|
Notka |
|
Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#3781 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Tabletki YAZ - zbiorczy, cz.2
Wiele leków ma swoje zamienniki, tabletki anty też i nie ma w tym nic dziwnego.
Jeśli w aptece dostępny jest tańszy środek o tym samym składzie, to farmaceuta sam z siebie powinien go zaproponować (czego większość oczywiście nie robi - tak samo jak lekarze nie przypisują tańszych odpowiedników). Ja biorę leki, które sieją znacznie większe spustoszenie w organizmie, niż prochy anty i lekarz powiedział, że nie ma żadnego problemu z tym, żeby brać odpowiedniki innych firm, jeśli danego lekarstwa np. nie będzie - więc nie popadajmy w paranoję, że trzeba tak uważać. Skład jest ten sam - po prostu inny producent za to samo chce mniej pieniędzy. Ginekolog również powiedział mi, że nie stanowi to żadnego problemu. Zresztą pochodzę z rodziny lekarskiej, sama jestem biologiem i zupełnie nie obawiam się takich rzeczy ![]()
#3782 |
Zadomowienie
|
Moze i sa one nowej generacji, ale potrzebowalam tej przerwy, moj lekarz mi jej nie odradzal, wiec w czym problem?
Druga sprawa, uwazam, ze nawet gdyby lekarz nie powiedzial mi nic o tanszych zamiennikach, a zrobila to wylacznie farmaceutka w aptece to mam do niej zaufanie. Poza tym umiem czytac sklad lekow a tabletki YAZ jak i NARAYA maja taki sam sklad, roznia sie jedynie cena. Problemem bylo to, ze nie chce w tym miesiacu robic okresu a jednoczesie chce przejsc na inne tabletki. I o to was pytalam. Nie wiem czy moge wziasc 1 tabletke dzisiaj czy niestety musze okres zrobic i 1 dzien miesiaczki wziasc 1 tabletke.
#3783 |
amor vincit omnia
|
jeśli chcesz przesunąć krwawienie to oczywiście, sama wiesz, że należy od razu zacząc brać pigułki z nowego opakowania. w Twoim wypakdu pokrywa się to ze zmianą tabletek więc po prostu dziś zamiast yazu zaczynasz brać naraya.
|
![]() ![]() |
![]() |
#3784 |
Zakorzenienie
|
Ja wzięłam dzisiaj pierwszą pigułkę anty i jest nią Yaz. Mam nadzieję, że wszystko będzie ok!
|
![]() ![]() |
![]() |
#3785 |
Zakorzenienie
|
Owszem, nie ma problemu w zmianie na tańszy odpowiednik.
Mam nadzieję, że jesteś świadoma tego, że YAZ miał schemat 24+4, a Naraya ma 21? Więc to chyba tak nie do końca odpowiednik, ale mimo wszystko powinno być ok ![]()
#3786 |
Przyczajenie
|
Witam serdecznie
Mam pytanie. Pół roku temu urodziłam dziecko, przestałam karmic 3 miesiące temu i po ok. 4 tyg od zaprzestania karmienia miałam 1 dniowe plamienie. Po kolejnych 4 tyg. miałam okres. Następnie minęło 4 tygodnie i nic. Po 2 dniach zrobiłam test ciążowy - negatywny i wzięłam pierwszą tabletkę pierwszego opakowania YAZ ( - nie czekając więc na okres. Czy zatem mogę jeszcze dostać w tym miesiącu okresu (czy może Yaz go "przyblokuje") czy może dopiero dostanę za miesiąc. Baaardzo proszę o odpowiedź |
![]() ![]() |
![]() |
#3787 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#3788 |
Rozeznanie
|
hej dziewczyny mam problem nie wiem czy już o tym było pisane bo nie jestem w stanie przejrzeć całego forum tym bardziej że to już druga część więc w razie czego to krzyczcie
![]() otóż biorę yaz już pół roku i mam cały czas dużo skutków ubocznych które nie występowały jak brałam wcześniejsze tabletki (regulon) krwawienie podczas brania białych tabletek jest praktycznie zerowe mogę nawet powiedzieć że przypomina to plamienie niż krwawienie w dodatku trw 1-2 dni, poza tym występują u mnie plamienia prawie przez cały miesiąc co jest dla mnie bardzo niekomfortowe, moje libido jest praktycznie zerowe odkąd zaczęłam brać te tabletki myślałam że te objawy miną jednak przy każdym kolejnym opakowaniu jest tak samo a właśnie kończe 6... jutro wybieram się do ginekologa żeby mu o tym wszystkim powiedzieć i nie wiem co mam zrobić prosić o zmienę tabletek? ---------- Dopisano o 17:50 ---------- Poprzedni post napisano o 17:49 ---------- za bardzo nie chcę eksperymentować z kolejnymi dodam że po yaz przytyłam też kilka kilogramów, czy któraś z Was miała może podobne objawy? z góry bardzo dziękuję za pomoc i podzielenie się wiedzą ![]()
#3789 |
amor vincit omnia
|
oczywiście! powiedz o wszytskich dolegliwościach i efektach ubocznych i zaznacz, że bardzo chciałabyś uniknąć ich... zapytaj wprost czy możliwa jest zmiana tabletek (lekarz od tego jest, by dobrać odpowiednie... nie zawsze pierwsze są najlepsze, ale trzeba je zmienić jeśli coś nie gra) i jakie proponuje.
|
![]() ![]() |
![]() |
#3790 |
Raczkowanie
|
Hey dziewczyny! Wczoraj wzięłam 1 tabletkę YAZ. Są to moje pierwsze tabletki antykoncepcyjne. Mówi się o tych wszystkich skutkach ubocznych.....od której tabletki mogą się one pojawić, czy jakoś specjalnie powinnam teraz zainteresować się swoim ciałem?
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3791 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#3792 |
Zakorzenienie
|
No właśnie, ponawiam pytanie, po jakim czasie widziałyście skutki uboczne? Czy np. przytyłyście od razu w trakcie 1 opakowania itp.?
|
![]() ![]() |
![]() |
#3793 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#3794 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
Zima minie wiosna przejdzie lato w niepamięci legnie rok Serce mnie nie boli, ręce ciągle zdolne do poświęceń są Oczy trochę senne, wszystkie moje drogi wiodą w noc Piotr Rogucki - I'm Not Afraid Of Your Soul |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3795 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#3796 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Zawsze możesz przeszukać forum, bo temat był wałkowany kilkanaście razy ![]()
Zima minie wiosna przejdzie lato w niepamięci legnie rok Serce mnie nie boli, ręce ciągle zdolne do poświęceń są Oczy trochę senne, wszystkie moje drogi wiodą w noc Piotr Rogucki - I'm Not Afraid Of Your Soul |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3797 |
Zakorzenienie
|
Dziękuję za cenne rady.
|
![]() ![]() |
![]() |
#3798 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3799 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#3800 |
Zakorzenienie
|
Oczywiście! Swoją drogą własnym ciałem człowiek powinien się zawsze interesować
#3801 |
Konto usunięte
|
Cześć! Biorę YAZ 2gi tydzień, na razie bolą mnie piersi, a moje libido i tak już marne, bardzo spadło
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3802 |
amor vincit omnia
|
każdy organizm reaguje inaczej, ale jeśli chodzi o spadek libido to najczęściej jest on ciągły (spadek)przez cały czas brania tabletek. często lekarze zmieniają tabletki właśnie dlatego, że pacjentki skarżą się na tę dolegliwość... warto jednak poczekać i skończyć drugie opakowanie, bo może to chwilowa reakcja.
|
![]() ![]() |
![]() |
#3803 |
Rozeznanie
|
a ja wczoraj byłam u ginekologa i powiedziałam mu o wszystkich skutkach ubocznych jakie u mnie wystąpiły po YAZ i zmienił mi tabletki na ARTIZIA są to też tabletki nowej generacji mam nadzieje że mój organizm na nie dobrze zareaguje
![]()
![]() |
#3804 |
Przyczajenie
|
Przepraszam, ale nie przejrzałam całego tematu, bo nie byłam w stanie, a i tak jestem rozstrojona nerwowo i teraz jeszcze to :/
Wróciłam z pracy zakręcona, przekonana że jest sobota, przestraszyłam się, że nie wzięłam jeden tabeltki, zażyłam dwie na raz. A za 5 minut oprzytomniałam, że jednak jest piątek - a więc wzięłam jedną do przodu. Na internecie wszędzie to samo - trzeba się skontaktować z lekarzem. Dzwoniłam do mojego ginekologa (zresztą za kilka dni mam badanie), już nie ma nikogo, kto by i mógł udzielić odpowiedzi, jutro nie przyjmują i nie mam pojęcia co mam robić :/ Czy przyjmować jutro niedzielną tabletkę, czy czekać? Już nic nie wiem. Na szczęście od kilku dni nie uprawiałam seksu z partnerem, więc niezależnie od decyzji, zagrożenia nie ma. Na dodatek w zeszłym mięsiącu zapomniałam zażyć ostatniej różowej tabletki no i musiałam od razu rozpocząć nowe opakowanie, więc jestem po prostu zalana hormonami. Czy ktoś mi może jakkolwiek pomóc, nie odsyłając mnie do lekarza, do którego obecnie nie mogę się dodzwonić? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3805 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Zażycie większej niżzalecana dawki leku Yaz Nie ma doniesień o ciężkich szkodliwych następstwach przyjmowania zbyt wielu tabletek leku Yaz. W przypadku zażycia kilku tabletek na raz, mogą wystąpić objawy w postaci mdłości lub wymiotów. Młode dziewczęta mogą mieć krwawienia z pochwy.
|
![]() ![]() |
![]() |
#3806 |
Przyczajenie
|
Tak, mam ulotkę, przeczytałam to. Jednak nie jest tam napisane, jak postępować dalej, czy robić jednodniową przerwę, czy też zażywać dalej bez zmian. Gdzieś nawet jest napisane, by poradzić się lekarza. Nie wiem, czy mam jutro zażywać kolejną tabletkę, a jeśli tak, to jaki będzie to miało wpływ na zabezpieczenie przed ewentualną ciążą.
|
![]() ![]() |
![]() |
#3807 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ewentualnie skróciła o 1 dzień tabletki placebo. Zobaczymy czy jeszcze ktoś się wypowie.
|
![]() ![]() |
![]() |
#3808 |
amor vincit omnia
|
na następny dzień bierze się tabletkę normalnie, jakby się nic nie stało. zażycie w poprzedni (tj dziś) dzień 2 tabletek nie zmniejszy skuteczności tabletek, bez obaw.
|
![]() ![]() |
![]() |
#3809 |
Przyczajenie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#3810 |
Raczkowanie
|
A ja mam takie pytanie. Musze brac przez parę dni antybiotyk Cipronex i witamine C (zapalenie cewki moczowej) i jeszcze do tego dwie tabletki Deprimu. Wiem ze Deprim na pewno obniza działanie tabletek. Więc muszę sie cały czas zabezpieczac? Deprim mam jeszcze miesiac ponad brać, więc na dodatek zabezpieczenie jeszcze pare dni po skonczneie Deprimu? Mam nadzieje ze przez te wszystkie leki ochrona nie spadnie do zera?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:16.