|
|||||||
| Notka |
|
| Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3961 | |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Tabletki YAZ - zbiorczy, cz.2
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 20:50 ---------- Poprzedni post napisano o 20:48 ---------- Dziewczyny, a czy Wam też tak spadło libido po tych tabletkach? Zastanawiam się nad zmianą...
|
|
|
|
|
#3962 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
#3963 |
|
Raczkowanie
|
I ono się już nie podniesie?
|
|
|
|
#3964 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
#3965 |
|
Raczkowanie
|
Oooo to dopiero za jakiś rok
Ale dzięki za informację |
|
|
|
#3966 |
|
Raczkowanie
|
Ja mam po Yazie libido w zależności od tego którą tabletkę biorę. Najwyższe mam przy 7-10, później jest takie w miarę wysokie do ok 18, a później stopniowo spada. Moje libido = 0 przy pierwszym dniu okresu a później jakoś leci
.
|
|
|
|
#3967 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
hmm z libido to jest tak , że bardzo istotne jest też podejscie do seksu i charakter ... u mnie zawsze wysoko , i to że nie biorę tabletki tego nie zmiena ( jezeli juz , to powodują podwyzszenie , przypuszczam że z powodu poczucia bezpieczenstwa to czy się wspołżylo wczesniej , jakiego się miało/ma partenera ma całkiem spore znaczenie ... ---------- Dopisano o 02:19 ---------- Poprzedni post napisano o 02:18 ---------- Moim zdaniem to zbyt ogólna odpowiedz ... zabrzmiało jakby każde hormony u kazdej powodowały spadek libido . a tak nie jest , każdy organizm moze inaczej reagowac. np ja brałam rózne tabletki i spadku nie było nigdy , i jakos się nie zapowiada , by miał on nadejść
Są rzeczy ważne i ważniejsze... dlatego najpierw pomaluję paznokcie a później zajmę się resztą ![]() Edytowane przez szafirowa Czas edycji: 2011-04-20 o 02:20 Powód: , |
|
|
|
|
#3968 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
i nigdy jakoś nie widziałam zapisu "wzrost libido". Po prostu na niektórych może to nie działać. Tak się składa że ja też brałam różne tabletki.
|
|
|
|
|
#3969 |
|
amor vincit omnia
|
na każdych tabletkach w skutkach ubocznych jest wypisany spadek libido, gdyż w ten sposób producenci tabletek zabezpieczają się przed ewentualnymi reklamacjami. takie są realia. sporo kobiet odczuwa te dolegliwość, ale nie jest to norma.
|
|
|
|
#3970 |
|
Zakorzenienie
|
Sporo dziewczyn pisalo o bolu zyl wystepujacych po yazie. Czy ktos obeznany moglby mi powiedziec, jaki to bol? Czy ciagly, czy z przerwami? Cos mnie boli pod kolanem, przy zgieciu nogi i dotykaniu, ale nie caly czas, raz boli raz nie. I nie wiem, co to jest
W sumie nie ma co sie cieszyc, ale wolalbym na razie uniknac wizyty u lekarza.
|
|
|
|
#3971 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#3972 |
|
Przyczajenie
|
Hej, zaczynam dopiero brać tabletki Yaz, czytałam ulotkę ale nie rozumiem, czy jeśli skończę jeść 24 różowe tabletki i zacznę białe przy drugiej białej dostane miesiączkę, a to będzie przykładowo wtorek to w środę mam zacząć nowy blister różowych? czy jeszcze tego samego dnia? czy dokończyć może wszystkie białe a później zacząć nowy blister? ginekolog wszystko mi wytłumaczył ale ze stresu już zapomniałam..
|
|
|
|
#3973 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nikt nie wie kiedy rozpocznie się u Ciebie krwawienie - na pierwszej placebo, drugiej, trzeciej, czwartej, a może... na nowym opakowaniu Ja dostaję najczęściej na trzeciej lub czwartej białej tabletce.Musisz zjeść wszystkie tabletki: całe opakowanie, bez względu na to, kiedy rozpocznie się u Ciebie krwawienie. 24 różowe, 4 białe, 24 różowe, 4 białe itd. To jest wyszczególnione w ulotce
|
|
#3974 |
|
Przyczajenie
|
jadłam śniadanie, temu wpadło mi słowo jeść i nie wiem co w tym aż tak śmiesznego ;D czyli jak dostanę na 3 białej tabletce, normalnie mam wziąć białą następnego dnia i trzeciego dnia krwawienia zacząć nowy blister
|
|
|
|
#3975 |
|
amor vincit omnia
|
tabletki bierzesz wg schematu ZAWSZE! bez względu czy krewienia jest w 1,2,3 czy 4 dniu czy wgl później (np na początku nowego blistra). krawienie może zacząć się na 4 ostatnich, ale nie musi.
|
|
|
|
#3976 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Jak się wgryzłam w ulotkę to zauważyłam, ze jest tam punkt że może się zdażyć że krwawienie nie wystąpi, ale należy się niepokoić dopiero jak za drugim razem nie wystąpi, choć oczywiście należy sprawdzić czy nie jest się w ciąży .
|
|
|
|
|
#3977 |
|
Zadomowienie
|
Dziewczyny mam problem i chcialabym prosic was o rade.
Otoz za namowa ginnekologa do ktorego chodze zmienilam tabletki z yaz na asubtele (mowila ze sklad ten sam a sa tansze) wiec sie skusilam. Jestem po 7 tabletce, dzisiaj powinnam zazyc 8 ale po prostu zastanawiam sie nad przerwaniem tej zmiany. Ogolnie nie bardzo sie po nich czuje, mam wrazenie ze tyje, piersi mi sie powiekszyly a do tego okropnie mnie bola. Chcialabym wiedziec czy moge dzisiaj przerwac branie tych tabletek asubtela i ewentualnie kiedy moge wrocic do Yazu? Jest szansa ze rozmiar mjego biustu wroci do normy? NO i jak ma wygladc powrot do Yazu? musze czekac na miesiaczke i w pierwszy dzien zazyc tabletke czy moge po prostu teraz przejsc od razu do yazu i wziac tabletke odpowiadajaca dzisiejszemu dniu, czyli 8?
|
#3978 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
, skutki tej zamiany nie są przyjemne. I co teraz powiecie drogie Panie?A co do Twojego problemu, to nie wiem jak to działa, skro tabletki maja ten sam skład...
Zima minie wiosna przejdzie lato w niepamięci legnie rok Serce mnie nie boli, ręce ciągle zdolne do poświęceń są Oczy trochę senne, wszystkie moje drogi wiodą w noc Piotr Rogucki - I'm Not Afraid Of Your Soul |
|
|
|
|
#3979 | ||
|
Zakorzenienie
|
YAZ
Cytat:
Cytat:
|
|
#3980 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#3981 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dott za sprawdzenie
Zima minie wiosna przejdzie lato w niepamięci legnie rok Serce mnie nie boli, ręce ciągle zdolne do poświęceń są Oczy trochę senne, wszystkie moje drogi wiodą w noc Piotr Rogucki - I'm Not Afraid Of Your Soul |
|
|
|
|
#3982 |
|
Raczkowanie
|
No fakt YAZ nie są najtańszymi tabletkami, ale chyba dla własnego bezpieczeństwa warto?
|
|
|
|
#3983 |
|
Raczkowanie
|
Dziewczyny wszędzie czytam,że hormony poprawiają stan cery a u mnie jest teraz tragicznie ;/ myślałam,że to tak przejściowe tylko ale ały czas wyskakują mi nowe. Właśnie kończę 1 opakowanie,a problemy z cerą zaczęly sie na poważnie w 1 tyg stosowania. Poprosiłąbym ginekologa o zmianę tabletek,ale jeśli dostanę okresu nie będę ich stosowałą potem już o ogóle (dostałam je na wywolanie po tym jak luteina nie zadzialala). Jeśli przestane je stosować to pryszcze zaczną znikać? Czy to po tabletach? Miały poprawić cere a nie pogorszyć jej stan ;((
|
|
|
|
#3984 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ja przez pierwsze 2,3 opakowania miałam wysyp (mówi się, że cera się oczyszcza) a potem buźka jak niemowlę i żegnajcie wypryski
|
|
|
|
#3985 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3986 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Co do poruszonego problemu, to jak już ktoś zauważył: Asubtela nie jest zamiennikiem Yazu! Lekarz popełnił błąd twierdząc, że to są odpowiedniki - dlatego zawsze warto samemu sprawdzić czy aby na pewno ktoś się nie pomylił (ja przez błąd lekarza ostatnio przedawkowałam 5-krotnie! leki na bezsenność i mało nie zeszłam z tego świata - od tej pory sprawdzam wszystko po 10 razy).
|
|
#3987 |
|
Przyczajenie
|
Dziewczyny poradźcie. W sobotę wzięłam pierwszą tabletkę YAZ. i dziś środa, ja do tabletek- a tam brak środy. ( biorę tabletki rano, tak do 12, różnie.
i nie mam pojęcia co z nią zrobiłam <facepalm> możliwe że wczoraj wziełam dwie,( jedną rano, a drugą tak przed 13) ale głowy uciąć sobie nie dam. nie iwem czy teraz wziąć czwartkową i przesunąć wszystko o jeden dzień, czy nie robić nic? Bo jeśłi nawet wziełam wczoraj dwie to jestem pod ochroną? Bo może przesunąć, wziąć czwartkową i potem lecieć normalnie? pomocy! o tym w ulotce nie ma, a ja już zupełnie nie wiem co robić
|
|
|
|
#3988 |
|
Raczkowanie
|
Weź czwartkową i potem leć normalnie
Skończysz dzień wcześniej opakowanie ale nic się nie stanie. Naklej sobie odpowiednią nalepkę żeby się drugi raz nie pomylić. Oczywiście przerwa 4 dni normalnie lub połączenie opakowań. Ostatecznie wyjdzie tak samo jakbyś zapomniała ostatniej tabletki z blistra (wszystkie mają ten sam skład). Edytowane przez Animaru89 Czas edycji: 2011-04-27 o 15:07 |
|
|
|
#3989 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3990 |
|
Raczkowanie
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Ginekologia
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 08:46.

Zastanawiam się nad zmianą... 
Ale dzięki za informację
, i to że nie biorę tabletki tego nie zmiena ( jezeli juz , to powodują podwyzszenie , przypuszczam że z powodu poczucia bezpieczenstwa 

i nigdy jakoś nie widziałam zapisu "wzrost libido".

Ja dostaję najczęściej na trzeciej lub czwartej białej tabletce.
Dott za sprawdzenie