Tabletki YAZ - zbiorczy, cz.2 - Strona 166 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Ginekologia

Notka

Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-04-09, 22:54   #4951
Frutti
Zakorzenienie

Dot.: Tabletki YAZ - zbiorczy, cz.2

Cytat:
Napisane przez martinqs Pokaż wiadomość
Witam nie stosuję tabletek Yaz ale Daylette są to tableki tak samo jak Yaz 24 +4
Nurtuje mnie pytanie na które nie znalazłam jeszcze nigdzie dokładnej odpowiedzi. Co zrobić mając biegunkę/wymioty przed upływem 4 godzin od wzięcia tabletki antykoncepcyjnej, nie mają rezerwowego opakowania tak aby z niego zażyć drugi raz tę sama tebaletkę (na ulotce jest napisane aby tak zrobic). Jak stosować dalej tabletki? Jak długo stosowac dodatkowe zabezpieczenie?

Czy można zażyć tabletkę (kolejną z blistra) z tego samego opakowania i co później zrobić - skończyć opakowanie dzień wcześniej czy kupić nowe opakowanie i zażyć tabletkę z nowego opakowania tak żeby brać tabletki 24 dni ?
odpisałam w wątku daylette

---------- Dopisano o 23:54 ---------- Poprzedni post napisano o 23:53 ----------

Cytat:
Napisane przez kasiarzynaa Pokaż wiadomość
Czy któraś z Was po Yaz'ie też jest bardziej płaczliwa niż normalnie?
I czy któraś z Was biorąc Yaz miała zaburzenia orgazmu?
Płaczliwość norma przy pierwszych 3 opakowaniach, jak się powtarza to nie ma co się męczyć tylko zmienić
Co do orgazmu to nie ma to większego wpływu, ewentualnie libido i nawilżenie...
Stary 2012-04-15, 16:15   #4952
inkro
Przyczajenie

Dziewczyny! Ulotka YAZu jest bardzo klarowna ale i tak mam pewien problem... Otóż, jestem w podróży i niespodziewanie dostałam okres wcześniej niż zwykle a miałam w tym miesiącu po raz pierwszy zazyc YAZ. W ulotce napisane jest ze mam na to czas do 5 dni. Chciałam w związku z tym wziąć tabletkę we wtorek czyli w 3 dniu cyklu (jako ze okres dostałam dzisiaj - w niedziele) ale: która tabletkę z opakowania zazyc? Pierwsza z bliska czy 3 jak ze to będzie 3 dzień cyklu? I jak w tym przypadku namówić ta naklejki z dniami tygodnia? Bardzo proszę któraś z was o odp!
inkro jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-15, 16:22   #4953
Frutti
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez inkro Pokaż wiadomość
Dziewczyny! Ulotka YAZu jest bardzo klarowna ale i tak mam pewien problem... Otóż, jestem w podróży i niespodziewanie dostałam okres wcześniej niż zwykle a miałam w tym miesiącu po raz pierwszy zazyc YAZ. W ulotce napisane jest ze mam na to czas do 5 dni. Chciałam w związku z tym wziąć tabletkę we wtorek czyli w 3 dniu cyklu (jako ze okres dostałam dzisiaj - w niedziele) ale: która tabletkę z opakowania zazyc? Pierwsza z bliska czy 3 jak ze to będzie 3 dzień cyklu? I jak w tym przypadku namówić ta naklejki z dniami tygodnia? Bardzo proszę któraś z was o odp!
To chyba logiczne, że pierwszą...
Stary 2012-04-16, 17:54   #4954
anuluu
Raczkowanie

Biorę yaz równiutki rok i się zastanawiam czy bo tym czasie mogą się pojawiać skumulowane skutki uboczne. Ponieważ w przeciągu ostatniego miesiąca:
1. mój organizm reaguje na najdrobniejszą zmianę pogody ogromną migreną (nie jestem w stanie funkcjonować, ani spać, ani nic robić)
2. problemy ze senem (raz mogę spać niemal 20h na dobe, a raz nie potrzebuje wcale snu, czyli śpię ok 4 godziny i wstaję i jestem pełna energii)..
3. czuję że tyję, mimo standardowego trybu życia (trochę pracy w ogrodzie, szkoła etc.., żądnych większych zmian w odżywianiu)
4. kilka razy dziennie puszcza mi się krew z nosa co nie miało miejsca wcześniej
5. biust w ciągu ost 3 miesięcy zwiększył się o 2 rozmiary (nie mogę dobrać za normalną cenę biustonosza, bo te biustonosze F lub G to kosztują minimum 120zł )
6. parę razy byłam na granicy omdlenia, w szkole czy to podczas podróży autem (ten drugi przypadek jest szczególnie niebezpieczny)

nie wiem czy zgłosić się z tym do lekarza czy przecdzekać miesiąc lub dwa moze przejdzie... sama nie wiem..
anuluu jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-16, 23:07   #4955
gloria0505
Przyczajenie

czesc dziewczyny, witam ponownie. jakis tydzien temu pisalam o moim problemie. otoz tak jak radziła Frutti zrobilam test (15dniu) i od razu bardzo szybko wyszdl negatywnie.ale okresu nadal nie dostalam mimo ze nie biore caly czas tabletek :/ nie wiem czy to oznacza, ze wziecie tej jednej tabletki "ekstra" moj organizm odczytal jako ropoczecie nowego opakowania bez przerwy na okres i teraz musze czekac na kolejny, ktory wypadnie w srode 25kwietnia jelsi licze od dnia wziecia tej ekstra tabletki (29marca). nie wiem czy taka jest mozliwosc czy jednak powinnam powtorzyc test czy cos zupelnie innego jest nie tak i powinnam sie wybrac do lekarza? bardzo prosze o odpowiedz
gloria0505 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-17, 08:15   #4956
Lea_ny
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez anuluu Pokaż wiadomość
Biorę yaz równiutki rok i się zastanawiam czy bo tym czasie mogą się pojawiać skumulowane skutki uboczne. Ponieważ w przeciągu ostatniego miesiąca:
1. mój organizm reaguje na najdrobniejszą zmianę pogody ogromną migreną (nie jestem w stanie funkcjonować, ani spać, ani nic robić)
2. problemy ze senem (raz mogę spać niemal 20h na dobe, a raz nie potrzebuje wcale snu, czyli śpię ok 4 godziny i wstaję i jestem pełna energii)..
3. czuję że tyję, mimo standardowego trybu życia (trochę pracy w ogrodzie, szkoła etc.., żądnych większych zmian w odżywianiu)
4. kilka razy dziennie puszcza mi się krew z nosa co nie miało miejsca wcześniej
5. biust w ciągu ost 3 miesięcy zwiększył się o 2 rozmiary (nie mogę dobrać za normalną cenę biustonosza, bo te biustonosze F lub G to kosztują minimum 120zł )
6. parę razy byłam na granicy omdlenia, w szkole czy to podczas podróży autem (ten drugi przypadek jest szczególnie niebezpieczny)

nie wiem czy zgłosić się z tym do lekarza czy przecdzekać miesiąc lub dwa moze przejdzie... sama nie wiem..
Nie wiem czy to od tabletek czy nie... ale dlaczego jeszcze nie poszłaś do lekarza, skoro od miesiąca kilka razy dziennie leci Ci krew z nosa?! Takie stałe krwawienie z nosa może być oznaką wielu nieprawidłowości w organizmie.
Przyczyny mogą być różne*, musisz się porządnie przebadać.

* "1. Przyczyny miejscowe dotyczą chorób nosa i mogą być wywołane przez:
  • zjawisko idiopatyczne o nieustalonym charakterze,
  • uraz tępy i uszkodzenie naczyń spowodowane dłubaniem w nosie lub obecnością ciała obcego w nosie,
  • zakażenie górnych dróg oddechowych (ostry lub przewlekły nieżyt nosa, ostre lub przewlekłe zapalenie zatok przynosowych),
  • uraz zewnętrzny nosa (uderzenie lub złamanie nosa),
  • wysychanie błony śluzowej nosa,
  • uszkodzenie zawodowe błony śluzowej nosa,
  • guzy nosa, noso-gardła i zatok przynosowych,
  • nieprawidłowości naczyniowe.
2. Przyczynami ogólnymi krwawienia z nosa mogą być:
  • choroby ogólnoustrojowe, np. nadciśnienie tętnicze, miażdżyca tętnic obwodowych,
  • ostre choroby zakaźne, np. grypa, płonica, malaria, dur plamisty,
  • zaburzenia hormonalne,
  • zaburzenia krwawienia i krzepnięcia,
  • niewydolność wątroby,
  • mocznica,
  • ciąża,
  • stosowanie niektórych leków.

Czasem szukając przyczyny krwawienia z nosa, okazuje się, że krew ta ma swe źródło krwawienia poza nosem. Zdarza się to w przebiegu krwioplucia z płuc, krwawienia z żylaków przełyku, krwawych wymiotów z żołądka lub krwawiących nowotworów gardła, krtani, tchawicy i płuc. Zjawisko takie nazywane jest rzekomym krwawieniem z nosa".

Edytowane przez Lea_ny
Czas edycji: 2012-04-17 o 08:20
Lea_ny jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-17, 20:53   #4957
anuluu
Raczkowanie

dobra pakuje się i idę do rodzinnego, a jak mi gościu powie że młoda osoba nie ma prawa chorować to on trafi na intensywną terapie , bo już kilka razy u niego byłam z takimi niepokojącymi objawami ten mnie wyprosił że młoda szuka sobie chorób żeby do szkoły nie chodzić <facepalm>
anuluu jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-17, 20:55   #4958
Frutti
Zakorzenienie

Cytat:
dobra pakuje się i idę do rodzinnego, a jak mi gościu powie że młoda osoba nie ma prawa chorować to on trafi na intensywną terapie , bo już kilka razy u niego byłam z takimi niepokojącymi objawami ten mnie wyprosił że młoda szuka sobie chorób żeby do szkoły nie chodzić <facepalm>
To zaje...isty lekarz. Po co do takiego w ogóle wracasz?
Stary 2012-04-17, 21:04   #4959
DarkNoir
Zakorzenienie

GG do DarkNoir

Cytat:
Chyba nie mówisz poważnie? Masz takie dolegliwości i robisz obie z tego żarty?

Piotr Rogucki - I'm Not Afraid Of Your Soul

DarkNoir jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-21, 15:27   #4960
trs23
Raczkowanie

czy krwawienie z odstawienia zawsze występuje tego samego dnia, czy może się przesunąć? np, jeśli dostaję zawsze na 3 tabletce, to czy moge dostać na np.drugiej placebo albo pierwszej aktywnej ??
trs23 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-21, 17:36   #4961
Diablica z Tasmanii
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez trs23 Pokaż wiadomość
czy krwawienie z odstawienia zawsze występuje tego samego dnia, czy może się przesunąć? np, jeśli dostaję zawsze na 3 tabletce, to czy moge dostać na np.drugiej placebo albo pierwszej aktywnej ??
Odpowiedź na to pytanie znajdziesz na tej stronie

Mark Twain
Diablica z Tasmanii jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-21, 17:50   #4962
trs23
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Diablica z Tasmanii Pokaż wiadomość
Odpowiedź na to pytanie znajdziesz na tej stronie
aha

Edytowane przez trs23
Czas edycji: 2012-04-21 o 17:53
trs23 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-23, 11:03   #4963
Macarena88
Raczkowanie

Dziewczyny, uspokójcie mnie trochę, bo cały czas czuję niepokój i takie poddenerwowanie..
W sobotę wzięłam 13 tabletką o godz.21, później współżyliśmy z TŻ i powinnam wziąć oczywiście w niedzielę kolejną (14), ale zapomniałam i wzięłam dopiero dziś (poniedziałek) o 9 rano. Zawsze staram się jednak brać tabletki o 17, czyli wychodzi aż 16h opóźnienia! :/
W ulotce napisane jest że jak się zapomni tabletkę z drugiego tygodnia, to wszystko gra. Mimo wszystko się martwię, no bo to jednak 14 tabletka, czyli końcówka drugiego tygodnia.
Ale nie powinnam się w ogóle martwić, prawda?
Tabsy biorę od półtora roku.
Macarena88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-23, 12:06   #4964
Diablica z Tasmanii
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Macarena88 Pokaż wiadomość
Dziewczyny, uspokójcie mnie trochę, bo cały czas czuję niepokój i takie poddenerwowanie..
W sobotę wzięłam 13 tabletką o godz.21, później współżyliśmy z TŻ i powinnam wziąć oczywiście w niedzielę kolejną (14), ale zapomniałam i wzięłam dopiero dziś (poniedziałek) o 9 rano. Zawsze staram się jednak brać tabletki o 17, czyli wychodzi aż 16h opóźnienia! :/
W ulotce napisane jest że jak się zapomni tabletkę z drugiego tygodnia, to wszystko gra. Mimo wszystko się martwię, no bo to jednak 14 tabletka, czyli końcówka drugiego tygodnia.
Ale nie powinnam się w ogóle martwić, prawda?
Tabsy biorę od półtora roku.
Zrobiłaś tak jak jest w ulotce, zażyłaś jak najszybciej zaległą tabletkę i jest o.k., nie masz czym się martwić
Nie ma nic do znaczenia czy to początek czy też koniec drugiego tygodnia. Drugi tydzień to drugi tydzień i już.

Mark Twain
Stary 2012-04-23, 18:52   #4965
201606242139
Konto usunięte

Hej dziewczyny, przejrzałam wątek, ale jakoś nie specjalnie znalazłam odpowiedź na swoje pytanie. Zacznę od tego, że dziś byłam u ginekologa i przepisał mi pierwsze w życiu tabletki, właśnie Yaz. Zaznaczyłam lekarzowi, że mam chore serce (wypadanie zastawki, ale jest to słaby, pierwszy stopień, który nie jest specjalnie groźny, jeżeli się oszczędzam etc.) Chyba uznał, że nie są aż tak silne, żeby mi zaszkodzić. W piątek idę do kardiologa zapytać, czy mogę te tabletki przyjmować, jednak zwracam się do Was z pytaniem czy są tu jakiekolwiek dziewczyny z moim przypadkiem, które miały jakieś problemy? Bo właśnie działania niepożądane typu zakrzep krwi jest w ulotce wymieniony pod moją wadą. Stąd się przestraszyłam, gdyż lekarz powiedział, że nie powinno być nic złego, jeżeli ogólnie nie mam z sercem problemów i jestem w stałym kontakcie ze swoim kardiologiem. Niestety nikt w ulotce nie skupił się na ich stopniach...
201606242139 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-28, 15:35   #4966
cholerna romantyczka
Zakorzenienie

Chcę się tylko upewnić, że dobrze rozumiem opakowanie. Nie mam dostępu do ulotki, nie jestem teraz w domu. Wczoraj zapomniałam wziąć 9 tabletkę, wg informacji na opakowaniu mam tylko dokończyć opakowanie, więc nie muszę się zabezpieczać, tak?
cholerna romantyczka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-28, 19:40   #4967
Diablica z Tasmanii
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez cholerna romantyczka Pokaż wiadomość
Chcę się tylko upewnić, że dobrze rozumiem opakowanie. Nie mam dostępu do ulotki, nie jestem teraz w domu. Wczoraj zapomniałam wziąć 9 tabletkę, wg informacji na opakowaniu mam tylko dokończyć opakowanie, więc nie muszę się zabezpieczać, tak?
Rozumiem, że nie masz również dostępu do ulotki dostępnej w internecie?

Litości dziewczyny , idziecie na łatwiznę....

Mark Twain
Stary 2012-04-28, 19:57   #4968
cholerna romantyczka
Zakorzenienie

Nie byłam wtedy w domu a na wyświetlaczu w telefonie to tak ciężko coś przeczytać
Stary 2012-04-28, 20:16   #4969
cherry pie
dream big

hej dziewczyny

przed chwilą zorientowałam się że zapomniałam wziąć wczoraj tabletkę z 3ciego rzędu i wzięłam dwie na raz (za wczoraj i za dziś) tak jak było napisane na ulotce, tylko teraz się zastanawiam czy muszę ominąć w tym opakowaniu tabletki placebo i przejść do następnego opakowania czy jednak mogę je wziąć i mieć normalnie okres jeszcze przy tym opakowaniu? któraś z Was się może orientuje w tej sytuacji? z góry dziękuję za odpowiedź

„The future belongs to those
who believe in the beauty of their dreams”
cherry pie jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2012-04-28, 20:43   #4970
cholerna romantyczka
Zakorzenienie

Jeżeli już wzięłaś zapomnianą tabletkę nie bierzesz placebo.
Stary 2012-04-28, 20:44   #4971
cherry pie
dream big

Cytat:
Napisane przez cholerna romantyczka Pokaż wiadomość
Jeżeli już wzięłaś zapomnianą tabletkę nie bierzesz placebo.
ok, dzięki

a trzeba stosować dodatkowe zabezpieczenie przez kolejne 7dni czy nie?

Edytowane przez cherry pie
Czas edycji: 2012-04-28 o 20:45
Stary 2012-04-28, 21:04   #4972
cholerna romantyczka
Zakorzenienie

Ulotka mówi, że nie.
Stary 2012-04-29, 12:28   #4973
Frutti
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez cherry pie Pokaż wiadomość
a trzeba stosować dodatkowe zabezpieczenie przez kolejne 7dni czy nie?
Nie trzeba. A ulotkę powinno się znać na pamięć, obowiązkowo.

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2012-04-29, 19:13   #4974
cherry pie
dream big

Cytat:
Napisane przez Frutti Pokaż wiadomość
Nie trzeba. A ulotkę powinno się znać na pamięć, obowiązkowo.
nie muszę znać na pamięć skoro mogę do niej zajrzeć ale wolałam się upewnić

Edytowane przez cherry pie
Czas edycji: 2012-04-29 o 19:21
Stary 2012-05-01, 16:43   #4975
Nathalynn
Raczkowanie

Mam taki problem, mianowicie powinnam dzisiaj wieczorem wziąć ostatnią tabletkę czynną z opakowania, a jak na złość rano dopadła mnie prawdopodobnie grypa żołądkowa lub jakieś inne zatrucie pokarmowe - dzień wygląda tak, że co chwilę wymiotuję na przemian z biegunką. Nie wiem co w tej sytuacji powinnam zrobić czy ryzykować i czekać do rana tak by tabletkę wziąć przed upływem 12 godzin i liczyć na poprawę, czy może jakaś inna opcja będzie lepsza. Z góry dziękuję za odpowiedź
Nathalynn jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-01, 16:51   #4976
Frutti
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Nathalynn Pokaż wiadomość
Mam taki problem, mianowicie powinnam dzisiaj wieczorem wziąć ostatnią tabletkę czynną z opakowania, a jak na złość rano dopadła mnie prawdopodobnie grypa żołądkowa lub jakieś inne zatrucie pokarmowe - dzień wygląda tak, że co chwilę wymiotuję na przemian z biegunką. Nie wiem co w tej sytuacji powinnam zrobić czy ryzykować i czekać do rana tak by tabletkę wziąć przed upływem 12 godzin i liczyć na poprawę, czy może jakaś inna opcja będzie lepsza. Z góry dziękuję za odpowiedź
Przejdź do placebo czas wchłaniania tabletki to ok. 1,5h, może da rade się wchłonąć bez żadnych niespodzianek? Nawet gdybyś jakoś wydaliła placebo, to nie szkodzi, możesz to potraktowac jako normalny dzien przerwy.
Stary 2012-05-01, 17:23   #4977
Nathalynn
Raczkowanie

Czyli zwyczajnie pominąć tę ostatnią tabletkę czynną? W sumie jak się wchłania 1.5 godziny, a nie 3-4 jak myślałam, to pewnie zaryzykuję i wezmę ją o stałej porze.
Nathalynn jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-06, 10:00   #4978
Lajlaa
Rozeznanie

Mam pytanko do WAs
Otóż wczoraj o0k 16 dostałam okres i wziełam tabletkę ok 17 ale chciałabym brać je bardziej od rana. Czy mogę dziś wziąść ok 14 ? A potem ok 12 a na trzeci dzień o 10 -11 i przy tym pozostać? Chciałabym zejść stopniowo żeby nie schizować potem że ochrona nie działa. Nie brała bym jej wczoraj ale dość obficie dostałam od razu i nie chciałam czekać .

Z moim M. od 25.03.2010
Lajlaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-06, 10:09   #4979
Diablica z Tasmanii
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Lajlaa Pokaż wiadomość
Mam pytanko do WAs
Otóż wczoraj o0k 16 dostałam okres i wziełam tabletkę ok 17 ale chciałabym brać je bardziej od rana. Czy mogę dziś wziąść ok 14 ? A potem ok 12 a na trzeci dzień o 10 -11 i przy tym pozostać? Chciałabym zejść stopniowo żeby nie schizować potem że ochrona nie działa. Nie brała bym jej wczoraj ale dość obficie dostałam od razu i nie chciałam czekać .
Możesz

Mark Twain
Stary 2012-05-06, 11:45   #4980
Lajlaa
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Diablica z Tasmanii Pokaż wiadomość
Możesz
Dziękuję bardzo za odpowiedź

Z moim M. od 25.03.2010
Lajlaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Ginekologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości