|
|
#4891 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Tabletki YAZ - zbiorczy, cz.2
Co do cen jeszcze.. ja zapłaciłam 37,50 w aptece na al. Solidarności, która jest za kinem Femina. W Warszawie
|
|
|
|
#4892 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4893 |
|
Raczkowanie
|
Wyjeżdżam na święta w daleką podróż, niestety mam akurat mieć krwawienie z odstawienia (czy tam placebo, jak kto woli). I mam pytanie w związku z tym, czy mogę bez żadnych przeciwwskazań nie brać placebo, wziąć 7 tabletek z nowego opakowania a potem zrobić 4-dniową przerwę? A dalej to już normalnie 24+4. Zdaję sobie sprawę, że mogę mieć plamienia, ale wolę to, niż normalne krwawienie...
|
#4894 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#4895 |
|
Przyczajenie
|
Witajcie! mam pewien problem. Yaz biorę od 2 lat. Wszystko było zawsze w porządku,nigdy nie zapomniałam o tabletce. Dziś mam wziąć 18tabletkę, ale od wczoraj mam plamienia.. Okres powinnam dostać za tydzień najwcześniej. Dodam,że ostatnio bywam zestresowana, mam codzienne bóle głowy. Co może być przyczyną? czy to jednorazowy wybryk,czy powinnam sie martwić? Doradźcie. Z góry dziękuję za odp
|
|
|
|
#4896 |
|
Raczkowanie
|
dziewczyny, orientujecie się ile teraz w superpharm kosztuje yaz? Może kogoś zainteresuje, że w euroaptece jest teraz po 40 zł
przynajmniej we Wrocławiu, ale chyba w każdej tak samo.
|
#4897 |
|
Raczkowanie
|
Czy ma któraś z was doświadczenia z przejścia z Rigevidonu na Yaz? Albo w ogóle z II generacji na IV?
Zastanawiam się czy to dobry pomysł? Rigevidon biorę już chyba z 6 lat. Edytowane przez iivii Czas edycji: 2012-03-23 o 19:53 |
|
|
|
#4898 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
dostałam jeszcze wtedy 3 opakowania po 38 i trzy po 41. Także cena leci do góry :/
|
|
|
|
|
#4899 |
|
Przyczajenie
|
Proszę was o odpowiedź ..
mam dziś okres 3 dzień. wezmę dziś 20 tabletkę. Yaz biorę od ponad 2 lat. Skąd to wcześniejsze plamienie/krwawienie? Dodam,że we wtorek bardzo intensywnie ćwiczyłam(pierwszy taki wysiłek na moją słabą kondycję). Czy ból w podbrzuszu i okres może być oznaką ciąży? Tracę zmysły. W pon chcę dzwonić do ginekolożki i iść po poradę, może mi już tabsy cyklu nie trzymają? Pozdrawiam was dziewczyny |
|
|
|
#4900 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#4901 |
|
Przyczajenie
|
Dziękuję za odpowiedź
To jeszcze mam pytanie,czy jak tabletki nie trzymają cyklu,to czy ochrona jest zachowana?Teraz czekam na "właściwe" krwawienie z odstawienia,czyli na tab placebo. Bo chyba powinno się pojawić?
|
|
|
|
#4902 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#4903 |
|
Raczkowanie
|
a ja jeszcze jedno pytanie mam.. mniej więcej w połowie opakowania zaczynają mnie pobolewać piersi. tak jest i teraz.. dzisiaj wzięłam 15 tabletkę z czwartego opakowania i czuję lekki ból, szczególnie na dole piersi... przed rozpoczęciem brania tabletek, też mi się zdarzało, że w połowie cyklu zaczynały mnie pobolewać, ale yaz miał to eliminować.. skąd więc ten ból?
Edytowane przez trs23 Czas edycji: 2012-03-24 o 23:08 |
|
|
|
#4904 |
|
Raczkowanie
|
Moja historia jest taka.
Biorę Yaz od sierpnia 2011 czyli mniej więcej pół roku w godzinach wieczornych. Podczas brania wszystko było regularnie i ok. W piątek skończyłam opakowanie (razem z czwórką placebo i jak zawsze dopiero w sobotę rano dostaję okres no i zaczynam nowe opakowanie. Krwawienie trwa tylko 4 dni (normalnie przed Yazem było 7 lub 8 dni). ale ... Dostaję od lekarki 1 receptę na kilka opakowań i z lenistwa oraz głupiej idei oszczędności ( jestem tylko człowiekiem) nie wykupuję wszystkich na raz tylko wybieram 1 opakowanie co miesiąc a recepta zostaje w aptece i jest "w trakcie realizacji" do momentu wykupienia wszystkich opakowań.W tej jedynej jest on po 38 zł ( w innych drożej). Wczoraj nie zdążyłam po nowe opakowanie bo zajęłam się sprzątaniem,ktore mnie pochłonęło no i zamknęli mi aptekę i nie miałam jak wydobyć od nich ani tabletek ani recepty. Powinnam wczoraj przyjąć pierwszą a dziś drugą tabletkę z opakowania ale tego nie mogę zrobić bo nie mam opakowania zastępczego. Czytałam w tym wątku,że podobne Yasminnelle mają po opakowaniu przerwę na 7 dni i te dni są zabezpieczone. Można wziąć Yaz jednego dnia pominiętą+właściwą i drugi dzień też tak i dodatkowo zabezpieczyć się przez chyba 7 dni. Czytałam też w instrukcji Yazu,że gdy bierze się go PIERWSZY raz w życiu to można go wziąć w 2-5 dnia miesiączki z zabezpieczeniem dodatkowym przez 7 dni. Jutro wykupię nowe kolejne opakowanie ale jak wziąć tabletki. Zacząć od (tylko) pierwszej z zabezpieczeniem ( na ile dni??? 7 czy 28???) Połknąć dwie ominięte tabletki plus trzecią właściwą dla tego dnia??? Poczekać miesiąc i rozpocząc to opakowanie z kolejną miesiączką??? (nie wolę tej opcji) Jak silne będzie zabezpieczenie w tym miesiącu przy pominięciu tych tabletek? |
|
|
|
#4905 |
|
Raczkowanie
|
Dziewczyny, POMOCY !
Zapomnialam wziac tabletki nr 24, czyli ostatniej różowej. Zorientowałam się następnego dnia. Na opakowaniu napisane jest ze w przypadku pominiecia tabletki 15-24 należy przejsc do bialych tabletek, a potem zaczac przyjmowanie z nastepnej. W dniu, w którym się zorientowałam wzielam 1 tabletke placebo. Moj okres placebo trwal 5 dni, po czym rozpoczelam nastepne opakowanie w dniu, w ktorym zwykle zaczynalam. Czyli tak jakby nie wzielam z opakowania tabletki nr 24, reszte wzielam normalnie. Okres skonczyl mi sie na 2 tabletce, a nie jak zwykle na 3. Dalej biore tabletki, zrobilam dokladnie tak jak w ulotce. Czy jestem bezpieczna ?
|
#4906 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#4907 |
|
Raczkowanie
|
dziekuje !
dla pewności bede sie zabezpieczac dodatkowo przez cale to opakowanie.. ostroznosci nigdy za wiele !
|
#4908 |
|
Raczkowanie
|
Witam.
Jestem za granica i akurat nie bardzo mam dostep do lekarza wiec bylabym bardzo wdzieczna za pomoc. Otoz ostatnio zapomnialam wziac tabletke z 3 - tygodnia (byla to 16 tabletka bodajze). Biore YASMINE. Przepraszam, za wstawke do watku o Yazie. Zauwazylam to nastepnego dnia podczas pory przyjmowania tabletek, iz ta na wczoraj jeszcze tam jest. Tak wiec, zjdlam tę zapomniana i te przeznaczona na ten dzien. Po kilku dniach, gdy opkaowanie sie skonczylo, zrobilam sobie przerwe (w ktorej trakcie wlasnie jestem). Czytalam, ze ma nie byc przerwy ale po pierwsze nie chcialabym tak przyjmowac tabletek 2 miesiace non stop a po drugie akurat nie mialam stosunkow wiec pomyslalam, ze nie ma potrzeby nawet jesli dzialanie bedzie oslabione. No i wlasnie jestem w polowie przerwy i jakos tak dziwnie zaczelam odczuwac jajniki - jak podczas normlanego okresu, jakby nieco spuchly albo cos.... Co mam zrobic? wrocic do tabletek? zaczac opkaowanie normlanie tego dnia co powinnam czyli jak skonczy mi sie 7-dniowa przerwa? czy wogole przestac to brac i zaczac jak bede miec normlany okres gdyz nieco namieszalam? Bardzo dziekuje za pomoc.
74 kg...72 kg...70 kg...66 kg... 63 kg....59 ... ---> 55 kg (3 kg do schudnięcia)BEZGLUTENOWO: https://naturebe.wordpress.com/ Edytowane przez Koralyn Czas edycji: 2012-03-26 o 18:54 |
|
|
|
#4909 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
To jest Yaz, jak można zrobić 7 dniową przerwę? :O Je trzeba brać non stop, bez żadnych przerw, od tego są tabletki placebo ![]() Jajniki cię bolą, bo bardzo namieszałaś w organizmie. Odczekaj teraz 2-3 miesiące i zacznij branie tabletek od nowa, żeby nie zrobić sobie krzywdy. Poza tym polecam czytanie ulotek, bo widzę że się z nią nie zapoznałaś...
|
|
#4910 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#4911 |
|
Zakorzenienie
|
Ja się czasami zastanawiam czy to nie jest jakaś prowokacja
Jak można być tak bezmyślnym i nie czytać (ba! nie stosować się) do zapisów z ulotki
Zima minie wiosna przejdzie lato w niepamięci legnie rok Serce mnie nie boli, ręce ciągle zdolne do poświęceń są Oczy trochę senne, wszystkie moje drogi wiodą w noc Piotr Rogucki - I'm Not Afraid Of Your Soul |
|
|
|
#4912 |
|
Zakorzenienie
|
W ogóle nie rozumiem jak można być tak za przeproszeniem głupim...
Stosując Yaz z przerwami 7 dniowymi nie jest się w ogóle chronionym! W ogóle! Dlatego powodzenia
|
#4913 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Tutaj to chyba było nawet więcej niż 7 dni.... Później pisze taka jedna z drugą: tabletki nie dają 100% pewności, brałyśmy regularnie, jesteśmy w ciąży i tak dalej blebleble
Edytowane przez Diablica z Tasmanii Czas edycji: 2012-03-26 o 15:30 |
|
|
|
|
#4914 |
|
Raczkowanie
|
Dziewczyny, przepraszam to wątek o niejkaim YAZie, sorrki nie wiedzialam, ze to nazwa tabsów bo nie znam tych tabletek i nie zalapalam. Biore Yasmine, w ktorym trzeba robic 7 dniowe przerwy. Tak wiec czy moge liczyc teraz na porade mimo, ze wy tu o Yaz'ie?
74 kg...72 kg...70 kg...66 kg... 63 kg....59 ... ---> 55 kg (3 kg do schudnięcia)BEZGLUTENOWO: https://naturebe.wordpress.com/ Edytowane przez Koralyn Czas edycji: 2012-03-26 o 18:53 |
|
|
|
#4915 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jeśli nie współżyłaś to nic się nie stało, mogłaś zrobić normalną przerwę. Te jajniki to norma, przecież to nie tak, że jeśli przyjmuje się tabletki anty bóle jajników znikną. Także spokojnie chyba Yasmin, a nie Yasmine : >
|
|
#4916 |
|
Raczkowanie
|
jak jest ze zmianą godziny brania tabletek? chyba najlepiej poczekać do końca opakowania i zacząć brać o innej porze już nowy blister, prawda?
Chodzi mi o to, ze moja obecna pora brania tabsów (22.00) jest trochę niewygodna i chciałabym je zacząć brać ok. 17.00... i nikt mi nie odpowiedział na to pytanie: mniej więcej w połowie opakowania zaczynają mnie pobolewać piersi. tak jest i teraz.. dzisiaj wzięłam 15 tabletkę z czwartego opakowania i czuję lekki ból, szczególnie na dole piersi... przed rozpoczęciem brania tabletek, też mi się zdarzało, że w połowie cyklu zaczynały mnie pobolewać, ale yaz miał to eliminować.. skąd więc ten ból? hmmhm? ![]()
|
|
|
|
#4917 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#4918 |
|
Raczkowanie
|
Frutti, a to drugie pytanie??? Widać, że jesteś obeznana w temacie
|
|
|
|
#4919 |
|
Zakorzenienie
|
Co do tego to nie znam przyczyny bólu, ale skoro to już 4 opakowanie, a ból jest uciążliwy to najlepiej wybrać się do ginekologa i jego się poradzić
|
#4920 |
|
Raczkowanie
|
Frutti, dziekuje za odpowiedz. Dostalam juz metliku w glowie bo ponoc od zapomnianej tabletki 7 dni trzeba sie zabezpieczac, a dzien zapomnianej tabletki + 7 dni przerwy daje sporo dni na "niskim" stezeniu hormonow wiec przestraszylam sie, ze wroci mi normlany okres a przeciez tabletek nie zaczyna sie brac w srodku okresu wiec stad moje pytanie bo za bardzo sie nie orinetuje w tych rzeczach. Dzieki
Nowe wątki na forum Ginekologia
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 07:17.

Jak można być tak bezmyślnym i nie czytać (ba! nie stosować się) do zapisów z ulotki