Tabletki YAZ - zbiorczy, cz.2 - Strona 12 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Ginekologia

Notka

Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-01-26, 19:36   #331
mala_kk
Przyczajenie

Dot.: Tabletki YAZ - zbiorczy, cz.2

no nie.. niestety nie wzielam bo stwierdzilam, ze na pewno sie wchlonela a potem dopiero zaczelam gdybać, że moze jednak nie. a to bylo w pierwszym tygodniu niestety:/ w kazdym razie dziekuje za odpowiedz, zawracam glowe, ale wiadomo.. stres
mala_kk jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-26, 19:50   #332
Aga_22
Przyczajenie

Ja też się zawsze takimi rzeczami stresuję więc rozumiem Ale i tak wydaje mi się że się wchłonęła ^^
Aga_22 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-27, 15:23   #333
berry91
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez berry91 Pokaż wiadomość
Mam pytanie. Tabletki yaz biorę już ponad pół roku.Ostatnio musiałam przesunąć krwawienie z odstawienia, z powodu operacji, która miała miejsce w dzień,kiedy miało wystąpić krwawienie. Pech chciał, że podczas brania tabletek z następnego opakowania (do którego przeszłam od razu, bez tabletek placebo) zapomniałam 15. tabletki, wzięłam ją razem z 16. Zgodnie z ulotką muszę w takim razie wyrzucić białe tabletki i przejść do następnego opakowania jak tylko wezmę 24. różową. Czyli znów przesunę krwawienie. I nie wiem, czy to do końca bezpieczne, przesuwać krwawienie 2 razy pod rząd. Co sądzicie?
Dla pewności poszłam do ginekologa, który o dziwo doradził mi, że wbrew ulotce, która wyraźnie mówi, że przy pominięciu 15. tabletki trzeba wyrzucić tabletki placebo, mam wziąć białe tabletki normalnie i nic złego nie powinno się dziać...zaufać mu?
berry91 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-27, 20:38   #334
goszakokosza
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez berry91 Pokaż wiadomość
Dla pewności poszłam do ginekologa, który o dziwo doradził mi, że wbrew ulotce, która wyraźnie mówi, że przy pominięciu 15. tabletki trzeba wyrzucić tabletki placebo, mam wziąć białe tabletki normalnie i nic złego nie powinno się dziać...zaufać mu?
Mi lekarz polecił tak samo, tyle że nie współżyłam na danym opakowaniu. A zapomniałam chyba 23 tabletki. Przyjęłam ją po 14 godzinach. W każdym bądź razie w ciąży nie jestem. Ale zrób jak uważasz.
goszakokosza jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-28, 09:00   #335
miasiakasia
Przyczajenie

Ja się okazałam jedną z tych, dla których Yaz niestety nie jest stworzony... Z miesiąca na miesiąc miałam coraz więcej skutków ubocznych: ciągłe bóle głowy, wysypka na całym ciele, straszne bóle brzucha - tak wygląda, że moja wątroba nie znosi w ogóle hormonów. /ciach/

Edytowane przez jaga_2001
Czas edycji: 2010-01-29 o 07:49 Powód: złamanie regulaminu
miasiakasia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-28, 15:25   #336
M_G_7
Przyczajenie

Hej dziewczyny mam takie pytanko. Dzisiaj rano pomyliłam się i zamiast 9 tabletki połknęłam 10 Czy jutro rano mogę przyjąć tą pominiętą 9 czy muszę wziąć 11? Ma to jakieś znaczenie?
I jeszcze jedno. Nie wiecie może czy rozpuszczalne multiwitaminy typu "Plusssz" mają jakiś wpływ na przyjmowane tabsy?
Proszę o szybką odpowiedź, z góry dziękuję
M_G_7 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-28, 15:29   #337
Neciak89
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez M_G_7 Pokaż wiadomość
Hej dziewczyny mam takie pytanko. Dzisiaj rano pomyliłam się i zamiast 9 tabletki połknęłam 10 Czy jutro rano mogę przyjąć tą pominiętą 9 czy muszę wziąć 11? Ma to jakieś znaczenie?
I jeszcze jedno. Nie wiecie może czy rozpuszczalne multiwitaminy typu "Plusssz" mają jakiś wpływ na przyjmowane tabsy?
Proszę o szybką odpowiedź, z góry dziękuję
Na prawde bierzesz tabletki i nie wiesz ze kazda rozowa ma taki sam sklad? Czytalas ulotkę choc raz?

Kosmetycznie

Cytat:
Z kobietami nigdy nic nie wiadomo, bo są jak fizyka kwantowa. Znając położenie kobiety nie jesteś w stanie stwierdzić co ona myśli a znając jej myśli nie jesteś w stanie stwierdzić gdzie ona jest.
(...)Kobieta jest dla siebie taką samą zagadką jak dla świata zewnętrznego.
Neciak89 jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2010-01-28, 15:33   #338
M_G_7
Przyczajenie

Tak myślałam, ale wolałam się upewnić :P
Stary 2010-01-28, 15:33   #339
201701251209
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Neciak89 Pokaż wiadomość
Na prawde bierzesz tabletki i nie wiesz ze kazda rozowa ma taki sam sklad? Czytalas ulotkę choc raz?
Neciak relax

M_G_7 tak weź tą zapomnianą, wszystko będzie dobrze, bo tak jak Neciak napisała, każda różowa tabletka ma taki sam skład
201701251209 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-28, 15:40   #340
M_G_7
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez Lick The Lollipop Pokaż wiadomość

M_G_7 tak weź tą zapomnianą, wszystko będzie dobrze, bo tak jak Neciak napisała, każda różowa tabletka ma taki sam skład
Ok, dzięki za odpowiedź
Stary 2010-01-28, 15:47   #341
mala_kk
Przyczajenie

WSZYSTKIE rózowe tabletki mają taki sam skład!
mala_kk jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-01-28, 16:01   #342
Neciak89
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Lick The Lollipop Pokaż wiadomość
Neciak relax
No wiesz, ileż można zadawać te same pytania ;p

btw, ladny awatar

Kosmetycznie

Cytat:
Z kobietami nigdy nic nie wiadomo, bo są jak fizyka kwantowa. Znając położenie kobiety nie jesteś w stanie stwierdzić co ona myśli a znając jej myśli nie jesteś w stanie stwierdzić gdzie ona jest.
Stary 2010-01-28, 16:21   #343
Diablica z Tasmanii
Zakorzenienie

Hej dziewczyny sama używam Yazu i wiecie w ulotce jest napisane, że są różnice w składzie między poszczególnymi tabletkami

dla niedowiarków : http://yaz.com.pl/gfx/Yaz_ulotka_dla_pacjenta.pdf

Mark Twain

Edytowane przez Diablica z Tasmanii
Czas edycji: 2010-01-28 o 16:33
Diablica z Tasmanii jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-28, 16:48   #344
Neciak89
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Diablica z Tasmanii Pokaż wiadomość
Hej dziewczyny sama używam Yazu i wiecie w ulotce jest napisane, że są różnice w składzie między poszczególnymi tabletkami

dla niedowiarków : http://yaz.com.pl/gfx/Yaz_ulotka_dla_pacjenta.pdf
Tak, jest różnica między tabletkami różowymi - aktywnymi a białymi - placebo. Nie muszę czytać ulotki żeby to wiedzieć.

Kosmetycznie

Cytat:
Stary 2010-01-28, 17:40   #345
201701251209
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Neciak89 Pokaż wiadomość
No wiesz, ileż można zadawać te same pytania ;p

btw, ladny awatar
Ja dziś w dobrym humorze to i cierpliwość mam

A dziękować za pochwałę
201701251209 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-29, 00:41   #346
Martucha6043
Przyczajenie

Exclamation Dot.: Tabletki YAZ - zbiorczy, cz.2

Mam takie pytanko. Czy Bioracef (antybiotyk) i Rovamycyna (również antybiotyk) działają jakoś na Yaz ?

Bo biore Yaz od 13 stycznia są to moje pierwsze pigułki i mam taki problem..

11 stycznia zaczełam brać Bioracef skończyłam go 16 stycznia po czym poszłam na kontrole i 18 stycznia dostałam nastepny antybiotyk Rovamycyne skończyłam go brać 23 stycznia.

Co do Bioracef od lekarza usłyszałam że nie wpływa na anty ale wole zapytac?
Bo teraz 25 stycznia odbyłam stosunek z chłopakiem i zakończył we mnie.
Ale teraz dopiero się doczytałam ze po antybiotyku należy jeszcze przez 7 dni sie zabezpieczać.

I się teraz martwię.
Tym bardziej że jak zaczełam anty to byłam w trakcie brania Bioracef...
co o tym myslicie ?
Martucha6043 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-29, 01:59   #347
ojejka89
Zadomowienie

nie wszystkie antybiotyki wplywaja na skutecznosc- zajrzyj do ulotki lekow. jesli wplywaja na pewno jest to tam napisane. ulotka rzecz swieta
i nie martw sie na zapas, nawet jesli wplywaja to nie onzacza to ze calkowicie niweluja dzialanie tabletek.
ojejka89 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-29, 10:18   #348
Martucha6043
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez ojejka89 Pokaż wiadomość
nie wszystkie antybiotyki wplywaja na skutecznosc- zajrzyj do ulotki lekow. jesli wplywaja na pewno jest to tam napisane. ulotka rzecz swieta
i nie martw sie na zapas, nawet jesli wplywaja to nie onzacza to ze calkowicie niweluja dzialanie tabletek.
No tak ale z tym Rovamycyne jest tak że na ulotce w środku leku nie pisało NIC dosłownie nic.. Ale na stronie internetowej przychodnia.pl gdzie był opis tego leku wskazania dawkowanie itp były również ostrzeżenia i w nich pisało, że przy stosowaniu tabletek anty mogą one obniżać skuteczność więc W TRAKCIE kuracji należy używać dodatkowego zabezpieczenia..
Więc ja już głupieje naprawdę, zadzwoniłam przed chwilą do apteki ale Pani Magister powiedziała że z Yazem nie może mi powiedzieć jak to jest bo opakowanie jest zamknięte ale na Yasminell nie wpływają.
Wczoraj jeszcze szperałam w internecie i tutaj na wizaż znalazłam listę które leki i substancje leku obniżają skuteczność anty (była wklejona przez kogoś) i ta cała Rovamycyna i substancja tego leku Spiramycyna było napisane, że nie wpływa..
Ja już jestem totalnie zielonaa

A jeszcze co..
Mam a w zasadzie miałam te plamienia ale po stosunku w poniedziałek kiedy już wspomniałam mój skończył we mnie to te plamienia się zmniejszyły, w zasadzie teraz nie mam nic..

Mam strasznie suchoo
Stary 2010-01-29, 21:04   #349
issoldie
Przyczajenie

Nie jestem lekarzem ani farmaceutą ale na twoim miejscu stosowałabym dodatkowe zabezpieczenie zamiast się niepotrzebnie zamartwiać.
Stary 2010-01-29, 22:13   #350
Martucha6043
Przyczajenie

No w trakcie stosowania antybiotyku stosowałam ale dwa dni po już pozwoliłam skończyć chłopakowi we mnie i tu się okazało że jeszcze trzeba przez siedem dni.
Stary 2010-01-29, 22:20   #351
wdowa_po_leninie
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Martucha6043 Pokaż wiadomość
No tak ale z tym Rovamycyne jest tak że na ulotce w środku leku nie pisało NIC dosłownie nic.. Ale na stronie internetowej przychodnia.pl gdzie był opis tego leku wskazania dawkowanie itp były również ostrzeżenia i w nich pisało, że przy stosowaniu tabletek anty mogą one obniżać skuteczność więc W TRAKCIE kuracji należy używać dodatkowego zabezpieczenia..
Więc ja już głupieje naprawdę, zadzwoniłam przed chwilą do apteki ale Pani Magister powiedziała że z Yazem nie może mi powiedzieć jak to jest bo opakowanie jest zamknięte ale na Yasminell nie wpływają.
Wczoraj jeszcze szperałam w internecie i tutaj na wizaż znalazłam listę które leki i substancje leku obniżają skuteczność anty (była wklejona przez kogoś) i ta cała Rovamycyna i substancja tego leku Spiramycyna było napisane, że nie wpływa..
Ja już jestem totalnie zielonaa

A jeszcze co..
Mam a w zasadzie miałam te plamienia ale po stosunku w poniedziałek kiedy już wspomniałam mój skończył we mnie to te plamienia się zmniejszyły, w zasadzie teraz nie mam nic..

Mam strasznie suchoo
Cytat:
Napisane przez Martucha6043 Pokaż wiadomość
No w trakcie stosowania antybiotyku stosowałam ale dwa dni po już pozwoliłam skończyć chłopakowi we mnie i tu się okazało że jeszcze trzeba przez siedem dni.
brałam kiedyś Rovamycine, otrzymałam informację od osoby, która interesuje się takimi sprawami (co prawda nie kształci się w tym kierunku, ani nie jest lekarzem, ale ma bardzo sporą wiedzę na ten temat) - że najprawdopodobniej ten lek nie wpływa na tabsy (zresztą jeśli faktycznie byłoby jakieś realne zagrożenie interakcją to ulotka owego leku wspomniałaby o tym )
ja się nie 'dobezpieczałam' przy nim dodatkowo i w ciążę nie zaszłam, więc nie stresuj się póki co

wdowa_po_leninie jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-29, 22:23   #352
Martucha6043
Przyczajenie

Dziękuje Ci ;*
Bo już sobie rwę włosy z głowy.

Miłej nocki dobranoc
Stary 2010-01-30, 23:20   #353
strawberry9
Raczkowanie

mam pytanie...bralam pigulki YAZ przez ok 7-8 miesiecy.W tym miesiacu jednak ich nie stosowałam i chce ponownie do nich wrócić po takiej miesiecznej przerwie.Czytalam juz ,że to robi bałagan w mojej gospodarce hormonalnej ,ale mimo to chciałabym znowu je stosować,bo po prostu musze i żałuje że odstawiłam je miesiąc temu. Czy to jest niebezpieczne stosować je po takiej miesiecznej przerwie znów?? I z jakimi skutkami sie to konkretnie wiąże???

dziś o 23 zaczął mi sie okres,więc czy moge wziąć pierwszą pigułke w poniedziałek o 13?? Wiem ,że to więcej niż 24 godziny od rozpoczecia okresu,ale dopiero w poniedziałek bede mieć opakowanie Czy po prostu przez nastepny tydzien bede musiala stosować dodatkowe zabezpieczenie i będzie ok?

Edytowane przez strawberry9
Czas edycji: 2010-01-30 o 23:25
strawberry9 jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2010-01-31, 00:01   #354
ojejka89
Zadomowienie

rzeczywiscie, miesieczna przerwa nie jest dobrym rozwiazaniem, ale skoro musisz to chyba lepiej ze wezmiesz niz bys miala zajsc w ciaze ciezko powiedziec z czym to sie bedzie wiazac... moze jakies zle samopoczucie, plamienia, zwiekszone skutku uboczne..? a moze nic sie nie stanie.

jak wezmiesz tabletke w pn to powinnas sie zabezpieczac przez tydzien, ale zerknij jeszcze do ulotki.
Stary 2010-01-31, 10:18   #355
cocacolla
Raczkowanie

Też mam pytanie i liczę, że będziecie znały odpowiedź Biorę YAZ już 9 miesięcy i wszystko jest super, okres regularny co do godziny, zero skutków ubocznych. Zaraz kończy mi się sesja i szykuje ważny wyjazd. No i jednocześnie niestety okres :/ Chciałam skorzystać z możliwości jego przesunięcia i wzięcia od razu nowego opakowania. Z tym, że zaraz po powrocie mam planową wizytę u gina. I chciałam zapytać, czy takie przesunięcie będzie miało jakiś wpływ np. na usg (dodam, że wykryto u mnie niestety policystyczne jajniki i stąd ten YAZ)? Domyślam się, że muszę poinformować o tym gina, ale pytanie brzmi czy mogę iść do niego prosto po przyjeździe, czy muszę czekać miesiąc na następny okres i dopiero wtedy. Pozdrawiam i liczę na odp

edit: właśnie znalazłam wątek o przesunięciach okresu. Mam nadzieję, że mi wybaczycie ale ostatecznie YAZ też się tutaj pojawia pozdrawiam

Edytowane przez cocacolla
Czas edycji: 2010-01-31 o 10:34 Powód: ślepota ;]
cocacolla jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-31, 11:07   #356
ojejka89
Zadomowienie

nie sadze zeby mialo to jakis znaczacy wplyw na usg, ale wspomniec moze warto.
Stary 2010-01-31, 12:51   #357
buunka88
Raczkowanie

Hej dziewczyny dzisiaj skoncze brac pierwsze opakowanie YAZu, zostala mi ostatnia biala tabletka i zgodnie z ulotka jutro powinnam zaczac nastepne, nowe opakowanie. Bez wzgledu na to czy okres juz sie skonczyl czy nadal trwa. Problem w tym, ze ja go jeszcze nie dostalam... Czytalam, ze najczesniej pojawia sie drugiego dnia. Wczesniej przez prawie 2 lata bralam yasminelle i wszystko bylo cacy regularnie, idealnie. Potem zrobilam sobie 3 m-ce przerwy. Okres pojawial sie prawidlowo w terminie i generalnie wszystko bylo ok. Yaz tez bralam co do minuty i dopiero po tygodniu stosowania zdecydowalam sie na "pelny" stosunek. Przez te pierwsze dni dodatkowo sie zabezpieczalismy. Poczekam do jutra, ale i tak zaczynam sie martwic.
buunka88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-31, 13:22   #358
annan_
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez buunka88 Pokaż wiadomość
Hej dziewczyny dzisiaj skoncze brac pierwsze opakowanie YAZu, zostala mi ostatnia biala tabletka i zgodnie z ulotka jutro powinnam zaczac nastepne, nowe opakowanie. Bez wzgledu na to czy okres juz sie skonczyl czy nadal trwa. Problem w tym, ze ja go jeszcze nie dostalam... Czytalam, ze najczesniej pojawia sie drugiego dnia. Wczesniej przez prawie 2 lata bralam yasminelle i wszystko bylo cacy regularnie, idealnie. Potem zrobilam sobie 3 m-ce przerwy. Okres pojawial sie prawidlowo w terminie i generalnie wszystko bylo ok. Yaz tez bralam co do minuty i dopiero po tygodniu stosowania zdecydowalam sie na "pelny" stosunek. Przez te pierwsze dni dodatkowo sie zabezpieczalismy. Poczekam do jutra, ale i tak zaczynam sie martwic.
to normalne - czasem pierwsze krwawienie się nie pojawia lub występuje w formie lekkich plamien,
annan_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-31, 14:36   #359
deedra
BAN stały

Witam serdecznie, pierwszy raz odwazylam sie napisac cos na forum, jestem tu nowa, choc czytywalam Wasze wypowiedzi i opinie juz o wiele wczesniej, zawsze byly pomocne i dziekuje Wam za to ;D
Moje doswiadczenia z tabletkami wygladaja tak: moimi pierwszymi byly novynette, bralam je przez okolo 2 lata, niestety strasznie po nich przytylam, libido spadlo mi do zera i bylam calkowicie 'wygaszona emocjonalnie'. Teraz, po okolo 2 letniej przerwie wracam do antykoncepcji doustnej, jak mozna sie domyslec moja ginekolog przepisala mi wlasnie Yaz
Tu pojawia sie kilka moich pytan. Przed przyjeciem pierwszej tabletki przez tydzien przyjmowalam antybiotyk- Klarmin, w ulotce nie znalazlam informacji dotyczacej jego wplywu na tabsy. Pierwsza tabletke anty przyjelam oczywiscie w pierwszym dniu miesiaczki, moge wiec byc spokojna o skutecznosc zabezpieczenia?
I drugie moje pytanie, dzis przyjme 3 tabletke z opakowania, od dwoch dni mam zaparcia Czy Yaz moze byc ich przyczyna? Znalazlam w ulotce info, iz moze wywolywac biegunki, o zaparciach niestety nic.
Dla kobiet w podobnej sytuacji- tzn. zaczynajacych swoja przygode z Yazem- dodam, ze poki co nie drecza mnie bole glowy, moze jestem troszke bardziej senna, wrazliwa emocjonalnie, o mowieniu na temat innych mozliwych efektow niepozadanych jest chyba za wczesnie
Pozdrawiam i bede wdzieczna za jakiekolwiek odpowiedzi
deedra jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-31, 14:38   #360
urojona
Raczkowanie

Nie chciałam zakładać nowego tematu więc zapytam tutaj... wiecie może czy tabletki anty mają wpływ na wyniki badania krwi/moczu?

Chcę iść poprosić lekarza o skierowanie właśnie na podstawowe badania, bo niepokoi mnie stan mojego zdrowia ale wolałabym wcześniej wiedzieć - można takie badania (i będą wiarygodne) przeprowadzić normalnie podczas brania tabletek? Czy może w jakimś konkretnym dniu lub powinnam zupełnie odstawić?

Nowe wątki na forum Ginekologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości