Tabletki YAZ - zbiorczy, cz.2 - Strona 153 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Ginekologia

Notka

Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2011-12-11, 08:31   #4561
misunderstood
Raczkowanie

GG do misunderstood
Dot.: Tabletki YAZ - zbiorczy, cz.2

dziewczyny, w związku obecnym zamieszaniem z receptami - czy to się jakoś tyczy yazu? z tego co wiem to chodzi tam o leki refundowane, ale nie jestem pewna. Mam jeszcze kilka recept, które wolałabym realizować na bieżąco w przyszłym roku, a nie wykupywać teraz od razu. Upewnijcie mnie, że będą normalnie przyjmowane

misunderstood jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-12-11, 08:36   #4562
agusiamyszka
BAN stały

Dot.: Zmiana tabletek (Yaz na Yasmin)

wszelkie tabletki bierzesz po normalnej przerwie przewidzianej w cyklu, opcjonalnie w 1 dniu plamienia. troche ryzykowne jest laczenie opakowan bo istnieje szansa skutkow ubocznych

mnie tez lekarz bajerowal cuda na kiju ze mam zrobic przerwe miesieczna miedzy tabletkami a krazkiem, i zaczac w I dzien naturalnej miesiaczki a w ulotce jak byk napisane zeby kontynuowac wg powyzszego schematu, najpozniej w dniu wziecia normalnej tabletki po przerwie.

trzymajcie sie ulotki.
agusiamyszka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-12-11, 09:59   #4563
Diablica z Tasmanii
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez misunderstood Pokaż wiadomość
dziewczyny, w związku obecnym zamieszaniem z receptami - czy to się jakoś tyczy yazu? z tego co wiem to chodzi tam o leki refundowane, ale nie jestem pewna. Mam jeszcze kilka recept, które wolałabym realizować na bieżąco w przyszłym roku, a nie wykupywać teraz od razu. Upewnijcie mnie, że będą normalnie przyjmowane
Z tego co mi mówiła ostatnio babka z poradni ginekologicznej to jest tego typu problem, że w każdej aptece YAZ(i ogólnie leki) będzie sprzedawany po tej samej cenie. Nie będzie takiej rozbieżności, że w jednej kupisz za 30, a w drugiej za 53.
Jeśli ci zależy na tańszych tabletkach to pośpiesz się bo niestety nigdy nie wiadomo w którą stronę zaokrąglą
Ja wolałam wykupić wszystkie opakowania, na szczęście udało mi się dorwać tańsze leki niż ostatnio
Widzę, że też jesteś z Wrocka, jeśli ciebie to interesuje to w Euroaptece YAZ są za 39,99zł

Mark Twain

Edytowane przez Diablica z Tasmanii
Czas edycji: 2011-12-11 o 10:00
Diablica z Tasmanii jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-12-12, 10:37   #4564
loveann
Przyczajenie

Dziewczyny, jeśli któraś była w podobnej sytuacji proszę o pomoc. Zażywam Yaz od przeszło roku. Zazwyczaj tabletki przyjmuję w okolicy godziny 16:00. Wczoraj (11.12) zapomniałam pigułki. Doszło natomiast do współżycia. Dziś rano, kiedy się zorientowałam natychmiast zażyłam tabletkę. Stało się to ok 10:00. Zażyłam ją więc z 18-godzinnym opóźnieniem :/. Była to trzecia tabletka z pierwszego tygodnia. Dodam jeszcze, że mam końcówkę krwawienia. Co powinnam zrobić? Jakie jest ryzyko ciąży? Słyszałam, że niezażycie którejkolwiek z tabletek przeznaczonych na pierwszy tydzień jest najbardziej niebezpieczne... Eh!
loveann jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-12-12, 10:45   #4565
loveann
Przyczajenie

Post zdublowany. Sytuacja opisana wyżej. Przepraszam.

Edytowane przez loveann
Czas edycji: 2011-12-12 o 20:50
loveann jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-12-12, 14:25   #4566
kikolina
Raczkowanie

ryzyko jest spore, miałam podobnie.. poczekaj 2 tygodnie a potem teścik.

- That's true. But it wouldn't be my world without you in it.

<3
kikolina jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-12-14, 19:02   #4567
nati-nt
Przyczajenie

Dziewczyny błagam pomóżcie!
Brałam Yaz przez ok rok. Teraz zrobiłam sobie przerwę trwającą 2 cykle i zastanawiam się nad powrotem do tabletek. Boję się tylko o okres trwający przez pierwszy miesiąc brania tabletek. Przez ile organizm "odzwyczaja się"od hormonów?
nati-nt jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2011-12-14, 19:47   #4568
Frutti
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez nati-nt Pokaż wiadomość
Dziewczyny błagam pomóżcie!
Brałam Yaz przez ok rok. Teraz zrobiłam sobie przerwę trwającą 2 cykle i zastanawiam się nad powrotem do tabletek. Boję się tylko o okres trwający przez pierwszy miesiąc brania tabletek. Przez ile organizm "odzwyczaja się"od hormonów?
Po co odstawiałaś? Na 2 miesiące to totalna głupota najlepiej idź do ginekologa i z nim to omów.
Stary 2011-12-14, 19:50   #4569
nati-nt
Przyczajenie

2 cykle to niekoniecznie 2 mies. z różnych powodów... myślałam, że nie będę ich już potrzebować. No właśnie lekarza mam umówionego na za późno!
nati-nt jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-12-14, 21:10   #4570
Frutti
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez nati-nt Pokaż wiadomość
2 cykle to niekoniecznie 2 mies. z różnych powodów... myślałam, że nie będę ich już potrzebować. No właśnie lekarza mam umówionego na za późno!
W takich kwestiach nie ma się co spieszyć. Chyba że wolisz sobie zaszkodzić Poczekaj, idź do lekarza, skonsultuj się... Miej też świadomość, że jeśli przez rok super traktowałaś Yaz po powrocie może być odwrotnie.
Stary 2011-12-15, 01:06   #4571
Disappointed
Raczkowanie

kiedy zazwyczaj występuje u was krwawienie?
podczas kończenia różowych ,tabletek placebo czy może początkowych nowego opakowania?
Disappointed jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-12-15, 15:40   #4572
Macarena88
Raczkowanie

Zawsze pierwsza różowa
Macarena88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-12-15, 18:05   #4573
wrily_curly
Rozeznanie

Ja to chyba trochę paniki zasieję ale będąc w trakcie 4 opakowania YAZu zmajstrowaliśmy sobie dzidziusia. Brzuch mi rośnie, z TŻ się cieszymy po pierwszym wielkim i totalnym szoku ale to chyba nie tak powinno być.
A jak brałam tabletki to po pierwsze - przestraszny celulit się u mnie pojawił, przerażający wprost. Co 3, 4 dni miałam okropne migreny, ogólnie osłabienie i czułam się bardzo źle, dziwnie, nienaturalnie. Dla lekarza to było tylko przystosowywanie się do leku (to były moje pierwsze tabletki anty), które miało przejść po kilku, kilkunastu tygodniach. Pocieszam się tylko tym, że teraz w ciąży pięknieję z dnia na dzień Ale nie zazdrościłabym innym w takiej sytuacji, myśmy czekali z dzieckiem tak na zasadzie 'chcemy, ale może lepiej później, jak się trochę dorobimy', wolę nie myśleć ilu dziewczynom w takiej sytuacji świat by się skończył.
wrily_curly jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-12-15, 18:09   #4574
Frutti
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez wrily_curly Pokaż wiadomość
Ja to chyba trochę paniki zasieję ale będąc w trakcie 4 opakowania YAZu zmajstrowaliśmy sobie dzidziusia. Brzuch mi rośnie, z TŻ się cieszymy po pierwszym wielkim i totalnym szoku ale to chyba nie tak powinno być.
A jak brałam tabletki to po pierwsze - przestraszny celulit się u mnie pojawił, przerażający wprost. Co 3, 4 dni miałam okropne migreny, ogólnie osłabienie i czułam się bardzo źle, dziwnie, nienaturalnie. Dla lekarza to było tylko przystosowywanie się do leku (to były moje pierwsze tabletki anty), które miało przejść po kilku, kilkunastu tygodniach. Pocieszam się tylko tym, że teraz w ciąży pięknieję z dnia na dzień Ale nie zazdrościłabym innym w takiej sytuacji, myśmy czekali z dzieckiem tak na zasadzie 'chcemy, ale może lepiej później, jak się trochę dorobimy', wolę nie myśleć ilu dziewczynom w takiej sytuacji świat by się skończył.
Ja w ostatniej klasie lo sobie nie wyobrażam. A to ciekawe... i brałaś normalnie tabletki, co do godziny? moje gratulacje, oby dzidziuś zdrowy byl!
Stary 2011-12-15, 19:53   #4575
wrily_curly
Rozeznanie

Wszystko było brane co do godziny, nie było żadnych stresów, problemów żołądkowych, leków, zmiany klimatu i innych rzeczy, które mogły zaburzyć jakoś rytm biologiczny.
Oj domyślam się, że dla niektórych taka wpadka to byłaby tragedia. Dziewczyny biorą tabletki z takim przekonaniem, jakby im to macicę 'zamykało' a jednak to nie jest 100% skuteczności tylko te 99%... a niestety ktoś ten procent musi wyrobić. Niestety, żadna metoda nie da tej pewności i tyle.
wrily_curly jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2011-12-15, 21:19   #4576
Frutti
Zakorzenienie

Cytat:
Wszystko było brane co do godziny, nie było żadnych stresów, problemów żołądkowych, leków, zmiany klimatu i innych rzeczy, które mogły zaburzyć jakoś rytm biologiczny.
Oj domyślam się, że dla niektórych taka wpadka to byłaby tragedia. Dziewczyny biorą tabletki z takim przekonaniem, jakby im to macicę 'zamykało' a jednak to nie jest 100% skuteczności tylko te 99%... a niestety ktoś ten procent musi wyrobić. Niestety, żadna metoda nie da tej pewności i tyle.
Ku przestrodze dla innych! :d Ze względu na wiek pewnie bym się na początku załamała, ale jestem zdania że to nie koniec świata i jak się ma dobrego, odpowiedzialnego faceta to można w spokoju robić swoje nie ma też co schizować, bo to praktycznie są pojedyncze przypadki. Trzeba zdolnym być, w kwiecie wieku, kiedy facet wytwarza najwięcej dobrych plemników, a kobieta ma duże szanse na zajście mimo wszystko.
Tak czy siak temat nie o tym, więc kończę zaśmiecać ;p
Stary 2011-12-16, 08:17   #4577
poola01
Przyczajenie

Hej pomożecie? chodzi o antybiotyk podczas przyjmowania YAZu
a wiec sytuacja wygląda tak:
YAZ przyjmuję zawsze o 22:00. Dzisiaj wieczorem wezmę drugą tabletkę z nowego opakowania. Okreś dostałam tak jak zawsze, czyli w środę rano, po przyjęciu we wtorek o 22:00 trzeciej tabletki placebo. We wtorek rano minął tydzień od SKOŃCZENIA przyjmowania antybiotyku Augmentin (miałam anginę). Wiem że po antybiotyki trzeba jeszcze dodatkowy tydzień się zabepieczać. I tak było, tylko że ostatnie 2 dni z tych 7 brałam już tabletki placebo. Moje pytanie brzmi, czy YAZ działa już, że tak powiem w pełnej mocy, czy branie placebo w ciagu tych dodatkowych 7 dniu po odstawieniu antybiotyku jakoś mogło przedłużyć osłabienie YAZu? Pytam przezornie Bardzo prosze o pomoc!

(wczoraj próbowałam założyć wątek z tym problemem ale się nie pojawił a to dla mnie ważne . jeśli coś zrobiłam niezgodnie z regulaminem to przepraszam, jestem tu nowa )
poola01 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-12-16, 12:23   #4578
l i l a
Przyczajenie

Cytat:

Witam
Brałam Yaz i nie narzekam, skończyłam karmić i przestałam brać i mam do sprzedania 2 zafoliowane opakowania. nr gg 8106896
l i l a jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-12-17, 18:59   #4579
Sayouri89
Raczkowanie

Cytat:
biorę YAZ od ponad 2 lat i na szczęście wszystko w porządku. czyli jednak ten 1% istnieje
Sayouri89 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-12-18, 13:23   #4580
SweetDreamer
BAN stały

kochane, mam pytanko, duzo znacie przypadkow (mam na mysli na zywo u kogos, nie wyczytane w necie) jakis ciezszych skutkow ubocznych po YAZ? natrafilam przypadkiem na http://www.insomnia.pl/Yasminelle%2F...a-t628047.html i jestem przerażona, a musze je łykać do momentu starań o ciążę (czyli jeszcze minimum z rok, 2 lata) ze wzg;edu na to cholerne pcos.

---------- Dopisano o 14:23 ---------- Poprzedni post napisano o 14:22 ----------

slyszlam 2 wersje ze tylko jak sie bierze lub tydzien po tez :P.
ja biore teraz duomox, jestem tak w polowie opakowania yaz, nie zabezpieczamy sie dodatkowo, tyle ze ja mam pcos, wiec u mnie w taki sposob zajsc w ciaze delikatnie mowiac graniczylo by z cudem

Cytat:
Napisane przez poola01 Pokaż wiadomość
Hej pomożecie? chodzi o antybiotyk podczas przyjmowania YAZu
a wiec sytuacja wygląda tak:
YAZ przyjmuję zawsze o 22:00. Dzisiaj wieczorem wezmę drugą tabletkę z nowego opakowania. Okreś dostałam tak jak zawsze, czyli w środę rano, po przyjęciu we wtorek o 22:00 trzeciej tabletki placebo. We wtorek rano minął tydzień od SKOŃCZENIA przyjmowania antybiotyku Augmentin (miałam anginę). Wiem że po antybiotyki trzeba jeszcze dodatkowy tydzień się zabepieczać. I tak było, tylko że ostatnie 2 dni z tych 7 brałam już tabletki placebo. Moje pytanie brzmi, czy YAZ działa już, że tak powiem w pełnej mocy, czy branie placebo w ciagu tych dodatkowych 7 dniu po odstawieniu antybiotyku jakoś mogło przedłużyć osłabienie YAZu? Pytam przezornie Bardzo prosze o pomoc!

(wczoraj próbowałam założyć wątek z tym problemem ale się nie pojawił a to dla mnie ważne . jeśli coś zrobiłam niezgodnie z regulaminem to przepraszam, jestem tu nowa )
SweetDreamer jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-12-18, 13:28   #4581
Frutti
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez SweetDreamer Pokaż wiadomość
kochane, mam pytanko, duzo znacie przypadkow (mam na mysli na zywo u kogos, nie wyczytane w necie) jakis ciezszych skutkow ubocznych po YAZ? natrafilam przypadkiem na http://www.insomnia.pl/Yasminelle%2F...a-t628047.html i jestem przerażona, a musze je łykać do momentu starań o ciążę (czyli jeszcze minimum z rok, 2 lata) ze wzg;edu na to cholerne pcos.[COLOR="Silver"]
Nie wierzymy w teksty rodem z prolife'owych stronek. Tyle ludzi stosuje te tabletki, jakoś nic się nie dzieje. Ja biorą Midianę, która jest odpowiednikiem Yasmin już dawno pewnie powinnam nie żyć Poza tym na przestrzeni lat gdyby coś było z tymi tabletkami nie tak zmienili by ich skład. rym
Stary 2011-12-18, 18:26   #4582
Majessa
Zadomowienie

Ja nie słyszałam o jakiś poważnych przypadkach, ale moja ginekolog 2 tygodnie temu zmieniła mi tabletki z yaz'u na lesinelle - nawiązując do tego artykułu. Wspomniała właśnie o tych przypadkach śmiertelnych, ponieważ była niedawno na jakiejś konferencji wydanej przez firmę bayer (o ile dobrze zrozumiałam) i właśnie firma bayer wydala oświadczenie o większym ryzyku powikłań po tych tabletkach aniżeli po innych, ale nadal będą w sprzedaży.
Moja ginekolog uznała to za absurd, że firma nadal chce eksperymentować i sprawdzać ilu osobom może się coś stać. Stwierdziła, że nie chce narażać swoich pacjentek i że zaleca zmianę. Wspomniała też, że przez 20 lat swojej pracy w zawodzie nie słyszała o tylu poważnych skutkach ubocznych i woli nikogo nie narażać. A ja ze względu na to, że sama chciałam zmienić z powodu okropnych migren i zwiększonej wagi jestem zadowolona Brałam yaz 1,5 roku, od jutra zaczynam lesinelle.
Mimo wszystko wydaje mi się, że jeśli ktoś ma problemy z krwią, pali papierosy itp. to robi to na własną rękę i pewnie niezależnie czy bierze yaz, yasmin, cilest... ma zwiększone ryzyko poważnych powikłań. Sama podchodzę do tego z dystansem, bo jednak ciężko stwierdzić jakie tak na prawdę konsekwencje mogą być, każdy organizm jest inny - no ale podzielę się z Wami tą informacją
Majessa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-12-18, 20:21   #4583
Sayouri89
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez SweetDreamer Pokaż wiadomość
kochane, mam pytanko, duzo znacie przypadkow (mam na mysli na zywo u kogos, nie wyczytane w necie) jakis ciezszych skutkow ubocznych po YAZ? natrafilam przypadkiem na http://www.insomnia.pl/Yasminelle%2F...a-t628047.html i jestem przerażona, a musze je łykać do momentu starań o ciążę (czyli jeszcze minimum z rok, 2 lata) ze wzg;edu na to cholerne pcos.

---------- Dopisano o 14:23 ---------- Poprzedni post napisano o 14:22 ----------

slyszlam 2 wersje ze tylko jak sie bierze lub tydzien po tez :P.
ja biore teraz duomox, jestem tak w polowie opakowania yaz, nie zabezpieczamy sie dodatkowo, tyle ze ja mam pcos, wiec u mnie w taki sposob zajsc w ciaze delikatnie mowiac graniczylo by z cudem
myślę, że z każdymi tabletkami jest różnie. jednej kobiecie pasują a innej nie i tyle. jak napisałam powyżej, biorę yaz od ponad dwóch lat i czuję się po nich rewelacyjne. żadnego zatrzymania wody w organizmie, mam świetne wyniki, nic nie szwankuje. poza tym przy krwawieniach z odstawienia czuję się dużo lepiej niż wcześniej, gdy miałam okres, a byłam w stanie nawet zemdleć. dobór tabletek, to metoda prób i błędów. yaz to były mojej pierwsze tabletki. fakt przy pierwszym opakowaniu (przyzwyczajenie do hormonów) czułam się nie bardzo, ale to minęło.
Sayouri89 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-12-20, 19:40   #4584
Cornette
Raczkowanie

Hej, dziewczyny, proszę o szybką odpowiedz
Dziś wzięłam ostatnią tabletke placebo, od jutra zaczynam nowe opakowanie.
Zazwyczaj przyjmuje tabletki rano ale chciałabym zmienić na wieczór, mogę to zrobić z dnia na dzien jednocześnie zachowując całkowitą ochronę?

Cornette jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-12-20, 20:06   #4585
Frutti
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Cornette Pokaż wiadomość
Hej, dziewczyny, proszę o szybką odpowiedz
Dziś wzięłam ostatnią tabletke placebo, od jutra zaczynam nowe opakowanie.
Zazwyczaj przyjmuje tabletki rano ale chciałabym zmienić na wieczór, mogę to zrobić z dnia na dzien jednocześnie zachowując całkowitą ochronę?
Najlepiej zrób to stopniowo, o kilka godzin. Np. bierzesz o 9, następnego dnia o 12 itd. Można bez takiego stopniowania, ale mimo wszystko
Stary 2011-12-20, 21:14   #4586
tekila901
Zakorzenienie

dziewczyny, czy po nowym roku cena yazu może się zmienić? przeszłam dzisiaj najróżniejsze apteki. ceny wahają się około 50 zł. najdroższe opakowanie jakie napotkałam to 55,52zł! na szczęście natrafiłam na jedną aptekę, gdzie zapłaciłam 39,99. w pozostałych trzeba zapłacić co najmniej 47zł.

chyba zacznę myśleć poważnie nad innym środkiem anty. Po Yazie czuję się bardzo dobrze, nie mam żadnych skutków ubocznych, ale 600zł na rok za antykoncepcję, to moim zdaniem dużo...
Stary 2011-12-20, 21:24   #4587
Cornette
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez tekila901 Pokaż wiadomość
dziewczyny, czy po nowym roku cena yazu może się zmienić? przeszłam dzisiaj najróżniejsze apteki. ceny wahają się około 50 zł. najdroższe opakowanie jakie napotkałam to 55,52zł! na szczęście natrafiłam na jedną aptekę, gdzie zapłaciłam 39,99. w pozostałych trzeba zapłacić co najmniej 47zł.

chyba zacznę myśleć poważnie nad innym środkiem anty. Po Yazie czuję się bardzo dobrze, nie mam żadnych skutków ubocznych, ale 600zł na rok za antykoncepcję, to moim zdaniem dużo...
Ja dokładnie zauważyłam to samo. Zawsze kupowałam po 39,99 a ostatnio w tej samej aptece już zapłaciłam 46 :/
A po tych artykułach z ostatniego czasu to już tymbardziej:
http://www.biomedical.pl/aktualnosci...-fda-4260.html
http://www.biomedical.pl/aktualnosci...lcem-3915.html

Polecam przeczytać.
A orientujecie się może co jest dobrym zamiennikiem Yazu?
Wiem, że Naraya ma ten sam skład, ale czy w takim razie jest sens zmieniać tylko ze względu na cene, skoro ten drospirenon w nich też jest?

Stary 2011-12-21, 00:13   #4588
chocolatemousse
Raczkowanie

Ale odwaliłam numer...obudziłam sie przed chwilą i stwierdzilam ze nie wzielam tabletki,patrze w telefonie ze jest dzisiaj sroda,patrze na tabletki i sroda jest w blistrze nie wzieta.no to wzielam...Wychodzi na to ze wzielam przedostatnią placebo 20 godzin wczesniej. Co robic? czy nei bedzie to mialo zadnego skutku..i tą ostatnią wziasc jutro normalnie? pomozcie bo sie zeschizowalam..

'numer jeden mistrz świata tylko dla mnie teraz zatańcz'
chocolatemousse jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-12-21, 01:59   #4589
Cornette
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez chocolatemousse Pokaż wiadomość
Ale odwaliłam numer...obudziłam sie przed chwilą i stwierdzilam ze nie wzielam tabletki,patrze w telefonie ze jest dzisiaj sroda,patrze na tabletki i sroda jest w blistrze nie wzieta.no to wzielam...Wychodzi na to ze wzielam przedostatnią placebo 20 godzin wczesniej. Co robic? czy nei bedzie to mialo zadnego skutku..i tą ostatnią wziasc jutro normalnie? pomozcie bo sie zeschizowalam..
placebo rownie dobrze moglabys w ogolnie nie brac(ja czasami pomijam).
zacznij nowe opakowanie tak jak Ci normalnie wypada

Edytowane przez Cornette
Czas edycji: 2011-12-21 o 02:02
Stary 2011-12-21, 08:30   #4590
chocolatemousse
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Cornette Pokaż wiadomość
placebo rownie dobrze moglabys w ogolnie nie brac(ja czasami pomijam).
zacznij nowe opakowanie tak jak Ci normalnie wypada
Ok dziekuje bo juz sie wystraszylam ze sobie cos poprzesuwam
Cxzyli tą ostatnią normalnie jutro wziasc?

'numer jeden mistrz świata tylko dla mnie teraz zatańcz'
chocolatemousse jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Ginekologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości