie koniec to wtedy odstaw.
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Ginekologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości