|
Notka |
|
Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#3361 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Tabletki YAZ - zbiorczy, cz.2
Cytat:
![]() ![]() |
![]() |
#3362 |
Przyczajenie
|
Hej!
Planuje zrobić przerwę po dłuższym stosowaniu Yaz-u czy któraś z was miała już taką przerwę? Jak się wtedy czułyście? |
![]() ![]() |
![]() |
#3363 |
Przyczajenie
|
Dziękuję Lovebird za odpowiedź
![]() Ale nurtuje mnie jeszcze kilka spraw, może również uzyskam wskazówki. Mam nadzieję, że nie uznacie mnie za natrętną ![]() 1) Zatem chciałabym spytać, czy spóźnienie liczymy od stałej pory przyjmowania czy od godziny, w której zażyłyśmy ostatnia tabletkę. W moim przypadku jeżeli 19 tabletkę wzięłam o 1 w nocy zamiast 21, a następną 20 tabletkę o 9 nad ranem. To czy spóźnienie liczę od tej stałej godziny - 21 czy od 1 w nocy, bo wtedy dostarczyłam ostatnią dawkę hormonów? Pobuszowałam w internecie i znalazłam, że chodzi o to, żeby nie minęło 36 godz. od ostatniej przyjętej tabletki, a w ten sposób nie musiałabym się w ogóle martwić i kończyć normalnie opakowanie. Aż trochę głupio mi to pisać, wychodzę na nieodpowiedzialną osobę, ale byłam wciągnięta w wir egzaminów i tak niestety wyszło z tymi godzinami... 2) Inna kwestia. Czy to prawda, że jeśli rozpocznie się zażywanie tabsów w środku cyklu lub pominie się tabletkę (a nawet nie jedną), a dalsze tabletki stosuje się odpowiednio to pełna skuteczność antykoncepcji powraca po 7 dniach? Z taką informacją spotkałam się na wielu forach. Wiem, że i tak w takich przypadkach należy podążać za ulotką, ale ciekawi mnie czy to prawdziwe info. 3) Czy po receptę na tabletki antykoncepcyjne mogę zgłosić się do lekarza rodzinnego ? 4) Czy krwawienie z odstawienia ZAWSZE pozwala na wykluczenie ciąży? Na pewno pytania te niektórym osobom wydadzą się proste, naiwne czy też zbędne, ale ja jestem osobą, która potrzebuje konkretnego potwierdzenia przeczytanych informacji, a wydaje mi się, że takie mogę otrzymać na tym forum od doświadczonych kobietek ![]() ![]() Życzę wszystkim miłego dnia ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3364 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Ad 3. Możesz i zdarza się że w jakichśtam uzasadnionych przypadkach lekarz rodzinny wypisze te tabletki ale to musi być jakaś specyficzna sytuacja typu "do ginekologa mogę iść dopiero za 5 dni bo ma pacjentów a ja potrzebuję tabletki już od jutra a on dzisiaj nie pracuje" czy coś takiego Ad 4. nie mam nadzieję że coś rozjaśniłam, pozdrawiam ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3365 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() 2) Ja czytałam tu i ówdzie, że nie powinno się zaczynać opakowania w środku cyklu i wtedy nie jest zachowana ochrona przez cały miesiąc. Właściwie możliwe, bo tygodniowe zabezpieczenie ulotka przewiduje, jeśli zaczynamy opakowanie w dniach 2.-5. 3) i 4) zgadzam się z Cukierka ![]() PS Lepiej pytaj teraz, a nie potem panikuj, że jesteś w ciąży ![]() agusiamyszka, też bym póki co brała, nie ma sensu tak mieszać w organizmie
![]() |
#3366 |
Zakorzenienie
|
A ja mam dziewczyny takie głupie pytanie , czy jak np w poniedziałek mialam plamienie ale to nie byl chyba jeszcze okres rano wstałam i był normalny i wziałam 1 tabeltkę to czy normalnie jestem zabezpieczona czy lepiej było wziac jak bylo to plamienie ? teraz jestem na 6 tabletce mozna normalnie sie kochać czy trzea dodatkowe zabezpieczenie ? Tak mnie to nurtuje troche
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3367 |
Przyczajenie
|
witam mam pyt. który lekarz mi przepisze tabletki na powiększenie biustu?? prosze o odp na e-mail emi382buziaczek.pl z góry dziękuje bardzo. pozdrawiam.
|
![]() ![]() |
![]() |
#3368 |
BAN stały
|
niestety rozstaje sie definitywnie, moj mezczyzna tez nie chce powrotow, i rozmow, co sie wypalilo to sie wypalilo, wiec hormony to nie ma sensu
szkoda, moze znajde bardziej powaznego mezczyzne ![]() jesli chodzi o pytania anki to sie zastanawialam czy wlasnie 12 h od regularnej pory ktora najczesniej sie pokrywa czy od ost dawki. no niby jest napisane codziennie o jednej porze, a nie nalezy przekraczac 36 h spotkalam sie wlasnie z zaczynaniem w srodku cyklu, ze wystraczy tylko 7 na zablokowanie owulacji, no jesli owulacja juz byla to te 7 to przeciez tylko formalnosc. ale jestem przykladem zeby zaczynac 1 dc a nie jak sie chce, ja mialam krwawienie (moze zaczelo sie to od tego ze jedna pigulke wzielam rano a minelo 12 h?) i potem plamienie do 15 tabletki. od 16 zaczelo sie brunatne brudzenie |
![]() ![]() |
![]() |
#3369 |
Raczkowanie
|
Hej wizażanki
![]() Biorę Yaz od 7 msc i zawsze pierwszą tabletkę placebo biorę w środę , a krwawienia dostaję w sobotę. Jednak chciałabym zmienić pierwszy dzień krwawienia. Chciałabym, żeby był on w tygodniu a nie w weekend. Jak to zrobić? W ulotce coś tam jest napisane, ale czy któaś z Was to zrobiła? I jak?
#3370 |
Raczkowanie
|
Witajcie Kobietki,
mam pytanie, Yaz biorę od kilku miesięcy, wczoraj przyjęłam ostatnią tabletkę placebo no i właśnie...wczoraj dostałam gorączki, katar,ból gardła, jakieś choróbsko mnie dopada. Dzisiaj mam przyjąć pierwszą tabletkę z nowego opakowania. Czy w związku z tym że jestem przeziębiona (nie wiem może grypa) powinnam się dodatkowo zabezpieczać? Wczoraj wzięłam Gripex i wit.C. Nigdy nie byłam w takiej sytuacji więc proszę o poradę.Dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam. |
![]() ![]() |
![]() |
#3371 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#3372 |
Przyczajenie
|
Dzięki Kobietki
![]() Oleńka. Moim zdaniem powinnaś albo łyknąć mniej tabletek placebo albo połączyć dwa opakowania. W obu przypadkach zaczniesz brać 1 tabletkę blistra innego dnia i automatycznie zmieni się dzień krwawienia. Od Ciebie już zależy o ile dni je przesuniesz. |
![]() ![]() |
![]() |
#3373 |
Zakorzenienie
|
Hej!
Czekam na okres, żeby zacząć łykać Yaz (moje pierwsze tabletki anty). Problem w tym, że moje miesiączki są bardzo nieregularne i czasami mam plamienia pomiędzy. Na początku krwawienia nie wiem nigdy czy to już okres czy tylko plamienie, dlatego boję się, że źle wyceluję z tabletkami. Kompletnie nie wiem co powinnam zrobić w takiej sytuacji... ![]()
#3374 |
Przyczajenie
|
Mam pytanie, może nie odnośnie samej marki tabletek (również stosuję Yaz), ale w ogóle tabletek antykoncepcyjnych. Zdarzyło mi się wczoraj rozgryźć przypadkiem pigułkę, więc czy może się tak stać, że ochrona antykoncepcyjna może być osłabiona? Nie mogę się o to spytać mojego ginekologa, bo jest w tej chwili na urlopie, a potrzebuję odpowiedzi w miarę szybko...
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3375 |
Przyczajenie
|
Lea_ny
![]() 1)Jeśli odpowiednio zaczniesz brać tabletki 1 dnia cyklu będziesz od razu chroniona. 2)Gdy zbagatelizujesz plamienia, a one jednak okażą się miesiączką i zaczniesz blister 2-5 dnia cyklu to musisz pamiętać, żeby przez pierwszy tydzień dodatkowo się zabezpieczać. 3)Natomiast w najgorszym przypadku, gdy zupełnie nie trafisz i zaczniesz w środku cyklu to pełną ochronę uzyskasz dopiero po spożyciu całego pierwszego opakowania. |
![]() ![]() |
![]() |
#3376 |
Rozeznanie
|
a ja z czystej ciekawości pytam - skoro YAZ i Yasminelle mają (podobno - według tego co wyczytałam) taki sam skład , to czy coś by się stało gdyby brało się tabletki yasminelle oczywiście w cyklu 24+4? podkreślam,że pytam z czystej ciekawości,nie zamierzam tak robić , zastanawiam się tylko czy te tabletki naprawdę różnią się wyłącznie schematem dawkowania? skąd więc taka różnica cen?
![]() |
#3377 |
Przyczajenie
|
Co się stanie jeśli nie wezmę tabletek placebo? Pojechałam dziś do domu ( bo studiuję w innym mieście) śpieszyłam się nie wiem gdzie głowę miałam
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3378 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
tabletki placebo nie zawierają żadnej substancji czynnej i bierze się je tylko po to, żeby nie wypaść z rytmu przyjmowania pigułek, dla wygody. ale biorąc je, robisz taką samą przerwę, jakbyś nie brała nic. zmniejsza się ryzyko, że zapomnisz rozpocząć nowe opakowanie, bo przyzwyczajasz się do brania pigulek codziennie bez żadnych przerw. ale ich wzięcie czy niewzięcie nie ma żadnego wpływu na cykl i zachowanie antykoncepcji. Edytowane przez 201712190924 Czas edycji: 2011-01-26 o 20:14 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3379 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Rany, mam nadzieję, że tabletki wyregulują mi okres - bo wkurza mnie to ciągłe życie w niepewności kiedy zacznę "przeciekać" (teraz zbliżam się już do 50. dnia i ani widu, ani słychu ![]()
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#3380 |
Zadomowienie
|
Ja niestety musiałam sie rozstać z tabletkami YAZ po prawie 1,5 roku zażywania. Mam teraz drugi miesiąc przerwy od nich i czuję się dużo lepiej.
Kiedy je brałam nie dość, że chodziłam zła jak osa, do wszystkich skakałam, burczałam, to jeszcze moje libido i w ogóle cała ochota na seks spadła do zera!!!!! Całe tygodnie mogłam nie uprawiać sexu i było mi super. Jednak jestem w związku i taka bliskość była dla mnie ważna. Oboje z TŻ stwierdziliśmy, że nie będziemy się kłócić o to, że on ma chcice, a ja nie. Odstawiliśmy tabletki i teraz mogę się cieszyć i nim i całą radością jaką sprawia mi bliskość z nim ![]() ![]()
#3381 |
Raczkowanie
|
Czesc dziewczyny. Chcialam sie z wami podzielic paroma rzeczami...nie wiem czy pamietacie moj problem sprzed paru stron- zwymiotowalam 1 tabletke z nowego opakowania i wzielam ja w sumie 13 h pozniej. Bylam od tamtegho czasu u 2 ginekologow- w tym u jednego prywatnie, zrobil mi badania porozmawial ze mna i powiedzial ze na 100% nic sie nie stalo bo to nie jest tak prosto odblokowac owulacje. Powiedzial mi ze nawet jakbym zapomniala wziac 3 tabletek pod rzad tez by sie nic nie stalo tylko wtedy dluzej sie trzeba zabezpieczac. Dokuczaly mi straszne bole brzucha, popadlam w paranoje. Robilo mi sie codziennie niedobrze, zrobilam 3 testy ciazkowe ktore wyszly negatywnie i wczoraj na ostatniej placebo dostalam okres
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3382 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
Zima minie wiosna przejdzie lato w niepamięci legnie rok Serce mnie nie boli, ręce ciągle zdolne do poświęceń są Oczy trochę senne, wszystkie moje drogi wiodą w noc Piotr Rogucki - I'm Not Afraid Of Your Soul |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3383 |
Raczkowanie
|
mam prosbe do was. gdyz dostalam wlasnie leki na zapalenie pecherza. i mam je brac przez tydzien. i ciekawi mnie to czy w trakcie brania tego leku skutecznosc anty bedzie oslabiona?
|
![]() ![]() |
![]() |
#3384 |
Raczkowanie
|
Witam
Któraś z Was napisała ,że w trakcie brania tabletek krwawienie z odstawienia nie jest potwierdzeniem braku ciąży. Dlaczego?
#3385 |
Przyczajenie
|
witam,
mam takie pytanie, czy jeśli zmieniam tabletki Jeanine na Yaz, to mogę pierwszą tabletkę Yaz wziąć w pierwszym dniu krwawienia (które wystąpiło w trakcie 7 dniowej przerwy po Jeanine)? Czy muszę czekać, aż minie 7 dni (tylko że wtedy okres wypadałby mi w niezbyt korzystnym terminie)? |
![]() ![]() |
![]() |
#3386 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3387 |
Raczkowanie
|
Olcia co do bólów głowy to ja też je miałam.Tak ,czas przeszły.Póki co się nie pojawiają ......jestem na 8 opakowaniu. Bóle pojawiły się ok 5 opakowania i zdarzały się 2/3 razy w miesiącu.
Miałam jednak pewną nieprzyjemną sytuacje ok tygodnai temu,Otóż obudził mnie straszny ból głowy.Była 2 w nocy wzięłam 2 super mocne tabletki a i tak umierałam:/Już miałam wizję jakiegoś zatoru czy cos xD......Potem doszłam do wniosku,że to przez moją naukę nawet do 12h dziennie....mam nadzieje ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3388 |
Konto usunięte
|
co do bólów głowy.. ja dosyć często je mam przy Yazie. Średnio tak z 10 dni mnie głowa boli w miesiącu.
|
![]() ![]() |
![]() |
#3389 |
Raczkowanie
|
No wlasnie a to raczej nie powinno wystepowac...jesli dolegliwosci nie przechodza to znaczy ze nie sa do konca dobre dla organizmu i trzeba je zmienic...tylko ze te moje bole glowy to mi glowe rozsadzaja i nie pomagaja przeciwbolowe tabletki...poczekam jeszcze to opakowanie i przejde sie do mojej ginekolog.
|
![]() ![]() |
![]() |
#3390 |
Raczkowanie
|
Słuchajcie dziewczyny mam taką sprawę, nie do końca jestem czegoś pewna. Otóż zapomniałam wziąć wczoraj 23 tabletkę z blistra. Przypomniało mi się dopiero dzisiaj o 13 i było już ponad 12 godzin, dlatego nie chciałam brać jej,bo później musiałabym połączyć opakowania,a nie mam przy sobie recepty, tabletki dopiero dostanę w sobotę, jak chłopak mi je przywiezie. I tak się zamieszałam,bo wzięłam właśnie 1 tabletke placebo. Ale nie wiem czy dzisiaj powinna być moja pierwsza czy druga, najpierw myslałam,że dzisiaj to mój pierwszy dzień przerwy, ale im dłużej wczytuje się w ulotkę tym bardziej nic z tego nie rozumiem
![]()
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:26.