|
Notka |
|
Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#3571 | |
SPAMER
Nieopłacona reklama Zarejestrowany: 2011-02
|
Dot.: Tabletki YAZ - zbiorczy, cz.2
Cytat:
więc już nie wiem.. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3572 |
SPAMER
|
na stronie abcantykoncepcja dziewczyna miała taki sam problem i dostała odpowiedź od lekarza: Przede wszystkim musi Pani sobie zdać sprawę, że nie była chroniona przed ciąża w trakcie siedmiodniowej przerwy, ani później po niej. Ewentualne współżycie w tym okresie mogło doprowadzić do zapłodnienia, jeśli nie stosowała Pani dodatkowego zabezpieczenia. Obecnie może Pani zacząć przyjmować tabletki nie czekając na miesiączkę, jeśli jest pewna, że do ciąży nie miało prawa dojść. Ponadto ich działanie antykoncepcyjne zacznie być efektywne dopiero po siedmiu regularnie przyjętych tabletkach.
więc już nie wiem.. |
![]() ![]() |
![]() |
#3573 |
Przyczajenie
|
Witam.
Nie wiem czy pamiętacie, ale pisalam jakis czas temu, ze gdy zaczęłam brac YAZ to towarzyszyły mi bole ręki i nogi. Byłam u ginekologa. Skierowano mnie na badania [ potas, ALP, wskaźnik protrominowy i INR]. Wszystko było w normie, w cytologii wyszło mi, ze flora bakteryjna jest mieszana, ale to ze wzgledu na to, ze walczylam z infekcja, ktora miala byc grzybica [badanie bylo robione przed wziaciem YAZ]. Pani doktor powiedziała, że bole nie sa spowodowane tabletkami, poniewaz badania są okej. Zaczełam brac tabletki [ z jednodniowym opoznieniem] i jak na razie jest okej [jestem po 3 tabletce]. Czuje sie okej, jeszcze nic nie boli. Mam nadzeje, ze juz nie bedzie. 11 lutego bralam ostatnia tabletke rozowa, tego dnia wieczorem [tabletke biore o 18] zaczelo sie plamienie i trwa do dzisiaj [jednak mniejsze] na przemian z malymi krawawieniami. Pani ginekolog powiedziala, ze tak jest, ponieważ te tabletki maja bardzo mało hormonow i blona, ktora łuszczy sie pod czas okresu jest cienka i nie ma co ze mnie 'wyleciec'. Czy ktoraś z Was też tak ma? Czy wszystkie miesiączki takie będa? |
![]() ![]() |
![]() |
#3574 |
SPAMER
|
na innej stronie dziewczyna miała taki sam problem i dostała taką odpowiedź od lekarza:Przede wszystkim musi Pani sobie zdać sprawę, że nie była chroniona przed ciąża w trakcie siedmiodniowej przerwy, ani później po niej. Ewentualne współżycie w tym okresie mogło doprowadzić do zapłodnienia, jeśli nie stosowała Pani dodatkowego zabezpieczenia. Obecnie może Pani zacząć przyjmować tabletki nie czekając na miesiączkę, jeśli jest pewna, że do ciąży nie miało prawa dojść. Ponadto ich działanie antykoncepcyjne zacznie być efektywne dopiero po siedmiu regularnie przyjętych tabletkach.
więc już sama nie wiem.. |
![]() ![]() |
![]() |
#3575 |
Raczkowanie
|
Witam, jestem tu nowa także proszę o wyrozumiałość
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3576 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
Przeczytaj post wyżej -> pisałam o tym. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3577 |
Przyczajenie
|
Witam, mam pytanie odnośnie Yazu.
Tabletkę z trzeciego rzędu przyjęłam 11h za późno. Niby nie minęło 12h, ale mam wątpliwości. Doszłam już do tabletek placebo i zastanawiam się - robić przerwę czy nie? Co więcej doszło do stosunku na pierwszej tabletce placebo (mam jeszcze czas, żeby jakby co wziąć tabletkę z nowego opakowania). Czy nie robić przerwy? Wpadam w paranoję i zastanawiam się nad pojechaniem do lekarza po tabletkę "po". Co radzicie? |
![]() ![]() |
![]() |
#3578 | |
👸🏼 Barbie 💜 M.A.C
|
Cytat:
![]() |
#3579 |
Raczkowanie
|
nie wiem, może jestem jakaś tempa, ale nie widzę nigdzie twojego posta, który by mówił coś o dłuższych plamieniach (chodzi mi o tak 2 opakowania-3). Wiem, że to jest normalne do 3 opakowań, ale jak już mówiłam większości z was przechodzi po 1 więc jestem ciekawa czy u kogoś utrzymywały się dłużej. Mnie interesuje czy komuś plamienia utrzymywały się naprawdę do tych 3 opakowań odkąd zaczął brać
![]() i oczywiście chodzi mi o plamienia śródcykliczne a nie okres ![]() Edytowane przez wlochata Czas edycji: 2011-02-19 o 22:00 |
![]() ![]() |
![]() |
#3580 | |
👸🏼 Barbie 💜 M.A.C
|
Cytat:
To, że większości przechodzą plamienia po 1-szym nie ma nic do rzeczy, bo co, jak ktoś jest w mniejszości?? A jest jeszcze inna mniejszość, która wcale nie ma plamień na początku brania. Więcej cierpliwości do branych tabletek. To jest organizm, on sie przyzwyczaja, a każdy przypadek jest w sumie odmienny.
Live long and prosper 🖖🏻 Edytowane przez Corii Czas edycji: 2011-02-19 o 23:25 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3581 |
Konto usunięte
|
jeśli chodzi o plamienia to ja zawsze mam po okresie. Utrzymują się ok. 5 dni. Uważam że to długo, ale na razie nie chce zmieniać tabletek (zużyłam już 9 opakowań)
|
![]() ![]() |
![]() |
#3582 |
Raczkowanie
|
witajcie Dziewczęta!
jestem przeziębiona. Przyjmuję wapno, witaminę C i polopirynę. Wczoraj współżyłam a dziś rozłożyłam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3583 |
Raczkowanie
|
Mam pytanie. Od czwartku biorę antybiotyk Duomox, jutro mam zamiar wziąć ostatni raz owy antybiotyk. Teraz nie uprawiam seksu, ponieważ wiem, że antybiotyki osłabiają działanie tabletek. Ale czy wiecie ile dni po odstawieniu będę już 'bezpieczna'? Tydzień? Czekam na odpowiedź
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3584 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#3585 | |
BAN stały
|
Cytat:
polopiryna jest dozwolona do bodajze 3 g, wiec jesli nie przekraczasz dopuszczalnej dawki bedzie ok Edytowane przez agusiamyszka Czas edycji: 2011-02-20 o 21:41 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3586 |
👸🏼 Barbie 💜 M.A.C
|
Jesli one są ciągłe - czyli zaraz po okresie, to żadne plamienia tylko dalej okres, który pomału zanika.
#3587 |
Raczkowanie
|
agusiamyszka dziękuję. zerknę na dawkę;]
|
![]() ![]() |
![]() |
#3588 |
Przyczajenie
|
Witam,
mam problem i nigdzie nie znalazłam jak dotąd, na ten temat żadnej informacji. Biorę yaz już od 2 lat i po raz pierwszy zdarzyła mi się taka sytuacja. Otóż, tak się złożyło, że w ciągu jednego dnia zażyłam 2 tabletki z 2 rządku, więc następnego dnia pominęłam dawkę, dalej tabletki przyjmowałam normalnie. W połowie rządku nr 3 dostałam krwawienia, które trwa już 3 dzień, zaczynam się niepokoić czy może być to oznaką ciąży? a może to zwykłe plamienie? Nadmienię tylko , że ulotkę już dawno przeczytałam od deski do deski, więc proszę o wyrozumiałość i pomoc. |
![]() ![]() |
![]() |
#3589 |
BAN stały
|
dziewczyno
![]() ![]() jesli jest to drugi tydzien to jest bezpiecznie. plamienie jest spowodowane spadkiem hormonu przy pominieciu dawki |
![]() ![]() |
![]() |
#3590 |
Przyczajenie
|
bardzo dziękuję za odpowiedz, wiem że czasami ciężko jest po raz kolejny pisać to samo odpowiadając na kolejne pytania. Wiem też że pominięcie tej tabletki było wielką głupotą, która mogła dużo kosztować. Dziękuję za podtrzymanie na duchu i dobrą wiadomość, że skro to drugi tydzień to nie ma się czym martwić
|
![]() ![]() |
![]() |
#3591 |
Raczkowanie
|
Mieszkam w małej miejscowości i dziś za tabletki zapłaciłam 52,50 !! Przesada ?
|
![]() ![]() |
![]() |
#3592 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#3593 |
Konto usunięte
|
Apteki Dr Max mają chyba po ok. 37-38zł
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#3594 |
Zakorzenienie
|
W stałej ofercie?
Wiem, że kiedyś były po tyle w promocji.
Zima minie wiosna przejdzie lato w niepamięci legnie rok Serce mnie nie boli, ręce ciągle zdolne do poświęceń są Oczy trochę senne, wszystkie moje drogi wiodą w noc Piotr Rogucki - I'm Not Afraid Of Your Soul |
![]() ![]() |
![]() |
#3595 |
Raczkowanie
|
Dziewczyny, dzisiaj powinnam wieczorem wziąc 4 tabletke placebo, ale okresu jak nie było tak nie ma i zaczynam powoli schizowac, bo w międzyczasie miałam trochę problemów z żołądkiem, ale zawsze te 4 godz do wchłonięcia tabletki były w porządku. Jest prawdopodobieństwo ciąży? stres mnie zje chyba
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3596 | |
BAN stały
|
Cytat:
tzn jakie problemy? bralas jakies leki? |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3597 |
Raczkowanie
|
chyba jakaś lekka jelitówka, z tym że, tak jak pisałam, po wzięciu tabletek nie miałam żadnych biegunek nawet dłużej niż 4 godz od momentu wzięcia tabletki, a laremid i smecte brałam nie w tym samym momencie co tabsy, ale też min 4 godz wczesniej; to wszystko, także jak na mój rozum chyba nie powinno być problemu z wchłonięciem tabletek np, jak sądzicie?
|
![]() ![]() |
![]() |
#3598 | |
👸🏼 Barbie 💜 M.A.C
|
Cytat:
Poza tym sama miałam jakiś czas temu jelitówkę i też mi się wsio wchłonęło i nie było zadnych perturbacji.
Live long and prosper 🖖🏻 Edytowane przez Corii Czas edycji: 2011-02-22 o 12:05 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3599 |
Raczkowanie
|
dodam jeszcze, że to moje 2 opakowanie Yazu i nie pominęłam żadnej tabletki, wszystkie brałam regularnie
|
![]() ![]() |
![]() |
#3600 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 07:33.