|
Notka |
|
Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#4141 |
Raczkowanie
|
Dot.: Tabletki YAZ - zbiorczy, cz.2
Mam do Was pytanko..
Jakie są skutki przejścia z opakowania na opakowanie bez przerwy? Tj. 3 tyg temu wzięłam tabletke 12h za późno, skończyłam przyjmowanie różowych z blistra i przeszłam od razu do następnego opakowania (czyli zero placebo - zero okresu). Byłam wtedy tak samo zabezpieczona jak gdybym ją wtedy wzięła? Od nowego opakowania lekko bolą mnie piersi, ale za to nieziemsko mocno bolą mnie sutki. Może to być skutek tego, że nie miałam okresu? Pozdrawiam! Edit: Tabletka, którą wzięłam 12h za późno, była z 3 tygodnia opakowania. Edytowane przez brainstew1 Czas edycji: 2011-06-08 o 23:15 |
![]() ![]() |
![]() |
#4142 | |
Konto usunięte
|
Dot.: łódź sprzedam yaz
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4143 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]()
To tylko Ja... Kobieta rozedrgana setką nowości, w nieustannym biegu i z własnymi przemyśleniami... po prostu "Łobuziara na obcasach" Kocham Cię R ![]() ![]() http://www.suwaczek.pl/cache/c57bb5fe5d.png |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4144 |
amor vincit omnia
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4145 |
Raczkowanie
|
a ja właśnie dzisiaj zaczynam przygodę z YAZ. Zmieniam go z yasminelle, lekarz mi powiedział, żebym wzięła yaz w pierwszym dniu krwawienia z odstawienia. Mam nadzieje że anty będzie zachowana
![]() i licze na to, ze te tabletki nie będą powodować u mnie specjalnych skutków ubocznych bo bardzo podoba mi się to, ze nie muszę robić żadnej przerwy ale mogę zakodować sobie że codziennie o 19 muszę wziąć tabletke i nie dbać o to kiedy przerwa a kiedy następne opakowanie ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4146 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]()
To tylko Ja... Kobieta rozedrgana setką nowości, w nieustannym biegu i z własnymi przemyśleniami... po prostu "Łobuziara na obcasach" Kocham Cię R ![]() ![]() http://www.suwaczek.pl/cache/c57bb5fe5d.png |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4147 |
Przyczajenie
|
Dziewczyny może głupie, ale muszę napisać bo inaczej zwariuję.
Biorę Yaz od pół roku, i do tej pory bylam pewna- ze jak biorę regularnie, ( noo czasem różnica jest 2- 3 h) to NIE MOGĘ być w ciąży. nawet jak chłopak się tysiąc razy mnie pytał, czy jestem pewna, to mówiłam żeby nie świrował, że przeciez nie to to biorę hormony zeby co miesiąc się stresować Ale... zawsze krawawienie dostawałam pierwszego dnia białych tabletek, nawet przed, a teraz NIC, dziś co prawda pierwszy dzień przerwy, więc raczej powinnam być spokojna. W tym miesiacu tabletki brałam wyjątkowo prawidłowo, nic nie zapominałam, nie miałam biegunki, wymiotów, ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4148 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 12:12 ---------- Poprzedni post napisano o 12:11 ---------- Cytat:
![]() ![]()
Zima minie wiosna przejdzie lato w niepamięci legnie rok Serce mnie nie boli, ręce ciągle zdolne do poświęceń są Oczy trochę senne, wszystkie moje drogi wiodą w noc Piotr Rogucki - I'm Not Afraid Of Your Soul |
||
![]() ![]() |
![]() |
#4149 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() Mój Tż się wściekł jak się o tym dowiedział ![]() ![]()
To tylko Ja... Kobieta rozedrgana setką nowości, w nieustannym biegu i z własnymi przemyśleniami... po prostu "Łobuziara na obcasach" Kocham Cię R ![]() ![]() http://www.suwaczek.pl/cache/c57bb5fe5d.png Edytowane przez Piekielny_Aniolek Czas edycji: 2011-06-12 o 11:57 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4150 |
Raczkowanie
|
moze zadam teraz głupie pytanie... ale zgodnie z zasadą 'kto pyta nie błądzi'..
otóż czytam sobie namiętnie ten wątek i często spotkałam się tu ze stwierdzeniem "może tabletki przestały Ci służyć"... czy możliwa jest sytuacja w której organizm przyzwyczaja się do hormonów i tabletki przestają spełniać swoją funkcje? tzn po długotrwałym braniu tabletek może mimo wszystko dojść np do owulacji i co się z tym wiąże... zapłodnienia? |
![]() ![]() |
![]() |
#4151 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
#4152 |
Raczkowanie
|
To akurat było w kontekście występujących plamień
Jedna dziewczyna pyta skąd nagle u niej plamienia śródcykliczne (nie na początku, tylko już po dłuższym stosowaniu tabletek) a druga odpowiada, że spadek hormonu i może "tabletki przestały służyć"... hmm |
![]() ![]() |
![]() |
#4153 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
#4154 |
Przyczajenie
|
To i ja napiszę o swoim przypadku. 2 tygodnie temu zaczęłam brać pierwsze opakowanie. Okres mi się spóźnił przed rozpoczęciem brania 2 tyg. Teraz mam problem z trwaniem okresu, również zbliżają się już 2 tyg krwawienia. Wszystkie pisałyście, że Wam się skraca okres, a mi przedłuża...Czytałam również wiele pozytywnych opinii, na temat poprawiającej się cery. U mnie mam wrażenie, że idzie to w zupełnie drugą stronę...proszę o jakąś konsultację. Czy mam jeszcze poczekać na wpływ tabletek na mój organizm? Po jakim czasie, widać "pozytywne zmiany" zażywania YAZ ?
|
![]() ![]() |
![]() |
#4155 |
Raczkowanie
|
nie wiem jak będzie z yazem, natomiast ja wcześniej brałam yasminelle i jak powiedziałam o mojej wysypce na plecach to mi ginekolog od razu zmieniła. Chociaż nie wiem czy mi coś to pomoże, bo z tego co widzę yaz i yasminelle to praktycznie to samo, tylko inny cykl brania tabletek. Hmm. Ja bym na Twoim miejscu poszła do ginekologa, opisała objawy i poprosiła o zmiane tabletek.
|
![]() ![]() |
![]() |
#4156 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
Zima minie wiosna przejdzie lato w niepamięci legnie rok Serce mnie nie boli, ręce ciągle zdolne do poświęceń są Oczy trochę senne, wszystkie moje drogi wiodą w noc Piotr Rogucki - I'm Not Afraid Of Your Soul |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4157 |
Raczkowanie
|
DODAJE JESZCZE RAZ bo nie dostałam odpowiedzi ;(
Mam do Was pytanko.. Jakie są skutki przejścia z opakowania na opakowanie bez przerwy? Tj. 3 tyg temu wzięłam tabletke 12h za późno, skończyłam przyjmowanie różowych z blistra i przeszłam od razu do następnego opakowania (czyli zero placebo - zero okresu). Byłam wtedy tak samo zabezpieczona jak gdybym ją wtedy wzięła? Od nowego opakowania lekko bolą mnie piersi, ale za to nieziemsko mocno bolą mnie sutki. Może to być skutek tego, że nie miałam okresu? Pozdrawiam! Edit: Tabletka, którą wzięłam 12h za późno, była z 3 tygodnia opakowania. |
![]() ![]() |
![]() |
#4158 |
Przyczajenie
|
Cześć dziewczyny, zazwyczaj dostawałam krwawienia podczas 2 dnia brania tabletek placebo, a dzisiaj jest już 4 dzień i nic. Tzn. jeszcze przed tabletkami placebo pojawiły się delikatne plamienia, ale to by było na tyle. Przez ostatnie 2 tygodnie miałam dużo stresujących sytuacji, byłam przemęczona, trochę też schudłam. Czy stres może być przyczyną braku krwawienia?
|
![]() ![]() |
![]() |
#4159 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#4160 |
Przyczajenie
|
2-6 lipca wyjeżdżam na wakacje nad morze i akurat wtedy wypadnie mi okres... Czy jak zacznę stosować teraz (13 czerwaca) tabletki antykoncepcyjne (Yaz) to jest możliwość aby okres mi się przesunął? Ostatnio miesiączkę dostałam 5 czerwca...
|
![]() ![]() |
![]() |
#4161 |
Raczkowanie
|
W aptece na ul. Zaporowskiej Yaz jest za 38zł, taniej nie znalazłam a biorę już 4 lata.
|
![]() ![]() |
![]() |
#4162 |
Przyczajenie
|
po pierwsze: jak się bierze tabletki prawidłowo, nie ma co schizować - właśnie spojrzałam na swój post troche wyżej
![]() ![]() a po drugie, mam pytanie, w ramach upewnienia czy dobrze myślę. w ten czwartek powinnam rozpocząć nowe opakowanie YAZ-u. ale po pierwsze nie mam jak iśc do ginekologa po nową receptę, ale po drugie, ważniejsze ![]() więc tak sobie myślę, czy jak zrobię sobie tydzień przerwy ( lub wiecej) i nowe opakowanie rozpocznę później, w środku cyklu(?) to nic się nie stanie - wiem, pewnie sie poprzestawia krwawienie, plamienie jakieś? no i jak zacznę to opakowanie to przez 7 dni muszę się dodatkowo zabezpieczać? można sobie tak samemu, po prostu to zmieniać i ustawiać? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4163 |
Raczkowanie
|
znów będę świrować.. biorę yaz 4 miesiące i pierwszy raz zapomniałam o tabletce.. ale zapomniałam o pierwszej rózowej.. miałam ją wziąć wczoraj o 19. a wzięłam dziś ok 13. czyli sporo później, jeszcze uprawiałam seks w sobotę i teraz dosteję kręćka, bo w ulotce jest napisane że istnieje ryzyko ciąży, z tym że mam jakieś takie otępienie i nie wiem czy to dotyczy tego żę przez ostatni stosunek mogę zajść czy przez następny.. możecie mi to jakoś logicznie wyjaśnić bo dostanę nerwicy.. z góry dzięki
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4164 |
Zadomowienie
|
![]()
Czy występuje u Was takie jakby bulgotanie (w sensie odczuwana nie słyszalności
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4165 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Z tego, co wiem, to przerwy miedzy opakowaniami mozna tylko zmniejszac, a nie wydluzac. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4166 |
Zakorzenienie
|
cześć dziewczyny, potrzebuję Waszej rady
![]() biorę YAZ 3cie opakowanie - za tydzień skończę, ale nie bardzo się po nich czuję, mam bóle brzucha, bóle jajników, nudności, które raz są raz ich nie ma, jestem strasznie ospała i zmęczona, przede wszystkim nie potrafię sie skupic na niczym. Zmieniłam tabletki na YAZ z Syndi35. Poprosiłam o zmiane lekarza, bo po Syndi też czułam się niezbyt, ale okazało się potem że to nie od tabletek a od czego innego. Ale już byłam wtedy na Yazie. Chcę znowu wrócić do Syndi bo nie było mi z nimi źle, miałam dobre ywniki badań, nie to co po YAZie no i cena - 50 zł miesiecznie dla studentki za tabl to jednak trochę za drogo, tym bardziej że nie czuję się rewelacyjnie, na penwo nie lepiej jak po Syndi. O co mi chodzi? Lekarz powiedział na początku że mam wybrać sobie jedno opakowanie YAZ i zobaczyc jak sie bede czuc po nich, jeżeli źle to mam ich nie brać, ale w sumie już nie pamietam czy powiedzial ze mam wtedy wrocic do syndi czy zwrocic sie do niego spowrotem. Dzownilam do lekarza ale go nie bedzie - jakiś urlop wzial. No a za tydzien koniec YAZ, a ja nie wiem czy mogę sama sobie o tak zacząć brać znowu Syndi no i jakie to moze miec skutki dla mojego organizmu jeżeli wczesniej bralam syndi przez ponad rok, 3 mies YAZ i znowu powrot do syndi. Kurde nie wiem co robic ![]()
#4167 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#4168 |
Przyczajenie
|
Czy ktoś zmieniał z plastrów na tabletki? Jeśli tak to 1 tabletke trzeba wziac pierwszego dnia krwawienia z odstawienia czy w dniu kiedy powinno się przykleić następny plaster po przerwie? Mi lekarz powiedział, że pierwszego dnia po tygodniu przerwy, ale wszędzie czytam opinie, że jednak pierwszego dnia krwawienia z odstawienia.
|
![]() ![]() |
![]() |
#4169 |
Rozeznanie
|
Hej
![]()
#4170 |
Raczkowanie
|
biorę 6 tabletkę z 1. tygodnia, 2 dni temu skończyło mi się krawienie, lecz od wczoraj mam jakieś plamienia, jak gbyby okres mi się jeszcze nie skonczyl. Czym może być to spowodowane? Czy mogę zrzucić winę na stres (mam własnie trudną sesję).
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:23.