Tabletki YAZ - zbiorczy, cz.2 - Strona 4 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Ginekologia

Notka

Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2009-12-30, 10:38   #91
201701251209
Konto usunięte

Dot.: Tabletki YAZ - zbiorczy, cz.2

Cytat:
Napisane przez solo69 Pokaż wiadomość
Przeczytałam i pisze że może coś takiego występować i nie wiem czy udać się z tym do lekarza czy nie bo po z a tym na twarzy zrobila mi sie na policzku czerwona plama i mam ją od kilku dni. ;/
Coś to słabo czytałaś skoro nadal się zastanawiasz nad wizyta u gina
Z ulotki Yazu:
Cytat:
Krwawienie śródcykliczne
Przez pierwsze kilka miesięcy przyjmowania leku Yaz, można mieć nieoczekiwane krwawienia (krwawienia poza okresem stosowania tabletek placebo). Jeżeli takie krwawienie utrzymuje się dłużej niż kilka miesięcy, lub jeżeli zaczyna się po kilku miesiącach, lekarz powinien zbadać przyczynę.
Twoje plamienie trwa ok 2 tygodni, więc nie ma powodu żeby lecieć do lekarza. Do 3 pierwszych miesięcy, mogą plamienia występować i to jest normalna sprawa.
201701251209 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-12-30, 10:43   #92
solo69
Przyczajenie

Dzięki czytałam.
solo69 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-12-30, 10:49   #93
201701251209
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez solo69 Pokaż wiadomość
Dzięki czytałam.
Cieszę się, że czytałaś. Mam nadzieję, że przestaną Cię niepokoić te plamienia.
201701251209 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-12-30, 15:14   #94
Rosaline
Zadomowienie

ja jestem chyba na 13. opakowaniu i od ok. 2 miesięcy znów swędzą mnie plecy i ogólnie skóra w różnych miejscach. ale głównie plecy... nie wiem czy to przez tabletki, ale na samym początku brania miałam takie objawy i teraz wróciły
Stary 2009-12-30, 19:28   #95
ewaski77
Przyczajenie

Napisane przez Aga_22
Ja właśnie kończę pierwsze opakowanie i pojawiły mi sie takie dziwne małe krostki czerwone na twarzy (wyglądają jak potówki) i w ogóle jestem czerwona i nie wiem, czy kontaktować się z ginekologiem, czy to po prostu reakcja która przejdzie, tak jak tu pisałyście o innych sprawach,.
Zastanawiam się też, czy to możliwe że mogę być uczulona na tabletki?

Tak mi się wydaje że to przez tabletki, wcześniej miałam różne skórne uczulenia na czekolade itp. albo większy trądzik, ale nigdy coś takiego.

Nie martw się, na pewno przejdzie! Ja jak zaczęłam brać tabletki też bardzo pogorszyła mi się cera a zawsze miałam idealną. Wyskakiwały pryszcze i na twarzy pojawiały się chropowate czerwone plamy. Po trzecim opakowaniu wszystko się unormowało. Pozdrawiam.
ewaski77 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-12-30, 19:39   #96
Aniaa23
Przyczajenie

YAZ to moje pierwsze tabletki po 4 miesiecznej przerwie w braniu hormonów, jestem na 1 opakowaniu , dzis przyjęłam 16 tabletkę i z dnia na dzień gorzej sie czuje : niesamowity ból głowy, zawroty głowy, mdłosci, cały czas jestem słaba, zero sił na normalne funkcjonowanie, w nocy budzi mnie drętwienie prawej łydki, na buzi pojawilo się mnóstwo krost i to takich guzowatych bolących, przytyłam , czuję się jakby napompowana zostało mi 8 tabletek rózowych i 4 białe placebo, nie wiem czy kontynuowac YAZ czy wrócić do dawnych tabletek czyli Yasmin, po których sie czułam bardzo dobrze??? YAZ polecił mi mój ginekolog, ale zaczynam żałować, że go posluchalam i zamienilam je z YASMINU czuje sie fatalnie i nie wiem jak teraz wrócic do YASMINU, jak śkoncze tabletki różowe , czy mam brac te 4 biale i czekac na okres, czy od razu wziasc 1 tabletke YASMINU i po 21 dniach zrobic przerwe na krwawienie z odstawienia, juz sama nie wiem co mam robic ale moje doswiadczenie po tych 16 dniach przyjmowania YAZU jest na NIE, czuje sie okropnie po nim

---------- Dopisano o 20:39 ---------- Poprzedni post napisano o 20:38 ----------

Cytat:
Napisane przez Rosaline Pokaż wiadomość
ja jestem chyba na 13. opakowaniu i od ok. 2 miesięcy znów swędzą mnie plecy i ogólnie skóra w różnych miejscach. ale głównie plecy... nie wiem czy to przez tabletki, ale na samym początku brania miałam takie objawy i teraz wróciły

w nocy myslałam , ze zwariuje tak mnie swedzialy łydki i skóra na głowie i sie zastanawialam dlaczego juz wiem
Aniaa23 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-01, 14:52   #97
KaKa2061
Raczkowanie

Witam!
Ja właśnie dziś zaczynam brać tabletki YAZ.
Mam nadzieje, ze nie wystąpią u mnie jakieś uciążliwe skutki uboczne.
Orientuje się może, któraś z dziewczyn gdzie można w miastach Łaziska Górne-Mikołów-Katowice dostać tabletki w dość niskiej cenie? Za swoje zapłaciłam 43.55 zł ... -.-'

12.11.2016r.
KaKa2061 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-01, 17:29   #98
frikkk
Raczkowanie

hej,mam pytanie. jestem na 5 op yazu. nigdy nie miałam żadnych skutków ubocznych. z moim TŻ nigdy mimo wszystko nie mieliśmy pełnych stosunków (nie kończył we mnie). przedwczoraj na 14 tabletce zauważyłam małe plamienie,tej samej nocy bardzo bolały mnie jajniki (dodam,że tego dnia troszke poszaleliśmy,a było bardzo sucho :/ ) plamienia utrzymuja sie nadal,i kłucie w jajnikach też. tamtego dnia 1 raz mój TŻ skończył mi na brzuchu ,troche niestety ,mała kropla była na łechtaczce - odrazu wytarłam i poszłam się umyć. byłam u gin,powiedział,że nie widzi nic niepokojacego,zrobił mi usg.

1. martwią mnie plamienia,tak nagle na 5 op?
2.boje się,że mogę zostać mamą..

proszę o pomoc,jestem bardzo zdenerwowana.
frikkk jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-01, 18:21   #99
wdowa_po_leninie
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez frikkk Pokaż wiadomość
hej,mam pytanie. jestem na 5 op yazu. nigdy nie miałam żadnych skutków ubocznych. z moim TŻ nigdy mimo wszystko nie mieliśmy pełnych stosunków (nie kończył we mnie). przedwczoraj na 14 tabletce zauważyłam małe plamienie,tej samej nocy bardzo bolały mnie jajniki (dodam,że tego dnia troszke poszaleliśmy,a było bardzo sucho :/ ) plamienia utrzymuja sie nadal,i kłucie w jajnikach też. tamtego dnia 1 raz mój TŻ skończył mi na brzuchu ,troche niestety ,mała kropla była na łechtaczce - odrazu wytarłam i poszłam się umyć. byłam u gin,powiedział,że nie widzi nic niepokojacego,zrobił mi usg.

1. martwią mnie plamienia,tak nagle na 5 op?
2.boje się,że mogę zostać mamą..

proszę o pomoc,jestem bardzo zdenerwowana.
1. plamienia mogą być wynikiem jakiegoś podrażnienia - pisałaś,że trochę poszaleliście p więc może coś tam zostało 'uszkodzone' póki jest to jednorazowa sytuacja nie trzeba aż tak się zamartwiać

2. jeśli tabletki bierzesz prawidłowo to są bardzo małe szanse na to byś mamą została

wdowa_po_leninie jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-01, 19:02   #100
frikkk
Raczkowanie

tak,wszystkie biorę regularnie. niepokoji mnie to kłucie w jajnikach,cały czas od czasu plamienia mam również takie kłócie. zapisałam się do mojej gin (wtedy z nerwów pobiegłam do szpitalnego ginekologa) żeby luknęła jeszcze raz na to wszystko,gdyż miałam nadżerke wymrażana jakieś 6 mc temu,oraz mam endometrium jajnika 18,6.

ale myśle,że skoro mój TŻ nie zrobił tego do końca we mnie,to szans na ciąże nie ma raczej prawda?

wzięłam przed chwilą galospe na te bóle jajników. pomoże? nie zaszkodzi tabletkom anty?

Edytowane przez frikkk
Czas edycji: 2010-01-01 o 19:45
Stary 2010-01-01, 21:29   #101
ironcia
Raczkowanie

hejka dziewczyny
16go stycznia mam 100dniówkę i zastanawiam się czy tego dnia mogłabym wziąć tabletkę jednorazowo 3 godziny wcześniej niżeli zwykle, ponieważ wiem, że o 22 nie będę w domu a nie chciałabym brać tabletek ze sobą, impreza zaczyna się o 20 więc bym wzięła tabletkę o 19, czyli 3 godziny wcześniej jak już napisałam.
Co o tym sądzicie?
Wiem że można zmienić sobie godzinę przyjmowania tabletek, ale ja jej nie chce zmieniać tylko jednorazowo przyjąć tak tabletkę.
Pozdrawiam

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-01-01, 21:55   #102
ojejka89
Zadomowienie

oczywiscie ze mozesz
ojejka89 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-01, 22:07   #103
ironcia
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez ojejka89 Pokaż wiadomość
oczywiscie ze mozesz
tak właśnie myślałam, ale wolałam się upewnić
dzięki ^^
Stary 2010-01-01, 22:17   #104
frikkk
Raczkowanie

mogłby mi ktoś odp.. denerwuje się bardzo.
Stary 2010-01-02, 09:17   #105
anulcia_88
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez KaKa2061 Pokaż wiadomość
Witam!
Orientuje się może, któraś z dziewczyn gdzie można w miastach Łaziska Górne-Mikołów-Katowice dostać tabletki w dość niskiej cenie? Za swoje zapłaciłam 43.55 zł ... -.-'
W aptekach dbam o zdrowie są za 39,99zł, ewentualnie można zamówić przez internet i odebrać w aptece: www.☠☠☠☠☠☠☠ (na stronce są chyba o złotówke tańsze z tego co dobrze pamiętam...)
anulcia_88 jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2010-01-02, 10:10   #106
8Alice
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez KaKa2061 Pokaż wiadomość
Witam!
Jeśli dołączysz do tego Tychy, to tutaj kupisz za 36,50 w aptece Witaminka.

jestem oazą spokoju
8Alice jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-02, 10:43   #107
dirtydiana
Raczkowanie

Cytat:
mogłby mi ktoś odp.. denerwuje się bardzo.
żartujesz sobie prawdopodobieństwo ciąży jest...
no jak dla mnie go nie ma
skoro stosujecie tak jakby dwie metody antykoncepcyjne (z czego jedną dla mnie kompletnie niepotrzebnie)

dirtydiana jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-02, 11:22   #108
frikkk
Raczkowanie

też bym suię nie martwiła gdyby nie fakt tych plamień dziwnych i bólu jajników,co jest dziwne bo biore w końcu już 5 op
Stary 2010-01-02, 12:43   #109
frozenstrawberries
Raczkowanie

Cytat:
też bym suię nie martwiła gdyby nie fakt tych plamień dziwnych i bólu jajników,co jest dziwne bo biore w końcu już 5 op
Przecież już dostałaś odpowiedź – w ciąży nie jesteś skoro stosowałaś tabletki regularnie I jeszcze dodatkowo nie było pełnych stosunków – dziewczyno wyluzuj!
A krwawienia i ból jajników czasami występuje – wtedy to trzeba zgłosić się do ginekologa. To nie są symptomy ciąży!
frozenstrawberries jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-02, 14:49   #110
mloda14_14
Raczkowanie

Bierzecie tabletki dokładnie o stałej godzinie czy np między 21-22:30? ;>
mloda14_14 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-02, 15:12   #111
wdowa_po_leninie
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez mloda14_14 Pokaż wiadomość
Bierzecie tabletki dokładnie o stałej godzinie czy np między 21-22:30? ;>
https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...errerid=191917 tu masz cały wątek o tym, może Cię zainteresuje

wdowa_po_leninie jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-02, 16:23   #112
M_G_7
Przyczajenie

Witam.
Mam taki problem: zaczęłam stosować tabletki Yaz w dniu kiedy pojawiło się plamienie. Jednak następnego dnia wystąpił brak krwawień (zgodnie z ulotką mogło tak być, więc nie zmartwiło mnie to). Przez cały okres przyjmowania leku wystąpiło kilka skutków ubocznych, w tym bóle podbrzusza. Zadzwoniłam do mojego gina, ale uznał, że to może być jeden z normalnych skutków ubocznych i jeśli bardzo mi przeszkadza to należy tabletki odstawić. Ból jednak był do wytrzymania, więc brałam tabletki dalej. Przy 10 tabletce kochałam się z moim TŻ bez innych zabezpieczeń, a następnego dnia wystąpiło małe krwawienie. Teraz się zastanawiam czy przypadkiem dobrze zaczęłam przyjmować lek, czy to pierwsze plamienie nie było spowodowane pieszczotami z moim TŻ (pieściliśmy się jakieś pół dnia przed plamieniem, ale mimo to biorę to pod uwagę), a to kolejne plamienie (przy 11 tabletce) nie było pierwszym dniem cyklu... Jak myślicie czy jest to prawdopodobne, czy raczej jest to krwawienie śródcykliczne? Czy nawet jeśli pomyliłam dni cyklu i tabletki zaczęłam przyjmować przed miesiączką to jestem zabezpieczona?

Z góry dziękuję za odpowiedź.

P.s. Przeszukałam wątek, ale zdaje mi się, że nie pojawił się tutaj podobny problem.
M_G_7 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-02, 17:44   #113
mloda14_14
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez wdowa_po_leninie Pokaż wiadomość
https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...errerid=191917 tu masz cały wątek o tym, może Cię zainteresuje
Dzięki

Bo ja biorę między 21 a 22:30 i tak się zastanawiałam czy to jakoś wpływa czy nie, ale z tego co widzę to dużo kobiet tak bierze i w ciążę nie zachodzą
mloda14_14 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-02, 21:43   #114
Aga_22
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez ewaski77 Pokaż wiadomość
Nie martw się, na pewno przejdzie! Ja jak zaczęłam brać tabletki też bardzo pogorszyła mi się cera a zawsze miałam idealną. Wyskakiwały pryszcze i na twarzy pojawiały się chropowate czerwone plamy. Po trzecim opakowaniu wszystko się unormowało. Pozdrawiam.
Dzięki wielkie, dla pewności jeszcze zapytam się ginekologa Po prostu już mam kupione 3 opakowania do przodu, więc wolałabym nie zmieniać, no ale jak mus to mus, zobaczymy, mam nadzieje że obejdzie się bez ^^
Aga_22 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-03, 09:12   #115
201610041047
Konto usunięte

Wiem ze wcześniej pisałam już w tym watku i sama polecałam YAZ i wypowiadałam się pozytywnie ale ostatnio zwątpiłam już. kiedy spojrzałam na ostatnie pół roku gdy biorę tabletki widzę tylko że z moją psychiką zaczyna być coś nie tak:/ po prostu ciągle płakałam, bardzo łatwo się denerwuję, wpadam ciągle w histerię itd. musiałam brać tabletki uspokające. czy któraś z was też miała przy tych tabletkach takie stany depresyjne? bo moja gin zignorowała to jak jej powiedziałam o tym przy ostatniej wizycie. wiem że na pewno zrobię sobie badania tarczycy ale może któraś z was wie jakie jeszcze mogłabym zrobić badania hormonalne żeby np ocenić czy te tabletki są dla mnie dobre? naprawdę jest mi ciężko i tracę przez tą całą sytuację siły do życia, chłopaka straciłam PRAWIE.... nie wiem co robić:/
201610041047 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-03, 11:59   #116
gagateczkaaa
Wtajemniczenie

Dziewczyny, podczas zażywania tabletek z 3 opakowania w dniach15-24 zapomniałam tabletki, oczywiście postąpiłam zgodnie z zaleceniem na opakowaniu - zazyłam pominiętą tabletkę, wyrzuciłam placebo i przeszłam do nowego opakowania. Dzisiaj jest 6 dzień, a ja nadal nie mam okresu, ostatni miałam 26.12, trwał 5 dni. Przy YAZie mam bardzo skąpe miesiączki, czy jest możliwe, że przez pominięcie tabletki spóźnia mi się okres?
gagateczkaaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-03, 14:05   #117
201610041047
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez gagateczkaaa Pokaż wiadomość
Dziewczyny, podczas zażywania tabletek z 3 opakowania w dniach15-24 zapomniałam tabletki, oczywiście postąpiłam zgodnie z zaleceniem na opakowaniu - zazyłam pominiętą tabletkę, wyrzuciłam placebo i przeszłam do nowego opakowania. Dzisiaj jest 6 dzień, a ja nadal nie mam okresu, ostatni miałam 26.12, trwał 5 dni. Przy YAZie mam bardzo skąpe miesiączki, czy jest możliwe, że przez pominięcie tabletki spóźnia mi się okres?
nie będziesz miała w ogóle okresu jeśli wyrzuciłaś białe tabletki, dostaniesz dopiero przy rozpoczynaniu nowego opakowania(po skończeniu tego do któego przeszłaś teraz).
Stary 2010-01-03, 14:20   #118
asiaitomek
Przyczajenie

Hej.Mam wielki problem .Wystąpił mi okres podczas brania ostaniej tabletki różowej.Co mam robic??Jak z białymi teraz??Mam jeszce jedno cae opakowanie.
asiaitomek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-03, 15:42   #119
201610041047
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez asiaitomek Pokaż wiadomość
Hej.Mam wielki problem .Wystąpił mi okres podczas brania ostaniej tabletki różowej.Co mam robic??Jak z białymi teraz??Mam jeszce jedno cae opakowanie.
chyba nie masz się czym martwić, bierz normalnie białe tabletki a potem następne opakowanie. pozdrawiam
Stary 2010-01-03, 16:43   #120
linusiaihaha
BAN stały

GG do linusiaihaha

Hej. Na początku chciałabym zaznaczyć, że czytałam ulotke nie raz ale nie znalazłam odpowiedzi na moje pytanie dlatego mam nadzieje, że Wy mi pomożecie
Wczoraj o 22 wzięłam szesnastą tabletkę. Przed upływem 3 godzin zwymiotowałam przez, jak sie potem okazało, zatrucie pokarmowe. Koło 24 poczułam się lepiej więc wzięłam ostatnią, 24, bo czytałam, że nie trzeba brać 24 a biorąc 23 ochrona jest zachowana. Czy to prawda?
I jeśli tak to po 23 tabletce mam wziąć 4 placebo a potem pierwszy dzień różowej z następnego opakowania przesunie się z piątku na czwartek, dobrze myślę?

Edytowane przez linusiaihaha
Czas edycji: 2010-01-03 o 16:44
linusiaihaha jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Ginekologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości