|
Notka |
|
Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#4231 |
Zadomowienie
|
Dot.: Tabletki YAZ - zbiorczy, cz.2
Potrzebuję przesunąc okres o 2 tygodnie. Czy któraś z Was łączyła opakowania ale te drugie kończąc wcześniej tzn nie do końca opakowania? W ulotce piszą jedynie ze można łączyc opakowania i ominąc tabletki placebo ale brakuje mi informacji czy mogę wziąć mniej tabl.?
Za 1,5 tygodnia mam termin @ i wyjazd na 2 dniowe wesele a okres obfity i bolesny więc wolałabym go przesunąć, z kolei 7 sierpnia urlop... Badanie u gina dopiero pod koniec sierpnia (i zmiana tabletek ze względu na bóle i obfite krwawienia ale teraz jakoś muszę sobie jeszcze poradzić) Edytowane przez Rossi Czas edycji: 2011-07-04 o 08:28 |
![]() ![]() |
![]() |
#4232 |
BAN stały
|
rossi - mozesz skrocic 2 opakowanie
|
![]() ![]() |
![]() |
#4233 |
Zadomowienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4234 |
Konto usunięte
|
Boże, ale YAZ zdrożał. U mnie już jest po 49 zł a jeszcze 3 mies. temu kupowałam po 42
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4235 |
Zadomowienie
|
paollino, skąd taki wniosek, robiłaś badania? Mnie też jakoś ciężko trafić w dobrane tabletki, żałuję, że nie mam zrobionych badań hormonalnych.
A ceny hmm ja kupowałam po 36-50zł, teraz mam zamiar je zmienić. |
![]() ![]() |
![]() |
#4236 |
Rozeznanie
|
dziewczyny mam problem.biore yaz od niecalego roku (wczesniej bralam novynette).caly czas wszystko bylo ok do dzisiaj...bo dostalam plamienia...co to moze znaczyc?wiem ze plamienia moga wystepowac na poczatku przyjmowania tabletek ale ja biore je juz dosc dlugo.jakis tydzien temu spoznilam sie z przyjeciem tabletki ale nie minelo 12 godz...czy to moze miec jakis zwiazek?
wyczytalam ze to moze byc spowodowane tym ze yaz jest po prostu dla mnie za slaby...jutro bede dzwonic do swojego gina.tylko powiedzcie mi prosze jedno - czy skutecznosc tabletek w takiej sytuacji jest zachowana? Edytowane przez Aangelek Czas edycji: 2011-07-04 o 14:28 |
![]() ![]() |
![]() |
#4237 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
- kobiece kształty - choleryczki - średniego wzrostu - bolesne miesiączki - PMS - kobiece rysy twarzy. kobiety gestagenowe są: - wysokie o męskiej budowie - spokojne - bez PMSu - krótkie i bezbolesne miesiączki. |
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#4238 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4239 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() http://www.samozdrowie.pl/artykul.php?id=207&rss i tu jeszcze jakiś wpis : Cytat:
Edytowane przez 201608251020 Czas edycji: 2011-07-04 o 18:22 |
||
![]() ![]() |
![]() |
#4240 |
Rozeznanie
|
Mam kolejne wątpliwości związane z tabletkami.... Jak już wspominałam na Yaz jestem od tygodnia (dokładnie dziś wzięłam 7 tabletkę), przed przerwą brałam Novynette.
Powiedzcie mi czy czy to normalne, że mimo skończonego okresu nadal boli mnie brzuch i jajniki? Dokładnie tak samo jak przy okresie... Ja wiem ,że organizm musi się przyzwyczaić, ale przy poprzednich pigułkach nie miałam czegoś takiego.... :/ Tym bardziej ,że ból jest naprawdę uciążliwy i silny... Edytowane przez VMK Czas edycji: 2011-07-05 o 10:37 |
![]() ![]() |
![]() |
#4241 |
Raczkowanie
|
Tabletki Yaz nadaja się na pierwsze tabletki?(bo słyszłam ze sa tabletki z mniejsza i wieksza iloscia hormonów)Bo w czwartek ide do lekarza i chciałabym rozpoczac branie tabletek(a jak wiadomo wiekszosc lekarzy teraz nie wykonuje dokladnych badan ,tylko zbada cie w gabinecie i jesli jest wszytsko ok przepisuje tabletki) A akurat o tych naczytałam się sporo..no ale wiadomo co kobieta ,to inny ogranizm i inne reakcje na te tabletki .pozdrawiam
![]()
![]() |
#4242 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Gdy tego doświadczysz - zmień lekarza ![]()
![]() |
#4243 |
Raczkowanie
|
1) i Jak sie czujesz po tych tabletkach?
2)No niestety sporo moich kolezanek tego doswiadczyło i to nie zaleznie czy gabinet prywatny czy zwykla przychodnia...Zwykłe kontrolne badanie i recepta na tabletki wypisana(jedna lekarka powiedziała nawet ,ze dobieranie tabletek to metoda prób i błędów...) a powiedzcie mi jakie dokladnie badania lekarka przed wypisaniem tabletek powinna zlecic?
#4244 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Książką można czytelnikowi głowę, owszem przemeblować o tyle, o ile jakieś meble już w niej przed lekturą stały. ROZLICZENIA: klik Edytowane przez dottoressa Czas edycji: 2011-07-05 o 21:48 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4245 |
Raczkowanie
|
Dziewczyny obawiam się, że się bardzo wkopałam, przez swoje roztrzepanie i ostatnie problemy..
Biore Yaz już długo, zawsze pamiętałam o tabletce. w przedostatnim opakowaniu zapomniałam wziąć tabletke, więc dokończyłam opakowanie pomijając białe tabsy i od razu zaczełam drugie, w wyniku czego nie miałam w ogóle okresu i przerwy na okres. Teraz pojawia się problem, bo drugi raz zrobiłam to samo. Zapomniałam wczoraj tabletki, wziełam więc dziś dwie na raz, i nie wiem co teraz robić. czy znów zacząć od rauz nowe opakowanie po skończeniu tego, tak że pominę tabletki placebo i znów nie będę miałą okresu?? Chodzi mi o to, że to chyba nie jest dobrze przez dwa miesiące pozbawiać się okresu.. Wiem że powinnam iść do ginekologa, a problem jest w tym że u mnie przyjmuje tylko w poniedziałki i piątki, a białe tabletki zaczynają mi się już jutro i nie wiem co robić... |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#4246 |
Raczkowanie
|
Dziewczyny obawiam się, że się bardzo wkopałam, przez swoje roztrzepanie i ostatnie problemy..
Biore Yaz już długo, zawsze pamiętałam o tabletce. w przedostatnim opakowaniu zapomniałam wziąć tabletke, więc dokończyłam opakowanie pomijając białe tabsy i od razu zaczełam drugie, w wyniku czego nie miałam w ogóle okresu i przerwy na okres. Teraz pojawia się problem, bo drugi raz zrobiłam to samo. Zapomniałam wczoraj tabletki, wziełam więc dziś dwie na raz, i nie wiem co teraz robić. czy znów zacząć od rauz nowe opakowanie po skończeniu tego, tak że pominę tabletki placebo i znów nie będę miałą okresu?? Chodzi mi o to, że to chyba nie jest dobrze przez dwa miesiące pozbawiać się okresu.. Wiem że powinnam iść do ginekologa, a problem jest w tym że u mnie przyjmuje tylko w poniedziałki i piątki, a białe tabletki zaczynają mi się już jutro i nie wiem co robić... |
![]() ![]() |
![]() |
#4247 |
Raczkowanie
|
A orientujesz się może jaki jest koszt tych badań?Bo do ginekologa wybieram się prywatnie.
#4248 |
Raczkowanie
|
ja za wszystkie badania cukier mocz te próby i całą morfologie zapłaciłam ok 150zl
#4249 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
Zima minie wiosna przejdzie lato w niepamięci legnie rok Serce mnie nie boli, ręce ciągle zdolne do poświęceń są Oczy trochę senne, wszystkie moje drogi wiodą w noc Piotr Rogucki - I'm Not Afraid Of Your Soul |
|
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#4250 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Ja biorę Yaz i to moje pierwsze tabletki , skutek uboczny to trudności ze snem. Teraz po 3 miesięcznej przerwie biorę je po 10 rano i już śpię spokojnie. Podczas brania tabletek dostałam lekkie wcięcie w talii oraz większy biust( niecały rozmiar w górę ) który wcale nie zmalał podczas przerwy. Teraz już chyba taki będzie. ![]()
![]() |
#4251 |
Rozeznanie
|
Nikt mi nie odpowie?...
|
![]() ![]() |
![]() |
#4252 |
BAN stały
|
to ze lekarz nie przepisal zadnych badan nie znaczy ze nie mozna isc do lek I kontaktu i poprosic o takie
ja za watrobe i podst morfologie nic nie placilam bo mialam skierowanie |
![]() ![]() |
![]() |
#4253 | |
Zakorzenienie
|
Lepiej idź do lekarza...
Nikt Ci nie odpisał, bo pewnie nie znamy odpowiedzi na Twoje pytanie ---------- Dopisano o 15:58 ---------- Poprzedni post napisano o 15:54 ---------- Cytat:
![]() Ja za badania musiałam płacić, bo nie miałam ubezpieczenia (strata pracy), to był jeden jedyny wyjątek. Tak zawsze mój gin mi daje skierowania na wszystkie badania.
Zima minie wiosna przejdzie lato w niepamięci legnie rok Serce mnie nie boli, ręce ciągle zdolne do poświęceń są Oczy trochę senne, wszystkie moje drogi wiodą w noc Piotr Rogucki - I'm Not Afraid Of Your Soul |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4254 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 21:56 ---------- Poprzedni post napisano o 21:49 ---------- Dziewczyny mam pytanie... Mianowicie, Yaz biorę już 5 miesięcy, reguralnie - zdarzyło mi się wziąć tabletkę najpóźniej 1,5 po czasie. Niby wszystko ok, ale... od jakiegoś czasu bolą mnie jajniki... byłam u gina ale przepisał mi KETONAL ![]() ![]() ![]() Jeśli nie dostanę miesiączki to co to może oznaczać?? ![]()
To tylko Ja... Kobieta rozedrgana setką nowości, w nieustannym biegu i z własnymi przemyśleniami... po prostu "Łobuziara na obcasach" Kocham Cię R ![]() ![]() http://www.suwaczek.pl/cache/c57bb5fe5d.png |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4255 | |
BAN stały
|
Cytat:
poszlam do lek I kontaktu i powiedzialam ze odczuwam zmeczenie nic mi sie nie chce, lekarka dowiedziawszy sie z rozmowy ze zaczelam brac tabletki dopisala mi watrobowe i chyba krzepliwosc? |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4256 |
Zadomowienie
|
A ja teraz pójdę do lekarza popytać się te tabletki i sama mu karzę dać mi skierowanie na szczegółowe badania jako, że jestem osobą typu "na wszelki wypadek" i "dmuchać na zimne" więc chyba ma prawo dla mojego spokoju i satysfakcji dać mi to skierowanie.
Wiem, że nalezy zrobić badania na krzepliwość krwi, próby wątrobowe, prolaktynę, hormonalne(ale nie wiem dokładnie jakie), krwi, i ciśnienie. Czy jeszcze coś powinnam wiedzieć na temat tych badań, coś bardziej szczegółowego( dokładnie chodzi mi o te badania konkretne na hormony), czy jeszcze cos do tego dołożyć? Wolałabym być cała dokładnie przebadana zanim zdecyduje się brać tabletki antykoncepcyjne. Czy mogłybyście coś podpowiedzieć w tej kwestii? |
![]() ![]() |
![]() |
#4257 |
Rozeznanie
|
ja mam takie pytanko jeszcze, biore właśnie 2 opakowanie, ale chciałam przesunąć okres, moge normalnie pominąć tabletki placebo z 2 opakowania i zacząć trzecie? mi sie wydaje że tak ale wole Was zapytać
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4258 |
BAN stały
|
tak - zreszta tak to jest napisane w ulotce
mozesz tez pominac kilka tabletek z opakowania (max do 10 tabletek - czyli tak zebys miala 14 wzietych) i wczesniej bedzie przerwa |
![]() ![]() |
![]() |
#4259 |
Przyczajenie
|
hej dziewczyny ja skonczylam swoja historie z Yazem. Zostało mi jedno opakowanie. Jesli ktos jest chetny to na priv prosze pisac, nie ma sensu zeby sie zmarnowało. Odbior na terenie warszawy
#4260 |
Raczkowanie
|
hej dziewczyny stosuje yaz od 2 tyg sa to moje pierwsze tabletki... nawet nie doszłam do tych pustych tabletek a tak jakby zaczęła mi sie miesiączka...i nie są te plamienia bo je miałam do niedawna a teraz plamienia mają kolor taki jak miesiączka... czy to jest możliwe w ogóle.. brzuch też mnie zaczyna boleć na dole... co robić???
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:43.