Tabletki YAZ - zbiorczy, cz.2 - Strona 144 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Ginekologia

Notka

Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2011-07-19, 06:53   #4291
dusiaaa
Rozeznanie

Dot.: Tabletki YAZ - zbiorczy, cz.2

o kurde az caly miesiąc?;/ tak mialam przy pierwszym opakowaniu, na szczescie przy drugim spokoj i chyba nie chce powtorki ktoś jeszcze sie moze wypowie?
dusiaaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-07-19, 21:07   #4292
Anulka12617
Raczkowanie

Ja nie miałam plamień mimo połączenia opakowań.....no ale ja w ogóle nie miałam plamień nawet na 3 pierwszych opakowaniach:P
Jeżeli naprawdę musisz to połącz i tyle nie myśl,a wszystko będzie ok.

P.S. Po połączeniu padło mi tylko trochę na głowę:P Myślałam, że wszystko i wszystkich w koło dosłownie rozniosę:P
Anulka12617 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-07-19, 22:19   #4293
agusiamyszka
BAN stały

mozna skrocic opakowanie o caly 3 tydzien - ilosc to juz mozna indywidualnie ustalic,

to chyba bardziej bezpieczeniejsze niz plamienia i zly nastroj
agusiamyszka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-07-19, 22:57   #4294
daga_8_8
Przyczajenie

Witam,
przeczytałam dużo wpisów na tym forum i zdaje się, że pytanie, które chce zadać już padło, ale nie było na nie odpowiedzi albo ją przeoczyłam, bo ten wątek jest bardzo obszerny .
W każdym razie dopiero zaczynam swoją przygodę z tabletkami, ginekolog przepisał mi właśnie YAZ. Kończę pierwsze opakowanie, jutro wezmę ostatnią różową tabletkę. Z tego co wyczytałam na tym forum i w ulotce krwawienie z odstawienia pojawia się na tabletkach placebo albo na różowych z następnego opakowania, a ja dostałam na 22 tabletce pierwszego opakowania. Stąd moje pytanie czy mam powód do zmartwienia czy też może to normalne przy pierwszych opakowaniach? Chodzi mi przede wszystkim o to czy jak zacznę brać następne opakowanie to antykoncepcja będzie zachowana. Pytanie brzmi głupio, ale kto pyta nie błądzi . Byłabym wdzięczna za odpowiedź
daga_8_8 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-07-20, 09:38   #4295
nixia
Raczkowanie

dziewczyny dzisiaj wezmę ostatnią tabletkę placebo a okresu jak nie ma tak nie ma....wykluczam ciążę bo nie współżyłam od 4 tygodni. W trakcie przyjmowania różowych tabletek pojawiło się niewielkie krwawienie przez 2 dni (1 dni bolało mnie nawet wszystko jak przy okresie) to znaczy ze już sie nie pojawi?...pojawiają się też drobne plamienia, niestety :/
nixia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-07-20, 11:50   #4296
Nelly84
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez daga_8_8 Pokaż wiadomość
Witam,
przeczytałam dużo wpisów na tym forum i zdaje się, że pytanie, które chce zadać już padło, ale nie było na nie odpowiedzi albo ją przeoczyłam, bo ten wątek jest bardzo obszerny .
W każdym razie dopiero zaczynam swoją przygodę z tabletkami, ginekolog przepisał mi właśnie YAZ. Kończę pierwsze opakowanie, jutro wezmę ostatnią różową tabletkę. Z tego co wyczytałam na tym forum i w ulotce krwawienie z odstawienia pojawia się na tabletkach placebo albo na różowych z następnego opakowania, a ja dostałam na 22 tabletce pierwszego opakowania. Stąd moje pytanie czy mam powód do zmartwienia czy też może to normalne przy pierwszych opakowaniach? Chodzi mi przede wszystkim o to czy jak zacznę brać następne opakowanie to antykoncepcja będzie zachowana. Pytanie brzmi głupio, ale kto pyta nie błądzi . Byłabym wdzięczna za odpowiedź
Antykoncepcja bedzie zachowana jak najbardziej.

---------- Dopisano o 12:50 ---------- Poprzedni post napisano o 12:49 ----------

Cytat:
Napisane przez nixia Pokaż wiadomość
dziewczyny dzisiaj wezmę ostatnią tabletkę placebo a okresu jak nie ma tak nie ma....wykluczam ciążę bo nie współżyłam od 4 tygodni. W trakcie przyjmowania różowych tabletek pojawiło się niewielkie krwawienie przez 2 dni (1 dni bolało mnie nawet wszystko jak przy okresie) to znaczy ze już sie nie pojawi?...pojawiają się też drobne plamienia, niestety :/
Czekaj spokojnie krwawienie się pojawi. A jak nie - zdarza się. Jesli nie pojawi się kolejne warto spytac o zdanie lekarza.
Nelly84 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-07-21, 10:41   #4297
xXxFryciaxXx
Zadomowienie

Brałam przez ok 2lata evrę (plastry) i teraz przeszłam na yaz. Od trzeciej zaczęły się skutki uboczne:
-ból głowy
-przyspieszone bicie serca
-spadek libido
-wahania nastrojów
-suchość pochwy
Teraz jestem na 11 tabltce i wszystko przechodzi

http://www.specyficznapanna.pl/

Edytowane przez xXxFryciaxXx
Czas edycji: 2011-07-23 o 12:01
xXxFryciaxXx jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2011-07-21, 18:03   #4298
bura kocurka
Zakorzenienie

Hej
Tutaj w wątku jest nawet ruch, więc postanowiłam zadać pytanie Chociaż pewnie będzie głupie i się powtarza...ale wątek taki obszerny

Chodzi o to, że biorę tabletki Yaz i teraz tak się składa, że dostanę okres wprost na wyjazd, a będę długo jechać autokarem i w dodatku miałabym okres praktycznie przez cały wypoczynek No i postanowiłam jakoś go przesunąć, ale bardzo nie podoba mi się opcja łączenia dwóch opakowań, bo jeśli dostanę tego plamienia albo krwawienia w środku cyklu...to już wolę okres raz a dobrze

No i czy w takim razie mogę zrezygnować powiedzmy z 3 ostatnich tabletek różowych i przejść do placebo, brać normalnie 4 dni placebo i zacząć kolejne opakowanie? Tzn. wiem, że mogę tak zrobić, bo jest to podane jako opcja przy zapomnieniu tabletki.
Ale nie jestem w 100% pewna czy będę zabezpieczona czy jednak powinnam się zabezpieczać przez np. tydzień?

EDIT: Doczytałam wyżej, że ktoś ma ten sam dylemat co zrobić...i któraś się wypowiadała, że można aż tydzień tabletki ominąć? Ale antykoncepcja będzie normalnie zachowana przy takim działaniu czy lepiej się zabezpieczać dodatkowo?

Edytowane przez bura kocurka
Czas edycji: 2011-07-21 o 18:07
bura kocurka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-07-21, 21:20   #4299
brainstew1
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez bura kocurka Pokaż wiadomość
Hej
Tutaj w wątku jest nawet ruch, więc postanowiłam zadać pytanie Chociaż pewnie będzie głupie i się powtarza...ale wątek taki obszerny

Chodzi o to, że biorę tabletki Yaz i teraz tak się składa, że dostanę okres wprost na wyjazd, a będę długo jechać autokarem i w dodatku miałabym okres praktycznie przez cały wypoczynek No i postanowiłam jakoś go przesunąć, ale bardzo nie podoba mi się opcja łączenia dwóch opakowań, bo jeśli dostanę tego plamienia albo krwawienia w środku cyklu...to już wolę okres raz a dobrze

No i czy w takim razie mogę zrezygnować powiedzmy z 3 ostatnich tabletek różowych i przejść do placebo, brać normalnie 4 dni placebo i zacząć kolejne opakowanie? Tzn. wiem, że mogę tak zrobić, bo jest to podane jako opcja przy zapomnieniu tabletki.
Ale nie jestem w 100% pewna czy będę zabezpieczona czy jednak powinnam się zabezpieczać przez np. tydzień?

EDIT: Doczytałam wyżej, że ktoś ma ten sam dylemat co zrobić...i któraś się wypowiadała, że można aż tydzień tabletki ominąć? Ale antykoncepcja będzie normalnie zachowana przy takim działaniu czy lepiej się zabezpieczać dodatkowo?
Będzie zachowana
brainstew1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-07-24, 16:26   #4300
sug4rcube
Przyczajenie

Send a message via Skype™ to sug4rcube

Dziekuje za pomoc!! Zastosowalam sie do pierwszej metody, czyli wzielam 2 na raz. Tylko teraz mam inny problem. Jeszcze przed tym, gdy zapomnialam tabletki ( w poprzednim opakowaniu) po wzieciu mialam biegunke, zadzwonilam do gin, wzielam druga tabl i placebo wyrzucilam. Tym razem tez tak jest, a teraz po wzieciu tabl, zapalilam papierosa i mam 'parcie na stolec' . Boje sie wyproznic, gdyz nie chce zebym znowu nie miala okresu. Co zrobic? Nie czuje, zeby to byla biegunka.
sug4rcube jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-07-24, 19:57   #4301
bura kocurka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez sug4rcube Pokaż wiadomość
Dziekuje za pomoc!! Zastosowalam sie do pierwszej metody, czyli wzielam 2 na raz. Tylko teraz mam inny problem. Jeszcze przed tym, gdy zapomnialam tabletki ( w poprzednim opakowaniu) po wzieciu mialam biegunke, zadzwonilam do gin, wzielam druga tabl i placebo wyrzucilam. Tym razem tez tak jest, a teraz po wzieciu tabl, zapalilam papierosa i mam 'parcie na stolec' . Boje sie wyproznic, gdyz nie chce zebym znowu nie miala okresu. Co zrobic? Nie czuje, zeby to byla biegunka.
Oj no spokojnie....to naprawdę musi być mocna biegunka, żeby tabletka się nie wchłonęła

bura kocurka jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-07-24, 20:01   #4302
VMK
Rozeznanie

GG do VMK

A ja jutro biorę ostatnią tabletkę placebo i już się stresuję bo krwawienia ani widu ani słychu ;/...
VMK jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-07-24, 21:22   #4303
butterfly92
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez VMK Pokaż wiadomość
A ja jutro biorę ostatnią tabletkę placebo i już się stresuję bo krwawienia ani widu ani słychu ;/...
Dziewczyny nie martwcie się tym. Ja zazylam ostatnia białą tabletke i po 4h dostalam dopiero okres. A widzialam juz swoje dziecko... Miałam 80% objawów... Okropny strach...
Ale jezeli zazywamy normalnie to czemu mamy sie bac?
Głowa do góry, bedzie dobrze.. daj znac
butterfly92 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-07-25, 17:45   #4304
VMK
Rozeznanie

GG do VMK

Cytat:
Napisane przez butterfly92 Pokaż wiadomość
Dziewczyny nie martwcie się tym. Ja zazylam ostatnia białą tabletke i po 4h dostalam dopiero okres. A widzialam juz swoje dziecko... Miałam 80% objawów... Okropny strach...
Ale jezeli zazywamy normalnie to czemu mamy sie bac?
Głowa do góry, bedzie dobrze.. daj znac

A więc daje znać...
Ostatnia tabletka placebo.Wszystko mnie boli tak samo mocno jak w czasie okresu. Pojawiło się jakieś krwawienie ,ale to plamienie raczej....
VMK jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-07-26, 18:33   #4305
keiiko
Przyczajenie

cześć dziewczyny!
z góry przepraszam, jeśli to pytanie już się pojawiło, jednak ten wątek jest na tyle rozwinięty, że nie sposób przeczytać wszystkiego
u lekarza pojawiłam się, gdyż niepokoiło mnie kilka spraw, a szczególnie bardzo nieregularne cykle. pani ginekolog zapisała mi tabletki YAZ, aby uregulować moje hormony (podejrzewa niewielki zespół wielotorbielowatych jajników). czy któraś z Was przyjmowała je z tego samego powodu co ja? jeśli tak, byłabym wdzięczna za podzielenie się ze mną informacjami dotyczącymi czasem trwania kuracji, efektami ubocznymi itd.
pozdrawiam!
keiiko jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-07-26, 19:44   #4306
201608251020
Konto usunięte

Keiiko - ja przyjmowałam YAZ na PCO. Z tymże dziś byłam u innego gina, który ma super opinię i okazało się że wcale PCO nie mam

Ale miałam mnóstwo skutków ubocznych:
- 3 kg wody, niemożliwość zrzucenia kg ostatnio minęło przy wzmożonym ruchu
- opuchlizna, ociężałość
- pojawienie się cellulitu
- wypadanie włosów
- pogorszenie się stanu cery, trądzik hormonalny
- stany depresyjne, histeria, wahania nastrojów, płaczliwość po piątym opakowaniu trochę minęło
- poranne migreny
- suchość pochwy minęło po piątym opakowaniu
- ogólna suchość skóry np. na łydkach, stopach…
- brak libido minęło po małym urozmaiceniu sypialnianym
201608251020 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-07-27, 12:10   #4307
Niliessa
Raczkowanie

Biore Yaz od grudnia - są to moje pierwsze tabletki. PRzez pierwszy miesiac brania mialam polamnienia - to normalne, pozniej przez kolejne opakowania nie mialam zadnych plamien srodcyklicznych.
Jednak wczoraj jak sie polozylam spac zauwazylam male plamienie , a okres skonczyl mi sie w piatek. Nie wiem oco chodzi, czy to normalne ?? (to moje 8 opakowanie). Fakt faktem byłam chora akurat jak mialam okres - gardlo , ogolne przeziebienie. Bralam fervex, i leki na gardlo. Narazie jak wstalam rano nie mam plamienia. Nie wiem czy sie nie przejmowac tym jednorazowym malym plamieniem ?? Poradzcie mi.
Niliessa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-07-27, 22:18   #4308
brainstew1
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Niliessa Pokaż wiadomość
Biore Yaz od grudnia - są to moje pierwsze tabletki. PRzez pierwszy miesiac brania mialam polamnienia - to normalne, pozniej przez kolejne opakowania nie mialam zadnych plamien srodcyklicznych.
Jednak wczoraj jak sie polozylam spac zauwazylam male plamienie , a okres skonczyl mi sie w piatek. Nie wiem oco chodzi, czy to normalne ?? (to moje 8 opakowanie). Fakt faktem byłam chora akurat jak mialam okres - gardlo , ogolne przeziebienie. Bralam fervex, i leki na gardlo. Narazie jak wstalam rano nie mam plamienia. Nie wiem czy sie nie przejmowac tym jednorazowym malym plamieniem ?? Poradzcie mi.
Ja czasami mam plamienia do tygodnia po okresie, więc nie przejmuj się!
brainstew1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-07-27, 22:23   #4309
talkshit
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez VMK Pokaż wiadomość
A więc daje znać...
Ostatnia tabletka placebo.Wszystko mnie boli tak samo mocno jak w czasie okresu. Pojawiło się jakieś krwawienie ,ale to plamienie raczej....

ja tez sie stresowalam jak nie dostalam krwawienia przy 1 placebo dostalam jakos na 2-3 nowego opakowania a teraz juz normalnie dostaje , na 1 placebo i nawet zauwazylam ze godzina prawie ta sama jest
których nie potrafimy okiełznać.

Motocykl
- mój sposób na życie.

talkshit jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-07-28, 12:12   #4310
absolutely
Raczkowanie

hej Czy któraś z was może wie, czy Yaz jest dostępny w Anglii? Czy jedynie jakiś jego odpowiednik? Jestem tutaj w sumie tylko do końca września, ale pomyslałam, że warto skorzystać z darmowej antykoncepcji, jaką oferuje ten kraj bo wiadomo, u nas yaz to koszt minimum 40zl. btw. ciekawe czy w Polsce kiedyś doczekamy się darmowej antykoncepcji..
absolutely jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-07-29, 07:49   #4311
Lajlaa
Rozeznanie

Dzien dobry mam pytanko czy któraś z Was biorąc YAZ wyjeżdzała w ciepłe kraje typu Turcja Tunezja? Czy mogę czuć się źle biorąc je tam? Nigdy nie byłam w ciepłych krajach biorąc YAZ stąd moje pytanie.

Z moim M. od 25.03.2010
Lajlaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-07-29, 13:07   #4312
Nattk
Przyczajenie

dziewczyny powiedzcie mi jaka jest dopuszczalna dawka paracetamolu ?
bo nie wiem czy dobrze zrobiłam zażywając we środe 1,5g(2 Apapy i Panadol) ...
Nattk jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-07-29, 13:30   #4313
201608251020
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Nattk Pokaż wiadomość
dziewczyny powiedzcie mi jaka jest dopuszczalna dawka paracetamolu ?
bo nie wiem czy dobrze zrobiłam zażywając we środe 1,5g(2 Apapy i Panadol) ...
wydaje mi się że 3 g.
201608251020 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-07-31, 20:30   #4314
Nattk
Przyczajenie

UFF czyli moge być spokojna dziękuje
Nattk jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-08, 13:54   #4315
kikolina
Raczkowanie

jak wracałyście do yazu po przerwie to miałyście raz jeszcze okres adaptacji tak samo jak początkowo burzliwy?

- That's true. But it wouldn't be my world without you in it.

<3
kikolina jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-09, 11:00   #4316
Lajlaa
Rozeznanie

Ponawiam pytanie bo jest dla mnie ważne . Dzień dobry mam pytanko czy któraś z Was biorąc YAZ wyjeżdzała w ciepłe kraje typu Turcja Tunezja? Czy mogę czuć się źle biorąc je tam? Nigdy nie byłam w ciepłych krajach biorąc YAZ stąd moje pytanie.

---------- Dopisano o 12:00 ---------- Poprzedni post napisano o 11:58 ----------

Cytat:
Napisane przez kikolina Pokaż wiadomość
jak wracałyście do yazu po przerwie to miałyście raz jeszcze okres adaptacji tak samo jak początkowo burzliwy?
U mnie było identycznie jak przed przerwą , lekkie mdłości 3 dni po rozpoczeciu blistra. Teraz jest wręcz bardzo dobrze

Z moim M. od 25.03.2010
Stary 2011-08-09, 14:02   #4317
Aredhel125
Zadomowienie

Mam takie pytanie odnosnie wagi. czy ktoraś z was przytyłą drastycznie lub zrobiły jej się rozstępy bądź cellulit podczas brania tych tabletek? Mam fioła na punkcie szczupłej sylwetki, biegam, jeżdżę na rowerze i cwiczę i strasznie boję się przytyć dlatego mnie to tak nurtuje.
Aredhel125 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-09, 14:19   #4318
Lajlaa
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Aredhel125 Pokaż wiadomość
Mam takie pytanie odnosnie wagi. czy ktoraś z was przytyłą drastycznie lub zrobiły jej się rozstępy bądź cellulit podczas brania tych tabletek? Mam fioła na punkcie szczupłej sylwetki, biegam, jeżdżę na rowerze i cwiczę i strasznie boję się przytyć dlatego mnie to tak nurtuje.
Ja np. schudłam 2 kg w ciągu 1,5 miesiąca ,a jestem drobną osobą , z wypowiedzi innych jest to różnie nikt tak naprawdę nie da Ci gwarancji. Ja naszczęcie nie tyje a też tego bardzo nie chciałam . Chodzę na siłownię i nie widzę żadnych negatywnych zmian

Z moim M. od 25.03.2010

Edytowane przez Lajlaa
Czas edycji: 2011-08-10 o 07:35
Stary 2011-08-09, 22:35   #4319
Macarena88
Raczkowanie

Ja za to schudłam 5kg po kilku miesiącach (ale nie wiem czy to dzięki Yaz, tylko tak przypuszczam ),
cellulitu na poczatku nie zauwazalam, ale jednak jest niewielki,
a co do rozstępów, to miałam przed braniem tabletek, ale teraz niestety zrobiły się bardziej widoczne:/
Macarena88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-10, 20:04   #4320
anjaaaaa
Raczkowanie

mam pytanie apropo recepty. Czy jest tu ktos z POZNANIA i wie gdzie bez problemu sprzedadza mi tabletki po doniesieu receptu pare dni pozniej? Chodzi o to, ze moj ginekolog jest na urlopie. Za 2 tygodnie konczy mi sie blister, ale wyjezdzam za granice na miesiac i musze wykupic kolejne opakowanie.
anjaaaaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Ginekologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości