Tabletki YAZ - zbiorczy, cz.2 - Strona 28 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Ginekologia

Notka

Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-04-13, 14:56   #811
Aerith
Organizatorka

Dot.: Tabletki YAZ - zbiorczy, cz.2

Cytat:
Napisane przez chocolate_cream Pokaż wiadomość
ja jestem w polowie pierwszego opakowania i zauwazylam, ze mam napady placzu i histerii... czy to moze byc wlasnie przez te tabletki?
moze byc ale nie musi.
w kazdym razie to dopiero pierwsze opakowanie, wiec mozna uznac to za 'normalne'. ja jestem w trakcie 4 opakowania i dopiero na tym opakowaniu czuje sie super, zupelnie normalnie... wiec chyba wszystko mi sie ulozylo jak trza

zamówienia zagraniczne

Nie wiesz, nie wiesz, nie rozumiesz nic.
Aerith jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-13, 15:36   #812
kupakota
Przyczajenie

dzięki Wam wielkie ;] w sumie to sama wpadłam na tą genialną myśl, że po to tabletki biorę, żeby działały... ale jak mi chłopak powiedział, że woli gumki, bo im bardziej ufa, to mnie to zagięło :| więc faktycznie muszę go wyedukować w tej kwestii ;P

pozdrawiam ;]
kupakota jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-13, 15:44   #813
Marwari
Zakorzenienie

GG do Marwari

Cytat:
Napisane przez kupakota Pokaż wiadomość
dzięki Wam wielkie ;] w sumie to sama wpadłam na tą genialną myśl, że po to tabletki biorę, żeby działały... ale jak mi chłopak powiedział, że woli gumki, bo im bardziej ufa, to mnie to zagięło :| więc faktycznie muszę go wyedukować w tej kwestii ;P

pozdrawiam ;]
to pokaz mu tabelkę Pearla, gumki mają mniejszą skuteczność niż tabletki, więc to nielogiczne bardziej im ufac

[SIGPIC][/SIGPIC]
Marwari jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-13, 16:17   #814
elajnaa
Przyczajenie

hej

o biegunce przy tabletkach naczytałąm się dużo i spotkałam się z różnymi opiniami... i powiedzcie mi jak to wkońcu jest... bo miałam godzine po przyjeciu tabletki jednarazowa biegunke ale taka lekka nie ostra... i czy dodatkowa tabletke naprawde trzeba przyjac tylko po ostrej biegunce czy po takiej lepiej też?
Stary 2010-04-13, 17:00   #815
_vanity
Przyczajenie

Cześć dziewczyny
Liczę, że mi pomożecie. 2 miesiące brałam qlaire, ale zrezygnowałam ponieważ bardzo pogorszyła mi się cera. Dzisiaj lekarka przepisała mi yaz. Zastanawiam się kiedy mogę zacząć je przyjmować, ponieważ odkąd wziełam ostatnią tabletkę qlairy minęły 3 dni.
Czy mimo, że 3 dni nie brałam żadnych hormonów mogę normalnie zacząc opakowanie yaz?
Liczę na szybką odpowiedź
_vanity jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-13, 17:42   #816
kikolina
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez _vanity Pokaż wiadomość
Cześć dziewczyny
Liczę, że mi pomożecie. 2 miesiące brałam qlaire, ale zrezygnowałam ponieważ bardzo pogorszyła mi się cera. Dzisiaj lekarka przepisała mi yaz. Zastanawiam się kiedy mogę zacząć je przyjmować, ponieważ odkąd wziełam ostatnią tabletkę qlairy minęły 3 dni.
Czy mimo, że 3 dni nie brałam żadnych hormonów mogę normalnie zacząc opakowanie yaz?
Liczę na szybką odpowiedź
ulotka wie wszystko. "zmiana z innego złożonego hormonalnie preparatu antykoncepcyjnego[..]: można rozpocząć przyjmowanie Yaz w dniu po zakończeniu okresu bez tabletek poprzedniego preparatu (lub po ostatniej tabletce poprzedniego preparatu niezawierającej substancji czynnej"

czyli, jak rozumiem, bierzesz Yaz pierwszego dnia @

- That's true. But it wouldn't be my world without you in it.

<3
kikolina jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-13, 17:51   #817
_vanity
Przyczajenie

czyli te 3 dni od zakonczenia innych tabletek robia dużą różnicę? i muszę czekać miesiac az dostane okres?

nie mam ulotki od yaz, bo ich jeszcze nie kupilam

tez kiepsko, taka miesieczna przerwe sobie robic

Edytowane przez _vanity
Czas edycji: 2010-04-13 o 17:53
_vanity jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-13, 17:57   #818
parodia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez anulcia_88 Pokaż wiadomość
Sądzę, że żadna z Nas tu Ci nie pomoże...musisz niestety pocierpić i posiedzieć te 2 godziny w poczekalni...
Żebym jeszcze cudem znalazła te dwie godziny w poniedziałek albo piątek... chyba po maturze

Dzisiaj biorę ostatnią tabletkę i nowego opakowania nie mam. Trochę boję się rozregulowania, ale efektów ubocznych dłużej nie wytrzymam

parodia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-13, 18:47   #819
kaktusica
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez elajnaa Pokaż wiadomość
hej

o biegunce przy tabletkach naczytałąm się dużo i spotkałam się z różnymi opiniami... i powiedzcie mi jak to wkońcu jest... bo miałam godzine po przyjeciu tabletki jednarazowa biegunke ale taka lekka nie ostra... i czy dodatkowa tabletke naprawde trzeba przyjac tylko po ostrej biegunce czy po takiej lepiej też?
Ja jestem bardzo przewrażliwiona w tej tematyce, bo w tym wypadku to nic nie wiadomo.. Ulotka mówi o ciężkiej biegunce, ale nie wiem dokładnie jak to intepretować.
Ja osobiście w takiej sytuacji preferuję wziąć jedna tabletkę wiecej.
Stary 2010-04-14, 18:55   #820
oczarowana
Zadomowienie

Hej dziewuszki

Jestem w polowie 3 blistra.Ogólnie jestem z YAz zadowolona.Pierwsze dwa blistry zero skutków ubocznych.Waga poszła w dół (diety nie zmieniłam),cera sie polepszyła,piersi wypełniły ale nie po to biorę tabsy
ALe od jakiś 2 tyg.moja waga rosnie(mam takie uczucie jakbym byłą balonem z wodą),cycki zmalały! i co najgorsze-pojawił mi sie celulit,który miałam mały,nie widoczny gołym okiem a teraz masakra! To jedyny skutek uboczny.Jestem tym faktem przerażona zdziebko bo cwicze od lat,rozsadnie sie odzywiam,nie pale nie pije itp.a tu ten celulit szpecący

Nie wiem teraz czy mam prosić gina o zmiane tabsów czy wogóle się z nimi pozegnać.
Czy któraś z was nie majac wczesniej skórki pomaranczowej nabawiła sie jej szybko biorac Yaz albo jakiekolwiek inne tabletki?
oczarowana jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-15, 15:48   #821
alicja184
Raczkowanie

Yaz a biust!?

Witam dziewczyny! Mam do Was pytanie, a w zasadzie do tych, które stosowały YAZ. Chodzi mi bowiem o to, czy jesli przestane brac te tabletki to coś stanie się z moim biustem ? Dokladniej rzecz ujmuje czy moze wrocic do poprzedniego rozmiaru? Bo generalnie zawsze mialam male piersi, ale zjadlam 2 opakowania tych tabletek, jestem w trakcie 3 i zastanawiam się, czy jak je odstawie, to czy piersi nie powrócą do takiego rozmiaru, jak przed stosowaniem tych tabletek.
Z góry dzieki za odpowiedzi!
alicja184 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-15, 15:54   #822
muszynianka
Zakorzenienie

Dot.: Yaz a biust!?

z czym jesz te tabletki?;p najlepiej smakują ze szczypiorkiem

tak, biust wraca do poprzedniego stanu (Zanim zaczęłaś brać tabletki)
muszynianka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-15, 16:41   #823
Stookrotka
Raczkowanie

Brałam 4 miesiące, widać było różnice. Gdy odstawiłam po miesiącu wrócił do starego rozmiaru Chyba po każdych tabletkach tak jest, on nie tyle co rośnie tylko "puchnie"?
Stookrotka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-15, 16:49   #824
alicja184
Raczkowanie

To szkoda, bo teraz mi sie podoba....
alicja184 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-15, 17:12   #825
inc0rrect
Zakorzenienie

wroci do poprzedniego stanu....

Tutaj link: profitest.pl/s/12254/Tu4ydm2K3ha4YKAM

W ramach podziękowania dla dwóch z Was oferuję bezpłatne konsultacje dietetyczne
inc0rrect jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-15, 19:24   #826
Marwari
Zakorzenienie

GG do Marwari

najprawdopodobniej wróci, bo to po prostu woda... poza tym moglas sie dopisac do watku zbiorczego...

[SIGPIC][/SIGPIC]
Stary 2010-04-16, 12:29   #827
eratoo
Przyczajenie

/treść postu usunięta przez moderatora/

Edytowane przez jaga_2001
Czas edycji: 2010-04-18 o 11:08 Powód: złamanie zakazu sprzedaży/kupna
eratoo jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-16, 21:24   #828
Noodle Soup
Zadomowienie

Hm, mam pytanie, co o tym sądzicie:
http://yazdidbad.com/yaz-yasmin-ocel...tions/?lang=pl

Czy to tylko zwykła nagonka, czy rzeczywiście YAZ aż tak szkodzi?
Tabletki to tabletki, czy pigułki dwuskładnikowe innych firm w takim razie nie są szkodliwe tak samo? Chyba też zawierają drospirenon...

Wiem, jakie konsekwencje może mieć zażywanie tabletek, chodzi mi jednak o to, czy to po prostu nie przesada?
Noodle Soup jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-16, 21:47   #829
DarkNoir
Zakorzenienie

GG do DarkNoir

Cytat:
Napisane przez Noodle Soup Pokaż wiadomość
Hm, mam pytanie, co o tym sądzicie:
http://yazdidbad.com/yaz-yasmin-ocel...tions/?lang=pl

Czy to tylko zwykła nagonka, czy rzeczywiście YAZ aż tak szkodzi?
Tabletki to tabletki, czy pigułki dwuskładnikowe innych firm w takim razie nie są szkodliwe tak samo? Chyba też zawierają drospirenon...

Wiem, jakie konsekwencje może mieć zażywanie tabletek, chodzi mi jednak o to, czy to po prostu nie przesada?

Ten temat był już poruszany i to nie raz.

Odpowiem tak:
1. Pigułki to nie cukierki. Należy je brać z rozsądkiem. Bierzesz = jesteś świadoma skutków ubocznych. A każde pigułki to ingerencja w biologię organizmu, a to wiąże się z masą skutków ubocznych.

2. Badaj się - cytologia + badanie krwi. Każdy niepokojący objaw konsultuj z lekarzem

3. Mi pękają żyłki na nogach. Robiłam badania - krew, krzepliwość, USG Dopplera. Wszystko mam w normie. Lekarz stwierdził, że za dużo siedzę, mam lekką nadwagę i nie powinnam zakładać nogi na nogę podczas siedzenia.

4. Amerykanie to idioci ;] nie badają się, a pigułki u nich można kupić wszędzie.

5. BADAJMY SIĘ a wszystko będzie OK

Piotr Rogucki - I'm Not Afraid Of Your Soul

DarkNoir jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-04-16, 21:57   #830
Noodle Soup
Zadomowienie

Rozumiem, rozumiem. Jestem świadoma, badam się, jednak zaniepokoiła mnie ta informacja i chciałam poznać Wasze zdanie na ten temat.
Noodle Soup jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-17, 00:01   #831
daga280
Przyczajenie

Hej

Czytam Wasze wypowiedzi i widzę, że jesteście już obeznane w tabletkach Yaz i ich stosowaniu, właściwościach itp

Mam pytanie-biorę te tabletki juz jakieś 3miesiące i jestem w pełni zadowolona-zero skutków ubocznych itd ale cały czas zastanawia mnie jedna kwestia-Czy podczas brania białych tabletek (jeszcze przed wystąpieniem krwawienia) można spokojnie uprawiać seks bez dodatkowych zabezpieczeń? Czyy wtedy też jestem chroniona? Nie krzyczcie na mnie mój chłopak mówi mi ciągle ze to bezpieczne bo hormony działają ciągle ale ja wolę się upewnić..

dzięki wielkie!
daga280 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-17, 01:05   #832
napoli
Rozeznanie

Jestes zabezpieczona od 1 opakowania, od 1 tabletki, o ile wzielas ja w 1 dniu miesiaczki Wiec spokojna glowa, nie ma obaw. Zwazywszy na to, ze tabletki bierzesz juz 3 miesiace...
Nawet w czasie przerwy na krwawienie z odstawienia jestes zabezpieczona, o ile po przerwie wezmiesz tabletke.
Chulaj dusza
Czy jestem naiwna, a może dziecinna.
Czy jestem zwykłą lalą czy może myszką szarą.
Lecz prawda jest inna, jestem taka jaka według siebie być powinnam..."
napoli jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-17, 12:19   #833
chocolate_cream
Raczkowanie

GG do chocolate_cream

Cytat:
Napisane przez Fruchtgeele Pokaż wiadomość
Pewnie, że może, ale nie musi. Na pierwszym opakowaniu miałam taką sytuację, że siedziałam na zajęciach i myślałam, że się rozpłaczę. Pierwsze skojarzenie - oczywiście te cholerne hormony, ale jak wróciłam do domu i okazało się, że koleżanka z mieszkania też tak miała w pracy, trochę mi przeszło. Jak dlugo masz te napady?
tabletki biore 18 dzien, ale zaobserwowalam takie napady dopiero od jakiegos tygodnia. a u mnie to jest bardzo grozne, z powodu innych zaburzen na ktore choruje. mysle, ze to albo przez hormony, albo znowu mi "odbija" i pewnie trzeba isc poradzic sie lekarza czy to kwestia mojej choroby psych.,czy hormonow [wolalabym nie miec nawrotow choroby, bo z hormonami i tak pewnie przejdzie].

jezeli chodzi o fizyczne skutki uboczne to nie zaobserwowalam zadnych. a co dziwne, nawet troche schudlam nie bedac na zadnej diecie, ale podobno to mozliwe na Yaz

K.
chocolate_cream jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-17, 13:41   #834
biedhronka
Przyczajenie

Cześć Dziewczyny !
Piszę, bo nie mogłam nic znaleźć w wyszukiwarce. Kończę jutro 3 opakowanie Yazu, będę zaczynała 4. Przy drugim, jako że okres miał mi wypaść dokładnie w weekend kiedy TŻ miał do mnie przyjechać, zamiast białych tabletek placebo wziełam odrazu kolejne opakowanie, żeby opóźnić wystąpienie okresu. Skonsultowałam to wcześniej z lekarzem, który powiedział, że nie ma problemu i że można tak robić kilka razy w roku. W 4 opakowaniu znowu wypadnie mi okres akurat wtedy kiedy szykuje mi się weekend z TŻ. Zastanawiam się co robić,czy znowu pomijać placebo. Oczywiście nie ma problemu jakbym miała mieć miesiączkę wtedy, no ale same wiecie... ;D Czy któraś z Was miała podobną sytuację ?
biedhronka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-17, 14:40   #835
napoli
Rozeznanie

Przy braniu tabletek nie ma miesiaczki jest krawienie z odstawienia

Można łączyć 3 opakowania pod rząd, jednak możliwymi skutkami ubocznymi moga byc plamienia podczas brania tabletek. Ale z tego, co zrozumialam, to bralabys dopiero 2 op. pod rzad, wiec ok.
Stary 2010-04-17, 16:16   #836
olusia19922
Przyczajenie

Mam 2 pytania Jak ma się skuteczność tabletek yaz do picia alkoholu?

Miałam taką sytuację że 18 dni spóźniał mi się okres. Poszłam do ginekologa, zbadałam się czy aby na pewno nie jestem w ciąży i poprosiłam o receptą na tabletki. Dostałam Yaz. Teraz jestem na 23 tabletce. Kiedy zaczynałam blister byłam pewna że mam okres, a na następny dzień miałam tylko lekkie plamienia i tak przez kilka następnych dni. Moje pytanie jest takie: jeśli nie trafiłam na pierwszy dzień cyklu to po której tabletce będę zabezpieczona? Czy w ogóle będę?

Bardzo proszę o odpowiedź.
olusia19922 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-17, 16:30   #837
Marwari
Zakorzenienie

GG do Marwari

Cytat:
Napisane przez olusia19922 Pokaż wiadomość
Mam 2 pytania Jak ma się skuteczność tabletek yaz do picia alkoholu?

Miałam taką sytuację że 18 dni spóźniał mi się okres. Poszłam do ginekologa, zbadałam się czy aby na pewno nie jestem w ciąży i poprosiłam o receptą na tabletki. Dostałam Yaz. Teraz jestem na 23 tabletce. Kiedy zaczynałam blister byłam pewna że mam okres, a na następny dzień miałam tylko lekkie plamienia i tak przez kilka następnych dni. Moje pytanie jest takie: jeśli nie trafiłam na pierwszy dzień cyklu to po której tabletce będę zabezpieczona? Czy w ogóle będę?

Bardzo proszę o odpowiedź.
odpowiedzi na te pytania są w:
1) ulotce
2) w tym wątku
3) w wątku i interakcjach

miłej lektury.

[SIGPIC][/SIGPIC]
Stary 2010-04-17, 17:59   #838
biedhronka
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez napoli Pokaż wiadomość

Można łączyć 3 opakowania pod rząd, jednak możliwymi skutkami ubocznymi moga byc plamienia podczas brania tabletek. Ale z tego, co zrozumialam, to bralabys dopiero 2 op. pod rzad, wiec ok.
brałabym drugie opakowanie pod rząd, drugi raz, z miesięczną przerwą. Zastanawiam się, czy to nie byłoby za często...
biedhronka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-17, 18:58   #839
napoli
Rozeznanie

Cytat:
brałabym drugie opakowanie pod rząd, drugi raz, z miesięczną przerwą. Zastanawiam się, czy to nie byłoby za często...
Jak napisalam mozna laczyc do 3 op. pod rzad, jednak moga wystapic plamienia, moga- a nie musza
Stary 2010-04-18, 00:13   #840
joyka
Raczkowanie

Dołączam do wizażanek biorących Yaz Przedtem brałam cilest 3 lata i niby byłam zadowolona, ale po zrobieniu przerwy organizm nagle zaczął buntować się przeciw tym tabletkom Dostałam trądziku, odrobinę utyłam, zatrzymywałam wodę jak nienormalna. Piersi podskoczyły mi z małego B do małego D Ginekolog, biorąc jeszcze pod uwagę moje policystyczne jajniki zaproponowała mi Yaz. Mam nadzieję, że wszystko będzie ok i obędzie się bez szczególnej tragedii i dziwnych nastrojów (od kiedy zaczęłam brać tabsy ryczę jak głupia na każdym filmie i ogólnie jestem dużo bardziej wrażliwa). Jak na razie biorę yaz dopiero dwa dni, więc nie mogę jak na razie nic o nim powiedzieć. Czuję się tylko troche bardziej senna i zmęczona niż zazwyczaj
joyka jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Ginekologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości