Tabletki YAZ - zbiorczy, cz.2 - Strona 20 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Ginekologia

Notka

Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-03-03, 20:04   #571
DarkNoir
Zakorzenienie

GG do DarkNoir
Dot.: Tabletki YAZ - zbiorczy, cz.2

Cytat:
Napisane przez buunka88 Pokaż wiadomość
Drogie wizazanki Jestem na etapie 3 go opakowania Yazu i szczerze powiedziawszy tabletki te budza moj niepokoj. Nie mialam jak do tej pory zadnych plamien miedzy okresowych, wymiotow itp jest jednak cos co mnie niepokoi. Chodzi o krwawienie z odstwawienia. Po pierwszym i drugim opakowaniu dostalam je w dniu, w ktorym mialam przyjac wieczorem pierwsza rozowa tabletke nowego blistra. Moze i tak ma byc w moim przypadku, ale czy to krwawienie moze trwac tylko 2 dni i byc bardzo slabe? Wczesniej bralam Yasminelle i okres dostawalam w drugim dniu przerwy i byl on znacznie bardziej obfity. Do gina ide dopiero za tydzien, dlatego prosze was o rade. Nie wiem czy zrobic dla pewnosci test ciazowy czy nie? Tabletki biore co do minuty, jak budzik zadzwoni i nie przyjmuje zadnych lekow. Z gory dziekuje za odpowiedz i pozdrawiam
Dopiero PO trzecim opakowaniu wszystko się unormuje.
DarkNoir jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-03, 21:47   #572
buunka88
Raczkowanie

Każda kobieta tak ma czy większa ilość i stąd taki wniosek?
buunka88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-04, 20:11   #573
maya23
Raczkowanie

Oj,dawno tutaj nie bylam...bo wszystko przebiegalo pomyslnie!
Jestem juz na 12 opakowaniu i czuje sie normlnie...ale zauwazylam ,ze waga ciagle idzie w gore a przeciez moje nawyki alimentarne i zajecia fizyczne sa takie same jak pare miesiecy temu!
Czy te 4 kg w ciagu 2 miesiecy sa sprawka Yazu?

Edytowane przez maya23
Czas edycji: 2010-03-04 o 20:13
maya23 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-05, 09:08   #574
frozenstrawberries
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez maya23 Pokaż wiadomość
Jestem juz na 12 opakowaniu i czuje sie normlnie...ale zauwazylam ,ze waga ciagle idzie w gore a przeciez moje nawyki alimentarne i zajecia fizyczne sa takie same jak pare miesiecy temu!
Jest to prawdopodobne. Parę moich koleżanek przytyło po tabletkach.
frozenstrawberries jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-05, 10:30   #575
Olinka23
Raczkowanie

Dziewczyny, zdarzyło się kiedyś którejś z Was zakrztusić przy popijaniu tabletki?? Ja dziś tego doświadczyłam ;( To moja pierwsza tabletka z blistra i przy popijaniu zakrztusiłam się. MASAKRA. Mam nadzieje że wleciała tam gdzie trzeba i antykoncepcja będzie zachowana...

Druga sprawa - nie dostałam okresu. To było moje pierwsze opakowanie. Ale chorowałam i stosowałam Flucofast i znalazłam informację że podnosi on poziom estrogenów we krwi ... ( Jestem trochę podłamana...

Edytowane przez Olinka23
Czas edycji: 2010-03-05 o 10:33
Olinka23 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-05, 11:32   #576
Black Rainbow
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Olinka23 Pokaż wiadomość
Mam nadzieje że wleciała tam gdzie trzeba
A niby gdzie miała wlecieć? Do nosa czy odbytu? Jak zachłyśniesz się czekoladą (powiedzmy), to gdzie ona trafia? No chyba jasne, że do żołądka... Chyba, że ja o czymś nie wiem
Black Rainbow jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-05, 11:51   #577
Joslyn
Raczkowanie

Hmmm... tak się zastanawiam - byłam wczoraj u pani ginekolog i zgadało nam się o tabletkach Yaz, takie tam pytania jak się po nich czuję itp, itd... Zastanowiło mnie tylko, dlaczego pani doktor powiedziała, żeby uważać (tzn stosować jeszcze dodatkowe zabezpieczenie) do końca pierwszego opakowania, bo dopiero w trakcie drugiego będę już "całkiem" zabezpieczona. Trochę mnie to zaskoczyło, bo w ulotce wyraźnie pisze, że rozpoczęcie przyjmowania tabletek od pierwszego dnia @ zabezpiecza od razu.
Może pani doktor chodziło o to, że dopiero po raz pierwszy w życiu stosuję taką metodę antykoncepcji i mój organizm dopiero musi się do niej dostosować? Co o tym myślicie?
Joslyn jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2010-03-05, 13:02   #578
oczarowana
Zadomowienie

Cześć dziołchy
Yaz to moje drugie podejscie do tabsów.Lata temu brałam Diane35 ale okropnie je tolerowałam i zniechęciłam się na pare lat do tabtelek anty.Jednak za namową mojego gina,po badaniach itp.postanowiłam dać im szansę i...nie załuję.Kończę własnie pierwszy blister,jade już na 3 placebo i czekam na 'okres'.
Skutków ubocznych na razie nie miałam żadnych,no może troszkę mi syfków wyskoczyło na mordce w 2 tygodniu brania ale teraz juz jest ok.PLamień zero,waga poszła w dół,piersi stały sie pełniejsze,libido poszło w górę,humorki bez zmian,zero bólów głowy.No ale poczekajmy jak organizm bedzie je tolerował po 3 blisterku.
aha dziś zapłąciąłm za nie 32zł a nie jak poprzednio 49zł
Poszukajcie u siebie aptek z sieci Apteka Tak Dla Zdrowia
http://takdlazdrowia.pl/partnerzy/punkty-partnerskie
Na swojej str.mają aktualne ceny leków,które mozecie sobie sprawdzić:
Yaz- http://www.hiperapteka.pl/tdz/index.php?alpha=Y 0 Co prawda na stronie widnieje sumka 36,99zł a ja zapłąciłam 32zł i bardzo jestem mile zaskoczona z tego powodu.

Edytowane przez oczarowana
Czas edycji: 2010-03-05 o 13:04 Powód: mały błąd
oczarowana jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-05, 18:02   #579
Olinka23
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Black Rainbow Pokaż wiadomość
A niby gdzie miała wlecieć? Do nosa czy odbytu? Jak zachłyśniesz się czekoladą (powiedzmy), to gdzie ona trafia? No chyba jasne, że do żołądka... Chyba, że ja o czymś nie wiem

Hahaha Miałam raczej na myśli układ oddechowy :P
Stary 2010-03-05, 18:11   #580
DarkNoir
Zakorzenienie

GG do DarkNoir

Cytat:
Napisane przez Joslyn Pokaż wiadomość
Hmmm... tak się zastanawiam - byłam wczoraj u pani ginekolog i zgadało nam się o tabletkach Yaz, takie tam pytania jak się po nich czuję itp, itd... Zastanowiło mnie tylko, dlaczego pani doktor powiedziała, żeby uważać (tzn stosować jeszcze dodatkowe zabezpieczenie) do końca pierwszego opakowania, bo dopiero w trakcie drugiego będę już "całkiem" zabezpieczona. Trochę mnie to zaskoczyło, bo w ulotce wyraźnie pisze, że rozpoczęcie przyjmowania tabletek od pierwszego dnia @ zabezpiecza od razu.
Może pani doktor chodziło o to, że dopiero po raz pierwszy w życiu stosuję taką metodę antykoncepcji i mój organizm dopiero musi się do niej dostosować? Co o tym myślicie?
Ja już wcześniej pisałam, że moim zdaniem to jest prawda.
DarkNoir jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-05, 18:17   #581
karolinka86
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez maya23 Pokaż wiadomość
A niuby na tabletkach napisane jest, że tyje sie bardzo rzadko po nich

Cytat:
Napisane przez frozenstrawberries Pokaż wiadomość
Jest to prawdopodobne. Parę moich koleżanek przytyło po tabletkach.
Po tych akurat?

Dziewczyny, co mi radzicie: kończe 1sze opakowanie Yazu, dostalam 2 poki co...Czuję się dziwnie...Dół brzucha mnie boli, prawie codziennie mam krwawienie...To jest normalne? Bo na pewno bardzo uciążliwe

Ja dostałam YAZ na wywolanie okresu, nie chodzi mi o antykoncepcje Mogę zasugerowac lekarce, żeby mi luteine dala? Bo to co teraz odczuwam bardzo mnie męczy

karolinka86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-05, 18:39   #582
maya23
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez karolinka86 Pokaż wiadomość
A niuby na tabletkach napisane jest, że tyje sie bardzo rzadko po nich

Po tych akurat?
....w sumie ta tragedia spadla na mnie po wielu miesiacach brania tabletek...bo na poczatku nawet schudlam pare kg...wiec sama nie wiem co o tym myslec
maya23 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-05, 18:41   #583
karolinka86
Zakorzenienie

Aha... JA się bardzo boję, żeby nie utyć

Stary 2010-03-05, 21:49   #584
justyniajego
Raczkowanie

drogie dziewczyny co do tych plamien dlugo wam sie utrzymywaly?

ja jestem na 13 tabletce pierwszego opakowania i owe plamienia trzymaja mi sie juz od okolo tygodnia.

przez jaki okres czasu MNIEJ WIĘCEJ moge sie ich jeszcze "spodziewac"?

jak to wygladalo u was?
justyniajego jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-05, 21:52   #585
201701251209
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez justyniajego Pokaż wiadomość
drogie dziewczyny co do tych plamien dlugo wam sie utrzymywaly?

ja jestem na 13 tabletce pierwszego opakowania i owe plamienia trzymaja mi sie juz od okolo tygodnia.

przez jaki okres czasu MNIEJ WIĘCEJ moge sie ich jeszcze "spodziewac"?

jak to wygladalo u was?
Możesz się ich spodziewać przez pierwsze 3 opakowania. Ale jak u Ciebie będzie, niestety nie wiadomo
201701251209 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-05, 21:57   #586
justyniajego
Raczkowanie

no tak racja o tym mowi ulotka
ale Lick The Lolipop jak to wygladalo np u ciebie?
jesli mialas plamienia to przez jaki czas?
Stary 2010-03-05, 22:00   #587
201701251209
Konto usunięte

Cytat:
no tak racja o tym mowi ulotka
ale Lick The Lolipop jak to wygladalo np u ciebie?
jesli mialas plamienia to przez jaki czas?
Co prawda biorę Yasminelle, ale ja plamiłam calutki pierwszy miesiąc W drugim już wszystko było ok. Może u Ciebie też tak będzie.
Przejrzyj kilka stron tego wątku,pewnie dziewczyny coś pisały na ten temat, jak to u nich wyglądało.
201701251209 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-05, 22:09   #588
justyniajego
Raczkowanie

no to juz zawsze mam jakis punkt odniesienia
pozostaje mi tylko czekac kiedy to sie skonczy, mam nadzieje ze jak najszybciej bo do przyjemnych rzeczy to nie nalezy, zreszta... oby na takim "skutku ubocznym" sie to skonczylo, bo narazie poza bolącymi piersiami nic sie nie dzieje, czas pokaze
Stary 2010-03-06, 11:14   #589
wiecznie_pod_wiatr
Zakorzenienie

Hej. Jestem już na końcówce 11 opakowania i tu pojawia się problem, bo krwawienie zwykle zaczyna mi się na ostatniej białej tabletce, ale wczoraj doznałam szoku (22 tabletka), wpierw myślałam że to jakieś plamienie, ale potem normalnie pojawiło się spore krwawienie (jak w okresie, że bez ob się nie obyło) tyle że było czerwono-brązowe. Niepokoję się trochę. Tak, wiem że powinnam iść do ginekologa i pójdę, ale wizyta za jakieś 2 tygodnie. Miała któraś coś podobnego?
wiecznie_pod_wiatr jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-03-06, 16:37   #590
deedra
BAN stały

Dziewczyny, bardzo, bardzo potrzebuje Waszej rady i pomocy Yaz stosuje od niedawna, ledwo co zaczelam drugie opakowanie. Moj problem zaczal sie na dwoch ostatnich rozowych tabletkach z pierwszego opakowania. Zaczely bolec mnie nogi, jak bym przebiegla dlugi dystans i miala zakwasy. W skutkach ubocznych w ulotce sa bole konczyn, mialam wiec nadzieje, ze to tylko to. Przez cztery dni przerwy jakos to sie troszke wyciszylo. Teraz jednak jestem na 9 tabletce z drugiego blistra i nogi, a szczegolnie prawa bola niemal bez przerwy. Do tego na owej prawej nodze, jakies 5 cm nad kolanem wyczuwam teraz dosyc spore, bolesne zgrubienie. Poza tym mam na niej wrazenie przemijajacego uczucia pieczenia, czasem zas jak by mi ktos wbijal pod kolano igle. Do tego (wczoraj zdarzylo mi sie to pierwszy raz) poczulam klucie pod mostkiem, z lewej strony. Dzis tez dwa razy mi sie to zdarzylo. Probowalam sie dodzwonic do mojej ginekolozki, niestety nie odbierala. Nie wiem czy mam odstawic Yaz juz dzisiaj (o 17 mialam wziac tabletke, poki co tego nie zrobilam) czy tez w poniedzialek udac sie do lekarza ogolnego. Do mojej ginekolog moglabym najwczesniej prywatnie w czwartek.. Strasznie sie boje, poplakalam sie az...:'( Niepokoi mnie tez to, ze wczoraj kochalam sie z chlopakiem a gdybym dzisiaj miala odstawic tabletki z marszu to pewnie ochrona przed ciaza bylaby zmniejszona i powinnam sie wtedy martwic jeszcze bardziej.. Blagam Was, pomozcie, odpowiedzcie cokolwiek, ja juz zaczelam obawiac sie najgorszego czyli zakrzepicy...
deedra jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-07, 08:09   #591
olkaloczek
Raczkowanie

hej laseczki a możecie powiedzieć ile urósł wam biust i po jakim czasie?? POZDRAWIAM
olkaloczek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-07, 11:17   #592
Joslyn
Raczkowanie

deedra - Mierzyłaś sobie ciśnienie? Być może jest to objaw zbyt podwyższonego ciśnienia, bo tabletki podnoszą ciśnienie krwi, stąd takie objawy.
Ja również zaczynam przyjmowanie Yaz'u i przez niecały pierwszy tydzień pierwszego opakowania również czułam się nie za ciekawie - miałam "ołowiane" ręce, zmęczone nogi itp, chociaż podobne objawy jak u Ciebie u mnie nie wystąpiły. Każda jednak reaguje na leki inaczej, w końcu przyjmujesz hormony dopiero miesiąc.
Niepokoi mnie jednak to zgrubienie na nodze i ból w klatce piersiowej.
Na Twoim miejscu nie odstawiałabym jednak tabletek, przynajmniej dopóki nie porozmawiasz z ginekologiem, bo myślę, że zakrzepica Ci nie grozi już po pierwszym opakowaniu (przynajmniej tak mi się wydaje), chociaż w przyszłości zrób sobie badania w tym kierunku, czy przypadkiem Ci to nie grozi.
Joslyn jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-07, 12:43   #593
_mademoiselle_
Przyczajenie

Do: "wiecznie_pod_wiatr"
ja tak miałam miesiąc temu ginekolog powiedział, że nic się nie dzieje, a organizm to jedna wielka tajemnica i może stres albo przeziębienie albo jeszce coś innego mogło przyspieszyć okres
_mademoiselle_ jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2010-03-07, 13:13   #594
kik
Raczkowanie

Cześć laseczki. Powiedzcie mi czy możliwe jest, żeby plemniki przetrwały po siedmiu dniach w pochwie? Jestem w drugim dniu przerwy. Wieczorem wezmę drugą tabletkę placebo, ale nawet nie czuję, że mam coś tam dostać...
Jakiś czas temu miałam (bardzo mało prawdopodobną sytuację, ale jednak) tak, że no wiadomo... zabawa zawbawa, a tydzień później wzięłam tabletkę z 11-sto godzinnym opóźnieniem. Nie przekroczyłam tych 12 godzin, ale był to już ten końcowy tydzien. Nie zrobiłam tak jak w ulotce, że zaczęłam od razu przerwe lub łączyłam opakowania, bo stwierdziłam, że jedenaście godzin to jeszcze dopuszczalne jest. Zresztą myślałam, że do tego czasu wszystkie plemniki "umrą" (Chodzi o preejakulat. Usiadłam na tym płynie będąc naga. Do wytrysku doszło już później, ale z daleka od pochwy...)
No więc... Czy ten tydzien później to już bezpieczna byłam? chodzi o to że we wtorek była sytuacja i w przyszły wtorek wzięłam tabletkę po 11stu godzinach. Bardzo rzadko zdarza mi się zapomniec tabletkę i zwykle w bezpiecznych dniach, więc nie wiem do konca co robic...
kik jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-08, 17:42   #595
karolinka86
Zakorzenienie

Cytat:
drogie dziewczyny co do tych plamien długo wam sie utrzymywały?
jak to wyglądało u was?
No ja kończę 1 opakowanie i mam cały czas... Przyznam, że jest to bardzo denerwujące...

Stary 2010-03-08, 17:56   #596
parodia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez karolinka86 Pokaż wiadomość
No ja kończę 1 opakowanie i mam cały czas... Przyznam, że jest to bardzo denerwujące...
Ja jestem w połowie i od kilku dni już nie ma, były tylko przy pierwszym rządku

parodia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-08, 20:58   #597
justyniajego
Raczkowanie

no z tymi plamieniami to jedna ma tak druga siak z moim szczesciem to pewnie beda non stop

chcialabym sie upewnic jeszcze czy kiedy bede szla wieczorem na impreze (tabletke biore o 20) i bede pila alkohol (nie mowie o upiciu sie czy o zgrozo wymiotowaniu) nie zakloci to wchlanianiu sie tabletki ani obnizeniu jej skutecznosci anty?

czytalam gdzies wczesniej ze nie, ale chcialam rozwiac watpliwosci
Stary 2010-03-08, 21:38   #598
eliziiaa
Przyczajenie

Red face Dot.: Tabletki YAZ - zbiorczy, cz.2

cześć dziewczyny
po paru miesięcznej przerwie od yasminelle przechodze na yaz.
dzisiaj zakupilam opakowanie i jestem mile zaskoczona, jak na poczatek, kosztowaly mnie niecałe 36zł w warszawie, apteka za grosze (cos takiego) na złotej.
eliziiaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-09, 07:46   #599
wiecznie_pod_wiatr
Zakorzenienie

Cytat:
chcialabym sie upewnic jeszcze czy kiedy bede szla wieczorem na impreze (tabletke biore o 20) i bede pila alkohol (nie mowie o upiciu sie czy o zgrozo wymiotowaniu) nie zakloci to wchlanianiu sie tabletki ani obnizeniu jej skutecznosci anty?

czytalam gdzies wczesniej ze nie, ale chcialam rozwiac watpliwosci
alkohol nie wpływa na wchłanianie tabletki ani na jej skuteczność (no chyba, że zwymiotujesz 3-4 godz po wzięciu tabletki)

Edytowane przez wiecznie_pod_wiatr
Czas edycji: 2010-03-09 o 07:55
wiecznie_pod_wiatr jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-10, 08:17   #600
Gabi10
Przyczajenie

witajcie! Mam pytanie, bo trochę się denerwuję
1 opakowanie Yazu zaczęłam brać w 8dniu cyklu(czyli po krwawieniu)-wcześniej nie zdązyłam. i moja gin mi powiedziała,że 10dni trzeba się dodatkowo zabezpieczać. Więc zabezpieczaliśmy się, jedynie po 10 tabletce mój TŻ wszedł we mnie,ale tylko na chwilę, następnie używaliśmy prezerwatyw, bo byłam na antybiotyku. Po 24 tabletce pierwszy raz doszedł we mnie. Dziś jestem po 3 placebo. Dodam,że to moje pierwsze opakowanie. Od 3 dni odczuwam czasem ból jajników, cera mi się pogorszyła, czuję się tak, jakby coś się 'zbliżało' ale krawienia nie ma. Chyba jestem panikarą. Tabletki biorę dokładnie co do minuty. Czy mam się czym martwić? Czy mogło dojść do zapłodnienia po 10tabl, lub po tych 24??
Proszę o odpowiedź.

Edytowane przez Gabi10
Czas edycji: 2010-03-10 o 08:19
Gabi10 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Ginekologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości