|
Notka |
|
Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#4561 |
Raczkowanie
|
Dot.: Tabletki YAZ - zbiorczy, cz.2
dziewczyny, w związku obecnym zamieszaniem z receptami - czy to się jakoś tyczy yazu? z tego co wiem to chodzi tam o leki refundowane, ale nie jestem pewna. Mam jeszcze kilka recept, które wolałabym realizować na bieżąco w przyszłym roku, a nie wykupywać teraz od razu. Upewnijcie mnie, że będą normalnie przyjmowane
![]()
#4562 |
BAN stały
|
Dot.: Zmiana tabletek (Yaz na Yasmin)
wszelkie tabletki bierzesz po normalnej przerwie przewidzianej w cyklu, opcjonalnie w 1 dniu plamienia. troche ryzykowne jest laczenie opakowan bo istnieje szansa skutkow ubocznych
mnie tez lekarz bajerowal cuda na kiju ze mam zrobic przerwe miesieczna miedzy tabletkami a krazkiem, i zaczac w I dzien naturalnej miesiaczki a w ulotce jak byk napisane zeby kontynuowac wg powyzszego schematu, najpozniej w dniu wziecia normalnej tabletki po przerwie. trzymajcie sie ulotki. |
![]() ![]() |
![]() |
#4563 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jeśli ci zależy na tańszych tabletkach to pośpiesz się bo niestety nigdy nie wiadomo w którą stronę zaokrąglą ![]() Ja wolałam wykupić wszystkie opakowania, na szczęście udało mi się dorwać tańsze leki niż ostatnio ![]() Widzę, że też jesteś z Wrocka, jeśli ciebie to interesuje to w Euroaptece YAZ są za 39,99zł
Edytowane przez Diablica z Tasmanii Czas edycji: 2011-12-11 o 10:00 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4564 |
Przyczajenie
|
Dziewczyny, jeśli któraś była w podobnej sytuacji proszę o pomoc. Zażywam Yaz od przeszło roku. Zazwyczaj tabletki przyjmuję w okolicy godziny 16:00. Wczoraj (11.12) zapomniałam pigułki. Doszło natomiast do współżycia. Dziś rano, kiedy się zorientowałam natychmiast zażyłam tabletkę. Stało się to ok 10:00. Zażyłam ją więc z 18-godzinnym opóźnieniem :/. Była to trzecia tabletka z pierwszego tygodnia. Dodam jeszcze, że mam końcówkę krwawienia. Co powinnam zrobić? Jakie jest ryzyko ciąży? Słyszałam, że niezażycie którejkolwiek z tabletek przeznaczonych na pierwszy tydzień jest najbardziej niebezpieczne... Eh!
|
![]() ![]() |
![]() |
#4565 |
Przyczajenie
|
Post zdublowany. Sytuacja opisana wyżej. Przepraszam.
Edytowane przez loveann Czas edycji: 2011-12-12 o 20:50 |
![]() ![]() |
![]() |
#4566 |
Raczkowanie
|
ryzyko jest spore, miałam podobnie.. poczekaj 2 tygodnie a potem teścik.
#4567 |
Przyczajenie
|
Dziewczyny błagam pomóżcie!
Brałam Yaz przez ok rok. Teraz zrobiłam sobie przerwę trwającą 2 cykle i zastanawiam się nad powrotem do tabletek. Boję się tylko o okres trwający przez pierwszy miesiąc brania tabletek. Przez ile organizm "odzwyczaja się"od hormonów? |
![]() ![]() |
![]() |
#4568 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#4569 |
Przyczajenie
|
2 cykle to niekoniecznie 2 mies. z różnych powodów... myślałam, że nie będę ich już potrzebować. No właśnie lekarza mam umówionego na za późno!
|
![]() ![]() |
![]() |
#4570 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#4571 |
Raczkowanie
|
kiedy zazwyczaj występuje u was krwawienie?
podczas kończenia różowych ,tabletek placebo czy może początkowych nowego opakowania? |
![]() ![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#4572 |
Raczkowanie
|
Zawsze pierwsza różowa
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4573 |
Rozeznanie
|
Ja to chyba trochę paniki zasieję
![]() A jak brałam tabletki to po pierwsze - przestraszny celulit się u mnie pojawił, przerażający wprost. Co 3, 4 dni miałam okropne migreny, ogólnie osłabienie i czułam się bardzo źle, dziwnie, nienaturalnie. Dla lekarza to było tylko przystosowywanie się do leku (to były moje pierwsze tabletki anty), które miało przejść po kilku, kilkunastu tygodniach. Pocieszam się tylko tym, że teraz w ciąży pięknieję z dnia na dzień ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4574 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
#4575 |
Rozeznanie
|
Wszystko było brane co do godziny, nie było żadnych stresów, problemów żołądkowych, leków, zmiany klimatu i innych rzeczy, które mogły zaburzyć jakoś rytm biologiczny.
Oj domyślam się, że dla niektórych taka wpadka to byłaby tragedia. Dziewczyny biorą tabletki z takim przekonaniem, jakby im to macicę 'zamykało' a jednak to nie jest 100% skuteczności tylko te 99%... a niestety ktoś ten procent musi wyrobić. Niestety, żadna metoda nie da tej pewności i tyle. |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#4576 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Tak czy siak temat nie o tym, więc kończę zaśmiecać ;p
![]() |
#4577 |
Przyczajenie
|
Hej
![]() ![]() a wiec sytuacja wygląda tak: YAZ przyjmuję zawsze o 22:00. Dzisiaj wieczorem wezmę drugą tabletkę z nowego opakowania. Okreś dostałam tak jak zawsze, czyli w środę rano, po przyjęciu we wtorek o 22:00 trzeciej tabletki placebo. We wtorek rano minął tydzień od SKOŃCZENIA przyjmowania antybiotyku Augmentin (miałam anginę). Wiem że po antybiotyki trzeba jeszcze dodatkowy tydzień się zabepieczać. I tak było, tylko że ostatnie 2 dni z tych 7 brałam już tabletki placebo. Moje pytanie brzmi, czy YAZ działa już, że tak powiem w pełnej mocy, czy branie placebo w ciagu tych dodatkowych 7 dniu po odstawieniu antybiotyku jakoś mogło przedłużyć osłabienie YAZu? Pytam przezornie ![]() (wczoraj próbowałam założyć wątek z tym problemem ale się nie pojawił a to dla mnie ważne ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4578 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
Witam Brałam Yaz i nie narzekam, skończyłam karmić i przestałam brać i mam do sprzedania 2 zafoliowane opakowania. nr gg 8106896 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4579 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#4580 | |
BAN stały
|
kochane, mam pytanko, duzo znacie przypadkow (mam na mysli na zywo u kogos, nie wyczytane w necie) jakis ciezszych skutkow ubocznych po YAZ? natrafilam przypadkiem na http://www.insomnia.pl/Yasminelle%2F...a-t628047.html i jestem przerażona, a musze je łykać do momentu starań o ciążę (czyli jeszcze minimum z rok, 2 lata) ze wzg;edu na to cholerne pcos
![]() ---------- Dopisano o 14:23 ---------- Poprzedni post napisano o 14:22 ---------- slyszlam 2 wersje ze tylko jak sie bierze lub tydzien po tez :P. ja biore teraz duomox, jestem tak w polowie opakowania yaz, nie zabezpieczamy sie dodatkowo, tyle ze ja mam pcos, wiec u mnie w taki sposob zajsc w ciaze delikatnie mowiac graniczylo by z cudem Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4581 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
#4582 |
Zadomowienie
|
Ja nie słyszałam o jakiś poważnych przypadkach, ale moja ginekolog 2 tygodnie temu zmieniła mi tabletki z yaz'u na lesinelle - nawiązując do tego artykułu. Wspomniała właśnie o tych przypadkach śmiertelnych, ponieważ była niedawno na jakiejś konferencji wydanej przez firmę bayer (o ile dobrze zrozumiałam) i właśnie firma bayer wydala oświadczenie o większym ryzyku powikłań po tych tabletkach aniżeli po innych, ale nadal będą w sprzedaży.
Moja ginekolog uznała to za absurd, że firma nadal chce eksperymentować i sprawdzać ilu osobom może się coś stać. Stwierdziła, że nie chce narażać swoich pacjentek i że zaleca zmianę. Wspomniała też, że przez 20 lat swojej pracy w zawodzie nie słyszała o tylu poważnych skutkach ubocznych i woli nikogo nie narażać. A ja ze względu na to, że sama chciałam zmienić z powodu okropnych migren i zwiększonej wagi jestem zadowolona ![]() Mimo wszystko wydaje mi się, że jeśli ktoś ma problemy z krwią, pali papierosy itp. to robi to na własną rękę i pewnie niezależnie czy bierze yaz, yasmin, cilest... ma zwiększone ryzyko poważnych powikłań. Sama podchodzę do tego z dystansem, bo jednak ciężko stwierdzić jakie tak na prawdę konsekwencje mogą być, każdy organizm jest inny - no ale podzielę się z Wami tą informacją ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4583 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4584 |
Raczkowanie
|
Hej, dziewczyny, proszę o szybką odpowiedz
![]() Dziś wzięłam ostatnią tabletke placebo, od jutra zaczynam nowe opakowanie. Zazwyczaj przyjmuje tabletki rano ale chciałabym zmienić na wieczór, mogę to zrobić z dnia na dzien jednocześnie zachowując całkowitą ochronę?
#4585 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#4586 |
Zakorzenienie
|
dziewczyny, czy po nowym roku cena yazu może się zmienić? przeszłam dzisiaj najróżniejsze apteki. ceny wahają się około 50 zł. najdroższe opakowanie jakie napotkałam to 55,52zł! na szczęście natrafiłam na jedną aptekę, gdzie zapłaciłam 39,99. w pozostałych trzeba zapłacić co najmniej 47zł.
chyba zacznę myśleć poważnie nad innym środkiem anty. Po Yazie czuję się bardzo dobrze, nie mam żadnych skutków ubocznych, ale 600zł na rok za antykoncepcję, to moim zdaniem dużo...
#4587 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
A po tych artykułach z ostatniego czasu to już tymbardziej: http://www.biomedical.pl/aktualnosci...-fda-4260.html http://www.biomedical.pl/aktualnosci...lcem-3915.html Polecam przeczytać. A orientujecie się może co jest dobrym zamiennikiem Yazu? Wiem, że Naraya ma ten sam skład, ale czy w takim razie jest sens zmieniać tylko ze względu na cene, skoro ten drospirenon w nich też jest?
![]() |
#4588 |
Raczkowanie
|
Ale odwaliłam numer...obudziłam sie przed chwilą i stwierdzilam ze nie wzielam tabletki,patrze w telefonie ze jest dzisiaj sroda,patrze na tabletki i sroda jest w blistrze nie wzieta.no to wzielam...Wychodzi na to ze wzielam przedostatnią placebo 20 godzin wczesniej. Co robic? czy nei bedzie to mialo zadnego skutku..i tą ostatnią wziasc jutro normalnie? pomozcie bo sie zeschizowalam..
#4589 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
zacznij nowe opakowanie tak jak Ci normalnie wypada
![]() Edytowane przez Cornette Czas edycji: 2011-12-21 o 02:02 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4590 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Cxzyli tą ostatnią normalnie jutro wziasc? ![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:12.