Tabletki YAZ - zbiorczy, cz.2 - Strona 142 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Ginekologia

Notka

Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2011-07-04, 08:27   #4231
Rossi
Zadomowienie

GG do Rossi
Dot.: Tabletki YAZ - zbiorczy, cz.2

Potrzebuję przesunąc okres o 2 tygodnie. Czy któraś z Was łączyła opakowania ale te drugie kończąc wcześniej tzn nie do końca opakowania? W ulotce piszą jedynie ze można łączyc opakowania i ominąc tabletki placebo ale brakuje mi informacji czy mogę wziąć mniej tabl.?
Za 1,5 tygodnia mam termin @ i wyjazd na 2 dniowe wesele a okres obfity i bolesny więc wolałabym go przesunąć, z kolei 7 sierpnia urlop... Badanie u gina dopiero pod koniec sierpnia (i zmiana tabletek ze względu na bóle i obfite krwawienia ale teraz jakoś muszę sobie jeszcze poradzić)

Edytowane przez Rossi
Czas edycji: 2011-07-04 o 08:28
Rossi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-07-04, 10:10   #4232
agusiamyszka
BAN stały

rossi - mozesz skrocic 2 opakowanie
agusiamyszka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-07-04, 10:49   #4233
Rossi
Zadomowienie

GG do Rossi

Cytat:
Napisane przez agusiamyszka Pokaż wiadomość
rossi - mozesz skrocic 2 opakowanie
Dzięki szperałam w wątku i znalazlam info, że trzeba brać łączone opakowania do końca jak i również, że można skończyć wcześniej. Ktoś również napisał, że można dostać plamienia a wtedy trzeba przejść do tabletek placebo ....
Stary 2011-07-04, 11:16   #4234
201608251020
Konto usunięte

Boże, ale YAZ zdrożał. U mnie już jest po 49 zł a jeszcze 3 mies. temu kupowałam po 42 A w ogóle to wychodzi na to że jestem typem estrogennym który nie powinien przyjmować YAZu, raczej tabletki typu Microgynon z gestagenem. Muszę chyba zmienić gina.
201608251020 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-07-04, 11:29   #4235
Rossi
Zadomowienie

GG do Rossi

paollino, skąd taki wniosek, robiłaś badania? Mnie też jakoś ciężko trafić w dobrane tabletki, żałuję, że nie mam zrobionych badań hormonalnych.
A ceny hmm ja kupowałam po 36-50zł, teraz mam zamiar je zmienić.
Stary 2011-07-04, 13:53   #4236
Aangelek
Rozeznanie

dziewczyny mam problem.biore yaz od niecalego roku (wczesniej bralam novynette).caly czas wszystko bylo ok do dzisiaj...bo dostalam plamienia...co to moze znaczyc?wiem ze plamienia moga wystepowac na poczatku przyjmowania tabletek ale ja biore je juz dosc dlugo.jakis tydzien temu spoznilam sie z przyjeciem tabletki ale nie minelo 12 godz...czy to moze miec jakis zwiazek?

wyczytalam ze to moze byc spowodowane tym ze yaz jest po prostu dla mnie za slaby...jutro bede dzwonic do swojego gina.tylko powiedzcie mi prosze jedno - czy skutecznosc tabletek w takiej sytuacji jest zachowana?

Edytowane przez Aangelek
Czas edycji: 2011-07-04 o 14:28
Aangelek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-07-04, 15:16   #4237
201608251020
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Rossi Pokaż wiadomość
paollino, skąd taki wniosek, robiłaś badania? Mnie też jakoś ciężko trafić w dobrane tabletki, żałuję, że nie mam zrobionych badań hormonalnych.
A ceny hmm ja kupowałam po 36-50zł, teraz mam zamiar je zmienić.
Tak. Mam mało progesteronu i dużo estradiolu. Poza tym zgadzam się "na oko" z tym typem:
- kobiece kształty
- choleryczki
- średniego wzrostu
- bolesne miesiączki
- PMS
- kobiece rysy twarzy.

kobiety gestagenowe są:
- wysokie o męskiej budowie
- spokojne
- bez PMSu
- krótkie i bezbolesne miesiączki.
Stary 2011-07-04, 18:14   #4238
Aredhel125
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez paollino Pokaż wiadomość
Tak. Mam mało progesteronu i dużo estradiolu. Poza tym zgadzam się "na oko" z tym typem:
- kobiece kształty
- choleryczki
- średniego wzrostu
- bolesne miesiączki
- PMS
- kobiece rysy twarzy.

kobiety gestagenowe są:
- wysokie o męskiej budowie
- spokojne
- bez PMSu
- krótkie i bezbolesne miesiączki.
O co chodzi z tym typem? Ja zauwazyłam u siebie cechy bardzo mieszane tzn. PMS, spokojna, wysoka ale nie o męskiej budowie, kobiece rysy twarzy, miesiaczka trochę daje o sobie znać ale nie jest szczególnie bolesna(nie muszę brac tabletek przeciwbólowych)- więc pośrednio. Co w związku z tym yazem? Mogę go brać? badania hormonalne miałam w normie.
Aredhel125 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-07-04, 18:19   #4239
201608251020
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Aredhel125 Pokaż wiadomość
O co chodzi z tym typem? Ja zauwazyłam u siebie cechy bardzo mieszane tzn. PMS, spokojna, wysoka ale nie o męskiej budowie, kobiece rysy twarzy, miesiaczka trochę daje o sobie znać ale nie jest szczególnie bolesna(nie muszę brac tabletek przeciwbólowych)- więc pośrednio. Co w związku z tym yazem? Mogę go brać? badania hormonalne miałam w normie.
Są podobno też typy mieszane i te reagują dobrze na większość tabletek ja jestem typowa estrogenowa i już wiem czemu mam wszystkie ulotkowe skutki uboczne z YAZu. Spytam w najbliższym czasie gina o Mercilon albo Microgynon.

http://www.samozdrowie.pl/artykul.php?id=207&rss

i tu jeszcze jakiś wpis :

Cytat:
Nie tyje się po Harmonecie, a często nawet chudnie. Wiem bo biorę - kosztują 27 zł. I nie tyje się po Logeście, Novynette oraz Mercilonie - ta sama sytuacja. Można wręcz schudnąć! Chudną najczęściej te dziewczyny które mają typ tzw. estrogenowy tzn. mają wyraźne wcięcie w talii, duży biust i pupę. Ponieważ tabletki które wymieniłam mają małą dawkę estrogenu, mniejszą niż "produkowałby" ich własny organizm, to za duża pupa, biust i udka się zmniejszają.... na mnie to działa i z tego się cieszę.

Edytowane przez 201608251020
Czas edycji: 2011-07-04 o 18:22
Stary 2011-07-04, 21:22   #4240
VMK
Rozeznanie

GG do VMK

Mam kolejne wątpliwości związane z tabletkami.... Jak już wspominałam na Yaz jestem od tygodnia (dokładnie dziś wzięłam 7 tabletkę), przed przerwą brałam Novynette.

Powiedzcie mi czy czy to normalne, że mimo skończonego okresu nadal boli mnie brzuch i jajniki? Dokładnie tak samo jak przy okresie... Ja wiem ,że organizm musi się przyzwyczaić, ale przy poprzednich pigułkach nie miałam czegoś takiego.... :/ Tym bardziej ,że ból jest naprawdę uciążliwy i silny...

Edytowane przez VMK
Czas edycji: 2011-07-05 o 10:37
VMK jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-07-05, 21:10   #4241
Anita 105
Raczkowanie

Tabletki Yaz nadaja się na pierwsze tabletki?(bo słyszłam ze sa tabletki z mniejsza i wieksza iloscia hormonów)Bo w czwartek ide do lekarza i chciałabym rozpoczac branie tabletek(a jak wiadomo wiekszosc lekarzy teraz nie wykonuje dokladnych badan ,tylko zbada cie w gabinecie i jesli jest wszytsko ok przepisuje tabletki) A akurat o tych naczytałam się sporo..no ale wiadomo co kobieta ,to inny ogranizm i inne reakcje na te tabletki .pozdrawiam

Zawsze trzeba wiedzieć, kiedy kończy się jakiś etap w życiu. Jeśli uparcie chcemy w nim trwać dłużej niż to konieczne, tracimy radość i sens tego, co przed nami
.

— Paulo Coelho
Anita 105 jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-07-05, 21:11   #4242
dottoressa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Anita 105 Pokaż wiadomość
Tabletki Yaz nadaja się na pierwsze tabletki?(bo słyszłam ze sa tabletki z mniejsza i wieksza iloscia hormonów)Bo w czwartek ide do lekarza i chciałabym rozpoczac branie tabletek(a jak wiadomo wiekszosc lekarzy teraz nie wykonuje dokladnych badan ,tylko zbada cie w gabinecie i jesli jest wszytsko ok przepisuje tabletki) A akurat o tych naczytałam się sporo..no ale wiadomo co kobieta ,to inny ogranizm i inne reakcje na te tabletki .pozdrawiam
Też biorę je jako pierwsze
Gdy tego doświadczysz - zmień lekarza

ROZLICZENIA: klik
dottoressa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-07-05, 21:42   #4243
Anita 105
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez dottoressa Pokaż wiadomość
Też biorę je jako pierwsze
Gdy tego doświadczysz - zmień lekarza
1) i Jak sie czujesz po tych tabletkach?
2)No niestety sporo moich kolezanek tego doswiadczyło i to nie zaleznie czy gabinet prywatny czy zwykla przychodnia...Zwykłe kontrolne badanie i recepta na tabletki wypisana(jedna lekarka powiedziała nawet ,ze dobieranie tabletek to metoda prób i błędów...) a powiedzcie mi jakie dokladnie badania lekarka przed wypisaniem tabletek powinna zlecic?

Zawsze trzeba wiedzieć, kiedy kończy się jakiś etap w życiu. Jeśli uparcie chcemy w nim trwać dłużej niż to konieczne, tracimy radość i sens tego, co przed nami
.

— Paulo Coelho
Stary 2011-07-05, 21:46   #4244
dottoressa
Zakorzenienie

Cytat:
1) i Jak sie czujesz po tych tabletkach?
2)No niestety sporo moich kolezanek tego doswiadczyło i to nie zaleznie czy gabinet prywatny czy zwykla przychodnia...Zwykłe kontrolne badanie i recepta na tabletki wypisana(jedna lekarka powiedziała nawet ,ze dobieranie tabletek to metoda prób i błędów...) a powiedzcie mi jakie dokladnie badania lekarka przed wypisaniem tabletek powinna zlecic?
Próby wątrobowe, transmitery - wszystko to z krwii

ROZLICZENIA: klik

Edytowane przez dottoressa
Czas edycji: 2011-07-05 o 21:48
dottoressa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-07-05, 21:53   #4245
annawanna5
Raczkowanie

Dziewczyny obawiam się, że się bardzo wkopałam, przez swoje roztrzepanie i ostatnie problemy..
Biore Yaz już długo, zawsze pamiętałam o tabletce. w przedostatnim opakowaniu zapomniałam wziąć tabletke, więc dokończyłam opakowanie pomijając białe tabsy i od razu zaczełam drugie, w wyniku czego nie miałam w ogóle okresu i przerwy na okres. Teraz pojawia się problem, bo drugi raz zrobiłam to samo. Zapomniałam wczoraj tabletki, wziełam więc dziś dwie na raz, i nie wiem co teraz robić. czy znów zacząć od rauz nowe opakowanie po skończeniu tego, tak że pominę tabletki placebo i znów nie będę miałą okresu?? Chodzi mi o to, że to chyba nie jest dobrze przez dwa miesiące pozbawiać się okresu..
Wiem że powinnam iść do ginekologa, a problem jest w tym że u mnie przyjmuje tylko w poniedziałki i piątki, a białe tabletki zaczynają mi się już jutro i nie wiem co robić...
annawanna5 jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2011-07-05, 21:53   #4246
annawanna5
Raczkowanie

Dziewczyny obawiam się, że się bardzo wkopałam, przez swoje roztrzepanie i ostatnie problemy..
Biore Yaz już długo, zawsze pamiętałam o tabletce. w przedostatnim opakowaniu zapomniałam wziąć tabletke, więc dokończyłam opakowanie pomijając białe tabsy i od razu zaczełam drugie, w wyniku czego nie miałam w ogóle okresu i przerwy na okres. Teraz pojawia się problem, bo drugi raz zrobiłam to samo. Zapomniałam wczoraj tabletki, wziełam więc dziś dwie na raz, i nie wiem co teraz robić. czy znów zacząć od rauz nowe opakowanie po skończeniu tego, tak że pominę tabletki placebo i znów nie będę miałą okresu?? Chodzi mi o to, że to chyba nie jest dobrze przez dwa miesiące pozbawiać się okresu..
Wiem że powinnam iść do ginekologa, a problem jest w tym że u mnie przyjmuje tylko w poniedziałki i piątki, a białe tabletki zaczynają mi się już jutro i nie wiem co robić...
annawanna5 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-07-05, 21:57   #4247
Anita 105
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez dottoressa Pokaż wiadomość
Próby wątrobowe, transmitery - wszystko to z krwii

A orientujesz się może jaki jest koszt tych badań?Bo do ginekologa wybieram się prywatnie.

.

— Paulo Coelho
Stary 2011-07-06, 08:31   #4248
karolajna_
Raczkowanie

ja za wszystkie badania cukier mocz te próby i całą morfologie zapłaciłam ok 150zl

"W życiu istnieją rzeczy, o które warto walczyć do samego końca" P. Coelho

karolajna_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-07-06, 08:50   #4249
DarkNoir
Zakorzenienie

GG do DarkNoir

Cytat:
A orientujesz się może jaki jest koszt tych badań?Bo do ginekologa wybieram się prywatnie.
Ja za próby wątrobowe+morfologia i żelazo płaciłam 46zł

Piotr Rogucki - I'm Not Afraid Of Your Soul

DarkNoir jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-07-06, 09:45   #4250
Lajlaa
Rozeznanie

Cytat:

Ja biorę Yaz i to moje pierwsze tabletki , skutek uboczny to trudności ze snem. Teraz po 3 miesięcznej przerwie biorę je po 10 rano i już śpię spokojnie. Podczas brania tabletek dostałam lekkie wcięcie w talii oraz większy biust( niecały rozmiar w górę ) który wcale nie zmalał podczas przerwy. Teraz już chyba taki będzie.

Z moim M. od 25.03.2010
Lajlaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-07-06, 11:00   #4251
VMK
Rozeznanie

GG do VMK

Nikt mi nie odpowie?...
VMK jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-07-06, 13:39   #4252
agusiamyszka
BAN stały

to ze lekarz nie przepisal zadnych badan nie znaczy ze nie mozna isc do lek I kontaktu i poprosic o takie

ja za watrobe i podst morfologie nic nie placilam bo mialam skierowanie
Stary 2011-07-06, 14:58   #4253
DarkNoir
Zakorzenienie

GG do DarkNoir

Cytat:
Napisane przez VMK Pokaż wiadomość
Nikt mi nie odpowie?...
Lepiej idź do lekarza...
Nikt Ci nie odpisał, bo pewnie nie znamy odpowiedzi na Twoje pytanie

---------- Dopisano o 15:58 ---------- Poprzedni post napisano o 15:54 ----------

Cytat:
Napisane przez agusiamyszka Pokaż wiadomość
to ze lekarz nie przepisal zadnych badan nie znaczy ze nie mozna isc do lek I kontaktu i poprosic o takie

ja za watrobe i podst morfologie nic nie placilam bo mialam skierowanie
Dla mnie to jest chore... gin przepisuje tabletki a kobieta chodzi do lekarza rodzinnego po skierowanie na badania, na które powinien ją kierować gin? To za co im się płaci? Za podpis na recepcie tylko?

Ja za badania musiałam płacić, bo nie miałam ubezpieczenia (strata pracy), to był jeden jedyny wyjątek. Tak zawsze mój gin mi daje skierowania na wszystkie badania.

Piotr Rogucki - I'm Not Afraid Of Your Soul

DarkNoir jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-07-06, 20:56   #4254
Piekielny_Aniolek
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez paollino Pokaż wiadomość
Boże, ale YAZ zdrożał. U mnie już jest po 49 zł a jeszcze 3 mies. temu kupowałam po 42 A w ogóle to wychodzi na to że jestem typem estrogennym który nie powinien przyjmować YAZu, raczej tabletki typu Microgynon z gestagenem. Muszę chyba zmienić gina.
To faktycznie drogo... ja dzisiaj kupiłam po 41 zł ale miesiąc temu płaciłam za nie 48zł

---------- Dopisano o 21:56 ---------- Poprzedni post napisano o 21:49 ----------

Dziewczyny mam pytanie...
Mianowicie, Yaz biorę już 5 miesięcy, reguralnie - zdarzyło mi się wziąć tabletkę najpóźniej 1,5 po czasie. Niby wszystko ok, ale... od jakiegoś czasu bolą mnie jajniki... byłam u gina ale przepisał mi KETONAL oczywiście wzięłam dwie może trzy i zrezygnowałam z tak silnego leku. Dzisiaj powinnam dostać plamienie z odstawienia - jak na razie go nie ma. Dodam, że dwa dni temu miałam lekkie plamienie i ciągle boli mnie podbrzusze - tak jak przy miesiączce 22 lipca idę prywatnie do ginekologa ale do tego czasu chciałabym wiedzieć co o tym sądzicie...
Jeśli nie dostanę miesiączki to co to może oznaczać??

po prostu "Łobuziara na obcasach"

Kocham Cię R

http://www.suwaczek.pl/cache/c57bb5fe5d.png
Piekielny_Aniolek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-07-06, 21:37   #4255
agusiamyszka
BAN stały

Cytat:
Napisane przez DarkNoir Pokaż wiadomość
Dla mnie to jest chore... gin przepisuje tabletki a kobieta chodzi do lekarza rodzinnego po skierowanie na badania, na które powinien ją kierować gin? To za co im się płaci? Za podpis na recepcie tylko?

Ja za badania musiałam płacić, bo nie miałam ubezpieczenia (strata pracy), to był jeden jedyny wyjątek. Tak zawsze mój gin mi daje skierowania na wszystkie badania.
ja mialam stycznosc z 4 ginekologami, w tym 1 prywatnie i zaden nie dal mi skierowania na badania, jak cos sie dzialo, skarzylam sie na cos to dostalam ca, czy podstawowe badania.

poszlam do lek I kontaktu i powiedzialam ze odczuwam zmeczenie nic mi sie nie chce, lekarka dowiedziawszy sie z rozmowy ze zaczelam brac tabletki dopisala mi watrobowe i chyba krzepliwosc?
Stary 2011-07-06, 22:48   #4256
Aredhel125
Zadomowienie

A ja teraz pójdę do lekarza popytać się te tabletki i sama mu karzę dać mi skierowanie na szczegółowe badania jako, że jestem osobą typu "na wszelki wypadek" i "dmuchać na zimne" więc chyba ma prawo dla mojego spokoju i satysfakcji dać mi to skierowanie.
Wiem, że nalezy zrobić badania na krzepliwość krwi, próby wątrobowe, prolaktynę, hormonalne(ale nie wiem dokładnie jakie), krwi, i ciśnienie. Czy jeszcze coś powinnam wiedzieć na temat tych badań, coś bardziej szczegółowego( dokładnie chodzi mi o te badania konkretne na hormony), czy jeszcze cos do tego dołożyć? Wolałabym być cała dokładnie przebadana zanim zdecyduje się brać tabletki antykoncepcyjne. Czy mogłybyście coś podpowiedzieć w tej kwestii?
Aredhel125 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-07-06, 23:20   #4257
nataliii1425
Rozeznanie

ja mam takie pytanko jeszcze, biore właśnie 2 opakowanie, ale chciałam przesunąć okres, moge normalnie pominąć tabletki placebo z 2 opakowania i zacząć trzecie? mi sie wydaje że tak ale wole Was zapytać
nataliii1425 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-07-07, 08:09   #4258
agusiamyszka
BAN stały

tak - zreszta tak to jest napisane w ulotce

mozesz tez pominac kilka tabletek z opakowania (max do 10 tabletek - czyli tak zebys miala 14 wzietych) i wczesniej bedzie przerwa
Stary 2011-07-12, 12:35   #4259
mon55
Przyczajenie

hej dziewczyny ja skonczylam swoja historie z Yazem. Zostało mi jedno opakowanie. Jesli ktos jest chetny to na priv prosze pisac, nie ma sensu zeby sie zmarnowało. Odbior na terenie warszawy

mon55 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-07-12, 17:32   #4260
karolajna_
Raczkowanie

hej dziewczyny stosuje yaz od 2 tyg sa to moje pierwsze tabletki... nawet nie doszłam do tych pustych tabletek a tak jakby zaczęła mi sie miesiączka...i nie są te plamienia bo je miałam do niedawna a teraz plamienia mają kolor taki jak miesiączka... czy to jest możliwe w ogóle.. brzuch też mnie zaczyna boleć na dole... co robić???

"W życiu istnieją rzeczy, o które warto walczyć do samego końca" P. Coelho

karolajna_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Ginekologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości