|
|
#1111 | ||
|
Konto usunięte
|
Dot.: Tabletki YAZ - zbiorczy, cz.2
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 11:15 ---------- Poprzedni post napisano o 11:12 ---------- Cytat:
|
||
|
|
|
#1112 |
|
Rozeznanie
|
Estrogella, Kaktusica, Cukierka bardzo dziękuje za odpowiedzi
a o przyjście krwiawienia z odstawienia raczej się nie boje a co do dodatkowego zabezpieczenia to niestety, ale przez stres to wogole nie mam ochoty na pieszczoty, chodzę tylko poddenerwowana... Dobrze, że mój TŻ jest wyrozumiały, cierpliwy i dzielnie znosi moje humorki
Edytowane przez anulcia_88 Czas edycji: 2010-05-24 o 11:31 |
|
|
|
#1113 |
|
Raczkowanie
|
hej dziewczyny, moze wy mi pomozecie...
biore yaz, juz rok czasu. Tydzien temu w srode zapomnialam wziasc 23 tabletke, wiec w czwartek wzielam ta zapomniana i 24. Nie robilam przerwy tylko polaczylam opakowania zgodnie z ulotka. Ale biorac nowe opakowanie wczoraj nie wzielam 3 bo nie mialam juz tabletek dzis wzielam 3 i 4. W ulotce pisze ze jak zapomni sie wiecej niz jedna tabletke w opakowaniu nalezy sie skontaktowac z lekarzem, a to byly dwa inne opakowania, ale w ciagu jednego tygodnia, wiec to mnie martwi i pewnosci nie mam. wiec myslicie ze dobrze postapilam? I tak teraz stosunkow nie odbywam, bo chlopak jest za granica, ale nie chce zeby mi sie cykl rozregulowal albo cos sie pomieszalo w organizmie moim.
|
#1114 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
#1115 |
|
Raczkowanie
|
Jakiś miesiąc temu zapomniałam wziąć tabletki, spostrzegłam to dpiero następnego dnia, gdy minęły już 24 h, akurat z ciekawości spojrzałam na blister i zobaczyłam, że nie zażyłam pigułki z dnia poprzedniego (tak zakładam, bo gdyby było to jeszcze wcześniej, to chyba bym spostrzegła, że łykam tabletki nie z tego dnia co trzeba). Zdecydowałam się wtedy na opcję połączenia 2 opakowań w celu zachowania bezpieczeństwa (wszystko zgodnie z treścią ulotki). To było w okresie 15-24 dnia. Gdy byłam na ostatniej tabletce 2-go opakowania, zaraz po jej przyjęciu (jakaś godzina) dostałam biegunki, więc uznałam, że ten dzień będzie się już liczył jako 1-szy dzień placebo. To było w piątek, dziś jest poniedziałek - a okresu ani widu ani słychu
A jutro zaczynam już nowy blister. Trochę się martwię. Któraś już może była w takiej sytuacji? Jest taka możliwość, że po prostu okres dostanę po następnym opakowaniu dopiero? Zawsze dostawałam na 3-4 tabletce placebo. A może w ciągu tej godziny wchłonęła się taka ilość 24 tabletki, że dziś nie jest 4, ale 3 dzień placebo? Jak nie dostanę do jutra okresu, to chyba skoczę po test ciążowy.Któraś już łączyła 2 opakowania w takiej bądź innej sytuacji? Jak wtedy wyglądała sprawa z okresem? |
|
|
|
#1116 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Resumując - każda z Nas ma inny organizm, który ma swoje "zasady" i wg nich funkcjonuje, jest to indywidualna sprawa. |
|
|
|
|
#1117 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
No, ale każdy organizm reaguje inaczej
|
|
|
|
|
#1118 |
|
Przyczajenie
|
tabletka antykoncepcyjna yaz i alkohol
Witam serdecznie wszystkich, jestem nowa na tym forum
i chciałabym dowiedzieć się czy gdy biorę tabletki antykoncepcyjne yaz to alkohol na nie negatywnie wpływa- ale nie tak ogólnie tylko czy np. gdy wzięłam tabletkę o 22.00 godzinie i zaraz po tym piłam alkohol to czy skuteczność nie jest zmniejszona.? W ulotce nic o tym nie pisało, ale kilka koleżanek mówiło mi, że można wypić alkohol po 4 godzinach od połknięcia tabletki bo gdy wypiję alkohol przed upływem 4 godzin to on rozłoży substancje czynne w tabletce i ona nie zadziała! Na forum też nie widziałam żeby ktoś pisał o tym bardziej szczegółowo, wszyscy piszą tylko o wymiotach. Bardzo proszę o rady bo ostatnio byłam na imprezie wzięłam tabletkę i bardzo dużo piłam zaraz po tym (ale nie wymiotowałam) i teraz bardzo boję się że mogę być w ciąży,. |
|
|
|
#1119 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: tabletka antykoncepcyjna yaz i alkohol
Pisałam ostatnio gdzieś na ten temat, więc chyba niezbyt dokładnie szukałaś
---------- Dopisano o 16:47 ---------- Poprzedni post napisano o 16:45 ---------- https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=432872 tutaj masz wszystko wytłumaczone
|
|
#1120 |
|
Organizatorka
|
dziewczyny a czy zadna z was nie ma moze do sprzedania calego opakowania tabletek yaz? nie mam narazie za bardzo pieniedzy, zeby isc do gina, a nie chce przerywac brania, bo to bedzie 6 opakowanie i szkoda troche...
|
#1121 |
|
Organizatorka
|
ja bym byla chetna tylko zalezy mi na szybkie wysylce
|
#1122 |
|
Rozeznanie
|
![]() |
|
|
|
#1123 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1124 |
|
Przyczajenie
|
hej dziewczyny
biore talbetki ponad rok, w tym miesiacu zamierzam przerwac stosowanie, poniewaz przez dlugi okres je zazywalam i boje sie aby pozniej nie bylo zadnych komplikacji. obawiam sie jednak ze moge miec pozniej problemy z regularna miesiaczka ( zazywam tylko yaz). noi nurtuje mnie pytanie co z plodnoscia ? po przerwaniu stosowania piguł. czy jest ona zwiekszona ? czy mechaniczna metoda antykoncepcji wystarczy by nie zajsc w ciaze ? prosze o odp, a przynajmniej o rady ^^
|
|
|
|
#1125 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
płodność może być zwiększona, ja bym stosowała dodatkowo globulki bo nie ufam do końca prezerwatywom.
|
|
#1126 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
I... odradzał, bo po takiej przerwie jest zwiększona płodność!! Jeśli czujecie się dobrze to nie róbcie przerw, bo to nie potrzebne.
Zima minie wiosna przejdzie lato w niepamięci legnie rok Serce mnie nie boli, ręce ciągle zdolne do poświęceń są Oczy trochę senne, wszystkie moje drogi wiodą w noc Piotr Rogucki - I'm Not Afraid Of Your Soul |
|
|
|
|
#1127 |
|
Przyczajenie
|
Witam,
Mam pytanie dotyczące interpretacji jednego zdania z ulotki Yaz. Mianowicie , jeśli zapomniało się tabletki z I rzędu (czyli 1-7 dzień) i nie odbyło się stosunku w tygodniu poprzedzającym pominięcie tabletki to należy przyjąć ją jak najszybciej i stosować dodatkowo prezerwatywę przez NASTĘPNE 7 dni. I właśnie w tym słowie NASTĘPNE tkwi problem. Jeśli zapomniałam tabletki 6 dnia(czwartek) i przyjęłam ją 7 dnia(piątek) o godz. 10 rano (normalnie przyjmuję o godz.20) to te NASTĘPNE 7 dni używania prezerwatywy mam liczyć od piątku kiedy przyjęłam tą zapomnianą tabletkę czy od soboty?? Wybaczcie, jeśli podobne pytanie już było, ale przejrzałam forum i nic nie znalazłam (albo źle szukałam)
|
|
|
|
#1128 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
#1129 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
#1130 |
|
Przyczajenie
|
zgadzam sie , ale ta przerwa nie jest moim wybrykiem tylko dobrze przemyslana decyzja. mam niecale 18 lat, i nie chce zatruwac sie pigulami do 25 lat czy nawet dluzej..po drugie nie wspolzyje regularnie i zbyt czesto z moim partnerem, by wciaz zazywac te tabsy, po trzecie obawiam sie po dluzszym stosowaniu pewnych komplikacji, moje kolezanki odradzaly mi zawsze piguły, same ich nie stosuja od lat a jakos nie zaszly jeszcze w ciaze ! dlatego czasami zaluje, ze zaczelam brac tabletki anty, bo teraz boje sie tej zwiekszonej plodnoscii ;/ dlatego mialam nadzieje ze ktos kto juz przestal brac yaz, podzieli sie ze mna swoim doswiadczeniem.
|
|
|
|
#1131 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
A ja zażywam Yaz drugi tydzień, na razie nieźle się czuję, nie czuję się tak spuchnięta i obrzmiała jak przy poprzednich pigułkach. Jedyny skutek uboczny to ból piersi. |
|
|
|
|
#1132 |
|
Zakorzenienie
|
[1=a2fc2be9cd8d1027f8cb90d 936276c49cf807c7d_6559504 24f87d;19616413]A ja zażywam Yaz drugi tydzień, na razie nieźle się czuję, nie czuję się tak spuchnięta i obrzmiała jak przy poprzednich pigułkach. Jedyny skutek uboczny to ból piersi.[/QUOTE]
Ja też zaczynam drugi tydzień Póki co tylko skończył mi się okres,ale dalej mam plamienie
|
|
|
|
#1133 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
#1134 |
|
Zakorzenienie
|
Dziewczyny czy ktoras z Was przechodzila z yasminelle na yaz ? Chodzi mi o to czy po yasminelle mam zrobic przerwe i po niej zaczac brac yaz czy lepiej od razu po skonczeniu yasminelle zaczac brac te drugie ? Z tego wszystkiego zapomnialam zapytac podczas wizyty .
|
|
|
|
#1135 | ||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Cytat:
Z tego wynika, że zaczynasz Yaz po siedmiodniowej przerwie, w tym samym dniu, w którym zaczęłabyś nowe opakowanie Yasminelle. Tak na marginesie - zmiana niewielka, skład dokładnie ten sam, tylko schemat przyjmowania pigułek inny... |
||
|
|
|
#1136 |
|
Konto usunięte
|
Ja zażywam dzis dopiero 3cią tabletkę.
Ginekolog na moje pytanie dot.pełnego stosunku odpowiedziała że po tygodniu już można. Ja jednak poczekam dla pewnosci 2 tyg |
|
|
|
#1137 |
|
Przyczajenie
|
Witajcie Wizazki, piszę tutaj gdyż mam mały problem. Yaz zażywam regularnie od października - już trochę czasu minęło... Ale teraz zaczęły się cyrki - w marcu przy 20 aktywnej tabletce miałam plamienie i trwało do krawiawienia z odstawienia, (traktowałam to jako jednorazowy wybryk) następny miesiąc - było wszystko ok. W tym miesiącu dostałam znowu plamienia na 17 tabletce - 2 dni, a później plamienie zmieniło się w krwawienie - takie jak przy okresie, a nawet i większe... i trwa do nadal - dziś 27 tabletka...
już wczoraj myślałam, że będzie ok - bo krwawienie zmalało...,ale dzisiaj rano dosłownie mnie zalało... I co najśmieszniejsze zauważyłam - rano - krawienie jest mocne, intensywne ze skrzepami, a tak po południu to tylko takie kropelki... Nie wiem totalna załamka Wizyte u gina mam dopiero 8 czerwca... mam nadzieję, że te "cyrki" do tego czasu miną... Czy któreś z Was przydażyło się podobnie? ![]() :conf used: Żeby mieć krwawienie już przez 10 dni... i końca nie widać... |
|
|
|
#1138 |
|
Rozeznanie
|
a zazywasz jakies leki oprocz tabletek?
|
#1139 |
|
Przyczajenie
|
nie niczego innego procz Yazu nie zazywam..., spoźnić się też nie spóźniłam bo pilnuję tego i to bardzo - jedynie to spóźnienie 2 godzinne, ale to przecież nie wpływa na to...
Tak sobie myślę, że może to dzisiejsze nasilenie spowodowane jest krwaiweniem z odstawienia...(3 tabletka placebo), no ale ileż może to lecieć, i lecieć i końca nie widać
Edytowane przez pinkired Czas edycji: 2010-05-28 o 21:19 Powód: dopisano |
|
|
|
#1140 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() |
Nowe wątki na forum Ginekologia
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 05:59.

Niepokoi mnie znowu jedna rzecz, mianowicie, od trzech miesięcy zażywam 

dzis wzielam 3 i 4. W ulotce pisze ze jak zapomni sie wiecej niz jedna tabletke w opakowaniu nalezy sie skontaktowac z lekarzem, a to byly dwa inne opakowania, ale w ciagu jednego tygodnia, wiec to mnie martwi i pewnosci nie mam. wiec myslicie ze dobrze postapilam? I tak teraz stosunkow nie odbywam, bo chlopak jest za granica, ale nie chce zeby mi sie cykl rozregulowal albo cos sie pomieszalo w organizmie moim.
A jutro zaczynam już nowy blister. Trochę się martwię. Któraś już może była w takiej sytuacji? Jest taka możliwość, że po prostu okres dostanę po następnym opakowaniu dopiero? Zawsze dostawałam na 3-4 tabletce placebo. A może w ciągu tej godziny wchłonęła się taka ilość 24 tabletki, że dziś nie jest 4, ale 3 dzień placebo? Jak nie dostanę do jutra okresu, to chyba skoczę po test ciążowy.

już wczoraj myślałam, że będzie ok - bo krwawienie zmalało...,ale dzisiaj rano dosłownie mnie zalało...
i końca nie widać...