|
Notka |
|
Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#4621 |
Raczkowanie
|
Dot.: Tabletki YAZ - zbiorczy, cz.2
Mam lekki problem, odnośnie wczoraj się czymś prawdopodobnie zatrułam i dostałam lekkiej biegunki, tabletki zawsze przyjmuje o godzinie 8. Wczoraj o godzinie 16:00 poczułam potrzebe kibelkową i tak może ją poczułam z 3 razy do końca dnia. Dodam, że minimalnie pobolewał mnie brzuch i stolec był raczej średnio rzadki.
Dzisiaj znowu wzięłam tabletke o 8 a o godz. 10:45 znowu poczułam potrzebe 'kibelkową' i zaczynam się martwić czy to mogło w jakiś sposób osłabić działanie tabletek? |
![]() ![]() |
![]() |
#4622 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4623 |
Przyczajenie
|
Witam.
Od września biorę tabletki antykoncepcyjne Yaz, w tym samym czasie znaleziono u mnie nadżerkę, która po 2 miesięcznej kuracji została zaleczona. Mój problem dotyczy miesiączki. Kilka dni przed tabletkami placebo, zauważyłam brązowy śluz i trochę krwi, myślałam, że to zapowiedz miesiączki, jednak przez cały czas śluz się utrzymywał. Zazwyczaj po 2 tabletkach placebo dostawałam normalny okres, jednak tym razem jest to w dalszym ciągu brązowy śluz, są tak jakby skurcze macicy i jest też krew, jednak jest jej bardzo mało. Czy przyczyną może być nadżerka? Czy to znaczy że coś się poprzesuwało w moim cyklu? Czy jeżeli zacznę brać tabletki z nowego opakowania to będą działały zabezpieczając przed ciążą? Czy tak po prostu się dzieje przy przyjmowaniu tabletek?. Dodam że przez 4 miesiące brania tabletek nie miałam żadnych dolegliwości ubocznych. Mam zamiar wybrać się do ginekologa jednak mogę zrobić to dopiero po nowym roku więc chciałabym wiedzieć czy mam się czym martwić, czy to jest coś zupełnie normalnego, co jednak warto skontrolować. Ciążę raczej wykluczam ponieważ tabletki brałam zawsze w odpowiednim czasie i nie brałam żadnych leków mogących osłabić ich działanie. Pozdrawiam i dziękuję za odpowiedź |
![]() ![]() |
![]() |
#4624 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jeśli ciebie trochę to uspokoi to ja kiedyś okres dostawałam na 2 placebo ale ostatnio coś mi się przesuwało i dostaję na 1,2, a nawet 3 różowej. Tak, jak najbardziej będziesz zabezpieczona
![]() ![]() |
![]() |
#4625 |
Raczkowanie
|
Cześć dziewczyny, mam pytanko, jestem na 4 opakowaniu Yazu. Niestety przyczepiło mi się jakieś wredne choróbsko i dostałam od lekarki sumamed...Niestety ponieważ mojej lekarki nie było, to poszłam do innej, a ona okazała się wredną babą, tak mnie wkurzyła, ze zapomniałam w tych nerwach zapytać o wpływ na skuteczność tabletek anty. Przeszukałam internet i oczywiście jedni piszą że sumamed obniża skuteczność, a inni że nie...już sama nie wiem. Może któraś z was ma taką wiedzę pozyskaną od gina ( ile czasu po zażyciu ostatniej pastylki sumamedu trzeba się ewentualnie dodatkowo zabezpieczać) bo niestety mój jest poza zasięgiem, a romantyczny sylwester we dwoje tuż tuż...
Z góry wielki dzięki ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4626 |
Raczkowanie
|
To antybiotyk,wiec radzilabym dodatkowo sie zabezpieczac przez tydzien od skonczenia jego przyjmowania i w trakcie.
tutaj potwierdzenie pytanie do lekarza http://www.we-dwoje.pl/sumamed;i;ant...kul,23653.html
#4627 |
Zadomowienie
|
Dziewczyny,
zaczęłam 2 opakowanie Yaz (wczesniej brałam Qlaire i czulam sie fatalnie). Z Yaz czuję się świetnie! Minęły mi huśtawki nastrojów, ból piersi i drętwienia łydek. Żyć nie umierać normalnie ![]() Jak na razie nie odczuwam żadnych skutków ubocznych. Nie jestem pewna co do cery - chyba troszkę bardziej problemowa się zrobiła, ale to sporadyczne wypryski więc nie wiem czy to wina Yaz czy zmian wody na jakie ostatnio się narażałam ![]() jupi ![]() aha! no i jakoś tak...apetyt na słodycze się zmniejszył. Schudłam ![]()
Homo sum, nihil humani a me alienum esse puto. Edytowane przez Aphrodisyack Czas edycji: 2011-12-29 o 14:24 Powód: dopisek :) |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#4628 |
Raczkowanie
|
cześć, jestem tu nowa. mam pytanie, bo nie bardzo wiem, co robić... wczoraj dostałam silnych wymiotów jakieś 5 godzin po wzięciu tabletki (pierwsza z trzeciego rzędu). co teraz? wziąć zapasową? w ulotce napisane jest tylko o wymiotach 3 do 4 godzin... dodam, że jest to moje pierwsze opakowanie tabletek... a może w ogóle odstawić te tabletki, czekać na normalny okres i wtedy zacząć drugie opakowanie? ratunku
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4629 |
Przyczajenie
|
po 5h tabletka napewno już się wchłonęła. ja na Twoim miejscu dalej łykałabym tabletki wg schematu
![]()
#4630 |
Konto usunięte
|
Dziewczyny !
Biore tabletki Yaz od 7 miechów i mam pytanie ![]() dzięki za odpowiedź ;* |
![]() ![]() |
![]() |
#4631 |
Przyczajenie
|
Poczytałam Wasze posty i mam pytanie- biorę drugie opakowanie Yaz, przez całe pierwsze opakowanie mialam obfite plamienia, okres sie w ogole nie pojawił, zaczęłam drugie opakowanie i 7 dnia drugiego opakowania kochałam sie bez zabezpieczenia. Na początku drugiego opakowania plamienia ustały, zostały mi 4 różowe tabletki ale ostatnio słabo się czuję i boli mnie głowa. Troche martwią mnie te objawy, niewiem co myśleć.. Co myslicie o tym??
Edytowane przez leverage Czas edycji: 2012-01-04 o 10:57 |
![]() ![]() |
![]() |
#4632 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Czytałaś ulotkę?
![]() ![]() |
![]() |
#4633 |
Zakorzenienie
|
Zima minie wiosna przejdzie lato w niepamięci legnie rok Serce mnie nie boli, ręce ciągle zdolne do poświęceń są Oczy trochę senne, wszystkie moje drogi wiodą w noc Piotr Rogucki - I'm Not Afraid Of Your Soul |
![]() ![]() |
![]() |
#4634 |
Raczkowanie
|
czy zmieniała się cena Yazu po nowych ustawach??
#4635 |
Przyczajenie
|
,
Edytowane przez Anetozwierz Czas edycji: 2012-04-24 o 19:22 |
![]() ![]() |
![]() |
#4636 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Poza tym jak pominęłaś tabletke to najrozsądniej byłoby się dodatkowo zabezpieczyć, np. prezerwatywą. Nic CI nie zostaje jak powędrowanie do apteki po test ciążowy. A i tak na przyszłość, moim zdaniem, lepsze jest zażywanie tabletek rano, jeśli się zapomni to w ciągu dnia jest duża możliwość o przypomnieniu sobie braku tabletki no i z czasem to wchodzi w krew. A i wydaje mi się, że i wymioty częściej występują porą popołudniową niż rano. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4637 |
Przyczajenie
|
.
Edytowane przez Anetozwierz Czas edycji: 2012-04-24 o 19:18 |
![]() ![]() |
![]() |
#4638 |
Raczkowanie
|
test najlepiej zrobić pierwszego dnia krwawienia z porannego moczu. a jak się już tak bardzo martwisz, to może zrób badanie krwi. Będziesz mieć spokój a nie ciągły stres przez najbliższy miesiąc
![]() z tego co wiem, nawet jeśli już jesteś w ciąży okres może wysąpić do 3 miesięcy jeszcze. |
![]() ![]() |
![]() |
#4639 |
Przyczajenie
|
.
Edytowane przez Anetozwierz Czas edycji: 2012-04-24 o 19:18 |
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#4640 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Pewnie schizujesz, stres i obawy przed ciążą robią swoje, niestety. Miejmy nadzieje, że będzie jedna kreseczka ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4641 |
Przyczajenie
|
.
Edytowane przez Anetozwierz Czas edycji: 2012-04-24 o 19:19 |
![]() ![]() |
![]() |
#4642 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4643 |
Przyczajenie
|
.
Edytowane przez Anetozwierz Czas edycji: 2012-04-24 o 19:31 |
![]() ![]() |
![]() |
#4644 |
Raczkowanie
|
Nie ma za co, wiem co to za stres
![]() Zazwyczaj dużo przesadzony. Pozdrawiam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4645 |
Raczkowanie
|
to moje pierwsze tabletki, ktore zostaly mi wczoraj przepisane.ale zapomnialam zapytac lekarza więc pozwolę sobie zapytac Was: po jakim czasie one zaczynaja byc skuteczne? w sensie kiedy można zrezygnować z np. prezerwatyw ponieważ one chronią już mnie calkowicie?
poza tym czy wpasnie przy nudnosciach bądź biegunkach bierzecie kolejną tabletkę? mi lekarz nic takiego nie mowil wiec w sumie nie wiem. |
![]() ![]() |
![]() |
#4646 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Zima minie wiosna przejdzie lato w niepamięci legnie rok Serce mnie nie boli, ręce ciągle zdolne do poświęceń są Oczy trochę senne, wszystkie moje drogi wiodą w noc Piotr Rogucki - I'm Not Afraid Of Your Soul |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4647 |
Raczkowanie
|
Mam jeszcze jedno pytanie. Czy któraś z Was przy stosowaniu pierwszego opakowania miała cały czas bolesne piersi?? Zazwyczaj mijało mi to w 1-2 dzień okresu, a teraz jem 3 rząd tabletek i nadal mnie bolą..... Zwariować można.. Doszły mi jeszcze teraz mdłości.. o co chodzi???? W ciąży raczej nie jestem, bo brałam wszystkie tabletki o tej samej porze wg zaleceń...
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#4648 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Lecz z doświadczenia wiem, że jeżeli tabletki są dobrane według badań to skutki uboczne praktycznie nie występują. Możliwe jest, że Twoje dolegliwości miną ale jeśli będziesz się czuć jeszcze gorzej to pomyśl o zmianie tabletek, bo widocznie masz źle dobrane a nie ma sensu się męczyć niepotrzebnie ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4649 |
Zadomowienie
|
Cześć dziewczyny. Dostałam ostatnio od dermatologa receptę na YAZ oraz ze względu na moje problemy z trądzikiem. Obecnie mam pierwszy dzień krwawienia (po dość długiej przerwie, możliwe że spowodowanej przez branie antybiotyku tetralysalu) i zastanawiam się czy zaczynać swoją historię z hormonami, która podejrzewam krótka by nie była
![]() Stąd kieruje pytanie do was, czy zaczęłybyście na moim miejscu branie tabletek, czy może próbowały dalej leczenie maściami dermatologicznymi ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4650 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 02:33.