![]() |
#901 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: tabletki Yaz i skutki uboczne
Gdybyś przeczytała regulamin, wiedziałabyś dlaczego się złościmy.
![]() ![]() |
![]() |
#902 |
Raczkowanie
|
Dot.: Tabletki YAZ - zbiorczy, cz.2
czesc dziewczyny
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#903 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
#904 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#905 | |
Raczkowanie
|
![]() Cytat:
Yaz:
Powiem Ci, że zależy jakie tabletki bierzesz. Jeśli bierze sz np. lek QLAIRA to jeżeli kobieta zapomniała rozpocząć przyjmowanie tabletek z nowego opakowania, lub jeżeli zapomniała przyjąć jedną lub więcej tabletek w dniach od 3 do 9, wówczas istnieje ryzyko, że jest ona w ciąży (jeżeli w czasie siedmiu dni przed pominięciem tabletki miał miejsce stosunek). Pominięcie zażycia dawki leku Cilest W razie nieprzyjęcia w odpowiednim czasie jednej tabletki (pod warunkiem, że okres od przyjęcia poprzedniej tabletki jest krótszy niż 24 godziny) należy przyjąć ją jak najszybciej. Następną tabletkę należy przyjąć o zwykłej porze. Oznacza to, że w ciągu jednej doby można podać dwie tabletki. W przypadku, gdy w ciągu pierwszego lub drugiego tygodnia cyklu pominięto przyjęcie dwóch tabletek należy przyjąć dwie tabletki w dniu, w którym przypomniano sobie o konieczności zastosowania leku oraz dwie tabletki w dniu następnym. Następnie należy przyjmować po jednej tabletce na dobę zgodnie z zaleceniem do momentu zużycia wszystkich tabletek w opakowaniu. Ponadto w okresie do dnia przyjęcia siódmej tabletki należy stosować dodatkową, skuteczną, niehormonalną metodę antykoncepcji. W przypadku, gdy nie przyjęto dwóch tabletek w trzecim tygodniu stosowania leku, nie należy przyjmować kolejnych tabletek z tego opakowania, wyrzucić je i w tym samym dniu rozpocząć przyjmowanie tabletek z następnego opakowania. Ponadto, w okresie do dnia przyjęcia siódmej tabletki należy stosować dodatkową, skuteczną niehormonalną metodę antykoncepcji. W przypadku, gdy nie przyjęto trzech tabletek w okresie pierwszych trzech tygodni stosowania preparatu, nie należy przyjmować kolejnych tabletek z tego opakowania, wyrzucić je i rozpocząć w tym samym dniu przyjmowanie tabletek z następnego opakowania. Ponadto, w okresie do dnia przyjęcia siódmej tabletki należy stosować dodatkową, skuteczną niehormonalną metodę antykoncepcji. yasmin: Minęło mniej niż 12 godzin od pominięcia tabletki.Skuteczność antykoncepcyjna preparatu Yasmin jest zachowana. Należy przyjąć tę tabletkę tak szybko, jak to możliwe i zażyć następną o zwykłej porze. Minęło więcej niż 12 godzin od chwili pominięcia tabletki lub pominięto więcej tabletek. Skuteczność antykoncepcyjna preparatu Yasmin może być zmniejszona. Dlatego pacjentka musi zastosować dodatkowe metody antykoncepcyjne. Im więcej kolejnych tabletek pominięto, tym większe jest ryzyko słabszego działania antykoncepcyjnego. Zasada 7 dni
W przypadku zgubienia tabletek w połowie rozpoczętego opakowania, należy zwrócić się do lekarza lub farmaceuty. Jeśli zapomni się o zażyciu tabletek, a w czasie pierwszej 7-dniowej przerwy w ich przyjmowaniu nie wystąpi spodziewane krwawienie, możliwe że pacjentka jest w ciąży. Przed rozpoczęciem następnego opakowania preparatu należy skontaktować się z lekarzem. ![]()
![]() |
#906 |
Raczkowanie
|
Yaz - bardzo prosze o pomoc
mam problem. biore tabletki yaz i nie wiem czy moge byc spokojna, bo...
zwykle biore tabletki ok 19. tydzien temu we wtorek wzielam dopiero ok 22. w srode zapomnialam o tabletce i wzielam ja dopiero rano ok 7. niby ten odstep 12h zostal zachowany, ale od godziny 22 z srody. jakos dziwnie sie stresuje, bo nie wiem czy dobrze rozumiem, moge byc spokojna jesli wezme tabletke w ciagu 12h od momentu zabrania ostatniej tabletki a nie od momentu kiedy biore ja przewaznie? bo zazwyczaj biore ok 19. wtedy wzielam ok 22, tak jak pisalam wczesniej. nie wiem czy naprawde mam czym sie stresowac? kochalam sie z facetem we wtorek (w ten wieczor wzielam tabletke) i w piatek (wtedy tez nie zapomnialam o tabletce). chodzi mi tylko o to duze opoznienie w srode. |
![]() ![]() |
![]() |
#907 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Yaz - bardzo prosze o pomoc
Cytat:
![]() |
#908 |
Raczkowanie
|
sory, nastepnym razem sie rozejrze. rzadko tu bywam...
w zasadzie tak, ale troche otuchy i takiego samego zdania innych ludzi zawsze lepiej dziala ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#909 |
Raczkowanie
|
mam problem. biore tabletki yaz i nie wiem czy moge byc spokojna, bo...
zwykle biore tabletki ok 19. tydzien temu we wtorek wzielam dopiero ok 22. w srode zapomnialam o tabletce i wzielam ja dopiero rano ok 7. niby ten odstep 12h zostal zachowany, ale od godziny 22 z srody. jakos dziwnie sie stresuje, bo nie wiem czy dobrze rozumiem, moge byc spokojna jesli wezme tabletke w ciagu 12h od momentu zabrania ostatniej tabletki a nie od momentu kiedy biore ja przewaznie? bo zazwyczaj biore ok 19. wtedy wzielam ok 22, tak jak pisalam wczesniej. nie wiem czy naprawde mam czym sie stresowac? kochalam sie z facetem we wtorek (w ten wieczor wzielam tabletke) i w piatek (wtedy tez nie zapomnialam o tabletce). chodzi mi tylko o to duze opoznienie w srode. |
![]() ![]() |
![]() |
#910 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
ale może już mi się w oczach miesza
![]() ![]() |
![]() |
#911 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#912 |
Raczkowanie
|
ale liczy sie czas nei od momentu przyjecia ostatniej tabletki tylko od momentu prawidlowego czasu przyjecia tabletki. nawet w ulotce jest napisane:pominieta 1 jasnorozowa tabletka (przyjeta ponad 12h za pozno)
czy ja cos zle rozumiem? |
![]() ![]() |
![]() |
#913 |
Zakorzenienie
|
Sorki za zamieszanie.
Kompletnie już nie myślę ![]()
![]() |
#914 |
Raczkowanie
|
hehe, ale az mi sie goraca zrobilo jak to przeczytalam i sama zaczelam panikowac przez chwile
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#915 |
Zakorzenienie
|
Nie wiem co chciałam osiągnąć przecież od 22 do 7 rano jest mniej niż 12 godzin
![]() ![]()
![]() |
#916 |
Raczkowanie
|
jestes upsrawiedliwiona! ;-)
buziaki, dzieki za odpowiedzi |
![]() ![]() |
![]() |
#917 |
Zakorzenienie
|
Hej dziewczyny!
![]() mam pytanie odnośnie YAZ. Biorę te tabletki już od przeszło roku i jak dla mnie są rewelacyjne (no może troszkę libido spadło, no ale cóż). Chodzi mi konkretnie o to, że właśnie dzisiaj pochrzaniły mi się dni i wzięłam tabletkę za dzisiaj i jutrzejszy dzień :/ myslałam po prostu, że dzisiaj jest środa i wczoraj zapomniałam wziąć :/ wiecie może czy to wpłynie jakoś na zabezpieczenie przed ciążą? tabletki są z drugiego rzędu, więc chyba nie powinno się nic stać, ale wolę jeszcze Was się zapytać ![]()
#918 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#919 |
Zakorzenienie
|
uf, dzięki za odpowiedź
![]() ![]()
![]() |
#920 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#921 |
Zakorzenienie
|
oł, to się wpakowałam... nie mam zapasowego opakowania :/
#922 |
Zakorzenienie
|
ale po co Ci zapasowe opakowanie? bierzesz kolejną tabletkę jaką masz w blistrze (nie patrzysz na dni tygodnia) - tylko nie placebo, a z substancjami czynnymi - i dzień wcześniej kończysz opakowanie, to żaden problem...
|
![]() ![]() |
![]() |
#923 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]()
![]() |
#924 |
Raczkowanie
|
na mnie juz dobrze tabletki dzialaja
![]() ![]()
#925 |
Raczkowanie
|
Mam pytanie: czy przerwa po stosowaniu antybiotyku (amoksiklav) jest standardowa - 7 dni, czy potrzeba więcej czasu do nadbudowy ochrony?
#926 |
Raczkowanie
|
Witam.
Coś mi sie pomyliło z dniami i wzięłam dzisiejsza tabletkę czyli normalnie i dodatkowo tabletkę przeznaczona na dzień jutrzejszy.... Co powinnam zrobic w takiej sytuacji? Pewne jest jedno nadal jestem zabezpieczona bo nie mam zadnej przerwy w toku brania tabletek tylko pomulkowo wziełam o jedna za duzo. Prosze o porade jak postepowac w kolejnych dniach. Nie uwazam ze to bylo by dobre jutrzejszego dnia nie zazyc tabletki. Mój rozumek podpowiada mi tak : brac tabletki tak jakby sie nic nie stało do konca opakowania. W efekcie zamiast 4 dniowej przerwy bede miala 5 dniowa. Tylko teraz nie wiem czy powinnam nastepne opakowanie zaczac tak jak zwykle czyli poniedzialek, czy przez to ze połknełam o jedna tabletke wiecej i zabraknie jej w efekcie koncowym kolejne opakowanie zaczac od Niedzieli???? A moze w ogole sie myle?? |
![]() ![]() |
![]() |
#927 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
#928 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Owszem jest. przeczytałam jedakze moje pytanie brzmi czy mam przyjmowac tabletki normalnie i zaczac przyszle opakowanie w ten sam dzien co zwykle czy o jeden dzien wczesniej ?? jako ze zabraklo tabletki |
|
![]() ![]() |
![]() |
#929 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Przeczytaj dokładnie co jest w ulotce na temat pominięcia tabletek 15-24 i się do tego zastosuj. Już nie wiem jak to bardziej łopatologicznie napisać ![]()
![]() |
#930 |
Przyczajenie
|
Bierzesz wszystkie tabletki różowe które Ci zostały, potem 4 białe i przechodzisz do nastepnego opakowania, czyli bierzesz o jeden dzień wczesniej. Można skrócić czas brania tabletek placebo ale nie mozna go wydłużać
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:05.