Tabletki YAZ - zbiorczy, cz.2 - Strona 169 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Ginekologia

Notka

Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-06-02, 13:27   #5041
aktualnaa
Raczkowanie

Dot.: Tabletki YAZ - zbiorczy, cz.2

Nie białych z różowymi nie pomyliłam
Dziękuję, wolałam się upewnić a ulotkę mam i czytałam, ale czasem praktyka jest inna i wolałam dodatkowo się upewnić.
Dziękuję.
aktualnaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-02, 15:03   #5042
DarkNoir
Zakorzenienie

GG do DarkNoir

Cytat:
Napisane przez aktualnaa Pokaż wiadomość
Nie białych z różowymi nie pomyliłam
Dziękuję, wolałam się upewnić a ulotkę mam i czytałam, ale czasem praktyka jest inna i wolałam dodatkowo się upewnić.
Dziękuję.
W sensie, w praktyce ulotka się nie liczy i można ją olać?

Piotr Rogucki - I'm Not Afraid Of Your Soul

DarkNoir jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-02, 16:09   #5043
aktualnaa
Raczkowanie

Tego nie powiedziałam. Większość dziewczyn ma doświadczenie w tym temacie i nie tylko z tym tabletkami, jak wspomniałam to moje pierwsze i w ogóle wcześniej się tym tematem nie interesowałam itp. Dlatego skoro mam możliwość powiedzenia w prost " co mnie boli" i tym samym upewnienia się to dlaczego by tego nie zrobić.
aktualnaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-02, 18:03   #5044
Duszek2
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez sweetish Pokaż wiadomość
hej

zażywam YAZ 3 miesiace, idzie czwarty.
Zauwazylam w ostatnich tygodniach bóle nóg (rano)i kręgosłupa(wieczorem). Czytałam w ulotce, że są to działania niepożądane, pojawiajace sie bardzo rzadko. I tu pytanie.
Czy któras z was tak miała? czy bóle ustąpiły? jeśli tak, to po jakim czasie?
Miałam podobne objawy i to w tym samym czasie brania tabletek co ty (tj w czwartym miesiącu brania )
Ja zrobiłam badania wszystkie te, ktore się robi przed rozpoczęciem tabletek no i nie mogę już brać. Krzepliwość wyszła dobrze ale co innego gorzej. Myślę, że powinnaś przede wszystkim zgłosić się do ginekologa i zrobić badanie na krzepliwość
Duszek2 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-06, 08:41   #5045
Lea_ny
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez trs23 Pokaż wiadomość
mam pytanie do dziewczyn którym urosły piersi po yazie... jak to wyglądało u was? bo moje b, zamieniło się w c po pół roku stosowania... boję się, że za kolejne pół będę miała jeszcze większe piersi... rozumiem, że jednynym sposobem na powstrzymanie tego, jest zmiana tabsów, albo ich odstawienie..?
Mi piersi powiększyły się w ciągu 2 pierwszych tygodni stosowania Yaz-u i później już "nie rosły". Ale nawet jeśli u Ciebie było to bardziej rozłożone w czasie, to spokojnie - nie zrobią Ci się nagle mega wielkie balony
Stary 2012-06-06, 15:44   #5046
Emeraude_Hime
Przyczajenie

hej dziewczyny,

biorę YAZ w sumie trzeci raz w życiu, wcześniej brałam dwa i trzy lata temu. Kończę dopiero pierwsze opakowanie, ale zaczęło mi się to przesłynne krwawienie śródcykliczne, jakiś tydzień temu, i w sumie od dzisiaj jest takie bardziej ciemnobrązowe, wcześniej było jaśniejsze, ale teraz jest tego trochę więcej. Fakt jest faktem, że w zeszłym tygodniu w poniedziałek przyjęłam antybiotyk o przedłużonym uwalnianiu. zostało mi jeszcze 5 różowych tabletek (4, jeśli liczyć tą, którą wezmę dziś wieczorem).
W związku z tym moje pytanie jest takie, czy ten antybiotyk mógł spowodować krwawienie, czy tym razem mój organizm się nie polubił z YAZem? ulotkę znam na pamięć, a pytam dlatego, że przy wcześniejszym użytkowaniu nie miałam żadnych skutków ubocznych oprócz bólu głowy i powiększenia piersi, a teraz piersi nie dość że większe, to bolą, migreny też całkiem niekiepskie, no i to plamienie.. rozważam też opcję pod tytułem: za dużo stresu, bo właśnie kończę pisać pracę magisterską :/
Emeraude_Hime jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-06, 16:34   #5047
Frutti
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Emeraude_Hime Pokaż wiadomość
hej dziewczyny,

biorę YAZ w sumie trzeci raz w życiu, wcześniej brałam dwa i trzy lata temu. Kończę dopiero pierwsze opakowanie, ale zaczęło mi się to przesłynne krwawienie śródcykliczne, jakiś tydzień temu, i w sumie od dzisiaj jest takie bardziej ciemnobrązowe, wcześniej było jaśniejsze, ale teraz jest tego trochę więcej. Fakt jest faktem, że w zeszłym tygodniu w poniedziałek przyjęłam antybiotyk o przedłużonym uwalnianiu. zostało mi jeszcze 5 różowych tabletek (4, jeśli liczyć tą, którą wezmę dziś wieczorem).
W związku z tym moje pytanie jest takie, czy ten antybiotyk mógł spowodować krwawienie, czy tym razem mój organizm się nie polubił z YAZem? ulotkę znam na pamięć, a pytam dlatego, że przy wcześniejszym użytkowaniu nie miałam żadnych skutków ubocznych oprócz bólu głowy i powiększenia piersi, a teraz piersi nie dość że większe, to bolą, migreny też całkiem niekiepskie, no i to plamienie.. rozważam też opcję pod tytułem: za dużo stresu, bo właśnie kończę pisać pracę magisterską :/
antybiotyk na pewno osłabił, stąd też to plamienie i to bardziej nasilone
Stary 2012-06-09, 10:26   #5048
Daenerys_
Raczkowanie

Hej Dziewczyny
Biorę YAZ od roku. Po raz pierwszy zdarzyło mi się zapomnieć przyjąć dwóch różowych tabletek pod rząd z pierwszego tygodnia. Niestety, nie mogę skontaktować się z moim lekarzem, bo jest weekend Może Wy mi pomożecie? Miała któraś z Was taką sytuację? Co powinnam zrobić?
Daenerys_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-09, 10:34   #5049
Frutti
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Daenerys_ Pokaż wiadomość
Hej Dziewczyny
Biorę YAZ od roku. Po raz pierwszy zdarzyło mi się zapomnieć przyjąć dwóch różowych tabletek pod rząd z pierwszego tygodnia. Niestety, nie mogę skontaktować się z moim lekarzem, bo jest weekend Może Wy mi pomożecie? Miała któraś z Was taką sytuację? Co powinnam zrobić?
Weź je jak najszybciej. Poza tym jeśli w ostatnim czasie współżyłaś to możesz być w ciązy.
Stary 2012-06-09, 12:13   #5050
Daenerys_
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Frutti Pokaż wiadomość
Weź je jak najszybciej. Poza tym jeśli w ostatnim czasie współżyłaś to możesz być w ciązy.
O nie! Tylko nie w ciąży Dzięki za pomoc, już wzięłam te tabletki
Daenerys_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-11, 08:18   #5051
asiaa136
Przyczajenie

.

Edytowane przez asiaa136
Czas edycji: 2012-06-12 o 14:04 Powód: nieaktualne
asiaa136 jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2012-06-11, 08:27   #5052
Frutti
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez asiaa136 Pokaż wiadomość
Hej dziewczyny, przestalam stosować tabletki i zostało mi 1 opakowanie, może któraś chętna? kontakt mailem
1. Sprzedaż na tym forum jest zabroniona
2. Sprzedaż leków na recepte poza apteką jest karalna.
Stary 2012-06-13, 13:51   #5053
trs23
Raczkowanie

czy ból piersi, który zaczął się na 12 aktywnej tabletce może oznaczać coś niepokojącego? czy w takiej sytuacji warto pomyśleć o zmianie tabletek?
i jeszcze jedno, czy to wina yazu, że częsciej biegam do toalety?
trs23 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-13, 14:13   #5054
Arya90
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez trs23 Pokaż wiadomość
czy ból piersi, który zaczął się na 12 aktywnej tabletce może oznaczać coś niepokojącego? czy w takiej sytuacji warto pomyśleć o zmianie tabletek?
i jeszcze jedno, czy to wina yazu, że częsciej biegam do toalety?
które to twoje opakowanie? Ból piersi to skutek uboczny wymieniany w ulotce. Jeśli utrzymuje się dłużej niż 3 pierwsze opakowania należy iść do gina i on powinien zmienić tabletki.

częste bieganie do toalety to raczej objaw infekcji, a nie brania tabletek.

6cs
Arya90 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-13, 14:23   #5055
trs23
Raczkowanie

teraz biore 7 opakowanie. wcześniej też tak było, ze bolały mnie piersi, ale zaczynalo sie to w okolicach trzecieg rzędu. i ten ból jest taki dziwny - nie jest nie do zniesienia, boli mnie, jesli uciskam piersi. i zawsze boli mnie na dole i z boku piersi (bliżej rąk)
Stary 2012-06-13, 14:26   #5056
Arya90
Zakorzenienie

Wydaje mi się, że to jednak są skutki hormonów. Ale to jest tylko wydaje mi się. Jeśli masz to od tak długiego czasu to ja na Twoim miejscu już dawno bym wybrała się do lekarza i go o tym poinformowała. On będzie najlepiej mógł Ci pomóc, bo wykona badanie i określi czy to hormony czy dzieje się tam coś niepokojącego.

6cs
Arya90 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-13, 22:37   #5057
trs23
Raczkowanie

dzięki za odpowiedź, w najbliższych dniach pójdę zrobić badania... bo to faktycznie dziwne. różne inne "dziecięce" możliwości przychodziły mi do głowy, hehe
Stary 2012-06-15, 21:37   #5058
pinupgirl20
Przyczajenie

hej dziewczyny!
Pomóżcie, nie wziełam ostatniej różowej tabletki i zgodnie z ulotką postanowiłam jej nie zażywać tylko przejsc od razu do białych tylko nie wiem ile dni przerwy mam teraz zrobic, czy 4+ dzien pominietej tabletki czy łącznie 4 dni (bez jednej białej) zacząć brać następne opakowanie. Dorzdźcie prosze
pinupgirl20 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-15, 23:13   #5059
Frutti
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez pinupgirl20 Pokaż wiadomość
hej dziewczyny!
Pomóżcie, nie wziełam ostatniej różowej tabletki i zgodnie z ulotką postanowiłam jej nie zażywać tylko przejsc od razu do białych tylko nie wiem ile dni przerwy mam teraz zrobic, czy 4+ dzien pominietej tabletki czy łącznie 4 dni (bez jednej białej) zacząć brać następne opakowanie. Dorzdźcie prosze
bierzesz 4 placebo i zaczynasz normalnie nowe opakowanie
a tą jedną pigulke ktora ci zostala mozesz dodac do kolejnego opakowania, czyli zjesz 25+4 zeby nie byc stratnym

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2012-06-16, 12:55   #5060
Tatianaa
Przyczajenie

Hej dziewczyny, wiem, ze moze pisze nie w tym wątku co trzeba, ale domyslam sie, ze jest tu Was najwiecej, które biorą tabletki yaz. Mianowicie, chciałabym zapytać, czy któraś z Was nie chcialaby mi odsprzedać 1 opakowania, mam odpis na te tabletki jednak nie mam możliwości pojechania do miasta gdzie je zazwyczaj kupuje a jak wiadomo odpis jest ważny tylko tam. Obecnie mieszkam w Warszawie i bardzo zależy mi na czasie. Jeśli któraś z Was chciałaby mi pomoc to prosiłabym o kontakt mailowy: maaartaa2@wp.pl. Pozdrawiam ))
Tatianaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-16, 12:58   #5061
201606242139
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Tatianaa Pokaż wiadomość
Hej dziewczyny, wiem, ze moze pisze nie w tym wątku co trzeba, ale domyslam sie, ze jest tu Was najwiecej, które biorą tabletki yaz. Mianowicie, chciałabym zapytać, czy któraś z Was nie chcialaby mi odsprzedać 1 opakowania, mam odpis na te tabletki jednak nie mam możliwości pojechania do miasta gdzie je zazwyczaj kupuje a jak wiadomo odpis jest ważny tylko tam. Obecnie mieszkam w Warszawie i bardzo zależy mi na czasie. Jeśli któraś z Was chciałaby mi pomoc to prosiłabym o kontakt mailowy: maaartaa2@wp.pl. Pozdrawiam ))
Ile razy trzeba powtarzać, że sprzedaż leków wydawanych na receptę jest karalna? -.-
201606242139 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-16, 20:40   #5062
pinupgirl20
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez Frutti Pokaż wiadomość
bierzesz 4 placebo i zaczynasz normalnie nowe opakowanie
a tą jedną pigulke ktora ci zostala mozesz dodac do kolejnego opakowania, czyli zjesz 25+4 zeby nie byc stratnym
Dziękuje!
pinupgirl20 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-17, 19:34   #5063
reactiooon
Rozeznanie

Hej, mam pytanie do dziewczyn, które przestawiły się z Yaz na inne tabletki
Czy zdecydowałyście się zmienić je na tabletki o wyższej dawce hormonów czy pozostałyście przy tych niskodawkowych?
Muszę je zmienić, bo z każdym opakowaniem czuję się coraz gorzej, mam częste bóle głowy, plamienia, a do tego od połowy cyklu budzę się z bólem jajników i krzyża. No i libido = 0. Brałam wcześniej cilest, służył mi rok i nie wiem czy wrócić do niego czy przestawić się na tabletki o wysokiej dawce hormonów, jak myślicie?
reactiooon jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-17, 22:06   #5064
Frutti
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez reactiooon Pokaż wiadomość
Hej, mam pytanie do dziewczyn, które przestawiły się z Yaz na inne tabletki
Czy zdecydowałyście się zmienić je na tabletki o wyższej dawce hormonów czy pozostałyście przy tych niskodawkowych?
Muszę je zmienić, bo z każdym opakowaniem czuję się coraz gorzej, mam częste bóle głowy, plamienia, a do tego od połowy cyklu budzę się z bólem jajników i krzyża. No i libido = 0. Brałam wcześniej cilest, służył mi rok i nie wiem czy wrócić do niego czy przestawić się na tabletki o wysokiej dawce hormonów, jak myślicie?
O tym powinien zadecydować Twój lekarz, a nie Ty skoro masz plamienia to powinnaś zmienić na mocniejsze.
Stary 2012-06-22, 12:22   #5065
Anulka12617
Raczkowanie

Hej Dziewczyny,

Czy którejś z Was podczas brania YAZU wzrósł bardzo cholesterol?:/ Ja po roku brania miałam wynik 225 (norma 200). Lekarka powiedziała, że będziemy obserwować tą sytuację i po 2 latach brania znowu zrobiłam badania, a tu 266! Lekarz pierwszego kontaktu załamał ręce, bo mam niby dopiero 24 lata. Czytałam na jakiejś stronie, że dziewczyna miała podobną sytuację i po odstawieniu YAZU po 2 miesiącach cholesterol wrócił do normy. Jestem osobą z tych schizujących, więc odstawienie tabletek zabije mnie szybciej niż ten cholesterol xD Nadmieniam, że nie jem tłusto itp. Bardzo dużo ćwiczę.
Anulka12617 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-23, 21:48   #5066
Duszek2
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Anulka12617 Pokaż wiadomość
Hej Dziewczyny,

Czy którejś z Was podczas brania YAZU wzrósł bardzo cholesterol?:/ Ja po roku brania miałam wynik 225 (norma 200). Lekarka powiedziała, że będziemy obserwować tą sytuację i po 2 latach brania znowu zrobiłam badania, a tu 266! Lekarz pierwszego kontaktu załamał ręce, bo mam niby dopiero 24 lata. Czytałam na jakiejś stronie, że dziewczyna miała podobną sytuację i po odstawieniu YAZU po 2 miesiącach cholesterol wrócił do normy. Jestem osobą z tych schizujących, więc odstawienie tabletek zabije mnie szybciej niż ten cholesterol xD Nadmieniam, że nie jem tłusto itp. Bardzo dużo ćwiczę.
Ja mam obecnie taka sytuacje Mam podwyższony cholesterol , odstawiłam tabletki 17 maja i za pare tyg znowu zrobie badanie i zobaczymy. Ja znowu czytałam jakąś prace badawczą, w której wspominano,że branie tabletek tzw mini pigułek powodowało wzrost poziomu cholesterolu. Też nie jadałam nigdy tłusto, jestem szczuplutka waze 49 kg i nikt nie mógł uwierzyć, że mam taki cholesterol... Póki co jest mi dobrze bez tabletek, cera sie poprawiła itp wiec nawet nie wiem czy che wracac do nich.. Dam znać jak zrobie powtorne badania
Stary 2012-06-23, 21:53   #5067
Lea_ny
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Duszek2 Pokaż wiadomość
Ja mam obecnie taka sytuacje Mam podwyższony cholesterol , odstawiłam tabletki 17 maja i za pare tyg znowu zrobie badanie i zobaczymy. Ja znowu czytałam jakąś prace badawczą, w której wspominano,że branie tabletek tzw mini pigułek powodowało wzrost poziomu cholesterolu. Też nie jadałam nigdy tłusto, jestem szczuplutka waze 49 kg i nikt nie mógł uwierzyć, że mam taki cholesterol... Póki co jest mi dobrze bez tabletek, cera sie poprawiła itp wiec nawet nie wiem czy che wracac do nich.. Dam znać jak zrobie powtorne badania
Cytat:
Napisane przez Anulka12617 Pokaż wiadomość
Hej Dziewczyny,

A ten podwyższony cholesterol dawał o sobie w jakiś sposób znać (i stąd skierowanie na zbadanie jego poziomu) czy jedynie profilaktycznie zlecono Wam dogłębniejsze badania?
Stary 2012-06-24, 12:17   #5068
Duszek2
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Lea_ny Pokaż wiadomość
A ten podwyższony cholesterol dawał o sobie w jakiś sposób znać (i stąd skierowanie na zbadanie jego poziomu) czy jedynie profilaktycznie zlecono Wam dogłębniejsze badania?
To nie są dogłębniejsze badania
Krzepliwość, próby wątrobowe, lipidogram to są podstawowe badania zanim zacznie się brać hormony jak i w trakcie ich przyjmowania. Według mnie powino się je robic raz na pół roku.
Mi akurat wyszedł wysoki cholesterol...
Stary 2012-06-25, 17:57   #5069
xXBlankaXx
Zakorzenienie

Dziewczyny ratujcie...

Przy 23 tabletce (różowej) mojego 3 opakowania Yazu dostałam okres, zawsze dostaje między 2-3 tabletką białą. Jest to coś niepokojącego? bo zaczynam świrować... tabletki brałam zawsze o tej samej porze... Nie wiem sama co sie dzieje...
xXBlankaXx jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-25, 18:02   #5070
Frutti
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez xXBlankaXx Pokaż wiadomość
Dziewczyny ratujcie...

Przy 23 tabletce (różowej) mojego 3 opakowania Yazu dostałam okres, zawsze dostaje między 2-3 tabletką białą. Jest to coś niepokojącego? bo zaczynam świrować... tabletki brałam zawsze o tej samej porze... Nie wiem sama co sie dzieje...
Bierz normalnie. Jeśli przy braniu kolejnego blistra znów tak się stanie to znaczy że masz za słabe tabletki, które nie trzymają Ci i powinnaś iść do gina po mocniejsze. Antykoncepcja jest zachowana, chodzi o to, zeby te plamienia nie byly uciazliwe

Nowe wątki na forum Ginekologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości