Tabletki YAZ - zbiorczy, cz.2 - Strona 127 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Ginekologia

Notka

Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2011-03-22, 14:57   #3781
Lea_ny
Zakorzenienie

Dot.: Tabletki YAZ - zbiorczy, cz.2

Cytat:
Napisane przez DarkNoir Pokaż wiadomość
Zamiennik?! pierwsze słyszę o możliwość zamiennika na antyki...
Wiele leków ma swoje zamienniki, tabletki anty też i nie ma w tym nic dziwnego.
Jeśli w aptece dostępny jest tańszy środek o tym samym składzie, to farmaceuta sam z siebie powinien go zaproponować (czego większość oczywiście nie robi - tak samo jak lekarze nie przypisują tańszych odpowiedników).

Ja biorę leki, które sieją znacznie większe spustoszenie w organizmie, niż prochy anty i lekarz powiedział, że nie ma żadnego problemu z tym, żeby brać odpowiedniki innych firm, jeśli danego lekarstwa np. nie będzie - więc nie popadajmy w paranoję, że trzeba tak uważać. Skład jest ten sam - po prostu inny producent za to samo chce mniej pieniędzy.
Ginekolog również powiedział mi, że nie stanowi to żadnego problemu. Zresztą pochodzę z rodziny lekarskiej, sama jestem biologiem i zupełnie nie obawiam się takich rzeczy
Stary 2011-03-22, 15:21   #3782
forumkowiczka
Zadomowienie

Moze i sa one nowej generacji, ale potrzebowalam tej przerwy, moj lekarz mi jej nie odradzal, wiec w czym problem?

Druga sprawa, uwazam, ze nawet gdyby lekarz nie powiedzial mi nic o tanszych zamiennikach, a zrobila to wylacznie farmaceutka w aptece to mam do niej zaufanie. Poza tym umiem czytac sklad lekow a tabletki YAZ jak i NARAYA maja taki sam sklad, roznia sie jedynie cena.

Problemem bylo to, ze nie chce w tym miesiacu robic okresu a jednoczesie chce przejsc na inne tabletki. I o to was pytalam. Nie wiem czy moge wziasc 1 tabletke dzisiaj czy niestety musze okres zrobic i 1 dzien miesiaczki wziasc 1 tabletke.
Stary 2011-03-22, 17:31   #3783
Eldo_rado
amor vincit omnia

jeśli chcesz przesunąć krwawienie to oczywiście, sama wiesz, że należy od razu zacząc brać pigułki z nowego opakowania. w Twoim wypakdu pokrywa się to ze zmianą tabletek więc po prostu dziś zamiast yazu zaczynasz brać naraya.
Eldo_rado jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-03-22, 18:11   #3784
agniesikk
Zakorzenienie

Ja wzięłam dzisiaj pierwszą pigułkę anty i jest nią Yaz. Mam nadzieję, że wszystko będzie ok!
agniesikk jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-03-23, 10:02   #3785
lovebird
Zakorzenienie

Owszem, nie ma problemu w zmianie na tańszy odpowiednik.
Mam nadzieję, że jesteś świadoma tego, że YAZ miał schemat 24+4, a Naraya ma 21? Więc to chyba tak nie do końca odpowiednik, ale mimo wszystko powinno być ok

Przyszłość zaczyna się dzisiaj. Nie jutro.
Wymianki
lovebird jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-03-23, 12:26   #3786
madamadama
Przyczajenie

Witam serdecznie
Mam pytanie. Pół roku temu urodziłam dziecko, przestałam karmic 3 miesiące temu i po ok. 4 tyg od zaprzestania karmienia miałam 1 dniowe plamienie. Po kolejnych 4 tyg. miałam okres. Następnie minęło 4 tygodnie i nic. Po 2 dniach zrobiłam test ciążowy - negatywny i wzięłam pierwszą tabletkę pierwszego opakowania YAZ ( - nie czekając więc na okres. Czy zatem mogę jeszcze dostać w tym miesiącu okresu (czy może Yaz go "przyblokuje") czy może dopiero dostanę za miesiąc. Baaardzo proszę o odpowiedź
madamadama jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-03-23, 13:18   #3787
lovebird
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez madamadama Pokaż wiadomość
Witam serdecznie
Mam pytanie. Pół roku temu urodziłam dziecko, przestałam karmic 3 miesiące temu i po ok. 4 tyg od zaprzestania karmienia miałam 1 dniowe plamienie. Po kolejnych 4 tyg. miałam okres. Następnie minęło 4 tygodnie i nic. Po 2 dniach zrobiłam test ciążowy - negatywny i wzięłam pierwszą tabletkę pierwszego opakowania YAZ ( - nie czekając więc na okres. Czy zatem mogę jeszcze dostać w tym miesiącu okresu (czy może Yaz go "przyblokuje") czy może dopiero dostanę za miesiąc. Baaardzo proszę o odpowiedź
A co pisze w ulotce? Pierwszą tabletkę bierze się w pierwszym dniu okresu, ewentualnie w jego pierwszych dniach, ale nigdy wcześniej. Czy dostaniesz teraz okres, nikt Ci raczej nie odpowie, ale bądź pewna, że ochrona antykoncepcyjna nie jest zachowana.

Wymianki

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2011-03-23, 16:50   #3788
karcia1988
Rozeznanie

hej dziewczyny mam problem nie wiem czy już o tym było pisane bo nie jestem w stanie przejrzeć całego forum tym bardziej że to już druga część więc w razie czego to krzyczcie
otóż biorę yaz już pół roku i mam cały czas dużo skutków ubocznych które nie występowały jak brałam wcześniejsze tabletki (regulon)
krwawienie podczas brania białych tabletek jest praktycznie zerowe mogę nawet powiedzieć że przypomina to plamienie niż krwawienie w dodatku trw 1-2 dni, poza tym występują u mnie plamienia prawie przez cały miesiąc co jest dla mnie bardzo niekomfortowe, moje libido jest praktycznie zerowe odkąd zaczęłam brać te tabletki myślałam że te objawy miną jednak przy każdym kolejnym opakowaniu jest tak samo a właśnie kończe 6...
jutro wybieram się do ginekologa żeby mu o tym wszystkim powiedzieć i nie wiem co mam zrobić prosić o zmienę tabletek?

---------- Dopisano o 17:50 ---------- Poprzedni post napisano o 17:49 ----------

za bardzo nie chcę eksperymentować z kolejnymi dodam że po yaz przytyłam też kilka kilogramów, czy któraś z Was miała może podobne objawy? z góry bardzo dziękuję za pomoc i podzielenie się wiedzą

karcia1988 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-03-23, 19:14   #3789
Eldo_rado
amor vincit omnia

Cytat:
Napisane przez karcia1988 Pokaż wiadomość
jutro wybieram się do ginekologa żeby mu o tym wszystkim powiedzieć i nie wiem co mam zrobić prosić o zmienę tabletek?
oczywiście! powiedz o wszytskich dolegliwościach i efektach ubocznych i zaznacz, że bardzo chciałabyś uniknąć ich... zapytaj wprost czy możliwa jest zmiana tabletek (lekarz od tego jest, by dobrać odpowiednie... nie zawsze pierwsze są najlepsze, ale trzeba je zmienić jeśli coś nie gra) i jakie proponuje.
Stary 2011-03-24, 12:06   #3790
nixia
Raczkowanie

Hey dziewczyny! Wczoraj wzięłam 1 tabletkę YAZ. Są to moje pierwsze tabletki antykoncepcyjne. Mówi się o tych wszystkich skutkach ubocznych.....od której tabletki mogą się one pojawić, czy jakoś specjalnie powinnam teraz zainteresować się swoim ciałem? Dzisiaj rano obudził mnie silny ból w prawym jajniku ale wiadomo jest to 2 dzień cyklu do tego jestem przeziębiona więc nie wierzę że to już skutek tabletki. Swoją drogą kiedy powinnam umówić się na kolejną wizytę? Na początek przepisano mi tylko 1 opakowanie...w połowie opakowania?
nixia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-03-24, 13:31   #3791
Diablica z Tasmanii
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez nixia Pokaż wiadomość
Hey dziewczyny! Wczoraj wzięłam 1 tabletkę YAZ. Są to moje pierwsze tabletki antykoncepcyjne. Mówi się o tych wszystkich skutkach ubocznych.....od której tabletki mogą się one pojawić, czy jakoś specjalnie powinnam teraz zainteresować się swoim ciałem? Dzisiaj rano obudził mnie silny ból w prawym jajniku ale wiadomo jest to 2 dzień cyklu do tego jestem przeziębiona więc nie wierzę że to już skutek tabletki. Swoją drogą kiedy powinnam umówić się na kolejną wizytę? Na początek przepisano mi tylko 1 opakowanie...w połowie opakowania?
To zależy ile się u ciebie czeka na receptę. Jeśli szybko to spokojnie możesz podejść w połowie, jeśli dłużej to musisz się pośpieszyć.

Mark Twain
Diablica z Tasmanii jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-03-24, 14:18   #3792
agniesikk
Zakorzenienie

No właśnie, ponawiam pytanie, po jakim czasie widziałyście skutki uboczne? Czy np. przytyłyście od razu w trakcie 1 opakowania itp.?
Stary 2011-03-24, 14:41   #3793
nixia
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez agniesikk Pokaż wiadomość
No właśnie, ponawiam pytanie, po jakim czasie widziałyście skutki uboczne? Czy np. przytyłyście od razu w trakcie 1 opakowania itp.?
też mnie to właśnie ciekawi. Skoro działają już po zażyciu 1 tabletki to może skutki też jakos tak szybko się pojawiają...
nixia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-03-24, 14:43   #3794
DarkNoir
Zakorzenienie

GG do DarkNoir

Cytat:
Przecieżkażdy organizm jest inny możesz nawet nie mieć żadnych skutków ubocznych...

Piotr Rogucki - I'm Not Afraid Of Your Soul

DarkNoir jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-03-24, 14:46   #3795
agniesikk
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez DarkNoir Pokaż wiadomość
Przecieżkażdy organizm jest inny możesz nawet nie mieć żadnych skutków ubocznych...
No coś Ty, naprawdę? Ale masz odkrycie w życiorysie
Pytałam każdej o jej indywidualne odczucia, a nie statystyki
Stary 2011-03-24, 14:54   #3796
DarkNoir
Zakorzenienie

GG do DarkNoir

Cytat:
No coś Ty, naprawdę? Ale masz odkrycie w życiorysie
Pytałam każdej o jej indywidualne odczucia, a nie statystyki
Nooo serio
Zawsze możesz przeszukać forum, bo temat był wałkowany kilkanaście razy

Stary 2011-03-24, 14:57   #3797
agniesikk
Zakorzenienie

Dziękuję za cenne rady.
Stary 2011-03-24, 15:49   #3798
sensiblee
Zadomowienie

Cytat:
Ja wręcz przeciwnie- schudłam Zauważyłam skutki uboczne jakoś w trakcie 2 opakowania np. powiększyly mi się piersi, a w trakcie 3 opakowania zaczeła poprawiac mi sie cera
sensiblee jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-03-24, 15:51   #3799
agniesikk
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez sensiblee Pokaż wiadomość
Ja wręcz przeciwnie- schudłam Zauważyłam skutki uboczne jakoś w trakcie 2 opakowania np. powiększyly mi się piersi, a w trakcie 3 opakowania zaczeła poprawiac mi sie cera
Dziękuję za odpowiedź

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-03-24, 17:31   #3800
lovebird
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez nixia Pokaż wiadomość
czy jakoś specjalnie powinnam teraz zainteresować się swoim ciałem?
Oczywiście! Swoją drogą własnym ciałem człowiek powinien się zawsze interesować

Wymianki
Stary 2011-03-24, 22:14   #3801
201608251020
Konto usunięte

Cześć! Biorę YAZ 2gi tydzień, na razie bolą mnie piersi, a moje libido i tak już marne, bardzo spadło czy to się jakoś wyrówna myślicie? przede mną dłuższe leczenie PCO
201608251020 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-03-25, 07:05   #3802
Eldo_rado
amor vincit omnia

Cytat:
Napisane przez paollino Pokaż wiadomość
Cześć! Biorę YAZ 2gi tydzień, na razie bolą mnie piersi, a moje libido i tak już marne, bardzo spadło czy to się jakoś wyrówna myślicie?
każdy organizm reaguje inaczej, ale jeśli chodzi o spadek libido to najczęściej jest on ciągły (spadek)przez cały czas brania tabletek. często lekarze zmieniają tabletki właśnie dlatego, że pacjentki skarżą się na tę dolegliwość... warto jednak poczekać i skończyć drugie opakowanie, bo może to chwilowa reakcja.
Stary 2011-03-25, 15:14   #3803
karcia1988
Rozeznanie

a ja wczoraj byłam u ginekologa i powiedziałam mu o wszystkich skutkach ubocznych jakie u mnie wystąpiły po YAZ i zmienił mi tabletki na ARTIZIA są to też tabletki nowej generacji mam nadzieje że mój organizm na nie dobrze zareaguje

karcia1988 jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2011-03-25, 17:34   #3804
Jabberwock
Przyczajenie

Przepraszam, ale nie przejrzałam całego tematu, bo nie byłam w stanie, a i tak jestem rozstrojona nerwowo i teraz jeszcze to :/
Wróciłam z pracy zakręcona, przekonana że jest sobota, przestraszyłam się, że nie wzięłam jeden tabeltki, zażyłam dwie na raz. A za 5 minut oprzytomniałam, że jednak jest piątek - a więc wzięłam jedną do przodu. Na internecie wszędzie to samo - trzeba się skontaktować z lekarzem. Dzwoniłam do mojego ginekologa (zresztą za kilka dni mam badanie), już nie ma nikogo, kto by i mógł udzielić odpowiedzi, jutro nie przyjmują i nie mam pojęcia co mam robić :/ Czy przyjmować jutro niedzielną tabletkę, czy czekać? Już nic nie wiem. Na szczęście od kilku dni nie uprawiałam seksu z partnerem, więc niezależnie od decyzji, zagrożenia nie ma. Na dodatek w zeszłym mięsiącu zapomniałam zażyć ostatniej różowej tabletki no i musiałam od razu rozpocząć nowe opakowanie, więc jestem po prostu zalana hormonami. Czy ktoś mi może jakkolwiek pomóc, nie odsyłając mnie do lekarza, do którego obecnie nie mogę się dodzwonić?
Jabberwock jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-03-25, 21:40   #3805
DarkNoir
Zakorzenienie

GG do DarkNoir

Cytat:
Napisane przez Jabberwock Pokaż wiadomość
Przepraszam, ale nie przejrzałam całego tematu, bo nie byłam w stanie, a i tak jestem rozstrojona nerwowo i teraz jeszcze to :/
Wróciłam z pracy zakręcona, przekonana że jest sobota, przestraszyłam się, że nie wzięłam jeden tabeltki, zażyłam dwie na raz. A za 5 minut oprzytomniałam, że jednak jest piątek - a więc wzięłam jedną do przodu. Na internecie wszędzie to samo - trzeba się skontaktować z lekarzem. Dzwoniłam do mojego ginekologa (zresztą za kilka dni mam badanie), już nie ma nikogo, kto by i mógł udzielić odpowiedzi, jutro nie przyjmują i nie mam pojęcia co mam robić :/ Czy przyjmować jutro niedzielną tabletkę, czy czekać? Już nic nie wiem. Na szczęście od kilku dni nie uprawiałam seksu z partnerem, więc niezależnie od decyzji, zagrożenia nie ma. Na dodatek w zeszłym mięsiącu zapomniałam zażyć ostatniej różowej tabletki no i musiałam od razu rozpocząć nowe opakowanie, więc jestem po prostu zalana hormonami. Czy ktoś mi może jakkolwiek pomóc, nie odsyłając mnie do lekarza, do którego obecnie nie mogę się dodzwonić?
z ulotki:
Zażycie większej niżzalecana dawki leku Yaz
Nie ma doniesień o ciężkich szkodliwych następstwach przyjmowania zbyt wielu tabletek leku Yaz.
W przypadku zażycia kilku tabletek na raz, mogą wystąpić objawy w postaci mdłości lub wymiotów. Młode dziewczęta mogą mieć krwawienia z pochwy.

Stary 2011-03-25, 21:56   #3806
Jabberwock
Przyczajenie

Tak, mam ulotkę, przeczytałam to. Jednak nie jest tam napisane, jak postępować dalej, czy robić jednodniową przerwę, czy też zażywać dalej bez zmian. Gdzieś nawet jest napisane, by poradzić się lekarza. Nie wiem, czy mam jutro zażywać kolejną tabletkę, a jeśli tak, to jaki będzie to miało wpływ na zabezpieczenie przed ewentualną ciążą.
Stary 2011-03-25, 21:58   #3807
DarkNoir
Zakorzenienie

GG do DarkNoir

Cytat:
Napisane przez Jabberwock Pokaż wiadomość
Tak, mam ulotkę, przeczytałam to. Jednak nie jest tam napisane, jak postępować dalej, czy robić jednodniową przerwę, czy też zażywać dalej bez zmian. Gdzieś nawet jest napisane, by poradzić się lekarza. Nie wiem, czy mam jutro zażywać kolejną tabletkę, a jeśli tak, to jaki będzie to miało wpływ na zabezpieczenie przed ewentualną ciążą.
Ja bym wzięła normalnie.
Ewentualnie skróciła o 1 dzień tabletki placebo.
Zobaczymy czy jeszcze ktoś się wypowie.

Stary 2011-03-25, 22:02   #3808
Eldo_rado
amor vincit omnia

na następny dzień bierze się tabletkę normalnie, jakby się nic nie stało. zażycie w poprzedni (tj dziś) dzień 2 tabletek nie zmniejszy skuteczności tabletek, bez obaw.
Stary 2011-03-26, 04:25   #3809
Jabberwock
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez Eldo_rado Pokaż wiadomość
na następny dzień bierze się tabletkę normalnie, jakby się nic nie stało. zażycie w poprzedni (tj dziś) dzień 2 tabletek nie zmniejszy skuteczności tabletek, bez obaw.
Dzięki wielkie za odpowiedź
Stary 2011-03-26, 10:35   #3810
szczurodziub
Raczkowanie

A ja mam takie pytanie. Musze brac przez parę dni antybiotyk Cipronex i witamine C (zapalenie cewki moczowej) i jeszcze do tego dwie tabletki Deprimu. Wiem ze Deprim na pewno obniza działanie tabletek. Więc muszę sie cały czas zabezpieczac? Deprim mam jeszcze miesiac ponad brać, więc na dodatek zabezpieczenie jeszcze pare dni po skonczneie Deprimu? Mam nadzieje ze przez te wszystkie leki ochrona nie spadnie do zera?
szczurodziub jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Ginekologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości