|
|||||||
| Notka |
|
| Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4051 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Tabletki YAZ - zbiorczy, cz.2
Dziewczyny pozmozcie. Mam skierowanie na badanie krzepliwosci krwi, proby watrobowe i morfologie po yazie, ktory bardzo mi zaszkodzil. pech chcial, ze od momentu dostania skierowania jestem chora :/ Biore aspiryne, a z tego co wiem, to ona rozrzedza krew...Ile czasu wazne jest skierowanie i ile dni musi uplynac od wziecia ostatniej aspiryny do momentu badania?
|
|
|
|
#4052 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja mam przerwę teraz. W zeszłym miesiącu miałam okres w sobotę, a teraz niedziela i nic. Pocieszam się, że to drugie opakowanie i organizm dopiero przestawia się na cykl tabletkowy. |
|
|
|
|
#4053 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Co do aspiryny, to wydaje mi się, że szybko będziesz mogła zrobić badania - zobacz w ulotce czy jest napisane jaki jest okres półtrwania lub zapytaj jakiegokolwiek lekarza (możesz też spróbować u farmaceutki w aptece - chociaż ja nie do końca im ufam
|
|
#4054 |
|
Raczkowanie
|
czyli widzę, że nie jestem jedyna z tym cellulitem
masuję się kremuję roweruję, ale to niewiele daje.. jest jakieś rozwiązanie ?
|
|
|
|
#4055 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Pozdrawiam
|
|
|
|
|
#4056 |
|
Zakorzenienie
|
biore yaz drugie opakowanie, wczesniej brałam syndi35 przez ok rok, albo troche ponad, chcialam zmienic na lżejsze no i lekarz przepisal mi yaz - ale skoncze 3 opakowanie i wracam do syndi35 bo na yazie jestem strasznie ospała, wyniki morfologii znacznie spadły, a do tego juz drugi miesiac mam okres nie dosc ze w przerwie brania tabletek to i w trakcie, wiem ze organizm sie pewnie przyzwyczaja, ale przy syndi nie mialam krwawien w trakcie brania, nawet przy pierwszym opakowaniu,
poza tym przeczyatlam ostatnio art pani dr ginekolog ktora prowadzila badania w anglii nad tab anty i wyszlo ze tab zawierajce diospirenon (czyli m.in. yaz) zwiekszaja w znacznym stopniu ryzyko zachorowania na krzepliwosc krwi, przy syndi wyniki mialam bardzo dobre, do lekarza swojego nie moge isc bo nie bedzie mnei w moim miescie jeszcze 2 mies. ale powiedzial ze gdybym sie zle czula po yaz to zebym ich nie brala, ale nie wiem czy to znaczy ze moge sobie sama wrocic do syndi ![]() pozdrawiam
|
#4057 |
|
Przyczajenie
|
Biorę Yaz od pół roku:
-piersi większe o rozmiar lub więcej ( konieczność wymiany staników na nowe) -cellulit( Normalnie mam skłonności ale niestety teraz stał się bardziej widoczny, nie mówię, że to wina akurat tych tabletek, ponoć każde mogą się do tego przyczynić) -miesiączka krótka, mało obfita, mało bolesna -polepszona cera -nieznaczne przybranie na wadze (1-2 kilo) -nie zauważyłam spadku libido -wahania nastrojów mam mniejsze niz zwykle, a zawsze byłam dość nerwowa. Także mnie te tabletki nie ''denerwują'' Niedługo planuję iść do ginekologa, bo kończy mi się zapas. Mimo zadowolenia, zastanawiam się nad odstawieniem, ze względu na obawy przed większym cellulitem i ogólnie innymi skutkami ubocznymi których sama mogłam nie dostrzec. Zbadam się i zobaczymy. |
|
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
|
|
#4058 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Do tej pory musiałam brać mocne tabletki na stabilizację nastroju (od psychiatry), a przy Yazie mogłam z nich zrezygnować
|
|
#4059 |
|
Raczkowanie
|
hej
![]() po 1,5 roku brania yazów robię 3 miesiące przerwy (wyjazd), zastanawiam się do którego momentu ostatniego opakowania jestem bezpieczna? do 24 tabletki, czy tego 24go dnia włącznie czy nie? chodzi mi o działanie wsteczne w jakiś sposób.. co o tym sądzicie? mój gin powiedział że do 24, aczkolwiek kwestii dnia 24 zapomniałam poruszyć z góry dzięki
|
#4060 |
|
Raczkowanie
|
W tym tygodniu miałam okres, normalnie ładnie 4 dni trwał zaczął się punktualnie co do godziny, ale zastanawia mnie to że skoro w 5 dniu nie miałam już nawet przez cały dzień żadnych plamień widoczynych na wkładce higienicznej, a po współżyciu nagle dostałam spowrotem widocznego krwawienia na ok 2-3 h, to samo 6 dnia od początku okresu. Jak myślicie czemu tak jest? Dodam że pierwszy raz tak mam że niby okresu ani plamień nie ma a tu nagle po seksie taki suprise.
|
|
|
|
#4061 |
|
Raczkowanie
|
Dziewczyny, powiedzcie, czy Wy tez zauważyłyście ostatnio skok ceny Yaz'u? Ja zwykle kupowałam za 37zł, a w tym byłam w kilku aptekach, poszukać tanszych a tu najniższa cena z jaką się spotkałam to było 46zł! Nawet w aptece gdzie zwykle kupowałam kosztują już 43zł, Pani powiedziała, że cena skoczyła w górę. U Was też tak jest? Zastanawiam się mocno czy ich nie zmienić, są fajne, bo mi pasują, nie ma skutków ubocznych, aleee powiem szczerze troche mi przeszkadza ich cena;/
|
|
|
|
#4062 | |
|
amor vincit omnia
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4063 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4064 |
|
BAN stały
|
ja bralam yaz przed operacja, na torbiele i placilam 37-41 zl. teraz poprosilam o zamiennik i biore naraye za 27 zl. chyba bym zbankrutowala gdybym miala brac coraz drozsze pigulki
|
|
|
|
#4065 |
|
Raczkowanie
|
od grudnia płaciłam za yaz 32zł, a wczoraj zadzwoniłam do apteki to 35zł... jeszcze da się przeżyć
|
#4066 |
|
Wtajemniczenie
|
Kończę ostatnie opakowanie Diane i chciałabym przejść na Yaz, jak rozumiem jedna opcja to po zażyciu ostatniej tabletki Diane wziąć od razu Yaz? a co będzie wtedy z krwawieniem, które powinno być z odstawienia?
|
|
|
|
#4067 |
|
BAN stały
|
ja bym zaczela I dnia krwawienia w przerwie
|
|
|
|
#4068 |
|
Wtajemniczenie
|
|
|
|
|
#4069 |
|
Zakorzenienie
|
A niech to szlag
![]() Kupiłam dziś Yaz w tej aptece co zwykle - zdrożał 4 zł
|
#4070 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Obawiam się, że im bliżej wakacji to będą jeszcze droższe
|
|
|
#4071 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ja dziś dałam 34,99. Wzięłam od razu na 3 miesiące.
|
|
#4072 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Nie wiem, na ile pewne są te informacje, ale tak mi się obiło o uszy
|
|
|
|
|
#4073 |
|
Zakorzenienie
|
Matko jaka taniocha i to jeszcze po podwyżce
|
|
#4074 |
|
Zakorzenienie
|
Gdzie za tyle dają Yaz?
|
#4075 |
|
Wtajemniczenie
|
A zmieniając z mocniejszych tabletek na slabsze (z Diane na Yaz) jakich można spodziewać się skutków ubocznych? wiem,że każdy reaguje inaczej, ale jakie ważne zmiany wprowadza taka zamiana do organizmu?
Edytowane przez Shandusia Czas edycji: 2011-05-25 o 09:03 |
|
|
|
#4076 |
|
Raczkowanie
|
czy ktoras z was zapomniala wziac tabletki w dniach 15-24? mi sie ostatnio tak zdarzylo, wg ulotki wzielam pominieta tableke i wyrzuce 4 ostatnie biale zaczynajac nowy blister. zastanawiam sie tylko jak bedzie z miesiaczka? dostawalyscie ja tak jak zawsze czy wczesniej/pozniej? nie chce, zeby rozregulowal mi sie caly cykl,bo przez ponad rok brania tabletek mialam wszystko zawsze w tym samym terminie.
|
|
|
|
#4077 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#4078 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Nic ci się nie rozreguluje ale krwawienie może przyjść w innych dniach niż zawsze bo przecież wyrzucasz 4 białe. Musisz liczyć sie też z plamieniami, których ja na szczęście uniknęłam
|
|
|
#4079 |
|
Przyczajenie
|
witam dziewczyny
![]() dopiero co się zalogowałam, więc mam kilka pytań dotyczących tabletek. po pierwsze: jak w ogóle brać te 4 dodatkowe tabletki? po drugie: mój Gin. powiedział, że podczas ich brania nie można się opalać, bo mogę wystąpić jakieś przebarwienia na skórze, wiecie coś na ten temat? proszę o jak najszybszą odpowiedź. |
|
|
|
#4080 |
|
Wtajemniczenie
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Ginekologia
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:41.

![:]](http://static.wizaz.pl/forum/images/smilies/krzywy.gif)
masuję się kremuję roweruję, ale to niewiele daje.. jest jakieś rozwiązanie ?

Do tej pory musiałam brać mocne tabletki na stabilizację nastroju (od psychiatry), a przy Yazie mogłam z nich zrezygnować 

To tez rozważałam i teraz jak o tym myślę to chyba wydaje się bardziej rozsądne. A jak Wy robiłyście podczas zmiany?