![]() |
#4951 | ||
Zakorzenienie
|
Dot.: Tabletki YAZ - zbiorczy, cz.2
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 23:54 ---------- Poprzedni post napisano o 23:53 ---------- Cytat:
![]() Co do orgazmu to nie ma to większego wpływu, ewentualnie libido i nawilżenie...
![]() |
#4952 |
Przyczajenie
|
Dziewczyny! Ulotka YAZu jest bardzo klarowna ale i tak mam pewien problem... Otóż, jestem w podróży i niespodziewanie dostałam okres wcześniej niż zwykle a miałam w tym miesiącu po raz pierwszy zazyc YAZ. W ulotce napisane jest ze mam na to czas do 5 dni. Chciałam w związku z tym wziąć tabletkę we wtorek czyli w 3 dniu cyklu (jako ze okres dostałam dzisiaj - w niedziele) ale: która tabletkę z opakowania zazyc? Pierwsza z bliska czy 3 jak ze to będzie 3 dzień cyklu? I jak w tym przypadku namówić ta naklejki z dniami tygodnia? Bardzo proszę któraś z was o odp!
|
![]() ![]() |
![]() |
#4953 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
#4954 |
Raczkowanie
|
Biorę yaz równiutki rok i się zastanawiam czy bo tym czasie mogą się pojawiać skumulowane skutki uboczne. Ponieważ w przeciągu ostatniego miesiąca:
1. mój organizm reaguje na najdrobniejszą zmianę pogody ogromną migreną (nie jestem w stanie funkcjonować, ani spać, ani nic robić) 2. problemy ze senem (raz mogę spać niemal 20h na dobe, a raz nie potrzebuje wcale snu, czyli śpię ok 4 godziny i wstaję i jestem pełna energii).. 3. czuję że tyję, mimo standardowego trybu życia (trochę pracy w ogrodzie, szkoła etc.., żądnych większych zmian w odżywianiu) 4. kilka razy dziennie puszcza mi się krew z nosa co nie miało miejsca wcześniej 5. biust w ciągu ost 3 miesięcy zwiększył się o 2 rozmiary (nie mogę dobrać za normalną cenę biustonosza, bo te biustonosze F lub G to kosztują minimum 120zł ![]() 6. parę razy byłam na granicy omdlenia, w szkole czy to podczas podróży autem (ten drugi przypadek jest szczególnie niebezpieczny) nie wiem czy zgłosić się z tym do lekarza czy przecdzekać miesiąc lub dwa moze przejdzie... sama nie wiem.. |
![]() ![]() |
![]() |
#4955 |
Przyczajenie
|
czesc dziewczyny, witam ponownie. jakis tydzien temu pisalam o moim problemie. otoz tak jak radziła Frutti zrobilam test (15dniu) i od razu bardzo szybko wyszdl negatywnie.ale okresu nadal nie dostalam mimo ze nie biore caly czas tabletek :/ nie wiem czy to oznacza, ze wziecie tej jednej tabletki "ekstra" moj organizm odczytal jako ropoczecie nowego opakowania bez przerwy na okres i teraz musze czekac na kolejny, ktory wypadnie w srode 25kwietnia jelsi licze od dnia wziecia tej ekstra tabletki (29marca). nie wiem czy taka jest mozliwosc czy jednak powinnam powtorzyc test czy cos zupelnie innego jest nie tak i powinnam sie wybrac do lekarza? bardzo prosze o odpowiedz
|
![]() ![]() |
![]() |
#4956 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Przyczyny mogą być różne*, musisz się porządnie przebadać. * "1. Przyczyny miejscowe dotyczą chorób nosa i mogą być wywołane przez:
Czasem szukając przyczyny krwawienia z nosa, okazuje się, że krew ta ma swe źródło krwawienia poza nosem. Zdarza się to w przebiegu krwioplucia z płuc, krwawienia z żylaków przełyku, krwawych wymiotów z żołądka lub krwawiących nowotworów gardła, krtani, tchawicy i płuc. Zjawisko takie nazywane jest rzekomym krwawieniem z nosa".
![]() Edytowane przez Lea_ny Czas edycji: 2012-04-17 o 08:20 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4957 |
Raczkowanie
|
dobra pakuje się i idę do rodzinnego, a jak mi gościu powie że młoda osoba nie ma prawa chorować to on trafi na intensywną terapie
![]() |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#4958 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#4959 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Zima minie wiosna przejdzie lato w niepamięci legnie rok Serce mnie nie boli, ręce ciągle zdolne do poświęceń są Oczy trochę senne, wszystkie moje drogi wiodą w noc Piotr Rogucki - I'm Not Afraid Of Your Soul |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4960 |
Raczkowanie
|
czy krwawienie z odstawienia zawsze występuje tego samego dnia, czy może się przesunąć? np, jeśli dostaję zawsze na 3 tabletce, to czy moge dostać na np.drugiej placebo albo pierwszej aktywnej ??
|
![]() ![]() |
![]() |
#4961 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#4962 |
Raczkowanie
|
Edytowane przez trs23 Czas edycji: 2012-04-21 o 17:53 |
![]() ![]() |
![]() |
#4963 |
Raczkowanie
|
Dziewczyny, uspokójcie mnie trochę, bo cały czas czuję niepokój i takie poddenerwowanie..
W sobotę wzięłam 13 tabletką o godz.21, później współżyliśmy z TŻ i powinnam wziąć oczywiście w niedzielę kolejną (14), ale zapomniałam i wzięłam dopiero dziś (poniedziałek) o 9 rano. Zawsze staram się jednak brać tabletki o 17, czyli wychodzi aż 16h opóźnienia! :/ W ulotce napisane jest że jak się zapomni tabletkę z drugiego tygodnia, to wszystko gra. Mimo wszystko się martwię, no bo to jednak 14 tabletka, czyli końcówka drugiego tygodnia. Ale nie powinnam się w ogóle martwić, prawda? Tabsy biorę od półtora roku. |
![]() ![]() |
![]() |
#4964 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Nie ma nic do znaczenia czy to początek czy też koniec drugiego tygodnia. Drugi tydzień to drugi tydzień i już.
![]() ![]() |
![]() |
#4965 |
Konto usunięte
|
Hej dziewczyny, przejrzałam wątek, ale jakoś nie specjalnie znalazłam odpowiedź na swoje pytanie. Zacznę od tego, że dziś byłam u ginekologa i przepisał mi pierwsze w życiu tabletki, właśnie Yaz. Zaznaczyłam lekarzowi, że mam chore serce (wypadanie zastawki, ale jest to słaby, pierwszy stopień, który nie jest specjalnie groźny, jeżeli się oszczędzam etc.) Chyba uznał, że nie są aż tak silne, żeby mi zaszkodzić. W piątek idę do kardiologa zapytać, czy mogę te tabletki przyjmować, jednak zwracam się do Was z pytaniem czy są tu jakiekolwiek dziewczyny z moim przypadkiem, które miały jakieś problemy? Bo właśnie działania niepożądane typu zakrzep krwi jest w ulotce wymieniony pod moją wadą.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4966 |
Zakorzenienie
|
Chcę się tylko upewnić, że dobrze rozumiem opakowanie. Nie mam dostępu do ulotki, nie jestem teraz w domu. Wczoraj zapomniałam wziąć 9 tabletkę, wg informacji na opakowaniu mam tylko dokończyć opakowanie, więc nie muszę się zabezpieczać, tak?
|
![]() ![]() |
![]() |
#4967 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Litości dziewczyny , idziecie na łatwiznę....
![]() ![]() |
![]() |
#4968 |
Zakorzenienie
|
Nie byłam wtedy w domu a na wyświetlaczu w telefonie to tak ciężko coś przeczytać
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4969 |
dream big
|
hej dziewczyny
![]() przed chwilą zorientowałam się że zapomniałam wziąć wczoraj tabletkę z 3ciego rzędu i wzięłam dwie na raz (za wczoraj i za dziś) tak jak było napisane na ulotce, tylko teraz się zastanawiam czy muszę ominąć w tym opakowaniu tabletki placebo i przejść do następnego opakowania czy jednak mogę je wziąć i mieć normalnie okres jeszcze przy tym opakowaniu? któraś z Was się może orientuje w tej sytuacji? z góry dziękuję za odpowiedź ![]()
![]() |
#4970 |
Zakorzenienie
|
Jeżeli już wzięłaś zapomnianą tabletkę nie bierzesz placebo.
|
![]() ![]() |
![]() |
#4971 | |
dream big
|
Cytat:
a trzeba stosować dodatkowe zabezpieczenie przez kolejne 7dni czy nie?
who believe in the beauty of their dreams” Edytowane przez cherry pie Czas edycji: 2012-04-28 o 20:45 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4972 |
Zakorzenienie
|
Ulotka mówi, że nie.
|
![]() ![]() |
![]() |
#4973 |
Zakorzenienie
|
Nie trzeba. A ulotkę powinno się znać na pamięć, obowiązkowo.
![]() |
#4974 |
dream big
|
nie muszę znać na pamięć skoro mogę do niej zajrzeć ale wolałam się upewnić
![]()
who believe in the beauty of their dreams” Edytowane przez cherry pie Czas edycji: 2012-04-29 o 19:21 |
![]() ![]() |
![]() |
#4975 |
Raczkowanie
|
Mam taki problem, mianowicie powinnam dzisiaj wieczorem wziąć ostatnią tabletkę czynną z opakowania, a jak na złość rano dopadła mnie prawdopodobnie grypa żołądkowa lub jakieś inne zatrucie pokarmowe - dzień wygląda tak, że co chwilę wymiotuję na przemian z biegunką. Nie wiem co w tej sytuacji powinnam zrobić czy ryzykować i czekać do rana tak by tabletkę wziąć przed upływem 12 godzin i liczyć na poprawę, czy może jakaś inna opcja będzie lepsza. Z góry dziękuję za odpowiedź
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4976 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#4977 |
Raczkowanie
|
Czyli zwyczajnie pominąć tę ostatnią tabletkę czynną? W sumie jak się wchłania 1.5 godziny, a nie 3-4 jak myślałam, to pewnie zaryzykuję i wezmę ją o stałej porze.
|
![]() ![]() |
![]() |
#4978 |
Rozeznanie
|
Mam pytanko do WAs
Otóż wczoraj o0k 16 dostałam okres i wziełam tabletkę ok 17 ale chciałabym brać je bardziej od rana. Czy mogę dziś wziąść ok 14 ? A potem ok 12 a na trzeci dzień o 10 -11 i przy tym pozostać? Chciałabym zejść stopniowo żeby nie schizować potem że ochrona nie działa. Nie brała bym jej wczoraj ale dość obficie dostałam od razu i nie chciałam czekać .
#4979 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
#4980 |
Rozeznanie
|
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:59.