|
Notka |
|
Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#3511 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Tabletki YAZ - zbiorczy, cz.2
Cytat:
![]()
Zima minie wiosna przejdzie lato w niepamięci legnie rok Serce mnie nie boli, ręce ciągle zdolne do poświęceń są Oczy trochę senne, wszystkie moje drogi wiodą w noc Piotr Rogucki - I'm Not Afraid Of Your Soul |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3512 |
Raczkowanie
|
dziewczyny, jest sens brać drugą tabletkę, skoro po 3 i pół godziny od wzięcia kolejnej tabletki z opakowania pogodniło mnie RAZ do toalety?
chociaż i tak zdaje mi się, że przyczyniło się do tego niefortunne połączenie popcornu i ciasta czekoladowego ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3513 |
Przyczajenie
|
Po pierwsze to byly moje pierwsze tabletki, nie mialam nigdy wczesniej do czynienia z hormonami
po drugie moj ginekolog, dobierajac mi te tabletki, nie zlecila zadnych dodatkowych badan (ja nie wiedzialam nawet ze takowe sa potrzebne, dopiero wczoraj wyczytalam to na forum) po trzecie nie wiedzialam ze nie mozna miec az tylu skutkow ubocznych po czwarte jestem zalamana Twoja wypowiedzia, i nie wiem co dalej robic... POMOZCIE!! prosze!! |
![]() ![]() |
![]() |
#3514 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Poszukaj dobrego lekarz na tych stronach: znanylekarz.pl www.rankinglekarzy.pl www.dobrylekarz.info/ Lub popytaj koleżanki gdzie chodzą. Ehh ja też trafiłam na imbecyla (5 lat temu) bez żadnych badań dostałam Cilest. Ja 3 razy zmieniałam gina aż trafiłam na takiego, który regularnie kieruje mnie na badania co roku. Życzę powodzenia. Trzymaj się ![]() BTW. co do Twoich dolegliwości: miałaś ostatnio biegunkę? brałaś antybiotyk? krwawisz przy stosunku, albo odczuwasz ból? wszystkie tabletki brałaś regularnie? bez pominięcia?
Zima minie wiosna przejdzie lato w niepamięci legnie rok Serce mnie nie boli, ręce ciągle zdolne do poświęceń są Oczy trochę senne, wszystkie moje drogi wiodą w noc Piotr Rogucki - I'm Not Afraid Of Your Soul Edytowane przez DarkNoir Czas edycji: 2011-02-13 o 21:58 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3515 | |
👸🏼 Barbie 💜 M.A.C
|
Cytat:
A tak poza tym bez przesady co do twoich skutków ubocznych. Przecież powiększenie piersi, tycie, chudniecie, etc to przy każdych hormonach w sumie występują. A co do plamienia, po Yaz sie to często zdarza z tego co czytam. Jak tak bardzo przeszkadzaja plamienia to albo zmienić tabletki, albo przestać brać hormony, albo się przyzwyczaić. Też kiedyś miałam po Yaz plamienie od własnie ok 23 tabletki i aż do okresu trwało, przy następnym opakowaniu już nie. A i jeszcze jedno, ginekolodzy zazwyczaj nie zlecaja badan i to nie tylko z przychodni ale i prywatni, oczywiście sa wyjątki. Po prostu najlepiej samej sie upomnieć o te badania.
Live long and prosper 🖖🏻 Edytowane przez Corii Czas edycji: 2011-02-13 o 22:03 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3516 |
Raczkowanie
|
a co ze mną, a co ze mną? :P
|
![]() ![]() |
![]() |
#3517 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Upomnieć? Wyżej masz przykład, że nie każda dziewczyna jest świadoma, że przez przepisaniem antyków konieczne są badania. Ja sama jestem takim przykładem. Dla mnie to jest nienormalne, przepisać tabletki bez badań i mieć głęboko gdzieś czy dziewczyna po Yaz sie dobrze czuje czy źle. Owszem tycie i powiększenie biustu występuje, ale to jest skutek uboczny, już nie wspomnę o tym, że plamienia świadczą, że coś jest nie tak.
Zima minie wiosna przejdzie lato w niepamięci legnie rok Serce mnie nie boli, ręce ciągle zdolne do poświęceń są Oczy trochę senne, wszystkie moje drogi wiodą w noc Piotr Rogucki - I'm Not Afraid Of Your Soul |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3518 | |
👸🏼 Barbie 💜 M.A.C
|
Cytat:
Nie każdy ma czas, możliwości aby szukać dobrego lekarza do skutku. A wiele dziewczyn nie jest tego świadomych. Ja równiez nie miałam żadnych badań przed przepisaniem tabletek dawno temu. A co do plamień, mylisz się nie zawsze swiadczą iż cos jest nie tak. Jestem tego przykładem. Miałam robione badania, wszystko jest prawidłowo, a plamienia po Yaz dalej były. Okazało się, ze po prostu te tabletki mają za niska dawkę pewnych hormonów, jak na na mój organizm, który się do nich przyzwyczaił. Zmieniłam je na Qlairę własnie, ale po niej nie mam okresu ![]()
Live long and prosper 🖖🏻 Edytowane przez Corii Czas edycji: 2011-02-14 o 09:43 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3519 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Czyli jednak było coś nie tak-miałaś za niska dawkę hormonów ![]()
|
![]() ![]() |
![]() |
#3520 |
Rozeznanie
|
Hej
![]()
#3521 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
![]() ![]() |
![]() |
#3522 |
Rozeznanie
|
tak
#3523 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
Jesli chodzi o pania ginekolog do ktorej uczeszczalam, to myslalam ze jesli zaplace za prywatna wizyte to bede pod "lepsza" opieka. Jak widac mylilam sie... To byl moj pierwszy ginekolog, wiec nie przypuszczalam ze moze byc kims niekompetentnym. Mieszkam za granica i nie jest to w tym momencie mozliwe abym udala sie do ginekologa w polsce, ale postaram sie wybrac na wizyte w tym miejscu w ktorym na dzien dzisiejszy jestem. Co do mojego krwawienia... To owszem mialam biegunke, ale w dzien. Napewno nie mialam biegunki w ciagu 4-ech godzin od zazycia tabletki. Nie bralam zadnego antybiotyku Wszystkie tabletki biore ZAWSZE regularnie, i o zadnej nie zapominam. A co do krawawienia przy stosunku to tez nie, raczej troche bolu, bo cierpie na suchosc pochwy (to rowniez nastapilo w przeciagu roku odkad zaczelam zazywac YAZ). Dziekuje za dobra rade DARK NOIR ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3524 | |
👸🏼 Barbie 💜 M.A.C
|
Cytat:
![]() |
#3525 |
Zakorzenienie
|
Czy którejś z Was leciała krew z nosa od Yazu? Bo odkąd 3 tygodnie temu zaczęłam brać tabletki anty, to bardzo często mi się to zdarza (tzn. nie jest tej krwi dużo, bo nie wycieka - pojawiają się po prostu takie krwawe glutki
![]() Wiem, że jeśli żadna tak nie miała, to nic mi nie doradzicie, bo skąd miałybyście wiedzieć co mi jest - ale może akurat którejś się coś podobnego zdarzyło ![]()
#3526 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
#3527 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]()
![]() |
#3528 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
|
![]() ![]() |
![]() |
#3529 | |
👸🏼 Barbie 💜 M.A.C
|
Cytat:
Ja niestety po kazdych tabletkach mam wahania nastrojów i jestem kłótliwa ![]()
![]() |
#3530 |
Rozeznanie
|
Dziewczyny powtarzam pytanie dotyczące przerwy w braniu tabletek
![]()
Z moim M. od 25.03.2010 ![]() ![]() Edytowane przez Lajlaa Czas edycji: 2011-02-15 o 09:43 |
![]() ![]() |
![]() |
#3531 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#3532 |
Zakorzenienie
|
To może nadmiar witamin? Lepiej zrób morfologię i badanie na witaminę K
![]() ![]() |
![]() |
#3533 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale badania faktycznie mogę zrobić - na pewno nie zaszkodzi ![]()
![]() Edytowane przez Lea_ny Czas edycji: 2011-02-15 o 09:32 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3534 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Hej! Biorę już pół roku YAZ i mam identyczne objawy! Moje piersi urosły do ogromnych rozmiarów, przybrałam na wadze, może nie dużo 3-4kg, ale głównie wszystko poszło w piersi i brzuch.. Martwi mnie to tym bardziej, że zawsze miałam wyraźnie zaznaczoną talię, teraz jestem jakby wiecznie wzdęta, choć nie wiem czy to dobre określenie.. Wieczne wahania nastroju stały się normą. No i zdarzały mi się pojedyncze plamienia podczas brania tabletek aktywnych.. Gdy biorę tabletki placebo okres przychodzi czasami ostatniego dnia i jest naprawdę minimalny.. Libido też zrównało się już chyba z poziomem morza... A teraz najciekawsze, również dostałam receptę na YAZ bez jakichkolwiek badań, ot tak z marszu.. Dostałam jeszcze do wypełnienia jakąś ankietę, ponieważ to podobno stosunkowo nowy lek. To moje pierwsze tabletki, mam 20lat, dlatego myślałam, że to wszystko z czasem ustąpi. Mam już jednak dość, postaram się na przyszły tydzień umówić do jakiegoś naprawdę dobrego ginekologa ( nie chcę panikować, ale zauważyłam u siebie w ostatnim czasie mnóstwo objawów PCO, dlatego zależałoby mi na zrobieniu również usg i innych potrzebnych badań). Pozdrawiam! ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3535 |
Konto usunięte
|
A ja kończę swoją przygodę z Yaz, wczoraj wzięłam ostatnią tabletkę. Za bardzo się męczyłam z bólami przy krwawieniach
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3536 |
Przyczajenie
|
czy moge byc w ciazy
witam mam pytanie zapomialam wziasc tabletki w 16 dniu sroda i zazylam ja w czwartek rano 7 to 12 godz pozniej i nastepna normalnie i daalej je kontynuje a kilka dni pozniej wspolzylam z moim facetem bez zabespieczen czy moge byc w ciazy? czy mam dalej brac tabletki czy nie? pomozcie
|
![]() ![]() |
![]() |
#3537 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: czy moge byc w ciazy
Cytat:
![]() ![]() |
![]() |
#3538 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: czy moge byc w ciazy
Cytat:
Moim zdaniem w ciąży nie jesteś ale tak dla świętego spokoju mogłabyś połączyć opakowania.
![]() ![]() |
![]() |
#3539 | |
Przyczajenie
|
![]() Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3540 |
Raczkowanie
|
Dziewczyny, tak dla upewnienia się: współżyjąc na białych tabletkach, też jestem chroniona przed ciążą, tak?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:05.