|
|||||||
| Notka |
|
| Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3931 | |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Tabletki YAZ - zbiorczy, cz.2
Cytat:
czyli od rana mam 24 godziny na przyjęcie pierwszej tabletki, tak?
|
|
#3932 |
|
amor vincit omnia
|
|
|
|
|
#3933 |
|
Raczkowanie
|
Dziękuję za odpowiedź
|
#3934 |
|
Zakorzenienie
|
Dziewczyny, po yazie wyazly mi pajaczki na nogach i pobolewaja mnie lydki. Za pare dni koncze ostatnie opakowanie i wracam do logestu, ktory przez 10 lat mi nie zaszkodzil...ale chcialabym na wszelki wypadek zrobic badania naczyn krwionosnych. Jakie badania powinnam zrobic i do jakiego lekarza powinnam sie udac?
|
|
|
|
#3935 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Zima minie wiosna przejdzie lato w niepamięci legnie rok Serce mnie nie boli, ręce ciągle zdolne do poświęceń są Oczy trochę senne, wszystkie moje drogi wiodą w noc Piotr Rogucki - I'm Not Afraid Of Your Soul |
|
|
|
|
#3936 |
|
Zadomowienie
|
|
|
|
|
#3937 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Krzepliwosci nie mialam badanej nigdy, jakie to badanie, na czym polega? Juz nalazlam na necie. Czyli znow trzeba bedzie isc na pobieranie
Edytowane przez katja_24 Czas edycji: 2011-04-15 o 11:55 |
|
|
|
|
#3938 |
|
Rozeznanie
|
Płacici za tabletki po 38 zł i szukacie taniej?A ja nawet nie wiedzialam ze taniej mozna kupic
ja płace 54 zl u sibie w Ustce. Nie chce mi się latac po aptekach by zaoszczedzic 5 czy 10 zł, ale jakby tak sie udalo znaleźc ponizej 30 zł to byloby cos![]() A ja mam dziwaczne zmartwienie. Wczoraj spadla mi tabletka gdzies pod szafke jak ją wyciskalam i w sumie musialabym odsunac meble by ja wycoagnac wiec wzielam inna, z opakowania zapasowego , problem jednak w tym ze jeden z moich yorkow się nią posilił i nie wiem czy jej nie zaszkodzi;/
|
#3939 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3940 |
|
Rozeznanie
|
Heheh
![]() no moja sunka ma juz spore sama od siebie , przy talii osy, wiec tylko pozazdrościc ![]() heh, nic się jej nei dzieje, na szczescie, bo u weterynarza bym troche sie wstydzila opowiedziec, co zjadla A raczej niezrecznie byloby mi opowiadac o tym
|
#3941 |
|
Przyczajenie
|
Hej Wam
![]() Jestem nowa na tym forum więc za bardzo nie wiem co i jak, a mój problem też właśnie dotyczy tabletek YAZ, chodzi o to, że biorę je od dwóch miesięcy. Ale nie ze względu na antykoncepcje, a na torbiel, lekarka kazała mi brać bez przerwy tak też zrobiłam zaczęłam w 1 dniu okresu to było 22 lutego, później okres miałam 14 marca i teraz powinnam mieć już 9 dni temu okres... A dalej go nie ma, w tym terminie co miał być, to faktycznie pobolewał mi brzuch jak to na okres i piersi ale teraz mi wszystko przeszło i przed chwilą miałam sporo śluzu, bezbarwnego tak jakby, nie wspomniałam że mogłam tam zapomnieć pare tabletek tak stosowałam 2-3, ale to chyba ciąży nie oznacza? Bardzo proszę o odpowiedź, do lekarza idę dopiero 28.04 może któraś z Was miała podobny przypadek. |
|
|
|
#3942 |
|
Raczkowanie
|
Cześć dziewczyny
ja mam takie (może głupawe) pytanie otóż, przeszłam z Artizii na Yaz, skutki uboczne dały mi nieźle popalić... dzisiaj wzięłam pierwszą tabletkę Yaz, powiedzcie mi czy jestem bezpieczna od 1 tabletki? Szukałam informacji na forach, w ulotce... i nie pisze (albo nie zauważyłam ) żeby była jakaś wzmianka o tym... Pomóżcie
|
#3943 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#3944 | |
|
amor vincit omnia
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3945 |
|
Raczkowanie
|
Czyli mam rozumieć, że jestem bezpieczna?
|
#3946 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
#3947 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#3948 |
|
Przyczajenie
|
Pominięcie tabletki Yaz
Witam,
Jestem w trakcie opakowania Yaz...W dzień przyjęcia 19 tabletki zwymiotowałam zaraz po przyjęciu jej. Na opakowaniu jest napisane, że jeśli minie 12 godzin od pominięcia a jest to tabletka 15-24 to należy zażyć pominięta tabletkę dokończyć przyjmowanie różowych tabletek wyrzucić te 4 białe i rozpocząć nowe opakowanie, albo przejść od razu do białych placebo. Byłam wtedy chora i nie myślałam o przyjęciu następnej tabletki, także nie przyjęłam następnej. Myślicie, że trzeba pominąć te białe czy mogę skończyć cale opakowanie(włącznie z placebo) żeby dostać okres?Czy będą jakieś konsekwencje tego? |
|
|
|
#3949 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Pominięcie tabletki Yaz
Cytat:
|
|
|
#3950 |
|
Przyczajenie
|
Nie, przyjęłąm 19 tabletkę i zraz ja zwymiotowałam ale nie przyjęłam po zwymiotowaniu następnej jak radzi ulotka. Takżę wychodzi na to jakbym w ogóle w ten dzień nie przyjęła. Natomiast następna 20 tabletkę wzięłam normalnie na drugi dzień o stałej porze. I teraz nie wiem co mam robic..
|
|
|
|
#3951 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Aha już rozumiem nawet miałam ostatnio podobną akcje.Czyli robisz tak jak jest napisane w ulotce, zażywasz różowe do końca i bezwzględnie pomijasz białe albo od razu przerywasz zażywanie różowych i przyjmujesz placebo ![]() Krwawienie dostaniesz pod koniec następnego opakowania i musisz liczyć sie z plamieniami.
Edytowane przez Diablica z Tasmanii Czas edycji: 2011-04-17 o 13:58 |
|
|
|
|
#3952 |
|
Przyczajenie
|
Czyli jeżeli w czwartek ta tabletke zwymiotowałam i nastepną wzięłam dopiero w w piątek to jeżeli dzisiaj przerwe zażywanie różowych i wezmę placebo to nie wystąpi okres teraz?
|
|
|
|
#3953 |
|
Raczkowanie
|
Od dwóch miesięcy biorę Yaz. Przy pierwszym blistrze moja miesiączka trwała ponad 14 dni (ponoć jest to normalne), gdy wzięłam 1 tabletkę placebo z 1 opakowania miesiączka wystąpiła nie później niż 24 h (choć może więcej, ale nie zwróciłam na to uwagi) od zażycia. Miesiączka trwałą ok 4-5 dni, ale nie była tak obfita jak miewałam zwykle. Drugi blister właśnie skończyłam, tz. wczoraj wieczorem zjadłam 2 tabletkę placebo i nadal nie mam miesiączki. Tabletki jem regularnie o stałej godzinie, jedynie kilka razy zdażyło mi się spóźnić nie więcej niż 3 h. Odkąd zabezpieczam się hormonalnie współżyję z chłopakiem, ale zawsze (były dwa wyjątki) z prezerwatywą jako dodatkową ochroną.
Dodatkowo zauważyłam, że odkąd jem te tabletki często jestem bardzo osłabiona, do takich granic że nie jestem w stanie funkcjonować lub mam niekiedy cały dzień mdłości. Jednak może to być związane ze strestem i nieregularnym odżywianiem się. Bardzo proszę o poradę bo wizytę u ginekologa mam za nieco ponad tydzień i niedługo oszaleje z niepokoju. Z góry dziękuje za odpowiedź. P.S. Bym zapomniała przez ostatni tydzień byłam w humorze pt. bez kija nie podchodź. Non stop awanturowałam się i na zmianę płakałam. Przeszło mi jakoś wczoraj, ale za to dopadło mnie coś na kształt grypy żołądkowej. W każdym razie zazwyczaj jestem spokojną osobą. A tu takie humory. Wizazanki, doradźcie mi coś. Dzięki. ~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~ *~ Bo chodzą poglądy ze tabletki nie działają od pierwszej zażytej, ale dopiero po tygodniu lub zużytym opakowaniu. A tak a propos, ja wolę z gumką, bo później mam psychozę że pewnie w ciąży jestem. Edytowane przez anuluu Czas edycji: 2011-04-17 o 14:45 Powód: Nie chciałam tworzyć drugiego wpisu i śmiecić :) |
|
|
|
#3954 | |
|
amor vincit omnia
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3955 |
|
BAN stały
|
wystapi, krwawienie powinno wystapic, ale nie bedziesz zabezpieczona. jesli zrobisz przerwie to zabezpieczenie dopiero bedzie po 7 tabletce z nowego opakowania.
w obawie przed plamieniami przy laczeniu 2 opakowan - mozesz przyjac tylko 7 tabletek od pominiecia i zrobic przerwe i bedzie wszystko w porzadku |
|
|
|
#3956 |
|
Przyczajenie
|
Dziękuję bardzo za pomoc
|
|
|
|
#3957 |
|
Raczkowanie
|
Jak wszystkie wiemy przy tabletkach okres powinien pojawic się na białych tabletkach placebo. Ja biorę już 6 opakowanie i zawsze mam na pierwszej różowej. Powinnam się tym jakoś martwic? Czy po prostu tak mam i już..
Sorry, jeśli głupie i pytam bez potrzeby, ale tak się zaczęłam nad tym zastanawiac ostatnio.. |
|
|
|
#3958 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
ja mam zawsze w dniu 4 placebo.
|
|
|
|
|
#3959 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#3960 |
|
Konto usunięte
|
Dziewczyny, czy leki na przeziębienie typu Ibuprom zatoki czy Theraflu, nie osłabiają działania YAZu?
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Ginekologia
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:05.

czyli od rana mam 24 godziny na przyjęcie pierwszej tabletki, tak? 

) żeby była jakaś wzmianka o tym... Pomóżcie
nawet miałam ostatnio podobną akcje.