Tabletki YAZ - zbiorczy, cz.2 - Strona 162 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Ginekologia

Notka

Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-02-29, 09:32   #4831
dorrotka86
Raczkowanie

Dot.: Tabletki YAZ - zbiorczy, cz.2

cześć Dziewczyny!
biorę Yaz od prawie 2 lat i zastanawiam się nad zmianą tabletek, między innymi dlatego, że cena mnie przeraża. normalnie w okolicach Szczecina płaciłam 42 zł, ale chyba w listopadzie zapłaciłam już prawie 54 zł! czytam Wasze wypowiedzi i zastanawiam się, skąd wynika tak wielkie zróżnicowanie cen nie tylko jeśli chodzi o cały kraj, ale i jedno miasto, a w nim kilka aptek. na szczęście trafiłam na post którejś z Was i informacje, gdzie w Szczecinie można dostać tabletki po jeszcze w miarę normalnej cenie. o ile nie zmienię tabletek, następnym razem wykorzystam tańszą aptekę teraz muszę wykupić jeszcze 2 opakowania, ale moja apteka zaznaczyła, że odpis recepty zrobiony u nich mogę zrealizować również tylko u nich, a płacę tam ponad 50 zł :/

mam takie pytanie do Was. może gdzieś to się już pojawiło, to przepraszam, ale nie jestem w stanie przeczytać wszystkich postów w tym wątku, tak tego dużo czy miałyście robione badania, zanim lekarz przepisał Wam Yaz? ja żadnych badań nie miałam, nie było nawet pytań o wagę, ani nic, tylko od razu zaproponował mi Yaz. potem zmieniłam ginekologa, ale Yaz został. zastanawiam się, czy to lekarz zrobił błąd, czy przy tej nowoczesności leku, pasuje niemal do każdej z nas?
dorrotka86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-29, 14:24   #4832
kate3388
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez dorrotka86 Pokaż wiadomość

mam takie pytanie do Was. może gdzieś to się już pojawiło, to przepraszam, ale nie jestem w stanie przeczytać wszystkich postów w tym wątku, tak tego dużo czy miałyście robione badania, zanim lekarz przepisał Wam Yaz? ja żadnych badań nie miałam, nie było nawet pytań o wagę, ani nic, tylko od razu zaproponował mi Yaz. potem zmieniłam ginekologa, ale Yaz został. zastanawiam się, czy to lekarz zrobił błąd, czy przy tej nowoczesności leku, pasuje niemal do każdej z nas?
Po 1 i najważniejsze, cytologia, bez tego nie można nawet zacząc zastanawiac się nad przepisaniem tabletek.

Po 2: morfologia calkowita (+OB, + cukier)

po3 : hormony, szczegolnie tarczycy

po4 wlasnie pytanie o wage,czy mamy sklonnosci do tycia itd.

Ja mialam dodatkowo USG piersi io USG narzadow rodnych (transwaginalne)

W zyciu nie zdecydowalabym sie na branie tabletek bez badan! Leki dobierane sa indywidualnie i nie mozna sobie strzelac w producenta,albo ze lekarz dostal w kieszen to ma przepisywac tylko te.

Ciesze sie bo ja po 39 dalej kupuje,przed reforma byly po tyle i po reformie nic sie nie zmienilo.
Warszawa, apteka w leclercu na Bielanach

Edytowane przez kate3388
Czas edycji: 2012-02-29 o 14:26
kate3388 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-29, 15:48   #4833
bozyciesamosieuklada
Raczkowanie

Witajcie! Dołaczam się do Was. wkrótce zacznę brać Yaz.
Mimo, że mam 22 lata mam już doświadczenie z Diane35, Yasminelle i Syndi35. Brałam je głównie z powodów zdrowotnych. Żałuję brania Diane35, bo przepisała mi je dermatolog, bez niezbędnych badań, a miałam 18 lat.. nie wiedziałam, nie pomyślałam... z Yasminelle było podobnie, ginekolog przepisał mi....y..... bo tak? sama nie rozumiem, czemu mi przepisał :/

Z syndi sprawa miała się inaczej, zaczęłam się leczyć hormonalnie, ze względu na wysoki poziom androstendionu. norma to 2,8 - miałam 8,6.
Po pół roku, po licznych wahaniach nastrojów, wielu dniach ze spuchniętymi nogami lekarz przepisał mi Yaz :P

Więcc.. mam nadzieje, że ta jego nowoczesnośc to nie przelewki, że u mnie nie będzie inaczej :P

A wiecie gdzie najtaniej je kupić w Poznaniu?
bozyciesamosieuklada jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-29, 15:51   #4834
Frutti
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez bozyciesamosieuklada Pokaż wiadomość
Witajcie! Dołaczam się do Was. wkrótce zacznę brać Yaz.
Mimo, że mam 22 lata mam już doświadczenie z Diane35, Yasminelle i Syndi35. Brałam je głównie z powodów zdrowotnych. Żałuję brania Diane35, bo przepisała mi je dermatolog, bez niezbędnych badań, a miałam 18 lat.. nie wiedziałam, nie pomyślałam... z Yasminelle było podobnie, ginekolog przepisał mi....y..... bo tak? sama nie rozumiem, czemu mi przepisał :/

Z syndi sprawa miała się inaczej, zaczęłam się leczyć hormonalnie, ze względu na wysoki poziom androstendionu. norma to 2,8 - miałam 8,6.
Po pół roku, po licznych wahaniach nastrojów, wielu dniach ze spuchniętymi nogami lekarz przepisał mi Yaz :P

Więcc.. mam nadzieje, że ta jego nowoczesnośc to nie przelewki, że u mnie nie będzie inaczej :P

A wiecie gdzie najtaniej je kupić w Poznaniu?
Diane i Syndi to jedno i to samo A tak poza tym to witam ej no, skąd bierzecie tych lekarzy, którzy dają wam wszystko co najdroższe? Za Daylette można zapłacić 20 zł mniej niż za Yaz, a jest to jego odpowiednik.
Stary 2012-02-29, 20:10   #4835
dorrotka86
Raczkowanie

kate3388 dziękuję Ci bardzo za szczegółowe podanie wykonywanych badań. nie miałam robionych ani zleconych przez tego lekarza żadnych z nich :/ zrobił mi tylko cytologię, ale też zrobił jakąś głupotę - polecił płynną jak to nazwał, za którą płaciłam, bo na NFZ niby była zwykła, a płynna jest dokładniejsza, jak mi powiedział, więc oczywiście zgodziłam się na tę płatną (zwłaszcza, że to była moja pierwsza cytologia, więc też niezbyt wiedziałam co i jak). i teraz... powiedział, że następną cytologię mam zrobić dopiero za 5 lat, bo wyniki wyszły w porządku! wtedy jeszcze nie wiedziałam, że powinno się to robić najlepiej co roku, dopiero przyjaciółka mnie uświadomiła (zaufałam lekarzowi, no bo w końcu kto jak nie on powinien najlepiej wiedzieć?). dobrze, że od niego uciekłam... nie wiem tylko, czemu jest uważany za jednego z najlepszych ginekologów u mnie, skoro robi takie babole... (byłam też bardzo zdziwiona, kiedy się dowiedziałam, że moja obecna lekarka przy każdej wizycie bada piersi - tamten lekarz nie zrobił tego ani razu...) ehhh widać, że nawet wybierając lekarza trzeba być naprawdę ostrożnym... a z tymi tabletkami będę musiała coś zrobić i przede wszystkim pogadać o tym z panią doktor.
dziękuję za pomoc
dorrotka86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-03-01, 08:12   #4836
Lea_ny
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kate3388 Pokaż wiadomość
Po 1 i najważniejsze, cytologia, bez tego nie można nawet zacząc zastanawiac się nad przepisaniem tabletek.

Po 2: morfologia calkowita (+OB, + cukier)

po3 : hormony, szczegolnie tarczycy

po4 wlasnie pytanie o wage,czy mamy sklonnosci do tycia itd.

Ja mialam dodatkowo USG piersi io USG narzadow rodnych (transwaginalne)

W zyciu nie zdecydowalabym sie na branie tabletek bez badan! Leki dobierane sa indywidualnie i nie mozna sobie strzelac w producenta,albo ze lekarz dostal w kieszen to ma przepisywac tylko te.

Ciesze sie bo ja po 39 dalej kupuje,przed reforma byly po tyle i po reformie nic sie nie zmienilo.
Warszawa, apteka w leclercu na Bielanach
Do badań, które wymieniłaś, koniecznie trzeba dorzucić jeszcze testy na krzepliwość krwi - bo jak się okaże, że coś w tej kwestii jest nie tak, to można mieć bardzo poważne problemy po tabletkach

I dzięki za info o Leclercu Kupowałam tam w zeszłym roku i zastanawiałam się czy dalej mają taką cenę czy podrożało (a na dniach będę kupować kolejne opakowania).
Stary 2012-03-01, 20:35   #4837
trs23
Raczkowanie

A ja mam następujący problem.. przez cały czas brania Yazu mam nadprodukcję takiego żółtawego śluzu ale dzisiaj rano zaczęły mi się jakieś dziwne żółto - pomarańczowe plamienia i pobolewa mnie brzuch... trochę mnie to zmartwiło dodam, że dzisiaj wzięłam 20 różową tabletkę (moje 3 opakowanie).. Może to oznaka nadchodzącego krwawienia z odstawienia, szczególnie, że wczoraj zaczęły mnie jeszcze "przed okresowo" boleć piersi.. co myślicie? olać to, czy czym prędzej lecieć do gina?
trs23 jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2012-03-01, 20:47   #4838
Frutti
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez trs23 Pokaż wiadomość
A ja mam następujący problem.. przez cały czas brania Yazu mam nadprodukcję takiego żółtawego śluzu ale dzisiaj rano zaczęły mi się jakieś dziwne żółto - pomarańczowe plamienia i pobolewa mnie brzuch... trochę mnie to zmartwiło dodam, że dzisiaj wzięłam 20 różową tabletkę (moje 3 opakowanie).. Może to oznaka nadchodzącego krwawienia z odstawienia, szczególnie, że wczoraj zaczęły mnie jeszcze "przed okresowo" boleć piersi.. co myślicie? olać to, czy czym prędzej lecieć do gina?
To mogą być zwykłe plamienia z odrobiną krwi, bądź oznaki jakiejś choroby. Jeśli przy kolejnym opakowaniu takie coś będzie miało miejsce to wybierz się do lekarza, niech on to oceni
Stary 2012-03-03, 12:47   #4839
Tosa
Rozeznanie

Dziewczyny mam problem
Zażywam tabletki zawsze o 1 w nocy.
Dziś byłam pewna, że jest niedziela, zestresowałam się i szybko połknęłam tabletkę na sobotę (czyli dzisiejszy dzień, miałabym ją zażyć o 1 w nocy). Nie wiem co mam zrobić? Jest 13:45 zażyłam tabletkę 11 godzin wcześniej niż powinnam.
Tabletka jest pierwszą z trzeciego rzędu. Ochrona będzie zmniejszona? Jak dalej mam zażywać tabletki?
Stary 2012-03-05, 17:24   #4840
SweetDreamer
BAN stały

kochane znacie kogos, kto zaszedł w ciaze na yaz?

w grudniu brałam duomox 2 tygodnie, cale te 2 tyg robilismy "to" nie zabezpieczajac sie dodatkowo, bo mam pcos i stwierdzilismy ze yaz i pcos uniemozliwia ciaze nawet na antybiotykach. Mialam od tego momentu 2x "okres" ale byl megaaa slaby (zawsze mialam slaby na yaz, ale te 2 to juz w ogole, 1 dzien praktycznie i sladowe ilosci krwi). Od pewnego czasu czuje sie dziwnie, niedobrze mi i mocno slabo.. nie robilam testu - 13 ide do gina, a wiec juz za chwile. Myslicie ze mozliwa jest ciaza? bralam ten duomox w konskich dawkach, ale watpie zeby w 100% mogl oslabic yaz.. na dodatek mam pcos przeciez.

---------- Dopisano o 18:24 ---------- Poprzedni post napisano o 18:22 ----------

oj. ja raz tak zrobilam tez bralam dalej jak bralam, nic sie nie stalo..pozdrawiam aha i jak 3 rzad to mysle ze ochrona bedzie ok, gorzej jak to by byl 1;p

Cytat:
Napisane przez Tosa Pokaż wiadomość
Dziewczyny mam problem
Zażywam tabletki zawsze o 1 w nocy.
Dziś byłam pewna, że jest niedziela, zestresowałam się i szybko połknęłam tabletkę na sobotę (czyli dzisiejszy dzień, miałabym ją zażyć o 1 w nocy). Nie wiem co mam zrobić? Jest 13:45 zażyłam tabletkę 11 godzin wcześniej niż powinnam.
Tabletka jest pierwszą z trzeciego rzędu. Ochrona będzie zmniejszona? Jak dalej mam zażywać tabletki?
SweetDreamer jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-03-05, 17:26   #4841
Frutti
Zakorzenienie

X stron wcześniej ktoś jakaś dziewczyna pisała, że zaszła
Mogłaś zajść jak najbardziej, nie lepiej zrobić wcześniej test i się upewnić?
Stary 2012-03-05, 20:11   #4842
SweetDreamer
BAN stały

ale ze zaszła bo zaszła nie wiadomo czemu, czy pomineła tabletke, czy wlasnie przez antybiotyk? no chyba zrobie bo do 13 nie wytrzymam. niby od tego antybiotyku mialam 2 mini krawienia z odstawienia, ale ostatnio wciaz robi mi sie slabo, od miesiaca mnie dziwnie rwie w dole brzucha.. ale niby nien przytylam a piersi sa jakie byly.. sama nie wiem
Stary 2012-03-06, 02:10   #4843
szafirowa
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez SweetDreamer Pokaż wiadomość
ale ze zaszła bo zaszła nie wiadomo czemu, czy pomineła tabletke, czy wlasnie przez antybiotyk? no chyba zrobie bo do 13 nie wytrzymam. niby od tego antybiotyku mialam 2 mini krawienia z odstawienia, ale ostatnio wciaz robi mi sie slabo, od miesiaca mnie dziwnie rwie w dole brzucha.. ale niby nien przytylam a piersi sa jakie byly.. sama nie wiem
po prostu zrob test w razie ewentualnej ciazy tabsy nie są wskazane.
czas testu : 3 minuty... lepsze od czekania całymi dniami
a takie " założenia" to hmm...część kobiet dowiaduje się o pco po urodzeniu dziecka, bo nie mają problemów z zajściem 2 tyg końskich dawek antybiotyku i brak dodatkowych zabezpieczen... ryzykownie .
Stary 2012-03-06, 08:42   #4844
piniata
Rozeznanie

a gdzie w szczecinie tanio dostane yaz??
piniata jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-03-06, 13:40   #4845
Frutti
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez piniata Pokaż wiadomość
a gdzie w szczecinie tanio dostane yaz??
Pochodź, popytaj, podzwoń, to chyba nie problem

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2012-03-06, 14:03   #4846
SweetDreamer
BAN stały

negatyw.
jak widac antybiotyki az tak nie oslabiaja yazu, albo mialam farta.

Cytat:
Napisane przez szafirowa Pokaż wiadomość
po prostu zrob test w razie ewentualnej ciazy tabsy nie są wskazane.
czas testu : 3 minuty... lepsze od czekania całymi dniami
a takie " założenia" to hmm...część kobiet dowiaduje się o pco po urodzeniu dziecka, bo nie mają problemów z zajściem 2 tyg końskich dawek antybiotyku i brak dodatkowych zabezpieczen... ryzykownie .
Stary 2012-03-06, 14:46   #4847
szafirowa
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez SweetDreamer Pokaż wiadomość
negatyw.
jak widac antybiotyki az tak nie oslabiaja yazu, albo mialam farta.
no nigdy niewiadomo co w końcu, lepiej dmuchac na zimne
jest spory stres przez te kilka minut, ale oszczędza wielu dni stresu i czekania
Stary 2012-03-06, 21:20   #4848
lolinka5
Zadomowienie

Hej dziewczyny .... Pilnie odkupię yaz ... niestety wizytę mam dopiero za dwa tygodnie i nie da się przyśpieszyć tego próbowałam na wszelkie sposoby jeśli ktoś ma niech pisze na PW ...
lolinka5 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-03-06, 21:22   #4849
Frutti
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez lolinka5 Pokaż wiadomość
Hej dziewczyny .... Pilnie odkupię yaz ... niestety wizytę mam dopiero za dwa tygodnie i nie da się przyśpieszyć tego próbowałam na wszelkie sposoby jeśli ktoś ma niech pisze na PW ...
Hej dziewczyno, gdybyś chciała to byś poszła do lekarza rodzinnego, powiedziała jaka jest sytuacja i dostałabyś receptę bez niczego
Stary 2012-03-06, 21:29   #4850
lolinka5
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Frutti Pokaż wiadomość
Hej dziewczyno, gdybyś chciała to byś poszła do lekarza rodzinnego, powiedziała jaka jest sytuacja i dostałabyś receptę bez niczego
oj nie wiedziałam, że lekarz rodzinny też może wystawić taką receptę ... i nie będzie problemu w aptece ??
Stary 2012-03-06, 21:31   #4851
justyniajego
Raczkowanie

Czesc Dziewczyny po dlugiej przerwie od yazu

Mam maly dylemacik.

Opowiem o swojej przygodzie z yazem.

Zaczela sie ona w kwietniu 2010r lekarz przepisal mi je bez zadnych badan chormonalnych w ciemno, podejrzewam ze bylo to spowodowane jakims kontraktem pomiedzy ginem a yazem, ale nie istotne to.
Bralam yaz 5 miesiecy, znosilam go ogolnie dosc dobrze, poza lekka suchoscia pochwy, wiekszym spadkiem libido i dosc sporymi chumorami.
Postanowilam zmienic to i potem wybor padl na joanine kolejne 4 miesiace nic sie nie zmienilo i tu moja przygoda z anty sie skonczyla.
Po jakims czasie tj okolo pol roku moja gospodarka hormonalna ze tak powiem padla. Zaczelam bardzo nieregularnie miesiaczkowac, do tego doszly jeszcze plamienia miedzycykliczne.
No i zaczelam leczyc sie panstwowo, dostalam skierowanie na 3dniowy pobyt w szpitalu celem zbadania pod kontem chormonow.
Wyszlo ze mam niski poziom prolaktyny i stad te nieregularne krwawienia i miesiaczki. Lekarz stwierdzil ze moze to byc tez spowodowane tym ze jestem za chuda, ale uwazam ze bez przesady zreszta same ocencie 54kg wagi przy 172cm wzrostu....
Lekarz przepisal BROMERGON, bralam to przez 2 miesiace i zadnych zmian. Nastepnie luteine i tu podobnie- nic sie nie zmienilo.
Na kolejnej czyli ostatniej wizycie gin (nie ten sam do ktorego chodzialm przed dwoma laty) rowniez przepisal mi yaz!!!???!!!
Teraz sama nie wiem co robic?
Tak naprawde uwazam ze od tego yazu mi sie to wszystko rozregulowalo, teraz mam do niego wrocic? Kiedys za nim zaczelam brac anty moze okres nie byl z zegarkim w reku ale nie bylo tych uciazliwych plamien.
Dziewczyny co mi radzicie?
Moze ktoras z Was miala podobny przypadek?
justyniajego jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-03-06, 21:35   #4852
panna__em
Raczkowanie

Cześć dziewczyny

Właśnie zaczęłam Yaz, są to moje pierwsze tabletki anty - dziś o 21 wzięłam 4 tabletkę.
Jednak z pierwszą tabletką wcale nie było tak kolorowo, po ok 3h od jej zażycia pojawiło się uczucie ciężkich łydek, później już całych nóg. Jakoś zasnęłam, a w nocy obudziła mnie gorączka i niesamowite dreszcze
Jednak rano czułam się świetnie, po drugiej tabletce także było wszystko ok. Jednak kiedy biorę każdą następną pojawia się uczucie ciężkości łydek. Nie jest to jakieś uciążliwe, ale trochę mnie niepokoi. Do tego czuję lekki ból palców u rąk, a właściwie bolą mnie tylko opuszki palców. Lekko, ale jednak.
Czy któraś z Was tak miała? przeszło? Nie chciałabym panikować i od razu zmieniać tabletek, bo prócz tego nie mam żadnych dolegliwości (przynajmniej na razie), ale czy to nie jest niebezpieczne dla zdrowia? Od razu przychodzi mi na myśl zakrzepica

Poza tym mam chyba lepsze samopoczucie niż przed braniem tabletek, rano wstaję rześka i wypoczęta, apetyt mam, ale nie odczuwam głodu przez co mniej jem i mam już 0,5kg mniej (a, że od miesiąca ćwiczę i staram się zrzucić kilka kg to na duży plus ). Poza tym piersi nabrały ładnego kształtu, zaokrągliły się, ale nie bolą.

Mam nadzieję, że inne skutki uboczne się u mnie nie pojawią chociaż zdaję sobie sprawę, że to dopiero 4 dzień, kiedy je biorę...

Za Yaz zapłaciłam 37zł.
panna__em jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-03-06, 21:38   #4853
Frutti
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez panna__em Pokaż wiadomość
Cześć dziewczyny

Właśnie zaczęłam Yaz, są to moje pierwsze tabletki anty - dziś o 21 wzięłam 4 tabletkę.
Jednak z pierwszą tabletką wcale nie było tak kolorowo, po ok 3h od jej zażycia pojawiło się uczucie ciężkich łydek, później już całych nóg. Jakoś zasnęłam, a w nocy obudziła mnie gorączka i niesamowite dreszcze
Jednak rano czułam się świetnie, po drugiej tabletce także było wszystko ok. Jednak kiedy biorę każdą następną pojawia się uczucie ciężkości łydek. Nie jest to jakieś uciążliwe, ale trochę mnie niepokoi. Do tego czuję lekki ból palców u rąk, a właściwie bolą mnie tylko opuszki palców. Lekko, ale jednak.
Czy któraś z Was tak miała? przeszło? Nie chciałabym panikować i od razu zmieniać tabletek, bo prócz tego nie mam żadnych dolegliwości (przynajmniej na razie), ale czy to nie jest niebezpieczne dla zdrowia? Od razu przychodzi mi na myśl zakrzepica

Poza tym mam chyba lepsze samopoczucie niż przed braniem tabletek, rano wstaję rześka i wypoczęta, apetyt mam, ale nie odczuwam głodu przez co mniej jem i mam już 0,5kg mniej (a, że od miesiąca ćwiczę i staram się zrzucić kilka kg to na duży plus ). Poza tym piersi nabrały ładnego kształtu, zaokrągliły się, ale nie bolą.

Mam nadzieję, że inne skutki uboczne się u mnie nie pojawią chociaż zdaję sobie sprawę, że to dopiero 4 dzień, kiedy je biorę...

Za Yaz zapłaciłam 37zł.
Ulotka
W pierwszych 2-3 miesiącach możesz mieć lekkie zawirowania, to normalne, tym bardziej, że są to Twoje pierwsze hormony, organizm musi się przyzwyczaić Co do łydek, to dość uciążliwe, jeśli będzie się utrzymywało to lepiej iść do ginekologa na zmianę
Stary 2012-03-06, 21:41   #4854
panna__em
Raczkowanie

Cytat:
oj nie wiedziałam, że lekarz rodzinny też może wystawić taką receptę ... i nie będzie problemu w aptece ??
każdy lekarz, nawet dentysta

a jak masz zaufaną aptekę w swoim mieście, w której często kupowałaś Yaz to może Ci go sprzedadzą bez recepty jeśli ją doniesiesz w ciągu kilku dni.
Stary 2012-03-06, 21:42   #4855
lolinka5
Zadomowienie

Cytat:
każdy lekarz, nawet dentysta

a jak masz zaufaną aptekę w swoim mieście, w której często kupowałaś Yaz to może Ci go sprzedadzą bez recepty jeśli ją doniesiesz w ciągu kilku dni.
dziękuję za szybką odpowiedź jesteście kochane jutro spróbuję to załatwić
Stary 2012-03-06, 21:42   #4856
Frutti
Zakorzenienie

Cytat:
Oczywiście że nie będzie warto to wiedzieć, mi moja lekarz rodzinna nie razu uratowała tyłek z receptą na pigułki :P
Stary 2012-03-06, 21:44   #4857
panna__em
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Frutti Pokaż wiadomość
Ulotka
W pierwszych 2-3 miesiącach możesz mieć lekkie zawirowania, to normalne, tym bardziej, że są to Twoje pierwsze hormony, organizm musi się przyzwyczaić Co do łydek, to dość uciążliwe, jeśli będzie się utrzymywało to lepiej iść do ginekologa na zmianę

ulotkę oczywiście czytałam, nie jestem jakaś głupia, żeby zadawać tutaj pytania bez wcześniejszego zaznajomienia się z tym, co tam jest napisane
tyle, że w ulotce drętwienie palców i łydek = skontaktuj się z ginekologiem lub farmaceutą, a ja nie wiem, czy jest sens latać skoro to może typowy objaw dla większości dziewczyn na początku ich brania.
uprzedzając - wątek też przejrzałam, oczywiście pobieżnie, przy tej ilości stron...

czyli czekać aż to minie, bez paniki?

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2012-03-06, 21:48   #4858
Frutti
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez justyniajego Pokaż wiadomość
Czesc Dziewczyny po dlugiej przerwie od yazu

Mam maly dylemacik.

Opowiem o swojej przygodzie z yazem.

Zaczela sie ona w kwietniu 2010r lekarz przepisal mi je bez zadnych badan chormonalnych w ciemno, podejrzewam ze bylo to spowodowane jakims kontraktem pomiedzy ginem a yazem, ale nie istotne to.
Bralam yaz 5 miesiecy, znosilam go ogolnie dosc dobrze, poza lekka suchoscia pochwy, wiekszym spadkiem libido i dosc sporymi chumorami.
Postanowilam zmienic to i potem wybor padl na joanine kolejne 4 miesiace nic sie nie zmienilo i tu moja przygoda z anty sie skonczyla.
Po jakims czasie tj okolo pol roku moja gospodarka hormonalna ze tak powiem padla. Zaczelam bardzo nieregularnie miesiaczkowac, do tego doszly jeszcze plamienia miedzycykliczne.
No i zaczelam leczyc sie panstwowo, dostalam skierowanie na 3dniowy pobyt w szpitalu celem zbadania pod kontem chormonow.
Wyszlo ze mam niski poziom prolaktyny i stad te nieregularne krwawienia i miesiaczki. Lekarz stwierdzil ze moze to byc tez spowodowane tym ze jestem za chuda, ale uwazam ze bez przesady zreszta same ocencie 54kg wagi przy 172cm wzrostu....
Lekarz przepisal BROMERGON, bralam to przez 2 miesiace i zadnych zmian. Nastepnie luteine i tu podobnie- nic sie nie zmienilo.
Na kolejnej czyli ostatniej wizycie gin (nie ten sam do ktorego chodzialm przed dwoma laty) rowniez przepisal mi yaz!!!???!!!
Teraz sama nie wiem co robic?
Tak naprawde uwazam ze od tego yazu mi sie to wszystko rozregulowalo, teraz mam do niego wrocic? Kiedys za nim zaczelam brac anty moze okres nie byl z zegarkim w reku ale nie bylo tych uciazliwych plamien.
Dziewczyny co mi radzicie?
Moze ktoras z Was miala podobny przypadek?
Moja rada jest prosta-znajdź porządnego ginekologa-endokrynologa, lepiej w większym mieście, poczytaj o nim opinie i się do takiego zarejestruj. Bo wygląda na to, że poprzednicy po prostu Cię zbywają przepisując byle co, bez żadnych pozytywnych skutków

---------- Dopisano o 22:48 ---------- Poprzedni post napisano o 22:46 ----------

Cytat:
ulotkę oczywiście czytałam, nie jestem jakaś głupia, żeby zadawać tutaj pytania bez wcześniejszego zaznajomienia się z tym, co tam jest napisane
tyle, że w ulotce drętwienie palców i łydek = skontaktuj się z ginekologiem lub farmaceutą, a ja nie wiem, czy jest sens latać skoro to może typowy objaw dla większości dziewczyn na początku ich brania.
uprzedzając - wątek też przejrzałam, oczywiście pobieżnie, przy tej ilości stron...

czyli czekać aż to minie, bez paniki?
Zazwyczaj po dwóch opakowaniach można stwierdzić czy tabletki są odpowiednie czy nie bo w przerwie też bywają różne niespodzianki. Tak jak mówiłam, ja bym to przeczekała i "przecierpiała", jak nic się nie zmieni to do ginekologa
Stary 2012-03-06, 22:00   #4859
justyniajego
Raczkowanie

Frutti nie bylo poprzednich ginekologow w liczbie mnogiej bo byl tylko jeden ktory przepisal mi najpierw yaz potem wlasnie joanine. Moja pomylka teraz juz wiem bylo to ze bralam je bez poprzedzajacych badan
Potem wizyta w wiekszym miescie zwanym Lodzia: ICZMP skierowanie 3 dni badania chormonalne, diagnoza zbyt niski poziom prolaktyny.
Dziekuje za zainteresowanie
Stary 2012-03-08, 07:14   #4860
justyniajego
Raczkowanie

dziewczyny podpowiedzcie co robic!
zostalam z recepta na 3 opakowania yazu wypisana przez gina z CZMP, wykupowac i brac? Bo juz mam metlik w glowie...
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Ginekologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości