Tabletki YAZ - zbiorczy, cz.2 - Strona 157 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Ginekologia

Notka

Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-01-12, 18:45   #4681
Frutti
Zakorzenienie

Dot.: Tabletki YAZ - zbiorczy, cz.2

Cytat:
Napisane przez trs23 Pokaż wiadomość
Hej, mam pytanie dotyczące tego całego "krwawienia z odstawienia". Biorę dopiero pierwsze opakowanie, dzisiaj wzięłam trzecią białą tabletkę. Przez całe opakowanie miałam (ha, mam...) plamienia. przy 23 zaczeły być silniejsze i ciemniejsze, natomiast wczoraj do tych plamień doszła krew. czy to jest właśnie to całe krwawienie z odstawienia???? Bo to nie wygląda jak okres, tylko jak ciemnobrązowy śluz z odrobiną krwi:/ jak się podcieram, to już jest bardziej normalna krew ze śluzem... Nie wiem, czy rozumiecie, o co mi chodzi. do tego boli mnie brzuch jak podczas okresu..Tabletki brałam regularnie, wiec w ciąży raczej nie jestem:/ Podpowiedzcie coś, proszę....
Tak to normalne przy pierwszych 3 opakowaniach
Stary 2012-01-12, 19:03   #4682
trs23
Raczkowanie

czyli to jest to "krwawienie z odstawienia"? to moje pierwsze tabletki, więc nie wiem za bardzo, czego się spodziewać... czy powinnam się martwić, ze tej krwi jest naprawdę mało?? i czy to zawsze tak jest, że praktycznie to nie przypomina okresu?
trs23 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-12, 19:12   #4683
SweetDreamer
BAN stały

u mnie jest dokladnie tak samo jak u Ciebie .

Cytat:
czyli to jest to "krwawienie z odstawienia"? to moje pierwsze tabletki, więc nie wiem za bardzo, czego się spodziewać... czy powinnam się martwić, ze tej krwi jest naprawdę mało?? i czy to zawsze tak jest, że praktycznie to nie przypomina okresu?
SweetDreamer jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-12, 19:35   #4684
trs23
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez SweetDreamer Pokaż wiadomość
u mnie jest dokladnie tak samo jak u Ciebie .
uff, to troszkę mnie uspokoiłaś. ale nadal mnie martwi, że zamiast normalnej samej krwi mam brązowy śluz.. przepraszam za szczegóły, ale akurat mój gin ma urlop, więc nie mam się kogo spytać
Stary 2012-01-15, 09:49   #4685
emilienne
Raczkowanie

Hej dziewczyny, biorę Yaz od dwóch lat i nigdy nie miałam z nim problemów. Jednak wczoraj dostałam okres (plamienie śródcykliczne) w połowie brania opakowania! Martwię się bardzo, czy któraś z Was miała taki przypadek? Wydaje mi się, że powinnam iść jak najszybciej do ginekologa, mam nadzieję że to nic poważnego :/
emilienne jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-16, 10:09   #4686
reactiooon
Rozeznanie

Ja przy innych tabletkach miałam takie problem, poszłam w końcu do lekarza, bo byłam pewna, że tabletki są już dla mnie "niewystarczające", lekarz zrobił mi badania i niestety okazało się, że mam nadżerkę... Więc lepiej idź, lekarz zawsze sprawdzi dokładnie skąd to plamienie, a takie gdybanie nic nie da Pozdrawiam
reactiooon jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-16, 11:20   #4687
Macarena88
Raczkowanie

Czy takie badania trzeba robić przy braniu tabletek:
badania krwi na: enzymy wątrobowe ASPAT i ALAT, morfologię z rozmazem, koagulogram (czasy krzepnięcia krwi) - fibrynogen, bilirubinę ?
Coś jest niepotrzebne? Czegoś zabrakło?

Czy takie badania można zrobić gdzieś samemu czy trzeba mieć koniecznie skierowanie?
Macarena88 jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2012-01-16, 11:55   #4688
SweetDreamer
BAN stały

mozna samemu ale wtedy płacisz.
SweetDreamer jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-16, 15:44   #4689
trs23
Raczkowanie

hej, a czy któraś z Was przy pierwszych opakowaniach miała bardzo skąpe to krwawienie z odstawienia? moje było skąpe a do tego ta "krew" była bardziej brunatna niż czerwona....bo już siebie nakręcam, że to wcale nie musiało być to, tylko... sama nie wiem...
Stary 2012-01-16, 15:50   #4690
Frutti
Zakorzenienie

Cytat:
hej, a czy któraś z Was przy pierwszych opakowaniach miała bardzo skąpe to krwawienie z odstawienia? moje było skąpe a do tego ta "krew" była bardziej brunatna niż czerwona....bo już siebie nakręcam, że to wcale nie musiało być to, tylko... sama nie wiem...
To normalne
Stary 2012-01-16, 15:53   #4691
trs23
Raczkowanie

ale normalne przy pierwszych opakowaniach, czy zawsze tak jest?

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2012-01-16, 15:55   #4692
Frutti
Zakorzenienie

Cytat:
ale normalne przy pierwszych opakowaniach, czy zawsze tak jest?
Przy pierwszych opakowaniach najnormalniejsze później miesiączki tak czy inaczej są skąpsze, niż przy nie braniu hormonów (mówię to jak było u mnie, nie u każdego tak jest). W ulotce wszystko pisze ;>
Stary 2012-01-16, 16:44   #4693
trs23
Raczkowanie

okej, dzięki bardzo za odpowiedź, bo zaczełam się dzisiaj nakręcać sama ze sobą, że jestem w ciąży
Stary 2012-01-16, 16:48   #4694
Frutti
Zakorzenienie

Cytat:
okej, dzięki bardzo za odpowiedź, bo zaczełam się dzisiaj nakręcać sama ze sobą, że jestem w ciąży
To jednak nie to
Stary 2012-01-18, 09:23   #4695
kokieta
Raczkowanie

Dziewczynki uspokójcie mnie... w grudniu przy 10 opakowaniu Yazu dostałam plamienie gdzieś w połowie opakowania i plamienie trwało aż do okresu. Oczywiście wpadłam w panikę i poleciałam prywatnie do ginekologa - okazało się, że wszystko jest w porządku, ale jeśli przy kolejnym opakowaniu wystąpi plamienie, to mam przyjść i przepisze mi mocniejsze tabletki.

No i oczywiście plamienie się pojawiło, na wizytę prywatną już mnie nie stać, a dostać się państwowo w miarę szybko w tym mieście graniczy z cudem... do ginekologa, u którego byłam w grudniu najbliższy termin państwowo ma na kwiecień
W związku z tym, myślałam, żeby przerwać stosowanie Yazu na te 2-3 miesiące - będziemy używać prezerwatywy, a w kwietniu pójdę do niej po nowe tabletki. Co o tym myślicie?
Słyszałam, że mimo plamień ochrona antykoncepcyjna jest zachowana, ale skąd ta pewność?
Niestety przy prezerwatywach ciągle mam schizę, że pęknie albo się zsunie... uspokoi mnie ktoś?
Dodam, że jestem na diecie i biorę błonnik 3xdziennie, co prawda trzymam odstęp między błonnikiem a tabletkami, ale o ileż wygodniej byłoby nie móc się o to martwić... i na czas diety zrezygnować..
Czy taka 3 miesięczna przerwa w braniu anty może zaszkodzić?
kokieta jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-18, 10:13   #4696
Frutti
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kokieta Pokaż wiadomość
Dziewczynki uspokójcie mnie... w grudniu przy 10 opakowaniu Yazu dostałam plamienie gdzieś w połowie opakowania i plamienie trwało aż do okresu. Oczywiście wpadłam w panikę i poleciałam prywatnie do ginekologa - okazało się, że wszystko jest w porządku, ale jeśli przy kolejnym opakowaniu wystąpi plamienie, to mam przyjść i przepisze mi mocniejsze tabletki.

No i oczywiście plamienie się pojawiło, na wizytę prywatną już mnie nie stać, a dostać się państwowo w miarę szybko w tym mieście graniczy z cudem... do ginekologa, u którego byłam w grudniu najbliższy termin państwowo ma na kwiecień
W związku z tym, myślałam, żeby przerwać stosowanie Yazu na te 2-3 miesiące - będziemy używać prezerwatywy, a w kwietniu pójdę do niej po nowe tabletki. Co o tym myślicie?
Słyszałam, że mimo plamień ochrona antykoncepcyjna jest zachowana, ale skąd ta pewność?
Niestety przy prezerwatywach ciągle mam schizę, że pęknie albo się zsunie... uspokoi mnie ktoś?
Dodam, że jestem na diecie i biorę błonnik 3xdziennie, co prawda trzymam odstęp między błonnikiem a tabletkami, ale o ileż wygodniej byłoby nie móc się o to martwić... i na czas diety zrezygnować..
Czy taka 3 miesięczna przerwa w braniu anty może zaszkodzić?
Straszną głupotę byś zrobiła, gdybyś na 2-3 miesiące "rzuciła" tabletki. Organizm wtedy świruje, cykl świruje, wszystko się przestawia, baaardzo niezdrowe! Yaz faktycznie jest dla ciebie za słaby i nie trzyma Ci cyklu, antykoncepcja jest zachowana i tak po prostu jest, na 100%. Skoro na nfz nie ma wizyt u żadnego lekarza, ja bym pożyczyła od kogoś i poszłabym po nowe... To chyba niewielki problem, a zdrowie i komfort są najważniejsze
Stary 2012-01-18, 11:44   #4697
kokieta
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Frutti Pokaż wiadomość
Straszną głupotę byś zrobiła, gdybyś na 2-3 miesiące "rzuciła" tabletki. Organizm wtedy świruje, cykl świruje, wszystko się przestawia, baaardzo niezdrowe! Yaz faktycznie jest dla ciebie za słaby i nie trzyma Ci cyklu, antykoncepcja jest zachowana i tak po prostu jest, na 100%. Skoro na nfz nie ma wizyt u żadnego lekarza, ja bym pożyczyła od kogoś i poszłabym po nowe... To chyba niewielki problem, a zdrowie i komfort są najważniejsze
No właśnie tego się obawiałam, a całkowite odejście od anty nie wchodzi w grę. Chociaż kiedyś po odstawieniu Yaz na pół roku nie miałam absolutnie żadnych problemów. W ogóle jak dla mnie Yaz jest rewelacyjny, żadnych wahań wagi, humorów, spadku libido... po prostu nic!
Na szczęście znajoma odstąpiła mi swoją wizytę u ginekologa Także we wtorek pójdę po receptę na inne tabletki
Teraz pozostaje mi martwić się, czy nowe tabletki będą równie dobre jak Yaz
Dziękuję, że mnie uspokoiłaś

A tak z ciekawości, co może być przyczyną niezachowywania cyklu? Po prostu przyzwyczajenie organizmu?
kokieta jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-18, 19:04   #4698
pinupgirl20
Przyczajenie

Kobietki pomóżcie.
Sprawa wygląda tak, że miałam kilkumiesięczną przerwę od yazu, w zeszłym miesiącu zaczęłam brać znowu, dostałam okresu(najpierw plamienia) późnym wieczorem 6go grudnia, pierwszą tabletkę wzięłam następnego dnia ok 20. Kochałam się za ok 3 dni(miałam jeszcze okres), następny okres miałam normalnie, ale ciągle czuje jakiś ucisk w podbrzuszu, mam straszne wzdęcia, przytyłam. Zrobiłam test-1 kreska. Czy myślicie że możliwa jest ciąża? czy może te objawy to stres...
pinupgirl20 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-18, 19:10   #4699
Frutti
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez pinupgirl20 Pokaż wiadomość
Kobietki pomóżcie.
Sprawa wygląda tak, że miałam kilkumiesięczną przerwę od yazu, w zeszłym miesiącu zaczęłam brać znowu, dostałam okresu(najpierw plamienia) późnym wieczorem 6go grudnia, pierwszą tabletkę wzięłam następnego dnia ok 20. Kochałam się za ok 3 dni(miałam jeszcze okres), następny okres miałam normalnie, ale ciągle czuje jakiś ucisk w podbrzuszu, mam straszne wzdęcia, przytyłam. Zrobiłam test-1 kreska. Czy myślicie że możliwa jest ciąża? czy może te objawy to stres...
okres i negatywny test a ty nie wykluczasz ciazy?

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2012-01-18, 19:17   #4700
pinupgirl20
Przyczajenie

Wiem... ale to wszystko przez to uczucie w podbrzuszu i chyba sama się nakręcam.
pinupgirl20 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-18, 22:29   #4701
oasiss
Raczkowanie

ja jestem na piątym opakowaniu Yaz, nie miałam żadnych skutków ubocznych, okres zawsze przy trzeciej tabletce, wszystko tak jak powinno być. Ale...czwarte opakowanie skończyłam różowymi tabletkami, pominęłam białe i przeszłam do piątego. Jestem teraz na 20 tabletce a tak mniej więcej na 17, 18 zaczęły mi się plamienia dość obfite i nie wiem czy to normalne...czy dlatego że pominełam w poprzednim opakowaniu te białe tabletki i organizm chciałby się jak najszybciej pozbyć tego śluzu, który się skumulował ? :P
Stary 2012-01-19, 06:49   #4702
Diablica z Tasmanii
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez oasiss Pokaż wiadomość
ja jestem na piątym opakowaniu Yaz, nie miałam żadnych skutków ubocznych, okres zawsze przy trzeciej tabletce, wszystko tak jak powinno być. Ale...czwarte opakowanie skończyłam różowymi tabletkami, pominęłam białe i przeszłam do piątego. Jestem teraz na 20 tabletce a tak mniej więcej na 17, 18 zaczęły mi się plamienia dość obfite i nie wiem czy to normalne...czy dlatego że pominełam w poprzednim opakowaniu te białe tabletki i organizm chciałby się jak najszybciej pozbyć tego śluzu, który się skumulował ? :P
W ulotce jest napisane, że w przypadku łączenia opakowań mogą pojawić się w trakcie 2 opakowania plamienia, więc w twoim przypadku nie jest nic nienormalnego

Mark Twain
Diablica z Tasmanii jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-19, 15:58   #4703
Cornette
Raczkowanie

czy wasze krwawienie między opakowaniami podczas brania tabletek też stał się taki ubogi?
u mnie trwa niby 3 dni ale naprawde jest bardzo, bardzo skąpy. Przed braniem tabletekmój okres zawsze był bardzo obfity w pierwszym dniu a teraz to nie jest nawet 1/5 tego co było kiedyś.
Mam się czym martwić czy to normalne?

Cornette jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-19, 16:30   #4704
Frutti
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Cornette Pokaż wiadomość
czy wasze krwawienie między opakowaniami podczas brania tabletek też stał się taki ubogi?
u mnie trwa niby 3 dni ale naprawde jest bardzo, bardzo skąpy. Przed braniem tabletekmój okres zawsze był bardzo obfity w pierwszym dniu a teraz to nie jest nawet 1/5 tego co było kiedyś.
Mam się czym martwić czy to normalne?
Normalne.
Stary 2012-01-21, 09:16   #4705
chocolatemousse
Raczkowanie

Dziewczyny mam nadzieje ze i tym razem pomożecie. Nie wzielam ostatniej białej tabletki ale to pewnie nie ma zadnego znaczenia.No ale nie wzielam tez i pierwszej z nowego opakowania. Jak to teraz rozegrac? Powinnam ja wziasc wczoraj o 21.

'numer jeden mistrz świata tylko dla mnie teraz zatańcz'
chocolatemousse jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-21, 10:26   #4706
Diablica z Tasmanii
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez chocolatemousse Pokaż wiadomość
Dziewczyny mam nadzieje ze i tym razem pomożecie. Nie wzielam ostatniej białej tabletki ale to pewnie nie ma zadnego znaczenia.No ale nie wzielam tez i pierwszej z nowego opakowania. Jak to teraz rozegrac? Powinnam ja wziasc wczoraj o 21.
Weź jak najszybciej to raz.
Dwa - wydłużyłaś przerwę, musisz zabezpieczać się przez 7 dni

Mark Twain
Diablica z Tasmanii jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-21, 11:31   #4707
chocolatemousse
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Diablica z Tasmanii Pokaż wiadomość
Weź jak najszybciej to raz.
Dwa - wydłużyłaś przerwę, musisz zabezpieczać się przez 7 dni
Dziękuje Ci bardzo za pomoc

'numer jeden mistrz świata tylko dla mnie teraz zatańcz'
chocolatemousse jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-21, 12:44   #4708
trs23
Raczkowanie

Hej, a ja zastanawiam się, jak wyglądać powinien śluz po yazie..? czy Wy też macie go jakoś bardzo dużo, czy tylko ja obserwuje u siebie jakąś nadprodukcję...???:/
Stary 2012-01-21, 13:07   #4709
Frutti
Zakorzenienie

Cytat:
Hej, a ja zastanawiam się, jak wyglądać powinien śluz po yazie..? czy Wy też macie go jakoś bardzo dużo, czy tylko ja obserwuje u siebie jakąś nadprodukcję...???:/
kwestia indywidualna.
Stary 2012-01-22, 22:20   #4710
iheartfrankmusik
Przyczajenie

Hej szukałam podobnego pytania, ale nigdzie nie mogłam znaleźć, więc zadaję:
dziś powinnam wziąć 3 tabletkę placebo, jednak chciałabym przyśpieszyć okres. czy mogę zamiast niej zacząć tabletki z następnego blistra? ochrona przed ciążą nie będzie wtedy zmniejszona?
z góry dziękuję za odpowiedź
iheartfrankmusik jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Ginekologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości