Tabletki YAZ - zbiorczy, cz.2 - Strona 132 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Ginekologia

Notka

Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2011-04-13, 19:14   #3931
Atusiaczek
Raczkowanie

Dot.: Tabletki YAZ - zbiorczy, cz.2

Cytat:
Napisane przez Eldo_rado Pokaż wiadomość
jeśli rano to było tylko plamienie to spokojnie możesz wziąć wieczorem chodzi o to, by nie brać później niż w kolejnym dniu cyklu.
Było to tylko plamienie i w sumie w ciągu dnia też wystąpiły tylko plamienia czyli od rana mam 24 godziny na przyjęcie pierwszej tabletki, tak?
Stary 2011-04-13, 19:20   #3932
Eldo_rado
amor vincit omnia

Cytat:
Napisane przez Atusiaczek Pokaż wiadomość
czyli od rana mam 24 godziny na przyjęcie pierwszej tabletki, tak?
około doby
Eldo_rado jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-04-13, 19:22   #3933
Atusiaczek
Raczkowanie

Dziękuję za odpowiedź
Stary 2011-04-15, 11:14   #3934
katja_24
Zakorzenienie

Dziewczyny, po yazie wyazly mi pajaczki na nogach i pobolewaja mnie lydki. Za pare dni koncze ostatnie opakowanie i wracam do logestu, ktory przez 10 lat mi nie zaszkodzil...ale chcialabym na wszelki wypadek zrobic badania naczyn krwionosnych. Jakie badania powinnam zrobic i do jakiego lekarza powinnam sie udac?
katja_24 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-04-15, 11:26   #3935
DarkNoir
Zakorzenienie

GG do DarkNoir

Cytat:
Napisane przez katja_24 Pokaż wiadomość
Dziewczyny, po yazie wyazly mi pajaczki na nogach i pobolewaja mnie lydki. Za pare dni koncze ostatnie opakowanie i wracam do logestu, ktory przez 10 lat mi nie zaszkodzil...ale chcialabym na wszelki wypadek zrobic badania naczyn krwionosnych. Jakie badania powinnam zrobic i do jakiego lekarza powinnam sie udac?
A robiłaś kiedykolwiek badania na krzepliwość/próby wątrobowe? Te badania zrób. Jeszcze możesz iśc do rodzinnego po skierowanie do chirurga naczyniowego i od niego wziąć skierowanie na USG Dopplera (bez nfz kosztuje 100-140zł).

Piotr Rogucki - I'm Not Afraid Of Your Soul

DarkNoir jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-04-15, 11:32   #3936
sensiblee
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Diablica z Tasmanii Pokaż wiadomość
Ja wczoraj zapłaciłam 48 za jedno opakowanie
to jeszcze nic... ja znalazłam w aptece za 51zł
sensiblee jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-04-15, 11:45   #3937
katja_24
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez DarkNoir Pokaż wiadomość
A robiłaś kiedykolwiek badania na krzepliwość/próby wątrobowe? Te badania zrób. Jeszcze możesz iśc do rodzinnego po skierowanie do chirurga naczyniowego i od niego wziąć skierowanie na USG Dopplera (bez nfz kosztuje 100-140zł).
Proby watrobowe mialam robione regularnie co rok, tylko ostatnio sie zaniedbalam i ostatnie robilam 2 lata temu (nie bez winy jest tez gin na nfz, ktory nawet nie raczyl mi ich zlecic, a ja panicznie boje sie pobierania krwi :/)
Krzepliwosci nie mialam badanej nigdy, jakie to badanie, na czym polega?
Juz nalazlam na necie. Czyli znow trzeba bedzie isc na pobieranie

Edytowane przez katja_24
Czas edycji: 2011-04-15 o 11:55
Stary 2011-04-15, 15:07   #3938
mandarynkka86
Rozeznanie

Płacici za tabletki po 38 zł i szukacie taniej?A ja nawet nie wiedzialam ze taniej mozna kupic ja płace 54 zl u sibie w Ustce. Nie chce mi się latac po aptekach by zaoszczedzic 5 czy 10 zł, ale jakby tak sie udalo znaleźc ponizej 30 zł to byloby cos

A ja mam dziwaczne zmartwienie. Wczoraj spadla mi tabletka gdzies pod szafke jak ją wyciskalam i w sumie musialabym odsunac meble by ja wycoagnac wiec wzielam inna, z opakowania zapasowego , problem jednak w tym ze jeden z moich yorkow się nią posilił i nie wiem czy jej nie zaszkodzi;/
Stary 2011-04-15, 17:04   #3939
katja_24
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez mandarynkka86 Pokaż wiadomość
Płacici za tabletki po 38 zł i szukacie taniej?A ja nawet nie wiedzialam ze taniej mozna kupic ja płace 54 zl u sibie w Ustce. Nie chce mi się latac po aptekach by zaoszczedzic 5 czy 10 zł, ale jakby tak sie udalo znaleźc ponizej 30 zł to byloby cos

A ja mam dziwaczne zmartwienie. Wczoraj spadla mi tabletka gdzies pod szafke jak ją wyciskalam i w sumie musialabym odsunac meble by ja wycoagnac wiec wzielam inna, z opakowania zapasowego , problem jednak w tym ze jeden z moich yorkow się nią posilił i nie wiem czy jej nie zaszkodzi;/
Raczej nie zaszkodzi. Kilka lat temu moje japonskie myszy wlazly do szuflady, gdzie trzymalam tabsy i zzarly mi cale opakowanie. W zasadzie wyciegnely wszystkie pigulki i obgryzly po kawalku. Nic im nie bylo, nawet im cycki nie urosly
Stary 2011-04-15, 21:29   #3940
mandarynkka86
Rozeznanie

Heheh
no moja sunka ma juz spore sama od siebie , przy talii osy, wiec tylko pozazdrościc
heh, nic się jej nei dzieje, na szczescie, bo u weterynarza bym troche sie wstydzila opowiedziec, co zjadla A raczej niezrecznie byloby mi opowiadac o tym
Stary 2011-04-15, 23:45   #3941
Laura199
Przyczajenie

Hej Wam
Jestem nowa na tym forum więc za bardzo nie wiem co i jak, a mój problem też właśnie dotyczy tabletek YAZ, chodzi o to, że biorę je od dwóch miesięcy. Ale nie ze względu na antykoncepcje, a na torbiel, lekarka kazała mi brać bez przerwy tak też zrobiłam zaczęłam w 1 dniu okresu to było 22 lutego, później okres miałam 14 marca i teraz powinnam mieć już 9 dni temu okres... A dalej go nie ma, w tym terminie co miał być, to faktycznie pobolewał mi brzuch jak to na okres i piersi ale teraz mi wszystko przeszło i przed chwilą miałam sporo śluzu, bezbarwnego tak jakby, nie wspomniałam że mogłam tam zapomnieć pare tabletek tak stosowałam 2-3, ale to chyba ciąży nie oznacza? Bardzo proszę o odpowiedź, do lekarza idę dopiero 28.04 może któraś z Was miała podobny przypadek.
Laura199 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-04-16, 15:30   #3942
Piekielny_Aniolek
Raczkowanie

Cześć dziewczyny ja mam takie (może głupawe) pytanie otóż, przeszłam z Artizii na Yaz, skutki uboczne dały mi nieźle popalić... dzisiaj wzięłam pierwszą tabletkę Yaz, powiedzcie mi czy jestem bezpieczna od 1 tabletki? Szukałam informacji na forach, w ulotce... i nie pisze (albo nie zauważyłam ) żeby była jakaś wzmianka o tym... Pomóżcie

po prostu "Łobuziara na obcasach"

Kocham Cię R

http://www.suwaczek.pl/cache/c57bb5fe5d.png
Piekielny_Aniolek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-04-16, 18:15   #3943
Diablica z Tasmanii
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Piekielny_Aniolek Pokaż wiadomość
Cześć dziewczyny ja mam takie (może głupawe) pytanie otóż, przeszłam z Artizii na Yaz, skutki uboczne dały mi nieźle popalić... dzisiaj wzięłam pierwszą tabletkę Yaz, powiedzcie mi czy jestem bezpieczna od 1 tabletki? Szukałam informacji na forach, w ulotce... i nie pisze (albo nie zauważyłam ) żeby była jakaś wzmianka o tym... Pomóżcie
To pytanie non stop przewija się przez to forum, a i w ulotce jest coś napisane na ten temat

Mark Twain
Diablica z Tasmanii jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-04-16, 18:20   #3944
Eldo_rado
amor vincit omnia

Cytat:
skłaniam się ku temu pogrubionemu
Stary 2011-04-16, 18:54   #3945
Piekielny_Aniolek
Raczkowanie

Czyli mam rozumieć, że jestem bezpieczna? proszę pomóżcie...

po prostu "Łobuziara na obcasach"

Kocham Cię R

http://www.suwaczek.pl/cache/c57bb5fe5d.png
Piekielny_Aniolek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-04-16, 20:13   #3946
Niliessa
Raczkowanie

Cytat:
Czyli mam rozumieć, że jestem bezpieczna? proszę pomóżcie...
Jak zaczelam brac Yaz, to moja ginekolog powiedziala mi ze lepiej przez pierwszy miesiac sie zabezpieczac dodatkowo np.prezerwatywa.
Niliessa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-04-17, 07:48   #3947
Diablica z Tasmanii
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Niliessa Pokaż wiadomość
Jak zaczelam brac Yaz, to moja ginekolog powiedziala mi ze lepiej przez pierwszy miesiac sie zabezpieczac dodatkowo np.prezerwatywa.
Niby dlaczego?

Mark Twain
Stary 2011-04-17, 13:16   #3948
kamisiowa
Przyczajenie

Pominięcie tabletki Yaz

Witam,
Jestem w trakcie opakowania Yaz...W dzień przyjęcia 19 tabletki zwymiotowałam zaraz po przyjęciu jej. Na opakowaniu jest napisane, że jeśli minie 12 godzin od pominięcia a jest to tabletka 15-24 to należy zażyć pominięta tabletkę dokończyć przyjmowanie różowych tabletek wyrzucić te 4 białe i rozpocząć nowe opakowanie, albo przejść od razu do białych placebo. Byłam wtedy chora i nie myślałam o przyjęciu następnej tabletki, także nie przyjęłam następnej. Myślicie, że trzeba pominąć te białe czy mogę skończyć cale opakowanie(włącznie z placebo) żeby dostać okres?Czy będą jakieś konsekwencje tego?
kamisiowa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-04-17, 13:40   #3949
Diablica z Tasmanii
Zakorzenienie

Dot.: Pominięcie tabletki Yaz

Cytat:
Napisane przez kamisiowa Pokaż wiadomość
Witam,
Jestem w trakcie opakowania Yaz...W dzień przyjęcia 19 tabletki zwymiotowałam zaraz po przyjęciu jej. Na opakowaniu jest napisane, że jeśli minie 12 godzin od pominięcia a jest to tabletka 15-24 to należy zażyć pominięta tabletkę dokończyć przyjmowanie różowych tabletek wyrzucić te 4 białe i rozpocząć nowe opakowanie, albo przejść od razu do białych placebo. Byłam wtedy chora i nie myślałam o przyjęciu następnej tabletki, także nie przyjęłam następnej. Myślicie, że trzeba pominąć te białe czy mogę skończyć cale opakowanie(włącznie z placebo) żeby dostać okres?Czy będą jakieś konsekwencje tego?
Czyli tak naprawdę pominęłaś 2 tabletki?

Mark Twain
Stary 2011-04-17, 13:43   #3950
kamisiowa
Przyczajenie

Nie, przyjęłąm 19 tabletkę i zraz ja zwymiotowałam ale nie przyjęłam po zwymiotowaniu następnej jak radzi ulotka. Takżę wychodzi na to jakbym w ogóle w ten dzień nie przyjęła. Natomiast następna 20 tabletkę wzięłam normalnie na drugi dzień o stałej porze. I teraz nie wiem co mam robic..
Stary 2011-04-17, 13:56   #3951
Diablica z Tasmanii
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kamisiowa Pokaż wiadomość
Nie, przyjęłąm 19 tabletkę i zraz ja zwymiotowałam ale nie przyjęłam po zwymiotowaniu następnej jak radzi ulotka. Takżę wychodzi na to jakbym w ogóle w ten dzień nie przyjęła. Natomiast następna 20 tabletkę wzięłam normalnie na drugi dzień o stałej porze. I teraz nie wiem co mam robic..

Aha już rozumiem nawet miałam ostatnio podobną akcje.

Czyli robisz tak jak jest napisane w ulotce, zażywasz różowe do końca i bezwzględnie pomijasz białe albo od razu przerywasz zażywanie różowych i przyjmujesz placebo
Krwawienie dostaniesz pod koniec następnego opakowania i musisz liczyć sie z plamieniami.

Mark Twain

Edytowane przez Diablica z Tasmanii
Czas edycji: 2011-04-17 o 13:58
Stary 2011-04-17, 14:09   #3952
kamisiowa
Przyczajenie

Czyli jeżeli w czwartek ta tabletke zwymiotowałam i nastepną wzięłam dopiero w w piątek to jeżeli dzisiaj przerwe zażywanie różowych i wezmę placebo to nie wystąpi okres teraz?
Stary 2011-04-17, 14:41   #3953
anuluu
Raczkowanie

Exclamation Dot.: Tabletki YAZ - zbiorczy, cz.2

Od dwóch miesięcy biorę Yaz. Przy pierwszym blistrze moja miesiączka trwała ponad 14 dni (ponoć jest to normalne), gdy wzięłam 1 tabletkę placebo z 1 opakowania miesiączka wystąpiła nie później niż 24 h (choć może więcej, ale nie zwróciłam na to uwagi) od zażycia. Miesiączka trwałą ok 4-5 dni, ale nie była tak obfita jak miewałam zwykle. Drugi blister właśnie skończyłam, tz. wczoraj wieczorem zjadłam 2 tabletkę placebo i nadal nie mam miesiączki. Tabletki jem regularnie o stałej godzinie, jedynie kilka razy zdażyło mi się spóźnić nie więcej niż 3 h. Odkąd zabezpieczam się hormonalnie współżyję z chłopakiem, ale zawsze (były dwa wyjątki) z prezerwatywą jako dodatkową ochroną.

Dodatkowo zauważyłam, że odkąd jem te tabletki często jestem bardzo osłabiona, do takich granic że nie jestem w stanie funkcjonować lub mam niekiedy cały dzień mdłości. Jednak może to być związane ze strestem i nieregularnym odżywianiem się. Bardzo proszę o poradę bo wizytę u ginekologa mam za nieco ponad tydzień i niedługo oszaleje z niepokoju.

Z góry dziękuje za odpowiedź.

P.S. Bym zapomniała przez ostatni tydzień byłam w humorze pt. bez kija nie podchodź. Non stop awanturowałam się i na zmianę płakałam. Przeszło mi jakoś wczoraj, ale za to dopadło mnie coś na kształt grypy żołądkowej. W każdym razie zazwyczaj jestem spokojną osobą. A tu takie humory.

Wizazanki, doradźcie mi coś.

Dzięki.

~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~ *~

Cytat:
Napisane przez Diablica z Tasmanii Pokaż wiadomość
Niby dlaczego?
Bo chodzą poglądy ze tabletki nie działają od pierwszej zażytej, ale dopiero po tygodniu lub zużytym opakowaniu. A tak a propos, ja wolę z gumką, bo później mam psychozę że pewnie w ciąży jestem.

Edytowane przez anuluu
Czas edycji: 2011-04-17 o 14:45 Powód: Nie chciałam tworzyć drugiego wpisu i śmiecić :)
anuluu jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-04-17, 17:19   #3954
Eldo_rado
amor vincit omnia

Cytat:
Napisane przez anuluu Pokaż wiadomość

Bo chodzą poglądy ze tabletki nie działają od pierwszej zażytej, ale dopiero po tygodniu lub zużytym opakowaniu. .
dobrze że to nie legendy chodzą tabletki działają od razu gdy weźmie się je w 1d.c. a po około 7 dniach gdy weźmie się je między 2 a 5d.c i to nie są żadne podglądy a fizjologia kobiety i układ hormonalny.
Stary 2011-04-17, 19:22   #3955
agusiamyszka
BAN stały

wystapi, krwawienie powinno wystapic, ale nie bedziesz zabezpieczona. jesli zrobisz przerwie to zabezpieczenie dopiero bedzie po 7 tabletce z nowego opakowania.

w obawie przed plamieniami przy laczeniu 2 opakowan - mozesz przyjac tylko 7 tabletek od pominiecia i zrobic przerwe i bedzie wszystko w porzadku
agusiamyszka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-04-17, 21:19   #3956
kamisiowa
Przyczajenie

Dziękuję bardzo za pomoc
Stary 2011-04-17, 23:49   #3957
Macarena88
Raczkowanie

Jak wszystkie wiemy przy tabletkach okres powinien pojawic się na białych tabletkach placebo. Ja biorę już 6 opakowanie i zawsze mam na pierwszej różowej. Powinnam się tym jakoś martwic? Czy po prostu tak mam i już..
Sorry, jeśli głupie i pytam bez potrzeby, ale tak się zaczęłam nad tym zastanawiac ostatnio..
Macarena88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-04-18, 00:09   #3958
Natalka_Pralka
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Macarena88 Pokaż wiadomość
Jak wszystkie wiemy przy tabletkach okres powinien pojawic się na białych tabletkach placebo. Ja biorę już 6 opakowanie i zawsze mam na pierwszej różowej. Powinnam się tym jakoś martwic? Czy po prostu tak mam i już..
Sorry, jeśli głupie i pytam bez potrzeby, ale tak się zaczęłam nad tym zastanawiac ostatnio..
tak masz i juz ja mam zawsze w dniu 4 placebo.
Natalka_Pralka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-04-18, 17:39   #3959
Lea_ny
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Macarena88 Pokaż wiadomość
Jak wszystkie wiemy przy tabletkach okres powinien pojawic się na białych tabletkach placebo.
Widocznie nie zaliczam się do wszystkich, bo wiem, że może pojawić się i na początku kolejnego opakowania - przewijało się to już często w tym temacie
Stary 2011-04-18, 20:36   #3960
201608251020
Konto usunięte

Dziewczyny, czy leki na przeziębienie typu Ibuprom zatoki czy Theraflu, nie osłabiają działania YAZu?
201608251020 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Ginekologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości