Tabletki YAZ - zbiorczy, cz.2 - Strona 133 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Ginekologia

Notka

Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2011-04-18, 20:50   #3961
Olga72
Raczkowanie

Dot.: Tabletki YAZ - zbiorczy, cz.2

Cytat:
Napisane przez Macarena88 Pokaż wiadomość
Jak wszystkie wiemy przy tabletkach okres powinien pojawic się na białych tabletkach placebo. Ja biorę już 6 opakowanie i zawsze mam na pierwszej różowej. Powinnam się tym jakoś martwic? Czy po prostu tak mam i już..
Sorry, jeśli głupie i pytam bez potrzeby, ale tak się zaczęłam nad tym zastanawiac ostatnio..
Ja też tak mam zawsze

---------- Dopisano o 20:50 ---------- Poprzedni post napisano o 20:48 ----------

Dziewczyny, a czy Wam też tak spadło libido po tych tabletkach? Zastanawiam się nad zmianą... przerabiała to już któraś z was?
Olga72 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-04-18, 20:53   #3962
201608251020
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Olga72 Pokaż wiadomość

Dziewczyny, a czy Wam też tak spadło libido po tych tabletkach? Zastanawiam się nad zmianą... przerabiała to już któraś z was?
Oczywiście, jak przy każdych hormonach
201608251020 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-04-18, 20:57   #3963
Olga72
Raczkowanie

I ono się już nie podniesie?
Stary 2011-04-18, 20:58   #3964
201608251020
Konto usunięte

Cytat:
I ono się już nie podniesie?
nie mam pojęcia, pewnie jak odstawisz tabletki...
Stary 2011-04-18, 21:07   #3965
Olga72
Raczkowanie

Oooo to dopiero za jakiś rok Ale dzięki za informację
Stary 2011-04-19, 18:37   #3966
anuluu
Raczkowanie

Ja mam po Yazie libido w zależności od tego którą tabletkę biorę. Najwyższe mam przy 7-10, później jest takie w miarę wysokie do ok 18, a później stopniowo spada. Moje libido = 0 przy pierwszym dniu okresu a później jakoś leci .
anuluu jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-04-20, 02:19   #3967
szafirowa
Rozeznanie

Cytat:
Ja też tak mam zawsze

---------- Dopisano o 20:50 ---------- Poprzedni post napisano o 20:48 ----------

hmm z libido to jest tak , że bardzo istotne jest też podejscie do seksu i charakter ...
u mnie zawsze wysoko , i to że nie biorę tabletki tego nie zmiena ( jezeli juz , to powodują podwyzszenie , przypuszczam że z powodu poczucia bezpieczenstwa )
to czy się wspołżylo wczesniej , jakiego się miało/ma partenera ma całkiem spore znaczenie ...

---------- Dopisano o 02:19 ---------- Poprzedni post napisano o 02:18 ----------

Cytat:
Napisane przez paollino Pokaż wiadomość
Oczywiście, jak przy każdych hormonach
Moim zdaniem to zbyt ogólna odpowiedz ... zabrzmiało jakby każde hormony u kazdej powodowały spadek libido .
a tak nie jest , każdy organizm moze inaczej reagowac. np ja brałam rózne tabletki i spadku nie było nigdy , i jakos się nie zapowiada , by miał on nadejść

Edytowane przez szafirowa
Czas edycji: 2011-04-20 o 02:20 Powód: ,
szafirowa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-04-20, 11:18   #3968
201608251020
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez szafirowa Pokaż wiadomość

Moim zdaniem to zbyt ogólna odpowiedz ... zabrzmiało jakby każde hormony u kazdej powodowały spadek libido .
a tak nie jest , każdy organizm moze inaczej reagowac. np ja brałam rózne tabletki i spadku nie było nigdy , i jakos się nie zapowiada , by miał on nadejść
A moim zdaniem przy każdych hormonach pisze na ulotce że skutkiem ubocznym może być spadek libido i nigdy jakoś nie widziałam zapisu "wzrost libido". Po prostu na niektórych może to nie działać. Tak się składa że ja też brałam różne tabletki.
Stary 2011-04-20, 16:10   #3969
Eldo_rado
amor vincit omnia

na każdych tabletkach w skutkach ubocznych jest wypisany spadek libido, gdyż w ten sposób producenci tabletek zabezpieczają się przed ewentualnymi reklamacjami. takie są realia. sporo kobiet odczuwa te dolegliwość, ale nie jest to norma.
Eldo_rado jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-04-22, 13:13   #3970
katja_24
Zakorzenienie

Sporo dziewczyn pisalo o bolu zyl wystepujacych po yazie. Czy ktos obeznany moglby mi powiedziec, jaki to bol? Czy ciagly, czy z przerwami? Cos mnie boli pod kolanem, przy zgieciu nogi i dotykaniu, ale nie caly czas, raz boli raz nie. I nie wiem, co to jest W sumie nie ma co sie cieszyc, ale wolalbym na razie uniknac wizyty u lekarza.
katja_24 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-04-22, 13:18   #3971
agniesikk
Zakorzenienie

Cytat:
Ja też tak mam zawsze

Mi nie spadło libido po Yazie.
agniesikk jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-04-22, 13:57   #3972
zielona321
Przyczajenie

Hej, zaczynam dopiero brać tabletki Yaz, czytałam ulotkę ale nie rozumiem, czy jeśli skończę jeść 24 różowe tabletki i zacznę białe przy drugiej białej dostane miesiączkę, a to będzie przykładowo wtorek to w środę mam zacząć nowy blister różowych? czy jeszcze tego samego dnia? czy dokończyć może wszystkie białe a później zacząć nowy blister? ginekolog wszystko mi wytłumaczył ale ze stresu już zapomniałam..
zielona321 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-04-22, 14:00   #3973
dottoressa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez zielona321 Pokaż wiadomość
Hej, zaczynam dopiero brać tabletki Yaz, czytałam ulotkę ale nie rozumiem, czy jeśli skończę jeść 24 różowe tabletki i zacznę białe przy drugiej białej dostane miesiączkę, a to będzie przykładowo wtorek to w środę mam zacząć nowy blister różowych? czy jeszcze tego samego dnia? czy dokończyć może wszystkie białe a później zacząć nowy blister? ginekolog wszystko mi wytłumaczył ale ze stresu już zapomniałam..
Jeść

Nikt nie wie kiedy rozpocznie się u Ciebie krwawienie - na pierwszej placebo, drugiej, trzeciej, czwartej, a może... na nowym opakowaniu Ja dostaję najczęściej na trzeciej lub czwartej białej tabletce.

Musisz zjeść wszystkie tabletki: całe opakowanie, bez względu na to, kiedy rozpocznie się u Ciebie krwawienie. 24 różowe, 4 białe, 24 różowe, 4 białe itd.

To jest wyszczególnione w ulotce

ROZLICZENIA: klik
dottoressa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-04-22, 14:02   #3974
zielona321
Przyczajenie

jadłam śniadanie, temu wpadło mi słowo jeść i nie wiem co w tym aż tak śmiesznego ;D czyli jak dostanę na 3 białej tabletce, normalnie mam wziąć białą następnego dnia i trzeciego dnia krwawienia zacząć nowy blister
zielona321 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-04-22, 14:10   #3975
Eldo_rado
amor vincit omnia

tabletki bierzesz wg schematu ZAWSZE! bez względu czy krewienia jest w 1,2,3 czy 4 dniu czy wgl później (np na początku nowego blistra). krawienie może zacząć się na 4 ostatnich, ale nie musi.
Eldo_rado jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-04-22, 22:29   #3976
anuluu
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Eldo_rado Pokaż wiadomość
tabletki bierzesz wg schematu ZAWSZE! bez względu czy krewienia jest w 1,2,3 czy 4 dniu czy wgl później (np na początku nowego blistra). krawienie może zacząć się na 4 ostatnich, ale nie musi.
Ooo. odpowiedź na moje pytanie :p.
Jak się wgryzłam w ulotkę to zauważyłam, ze jest tam punkt że może się zdażyć że krwawienie nie wystąpi, ale należy się niepokoić dopiero jak za drugim razem nie wystąpi, choć oczywiście należy sprawdzić czy nie jest się w ciąży .
Stary 2011-04-25, 14:12   #3977
forumkowiczka
Zadomowienie

Dziewczyny mam problem i chcialabym prosic was o rade.

Otoz za namowa ginnekologa do ktorego chodze zmienilam tabletki z yaz na asubtele (mowila ze sklad ten sam a sa tansze) wiec sie skusilam. Jestem po 7 tabletce, dzisiaj powinnam zazyc 8 ale po prostu zastanawiam sie nad przerwaniem tej zmiany. Ogolnie nie bardzo sie po nich czuje, mam wrazenie ze tyje, piersi mi sie powiekszyly a do tego okropnie mnie bola. Chcialabym wiedziec czy moge dzisiaj przerwac branie tych tabletek asubtela i ewentualnie kiedy moge wrocic do Yazu? Jest szansa ze rozmiar mjego biustu wroci do normy?

NO i jak ma wygladc powrot do Yazu? musze czekac na miesiaczke i w pierwszy dzien zazyc tabletke czy moge po prostu teraz przejsc od razu do yazu i wziac tabletke odpowiadajaca dzisiejszemu dniu, czyli 8?
Stary 2011-04-25, 14:18   #3978
DarkNoir
Zakorzenienie

GG do DarkNoir

Cytat:
Napisane przez forumkowiczka Pokaż wiadomość
Dziewczyny mam problem i chcialabym prosic was o rade.

Otoz za namowa ginnekologa do ktorego chodze zmienilam tabletki z yaz na asubtele (mowila ze sklad ten sam a sa tansze) wiec sie skusilam. Jestem po 7 tabletce, dzisiaj powinnam zazyc 8 ale po prostu zastanawiam sie nad przerwaniem tej zmiany. Ogolnie nie bardzo sie po nich czuje, mam wrazenie ze tyje, piersi mi sie powiekszyly a do tego okropnie mnie bola. Chcialabym wiedziec czy moge dzisiaj przerwac branie tych tabletek asubtela i ewentualnie kiedy moge wrocic do Yazu? Jest szansa ze rozmiar mjego biustu wroci do normy?

NO i jak ma wygladc powrot do Yazu? musze czekac na miesiaczke i w pierwszy dzien zazyc tabletke czy moge po prostu teraz przejsc od razu do yazu i wziac tabletke odpowiadajaca dzisiejszemu dniu, czyli 8?
Sorry ale muszę to napisać. Heh wcześniej któraś mądra pisała, że to nic dziwnego, że tabletki anty mają zamienniki i nie trzeba ich brać po konsultacji z ginem...i proszę bardzo oto skutki. Jednak nie jest prawdą, że tabletki, które maja taki sam skład można zamieniać na tańsze odpowiedniki , skutki tej zamiany nie są przyjemne. I co teraz powiecie drogie Panie?

A co do Twojego problemu, to nie wiem jak to działa, skro tabletki maja ten sam skład...

Piotr Rogucki - I'm Not Afraid Of Your Soul

DarkNoir jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-04-26, 09:33   #3979
dottoressa
Zakorzenienie

YAZ
Cytat:
24 jasnoróżowe tabletki: 0,02 mg etynyloestradiolu i 3 mg drospirenonu
4 białe tabletki: placebo (brak substancji czynnych)
ASUBTELA
Cytat:
0,03 mg etynyloestradiolu i 3 mg drospirenonu
Kolejną różnicą jest to, że Asubtelę bierzesz 21 dni, a czynne tabletki Yaz - 24

ROZLICZENIA: klik
dottoressa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-04-26, 10:12   #3980
Diablica z Tasmanii
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez DarkNoir Pokaż wiadomość
Sorry ale muszę to napisać. Heh wcześniej któraś mądra pisała, że to nic dziwnego, że tabletki anty mają zamienniki i nie trzeba ich brać po konsultacji z ginem...i proszę bardzo oto skutki. Jednak nie jest prawdą, że tabletki, które maja taki sam skład można zamieniać na tańsze odpowiedniki , skutki tej zamiany nie są przyjemne. I co teraz powiecie drogie Panie?
Pamiętam ten wątek, dziewczyna upierała się, że farmaceutka jej poleciła tańszy zamiennik

Mark Twain
Diablica z Tasmanii jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-04-26, 10:23   #3981
DarkNoir
Zakorzenienie

GG do DarkNoir

Cytat:
Napisane przez dottoressa Pokaż wiadomość
YAZ

ASUBTELA

Kolejną różnicą jest to, że Asubtelę bierzesz 21 dni, a czynne tabletki Yaz - 24

Dott za sprawdzenie

Stary 2011-04-26, 11:12   #3982
anuluu
Raczkowanie

No fakt YAZ nie są najtańszymi tabletkami, ale chyba dla własnego bezpieczeństwa warto?
Stary 2011-04-26, 12:01   #3983
Iwa1631
Raczkowanie

Dziewczyny wszędzie czytam,że hormony poprawiają stan cery a u mnie jest teraz tragicznie ;/ myślałam,że to tak przejściowe tylko ale ały czas wyskakują mi nowe. Właśnie kończę 1 opakowanie,a problemy z cerą zaczęly sie na poważnie w 1 tyg stosowania. Poprosiłąbym ginekologa o zmianę tabletek,ale jeśli dostanę okresu nie będę ich stosowałą potem już o ogóle (dostałam je na wywolanie po tym jak luteina nie zadzialala). Jeśli przestane je stosować to pryszcze zaczną znikać? Czy to po tabletach? Miały poprawić cere a nie pogorszyć jej stan ;((
Iwa1631 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-04-26, 12:08   #3984
DarkNoir
Zakorzenienie

GG do DarkNoir

Cytat:
Napisane przez Iwa1631 Pokaż wiadomość
Dziewczyny wszędzie czytam,że hormony poprawiają stan cery a u mnie jest teraz tragicznie ;/ myślałam,że to tak przejściowe tylko ale ały czas wyskakują mi nowe. Właśnie kończę 1 opakowanie,a problemy z cerą zaczęly sie na poważnie w 1 tyg stosowania. Poprosiłąbym ginekologa o zmianę tabletek,ale jeśli dostanę okresu nie będę ich stosowałą potem już o ogóle (dostałam je na wywolanie po tym jak luteina nie zadzialala). Jeśli przestane je stosować to pryszcze zaczną znikać? Czy to po tabletach? Miały poprawić cere a nie pogorszyć jej stan ;((
Zagryź zęby i wytrzymaj ja przez pierwsze 2,3 opakowania miałam wysyp (mówi się, że cera się oczyszcza) a potem buźka jak niemowlę i żegnajcie wypryski

Stary 2011-04-26, 17:50   #3985
anuluu
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez DarkNoir Pokaż wiadomość
Zagryź zęby i wytrzymaj ja przez pierwsze 2,3 opakowania miałam wysyp (mówi się, że cera się oczyszcza) a potem buźka jak niemowlę i żegnajcie wypryski
Ja nigdy nie miałam za dużo syfów, ale jednak zawsze przed okresem miałam tzw. wysyp. A po tabletkach ani jednej krosteczki
Stary 2011-04-27, 08:35   #3986
Lea_ny
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Diablica z Tasmanii Pokaż wiadomość
Pamiętam ten wątek, dziewczyna upierała się, że farmaceutka jej poleciła tańszy zamiennik
Bo farmaceuta powinien zaproponować tańsze lekarstwo (tylko prawie żaden tego nie robi).
Co do poruszonego problemu, to jak już ktoś zauważył: Asubtela nie jest zamiennikiem Yazu! Lekarz popełnił błąd twierdząc, że to są odpowiedniki - dlatego zawsze warto samemu sprawdzić czy aby na pewno ktoś się nie pomylił (ja przez błąd lekarza ostatnio przedawkowałam 5-krotnie! leki na bezsenność i mało nie zeszłam z tego świata - od tej pory sprawdzam wszystko po 10 razy).
Stary 2011-04-27, 11:23   #3987
zagubienie
Przyczajenie

Dziewczyny poradźcie. W sobotę wzięłam pierwszą tabletkę YAZ. i dziś środa, ja do tabletek- a tam brak środy. ( biorę tabletki rano, tak do 12, różnie.
i nie mam pojęcia co z nią zrobiłam <facepalm> możliwe że wczoraj wziełam dwie,( jedną rano, a drugą tak przed 13) ale głowy uciąć sobie nie dam.
nie iwem czy teraz wziąć czwartkową i przesunąć wszystko o jeden dzień, czy nie robić nic? Bo jeśłi nawet wziełam wczoraj dwie to jestem pod ochroną?
Bo może przesunąć, wziąć czwartkową i potem lecieć normalnie?
pomocy! o tym w ulotce nie ma, a ja już zupełnie nie wiem co robić
zagubienie jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-04-27, 15:06   #3988
Animaru89
Raczkowanie

Weź czwartkową i potem leć normalnie Skończysz dzień wcześniej opakowanie ale nic się nie stanie. Naklej sobie odpowiednią nalepkę żeby się drugi raz nie pomylić.
Oczywiście przerwa 4 dni normalnie lub połączenie opakowań. Ostatecznie wyjdzie tak samo jakbyś zapomniała ostatniej tabletki z blistra (wszystkie mają ten sam skład).

Edytowane przez Animaru89
Czas edycji: 2011-04-27 o 15:07
Animaru89 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-04-27, 16:09   #3989
zagubienie
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez Animaru89 Pokaż wiadomość
Weź czwartkową i potem leć normalnie Skończysz dzień wcześniej opakowanie ale nic się nie stanie. Naklej sobie odpowiednią nalepkę żeby się drugi raz nie pomylić.
Oczywiście przerwa 4 dni normalnie lub połączenie opakowań. Ostatecznie wyjdzie tak samo jakbyś zapomniała ostatniej tabletki z blistra (wszystkie mają ten sam skład).
tak właśnie zrobiłam, dziękuję CI za pomoc
zagubienie jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-04-27, 23:50   #3990
anuluu
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez zagubienie Pokaż wiadomość
tak właśnie zrobiłam, dziękuję CI za pomoc
mnie się wydawało jak czytałam instrukcję, że było napisane o tym że każda tabletka zawiera trochę inną dawkę hormonu, odpowiednio do dnia cyklu.
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Ginekologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości