Tabletki YAZ - zbiorczy, cz.2 - Strona 135 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Ginekologia

Notka

Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2011-05-08, 09:05   #4021
anjaaaaa
Raczkowanie

Dot.: Tabletki YAZ - zbiorczy, cz.2

hmm...mam dosc nietypowy problem. pierwszy raz mi sie zdarzylo, ze zapomnialam wziac 2 ost bialych tabletek. dzisiaj powinnam rozpoczac juz nowe opakowanie. czy to bedzie mialo wplyw na ochrone? powinnam je jakos inaczej dawkowac? prosze o pomoc
anjaaaaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-08, 09:14   #4022
Lea_ny
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez anjaaaaa Pokaż wiadomość
hmm...mam dosc nietypowy problem. pierwszy raz mi sie zdarzylo, ze zapomnialam wziac 2 ost bialych tabletek. dzisiaj powinnam rozpoczac juz nowe opakowanie. czy to bedzie mialo wplyw na ochrone? powinnam je jakos inaczej dawkowac? prosze o pomoc
Przecież białe tabletki to placebo...
Stary 2011-05-08, 09:18   #4023
Annegret
Raczkowanie

Dziewczyny, biorę tabletki Yaz. Istnieje jakakolwiek szansa, żeby uniknąć krwawienia, jeśli jestem teraz w drugim dniu czterodniowej przerwy(placebo)?

EDIT: krawienie zaczyna mi się zazwyczaj 4 dnia przerwy.
Annegret jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-08, 09:23   #4024
anjaaaaa
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Lea_ny Pokaż wiadomość
Przecież białe tabletki to placebo...

no tak. czyli nic sie nie dzieje i dzisiaj normalnie zaczynam nowy blister tak?
anjaaaaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-08, 11:00   #4025
DarkNoir
Zakorzenienie

GG do DarkNoir

Cytat:
Napisane przez anjaaaaa Pokaż wiadomość
no tak. czyli nic sie nie dzieje i dzisiaj normalnie zaczynam nowy blister tak?
ULOTKA się kłania!

Piotr Rogucki - I'm Not Afraid Of Your Soul

DarkNoir jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-08, 12:15   #4026
Diablica z Tasmanii
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Annegret Pokaż wiadomość
Dziewczyny, biorę tabletki Yaz. Istnieje jakakolwiek szansa, żeby uniknąć krwawienia, jeśli jestem teraz w drugim dniu czterodniowej przerwy(placebo)?

EDIT: krawienie zaczyna mi się zazwyczaj 4 dnia przerwy.
Wydaje mi się, ze nawet gdybyś teraz przeszła do różowych tabsów to krwawienie i tak by wystąpiło.
U mnie tak było przy wzięciu 2 białych i rozpoczęciu nowego opakowania, tyle że krwawienie przyszło na 2 różowej

Mark Twain

Edytowane przez Diablica z Tasmanii
Czas edycji: 2011-05-08 o 12:16
Diablica z Tasmanii jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-08, 12:41   #4027
DezireOrient
Raczkowanie

Witajcie
ja biorę Yaz już po raz drugi.Brałam je na samym początku,potem zmieniałam bo podejrzewana u mnie taką jakby cholestazę czyli straszne swedznie ciała,,,ale sie okazalo ze to nie po nich ...bylam z nich generalni zadowolona,piersi mi troche podrosły ale teraz po tym powrocie do nich to juz rosnąć nie chcą:/
i czesto w czasie przyjmowania rozowych wystepuje lekkie krwawienie
dziwaczna sprawa..,.
DezireOrient jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-08, 15:29   #4028
ika2012
Przyczajenie

sprzedam 3 opakowania YAZ i 2 Qlaira

złamanie regulaminu

Edytowane przez Lexie
Czas edycji: 2011-05-10 o 17:11
ika2012 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-08, 16:25   #4029
201608251020
Konto usunięte

Dot.: sprzedam 3 opakowania YAZ i 2 Qlaira

Tu nie wolno sprzedawać

Edytowane przez Lexie
Czas edycji: 2011-05-10 o 17:12
201608251020 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-08, 16:57   #4030
Eldo_rado
amor vincit omnia

Dot.: sprzedam 3 opakowania YAZ i 2 Qlaira

Cytat:
Napisane przez ika2012 Pokaż wiadomość
a. dlatego chętnie odsprzedam 3 opakowania Yaz i 2 opakowania Qlaira, kupiłam w aptece. kontakt : m.chrzanowska@op.pl
takie ogłoszenia sa nielegalne
Eldo_rado jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-08, 17:11   #4031
ika2012
Przyczajenie

tego nie wiedziałam, ale kiedys przegladajac to forum widziałam podobne ogłoszenie więc stąd mój post. To już sama nie wiem jak mogłabym sie tego pozbyć
ika2012 jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-05-08, 18:03   #4032
Eldo_rado
amor vincit omnia

Cytat:
tego nie wiedziałam, ale kiedys przegladajac to forum widziałam podobne ogłoszenie więc stąd mój post. To już sama nie wiem jak mogłabym sie tego pozbyć
a jak myślisz- czemu antykoncepcja nie jest do kupienia od tak? bo JEST NA RECEPTĘ!
Stary 2011-05-09, 15:57   #4033
Lea_ny
Zakorzenienie

Cytat:
To już sama nie wiem jak mogłabym sie tego pozbyć
Dlatego warto brać po jednym opakowaniu, a nie robić sobie zapas na kilka miesięcy
Stary 2011-05-09, 16:01   #4034
Eldo_rado
amor vincit omnia

Cytat:
Napisane przez Lea_ny Pokaż wiadomość
Dlatego warto brać po jednym opakowaniu, a nie robić sobie zapas na kilka miesięcy
zwłaszcza na początku brania tabletek
Stary 2011-05-09, 16:07   #4035
Iwa1631
Raczkowanie

Kobitki drogie ja miałam wywoływaną miesiączkę tabletkami YAZ, nie miałam jej 2 lata. Czyli ten okres był wywoływany sztucznie?? bo dostałam na 2 tabletce placebo,trwał 7 dni i był baaardzo obfity. Teraz nie mam tabletek a pani doktor miała urlop,nie mam do niej numeru tele...;/ czy mam iść na wizytę?? czy aby dostawac kolejne miesiaczki bede potrzebowala tabletek?? bo jak do niej pojde to nawet za 5 min 80 zł w plecy ;/ wiec nie wiem co robic.
Iwa1631 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-10, 08:57   #4036
201608251020
Konto usunięte

Dziewczyny, czujecie się tak źle na placebo? Ja w ostatnim tygodniu dostaję już PMSowego kota (myślałam że PMS zniknie ) a na placebo to bez kija nie podchodź biorę 3cią tabletkę z 3ciego opakowania i już mi powoli "puszcza" ogólny wku*w.
Stary 2011-05-10, 11:04   #4037
1x2x3
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez giginthesky Pokaż wiadomość
tak
Moja droga giginthesky skąd ten cytat, że każda różowa zawiera taką ilość hormonów? Ja mam przed sobą ulotkę i nigdzie nic takiego nie widzę. Oczywiście większość tabletek na rynku ma stałą dawkę hormonów ale Yaz do nich nie należy i na tym polega jego "wyjątkowość". Dlatego ma mieć mniejsze skutki uboczne i dlatego bardzo istotne jest to, żeby łykać pigułki po kolei zgodnie ze strzałkami.
Pozdrawiam
A
1x2x3 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-10, 15:34   #4038
Nika1992
Raczkowanie

Cześć Dziewczyny

Mama takie pytanie czy któraś z was zmieniała yaz na asubtelle? Bo nie wiem kiedy powinnam zacząć brać asubtelle czy 1 dnia krwawienia? czy po ostatniej tabletce placebo? czy może opuscic tabletki placebo i przejsc bezpośrednio do asubtelli? Bede bardzo wdzięczna za odpowiedź
Nika1992 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-10, 18:25   #4039
anuluu
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez paollino Pokaż wiadomość
Dziewczyny, czujecie się tak źle na placebo? Ja w ostatnim tygodniu dostaję już PMSowego kota (myślałam że PMS zniknie ) a na placebo to bez kija nie podchodź biorę 3cią tabletkę z 3ciego opakowania i już mi powoli "puszcza" ogólny wku*w.
ja miałam poprzednio taką masakre jakoś pod koniec różowych, teraz mój facet się śmieje że sobie będzie zaznaczał jak mam tabletki żeby w ost. tyg opakowania się do mnie nie zbliżać :pp
anuluu jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-05-10, 19:18   #4040
201608251020
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez anuluu Pokaż wiadomość
ja miałam poprzednio taką masakre jakoś pod koniec różowych, teraz mój facet się śmieje że sobie będzie zaznaczał jak mam tabletki żeby w ost. tyg opakowania się do mnie nie zbliżać :pp
O to to, też muszę to zalecić mojemu, bo ostatnio dostawał za nic
Stary 2011-05-10, 21:19   #4041
bita smietana
Zakorzenienie

Hej, mam pytanie

Biorę 2 lata YAZ, nie miałam nigdy plamień w środku cyklu (dzisiaj wzięłam 13 tabletkę. Znaczy może 1-2 razy był jakiś delikatny ślad, nic stałego.

Ale dzisiaj miałam lekkie plamienie/krwawienie, zdziwiło mnie to.

I tak, znam ulotkę

Chciałam tylko zapytać, czy to nie dziwne, że to plamienie nie pojawiało sie wcześniej i nagle wystąpiło teraz? Nie powinnam się tym martwić?

Z góry dziękuję!
Stary 2011-05-11, 10:30   #4042
Lea_
Wtajemniczenie

Dziewczyny biorę Yaz od 2 miesięcy. Wcześniej przez kilka lat stosowałam Rigevidon.
No i odkąd zażywam Yaz nie dostałam okresu, najpierw po pierwszym opakowaniu nic, ani plamienia ani bóli w podbrzuszu, żadnych objawów i teraz wzięłam ostatnią białą tabletkę z drugiego opakowania i znów żadnych objawów i żadnego krwawienia nie mam. Miał ktoś tak po tych tabletkach?
Nie wiem czy mam robić test ciążowy czy się nie martwic?

„Najpierw są kobiety, potem długo, długo nic. A następnie jest Ferrari”.

Al Pacino, "Zapach kobiety"

http://demotywatory.pl/2919083/Za-ka...kryje-sie-imie.

Lea_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-12, 17:06   #4043
enenenenenge
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez 1x2x3 Pokaż wiadomość
Moja droga giginthesky skąd ten cytat, że każda różowa zawiera taką ilość hormonów? Ja mam przed sobą ulotkę i nigdzie nic takiego nie widzę. Oczywiście większość tabletek na rynku ma stałą dawkę hormonów ale Yaz do nich nie należy i na tym polega jego "wyjątkowość". Dlatego ma mieć mniejsze skutki uboczne i dlatego bardzo istotne jest to, żeby łykać pigułki po kolei zgodnie ze strzałkami.
Pozdrawiam
A
A więc koleżanko, moja dziewczyna była u ginekolog i ona stwierdziła, że każda różowa ma taką samą. Myslalem tak od samego poczatku lecz strach wchodzi do głowy:P. A co do pisania o tym. To po pierwsze jesli zawiera rozne ilosci, to powinno pisac ile która tabletka zawiera, a nie zapisane ogółem, tak jak w składzie pisze coś w stylu: kazda rozowa tabletka zawiera ble ble ble.... a poza tym jesli byłyby rózne, to pisaloby co zrobić w przypadku pomylenia. Moglem od razu o tym pomyslec, ale oczywiscie panika:P Dziekuje za pomoc wogole.
enenenenenge jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2011-05-12, 18:13   #4044
Macarena88
Raczkowanie

Ja niestety nie mogę pomóc, bo się nie znam:/

Ale mam inne pytanie.. Coś tam się działo z moim zębem i dzisiaj dentystka powiedziała, że wkłada do niego antybiotyk. Czy taka forma antybiotyku też osłabia działanie tabsów anty?

---------- Dopisano o 19:13 ---------- Poprzedni post napisano o 19:06 ----------

Ok, znalazłam że nie odziałuje to na anty, więc ok
Wybaczcie takie troche zasmiecanie forum, ale po prostu jak mam jakiś problem, to od razu zglaszam sie do Was i tak bylo tez tym razem
Macarena88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-12, 20:11   #4045
agusiamyszka
BAN stały

Cytat:
Pozdrawiam
A
a co teraz zacytuje to dal mi sw mikolaj? bralam kiedys yaz, na tabletkach znam sie w miare dobrze - jesli chodzi o jednofazowe
wystarczylo wystukac w google yaz.com - wybiera sie europe, polska i ma sie dostep do elektronicznej ulotki

Cytat:
Substancjami czynnymi leku są: etynyloestradiol (w postaci etynyloestradiolu klatratu betadeksu) oraz drospirenon. Każda jasnoróżowa tabletka powlekana zawiera 0,02 mg etynyloestradiolu (w postaci etynyloestradiolu klatratu betadeksu) oraz 3 mg drospirenonu.
Białe tabletki powlekane nie zawierają substancji czynnych.
jak nie rozumiesz slowa kazda to proponuje sie udac do szkoly.

owszem dla komfortu powinno sie zazywac tabletki zgodnie ze schematem zeby uniknac pomylek w braniu

yaz nalezy do wyjatku bo ma 24 tabletki a nie jak wiekszosc 21. (4 sa bialymi bez zawartosci hormonu ale sa pomocne w czasie przerwy )

gdyby kazda tabletka bylaby inna - badz podzial jak dwu czy trojfazowe to w momencie pominiecia ost tabletki z danego rodzaju kobieta lecialaby do apetki (nawet w srodku nocy, bo wymioty czy biegunka tez sa w tym okresie czasu) bo nowe pudelko zeby uzupelnic niedobor hormonu ktory zwymiotowala (a kolejna ze strzalki by sie nie nadawala)

---------- Dopisano o 21:11 ---------- Poprzedni post napisano o 21:04 ----------

przepraszam ze napisze jedno po drugim ale chce zaczac inny temat rozmowy.
prawdopodobnie wroce do tabletek, moj mezczyzna w sumie chcialby zebym ja tez sie zabezpieczala i bedzie sprawiedliwosc :P

dlatego udam sie w niedlugim czasie po tabletki chyba poprosze o zamiennik yazu, bo yaz troche drogawy, ale raczej sie na nim dobrze czulam

wczoraj zaczelam brac antybiotyk na przeziebienie i w ulotce bylo napisane ze obniza tabletki i ze nalezy sie dodatkowo zabezpieczac przez czas brania antybiotyku i 7-14 dni po. to tak w gwoli przypomnienia, albo jakby ktos nie wiedzial, czy lekarz zapomnial powiedziec - czesty przypadek "bede zabezpieczona? tak bedzie pani

Edytowane przez agusiamyszka
Czas edycji: 2011-05-12 o 20:12
agusiamyszka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-12, 20:17   #4046
201712190924
Konto usunięte

Cytat:
Pozdrawiam
A
Ulotka, strona 43. To akurat zacytowałam z internetu, ale na papierowej ulotce mam to samo.

Edytowane przez 201712190924
Czas edycji: 2011-05-12 o 20:19
201712190924 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-13, 10:11   #4047
Lea_ny
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez agusiamyszka Pokaż wiadomość
jak nie rozumiesz slowa kazda to proponuje sie udac do szkoly.
A ja rozumiem, że ktoś może mieć wątpliwości, ponieważ w tej samej ulotce jest też napisane: "Z uwagi na różnice w składzie tabletek konieczne jest rozpoczęcie stosowania od pierwszej tabletki na górze po lewej stronie i następnie przyjmowanie tabletek każdego dnia zgodnie z kierunkiem strzałek na blistrze" (strona 23).
W cytowanych przeze mnie słowach musi chodzić o różnice w składzie różowych i białych - ale producent napisał to tak niedokładnie, że czyjeś wątpliwości mnie nie dziwią.
Stary 2011-05-14, 09:08   #4048
adakowalska009
Raczkowanie

Przyjmuję yaz od roku. Do tej pory wszystko było w porządku, ale teraz zauważyłam, że:
mam OKROPNY celulitis! jak stara babcia,
przytyłam- a nie objadam się na co dzień i jestem w ciągłym ruchu,
ostatnio spóźniło mi się krwawienie,
z cerą nie jest lepiej-mam taką samą jak przed przyjmowaniem yazu.

rzadko współżyję więc w ogóle powinnam zrezygnować z tabsów, ale zawsze jest ta obawa, że gumka pęknie.. czy miałyście podobnie? na co najlepiej zamienić yaz? lekarz mi nie pomoże, bo nie mam jednego dobrego. niestety.
adakowalska009 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-14, 19:17   #4049
Eldo_rado
amor vincit omnia

Cytat:
Napisane przez adakowalska009 Pokaż wiadomość

rzadko współżyję więc w ogóle powinnam zrezygnować z tabsów, ale zawsze jest ta obawa, że gumka pęknie.. czy miałyście podobnie? na co najlepiej zamienić yaz? lekarz mi nie pomoże, bo nie mam jednego dobrego. niestety.
na co najlepiej zmienić? my Ci nie powinny, bo to nie działa na zasadzie 'tabletki XXX są dla mnie świetne, je możesz brać'. najpierw rozejrzałabym się za dobrym i rzetelnym lekarzem.
Stary 2011-05-14, 22:44   #4050
Anulka12617
Raczkowanie

Ada ja biorę Yaz od roku i dostałam straszny cellulit na udach:[ i łydkach! do tego skóa sucha jak wiór.....

Właśnie przeczytałam na stronie gazeta.pl , że Bayer został pozwany, gdyż w USA jakaś nastolatka zeszła z tego świata wskutek zażywania YAZ-u ^^ Trauma. Wiem,że to jeden przypadek na milion ale wzbudził ten artykuł we mnie niepokój, nie powiem:/
Anulka12617 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Ginekologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości