Tabletki YAZ - zbiorczy, cz.2 - Strona 139 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Ginekologia

Notka

Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2011-06-08, 23:13   #4141
brainstew1
Raczkowanie

Dot.: Tabletki YAZ - zbiorczy, cz.2

Mam do Was pytanko..
Jakie są skutki przejścia z opakowania na opakowanie bez przerwy?
Tj. 3 tyg temu wzięłam tabletke 12h za późno, skończyłam przyjmowanie różowych z blistra i przeszłam od razu do następnego opakowania (czyli zero placebo - zero okresu). Byłam wtedy tak samo zabezpieczona jak gdybym ją wtedy wzięła?
Od nowego opakowania lekko bolą mnie piersi, ale za to nieziemsko mocno bolą mnie sutki. Może to być skutek tego, że nie miałam okresu?
Pozdrawiam!

Edit: Tabletka, którą wzięłam 12h za późno, była z 3 tygodnia opakowania.

Edytowane przez brainstew1
Czas edycji: 2011-06-08 o 23:15
brainstew1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-10, 06:54   #4142
201608251020
Konto usunięte

Dot.: łódź sprzedam yaz

Cytat:
Napisane przez black she Pokaż wiadomość
Odsprzedam jedno nowe zafoliowane opakowanie tabletek yaz za 30 zł data ważności do 08.2015 r., odbiór osobisty na terenie łodzi, kontakt e-mail: olus127@wp.pl
Ja nie wiem, tak trudno przeczytać regulamin?! Tu nie sprzedajemy
201608251020 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-11, 18:55   #4143
Piekielny_Aniolek
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez karolajna_ Pokaż wiadomość
w pierwszych miesiacach stosowania mozliwe jest krwawienie... poczekaj jeden cykl a powinno się uspokoić
A jeśli do plamienia dochodzi ostry ból jajników?

po prostu "Łobuziara na obcasach"

Kocham Cię R

http://www.suwaczek.pl/cache/c57bb5fe5d.png
Piekielny_Aniolek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-11, 20:35   #4144
Eldo_rado
amor vincit omnia

Cytat:
Napisane przez Piekielny_Aniolek Pokaż wiadomość
A jeśli do plamienia dochodzi ostry ból jajników?
ból jajników może się pojawiać, ale jeśli utrzymuje się długo i jest bardzo dokuczliwy- dobrze skonsultować się z lekarzem.
Eldo_rado jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-11, 22:56   #4145
wecandoit
Raczkowanie

a ja właśnie dzisiaj zaczynam przygodę z YAZ. Zmieniam go z yasminelle, lekarz mi powiedział, żebym wzięła yaz w pierwszym dniu krwawienia z odstawienia. Mam nadzieje że anty będzie zachowana
i licze na to, ze te tabletki nie będą powodować u mnie specjalnych skutków ubocznych bo bardzo podoba mi się to, ze nie muszę robić żadnej przerwy ale mogę zakodować sobie że codziennie o 19 muszę wziąć tabletke i nie dbać o to kiedy przerwa a kiedy następne opakowanie
wecandoit jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-12, 10:04   #4146
Piekielny_Aniolek
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Eldo_rado Pokaż wiadomość
ból jajników może się pojawiać, ale jeśli utrzymuje się długo i jest bardzo dokuczliwy- dobrze skonsultować się z lekarzem.
Konsultowałam się... i szczerze mówiąc to sama nie wiem co o tym sądzić... Mój gin przepisał mi tylko ketonal i kazał brać 2 razy dziennie po posiłku w poniedziałek umówię się prywatnie do innego lekarza... bo chyba jest coś nie tak... skoro boli już jakieś 2tyg...

Kocham Cię R

Stary 2011-06-12, 11:09   #4147
zagubienie
Przyczajenie

Dziewczyny może głupie, ale muszę napisać bo inaczej zwariuję.
Biorę Yaz od pół roku, i do tej pory bylam pewna- ze jak biorę regularnie, ( noo czasem różnica jest 2- 3 h) to NIE MOGĘ być w ciąży. nawet jak chłopak się tysiąc razy mnie pytał, czy jestem pewna, to mówiłam żeby nie świrował, że przeciez nie to to biorę hormony zeby co miesiąc się stresować
Ale... zawsze krawawienie dostawałam pierwszego dnia białych tabletek, nawet przed, a teraz NIC, dziś co prawda pierwszy dzień przerwy, więc raczej powinnam być spokojna.
W tym miesiacu tabletki brałam wyjątkowo prawidłowo, nic nie zapominałam, nie miałam biegunki, wymiotów, niejest możliwe zebym była w ciązy??????? już widze ze jest głupie to co napisałam, ale stres jest silniejszy chyba! jak zaśmiecam to przepraszam, ale potrzebuję jakiegoś mądrego uspokojenia
zagubienie jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2011-06-12, 11:12   #4148
DarkNoir
Zakorzenienie

GG do DarkNoir

Cytat:
Napisane przez Piekielny_Aniolek Pokaż wiadomość
Konsultowałam się... i szczerze mówiąc to sama nie wiem co o tym sądzić... Mój gin przepisał mi tylko ketonal i kazał brać 2 razy dziennie po posiłku w poniedziałek umówię się prywatnie do innego lekarza... bo chyba jest coś nie tak... skoro boli już jakieś 2tyg...
Ketonal 2 razy dziennie?! Ja pi..lę zmień lekarza! Powinien Cię na usg skierować a nie dawać ketonal.. przecież to bardzo silny lek przeciwbólowy...

---------- Dopisano o 12:12 ---------- Poprzedni post napisano o 12:11 ----------

Cytat:
Napisane przez zagubienie Pokaż wiadomość
Dziewczyny może głupie, ale muszę napisać bo inaczej zwariuję.
Biorę Yaz od pół roku, i do tej pory bylam pewna- ze jak biorę regularnie, ( noo czasem różnica jest 2- 3 h) to NIE MOGĘ być w ciąży. nawet jak chłopak się tysiąc razy mnie pytał, czy jestem pewna, to mówiłam żeby nie świrował, że przeciez nie to to biorę hormony zeby co miesiąc się stresować
Ale... zawsze krawawienie dostawałam pierwszego dnia białych tabletek, nawet przed, a teraz NIC, dziś co prawda pierwszy dzień przerwy, więc raczej powinnam być spokojna.
W tym miesiacu tabletki brałam wyjątkowo prawidłowo, nic nie zapominałam, nie miałam biegunki, wymiotów, niejest możliwe zebym była w ciązy??????? już widze ze jest głupie to co napisałam, ale stres jest silniejszy chyba! jak zaśmiecam to przepraszam, ale potrzebuję jakiegoś mądrego uspokojenia
Nie masz się co martwić, ja dostawałam na 1 placebo, a teraz dostaję na 1 różowej poczekaj aż skończą się placebo

Piotr Rogucki - I'm Not Afraid Of Your Soul

DarkNoir jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-12, 11:52   #4149
Piekielny_Aniolek
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez DarkNoir Pokaż wiadomość
Ketonal 2 razy dziennie?! Ja pi..lę zmień lekarza! Powinien Cię na usg skierować a nie dawać ketonal.. przecież to bardzo silny lek przeciwbólowy...[COLOR="Silver"]
No widzisz biorę go tylko wtedy kiedy bardzo, bardzo mocno boli...
Mój Tż się wściekł jak się o tym dowiedział kazał iść do innego lekarza... i tak też zrobię, jutro idę do prywatnie, zobaczymy co inny gin mi powie

Kocham Cię R

Edytowane przez Piekielny_Aniolek
Czas edycji: 2011-06-12 o 11:57
Stary 2011-06-12, 11:59   #4150
wecandoit
Raczkowanie

moze zadam teraz głupie pytanie... ale zgodnie z zasadą 'kto pyta nie błądzi'..
otóż czytam sobie namiętnie ten wątek i często spotkałam się tu ze stwierdzeniem "może tabletki przestały Ci służyć"...
czy możliwa jest sytuacja w której organizm przyzwyczaja się do hormonów i tabletki przestają spełniać swoją funkcje? tzn po długotrwałym braniu tabletek może mimo wszystko dojść np do owulacji i co się z tym wiąże... zapłodnienia?
Stary 2011-06-12, 12:01   #4151
dottoressa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez wecandoit Pokaż wiadomość
moze zadam teraz głupie pytanie... ale zgodnie z zasadą 'kto pyta nie błądzi'..
otóż czytam sobie namiętnie ten wątek i często spotkałam się tu ze stwierdzeniem "może tabletki przestały Ci służyć"...
czy możliwa jest sytuacja w której organizm przyzwyczaja się do hormonów i tabletki przestają spełniać swoją funkcje? tzn po długotrwałym braniu tabletek może mimo wszystko dojść np do owulacji i co się z tym wiąże... zapłodnienia?
Dziewczyny pisząc to zapewne mają na myśli tendencję do tycia, nadwrażliwość, rozdrażnienie i inne możliwe efekty uboczne tabletek Na pewno tabletki nie zaczną słabiej działać ze względu na długotrwałe stosowanie

ROZLICZENIA: klik
dottoressa jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-06-12, 12:04   #4152
wecandoit
Raczkowanie

To akurat było w kontekście występujących plamień
Jedna dziewczyna pyta skąd nagle u niej plamienia śródcykliczne (nie na początku, tylko już po dłuższym stosowaniu tabletek) a druga odpowiada, że spadek hormonu i może "tabletki przestały służyć"... hmm
Stary 2011-06-12, 12:08   #4153
dottoressa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez wecandoit Pokaż wiadomość
To akurat było w kontekście występujących plamień
Jedna dziewczyna pyta skąd nagle u niej plamienia śródcykliczne (nie na początku, tylko już po dłuższym stosowaniu tabletek) a druga odpowiada, że spadek hormonu i może "tabletki przestały służyć"... hmm
Wiesz, dla mnie takie opinie nie są wiarygodne Każdy może napisać co chce

ROZLICZENIA: klik
dottoressa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-12, 21:25   #4154
Pyniak
Przyczajenie

To i ja napiszę o swoim przypadku. 2 tygodnie temu zaczęłam brać pierwsze opakowanie. Okres mi się spóźnił przed rozpoczęciem brania 2 tyg. Teraz mam problem z trwaniem okresu, również zbliżają się już 2 tyg krwawienia. Wszystkie pisałyście, że Wam się skraca okres, a mi przedłuża...Czytałam również wiele pozytywnych opinii, na temat poprawiającej się cery. U mnie mam wrażenie, że idzie to w zupełnie drugą stronę...proszę o jakąś konsultację. Czy mam jeszcze poczekać na wpływ tabletek na mój organizm? Po jakim czasie, widać "pozytywne zmiany" zażywania YAZ ?
Pyniak jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-12, 21:28   #4155
wecandoit
Raczkowanie

nie wiem jak będzie z yazem, natomiast ja wcześniej brałam yasminelle i jak powiedziałam o mojej wysypce na plecach to mi ginekolog od razu zmieniła. Chociaż nie wiem czy mi coś to pomoże, bo z tego co widzę yaz i yasminelle to praktycznie to samo, tylko inny cykl brania tabletek. Hmm. Ja bym na Twoim miejscu poszła do ginekologa, opisała objawy i poprosiła o zmiane tabletek.
Stary 2011-06-12, 21:50   #4156
DarkNoir
Zakorzenienie

GG do DarkNoir

Cytat:
Napisane przez Pyniak Pokaż wiadomość
To i ja napiszę o swoim przypadku. 2 tygodnie temu zaczęłam brać pierwsze opakowanie. Okres mi się spóźnił przed rozpoczęciem brania 2 tyg. Teraz mam problem z trwaniem okresu, również zbliżają się już 2 tyg krwawienia. Wszystkie pisałyście, że Wam się skraca okres, a mi przedłuża...Czytałam również wiele pozytywnych opinii, na temat poprawiającej się cery. U mnie mam wrażenie, że idzie to w zupełnie drugą stronę...proszę o jakąś konsultację. Czy mam jeszcze poczekać na wpływ tabletek na mój organizm? Po jakim czasie, widać "pozytywne zmiany" zażywania YAZ ?
Już kilkadziesiąt postów było, które odpowiadają na Twoje pytanie resztę znajdziesz w ulotce.

Stary 2011-06-12, 22:40   #4157
brainstew1
Raczkowanie

DODAJE JESZCZE RAZ bo nie dostałam odpowiedzi ;(
Mam do Was pytanko..
Jakie są skutki przejścia z opakowania na opakowanie bez przerwy?
Tj. 3 tyg temu wzięłam tabletke 12h za późno, skończyłam przyjmowanie różowych z blistra i przeszłam od razu do następnego opakowania (czyli zero placebo - zero okresu). Byłam wtedy tak samo zabezpieczona jak gdybym ją wtedy wzięła?
Od nowego opakowania lekko bolą mnie piersi, ale za to nieziemsko mocno bolą mnie sutki. Może to być skutek tego, że nie miałam okresu?
Pozdrawiam!

Edit: Tabletka, którą wzięłam 12h za późno, była z 3 tygodnia opakowania.
brainstew1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-13, 09:08   #4158
saute
Przyczajenie

Cześć dziewczyny, zazwyczaj dostawałam krwawienia podczas 2 dnia brania tabletek placebo, a dzisiaj jest już 4 dzień i nic. Tzn. jeszcze przed tabletkami placebo pojawiły się delikatne plamienia, ale to by było na tyle. Przez ostatnie 2 tygodnie miałam dużo stresujących sytuacji, byłam przemęczona, trochę też schudłam. Czy stres może być przyczyną braku krwawienia?
saute jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-13, 11:15   #4159
Kerju
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez brainstew1 Pokaż wiadomość
DODAJE JESZCZE RAZ bo nie
Jakie są skutki przejścia z opakowania na opakowanie bez przerwy
Ja pół roku temu wzięłam pod rząd 2 opakowania bez przerwy i okres dostałam normalnie, tj w trakcie placebo z drugiego blistra. Też miałam wrażliwe piersi, poza tym żadnych skutków ubocznych.

Cytat:
Napisane przez saute Pokaż wiadomość
Cześć dziewczyny, zazwyczaj dostawałam krwawienia podczas 2 dnia brania tabletek placebo, a dzisiaj jest już 4 dzień i nic. Tzn. jeszcze przed tabletkami placebo pojawiły się delikatne plamienia, ale to by było na tyle. Przez ostatnie 2 tygodnie miałam dużo stresujących sytuacji, byłam przemęczona, trochę też schudłam. Czy stres może być przyczyną braku krwawienia?
Ja osobiście zawsze dostaję okresu 4 dnia placebo. Ostatnio zdarzyło mi się dostać dzień wcześniej i podobnie jak u Ciebie miałam dużo stresu i problemów na głowie. Tak więc sądzę, że nia masz się czym przejmować. Poczekaj cierpliwie na miesiączkę, lada chwila powinna Cię zastać Pozdrawiam.
Kerju jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-13, 15:13   #4160
brown94
Przyczajenie

2-6 lipca wyjeżdżam na wakacje nad morze i akurat wtedy wypadnie mi okres... Czy jak zacznę stosować teraz (13 czerwaca) tabletki antykoncepcyjne (Yaz) to jest możliwość aby okres mi się przesunął? Ostatnio miesiączkę dostałam 5 czerwca...
brown94 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-13, 18:56   #4161
Olleeee
Raczkowanie

W aptece na ul. Zaporowskiej Yaz jest za 38zł, taniej nie znalazłam a biorę już 4 lata.
Olleeee jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-15, 18:48   #4162
zagubienie
Przyczajenie

po pierwsze: jak się bierze tabletki prawidłowo, nie ma co schizować - właśnie spojrzałam na swój post troche wyżej także spokojnie dziewczyny

a po drugie, mam pytanie, w ramach upewnienia czy dobrze myślę.
w ten czwartek powinnam rozpocząć nowe opakowanie YAZ-u. ale po pierwsze nie mam jak iśc do ginekologa po nową receptę, ale po drugie, ważniejsze chyba to nie muszę- bo mój mężczyzna wyjechał tymczasowo.
więc tak sobie myślę, czy jak zrobię sobie tydzień przerwy ( lub wiecej) i nowe opakowanie rozpocznę później, w środku cyklu(?) to nic się nie stanie - wiem, pewnie sie poprzestawia krwawienie, plamienie jakieś? no i jak zacznę to opakowanie to przez 7 dni muszę się dodatkowo zabezpieczać? można sobie tak samemu, po prostu to zmieniać i ustawiać?
zagubienie jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-15, 19:07   #4163
anuluu
Raczkowanie

znów będę świrować.. biorę yaz 4 miesiące i pierwszy raz zapomniałam o tabletce.. ale zapomniałam o pierwszej rózowej.. miałam ją wziąć wczoraj o 19. a wzięłam dziś ok 13. czyli sporo później, jeszcze uprawiałam seks w sobotę i teraz dosteję kręćka, bo w ulotce jest napisane że istnieje ryzyko ciąży, z tym że mam jakieś takie otępienie i nie wiem czy to dotyczy tego żę przez ostatni stosunek mogę zajść czy przez następny.. możecie mi to jakoś logicznie wyjaśnić bo dostanę nerwicy.. z góry dzięki
anuluu jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-16, 11:13   #4164
Rossi
Zadomowienie

GG do Rossi
Question Dot.: Tabletki YAZ - zbiorczy, cz.2

Czy występuje u Was takie jakby bulgotanie (w sensie odczuwana nie słyszalności ) w jajnikach? przy żadnych innych tabletkach tak mi się nie robiło. I nie jest to bulgotanie w jelitach o nie, poprostu czuję jak mi w lewym jajniku coś ciągle się 'dzieje'
Rossi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-16, 13:29   #4165
katja_24
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez zagubienie Pokaż wiadomość
po pierwsze: jak się bierze tabletki prawidłowo, nie ma co schizować - właśnie spojrzałam na swój post troche wyżej także spokojnie dziewczyny

a po drugie, mam pytanie, w ramach upewnienia czy dobrze myślę.
w ten czwartek powinnam rozpocząć nowe opakowanie YAZ-u. ale po pierwsze nie mam jak iśc do ginekologa po nową receptę, ale po drugie, ważniejsze chyba to nie muszę- bo mój mężczyzna wyjechał tymczasowo.
więc tak sobie myślę, czy jak zrobię sobie tydzień przerwy ( lub wiecej) i nowe opakowanie rozpocznę później, w środku cyklu(?) to nic się nie stanie - wiem, pewnie sie poprzestawia krwawienie, plamienie jakieś? no i jak zacznę to opakowanie to przez 7 dni muszę się dodatkowo zabezpieczać? można sobie tak samemu, po prostu to zmieniać i ustawiać?

Z tego, co wiem, to przerwy miedzy opakowaniami mozna tylko zmniejszac, a nie wydluzac.
katja_24 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-16, 16:34   #4166
jennuś
Zakorzenienie

cześć dziewczyny, potrzebuję Waszej rady

biorę YAZ 3cie opakowanie - za tydzień skończę, ale nie bardzo się po nich czuję, mam bóle brzucha, bóle jajników, nudności, które raz są raz ich nie ma, jestem strasznie ospała i zmęczona, przede wszystkim nie potrafię sie skupic na niczym. Zmieniłam tabletki na YAZ z Syndi35. Poprosiłam o zmiane lekarza, bo po Syndi też czułam się niezbyt, ale okazało się potem że to nie od tabletek a od czego innego. Ale już byłam wtedy na Yazie. Chcę znowu wrócić do Syndi bo nie było mi z nimi źle, miałam dobre ywniki badań, nie to co po YAZie no i cena - 50 zł miesiecznie dla studentki za tabl to jednak trochę za drogo, tym bardziej że nie czuję się rewelacyjnie, na penwo nie lepiej jak po Syndi.

O co mi chodzi? Lekarz powiedział na początku że mam wybrać sobie jedno opakowanie YAZ i zobaczyc jak sie bede czuc po nich, jeżeli źle to mam ich nie brać, ale w sumie już nie pamietam czy powiedzial ze mam wtedy wrocic do syndi czy zwrocic sie do niego spowrotem. Dzownilam do lekarza ale go nie bedzie - jakiś urlop wzial. No a za tydzien koniec YAZ, a ja nie wiem czy mogę sama sobie o tak zacząć brać znowu Syndi no i jakie to moze miec skutki dla mojego organizmu jeżeli wczesniej bralam syndi przez ponad rok, 3 mies YAZ i znowu powrot do syndi.

Kurde nie wiem co robic
Stary 2011-06-16, 16:48   #4167
DarkNoir
Zakorzenienie

GG do DarkNoir

Cytat:
Napisane przez katja_24 Pokaż wiadomość
Z tego, co wiem, to przerwy miedzy opakowaniami mozna tylko zmniejszac, a nie wydluzac.
A niech robi co chce, potem będzie odczuwać skutki

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2011-06-16, 23:15   #4168
asdfg123457
Przyczajenie

Czy ktoś zmieniał z plastrów na tabletki? Jeśli tak to 1 tabletke trzeba wziac pierwszego dnia krwawienia z odstawienia czy w dniu kiedy powinno się przykleić następny plaster po przerwie? Mi lekarz powiedział, że pierwszego dnia po tygodniu przerwy, ale wszędzie czytam opinie, że jednak pierwszego dnia krwawienia z odstawienia.
asdfg123457 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-19, 10:20   #4169
Lajlaa
Rozeznanie

Hej Dziewczyny mam pytanie. Przy Yaz nie wolno brać tabletek z dziurawcem to wiem. Muszę zacząc brać jakieś tabletki na włosy( a sporo ma w składzie dziurawca) ponieważ strasznie mi wychodzą czy macie jakieś konkretne propozycje?

Z moim M. od 25.03.2010
Lajlaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-20, 12:12   #4170
demesis
Raczkowanie

biorę 6 tabletkę z 1. tygodnia, 2 dni temu skończyło mi się krawienie, lecz od wczoraj mam jakieś plamienia, jak gbyby okres mi się jeszcze nie skonczyl. Czym może być to spowodowane? Czy mogę zrzucić winę na stres (mam własnie trudną sesję).
demesis jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Ginekologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości